فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1391)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید یعقوب حسینی*، فهیمه شفیعی، میثم دسترنج صفحه 9
    امروزه بسیاری از سازمان ها برای استمرار بقای خود در بازار و پاسخگویی مناسب و به موقع به نیازهای مشتریان، تاکید زیادی بر مسئله کیفیت و پیاده سازی استانداردهای ایزو دارند. اما موفقیت پیاده سازی این سیستم ها همواره با تردید همراه بوده است. این پژوهش باتوجه به چنین ضرورتی در بین سازمان های دولتی و خصوصی شهر بوشهر که این سیستم ها را پیاده سازی کرده اند انجام شده است. پس از بررسی ادبیات نظری، متغیرهای شناسایی شده به 4 دسته مدیریتی، پرسنلی (کارکنان)، فرهنگی و برون سازمانی تقسیم شدند. برای گردآوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. داده ها با استفاده از روش تحلیل تشخیصی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین متغیرها در تمایز شرکت ها در موفقیت اجرای استاندارد ایزو، متغیرهای بهبود مستمر در سازمان، همخوانی برنامه استاندارد ایزو با استراتژی و ساختار سازمانی و وجود ارتباطات صحیح داخلی و خارجی است. بنا به یافته های این پژوهش، با این سه متغیر،2/80% از سازمان ها در سطوح موفقیت در اجرای استاندارد ایزو، درست دسته بندی شده اند.
    کلیدواژگان: سیستم های مدیریت کیفیت، استاندارد ایزو، مدیریت کیفیت فراگیر
  • محمدرضا حمیدی زاده، حسن فارسیجانی، پرویز مقدس* صفحه 35
    از الگوهایی که می توان از آن به صورت کاربردی برای بررسی محیط رقابتی، تعیین جذابیت و سودآوری صنعت استفاده نمود، مدل معروف و قدرتمند پنج نیروی رقابتی پورتر می باشد. در این مقاله جذابیت صنعت لایروبی در ایران بر مبنای این مدل مورد سنجش و تحلیل قرار می گیرد. مسئله و پرسش اصلی در این تحقیق عبارت است از اینکه آیا سرمایه گذاری در صنعت لایروبی در ایران، سودآور است؟ تحقیق متضمن سوالات و فرضیاتی در چارچوب تشخیص نقش متغیرها و محرک های مربوطه و همچنین شناسایی عامل اصلی تهدید در صنعت و هر نیرو است. نتایج آزمون فرضیات و سوالات تحقیق، نشان گر این است که از نیروهای رقابتی، تامین کنندگان عامل اصلی تهدید صنعت و از قدرت نسبتا زیادی برخوردار بوده و دارای اهمیت و تاثیرگذاری تقریبا بیشتری نسبت به دیگر نیروها بر کاهش جذابیت صنعت لایروبی در ایران می باشند، هرچند رقابت میان شرکت های موجود نیز درحال افزایش است و تهدید محسوب می گردد. همچنین تهدید ناشی از تازه واردین و محصولات جایگزین کم و خریداران نیز از قدرت پایینی برخوردار می باشند که هرسه نیرو از عوامل فرصت ساز صنعت تلقی می گردند. باتوجه به مطلوب بودن سه نیرو از پنج نیرو و همچنین نتایج تحلیل آماری، صنعت لایروبی در ایران جذاب و سرمایه گذاری در آن سودآور است.. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را 170 نفر از افراد خبره تشکیل داده اند که از این میان تعداد 124 نفر از طریق روش نمونه گیری «تصادفی طبقه بندی شده» به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بسته«محقق ساخته»استفاده شده است.
