فهرست مطالب

Journal of Kerman University of Medical Sciences
Volume:21 Issue: 1, 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/11/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز کسمتی، مرضیه خورشیدی صفحه 1
    مقدمه
    آهن عنصری ضروری برای عملکرد صحیح مغز است. کمبود آهن رفتارهایی مانند درک درد و اضطراب را تغییر می دهد. به تازگی، نانوذرات آهن به صورت اکسید آهن (Fe2O3 و Fe3O4) به طور گسترده ای در بخش های مختلف صنعتی، کشاورزی و پزشکی به کار می رود اما اثرات این مواد بر سلامتی و رفتار روشن نشده است. در این پژوهش، اثر نانوذرات اکسید آهن (Fe2O3) بر مدل حیوانی اضطراب و درک درد ارزیابی شد.
    روش
    در این مطالعه، از موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با وزن 250-200 گرم در 12 گروه استفاده شد؛ 3 گروه شاهد دریافت کننده سالین و 9 گروه که مقادیر 2/0، 1 و 5 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذرات اکسید آهن را به صورت درون صفاقی دریافت کردند. از دستگاه های ماز به علاوه مرتفع و صفحه داغ (Hot-plate) و پس کشیدن دم (Tail-flick) به ترتیب جهت ارزیابی اضطراب و احساس درد استفاده شد. داده ها با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون LSD (Least significant difference) با سطح معنی داری 05/0 > P مقایسه شدند.
    یافته ها
    نانوذرات اکسید آهن با افزایش مقدار، درصد زمان سپری شده در بازوی باز (05/0 > P) را افزایش داد و فقط در مقدار 5 میلی گرم بر کیلوگرم باعث افزایش فعالیت حرکتی شد. در مقدار 5 میلی گرم بر کیلوگرم، زمان پاسخ به درد حاد در دو تست صفحه داغ (01/0 > P) و پس کشیدن دم افزایش یافت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    تجویز حاد نانوذرات اکسید آهن رفتارهای اضطرابی را در مدل ماز به علاوه مرتفع کاهش داده، آستانه درد حاد را در تست های صفحه داغ و پس کشیدن دم در موش صحرایی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: اضطراب، درد، نانوذرات اکسید آهن، موش صحرایی
  • احمد قاسمیان، محسن ثالثی صفحه 11
    مقدمه
    اندوتلین_1 که به وسیله سلول های اندوتلیال عروقی ترشح می شود، به عنوان قوی ترین تنگ کننده عروقی شناخته شده است. هدف این تحقیق مطالعه تاثیر یک دوره تمرینات ترکیبی بر غلظت اندوتلین_1 پلاسما و رابطه آن با فشار خون زنان سالمند بود.
    روش
    در این پژوهش 20 زن یائسه (با میانگین سن 92/5±47/67 سال، قد 52/7±92/152 سانتی متر، وزن 83/11±83/65 کیلوگرم، 98/4±47/28 BMI=، درصد چربی 57/3±61/18 و 045/0±929/0WHR=) به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 10 نفره کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی هشت هفته تمرین ترکیبی به صورت سه روز در هفته در دو نوبت تمرین مقاومتی با شدت 40 تا 65 درصد یک تکرار بیشینه و با اضافه بار 5 درصد بعد از هر 6 جلسه و تمرین هوازی با شدت 60 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب را انجام دادند. قبل و بعد از 8 هفته تمرین، سطح استراحتی غلظت اندوتلین_1، فشار خون سیتولیک و دیاستولیک اندازه گیری و ثبت شد. برای بررسی تغییرات درون گروهی از آزمون t همبسته و تفاوت های بین گروهی از آزمون t مستقل و برای بررسی رابطه بین غلظت اندوتلین و فشارخون از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد 8هفته تمرین ترکیبی تاثیر معنی داری بر کاهش غلظت اندوتلین_1 پلاسمای زنان سالمند دارد(003/0p=)؛ همچنین، 8هفته تمرین ترکیبی تاثیر معنی داری بر کاهش فشارخون سیستولیک (002/0p=)و دیاستولیک (000/0p=) زنان سالمند داشت و بین غلظت اندوتلین_1 و فشار خون سیستولیک همبستگی مستقیمی وجود داشت (601/0r=). اما، بین غلظت اندوتلین_1 و فشار خون دیاستولیک همبستگی مشاهده نشد(352/0 r=).
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش غلظت اندوتلین_1 پلاسما و کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بر اثر تمرین ترکیبی و با توجه به ارتباط بین غلظت اندوتلین_1 با فشار خون سیستولیک، به نظر می رسد یک دوره تمرین ترکیبی با این شدت و حجم می تواند در کاهش غلظت اندوتلین_1 پلاسما به عنوان یک عامل خطر ایجاد پرفشاری خون و در نتیجه کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در زنان سالمند موثر باشد.
    کلیدواژگان: اندوتلین، 1، فشار خون، زنان سالمند، تمرین ترکیبی
  • یحیی پاسدار، منصور رضایی*، میترا دربندی، نسرین محمدی، پریسا نیازی صفحه 25
    مقدمه

