فهرست مطالب

شیلات - سال شصت و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه شیلات
سال شصت و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا امینی، غلامحسین محمدی، مژگان خدادادی، مژده چله مال دزفول نژاد، محمد ولایت زاده صفحات 241-254
    در این تحقیق برخی خصوصیات تولید مثلی ماهی بیاه (macrolepisLiza) طی دوره یک ساله به صورت ماهانه از آبان 1388 تا مهر 1389 در منطقه خور موسی واقع در استان خوزستان بررسی و 300 قطعه ماهی بیاه ماده صید شد. نتایج نشان داد که تخمدان ماهی بیاه از نوع کیسه ای است. در مرحله سوم رسیدگی جنسی، تخمک ها گرد بود و قطر آنها بین 8/483 - 5/628 و میانگین 2/0±3/579 میکرون اندازه گیری شد. در مرحله چهارم رسیدگی جنسی، تخمک ها در چندین گروه مشاهده می شدند، قطر آنها بین 5/435 - 7/782 و میانگین 4/0±4/648 میکرون اندازه گیری شد. در مرحله پنجم رسیدگی جنسی نیز تخمک ها در چندین گروه مشاهده شدنی بودند، قطر آنها بین 9/746 - 4/922 و میانگین 7/0±6/864 میکرون اندازه گیری شد. مراحل چهارم و پنجم رسیدگی جنسی تخمک ها به علت تجمع مقادیر بالای آب شفافیت خاصی دارند. با مطالعه میکروسکوپی برش های تخمدان ماهی بیاه، اووژنز این گونه در 6 مرحله به دست آمد. تخم ریزی در مرحله پنجم رسیدگی جنسی و در ماه های فروردین و اردیبهشت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تخمدان، خور موسی، خلیج فارس، رسیدگی جنسی، ماهی بیاه
  • مجتبی پولادی، امیدوار فرهادیان، امیر وزیری زاده صفحات 255-270
    مصب ها به منزله یکی از پرتولیدترین اکوسیستم های آبی به لحاظ اکولوژیکی و اقتصادی با اهمیت اند. در اکوسیستم های مصبی زئوپلانکتون ها گروه بسیار مهمی از جانوران و اساس شبکه غذایی اند و مراحل حد واسط در هرم غذایی پلاژیک را تشکیل می دهند. مطالعات اکولوژیکی، به خصوص تنوعات زمانی و مکانی زئوپلانکتون ها، در مصب ها ملاحظه شدنی است. مطالعه حاضر تاکید بر پراکنش زئوپلانکتون ها در مصب رودخانه حله واقع در استان بوشهر دارد که ترکیب گونه ای، فراوانی و زی توده جوامع زئوپلانکتونی همراه با برخی از خصوصیات آب بررسی می شود. نمونه برداری در اواسط فصل از تابستان 1390 تا بهار 1391 با استفاده از تور پلانکتون گیری، با چشمه 140 میکرون، با تورکشی عمودی از 5 ایستگاه معین انجام گرفت. زئوپلانکتون ها شامل بندپایان، کرم های حلقوی، پرتوزوا، نرم تنان، روتیفرها، خارتنان، نماتودها، مرجانیان، شانه داران و طنابداران بود. در همه نمونه ها پاروپایان به خصوص جنس Acartia غالب بودند. علاوه بر این، بندپایان بیشترین فراوانی و شانه داران، نماتودها، روتیفرها و خارتنان کم ترین فراوانی را نشان دادند. از میان بندپایان، پاروپایان شامل Acartia، Euterpina، Oithona، Oncaea، Paracalanus، Corycaeus، Labidocera، Macrosetella، Microsetella و Temora بیشترین فراوانی را در جمعیت زئوپلانکتونی داشتند. در همه فصول، فراوانی و زی توده در دهانه مصب (ایستگاه 5) با بیشترین در پاییز (فراوانی 9/46051 فرد بر متر مکعب، زی توده 0/165 میلی گرم بر متر مکعب) و کمترین در زمستان (فراوانی 4/5388 فرد بر متر مکعب، زی توده 9/20 میلی گرم بر متر مکعب) تخمین زده شد. این مطالعه می تواند در درک فرآیندهای اکولوژیکی و بیولوژیکی برای مدیریت پایدار شیلاتی مفید باشد.