    کلیدواژگان: صنعت لایروبی، جذابیت، پنج نیروی رقابتی پورتر، رقابت، تهدید
  • سید حیدر میرفخرالدینی، سعید پیرو* صفحه 61
    افزایش سهم بازار به عنوان یکی از اهداف سازمان جز در سایه افزایش رضایت مشتریان به وسیله بهبود سطح کیفیت خدمات صورت نخواهد گرفت. لذا، پژوهش حاضر به دنبال بررسی و ارائه راهکارهایی جهت بهبود سطح کیفیت خدمات یکی از شعب بانک صادرات میباشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا پیمایشی است. همچنین، جامعه تحقیق شامل مشتریان شعبه می باشند. با توجه به نامحدود بودن حجم جامعه تحقیق، بر اساس فرمول کوکران و توزیع پرسش نامه اولیه، با احتساب واریانس 11/0 تعداد 170 نفر محاسبه شد. در این تحقیق از مدل تحلیل شکاف جهت شناسایی مولفه هایی که بین انتظارات و ادراکات مشتریان در این مولفه ها شکاف وجود دارد؛ مدل کانو، با هدف شناسایی نیاز های جذاب به منظور مطالعه و ارائه راهکار های مناسب جهت بهبود آن ها و مدل توسعه عملکرد کیفیت به منظور ارائه و اولویت بندی راه کار های مناسب جهت بهبود نیاز های شناسایی شده به وسیله مدل کانو استفاده شده است. در این میان، ب منظور مقابله با ابهام و ناسازگاری داده ها در خانه کیفیت، نظریه مجموعه راف به کار گرفته شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از ابزار یاد شده حاکی از وجود شکاف در تمامی 29 مولفه کیفیت خدمات می باشد. نتایج مدل کانو نشان می دهد 9 مولفه در دسته نیاز های جذاب قرار می گیرند. همچنین به منظور ارتقا سطح کیفیت خدمات شعبه، با استفاده از نظر خبرگان، تعداد 10 مشخصه فنی شناسایی و اولویت بندی شد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، نظریه مجموعه راف، مدل کانو، توسعه عملکرد کیفیت
  • مجید هوشمندی ماهر*، مقصود امیری، لعیا الفت صفحه 91
    هزینه مواد خام و اجزای تشکیل دهنده محصول، درحدود 60% از بهای تمام شده (در برخی از صنایع تا 80%) را در برمی گیرد. در چنین شرایطی، منبع یابی مناسب، می تواند نقشی کلیدی در کارایی و اثربخشی سازمان ایفا نموده و تاثیر مستقیمی در کاهش هزینه ها، سودآوری و انعطاف پذیری یک شرکت داشته باشد. هدف این مقاله ارائه یک مدل ترکیبی فرآیند تحلیل شبکه ای و دیمتل، به منظور لحاظ وابستگی میان معیارهای موثر بر انتخاب تامین کننده و رتبه بندی تامین کنندگان است. پس از شناسایی معیارها و به منظور شناسایی و فرمول بندی وابستگی ها از روش دیمتل استفاده شده و برای استخراج اوزان معیارها و رتبه بندی تامین کنندگان فرآیند تحلیل شبکه ای به کار گرفته شده است. باتوجه به افزایش اهمیت فناوری اطلاعات در موفقیت زنجیره تامین، معیار قابلیت های فناوری اطلاعات به عنوان یک معیار مجزا مد نظر قرار گرفته است. به منظور نمایش کارایی مدل ارائه شده، از مثالی عددی (مبتنی بر اطلاعات واقعی یک شرکت خودرویی) استفاده شده است. نتایج حاصل، نشانگر آن است که معیارهای هزینه و مالی، تحویل و قابلیت های فناوری اطلاعات به عنوان مهم ترین معیارها شناسایی شده اند. در انتهای نتایج و پیشنهادات ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، انتخاب تامین کننده، فرآیند تحلیل شبکه، دیمتل
  • علی اکبر جوکار، علی نصیر زنوزی* صفحه 117
    تکنولوژی شناسایی از طریق امواج رادیویی (RFID) یکی از فناوری هایی است که ممکن است در آینده نزدیک ماهیت و طبیعت بسیاری از صنایع را تغییر دهد. هدف اصلی این تحقیق مطالعه عوامل موثر بر پذیرش فناوری RFID در صنعت قطعه سازی خودرو در ایران است. محقق، برای شناسایی عوامل موثر بر پذیرش فناوری RFID از مدل پذیرش فناوری تکنولوژی، سازمان و محیط (TOE) استفاده کرده و 12 متغیر را برای سه بعد مدل در نظر گرفت، برای بعد تکنولوژی (مزیت نسبی، پیچیدگی، سازگاری و هزینه)، بعد سازمان (حمایت مدیریت ارشد، اندازه شرکت، شایستگی فناوری، دانش فنی، آمادگی سازمانی) و در نهایت برای بعد محیط (فشار رقابتی، اجبار شریک تجاری، نیازم مبرم اطلاعات) در نظر گرفته شد. جامعه آماری این تحقیق شامل شرکت های قطعه سازی می باشند که در زنجیره تامین بزرگترین خودرو سازهای کشور (شرکت سایپا و ایران خودرو) در سال 1390 قرار دارند که با استفاده از جدول مورگان تعداد 278 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای در نظر گرفته شده از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد که نتایج بیانگر آن است که به جز متغیر دانش فنی بقیه متغیرها بر روی پذیرش فناوری RFID تاثیر گذار خواهند بود.
