فهرست مطالب

مجله جنگل ایران
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید راهبری سی سخت، احسان عبدی، مصطفی مقدمی راد، باریس مجنونیان، حامد یوسف زاده صفحه 219
    جاده های جنگلی از مهمترین منابع تولید رسوب در جنگل ها محسوب می شوند. رسوب حاصل از جاده های جنگلی سبب بروز مشکلات محیط زیستی و آلودگی منابع آب حوضه ها و ایجاد خطر برای زندگی آبزیان می شود. عوامل زیادی در مقدار تولید رسوب جاده های جنگلی نقش دارند که حد تاثیر آنها با یکدیگر متفاوت است. در این پژوهش تاثیر چهار عامل عرض بستر روسازی، شیب طولی جاده، سن جاده و درصد پوشش گیاهی در تولید رسوب توسط مدل CULSED و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) بررسی شد. برای نشان دادن مقدار حساسیت رسوب تولیدی به هر یک از چهار عامل، از تحلیل حساسیت، و برای بررسی نوع و مقدار همبستگی، از ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل سناریو استفاده شد. با برازش انواع توابع، تابع مناسب برای نشان دادن رابطه هر عامل با مقدار رسوب انتخاب شد. بر پایه نتایج بیشترین حساسیت به ترتیب مربوط به عرض بستر روسازی، شیب، پوشش و سن است. نوع همبستگی عرض بستر و شیب با مقدار رسوب مثبت، و نوع همبستگی، پوشش و سن با مقدار رسوب، منفی است. این نتایج به طراحان جاده های جنگلی کمک می کند که در مراحل اولیه طراحی، عوامل را در نظر داشته باشند و از طرفی بعد از ساخت نیز با اجرای سیاست های مدیریتی مناسب، برای کنترل و کاهش فرسایش و رسوب اقدام کنند که در نهایت به کاهش اثرهای منفی جاده ها در آلودگی منابع آب منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل حساسیت، تحلیل سناریو، جاده های جنگلی، رسوب، CULSED
  • اثر قرق بر پوشش و زادآوری طبیعی گونه های درختی و درختچه ای در جنگل های زاگرس / (مطالعه موردی:جنگل های شهرستان ایوان در استان ایلام)
    حجت الله امیدی، مسلم اکبری نیا، سیدمحسن حسینی، جواد میرزایی صفحه 229
    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر قرق بر تراکم زادآوری طبیعی گونه های درختی و درختچه ای و برخی ویژگی های پوششی رویشگاه از جمله درصد تاج پوشش درختی، عمق لاشبرگ، درصد لاشبرگ و پوشش سنگی و نیز بررسی رابطه آنها با همدیگر در منطقه زاگرس انجام گرفته است. به این منظور، منطقه حفاظت شده تنگه کوشک در شهرستان ایوان به مساحت 100 هکتار و در مجاورت آن و با شرایط فیزیوگرافی مشابه، بخشی از کوه بایه انتخاب شد. در هر منطقه به صورت تصادفی، 27 پلات به مساحت 900 متر مربع پیاده شد و علاوه بر تعداد زادآوری دانه زاد و شاخه زاد برای هر گونه درختی و درختچه ای، عواملی نظیر درصد لاشبرگ، ضخامت لاشبرگ، درصد پوشش درختی و پوشش سنگی اندازه گیری شد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که در منطقه حفاظت شده زادآوری دانه زاد (000/0p=) و شاخه زاد بلوط (039/0P=) ایرانی، دانه زاد بنه (001/0P=)، شاخه زاد آلبالوی دانه ریز (003/0P=) و دانه زاد زالزالک (014/0P=) از منطقه حفاظت نشده با احتمال 99 درصد بیشتر است. علاوه بر این منطقه حفاظت شده تنگه کوشک، درصد پوشش درختی (000/0P=)، ضخامت لاشبرگ (000/0P=) و درصد لاشبرگ (001/0P= =) بیشتری نسبت به کوه بایه داشت. نتایج آنالیز همبستگی نیز نشان داد که زادآوری دانه زاد گونه های بلوط و بنه با درصد پوشش درختی (03/0P=)، درصد لاشبرگ (03/0P=) و عمق لاشبرگ (003/0P=) همبستگی مثبت دارند. زادآوری دانه زاد گونه کیکم نیز با درصد پوشش درختی (03/0P=) و زادآوری شاخه زاد آن با درصد پوشش سنگی (02/0P=) داخل پلات ها همبستگی مثبت نشان داد.
