فهرست مطالب

مجله مهندسی آبیاری و آب ایران
پیاپی 7 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا ذاکری نژاد*، مسعودمسعودی، سید رشید فلاح شمسی، سید فخرالدین افضلی صفحات 1-10
    آب به عنوان مظهر حیات، مهم ترین نعمتی است که در طبیعت وجود دارد. با توجه به آن که اهمیت این ماده در مناطق خشک و نیمه خشک بیش از سایر مناطق اقلیمی می باشد، لذا باید تمهیداتی جهت مدیریت صحیح استفاده از این مایع حیات، به عمل آورد تا بتوان از ایجاد شرایط بحرانی در این مناطق جلوگیری به عمل آورد. بیابان زایی بعد از دو چالش تغییر اقلیم و کمبود آب شیرین به عنوان سومین چالش مهم جهانی در قرن 21 محسوب می گردد. بیابان زایی مشتمل بر فرآیندهایی است که هم زائیده عوامل طبیعی بوده و هم به عملکرد نادرست انسان بر می گردد، بدین ترتیب روند بیابان زایی در حال گسترش می باشد که این پدیده متاثر از عوامل زیادی منجمله افت آب زیرزمینی و شور شدن آن می باشد، این بحران در نواحی زیادی از کشور ما دیده می شود و عرصه های بسیاری از منابع طبیعی و کشاورزی در اثر استفاده ی بیرویه و عدم مدیریت صحیح آب های زیرزمینی تبدیل به بیابان گردیده اند. در این پژوهش با استفاده از شاخص های هدایت الکتریکی (EC)، افت آب زیرزمینی، نسبت جذب سدیم (SAR)، کلر (CL)، کمبود منابع آب و عمق سطح آب زیرزمینی (m) به بررسی و تعیین کلاس شدت بیابان زایی در هریک از واحدهای کاری پرداخته شد. که امتیاز نهایی هر یک از واحدها کاری از میانگین هندسی هر یک از شاخص های فوق تعیین گردید و هریک از واحدها از نظر کلاس شدت بیابان زایی از جنبه معیار آب زیرزمینی در کلاس های کم، متوسط، شدید و خیلی شدید قرار گرفته است که در این مطالعه41/37 و 59/62 و درصد از سطح اراضی منطقه به ترتیب در کلاس های شدید و خیلی شدید بیابان زایی می باشند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، بیابان زایی، IMDPA، GIS
  • محمد روغنی* صفحات 11-23
    افزایش رو به رشد تلفات منابع آب و خاک حوضه های آبخیز در چند دهه اخیر در اثر بهره برداری غیر اصولی از منابع شدت فزاینده ای یافته است. این موضوع ضمن تشدید وقوع سیلاب ها و افزایش نرخ تولید رسوب و کاهش عمر مفید مخازن سدها، موجبات کاهش تولید و تلفات سرمایه های ملی کشور را فراهم نموده است. این تحقیق که در حوضه آبخیز حیدری واقع در استان چهارمحال، با وسعتی در حدود 112 کیلومتر مربع انجام گرفته، در پی ارزیابی تاثیر عملیات آبخیزداری بر تغییر رفتار حوضه روی میزان ذخیره رواناب، کاهش سیلاب و سیل خیزی می باشد. روش کار براساس نتایج بررسی های صحرایی و ثبت مشخصات مکانی و فیزیکی سازه های احداث شده و تحلیل داده ها انجام گرفته است. در مرحله بعد با استفاده از مدل SCS و شبیه سازی سیلاب حوضه، اقدام به بررسی تاثیر سازه ها در کنترل سیلاب و رواناب حوضه مورد مطالعه گردیده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که سازه های احداث شده با حجمی در حدود 13067 مترمکعب، ضمن ذخیره رواناب و تاثیر بر نفوذ عمقی جریان رواناب، قادر به کنترل سیلابی با دوره بازگشت حدودا 50 سال می باشد. تحلیل نتایج داده های سیلاب حاصل از مدل SCS در شرایط طبیعی و مقایسه آماری آن با داده های سیلاب شبیه سازی شده با عملیات آبخیزداری بیانگر تفاوت معنی دار داده ها در سطح 99 درصد بوده است. با استفاده از نتایج بدست آمده، مدلی جهت برآورد نسبی تعدادسازه های مورد نیاز متناسب با اهداف طرح پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملیات آبخیزداری، حوضه آبخیز حیدری، ذخیره رواناب، سدهای کوتاه، کنترل سیل