    کلیدواژگان: فناوری RFID، پذیرش فناوری، مدل TOE
  • عالیه کاظمی*، مهناز حسین زاده صفحه 143
    در این تحقیق، تقاضای فرآورده های نفتی، گاز و برق در بخش های مختلف مصرف شامل خانگی-تجاری، حمل و نقل، صنعت، کشاورزی و نیروگاه ها، با در نظر گرفتن شاخص های اقتصادی و اجتماعی و با استفاده از مدل های رگرسیون و رگرسیون خطی فازی پیش بینی شده است. از داده های مربوط به سال های 1372 تا 1389 برای انتخاب مدل مناسب و بررسی اعتبار آن استفاده شده است و تقاضای حامل های مختلف انرژی برای هر کدام از بخش های مختلف، طی سال های 1391 تا 1400 تخمین زده شده است.
    کلیدواژگان: پیش بینی تقاضای انرژی، حامل های انرژی، رگرسیون خطی فازی
  • محمدرحیم رمضانیان، رضا اسماعیل پور، کیخسرو یاکیده، اکرم اویسی عمران*، سحر مجلسی صفحه 167
    تکنیک تحلیل پنجره به طور اساسی فرض می کند که هیچ تغییر تکنیکی در بین دوره های تحت بررسی اتفاق نیفتاده است. این فرض اساسی در بسیاری از تحقیقات مورد توجه قرار نگرفته است. در این پژوهش با به کارگیری آزمون آماری ناپارامتریک ویل کاکسون در بین دو دوره زمانی و آزمون فریدمن در بیش از دو دوره زمانی، انتقال مرز در بین دوره های مورد مطالعه بررسی و تعیین گردیده است. بنابراین طول پنجره ها به گونه ای انتخاب شدند که فرض اساسی تحلیل پنجره در آنها، رعایت شده است. در این پژوهش داده های 7 کانال توزیع شرکت پارس خزر در سطح کشور و در دوره های زمانی یکساله و در بازه (1384-1390) جمع آوری گردید. پس از اجرای آزمون ها آماری در بین دوره های (1386 و 1387)، (1387 و 1388) و (1389 و 1390) انتقال مرز رخ داده است. بنابراین چهار تحلیل با طول های 3، 1، 2 و 1 انجام گردید که در این چهار تحلیل میانگین کارایی واحدها به ترتیب 832/0، 987/0، 906/0 و 935/0 بدست آمده است.
    کلیدواژگان: کارایی طی زمان، تحلیل پنجره، آزمون ویل کاکسون، آزمون فریدمن، انتقال مرز
|
  • Seyed Yaghoub Hosseini*, Fahimeh Shafiei, Misam Dastranj Page 9
    Today, many organizations have focused on the issue of quality (total quality management (TQM) and ISO standards) to sustain their survivalsurvive in the market and to respond customer's needs appropriately and timely, but the success of implementation of these systems is doubtful. Public and private organizations in Bushehr and Shiraz (which have implemented the ISO systems) were chosen to identify variables affecting these systems success. After reviewing the theoretical literature, these variables are categorized into 4 segments: managerial, personnel (employees), external and cultural. Questionnaire was used to gather data. Data were analyzed using Discriminant Analysis. The results indicate that the most important ISO implementation variables are 1) continuous improvement in the organization, 2) ISO Compatibility with strategies and organizational structure, and 3) the quality of internal and external communications. Based on these results, these three variables can estimate correctly ISO implementation success levels as 80.2 percent.
    Keywords: Quality Management Systems, ISO, Total Quality Management
  • Mohammad Reza Hamidizadeh, Hassan Farsijani, Parviz Moghaddas * Page 35
    One of the paradigms that can be used in applicable manner to determine attractiveness and profitability of dredging industry in Iran is the reputation platform of Porter's 5 competitive forces. In this article, the attractiveness of dredging industry in Iran is analyzed and measured based on this model. The main question of the Research is whether investing in Iranian Dredging Industry is Profitable or not. The results indicate that among the competitive forces, suppliers are the main threatening factor in the industry and have relatively high bargaining power and possess approximately more importance and influence than the other forces on the reduction of dredging industry attractiveness in Iran, also the rivalry among dredging companies is increasing and it is considerable threat. The threat resulting from potential rivals and substituting products are a few and the clients have low bargaining power. Each of these three variables is considered as opportunity forces in the industry. According to desirability of the three forces and the results of statistical analysis, dredging industry is attractive in Iran and its investment is profitable. This study is an applied one in terms of purpose and it is considered as a descriptive-surveying study In terms of nature and method. Statistical society of research consists of 170 expert persons. The 124 people were chosen as test subjects by classified random sampling method. In this study a close researcher-made questionnaire was used to collect data.