    کلیدواژگان: تنگه کوشک، زادآوری طبیعی، ضخامت لاشبرگ، منطقه حفاظت شده
  • یعقوب ایران منش، سید غلامعلی جلالی، خسرو ثاقب طالبی، سید محسن حسینی، هرمز سهرابی صفحه 239
    برآورد زی توده درختی از نظر ارزیابی ساختار و شرایط جنگل، تولید و بهره وری اکوسیستم و ذخیره کربن اهمیت زیادی دارد. از طرفی بررسی مقدار ذخیره کربن در اندام های مختلف درخت، شاخصی از تولید رویشگاه محسوب می شود. بیشتر روش های برآورد زی توده گیاهی مخرب، وقت گیر و هزینه برند. از این رو استفاده از روش هایی که حجم عملیات را در جنگل به حداقل برساند و کمترین آسیب را به اکوسیستم وارد آورد، مورد توجه است. در این تحقیق، استفاده از روش نمونه برداری شاخه تصادفی برای برآورد زی توده گونه بلوط ایرانی در استان چهارمحال و بختیاری بررسی شد. به این منظور، 30 پایه بلوط ایرانی شامل 16 درخت دانه زاد و 14 جست گروه در کلاسه های قطری و تاجی مختلف به صورت تصادفی انتخاب شدند. آماربرداری از صفات کمی و کیفی و شاخه های درختی انجام گرفت. سپس درختان انتخاب شده قطع شدند. مقدار زی توده واقعی پایه ها با توزین کامل آنها و مقدار زی توده برآوردی با استفاده از روش نمونه برداری شاخه تصادفی برآورد شد. مقدار واقعی و برآوردی زی توده با آزمون t جفتی مقایسه شد. اریبی و اریبی نسبی و درصد RMSE برآورد نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد که اختلاف زی توده واقعی و برآوردی برای قسمت های مختلف پایه های دانه زاد و شاخه زاد از نظر آماری معنا دار نیست. همچنین این روش در برآورد زی توده درختی در پایه های دانه زاد و شاخه زاد روشی نااریب است. البته درصد RMSE در برگ، سرشاخه، شاخه فرعی و شاخه اصلی درختان شاخه زاد نسبت به کل درخت زیادتر است. نتایج این تحقیق صحت و دقت روش نمونه برداری شاخه تصادفی را در برآورد زی توده گونه بلوط ایرانی تایید می کند.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، زی توده اندام های هوایی، نمونه برداری شاخه تصادفی
  • سید رضا مصطفی نژاد، علی اقتصادی، کامبیز اسپهبدی صفحه 253
    هدف این تحقیق تعیین مقدار صدمه و شناسایی عوامل اصلی ایجاد صدمات بهره برداری است. در روش بهره برداری تک گزینی که سبب ایجاد حفره های باز در جنگل می شود، موضوعی که تاکنون با وجود مطالعات گسترده کمتر به آن پرداخته شده است. برای جمع آوری اطلاعات از روش پیمایش زمینی و اندازه گیری صددرصد نقاط خسارت دیده استفاده شد. مقدار صدمه با توجه به معیارهای فائو در قطعات و در هکتار براساس طبقه، ابعاد، شدت و ارتفاع محل صدمه ارزیابی شدند. برای محاسبه داده های دو پارسل از آزمون t مستقل استفاده شد. مقایسه چند گروهی داده های کمی با استفاده از تجزیه واریانس ANOVA یکطرفه و مقایسه چندگروهی داده های رتبه ای با استفاده از آزمون کروسکال والیس انجام گرفت. در مرحله قطع، 5/79 درصد صدمه ها در ارتفاع بالای یک متری تنه رخ داد. در مرحله خروج چوب، 45/90 درصد صدمه ها از ارتفاع یک متری تنه به پایین تا محل ریشه و گورچه درخت مشاهده شد. متوسط بیشترین صدمه ها در دو پارسل در مرحله قطع و خروج چوب به ترتیب در ابعاد50- 10 سانتی متر مربع (44 درصد) و بیش از 200 سانتی متر مربع (64 درصد) مشاهده شد. شدت صدمه در مرحله قطع یکی است (72 درصد)، ولی در مرحله خروج چوب با توجه به شیب محل قطع، در پارسل 51 (95 درصد) بیشتر از پارسل 121 (63 درصد) است. در طبقه بندی صدمات در مرحله قطع، مجموع صدمات در پارسل 51 (33 صدمه) بیشتر از 121 (19صدمه) مشاهده شد. در زادآوری، مقدار صدمات در پارسل 51 در هرسه مرحله رویشی بیشتر از پارسل 121 است که نوع صدمه زخمی شدن تنه نهال ها در پارسل 51 در مرحله خال گروه دو برابر شل گروه و نه برابر نونهال و نهال مشاهده شد. به طورکلی مقدار صدمات در مناطق شیبدار بیشتر از مناطق کم شیب است (چهار برابر) و عدم رعایت جهت های قطع تعیین شده تاثیر زیادی بر شدت صدمه دارد.