    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، زی توده، فراوانی، مصب، رودخانه حله
  • محمود توکلی، فرخ پرافکنده حقیقی، محمدرضا بهروزخوشقلب صفحات 271-282
    در این تحقیق ذخایر ماهیان خاویاری در آب های ایرانی دریای خزر با هدف تعیین ترکیب گونه ای، فراوانی نسبی، فراوانی مطلق و میزان توده زنده گونه های مختلف ماهیان خاویاری ارزیابی شد. به این منظور، 90 ایستگاه بر اساس طرح طبقه بندی تصادفی انتخاب و ذخایر با روش مساحت جاروب شده برآورد شدند. در نواحی ساحلی با عمق کمتر از 10 متر از ترال 9 متری و برای مناطقی با عمق بیشتر از 10 متر از ترال 7/24 متری استفاده شد. مدت زمان ترال کشی در هر ایستگاه 30 دقیقه و سرعت شناور 5/2-3 گره دریایی بود. در 2 گشت دریایی سال 1388، 84 عدد و در گشت های سال 1389، 28 عدد ماهی خاویاری صید شدند. تاسماهی ایرانی با سهمی بیش از 83 - 100 درصد، بالاترین درصد صید را نسبت به سایر گونه ها داشت. میانگین طول کل تاسماهی ایران در بهار و پاییز 1388 به ترتیب 7/28±9/61 و 9/27±5/40 سانتی متر و در بهار و تابستان 1389 به ترتیب 5/23±7/54 و 7/17±2/60 سانتی متر بود. فراوانی مطلق ماهیان خاویاری در بهار و پاییز 1388 معادل 31/1 و 46/3 میلیون عدد برآورد شد. در گشت بهار و تابستان 1389 این مقادیر به ترتیب 10/831 و 20/779 هزار عدد بود. وزن توده زنده ماهیان خاویاری نیز در سال 1388 طی فصول بهار و پاییز به ترتیب معادل 667/2019 و 3/3014 تن برآورد شد. این مقدار برای سال 1389 در بهار 6/760 و در تابستان 0/855 تن محاسبه شد. نتایج نشان می دهد سیاست های شیلات ایران در رهاسازی بچه ماهیان خاویاری نتوانسته است از شدت کاهش ذخایر آنها جلوگیری کند. به نظر می رسد حمایت از تکثیر طبیعی از طریق حفاظت از مناطق تخم ریزی و نوزادگاهی و کنترل صید غیرمجاز می تواند یگانه راه نجات این ماهیان از انقراض نسل باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ذخایر، تاسماهی ایرانی، دریای خزر، صید در واحد تلاش، فراوانی مطلق
  • حبیب الله حاجی دون، سیدعلی جعفرپور*، مسعود رضایی صفحات 283-296

    تاثیر سطوح مختلف سفیده تخم مرغ در بافت، رنگ، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته و ارزیابی حسی سوریمی تهیه شده از ماهی کپور معمولی بررسی شد. سفیده تخم مرغ در مقادیر 3 و 2 و 1 درصد به خمیر سوریمی افزوده و به طور کامل با آن مخلوط شد؛ سپس، این ترکیب در روکش سوسیس روکش گذاری شد و در حمام آب گرم در دمای C°2 ± 90 به مدت 30 دقیقه حرارت دید تا ژل سوریمی تشکیل شود. نتایج تجزیه و تحلیل ها نشان داد افزودنی مورد استفاده خواص کارکردی سوریمی ماهی کپور معمولی را بهبود می بخشد؛ به طوری که، با تاثیر مثبت در پارامترهای نیروی شکست و فاصله شکست منجر به بهبود قدرت ژل سوریمی می شود و متعاقب آن سایر پارامترهای مرتبط با آنالیز پروفیل بافتی آن از قبیل سختی، به هم پیوستگی و الاستیسیته افزایش می یابند. با وجود این، اضافه کردن مقادیر بالای پودر سفیده تخم مرغ باعث کاهش سفیدی رنگ ژل سوریمی شد. بهترین امتیاز را ارزیاب ها به سوریمی با 3 درصد سفیده تخم مرغ دادند.