    شناسایی الگوی مصرف گروه های غذایی و اصلاح آنها در جامعه می تواند کمک موثری در ارتقای سلامت جامعه باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین الگوی مصرف غذایی روزانه در شهر کرمانشاه در سال 1390 انجام گرفت.

    روش

    در این بررسی 500 خانوار به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و داده ها با استفاده از پرسش نامه دموگرافیک خانوار و پرسش نامه بسامد خوراکی به روش مصاحبه حضوری جمع آوری شدند. پس از کنترل صحت داده ها، با روش های آمار توصیفی و آزمون های رگرسیون و کای دو تحلیل شدند.

    یافته ها

    477 خانوار با میانگین بعد خانوار 5/1 ± 3/4 نفر مطالعه را تکمیل کردند. میزان مصرف سبزیجات در 78، لبنیات 44، گوشت و حبوبات 7/34، غلات 25 و میوه در 3/23 درصد خانوارها کمتر از مقادیر توصیه شده در هرم غذایی بود. مصرف لبنیات ارتباط مستقیمی با وضعیت اقتصادی (009/0P=) و سطح تحصیلات پدر (01/0P=) و مادر (02/0P=) داشت. مصرف گروه میوه ها نیز با درآمد ماهیانه خانوار (001/0P=) و سطح تحصیلات پدر و مادر (002/0P=) ارتباط داشت. الگوی کلی مصرف در یک یا چند گروه مواد غذایی در40 درصد خانوارها کمتر از میزان توصیه شده بر اساس هرم غذایی، در44 درصد قابل قبول و در 16 درصد بیشتر از این میزان بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد با وجود همه تلاش های صورت گرفته در زمینه اصلاح الگوی تغذیه هنوز مصرف گروه های غذایی در خانوارها با میزان های توصیه شده فاصله دارد. توجه بیشتر به افزایش آگاهی تغذیه ای جامعه در مورد مصرف متناسب گروه های غذایی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: غلات، لبنیات، گوشتها، میوه و سبزیجات، عادات غذایی
  • فریبا شریفی فر، محمدرضا محرم خانی، فریبرز معطر، پرویز باباخانلو، مجتبی خدامی صفحه 37
    مقدمه
    دستیابی به تجربیات و اطلاعات نهفته و غیر مستند یکی از راهکارهای ارزشمند جهت توسعه علوم دارویی و مبنای تولید داروهای جدید می باشد. قوم گیاه شناسی یا اتنوبوتانی بازیابی سنت هایی می باشد که به صورت غیر مکتوب و در خطر نابودی هستند. حفظ و انعکاس این روش های سنتی راهنمای ارزشمندی جهت دستیابی به منابع دارویی جدید می باشد. هدف از این مطالعه، قوم گیاه شناسی منطقه ی کوه جوپار واقع در استان کرمان بوده است.
    روش
    پس از شناسایی منطقه، با استفاده از پیمایش های صحرایی، باور ها و دانستنی های سنتی مردمی به صورت مصاحبه و پرسشنامه مستندسازی گردید. مطالعات اسنادی منابع پزشکی و داروسازی و شناسایی، دسته بندی و معرفی این گیاهان صورت گرفت. گونه های گیاهی از منطقه جمع آوری و تعیین نام علمی گردید. مشخصات قوم گیاه شناسی گیاهان جمع آوری شده ثبت گردید و مورد مطالعات فیتوشیمی قرار گرفت.
    یافته ها
    حاصل این تحقیق، 65 گونه گیاهی بود که در 30 خانواده گیاهی قرار می گرفت. خانواده نعنائیان (Lamiaceae) بیشترین تعداد گونه های گیاهی شناسایی شده را شامل می شد (85/15 درصد). بیشترین قسمت مورد استفاده در گیاهان مورد مطالعه مورد رویش در این منطقه، اندام هوایی گیاهان و کاربرد عمده گیاهان مورد استفاده در ناراحتی ها و اختلالات دستگاه تنفسی و گوارشی بود. از 65 گونه گیاهی، 35 گونه به تست تانن ها و فلاونوئیدها، 26 گونه به تست آلکالوئید ها و 15 گونه به تست ساپونین ها پاسخ مثبت نشان دادند. چتریان رویش غالب منطقه را تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به بکر بودن منطقه و عدم مستندات کافی در مورد تعدادی از این گیاهان، با استفاده از اطلاعات به دست آمده در این مطالعه و با توجه به محدودیت منابع داخلی می توان در خصوص توسعه طرح های اشتغال زایی بر مبنای کشت و توسعه گیاهان دارویی سازگار با شرایط اکولوژیک منطقه برنامه ریزی صحیح نمود.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، کوه جوپار، گیاهان دارویی، فیتوشیمی
  • محسن مردانی کیوی، احمدرضا میربلوک، خشایار صاحب اختیاری، کیوان هاشمی مطلق، محمدصادق موسوی صفحه 52