    کلیدواژگان: بهره برداری، خروج چوب، زاد آوری، صدمات، قطع
  • زهرا آبروش، محمدحسن عصاره، میترا امام صفحه 271
    گونه Endl. Eucalyptus occidentalis از درختان مهم و تندرشد در زراعت چوب و بهره برداری اقتصادی در صنایع چرم سازی، کاغذسازی، تهیه اسانس و داروسازی است. در این تحقیق، ریزازدیادی این گونه به طریق کشت جوانه در محیط کشت MS و GD بررسی شد. بر روی نمونه ها، تیمار سترون سازی، استقرار، شاخه زایی و ریشه زایی اعمال شد. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی به اجرا درآمد. تیمار سترون سازی مورد استفاده، غوطه وری به مدت یک دقیقه در محلول 1/0 درصد کلرید جیوه بود. براساس داده های آماری، تکثیر مطلوب و رشد طولی شاخساره گونه E. occidentalis در محیط کشت MS حاوی هورمون های BAP، GA3 و IBA به ترتیب در غلظت های 5/0، 15/0 و 01/0 میلی گرم در لیتر، به همراه P.V.P در غلظت 200 میلی گرم در لیتر و بهترین ریشه زایی در محیط کشت MS محتوی نصف غلظت نیترات با هورمون اکسین IBA در غلظت میلی گرم در لیتر صورت می گیرد. سازگاری گیاهچه های ریشه دار شده در شرایط گلخانه با موفقیت صورت گرفت.
    کلیدواژگان: تولید کلن، ریزازدیادی، محیط کشت، Eucalyptus occidentalis، MS، GD
  • مرضیه حجاریان، سید مهدی حشمت الواعظین، اولیسس دیه گز، آراندا، منوچهر نمیرانیان، وحید اعتماد صفحه 281
    معادله های رشد سطح مقطع در سطح توده، با حجم توده ارتباط مستقیم دارند و برازش آن ها برای برآوردها و محاسبات توده، مانند برآورد محصول و محاسبات اقتصادی ضروری است. هدف این پژوهش، برآورد معادله های رشد سطح مقطع برای مطالعات اقتصادی است. برای برازش این معادلات، قطر برابرسینه و ارتفاع توده در صنوبرکاری های نمونه ملی منطقه صومعه سرا در دو مرحله اندازه گیری شد. این صنوبرکاری ها همگی با گونه صنوبر دلتوئیدس کلن 6955 نهالکاری شده بودند. با توجه به قطع درختان در سن کمتر از ده سال در منطقه و کمبود اطلاعات در زمینه رشد درختان در سنین بالاتر، دو قطعه صنوبرکاری 26 و 27 ساله شرکت سهامی جنگل شفارود در مناطق گیسوم و پیلمبرا نیز آماربرداری شد. در مرحله بعد، معادلات رشد سطح مقطع برابرسینه با استفاده از سه معادله رشد کرف، هاسفلد و برتالانفی- ریچاردز و روش تفاضل جبری برازش شد. برای مقایسه مدل ها و انتخاب مناسب ترین مدل علاوه بر مقایسه چشمی منحنی ها از آماره های نیکویی برازش شامل ضریب تعیین، جذر میانگین مربع خطا و نیکویی برازش آکاییک بهره گرفته شد. در نهایت، معادلات رشد برآورد شده اعتبار سنجی شد. به این منظور،30 درصد کل داده ها که در برآورد معادلات استفاده نشده بودند، برای برآورد آماره جذر میانگین مربع خطا به کار گرفته شدند. نتایج نشان داد معادلات رشد برآوردشده با مدل کرف نسبت به مدل های هاسفلد و برتالانفی ریچاردز تطابق بهتری با داده ها نشان می دهد. بررسی آماره های نیکویی برازش نیز نشان داد معادلات برآورد شده با ضریب تعیین 97/0 و جذر میانگین مربعات خطای 5/1 مترمربع در هکتار از دقت خوبی برخوردار است. در نهایت، بر پایه نتایج اعتبارسنجی، جذر میانگین مربعات خطای معادلات برای داده های اعتبار سنجی، 64/0 متر مربع در هکتار برآورد شد که از نظر آماری تفاوت معنا داری با جذر میانگین مربع خطای معادلات برآورد شده ندارد.