    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، پودر سفیده تخم مرغ، سوریمی، کپور معمولی، ویژگی های کارکردی
  • معین رجایی، هادی پورباقر، حمید فرحمند، محمد صدیق مرتضوی، فریدون افلاکی، سید ولی حسینی، سهیل ایگدری صفحات 297-305
    جزیرهلاوان دومین جزیره نفتی بزرگ در سواحل ایرانی خلیج فارس است که به علت ذخیره سازی و تولید نفت خام همچنین، آب توازن کشتی ها در معرض آلودگی زیست محیطی قرار دارد. در نقطهمقابل، هندورابی از ذخایر نفتی و در نتیجه فعالیت های حمل و نقل نفتی و آب توازن کشتی ها به دور است؛ بنابراین، احتمالا زیست دریایی درجزیرههندورابی نسبت به جزیرهلاوان از استرس زیست محیطی کمتری برخوردار است. مطالعه حاضر به منظور بررسی غلظت روی، منیزیم، آهن و مس در صدف محار و بررسی رابطهبین جذب این فلزات و وزن صدف محار انجام شد. وزن کل، پوسته و بخش نرم صدف ها با استفاده از ترازوی دیجیتال و غلظت فلزات با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شدند. بین غلظت مس در دو جزیره اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما بین غلظت آهن، منیزیم و روی اختلاف معنی داری دیده شد. همچنین، اختلاف معنی داری در وزن کل و وزن بخش نرم بین دو جزیره مشاهد شد؛ در حالی که، بین وزن پوسته اختلاف معنی داری مشاهده نشد. هیچ کدام از فلزات روی، منیزیم، آهن و مس با فاکتورهای وزنی صدف محار در لاوان رابطه معنی داری نداشتند؛ در صورتی که، بین جذب منیزیم و روی با فاکتورهای وزنی در هندورابی رابطه معنی داری وجود داشت. با توجه به نتایج فوق به نظر می رسد که صدف های هندورابی در معرض استرس های زیست محیطی کمتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: بافت نرم، صدف محار، فلزات سنگین، لاوان، هندورابی
  • آرش شکوری، فاطمه نعمت پور کوجل صفحات 307-315
    امروزه آبزیان دریایی، با توجه به ارزش غذایی بالا، در سبد غذایی خانواده ها جایگاه مناسبی پیدا کرده اند. یکی از آبزیان مهم پرورشی در آب دریا، خیار دریایی است. این جانوران به علت درصد پروتئین بالا، کندروئیتین سولفات، گلیکوزید ساپونین و فقدان کلسترول در کشورهای مختلفی از قبیل هند، مالزی، اندونزی، ژاپن، ایتالیا و امریکا پرورش داده می شوند. متاسفانه تاکنون توجهی به این رده از خارپوستان در کشور ما صورت نگرفته است. در این مقاله به فاکتورهای، مورد نیاز برای رشد و پرورش خیار دریایی، از قبیل مکان مزرعه، زمان پرورش، میزان غذادهی، انواع روش های مختلف پرورش خیار دریایی و برآورد هزینه ها پرداخته شده است. عواملی نظیر پراکنش وسیع گونه های ذکرشده، پرورش نسبتا آسان آنها، رشد سریع در تراکم بالا و جیره غذایی مصرفی با قیمت پایین باعث شده است که منطقه چابهار به مکانی مستعد برای پرورش خیاران دریایی مانند H.leucospilota و Stichopusvarigatus تبدیل شود. در این تحقیق تلاش شده است که، به صورت کاملا عملیاتی، طرح پرورش خیار دریایی در مزرعه ای در کشور عزیزمان به طور عام و در منطقه چابهار به طور خاص مطالعه شود. نتایج نشان می دهد که زمان بازگشت سرمایه در این پروژه یک سال و دو ماه با نرخ بازده 75 درصد است که کاملا مقرون به صرفه بودن طرح را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، آبزی پروری، خیار دریایی، سرمایه گذاری، طرح توجیهی
  • فرهاد طالبی، ابوالقاسم اسماعیلی فریدونی، جواد عبدی، رامین منافی فر صفحات 317-330
    اخیرا به علت مشکلاتی در تهیه مخمر Lansy PZ (قیمت بالا و تجاری نکردن تکنیک ساخت)، تحقیقات وسیعی در زمینه جانشینی آن با مخمرهای صنعتی (مانند مخمر نانوایی) برای تغذیه آرتمیا صورت می گیرد. در این مطالعه، میزان رشد و درصد بازماندگی ناپلیوس های Artemia urmiana وA. franciscana در روزهای 3، 7، 11 و 15 ام پرورش در 6 تیمار غذایی مخمری (مخمر Lansy PZ، مخمر غنی شده با اسیدهای چرب غیراشباعی، مخمر غنی شده بدون لایه مانوپروتئین، مخمر بدون لایه مانوپروتئین، مخمرهای ساده 50 و 100 درصد جیره غذایی) همراه با تغذیه از جلبک Dunaliella tertiolecta در ظروف یک لیتری با تراکم 500 عدد در لیتر و شوری 80 در هزار به مدت 15 روز تا مرحله بلوغ بررسی شدند. نتایج روز پانزدهم نشان داد که بیشترین رشد هر دو گونه آرتمیا با تغذیه از مخمر Lansy PZ بود و رشد طولی آرتمیای ارومیه با این جیره (09/9 میلی متر) بیشتر از آرتمیای امریکا (52/7 میلی متر) بود. در روز پانزدهم و با تغذیه از مخمر بدون لایه مانوپروتئین، بازماندگی بالاتری (آرتمیای ارومیه و امریکا به ترتیب 20/73 و 80/75 درصد) نسبت به سایر جیره ها و حتی مخمر Lansy PZ (به ترتیب 70/60 و 07/72 درصد) به دست آمد. بررسی نتایج نشان داد که دست کاری های مخمر نانوایی تاثیرات واضح تری در بازماندگی هر دو گونه آرتمیا در مقایسه با رشد دارد؛ با وجود این، حذف لایه مانوپروتئینی مخمر اهمیت بیشتری در مقایسه با غنی سازی با اسیدهای چرب غیراشباعی در تغذیه هر دو گونه داشت. بنابراین، پیشنهاد شد که مخمر نانوایی بدون لایه مانوپروتئین می تواند جانشین مناسبی برای مخمر Lansy PZ در تغذیه هر دو گونه آرتمیا خصوصا در سیستم های پرورشی در مقیاس کوچک و مداربسته باشد.
