فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1391)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اصلی پور، محمدرضا زرگر صفحات 3-44
    این تحقیق در پاسخ به این سئوال انجام گرفته است که اولا اهمیت و جایگاه گسترش همکاری های بازرگانی در راستای پیشرفت مبتنی بر عدالت کشور چیست و ثانیا راهکار پیشنهادی در توسعه ی همکاری های بازرگانی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران، کدام است؟ فرضیه ی پژوهش بیانگر آن است که توسعه ی همکاری های بازرگانی و اقتصادی کشور، یکی از مقدمات پیشرفت همه جانبه و مبتنی بر عدالت بوده و منطقه ی آسیای جنوب غربی، به عنوان حوزه ای راهبردی در گسترش تعاملات بازرگانی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در قالب سیاست های اجرایی برنامه ی پنجم توسعه تلقی می شود. به منظور بررسی فرضیه ی مذکور، با استفاده از روش پژوهش کتابخانه ای، ابتدا ادبیات موضوع راجع به مقوله ی همکاری های بازرگانی، مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه با استفاده از الگوی تحلیل راهبردی و به طور خاص الگوی SWOT، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیرامونی منطقه آسیای جنوب غربی، تبیین شده است. در نهایت سیاست هایی جهت توسعه ی موثر همکاری های بازرگانی و اقتصادی در منطقه آسیای جنوب غربی در قالب پنج مرحله، شامل تشکیل هسته ی اولیه از کشورهای توسعه یافته تر دارای منافع مشترک اقتصادی، گسترش هم گرایی اقتصادی در کشورهای عضو هسته ی اولیه، گسترش خواست عمومی برای همکاری های منطقه ای در کشورهای منطقه، عضویت کشورهای جدید غیرعضو در هسته ی اولیه در پیمان منطقه ای آسیای جنوب غربی و درنهایت گسترش دامنهی اهداف اقتصادی به حوزه ی سیاست خارجی و امنیت منطقه ای پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: همکاری بازرگانی، روابط بین الملل، توسعه، تحلیل راهبردی، منطقه گرایی، آسیای جنوب غربی
  • سید حبیب الله میرغفوری، سمیه مروج، زهرا صادقی آرانی صفحات 45-68
    امروزه خلاقیت و نوآوری به یک مزیت رقابتی مهم برای سازمان ها تبدیل شده است. سازمان ها برای کسب برتری در بازارهای رقابتی نیازمند ارتقای عواملی هستند که به آن ها در ایجاد پتانسیل های خلاقیت و نوآوری کمک می کند. یکی از عوامل مهم در ایجاد خلاقیت و نوآوری سازمانی، دانش و مدیریت دانش است که با ایجاد سازوکارهای مناسب برای دسترسی و انتقال سریع تر اطلاعات، منجر به افزایش محدوده ی خلاقیت سازمانی و گسترش فرایند نوآوری در سازمان می شود. در این پژوهش سعی شده با در نظر گرفتن این ارتباط، سطح خلاقیت و نوآوری سازمانی مورد ارزیابی قرار گیرد، تا بتوان به سازمان ها در جهت ارتقای مزیت های رقابتی خود و حرکت به سمت کسب مزیت های رقابتی پایدار کمک کرد. در پژوهش حاضر با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی به عنوان ابزاری قدرتمند در پردازش اطلاعات غیرخطی، مدلی جهت ارزیابی سطح خلاقیت و نوآوری موجود در سازمان معرفی شده است. در این مدل، جهت ارزیابی سطح خلاقیت و نوآوری سازمانی، پنج معیار به شرح: فرایند، رهبری، فرهنگ، فناوری و اندازه گیری مدیریت دانش، برگرفته از پرسش نامه KMAT به عنوان عوامل ورودی در نظر گرفته شده و با استفاده از مدل پرسپترون چندلایه، سطح خلاقیت سازمانی، برگرفته از پرسش نامه KEYS (ارزیابی جو خلاقیت)، هم چنین تعداد نوآوری های سازمان مورد پیش بینی قرار گرفته است. در پایان نیز با استفاده از تحلیل حساسیت، میزان تاثیر هر کدام از متغیرهای ورودی بر خروجی های مدل، ارزیابی شده است. نتایج حاصل نشانگر این است که عامل «فناوری» بیشترین تاثیر را بر خلاقیت سازمانی و عامل «فرهنگ» بیشترین تاثیر را بر نوآوری سازمانی داشته است.