    کلیدواژگان: روش تفاضل جبری، صنوبر دلتوئیدس، مدل کرف، معادلات رشد سطح مقطع
  • جلال هناره خلیانی، منوچهر نمیرانیان، سید مهدی حشمت الواعظین، جهانگیر فقهی صفحه 295
    مدیریت عرفی جنگل در زاگرس شمالی قدمت چندصدساله دارد و در طول زمان تا حد زیادی توانسته نیازهای جوامع محلی را برآورده کند. نبود کشاورزی صنعتی و پر بازده و دیگر عرصه های تولیدی و اقتصادی موجب وابستگی معیشت این جوامع به جنگل شده است. وابستگی به جنگل سبب تعارض بین جوامع محلی و سازمان جنگل ها به عنوان متولی حفاظت و بهره برداری از این جنگل ها شده است. این تحقیق در بخش شمالی حوزه رویشی زاگرس در سه روستای جنگلی (کوچر، بلکه و کنده سوره) در شهر آرمرده از توابع شهرستان بانه در استان کردستان با هدف طراحی و برآورد بار مالی برنامه های مشوق جنگلداری، انجام گرفت و برای شناسایی منافع مردم در ارتباط با جنگل از روش های کمی و کیفی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، 276 خانوار در سه روستای مورد بررسی بودند و داده های 76 پرسشنامه در تحلیلهای کمی به کار گرفته شد. رویکرد اصلی در طراحی برنامه های مشوق در جنگل های این منطقه، حذف یا تعدیل چرای دام در جنگل، حذف گلازنی و کاهش یا قطع برداشت هیزم و چوب از جنگل با ارایه راهکار های جایگزین است. برای طراحی برنامه های مشوق، با نگاه سیستمی و رویکرد علت- معلول به محیط مورد پژوهش، عوامل پیشران، عوامل فشار، شرایط موجود، اثر ها و در نهایت پاسخ ها (برنامه های مشوق) در راستای بهبود مدیریت عرفی مشخص شدند. سپس بار مالی برنامه های مشوق به کمک روش های ارزشگذاری برآورد گردید. محصولات برداشتی یا منافع مردم از جنگل ارزش گذاری شد. نتایج ارزیابی مالی نشان داد بار مالی برنامه های مشوق حذف گلازنی و جمع آوری هیزم به عنوان مهم ترین عوامل تخریب جنگل در مدیریت عرفی جنگل برای هر خانوار در سال معادل 4480000 ریال به قیمت های سال 1389 است. به این ترتیب، مجموعه برنامه مشوق باید حداقل این هزینه ها را پوشش دهند.
    کلیدواژگان: برنامه های مشوق جنگلداری، تعارض با جوامع محلی، جنگل های زاگرس شمالی، مدیریت عرفی
  • علی اصغر واحدی، اسدالله متاجی، ساسان بابایی کفاکی، جواد اسحاقی راد، سید محمد حجتی صفحه 309
    اندازه گیری زی توده خشک یکی از راه های موثر برای برآورد ذخیره کربن یا انتشار کربن در اتمسفر در پی افزایش گرمایش زمین است. از این رو هدف این تحقیق مدلسازی معادلات مختلف کاربردی به منظور افزایش دقت اندازه گیری زی توده تنه گونه راش در جنگل های شمال ایران است. در این تحقیق با پشتیبانی دستگاه های اجرایی منابع طبیعی، 21 اصله تنه درخت راش در پارسل های شماره دو و چهار سری سه گلندرود نور پس از قطع و تبدیل توزین شده و از انتهای 5-2 متری بخش های تبدیل شده تنه، یک نمونه دیسک به ضخامت دو سانتی متر برای تعیین ضریب خشکی و چگالی خشک چوب برداشت شد. قطعات تکه برداری شده از دیسک پس از توزین، در دمای 105 درجه سانتی گراد در آون خشک شدند تا به وزن ثابت برسند. سپس برای مدلسازی از سه متغیر قطر برابر سینه، ارتفاع تنه و چگالی خشک استفاده شد. بر اساس نتایج، از میان مدل های مختلف، ترکیب مربع قطر برابر سینه و ارتفاع تنه (DBH2 × H) به عنوان متغیر مستقل بهترین مدل آلومتریک را ارائه کرد. از بین همه مدل های آلومتریک معرفی شده به ترتیب مدل های توانی با استفاده از قطر برابر سینه (241/0 = SEE؛ 922/0 = R2adj) و لگاریتمی مبتنی بر متغیرهای ترکیبی (مربع قطر برابرسینه و ارتفاع تنه) با حداکثر دقت، بهترین برازش را نشان دادند (072/0 = SEE؛ 993/0 = R2adj). در نهایت مدل آلومتری ارائه شده برای محاسبه زی توده تنه گونه راش در منطقه مورد مطالعه [(ln(dbh2 × h 977/0 + 436/3 -]exp = Y معرفی شد که متعاقبا کاهش محاسباتی حاصل از تبدیل مدل لگاریتمی مذکور با اعمال ضریب تصحیح (002/1 = CF) در رابطه ارائه شده برطرف می شود.