    کلیدواژگان: آرتمیا، بازماندگی، پرورش، رشد، مخمرLansy PZ، مخمر نانوایی
  • نرگس عرب، هومن رجبی اسلامی، مهدی شمسایی مهرجان صفحات 331-346
    آزمایشی برای ارزیابی میزان مناسب ویتامین C در رشد، بقا و شاخص کبدی در بچه ماهیان آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) طراحی شد. پنج جیره غذایی حاوی مقادیر مختلف اسید آسکوربیک شامل 0، 50، 100، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم غذا برای تیمارهای مختلف آزمایشی تهیه شد. تعداد 600 بچه ماهی با وزن ابتدایی 6/0±6/9 گرم به 5 تیمار با 3 تکرار تقسیم شدند و 40 عدد بچه ماهی به صورت تصادفی در هر فضای آزمایشی قرار گرفتند. بچه ماهیان 9 هفته از طریق جیره های غذایی تغذیه شدند. شاخص های رشد شامل وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، نرخ کارایی پروتئین، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی و شاخص کبدی با نمونه برداری از بچه ماهیان هر 3 هفته یک بار تعیین و بین تیمارهای آزمایشی مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میزان بقای بچه ماهیان در همه تیمارهای آزمایشی برابر 100 درصد بوده است و هیچ اختلال ظاهری نظیر تغییر شکل سرپوش آبششی، شنای غیرعادی همراه انحنای افقی و عمودی ستون فقرات در بچه ماهیان آزاد دریای خزر طی 9 هفته دوره پرورش مشاهده نشد.همچنین، تفاوت معنی داری در میزان وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، نرخ کارایی پروتئین، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی و شاخص کبدی بین تیمارهای آزمایشی مشاهده شد (P<0.05). طبق نتایج این تحقیق مقدار 200 میلی گرم اسید آسکوربیک در هر کیلوگرم جیره غذایی باعث افزایش معنی دار شاخص های رشد در مقایسه با سایر تیمارها می شود (P<0.05)؛ در حالی که، هیچ تفاوت معنی داری در میزان رشد بچه ماهیان بین تیمارهای 200 و 400 میلی گرم اسید آسکوربیک در کیلوگرم غذا دیده نشد. بنابراین، نتایج این پژوهش نشان داد که میزان بهینه اسید آسکوربیک برای رشد بچه ماهی آزاد دریای خزر برابر 200 میلی گرم اسید آسکوربیک به ازای هر کیلوگرم غذای مصرفی است. همچنین، مقدار بهینه ویتامین C برای افزایش وزن بچه ماهی آزاد دریای خزر بر اساس آزمون پاسخ به سطح برابر با 52/248 میلی گرم اسید آسکوربیک در کیلوگرم غذاست.