    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، خلاقیت سازمانی، مدیریت دانش، شبکه ی عصبی مصنوعی، شبکه ی پرسپترون چندلایه MLP، تحلیل حساسیت
  • سیدکمال خرازی، علی ترکی، سیدروح الله تیموری صفحات 69-86
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سازمان خدمتگزار بر مبنای الگوی OLA در قالب یک مطالعه ی موردی در شعب بانک ملی شهر اراک انجام گرفته است. برای این منظور، تعداد 91 نفر از کارکنان بانک ملی شهر اراک با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای یا نسبی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزار OLA که به ارزیابی سازمان خدمتگزار می پردازد، جمع آوری شدند. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری پارامتریک T استودنت تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک طرفه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان ویژگی های سازمان خدمتگزار در بانک ملی اراک، به طور معناداری بالاتر از میانگین و رضایت بخش، ارزیابی می شود. هم چنین نتایج تحلیل واریانس یک طرفه، حاکی از عدم تفاوت معنادار بین سن و سطح تحصیلات کارکنان در ارزیابی ویژگی های سازمان خدمتگزار در شعب بانک ملی شهر اراک، بود.
    کلیدواژگان: سازمان خدمتگزار، رهبری خدمتگزار، فرهنگ سازمانی، ابزار OLA، بانک ملی اراک
  • حبیب الله طاهرپور کلانتری، فرج الله رهنورد، سید محمد تقی حسینی مرام صفحات 87-112
    این مقاله سعی در شناسایی موانع پیاده سازی دولت الکترونیک در استان قم دارد. با توجه به مبانی نظری و بر مبنای موانع استقرار دولت الکترونیک یافته شده از مبانی نظری، پرسش نامه ای با 65 سوال طراحی شد و در بین جامعه ی آماری (مدیران، کارشناسان، متخصصان آشنا به دولت الکترونیک در 39 سازمان دولتی استان قم) توزیع شد. با تجزیه و تحلیل داده ها و با استفاده از روش اکواماکس در تحلیل عاملی، ده عامل به عنوان موانع استقرار دولت الکترونیک مشخص شد: موانع معماری سازمانی، امنیتی، اجتماعی، خطر پذیری، محیطی فناوری، مدیریتی مهارتی، فنی، عدم آگاهی از مزایای دولت الکترونیک و عدم تخصیص بودجه، ارتباطات سازمانی و رفتاری.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، دولت الکترونیک، موانع پیاده سازی، موانع معماری، سیستمی، موانع امنیتی، موانع ارتباطات سازمانی و رفتاری، موانع مدیریتی، مهارتی
  • سپیده عامری گلستان، همایون رنجبر، کریم آذربایجانی صفحات 113-123
    از آن جا که متکی بودن اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی، موجب آسیب پذیری اقتصاد کشور از نوسان ها و شوک های خارجی و در نتیجه، بحرانهای ارزی می شود، بر لزوم افزایش صادرات غیرنفتی و تنوع بخشی صادرات تاکید شده است. لذا بررسی تراز تجاری ایران با شرکای عمده آن که روی هم بیشترین میزان صادرات غیرنفتی را از ایران داشته اند،حائز اهمیت است. در این مطالعه، عوامل موثر بر تراز تجاری ایران در قالب داده های تجمیعی شش شریک عمده تجاری کشور طی دوره ی زمانی 1358-1388، بر مبنای تعمیم الگوی اسکویی و بروکز(1999) و با استفاده از روش ARDL مبتنی بر پسران و همکاران(2001) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است که تولید ناخالص داخلی ایران و فراریت نرخ ارز تاثیر منفی و تولید ناخالص داخلی تجمیعی شش شریک عمده ی تجاری ایران به همراه نرخ ارز، تاثیر مثبت بر تراز تجاری ایران می گذارند.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، نرخ ارز، فراریت نرخ ارز، ARDL