    مقدمه
    شکستگی های اسکافوئید از شایع ترین شکستگی های مچ دست می باشد. در این مطالعه، به بررسی و مقایسه نتایج حاصل از درمان جراحی شکستگی اسکافوئید به دو روش پیچ Herbert و چند عدد پین پرداخته شد.
    روش
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی از مهرماه سال 1388 تا مهرماه 1390 بر روی 41 بیمار با شکستگی یک طرفه اسکافوئید (23 نفر در گروه پیچ Herbert و 18 نفر در گروه چند پین) صورت پذیرفت. بیماران دو هفته پس از جراحی، سپس ماهیانه تا شش ماه و پس از آن، سالیانه پیگیری شدند. اطلاعات مربوط به میزان جوش خوردگی، شدت درد بر اساس VAS (Visual analog scale)، میزان دامنه حرکات، درصد قدرت چنگ زدن دست نسبت به دست سالم، نمره QD (Quick DASH) و همچنین MMWS (Mayo modified wrist score)، رضایت بیماران از درمان و عوارض جراحی ثبت شد. درآذرماه سال 1391، تمامی بیماران بار دیگر به کلینیک ارتوپدی فرا خوانده شدند و این موارد در آن ها بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین مدت زمان پیگیری بیماران 70/8 ± 34/24 ماه بود (گستره 34-11 ماه). میانگین زمان جوش خوردن شکستگی اسکافوئید در گروه پیچ Herbert و چند پین به ترتیب 88/3 ± 61/14 و 27/4 ± 39/14 هفته بود. مقایسه میانگین شدت درد بر اساس VAS، دامنه حرکت مفصل مچ دست در حالت فلکسیون و اکستانسیون، درصد قدرت چنگ زدن، نمره QD و MMWS بین دوگروه، تفاوت آماری معنی داری نداشتند. میزان رضایت بیماران بر اساس VAS در گروه پیچ Herbert و چند پین به ترتیب 5/9 و 0/9 بود.
    نتیجه گیری
    از روش چند پین نیز با توجه به هزینه کمتر و در دسترس بودن، می توان مانند پیچ Herbert، در ثابت سازی شکستگی های اسکافوئید به عنوان یک روش مناسب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: استخوان اسکافوئید، پیچ استخوانی، پین استخوانی، ثابت سازی داخلی، شکستگی بسته، نتایج درمانی
  • مریم تفنگ چی ها، جمشید پور صمیمی، ثمره کفیل زاده، مهشید مبینی صفحه 61
    هدف
    هدف از این مطالعه ارزیابی دقت اندازه گیری های خطی به دست آمده از(CBCT) Cone-beam Computerized Tomography در مندیبل خشک، از طریق مقایسه آن با روش اندازه گیری مستقیم بود.
    روش
    در این مطالعه از 2 مندیبل خشک انسانی استفاده شد. روی هر مندیبل 13 ناحیه انتخاب گردید. تصاویر CBCT از نمونه ها تهیه و در هر یک از نواحی مشخص شده سه فاصله خطی با استفاده از نرم افزار Planmeca Romexis 2.3.0.R اندازه گیری شد. سپس نمونه ها برش داده شده و با استفاده از یک کالیپر دیجیتالی، اندازه گیری های مشابهی بر روی آنها انجام شد. در نهایت مقادیر به دست آمده از دو روش اندازه گیری CBCT و کالیپر دیجیتالی توسط آزمون آماری t-test مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین اختلاف مقادیر به دست آمده از اندازه گیری های خطی CBCT و کالیپر دیجیتالی، در ارتباط با ارتفاع ریج، پهنای ریج و فاصله کرست تا کانال به ترتیب mm 1±47/0-، mm78/0± 14/0- و mm76/0±00/0 بود که این اختلاف تنها در ارتباط با ارتفاع ریج معنی دار بود (05/0P <). بین مقادیر به دست آمده از روش CBCT و استاندارد طلایی همبستگی بالایی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه آزمایشگاهی بر روی استخوان مندیبل نشان داد که با وجود اختلاف آماری معنی دار در اندازه گیری های مربوط به ارتفاع ریج، این اختلاف از نظر بالینی قابل ملاحظه نمی باشد. بنابراین به نظر می رسد که CBCT می تواند یک روش سودمند در ارزیابی های پیش از جراحی ایمپلنت باشد.
    کلیدواژگان: Cone beam computerized tomography، دقت اندازه گیری، ایمپلنت دندانی، مندیبل خشک انسانی
  • عباسعلی گائینی، محمد شبانی *، فاطمه ساجدی فر صفحه 69
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه تراکم مواد معدنی مهره های کمری (BMD یا Bone mineral density) زنان ورزشکار و غیر ورزشکار غیر یائسه بود.