    کلیدواژگان: برازش، راش، زی توده خشک، معادلات آلومتریک
  • ساسان وفایی، علی اصغر درویش صفت، مهتاب پیر باوقار صفحه 323
    آشکارسازی و پیش بینی تغییرات کاربری اراضی از جمله نیازهای مدیریت منابع طبیعی و ارزیابی تغییرات اکوسیستم به شمار می آیند. هدف این تحقیق، پایش تغییرات کاربری اراضی در گذشته و بررسی امکان پیش بینی آن در آینده با استفاده از مدلساز تغییر زمین (LCM) در بخش غربی شهرستان مریوان است. در این تحقیق، تصاویر سنجنده های TM لندست 5 سال 1368، ETM+ لندست 7 سال 1379 و TM لندست 5 سال1390 تجزیه وتحلیل شد. تصاویر هر سه مقطع زمانی به چهار طبقه جنگل، کشاورزی، منابع آبی و مناطق انسان ساخت طبقه بندی شد. پیش بینی وضعیت کاربری اراضی برای سال 1390، با استفاده از نقشه های کاربری سال های 1368و 1379 و به کمک مدل LCM و بر پایه شبکه های عصبی مصنوعی و تحلیل زنجیره مارکوف انجام گرفت. به این منظور، از متغیر های مکانی فاصله از جاده و مناطق مسکونی، فاصله از حاشیه جنگل، ارتفاع و جهت نیز به عنوان عوامل موثر بر تغییرات در شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. بنابر نتایج، در طول دوره 1368-1390، 1234 هکتار جنگل با نرخ 21/0 درصد در سال، تخریب شده است. همچنین مناطق انسان ساخت، با نرخ سالیانه 5/7 درصد به مقدار 64/2 درصد (924 هکتار) نسبت به سطح اولیه خود توسعه یافته و اراضی کشاورزی با 1066 هکتار افزایش و 777 هکتار کاهش، در مجموع 289 هکتار افزایش داشته است. برای ارزیابی صحت پیش بینی مدلساز، نقشه های کاربری اراضی پیش بینی شده و واقعی به طورکامل و همچنین نقشه های تغییرات آن ها با هم مقایسه شد. صحت کلی و ضریب کاپای نقشه پیش بینی شده بسیار زیاد و به ترتیب 96 درصد و 92 درصد بود، ولی شاخص کاپای تغییرات جنگل، کشاورزی و مناطق انسان ساخت به نسبت کم و به ترتیب 37 درصد، 50 درصد و 48 درصد محاسبه شد که نشان دهنده نا همخوانی مکان تغییرات واقعی و پیش بینی شده و در نتیجه پیش بینی به نسبت ضعیف تغییرات کاربری اراضی با رویکرد مورد استفاده در منطقه تحقیق است. بررسی نقش دیگر متغیرهای موثر بر تغییرات مانند تیپ های خاک و جنگل و اطلاعات اقتصادی- اجتماعی برای بهبود عملکرد مدل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: برنامه LCM، پیش بینی، تصاویر ماهواره ای، تغییرات کاربری، شبکه عصبی مصنوعی
  • طاهره علی زاده، علی صالحی، محمد متینی زاده، کامبیز طاهری آبکنار صفحه 337
    مراحل تحولی در جنگل های بکر و بدون دخالت انسان در چرخه های زمانی متفاوت صورت می گیرد و سه مرحله، ابتدایی (initial)، بلوغ (optimal) و پوسیدگی (decay) را شامل می شود. در هر کدام از مراحل یاد شده، تحولاتی در جنگل مانند تغییرات شدت نور رسیده به کف جنگل روی می دهد که در نتیجه آن ویژگی های شیمیایی و فعالیت میکروارگانیسم های داخل خاک ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد. این تحقیق به منظور بررسی تغییرات فعالیت آنزیم های دهیدروژناز و اوره آز و برخی ویژگی های شیمیایی خاک در مراحل مختلف تحولی توده جنگلی مدیریت نشده راش در حوزه شهرستان رضوانشهر انجام گرفت. نمونه برداری از خاک به طور تصادفی صورت گرفت. برای هر کدام از مراحل تحولی ذکر شده پنج نمونه، از دو عمق 10-0 و 20-10 سانتی متر گرفته شد و فعالیت این دو آنزیم با استفاده از واکنش با سوبسترا، توسط اسپکتروفتومتر سنجش شد. از میان ویژگی های شیمیایی، pH، عناصر تغذیه ای نیتروژن، فسفر و پتاسیم و همچنین ماده آلی خاک اندازه گیری شد. بر پایه نتایج pH و آنزیم های دهیدروژناز و اوره آز در مراحل مختلف تحولی اختلاف معنا دار داشتند و فعالیت آنزیم های یاد شده در مرحله پوسیدگی بیشتر از مراحل تحولی دیگر است. بر این اساس می توان عنوان کرد مرحله پوسیدگی شرایط مساعدتری نسبت به دو مرحله تحولی دیگر از نظر فعالیت میکروارگانیسمی داشته است. این تحقیق همچنین نشان داد فعالیت آنزیم های خاک شاخص مناسب تری برای بیان اختلافات بین مراحل مختلف تحولی جنگل است، اما ویژگی های شیمیایی خاک ممکن است در تحلیل نتایج به دست آمده از آنزیم ها بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم های خاک، راش، مراحل تحولی جنگل، ویژگی های شیمیایی خاک
|
  • S. Rahbari Sisakht, E. Abdi*, M. Moghadami Rad, B. Majnounian, H. Yousef Zadeh Page 219