    Keywords: Dredging industry, Aattractiveness, Five competitive forces of porter, Competition, Threat
  • Seyed Haider Mirfakhradini, Saeid Peirow* Page 61
    Increasing market share as one of the goals of the organization wouldnt happen without increasing the customer’s satisfaction of through improving service quality. The present study sought to examine the level of service quality offered in one of the subsidiary of BSI and solutions for improving the quality of service at this branch. The application of this study is base on survey method. In this study, the clients of BSI branch are under experiment. Because the clients are unlimited we used Cochran formula, share questionnaires to 170 people and calculate the result based on 0.11 variance. Techniques used in analyzing the data of this research consist of: gap analysis model to identify gaps between expectations and perceptions of service quality elements of the bank's customers, Kano model, this study aimed to identify needs and offer attractive solutions to improve them, Quality Function Deployment Model used To provide strategies for improving the performance and set priorities for action identified by the Kano model and improving them. To avoid ambiguity in quality matrices of the data of this research, Rough set theory was used. The result of analyzing data shows that each of 29 components has gaps and the Result of Kano model indicate that 9 components assumed attractive. In order to promote the quality of services in this branch, base on the view of authorities, 10 technical features were identified and prioritized.
    Keywords: Service Quality, Rough Set Theory, Kano's Model, Quality Function Deployment Model
  • Majid Hoshmandi Maher*, Maghsoud Amiri, Laya Olfat Page 91
    In most industries the cost of raw materials and component parts constitutes almost 60% percent of cost of a product (in some industries up to 80%). In this situation، proper sourcing can play a key role in an organization's efficiency and effectiveness، because it has a direct effect on cost reduction، profitability and flexibility of a company. In this paper، a hybrid model consist of Decision making trial and evaluation laboratory- DEMATEL and analytic network process-ANP is presented. In order to construct the inter relation between criteria, DEMATEL is used and to incorporate the effective criteria، analytic network process approach is utilized. Considering increasing importance of IT in supply chain's success, IT capabilities is applied as separate criteria. After developing the model، a numerical example is presented. Result shows that financial and cost, delivery, and IT capabilities are most criteria in supplier selection process. At the end، results and suggestion will be provided.
    Keywords: Supply Chain Management, Supplier Selection, Analytic Network Process, Decision Making Trial, Evaluation Laboratory
  • Aliakbar Jowkar, Ali Nasirzonouzi* Page 117
    The radio identification technology (RFID) may change the nature of many industries in future years. The study concentrates on the factors affecting the adoption of RFID technology in the automotive parts manufacturing industry in Iran. The RFID adoption model contains factors like, technology, organization, and environment. Three models apply12 variables. Technology related variables are relative advantage, complexity, compatibility, and cost. Organizational variables are top management support, company size, IT competency, and technical-organizational readiness. Environmental variables are competitive pressure, trade partner compulsion, and immediate data requirement. All the Iranian car manufacturers in 1390 are the study population 278 Morgan Corporation is the sample. Exploratory factor analysis results indicate that different factors from the technical knowledge affect RFID technology adoption
    Keywords: Technology, RFID, Technology Adoption, TOE Model
  • Aliyeh Kazemi*, Mahnaz Hosseinzadeh Page 143
    In this research, energy carriers’ demand of different consumption sectors has been forecasted on regression and fuzzy linear regression approaches considering economic and social indicators. It should be noted that energy carriesr are petroleum products, natural gas and electricity and consumption sectors are residential and commercial sectors, transport, industry, agricultur and powerplants. Actual data of Iran from 1993 to 2010 are used to select suitable models and to illustrate capability of the approach in this regard. Furthermore, the energy carriers’ demand of different sectors for the period of 2012 to 2021 is estimated.
    Keywords: Energy Demand Forecast, Energy Carriers, Fuzzy Linear Regression
  • Mohammad Rahim Ramazanian, Reza Esmaeilpour, Keikhosro Yakideh, Akram Oveysi Omran*, Sahar Majlessi Page 167
    Window analysis basically assumes that no technical change has taken place in the periods under review. This underlying assumption has been neglected in most research works. In the current study, using non-parametric statistical Wilcoxon test and Friedman test between two time periods and over two time periods, the shift frontier between the periods under review has been investigated and determined. Accordingly, the length of the windows was selected in the way that the basic assumption of window analysis was observed. In this research, the data of 7 distribution-channels of Pars Khazar Company was picked up in time periods of one year (2005-2011). After running the statistical tests, it was revealed that shift frontiers had occurred within the periods (2007 and 2008), (2008 and 2009) and (2010 and 2010). So four analyses with the lengths of 3, 1, 2, and 1 were performed in which the average performance of the units was obtained as 0.832, 0.987, 0.906 and 0.953, respectively.
    Keywords: Efficiency over Time, Window Analysis, Wilcoxon Test, Freidman Test, Shift Frontier