    روش

    15 ورزشکار زن دونده با سن 81/4 ± 80/33 سال، وزن 22/4 ± 33/57 کیلوگرم، قد 31/5 ± 13/164 سانتی متر و شاخص توده بدنی 21/2 ± 41/21 کیلوگرم بر متر مربع و 15 زن غیر ورزشکار با سن 02/5 ± 73/36 سال، وزن 67/10 ± 00/68 کیلوگرم، قد 17/4 ± 20/161 سانتی متر و شاخص توده بدنی 34/4 ± 78/26 کیلوگرم بر متر مربع که همگی غیر یائسه و در محدوده سنی 45-30 سال بودند، به عنوان آزمودنی در تحقیق شرکت نمودند. BMD مهره های کمری توسط روش Dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) اندازه گیری شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون t مستقل در سطح معنی داری (05/0? P) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در ناحیه مهره های کمری (4L-1L)، بر اساس معیار Z-score و T-score، تمام زنان ورزشکار وضعیت بافت استخوانی طبیعی داشتند؛ در حالی که 3/13 درصد از زنان غیر ورزشکار، دچار ناهنجاری استئوپنی بودند. همچنین، BMD مهره های کمری زنان ورزشکار به طور معنی داری بیشتر از غیر ورزشکاران بود. در ضمن، تفاوت معنی دار آماری بین مقادیر T-score و Z-score ناحیه مهره های کمری زنان ورزشکار و غیر ورزشکار مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که دویدن می تواند باعث افزایش BMD مهره های کمری زنان غیر یائسه گردد و به عنوان یک روش موثر غیر دارویی می تواند نقش مهمی در جلوگیری از پوکی استخوان ایفا نماید.