    Forest roads are the most important factor to access the watershed; nevertheless they are the main sources of sediment production. The delivered sediment by forest roads cause environmental problems and pollution of water resources and are dangerous for aquatic life. Many factors play roles in the amount of sedimentation produced by forest roads with different levels. In this study four factors including road width, road slope, vegetation cover and road age were investigated in sediment production by CULSED model and ArcGIS. Sensitivity analysis was used for identifying the sensitivity of the produced sediment to the mentioned factors and for studying the kind of relativity and its value using Spearman rank correlation test and scenario analysis. Results showed that maximum sensitivity belongs to road width, road gradient, vegetation cover and road age, respectively. The Spearman rank correlation has a direct relativity with road width and its slope, vegetation cover and age have a negative relation with sediment production. These results help the forest roads designers to note the most important factors during the initial stages of the designing process and at the other hand when the road is constructed, they could use the suitable management to control and reduce erosion and sediment yield causing negative effects of roads on the water resource pollution.
    Keywords: CULSED, Forest roads, Scenario analysis, Sediment, Sensitivity analysis
  • H.A. Omidi, M. Akbarinia*, S.M. Hosseini, J. Mirzaei Page 229
    This study was conducted to determine the effects of forest conservation on natural regeneration of trees and shrubs and the percentage of Earth's surface covered by tree and litter in Zagros forest. For this purpose, Koshk reservoir forest in Eyvan city and at the vicinity of this region, the Baye forest with similar physiographic characters as control, was selected. 27 0.09 ha sample plots were randomly established in both regions. Number of trees and shrubs regeneration, vegetation, litter and stone cover percentage and litter depth were recorded in each plot. The results showed that forest conservation increased the regeneration of Quercus brantii with seed origin (P = 0.000) and stump sprouts (P = 0.039). It also increased the regeneration of Pistacia atlantica (P = 0.001), and Crataegus pontica (P = 0.014) by stump sprout as well as Cerasus microcarpa (P = 0.003) by seed origin. Koshk protected area had the most tree (P = 0.000) and litter (P = 0.000) cover percentage and litter depth (P = 0.000) than Baye region. The result of correlation analysis showed that natural regenerations of Quercus brantii, Pistacia atlantica have positive correlation with tree (P = 0.030) and litter (P = 0.030) cover percentage as well as litter depth (P = 0.003). Seeds originated from seedlings of Acer monspessulanum have positive correlation with tree cover percentage (P = 0.030), while their stump sprouts have positive correlation with stone percentage (P = 0.020).
    Keywords: Koshk valley, Litter depth, Natural regeneration, Protected area
  • Y. Iranmanesh, S.G.A. Jalali*, Kh. Sagheb, Talebi, S.M. Hosseini, H. Sohrabi Page 239
    Estimates of tree biomass are useful in assessing forest structure and condition, forest productivity, and carbon stocks. On the other hand, investigating the sequestration of carbon in biomass components including wood, leaves, and branches is considered as a useful indicator of site productivity. Although measuring actual tree biomass directly in the field is undoubtedly the most accurate method, it is labor-intensive, time-consuming, and destructive. Therefore application of non-destructive and indirect procedure is important. In this research, randomized branch sampling method was used for estimating above-ground biomass of Quercus brantii Lindl in Chaharmahal and Bakhtiari Province. For this purpose, 30 trees including 16 individuals with single stem and 14 coppice shoots were randomly selected. Quantitative and qualitative traits and tree branches were measured. Then, actual biomass was measured by weighting all tree components and biomass was estimated by randomized branch sampling method. Actual and estimated biomass was compared by paired t–test. The results showed that there is no significant difference between the amount of actual and estimated biomass in different parts of individuals with single stem and coppice shoots. Also, randomized branch sampling method is unbiased procedure in biomass estimation. Although RMSE (%) was high especially in leaf, branch, secondary branch and main branch versus canopy and total. The results showed that randomized branch sampling can be considered as an accurate method for estimating tree biomass.