  • مسلم اکبری، کریم سلیمانی، محمود حبیبنژادروشن صفحات 24-35
    خشکسالی یکی از مهمترین پدیده های محیطی و بخش جدایی ناپذیر تغییرات اقلیمی است. پدیده ای برگشت پذیر و واقعیتی اجتناب ناپذیر در اقالیم خشک و نیمه خشک که بر اثر کمبود بارندگی در یک دوره زمانی به وقوع پیوسته و بخش های وسیعی را تحت تاثیر قرار می دهد. تعیین متغیرهای تاثیرگذار در خشکسالی های هیدرولوژیکی و بررسی ارتباط متغیرها به عنوان مهمترین راهکار در مقابله وکاهش خسارات ناشی از خشکسالی مطرح است. روش تحلیل عاملی و تجزیه مولفه های اصلی از کاربردی ترین روش های چند متغیره آماری برای تجزیه و تحلیل داده ها است. با توجه به تنوع زیاد متغیرهای تاثیرگذار در وقوع خشکسالی های هیدرولوژیکی، انجام مطالعه حاضر جهت معرفی متغیرهای مهمی که نقش اصلی داشته، و تعیین میزان تاثیر هرکدام از آن ها در این تحقیق ضرورت پیدا کرد. به این منظور ابتدا داده های 25 ایستگاه هیدرومتری مناسب استان لرستان از لحاظ پراکنش جغرافیائی و تنوع مساحتی طی یک دوره آماری سی ساله (59-1358 تا 89-1388) درنظر گرفته شد. اطلاعات فیزیوگرافی حوزه ها با استفاده از نقشه های توپوگرافی استخراج و سپس تجزیه و تحلیل عاملی برای 15 متغیر اندازه گیری شده در حوزه های منتخب با نرم افزار SPSS صورت گرفت. در این تحقیق همچنین با کاربرد روش تحلیل مولفه های اصلی و روابط خطی ساختاری توسط نرم افزار LISREL، نحوه و شدت روابط همزمان متغیرهای موجود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مدل برآورد شده نهایی، بیانگر اثرگذاری مثبت هر یک از اجزای متغیرهای موثر مورد مطالعه است، که به ترتیب: بارش متوسط، مساحت و تراکم زهکشی دارای بالاترین میزان تاثیرگذاری بر وقوع خشکسالی هیدرولوژیک در منطقه مورد مطالعه هستند.
    کلیدواژگان: استان لرستان، تجزیه مولفه های اصلی، تحلیل عاملی، خشکسالی هیدرولوژیک، LISREL
  • مهری سجادی*، علی زین الدینی، شهلا محمودی صفحات 36-45
    دشت رباط شهربابک یکی از مناطق مهم و مستعد کشت پسته استان کرمان می باشد. در سه دهه اخیر، به دلیل برداشت بیش از حد از منابع آب های زیرزمینی، تبخیر زیاد، خشکسالی های مکرر، باعث نامطلوب شدن کیفیت آب آبیاری در این دشت شده است و آبیاری باغات پسته با آب های با کیفیت پایین، اثرات نامطلوبی بر خصوصیات خاک ها و عملکرد پسته گذاشته است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کیفیت آب آبیاری بر خصوصیات خاک های تحت کشت و عملکرد پسته به انجام رسیده است. در این رابطه، ابتدا با بررسی نتایج تجزیه آب های آبیاری و نقشه خاک نیمه تفصیلی دشت رباط شهربابک، 16 منبع آب با کیفیت مختلف نمونه برداری شد و در هر باغ نمونه برداری خاک انجام وپرسش نامه های مدیریتی نیز تهیه شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد خصوصیات شیمیایی خاک ها بیشتر از پارامترهای فیزیکی و حاصل خیزی، تحت تاثیر کیفیت آب آبیاری است. این امر در باغاتی که در غرب منطقه و انتهای دشت مورد مطالعه قرار دارند، شدیدتر است. بررسی ها نشان داد با افزایش شوری آب، بیش از ده دسی زیمنی بر متر میزان عملکرد کاهش یافته است.به طوری که در غرب دشت، عملکرد بسیار کم و برخی از باغات رها شده است. شوری خاک در غرب منطقه زیادتر از سی دسی زیمنی بر متر است. بیشترین تجمع املاح در لایه دوم و سوم مشاهده شد. میزان عملکرد در واحد سطح از شرق به غرب دشت کاهش، ولی مقدار شوری، نسبت جذب سدیم، آنیون ها و کاتیون ها افزایش و بیش از حد مجاز می باشد. بنابراین، در باغات پسته مدیریت شوری خاک و انجام آبشویی ضروری است.