    کلیدواژگان: تراکم مواد معدنی استخوان، T، score، Z، غیر یائسه، زنان ورزشکار
  • زینب بیدل، میلاد نظرزاده، محمدصبور محمدی، الهام زارعی منش، جعفر تزوال، احسان محمدی، علی دلپیشه * صفحه 81
    مقدمه

    با توجه به اینکه اطلاعات محدودی درباره شیوع مصرف سیگار و مواد روان گردان و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان کشور وجود دارد این مطالعه با هدف تعیین شیوع مصرف سیگار و مواد روان گردان در دانش آموزان پسر سال دوم دبیرستان های شهر ایلام و همچنین تعیین نقش عوامل روان شناختی و اجتماعی مرتبط با آن انجام شد.

    روش

    در این مطالعه، 1000 دانش آموز پسر سال دوم دبیرستان به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد خود ایفا استفاده شد.آزمون کای دو برای تحلیل تک متغیره و رگرسیون لجستیک برای تحلیل چند متغیره و بررسی برهمکنش های مورد نظر به کار رفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی دانش آموزان 2/16 سال بود. شیوع سیگار آزموده و سیگاری فعال به ترتیب 4/11% (فاصله اطمینان 95%: 4/13-3/9%) و 3/1% (فاصله اطمینان 95%: 0/2-5/0%) به دست آمد. شیوع مصرف الکل، تریاک، ترامادول، حشیش، اکستازی و شیشه به ترتیب 1/11% (فاصله اطمینان 95%: 0/13-1/9%)، 8/2%(فاصله اطمینان 95%: 8/3-7/1%) و 6/7% (فاصله اطمینان 95%: 2/9-9/5%)، 3/3%(فاصله اطمینان 95%: 4/4-1/2%)، 7/2%(فاصله اطمینان 95%: 7/3-6/1%)، 1/2% (فاصله اطمینان 95%: 0/3-1/1%) برآورد شد. تحلیل چند متغیره به وسیله مدل رگرسیون لجستیک نشان داد که بین دوست سیگاری (نسبت شانس: 99/1)، آسیب به خود(نسبت شانس: 35/2)، فشار همسالان (نسبت شانس:37/2) و سوء مصرف ترامادول (نسبت شانس:. ./3) با مراحل مختلف مصرف سیگار ارتباط معنی دار وجود داشت. هیچ یک از برهمکنش های مورد نظر، اثر معنی داری را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    اگرچه شیوع مصرف سیگار در دانش آموزان ایلامی نسبت به سایر استان ها کمتر است اما مصرف مواد روان گردان از الگویی مشابه با سایر استان ها پیروی می کند. به علاوه متغیرهای روانی- اجتماعی نقش مهمی در مصرف سیگار نوجوانان دارا هستند.