    Keywords: Above, ground biomass, Quercus brantii Lindl, Randomized branch sampling
  • S.R. Mostafanezhad, A. Eghtesadi, K. Espahbodi Page 253
    This study aims at determining the main damage caused by logging in single selection method causing open holes in forests. Little is known about this subject, in spite of extensive studies worldwide. Amount of damages based on the FAO criteria in plots and hectare were assessed according to type, size, intensity and height of damages. Quantitative data of two compartments were compared using t-test. One-way ANOVA and Kruskal-Wallis tests were used to compare multiple groups for quantitative and rating data, respectively. Data were collected by survey of land and one hundred percent measurement in damaged parts. In cutting stage, 79.5% damages were occurred in height >1 m. In skidding stage, 90.4% of damages to wood were observed from a height of 1 meter downward the trunk to the tree root and buttress. The average of the most injuries in the two compartments in cutting and skidding stages were observed in size of 10-50 cm2 (44%) and > 200 cm2, respectively. The intensity of damage in cutting stage is the same (72 percent), but higher in skidding stage, because the slope of cut area in compartment 51 is higher than compartment 121 (95 percent versus 63 percent). The total intensity of damages in compartment 51 was higher than compartment 121 (33 damages versus 19). The rate of injuries to regeneration in compartment 51 in all three stages of vegetation development was higher than compartment 121. The types of damages to stem in compartment 51 were 2 up to nine times, depending on the development stages. The total damages in steep slope were more than gentle slopes (4 times). Ignoring the prescribed cutting direction has a large effect on damage caused.
    Keywords: Damage, Exploitation, Felling, Regeneration, Skidding
  • Z. Abravesh*, M.H. Assareh, M. Emam Page 271
    Eucalyptus occidentalis is an important and fast growing species in wood farming and economic exploitation for leather, paper, essence extraction and pharmaceutical industries. In this study, micropropagation of this species was investigated by planting seedlings in MS and GD medium. Sterilization, stability, shooting and rooting treatments were applied to samples as randomized completely design and factorial trails. 0.1 % mercuric chloride solution for 1 minute was used as sterilization treatment. The results showed that appropriate proliferation and elongated growth branches of E. occidentalis were observed in MS medium containing BAP, GA3 and IBA hormones with 0.5, 0.15 and 0.01 mgl-1 concentrations with 200 mgl 1 P.V.P, respectively. The best rooting treatments was obtained in MS medium containing 1/2 Nitrate with IBA, in 1 mgl-1 concentration. Rooted seedlings were successfully adapted in greenhouse conditions.
    Keywords: Clone production, Eucalyptus occidentalis, GD, Medium, Micropropagation, MS
  • M. Hajjarian Page 281
    The basal area growth equations are directly linked to economic variables such as stand volume. Estimating the stand basal area is essential for economic computation and yield estimation. The main objective of this study is to estimate the basal area growth equations for economic studies. Tree’s diameter at breast height and height were measured in plantations of Populus deltoides Clone No.6955 for two successive years. Due to lack of information on poplar growth at high age, two plantations in Gisoom and Pilambara (with age 26 and 27 years) were also inventoried. Three popular dynamic equations (Korf, Hossfeld and Bertalanffy-Richards) were used for data analysis. Graphical analysis and different statistics (RMSE, R2 and AIC) were used to compare models and select the most appropriate model. Then, the basal area growth equations were validated. For this purpose, 30 percent of collected data were set aside and used to estimate RMSE. The Korf growth equations have been successfully estimated with R² =0.97 and RMSE =1.52 square meter per hectare. The result of validation showed that there is no statistical difference between two set of data in terms of RMSE.
    Keywords: Algebraic difference approach, Basal area growth equations, Korf model
  • Estimating the cost of forestry incentive programs in order to improve forest traditional management / (A case study of northern Zagros forest, Baneh, Kurdistan province)
    J. Henareh Khalyani, M. Namiranian, S.M. Heshmatol Vaezin, J. Feghhi Page 295
    Traditional forest management in northern Zagros is quite old and has been able to meet the needs of local people. Lack of productive and arable lands and consequently, unemployment and poverty have made people to overexploit the nature specially forest lands. Severe intervention of people in traditional forest management creates some conflicts between people and forest management organizations. Development and evaluation of forestry incentive program can be appropriate way for improvement of forest management in these areas. This study was performed in three forest villages, Kochar, Belakeh, Kandesoureh, in Armardeh, Baneh, Kurdestan province. In order to evaluate incentive programs to improve traditional forest management, data obtained from a survey of local communities and qualitative and quantitative methods were used to collect data. In this research 276 households in three villages were studied and 76 questionnaires were completed by household’s holder in the quantitative analysis. Economic analyses of forest and communities relationships showed that livelihood of rural households in the study area is based on two main activities (traditional animal husbandry and agriculture) and furthermore, it shows that animal husbandry has the most dependency on forests. Results showed that people with the profession of animal husbandry have the most conflicts with the government. A systematic approach was used to design incentive programs in the study area to determine driving forces, pressure, state, impacts and response (solutions). Also evaluation of local community benefits from forest, in order to clarify financial value of incentive programs was done. Result of financial evaluation indicated that for preventing pollarding and firewood collection as main reasons of forest degradation, 500 $ per year for each family as incentive programs in 2010 were needed.