    کلیدواژگان: بقا، رشد، شاخص کبدی، ماهی آزاد دریای خزر، ویتامین C
  • محمود عظیمی راد، مهرداد فرهنگی، باقر مجازی امیری، ایرج عفت پناه، حدیث منصوری طایی صفحات 347-358
    این مطالعه برای بررسی تاثیرات سطوح مختلف مکمل بتائین در شاخص های رشد، کارآیی تغذیه و میزان بقای لارو ماهی سوف معمولی انجام گرفت. از روز دوازدهم پس از تفریخ (وزن اولیه 06/0±52/1 میلی گرم) لاروها به یکی از 6 جیره فرموله شده غذای آغازین ماهی قزل آلای رنگین کمان (Bio Optimal)، غذای آغازین ماهی قزل آلای رنگین کمان به همراه مکمل بتائین (Bio Optimal + Betaine) در 5 سطح 5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 درصد تغییر عادت غذایی یافتند و 1 تیمار تا انتهای آزمایش غذای زنده (ناپلی آرتمیا) دریافت کرد. آزمایش 4 هفته (تا 40 روز پس از تفریخ) به طول انجامید. لاروهای تغذیه شده با غذای زنده وضعیت بهتری از نظر میانگین وزن نهایی، افزایش وزن، میانگین رشد روزانه، ضریب رشد ویژه، طول نهایی لارو و شاخص وضعیت نسبت به دیگر تیمارها داشتند (05/0>P). افزودن سطوح مختلف مکمل بتائین به غذای آغازین قزل آلای رنگین کمان اثر معنی داری در شاخص های رشد لارو ماهی سوف معمولی نداشت (05/0P). بیشترین میزان بقا و هم نوع خواری در لاروهای تغذیه شده با غذای زنده بود؛ در حالی که، لاروهای تغذیه شده با جیره های فرموله شده (بیواپتیمال و بیواپتیمال + سطوح مختلف مکمل بتائین) تا روز 33 پس از تفریخ زنده ماندند. بر اساس نتایج می توان بیان کرد که عادت دهی لارو ماهی سوف معمولی به غذاهای مصنوعی نیازمند مطالعات بیشتری است و استفاده از مکمل بتائین در جیره لارو باید در دوره زمانی مناسب تری از لحاظ تکامل فیزیولوژیکی لارو صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: مکمل بتائین، سوف معمولی، رشد، کارآیی تغذیه، بقا، هم نوع خواری
  • رضوان الله کاظمی، محمد پوردهقانی، ایوب یوسفی جوردهی، محمود بهمنی، سهراب دژندیان، علی حلاجیان، مهتاب یارمحمدی، محمد علی یزدانی ساداتی، بابک تیزکار صفحات 359-371
    این تحقیق با 24 قطعه فیل ماهی پرورشی (8 نر و 16 ماده)، که در استخرهای موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر پرورش یافته بودند، به مدت 3 سال انجام شد. نمونه برداری و سنجش پارامترهای خونی در 12 تکرار و در مراحل مختلف رسیدگی جنسی انجام شد. نتایج نشان داد که درصد هماتوکریت (PVC)، غلظت هموگلوبین (Hb) و تعداد کل یاخته های قرمز (RBC) خون فیل ماهی نر بیش از ماده بود و در هر دو جنس با افزایش رسیدگی جنسی، به ویژه در مرحله چهارم، افزایش یافتند. میانگین حجم یاخته قرمز (MCV) و میانگین هموگلوبین یاخته قرمز (MCH) خون فیل ماهی نر فاقد اختلاف معنادار با ماهی ماده بود، ولی میانگین درصد غلظت هموگلوبین یاخته قرمز (MCHC) در دو جنس با یکدیگر اختلاف معنادار داشت. تعداد کل یاخته های سفید (WBC) خون فیل ماهی نر به طور معناداری کمتر از ماهی ماده بود. این شاخص در مراحل مختلف رسیدگی جنسی ماهیان نر و ماده اختلاف معناداری نداشت. در هر دو جنس نر و ماده، بیشترین میانگین درصد یاخته های سفید خون را به ترتیب یاخته های لنفوسیت، نوتروفیل، ائوزینوفیل و مونوسیت تشکیل می دادند. در این پژوهش هیچ یاخته بازوفیلی مشاهده نشد. نتایج نشان داد که دامنه پروفایل فاکتورهای خونی فیل ماهی پرورشی در محدوده سایر تاسماهیان بود و بیشتر پارامترهای خونی فاکتورهای وابسته به جنسیت (نر یا ماده) بودند و کمتر تحت تاثیر مراحل رسیدگی جنسی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: پروفایل سیتولوژی، جنسیت، شاخص های خونی، فیل ماهی پرورشی، مرحله جنسی
|
  • Leila Amini, Gholamhosein Mohammadi, Mojgan Khodadadi, Mojdeh Chelemaldezfoulnejad, Mohammad Velayatzadeh Pages 241-254
    In this study the biological characteristics of fish Liza macrolepis was examined over a period of one year from November 2009 to October 2010 in the Musa estuary from Khuozestan province. In this regard، the 300 females’ fish Liza macrolepis were studied. Results showed the type of bag ovary of Liza macrolepis. In stage III oocyte diameter was measured between 483. 8 to 628. 5 µ with an average 579. 3±0. 2 µ. In stage IV، several groups of oocyte were visible and the ova diameter was measured between 435. 5 to 782. 7 µ with an average 648. 4±0. 4µ. In stage V، the ovules were visible in several groups and the ova diameter was measured between 746. 9 to 922. 4µ with an average 864. 6±0. 7µ. At this IV and V stages the ovules are due to accumulation of high levels of water has a certain transparency. The microscopic study of ovarian slices Liza macrolepis، the ovary during various stages of sexual development was studied and oogenesis obtained in 6 steps. Spawning In stage V in the months of April and May were visible.