    کلیدواژگان: مصرف دخانیات، سوء مصرف مواد، نوجوانان، ایلام
|
  • Kesmati M., Khorshidi M Page 1
    Background and Aims
    Iron is an essential element for correct brain function. Iron deficiency changes some behaviors such as anxiety and nociception. Recently، nano-iron، Ferric or ferro oxide (nano-Fe2O3 or Fe3O4)، are used in various applications in agriculture، industry and medicine، but their effects on the heath and behavior is not clear. In this study، the effects of Fe2O3 nanoparticles on animal models of anxiety and nociception were investigated.
    Methods
    Adult male Wistar rats (mean weight: 200-250 g) were used in 12 groups: 3 control groups (receiving saline 0. 9%) and 9 groups received nano-Fe2O3 in doses of 0. 2، 1 and 5 mg/kg، intraperitoneally. Elevated plus maze apparatus and hot-plate and tail-flick tests were used to evaluate anxiety and nociception، respectively. Data were analyzed by one-way ANOVA and post hock least significant difference (LSD) and P < 0. 05 used as significant level.
    Results
    Fe2O3 nanoparticles with dose addition increased open arm time percent (OAT%) (P<0. 05). Locomotor activity، just in dose of 5 mg/kg، increased pain delay time in both hot-plate (P<0. 01) and tail-flick (P<0. 01) tests.
    Conclusion
    Acute administration of Fe2O3 nanoparticle decreases anxiety behaviors in elevated plus maze and increases an acute pain threshold in both hot-plate and tail-flick tests in rats.
    Keywords: Anxiety, Pain, Fe2O3 nanoparticle, Rat
  • Qassemian A., Salesi M Page 11
    Background and Aims
    Endothelin_1 secreted by endothelial cells has been identified as the strongest vascular constrictor. The aim of the present study was to investigate the role of concurrent training on plasma concentration of endothelin_1 and its relationship with blood pressure of old women.
    Methods
    A total of 20 menopause women (Mean age: 67. 47±5. 92 years، mean body length: 152. 92±7. 52cm، mean weight: 65. 83±11. 83 kg، mean BMI 28. 47±4. 98 kg/m2، fat percentage: 18. 61±3. 57، and WHR: 0. 929±0. 045) were selected purposefully and randomly assigned into the two groups of ten people. The experimental group did eight weeks of concurrent training in the form of three days per week each day two sessions resistance training with the intensity of 40 to 65% of one maximum repetition and with overload of 5% after each 6 sessions and aerobic training with 60 to 70% of maximum heart rate. Before and after eight weeks of exercise، the resting level of endothelin_1 and systolic and diastolic blood pressure were measured and recorded. Paired t-test was used for investigating the within group changes and independent t-test was used for investigating the between groups differences. Pearson correlation coefficient was used for investigating the relationship between endothelin_1 concentration and blood pressure. P<0. 05 was considered as statistically significant level.
    Results
    The results of this study showed that an 8-week concurrent exercise has a significant effect on decreasing endothelin_1 concentration (p=0. 003)، and also decreasing systolic (p=0. 002) and diastolic (p=0. 000) blood pressure of old women. There was a direct correlation between endothelin_1 level and systolic blood pressure (p=0. 601). Nevertheless، there was no correlation between endothelin_1 level and diastolic blood pressure (r=0. 352).
    Conclusion
    Concerning the decrease of plasma endothelin_1 concentration and decrease of systolic and diastolic blood pressure following concurrent exercise، and concerning the relationship of endothelin_1 level and systolic blood pressure، it seems that one period of concurrent exercise with this intensity and volume can effect plasma endothelin_1 concentration as a risk factor for hypertension in old women.
    Keywords: Endothelin, 1, Hypertension, Concurrent training
  • Pasdar Y., Rezaie M., Darbandi M., Mohamadi N., Niazi P Page 25
    Background and Aims

    Identification of dietary patterns and food groups'' consumption can be beneficial in improving public health. This study aimed to evaluate the daily dietary pattern of households in Kermanshah، 2011.

    Methods

    A total of 500 households in Kermanshah/Iran were selected through multi-stage cluster-sampling. Data were collected using demographic questionnaire and food frequency questionnaire (FFQ) and through face to face interview. Regression and X2 tests were applied for statistical analysis.

    Results

    In whole، 477 households with mean family size of 4. 3±1. 5 person completed the study. Consumption of vegetables in 78%، fruits in 23. 3%، meat in 34. 7%، dairy products in 44% and grains in 25% of families were less than the recommended levels in food guide pyramid. Consumption of dairy products showed a significant positive correlation with socio-economic statues (P=0. 009) and educational level of the father of family (p<0. 01). Furthermore، significant correlation was seen between fruits consumption and parents educational level (p=0. 002). In general، consumption of one or more food groups was less than the dietary guide line level in 40% of households، while it was acceptable in 44% and was more than the recommended level in 16% of households.