    Keywords: Conflict, Forestry incentive program, Northern Zagros forests, Traditional
  • A. Vahedi*, A. Mataji, S. Babayi, Kafaki, J. Eshaghi, Rad, S.M. Hodjati Page 309
    Biomass Measurement is one of the prominent procedures for estimating carbon storage and/ or carbon dispersion in atmosphere following global warming. This research aims at modeling the various & different applicable equations in order to increase the accuracy of dry biomass measurement of beech species in natural Hyrcanian forests. This research was backed by natural resources organization so that 21 beech trees could be cut. After cutting and converting the trees, each part of bole which had been converted, was weighed and one disc with 2 cm thickness from the 2-5 m end part of the bole was taken. Then, the samples were taken to lab and they were oven-dried at 105 C to obtain moisture content and constant special gravity. For multiple modeling three variables such as diameter at breast height, bole height and dry wood density were used. The results showed that the combination of height and square of diameter (DBH2 ×H) as explanatory variables would induce the best allometric model. As well, among the whole models presented in this study, the power function just having diameter at breast height (R2adj = 0.922; SEE = 0.241) and log-transformed model having combined variables (DBH2× H) were the best models (R2adj = 0.993; SEE = 0.072) so that they could demonstrate the best goodness of fit. At the end, the ultimate model to estimate the bole biomass of beech in the case study was Y = exp [-3.436 + 0.977 ln (DBH2×h)]. Consequently, this height prediction on the original scale is multiplied by correction factor (CF = 1.002) to correct the underestimation.
    Keywords: Allometric equation, Beech, Dry biomass, Goodness of fit
  • S. Vafaei, A.A. Darvishsefat*, M. Pir Bavaghar Page 323
    Detection and prediction of land use changes are powerful tools in natural resource and ecosystem management. This study aims at monitoring and predicting land use changes using LCM module in the western Marivan region. Landsat images dated 1989, 2000 and 2011 were classified in order to generate digital land use maps. The images were classified into four classes including forest, agriculture, water bodies and built-up area. LCM module in Idrisi GIS software is used to evaluate the land use changes and predict the land uses status in 2011, based on ANN and Markov Chain Analysis. ANN was trained with various spatial variables including distance from roads, distance from residential areas, distance from forest edges, land uses, elevation and aspect. The results indicated that 1234 hectares of the forest area have been reduced during the period of 1989-2011 and the deforestation rate was 0.21 % per year. Moreover the built-up areas have been increased 2.46% (924 ha) in comparison to initial situation. Results indicate very dynamic changes in agricultural areas, as they showed 10 hectares increase and simultaneously 777 hectares decreasing, so in overall 289 hectares have been increased. The comparison of actual and predicted land use change maps, during the period of 1989-2011, indicates that Kappa coefficient for forest, agricultural and built-up areas were 0.37, 0.50, and 0.48, respectively. Based on the obtained results, Predicting Land use changes using LCM was weak in this study area. To study the role of other variables such as soil types, forest types and socio-economic information to improve the performance of the model is recommended.
    Keywords: ANN, Change detection, LCM, Prediction, Remote sensing
  • T. Alizadeh, A. Salehi*, M. Matinizadeh, K. Taheri Abkenar Page 337
    Occurrence of development stages in the virgin forests including initial, optimal and decay are determined by species composition, which is independent from human activity. In all development stages, some differences such as the amount of light reaching to the forest floor influences soil chemical properties and activity of the soil microorganisms. Soil is a living system in which many biological and biochemical processes occur. In all these processes, enzymes play main roles. This study was carried out to investigate the alteration in activity of dehydrogenase and urease enzymes and some chemical properties of soil in different development stages of Fagus orientalis Lipsky forests in Rezvanshahr area. Soil samples were randomly taken from 0-10 and 10-20 cm depths. Activity of dehydrogenase and urease enzymes, using the substrate and the reaction was measured by spectrophotometer. Chemical properties of soil pH, N, P, K and organic matter were also measured. The results indicated that pH and activities of dehydrogenase and urease have significant differences in different development stages and activity of these enzymes in decay stage is higher than the other stages. This study indicated that decay stage could be a better condition for activity of soil microorganisms. Our findings showed that soil enzymes are suitable indices for presenting differences in developmental stages, and soil chemical characteristics can be effective in the interpretation of results.
    Keywords: Fagus orientalis, Forest development stages, Soil chemical properties, Soil enzymes