    Keywords: Liza macrolepis, musa estuary, ovarian, Persian Gulf, sexual maturity
  • Mojtaba Pouladi, Omidvar Farhadian, Amir Vaziri Zadeh Pages 255-270
    Estuaries are one of the most productive aquatic ecosystems that both ecologically and economically are important. In estuarine ecosystems، zooplankton is very important group of animals that they are the basis for food web and intermediate steps in the planktonic food pyramid. Ecological studies، especially temporal and spatial variations of zooplankton are considerable in estuaries. The present study emphasized on zooplankton from Helleh River estuary، Busheher، Persian Gulf that composition، abundance، and biomass of zooplankton communities were investigated together with some of water characteristics. Samples were taken using plankton net with mesh size of 140 µm with vertical towing from 5 fixed-stations in mid-season from summer 2011 to spring 2012 for one year period. The zooplankton comprised of Arthropoda، Annelida، Protozoa، Mollusca، Echinodermata، Chordata، Rotatoria، Nematoda، Ctenophora، and Siphonophora. All samples were dominated by copepods، especially Acartia sp. In addition، Arthropoda had highest abundance while Echinodermata، Rotatoria، Nematoda، Rotatoria، and Ctenophora showed lowest abundance. Of Arthropoda، copepods with 10 genera including; Acartia، Euterpina، Oithona، Oncaea، Paracalanus،Corycaeus، Labidocera، Macrosetella، Microsetella، and Temora were at the highest abundance in zooplankton population. The maximum abundance and biomass was estimated at station estuary mouth (station 5) in all seasons، highest values in autumn (46051. 9 ind. /m3 and 165. 0 mg/m3) and lowest in winter (5388. 4 ind. /m3 and 20. 9 mg/m3). This study may be useful in understanding the ecological and biological processes for sustainable fisheries management in estuaries.
    Keywords: abundance, biomass, Bushehr, Helleh River Estuary, Persian Gulf, zooplankton
  • Mahmoud Tavakoli, Farokh Parafkandeh Haghighi, Mohammad Reza Behrooz Khoshgalb Pages 271-282
    This study carried out in the Iranian waters of the Caspian Sea during 2009-2010، and aimed to determine species composition، relative abundance، and absolute abundance estimated of biomass. Research vessels using 9 m bottom trawl for depths less than 10 m and 24. 7 m bottom trawl for depths above 10 m. Trawling was conducted in 90 stations that were selected using a stratified random design. In each station، trawling carried out up to 30 minute and 2. 5-3 knot. In 2009 and 2010، 84 and 28 sturgeon fish were caught، respectively. Persian sturgeon was more than 83 to 100 percent of the catch. The mean total length of Persian sturgeon was 61. 9±28. 7 cm (spring) and 40. 5±27. 9 cm (autumn) in 2009. This value was 54. 7±23. 5 cm and 60. 2±17. 7 cm for spring and summer in 2010، respectively. Absolute abundance of sturgeon was estimated 1. 31 million fish in the Iranian waters of the Caspian Sea during spring but it increased to 3. 46 million fish in autumn 2009. Absolute abundance in 2010 was 831100 and 779200 fishes in spring and summer 2010، respectively. Biomass of sturgeon fish was 2019. 7 and 3014. 3 tons in spring and autumn 2009، respectively. These values were estimated 760. 6 tons (spring) and 855. 0 tons (summer) for the year 2010. The results show that Iranian fisheries organization policy in production and releasing of fingerlings has been unable to prevent the loss sturgeon stocks. Therefore، it seems the only way to recover their stocks is rebuild natural spawning areas، nursery grounds and preservation of them up to they reach commercial size.
    Keywords: absolute abundance, acipenser persicus, Caspian Sea, catch per unit effort, stock assessment
  • Habiballah Hajidun, Seyed Ali Jafarpour, Masourd Rezaei Pages 283-296

    Effects of various concentrations of egg white on texture، color، water holding capacity، viscosity and sensory evaluation properties of surimi prepared from common carp were investigated. Egg white powder was added at 1%، 2% and 3% to the surimi paste and mixed thoroughly، and then gels were stuffed into sausage casing and heated in a hot water bath at 90C for 30 min. The analysis resultant surimi gel indicated that applied additive improved the functional properties of common carp surimi. Addition of egg white powder caused significant difference (P<0. 05) in more indicators such as hardness، cohesiveness، adhesiveness، elasticity، etc at which was proportional to the egg white concentration. However، in terms of color، addition of higher concentration of egg white powder inversely reduced the whiteness of resultant surimi gel. The best score by panelists was advocated to the surimi with 3% egg white powder.