    Conclusion

    In Spite of all efforts for modifying dietary pattern، there is still a big gap between guidelines and national dietary habits. Increasing public nutritional knowledge in regard to healthy eating is necessary and highly recommended.

    Keywords: Cereals, Diary products, Meats, Fruits, Vegtabeles, Dietary habits
  • Sharififar F., Moharam Khani M.R., Moattar F., Babakhanloo P., Khodami M Page 37
    Background and Aims
    Access to the non-documented experiences and information is one of the valuable ways for developing pharmaceutical sciences and a basis for production of new drugs. Ethnobotany is the science of recovering endangered non-documented traditions. Protection of these traditions would be a precious guide to gain access to new drug sources. The aim of this study was to identify and introduce the ethnobotany of Joopar mountain region in Kerman province، Iran.
    Methods
    Traditional knowledge and belifes of ethnic groups were documented using a questionnaire and by interview. Documentary studies of medical and pharmaceutical sources and identification and scientific nomination of medicinal plants were done. Ethnobotanic information of the plants was recorded and some of the plants were used for phytochemical studies.
    Results
    The presence of 65 plant species belonging to 30 plant families was proved. Laminaceae family constituted the major flora of the region (15. 85%). The most use of the plants was in gastrointestinal and respiratory disorders. From about 65 plant specices، a number of 35 speciea were tannin and flavonoid positive، 26 plants exhibited positive reaction to alkalods and 15 species exhibited positive reaction to saponins.
    Conclusion
    Considering the originality of the region and non-documented information about the plants of this region، using our findings can design appropriate programs for developing the medicinal plants compatible with the ecological conditions of this region.
    Keywords: Ethnobotany, Joopar mountains, Iran, Medicinal plants, Phytochemistry
  • Mardani, Kivi M., Mirbolouk A.R., Saheb, Ekhtiari K., Hashemi, Motlagh K., Mousavi Page 52
    Background And Aims
    Scaphoid fractures are the most common fractures of the wrist. This study compared the outcomes of two surgical internal fixation techniques، using either Herbert screws (HS group) or multiple pins (MP group)، in the treatment of scaphoid fractures.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 41 patients (23 in HS and 18 in MP groups) with unilateral scaphoid fractures from September 2009 to September 2011. All patients were followed-up two weeks post-surgery، every month for six months، and then every year after one year. Degree of fracture healing، measured level of pain using Visual Analog Scale (VAS)، range of motion، hand grip strength of affected limb vs. healthy limb، Quick DASH score (QD) and also Mayo Modified Wrist Score (MMWS) were recorded. In December 2012، all patients presented to the Orthopedic Clinic for their final follow-up visit where all data was recorded once more.
    Results
    Mean patient follow-up time was 24. 34 ± 8. 70 months (range: 11-34). Mean scaphoid fracture healing times for the HS and MP group were 14. 61 ± 3. 88 and 14. 39 ± 4. 27 weeks، respectively. No statistically significant difference was found between both groups after comparing mean levels of pain using VAS، ROM of wrist during flexion and extension، hand grip strength expressed as percentage of normal، QD، and MMWS. The level of patients'' content using VAS was 9. 5 for HS and 9. 0 for MP groups.
    Conclusion
    The use of multiple pins for the internal fixation of scaphoid fractures proves to be a viable treatment option compared to Herbert Screws، due to decreased cost and increased availability.
    Keywords: Scaphoid bone, Bone screw, Bone wire, Internal fixation, Closed fracture, Treatment outcome
  • Tofangchiha M., Poursamimi J., Kafilzadeh S., Mobini M Page 61
    Background and Aims
    The aim of this study was to evaluate the accuracy of Cone-beam Computerized Tomography (CBCT) linear measurements in dry mandibles by comparing them with direct measurements.
    Methods
    Two human dry mandibles were used in this study. Thirteen sites were selected on each mandible. Specimens were scanned by CBCT and linear measurements were made using Planmeca Romexis 2. 3. 0. R software. Mandibles were cut into sections at marked locations and the same distances were measured by a digital caliper. Differences between two methods were assessed using paired t- test.
    Results
    The mean differences for bone height، bone width and the crest-canal distance between CBCT and digital caliper measurements were -0. 47±1 mm، -0. 14±0. 78 mm and 0. 00±0. 76 mm respectively. The differences were only، significant for bone height measurements (P<0. 05). There was a high carreltion between the result of CBCT and gold standard.
    Conclusion
    The results of this in-vitro study on mandible indicate that، although there is a statistically significant difference for bone height measurements between the two methods، the difference is not significant in clinical applications. Thus، CBCT was shown to be a useful technique for preoperative dental implant planning.
    Keywords: Cone, beam computed tomography, Dimensional measurement accuracy, Dental implants
  • Gaeini A.A., Shabani M., Sajedifar F Page 69
    Background and Aims