  • جهانگیر برون، مهدی نورسینا صفحات 125-142
    ارکان مدیریت موفق در هر نظامی چه یک واحد خصوصی و چه عمومی یا دولتی به عنوان یک بنگاه بزرگ خدماتی، بر سه عنصر استوار است: 1. برنامه ریزی 2. اجرا 3. نظارت. بودجه بندی (به خصوص از نوع عملیاتی) یکی از عناصر اصلی برنامه ریزی است. نظارت بر شیوه ی اجرای آن و ارزیابی نتایج که تحت عناوین کلی ارزیابی عملکرد و حسابرسی عملیاتی بیان می شوند، کلید اصلی دست یا بی به اهداف و برنامه ها در هر نظامی است. بودجه ریزی عملیاتی، برنامه ی عملکرد سالیانه به همراه تنظیم بودجه ی سالیانه است. بودجه ریزی عملیاتی همچنین رابطه میان میزان وجوه تخصیص یافته به هر برنامه، منتج از اهداف راهبردی، با نتایج به دست آمده از اجرای آن برنامه ها را نشان می دهد. هدف از این پژوهش بررسی عوامل درونی و بیرونی موثر بر استقرار بودجه ریزی عملیاتی در شرکت های مادر تخصصی و ارائه ی راهکارهای عملیاتی و اجرایی بوده است که بدین منظور 310 نفر (168 نفر از کارکنان کارشناس و 142 نفر مدیر و معاون) از کارکنان شرکت های مادر تخصصی به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و به پرسش نامه محقق ساخته پژوهش پاسخ گفته و در پایان نتایج به دست آمده به وسیله آزمون تی تک نمونه ای، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین عوامل درون سازمانی و برون سازمانی، با استقرار بودجه ریزی عملیاتی در شرکت های مادر تخصصی، رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بودجه، بودجه ریزی عملیاتی، عوامل درونی، بیرونی، شرکت های مادر تخصصی
  • اسماعیل ملک اخلاق، اسماعیل رمضانپور، صدیقه ایزدیار صفحات 143-165
    طرح بازاریابی، ابزاری بسیار توانمند برای دست یابی به اهداف سازمان، بهره گیری از فرصت های بازار و مواجهه ی اثربخش با رقبا است. یک طرح بازاریابی برای پیش برد اهداف تجاری، مدیریت کارا و اثربخش بازاریابی هر سازمانی الزامی است. یک ابزار معتبر برای سنجش اهمیت طرح بازاریابی هر شرکتی، بررسی عملکرد بازاریابی آن شرکت می باشد. عملکرد بازاریابی یکی از مهم ترین ابزارهای سنجش موفقیت سازمان است، زیرا کلید دست یابی به بهبود، نیازمند ارزیابی و سنجش مداوم عملکرد بازاریابی است. برای گردآوری داده ها در این پژوهش از دو پرسش نامه ی مجزا استفاده شده است و جامعه ی آماری این مطالعه، شامل مدیران و سرپرستان شرکت پتروشیمی اراک است. پرسش نامه ها در نمونه ای به تعداد 200 نفر توزیع شده است. در این مطالعه ابتدا مقیاسی چندبعدی جهت سنجش عملکرد بازاریابی و طرح بازاریابی در صنعت پتروشیمی ارائه شده است. سپس تاثیر طرح بازاریابی بر عملکرد بازاریابی و ابعاد آن با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده، ابعاد طرح بازاریابی عبارتند از: تجزیه و تحلیل موقعیت، شناسایی بازار هدف، اهداف و مقاصد بازاریابی، راهبرد بازاریابی، تدبیرهای بازاریابی، پیش بینی بازاریابی و اجرا و کنترل. ابعاد سنجش عملکرد بازاریابی نیز عبارتند از: ارتقای فروش، توسعه ی سهم بازار و بهبود مدیریت بازار. هم چنین نتایج نشان داده است طرح بازاریابی در صنعت پتروشیمی، بر عملکرد بازاریابی شرکت تاثیر مثبت، قابل توجه و معناداری دارد. هم چنین تاثیرات طرح بازاریابی بر هریک از ابعاد عملکرد بازاریابی یعنی ارتقای فروش، توسعه ی سهم بازار و بهبود مدیریت بازار نیز مثبت، معنادار و بسیار مطلوب است.