    Keywords: common carp, egg white powder, functional properties, sensory evaluation, surimi
  • Moein Rajaei, Hadi Poorbagher, Hamid Farahmand, Mohammad Seddiq Mortazavi, Fereydoon Aflaki, Seid Vali Hosseini, Soheil Eagderi Pages 297-305
    The environment of the Lavan Island has been suffered from the storage and production of crude oil، and also from ballast water. In contrast، the Hendourabi Island is away from the petroleum industries and hence ballasts water. Apparently، marine biota of the Hendourabi Island are less stressed that those from the Lavan Island. The present study investigated Zn، Mg، Fe and Cu in soft tissues of P. radiata، also examined the relationship between accumulation of metals and weight of the pearl oyster. Total weight، shell weight، and weight of the soft tissues were recorded. Concentrations of the metals of the soft tissues were measured using atomic absorption. There was no difference between specimens of the two Islands in Cu concentration of the soft tissues. However، there were significant differences between the specimens of the two islands in Fe، Mg and Zn. Also، there were significant differences in total weight and the weight of the soft tissues but not in shell weight. There was no relationship between metal concentration of the soft tissues and weight of shell and soft tissues in specimens from the Lavan Island but، in those from the Hendourabi Island، there was a relationship between Cu and Mg concentrations and weight of the shell and soft tissues. In conclusion، it seems that P. radiata from the Hendourabi Island are less stressed.
    Keywords: Lavan, heavy metals, Hendourabi, pinctada radiata, soft tissues
  • Arash Shakouri, Fatemeh Nematpour Pages 307-315
    Nowadays aquatic with its high food value could attain a suitable place in family food shopping. Sea Cucumber is one of the important nurturing aquatic in the sea. These animals are nurturing in several countries such as India، Indonesia، Japan، Italy، and the United States because of having a high percentage of protein، Condroetin sulfate، Glycoside Saponin and also lacking of cholesterol. Unfortunately، there has not yet been regarded any considerable attention to these species of echinoderms in our country. This project considered many factors which are necessary for the nurturing of the Sea Cucumber. These factors include the place of farm، the time of nurturing، the amount of feeding، different types of Sea Cucumber nurturing methods، and estimating of costs. Stichopus Varigatus and Holothuria Leucospilota Sea Cucumbers have a high food and economic values. They are extensively found in Chabahar zone. There are several factors such as the extensive distribution of the mentioned species، their rather easy nurturing، fast growth in high distribution، and food consumption share with a low-cost make a qualified and good place for nurturing of this aquatic animal. Many attempts have been done in this study to fully operationally investigate the Sea Cucumber nurturing project in a farm of its nurturing in our honorable country in general and in Chabahar zone in particular. The results of the study demonstrate that the pay-back time in current project is one year and two months with a return rate of 75 percents which is totally economical.
    Keywords: Justification project, Food value, Sea Cucumber, Investment, Aquaculture
  • Farhad Talebi, Aboulghasem Esmaili Fereydoni, Javad Abdi, Ramin Manafifar Pages 317-330
    Recently، due to the high costs and a decrease in producing of Lansy PZ، various researches have been paid attention to the baker''s yeast (Saccharomyces cerevisiae) as a substitute for Lansy PZ in Artemia cultures. In this study، the effects of six feeding regimes: Lansy PZ (as control)، enriched yeast with highly unsaturated fatty acids (HUFA)، enriched with HUFA and without mannoproteins in wall cells، yeast without mannoproteins in wall cells، industrial yeast 100% feeding regime and yeast 50% feeding regime in combination with the algae Dunaliella tertiolecta were examined on growth and survival of nauplii Instar I of two Artemia species (Artemia urmiana and A. franciscana) at a salinity of 80 part per thousands and a density of 500 nauplii per liter in laboratory cultures. Growth and survival of Artemia were determined in each group on 3، 7، 11 and 15 days after hatching. The two species of Artemia had the highest growth when fed Lansy PZ (P<0. 05). However، total length of A. urmiana (9. 09 mm) was higher than that of A. franciscana (7. 52 mm) when fed the Lansy PZ diet in 15th day. The two Artemia species had the higher survival rates when fed with yeast without mannoproteins (73. 20 and 75. 80%، respectively) than the Lansy PZ (60. 70 and 72. 07%، respectively) and other treatments. Our results revealed that the enrichment of the baker''s yeast with HUFAs and elimination of mannoproteins had a positive effect on survival rates comapred to growth of two Artemia species. However، the elimination of mannoproteins of yeast was a more suitable method in treatment of baker''s yeast as a diet for Artemia compared to other methods. Therefore، the yeast without mannoproteins treatment could be substituted with Lanzy PZ for Artemia feeding in different culture methods such as tanks or recirculated culture systems.