    The purpose of the present research was to compare the bone mineral density (BMD) of lumbar spine between athletic and non-athletic premenopausal women.

    Methods

    Fifteen female athletes (runner) with the mean age of 33. 80 ± 4. 81 years، mean height of 164. 13 ± 5. 31 cm، mean weight of 57. 33 ± 4. 22 kg، and mean body mass index (BMI) of 21. 41 ± 2. 21 kg/m2 and 15 female non-athletes with yhe mean age of 36. 73 ± 5. 02 years، mean height of 161. 20 ± 4. 17 cm، mean weight of 68. 00 ± 10. 67 kg، and mean BMI of 26. 78 ± 4. 34 kg/m2 at the premenopausal age (30-45 years) were participated. The BMD of lumbar spines were measured by dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA). The collected data were analyzed through t-test statistical methods.

    Results

    Based on T-score and Z-score criteria، all of athletes had normal bone tissue while، 13. 3 percent of non-athletes were osteopenic. Moreover، the BMD of lumbar in athletes was significantly more than non-athletes. Furthermore، in the lumbar spine region، significant differences observed between the T-score and Z-score values for both athletes and non athletes.

    Conclusion

    It seems likely that running can increase the BMD of lumbar in premenopausal women; therefore، it can play an important role in preventing osteoporosis as an effective non-medicine method.

    Keywords: Bone mineral density, T, score, Z, Premenopausal, Women, Athlete
  • Bidel Z., Nazarzadeh M., Saburmohamadi M., Zareimanesh E., Tazval J., Mohamadi E., Delpisheh A Page 81
    Background and Aims

    There are limited information about prevalence of smoking، drug abuse and its associated factors amongst Iranian students. The present study aimed to determine prevalence of smoking and drug abuse amongst male high school students in Ilam and the role of associated psychological and social factors.

    Method

    Overall، 1000 male high school students were recruited using a multi-stage sampling method. A self-administered questionnaire was used for data gathering. Chi-square test and logistic regression model were used for univariate، multivariate and interactions analyses.

    Results

    Mean age of students was 16. 2 years. The prevalence of experimenter and regular smokers were 11. 4% (95% CI: 9. 3% -13. 4%) and 1. 3% (95% CI: 0. 5%-2. 0%) respectively. Prevalence rates of alcohol، opium، Tramadol، Hashish، Ecstasy and methamphetamine abuses were 11. 1% (9. 1%-13. 0%)، 2. 8% (1. 7%-3. 8%)، 7. 6% (5. 9%-9. 2%)، 3. 3% (2. 1%-4. 4%)، 2. 7% (1. 6%-3. 7%)، and 2. 1% (1. 1%-3. 0%) respectively. The logistic regression model showed a significant relationship between having a smoker friend (AOR: 1. 99)، self-injury (AOR: 2. 35)، peer pressure (AOR: 2. 37) and Tramadol abuse (AOR: 3. 00) and different stages of smoking. None of the considered interactions had significant effect.

    Conclusions

    Although، prevalence of smoking in Ilam high school students was less than the corresponding reports from other provinces in Iran، drugs abuse followed the same pattern as the other provinces. In addition، psychosocial variables had an important role in adolescents smoking.

    Keywords: Smoking, Substances abuse, Adolescents, Ilam