    کلیدواژگان: طرح بازاریابی، عملکرد بازاریابی، مدیریت بازار، افزایش فروش، افزایش سهم بازار، مدل معادلات ساختاری، صنعت پتروشیمی
|
  • Hossein Aslipour, Mohammad Reza Zargar Pages 3-44
    This research was conducted to find an answer to a couple of questions، namely، «What is the importance and status of commercial cooperation in line with justice-based development of the country?»، and «What are the I. R. Iran''s approaches to economic and commercial cooperation?» The research hypothesis holds that the development of economic and commercial cooperation is a preliminary requirement of comprehensive and justice-based development. Hence، South-West Asia is considered a strategic region for developing I. R. Iran''s economic and commercial interactions in the framework of executive policies of the 5th development plan. Library research method was first employed to review the related literature. Later، SWOT model was used to explain the strength، weaknesses، opportunities and threats in South West Asia. At last، a number of policies were suggested in order to develop economic and commercial cooperation in the region in the framework of five stages including establishment of a basic core of more developed countries that have common interests، promoting economic convergence in the basic core countries، strengthening common purpose for cooperation among the regional countries، membership of new countries in the basic core of a regional South-West Asian treaty and finally extending the domain of economic goals to foreign policies and regional security.
    Keywords: Commercial Cooperation, International Relations, Development, Strategic Analysis, Regionalism, South West Asia
  • Seyyed Habibollah Mirghafouri, Somayeh Moravej, Zahra Sadeqi Arani Pages 45-68
    Nowadays، creativity and innovation have turned into key competitive advantages for organizations. They need to improve the factors that help them in developing their creative and innovative capacities in a way that can facilitate their success in competitive markets. One of the most influential factors in developing organizational creativity and innovation is knowledge management (KM)، which leads to pushing organizational creativity envelope and improving innovation process in organizations through formulating appropriate mechanisms to get quicker access and movement of information. Considering this effect، this paper proposes a model as a framework to assess the level of organizational creativity and innovation using well-known Artificial Neural Networks as a powerful tool to consider non-liner interrelations among criteria. The model has five criteria as inputs، adopted from KMAT questionnaire، namely: process، leadership، culture، technology and measurement of knowledge management. As far as the output side of the model is concerned، it uses Multi-Layer Perceptron (MLP) to forecast organizational creativity، adopted from KEYS questionnaire، which indicates the number of innovations practiced in the organizations. In the end، sensitivity analysis is applied to examine the value of input variables influence on the outputs of the model. The results indicate that the «technology» has the greatest effect on organizational creativity and the «culture» has the most profound impact on organizational innovation.
    Keywords: Organizational Innovation, Organizational Creativity, Knowledge Management (KM), Artificial Neural Network (ANN), Multi, Layer Perceptron (MLP), Sensitivity Analysis
  • Seyyed Kamal Kharrazi, Ali Torki, Seyed Rouhollah Taymouri Pages 69-86
    This study tries to evaluate the servant organization based on OLA model in the form of a case study in Bank Melli Iran branches in Arak. For this purpose، a number of 91 individuals were selected from among the employees of the Bank Melli Iran branches throughout the city in Arak via stratified random sampling. The data were collected using OLA instrument، and later analyzed by means of parametric Student T-test and one-way ANOVA. The findings showed that the characteristics of servant organization in Arak branches of Bank Melli Iran were above the average and regarded as satisfactory. Meanwhile، one-side variance analysis of servant organization characteristics illustrated no significant relationship between age and education level in Arak branches of Bank Melli Iran.
    Keywords: Servant Organization, Servant Leadership, OLA Instrument, Organizational Culture, Bank Melli Iran Branches in Arak
  • Habibollah Taherpour-Kalantari, Farajollah Rahnavard, Seyed Mohammad-Taghi Hosseini-Maram Pages 87-112
    This paper tries to identify obstacles of implementation of e-government in Ghom Province. With consideration to the review of the related literature and based on the obstacles of implementation of e-government، a questionnaire was designed with 65 questions handed out among in the statistical population of the research، composed of managers، employees and experts familiar with e-government in 39 public organizations of Ghom province. Through data analysis and Equamax method in factor analysis، a number of e-government implementation obstacles were pinpointed as follows: architecture–system-related، security-related، social، risk-related، environmental-technological، skills & management-related and technical obstacles in addition to unfamiliarity with e-government advantages، lack of budget، organizational communication obstacles and behavioral obstacles.