    Keywords: Artemia, Baker yeast (Saccharomyces cerevisiae), Culture, growth, Lansy PZ, survival
  • Narges Arab, Houman Rajabi Islami, Mehdi Shamsaie Mehrjan Pages 331-346
    An experiment was conducted to determine the appropriate value of vitamin C on growth، survival، and Hepatosomatic Index (HSI) in Caspian brown trout (Salmo trutta caspius) fingerlings. Five diets containing 0، 50، 100، 200 and 400 mg kg-1 ascorbic acid were prepared as experimental treatments. Six hundred fish (9. 6±0. 6 gr) were divided into 5 groups with three replications each containing 40 fingerlings and fed by the respective diets for 9 weeks. Growth parameters including Final Weight (FW)، Protein Efficiency Rate (PER)، Weight Gain (WG)، Specific Growth Rate (SGR)، Feed Conversion Rate (FCR)، Condition Factor (CF)، and HSI were compared every 3 other weeks between the treatments. Fish sampling was done weeks. The results showed that survival rate of the fish in all experimental treatments was 100% and no sign of ascorbic acid deficiency such as gill deformities، abnormal swimming، and skeletal deformities including scoliosis and lordosis were observed in all Caspian brown trout fingerlings during the experiment. Also there was significant differences in FW، WG، SGR، PER، FCR، CF and HSI between experimental treatments (P<0. 05). The results showed that 200 mg kg-1 ascorbic acid were significantly increased the growth parameters of Caspian brown trout (P<0. 05)، although no significant differences were observed in fish growth rates between 200 and 400 mg ascorbic acid treatments. Therefore، findings of the present study illustrated that 200 mg ascorbic acid per kg diet is the optimum amount of vitamin C for the growth of Caspian brown trout fingerlings. According to the broken line model، the level of ascorbic acid for optimal weight gain was 248. 52 mg kg-1 diet.
    Keywords: growth, HIS, Salmo trutta caspius, survival, Vitamin C
  • Mahmood Azimirad, Mehrdad Farhangi, Bagher Amiri, Iraj Effatpanah Komaee, Hadis Mansouri Taee Pages 347-358
    The aim of current study was to determine the effects of different levels of betaine on growth performance، feeding efficiency and survival rate of Sander lucioperca larvae. The larvae (initial weight 1. 52±0. 06 mg) were weaned from day 12 post hatching (dph) with one of the six treatment which was commercial trout starter diet (Bio Optimal) and different levels betaine supplementation (0. 5، 1، 1. 5، 2 and 2. 5%) as well as a treatment that was feeding with live food (Artemianauplii) as control group. Trial lasted for 4 weeks (until 40 dph). The best final weight، Specific growth rate، final length and condition factor was obtained in control group (P<0. 05). Different levels of betaine supplementation had no significant effects on growth performance. Feed conversion ratio showed no significant difference between treatments، however food efficiency ratio was significantly higher in control group (P<0. 05). The highest survival rate and cannibalism was observed in control group while larvae fed artificial diet (i. e Bio Optimal and different levels of betaine supplementation) had 100% mortality after 33 dph. Results indicated that betaine supplementation did not improve growth and survival rate of S. lucioperca، and further studies regards weaning of pikeperch larvae are needed.
    Keywords: betaine, cannibalism, feed efficiency, growth, pikeperch, survival
  • Rezvan Kazemi, Mohammad Pourdehghani, Ayoub Yousefi Jourdehi, Mahmoud Bahmani, Sohrab Dejandian, Ali Hallajian, Mahtab Yarmohammadi, Mohammadali Yazdanisadati, Babak Tizkar Pages 359-371
    This study was carried out on 24 farmed Huso huso (8 males and 16 females) in the international Sturgeon Research Institute during 3 years. Samples were collected based on different sexual maturation stages. Results showed that hematocrit (PVC)، hemoglobin (Hb) and red blood cells (RBC) was more in males than females and increased in both them related to sexual development especially at stage IV. Mean corpuscular volume (MCV) and Mean corpuscular hemoglobin (MCH) showed no significant difference between males and females، but Mean corpuscular hemoglobin concentration (MCH) showed significant increase in males and females related to sex development. White blood cells (WBC) were lower significantly in males than females and showed no significant difference at different sexual stages. The most percentage of leucocytes belongs to lymphocyte، neutrophile، eozynophile and monocytes and increase with sexual development without significant difference. There was no basophile. Results of this study showed that blood indices profile in Huso huso was similar to others sturgeon species and some parameters were dependent on sex and sexual maturation stages.
    Keywords: blood indices, cytological profile, farmed Huso huso, sex, sexual stages