    Keywords: Information, Communication Technologies, e, Government, Obstacles to Implementation, Architecture–System Obstacles, Security, related Obstacles, Organizational Communication, Behavioral
  • Sepideh Ameri-Golestan, Homayoun Ranjbar, Karim Azarbaijani Pages 113-123
    As the economy of Iran''s dependence on oil revenues turns the country''s economy vulnerable to foreign fluctuations and shocks resulting in exchange rate crises، it is highly recommended to promote non-oil exports. Therefore، the factors effective on Iran''s trade balance with its main trade partners، getting the highest amounts of Iran''s non-oil exports are pivotal. This article is to study the factors influencing Iran''s trade balance in the form of integrated data on six major trade partners of Iran within the period 1979-2009 based on Bahmani-Oskooee & Brooks model (1999) via ARDL method on the basis of Pesaran and et al. (2001). The results indicate that Iran''s GDP and Exchange Rate Volatility have negative impact on Iran''s trade balance while Iran''s six major trade partners'' integrated GDP and the exchange rates have positive influence on it.
    Keywords: Commercial Balance, Exchange Rate, Exchange Rate Volatility, ARDL
  • Jahangir Boroun, Mehdi Noursina Pages 125-142
    The pillars of any successful management as a service institute in any system، whether public or private are laid on three major factors، namely Programming، Executing، and Supervising. Budgeting (especially performance budgeting) is deemed as a main element of planning. Supervising on how it is executed and the evaluation of the results، generally known as performance evaluation and operational audit are the major keys to materializing the goals and plans in any system. Performance budgeting is the annual performance plan besides annual budgeting indicating the relationship among the amounts of funds allocated to the each program as a part of the strategic objectives along with the results of its implementation. This study tries to analyze the internal and external factors affecting the implementation of operational budgeting in specialized holding companies as well as to suggest operational and executive solutions. On this account، 310 employees of holding companies، including 168 experts and 142 directors and deputies were selected by random stratified sampling method to fill out a researcher-made questionnaire. In the end، the results were analyzed through a one-sample T-test. The findings of the research demonstrated that there is a significant relationship between internal-external organizational factors and execution of performance budgeting in holding companies.
    Keywords: Operational Budgeting, Internal, External Factors, Holding Companies
  • Esmail Malek-Akhlagh, Esmail Ramezanpour, Seddigheh Izadyar Pages 143-165
    Marketing plan is a powerful tool to achieve organizational objectives، seize the opportunities and successfully compete with the rivals. A marketing plan is mandatory to advance the commercial objectives and efficient management in any organization. A reliable tool for evaluating the significant role of a corporation''s marketing plan would be its marketing performance assessment. Marketing performance amelioration is the key to accomplish constant improvement. Two separate questionnaires were designed to collect data. The statistical population of the research consists of Arak Petrochemical Company''s directors and supervisors out of whom a sample of 200 persons was selected to fill out the questionnaires. At first، a multidimensional scale was devised to evaluate marketing performance and plan in petrochemical industry. Later، the effect of marketing plan on marketing performance and its dimensions was investigated through structured equation modeling. According to the findings، the dimensions of marketing plan include analysis of situation، target market identification، marketing objectives، marketing strategies، marketing tactics، and marketing prediction، execution and control. Moreover، the dimensions of marketing performance evaluation consist of sale promotion، market share development، and market management improvement. In addition، the findings also revealed that marketing plan has a considerably positive and significant effect on marketing performance of the corporation. Finally، it was demonstrated that the effect of marketing plan on each dimension of the marketing performance was significant and positive.
    Keywords: Marketing Plan, Marketing Performance, Sale Promotion, Market Share Development, Structured Equation Modeling, Petrochemical Industry