    کلیدواژگان: پسته، خصوصیات خاک، رباط شهربابک، کیفیت آب
  • محمد ابراهیم بنی حبیب*، ریحانه بندری، سید سعید موسوی ندوشنی صفحات 46-69
    یکی از روش های معمول در پیش بینی جریان رودخانه ها، مدل های سری زمانی می باشند. در این تحقیق به منظور پیش بینی آبدهی روزانه ی ایستگاه تله زنگ واقع در بالادست سد دز از مدل میانگین متحرک جامع خود همبسته (ARIMA) استفاده شده است. با توجه به اینکه این داده ها دارای نوسانات فصلی می باشند، با بهره گیری از سری فوریه، شاخص های آماری آن ها، نظیر میانگین و انحراف معیار برای دوره 28 ساله با پریود 360 روزه برآورد شدند. سپس، داده های مشاهداتی آبدهی روزانه، توسط این شاخص های آماری استاندارد شدند. بررسی داده های استاندارد شده، نشان داد که روند فصلی داده ها، توسط عوامل محاسبه شده ی سری فوریه حذف شده است. در این تحقیق، برازش مدل های مختلف میانگین متحرک جامع خود همبسته به داده های استاندارد شده بررسی شده و درنهایت با استفاده از معیار آکائیک و در نظر گرفتن حداقل تعداد عوامل مدل ها، بهترین مدل انتخاب گردید. نتایج پیش بینی توسط مدل انتخابی نشان داد که این مدل توانسته است به طور نسبی روند آبدهی متوسط روزانه ی ورودی به مخزن سد دز برای دو سال آینده پیش بینی نموده و در مقایسه نتایج آن با تحقیقات گذشته نشان می دهد که میانگین قدر مطلق خطای نسبی پیش بینی آبدهی روزانه از12/3، به 6/0 تنزل پیدا کرده و طول دوره پیش بینی از ده روز به دو سال افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آریما (ARIMA)، پیش بینی جریان روزانه، روند فصلی داده ها، سری فوریه، سد دز
  • محمدرضا امینی زاده بزنجانی*، غلامرضا لشکری پور، محمد غفوری، ناصر حافظی مقدس صفحات 70-82
    در این تحقیق بررسی های لازم در خصوص تعیین عمق سنگ کف و ضخامت رسوبات زیر پهنه دشت کرمان صورت گرفته است. روش کار بدین صورت بوده که اطلاعات خام موجود گردآوری و با استفاده از آن اطلاعات نقشه ها و مقاطع مورد نیاز ترسیم و با جمع بندی و تحلیل نتایج آن ها ضخامت رسوبات و عمق سنگ کف تعیین شده است. اطلاعات مورد استفاده شامل، داده های ژئوالکتریک حاصل از برداشت 5000 سونداژ الکتریکی با خط فرستنده جریان AB معادل 1000 و 2000 متر و در 35 پروفیل (کمپانی جنرال ژئوفیزیک 1343 و 1344)، پروفیل های مربوط به حفر هشت حلقه چاه اکتشافی در نقاط مختلف دشت کرمان (شرکت ئیدرا، 1343)، مقاطع زمین شناسی عمقی ترسیم شده از روی نقشه زمین شناسی حوزه رسوبی شهر کرمان (مهندسین مشاور بررسی منابع آب، 1385)، داده های خام مربوط به عمق چاه های پیزومتری و بهره برداری حفر شده در دشت کرمان و نتایج مربوط به مدل آب های زیرزمینی دشت کرمان (احمدی افزادی، 1381) می باشند. جمع بندی نتایج نشان داده است که ضخامت آبرفت دشت کرمان تا حد 230 متر توسط مشاهده مستقیم و استفاده از چاه های اکتشافی تائید شده است. اما با مد نظر قرار دادن نتایج مطالعات ژئوالکتریک، می توان نتیجه گرفت که تغییرات ضخامت آبرفت در دشت کرمان بین 30 تا 350 متر می باشد.
    کلیدواژگان: حفاری اکتشافی، دشت کرمان، سنگ کف، ضخامت آبرفت، مدل رسوبی، مطالعات ژئوفیزیک، مقاطع زمین شناسی
  • غلامرضا لشکری پور*، محمد نخعی، ولی الله بهزادی فر صفحات 83-96
    در سال های اخیر استفاده از GIS در زمینه های مختلف از جمله بررسی آب های زیرزمینی مورد توجه قرار گرفته است. امروزه به خاطر کارآیی GIS از این ابزار در تهیه انواع مدل ها و پهنه بندی ها با هزینه کم و صرفه جویی در زمان در بسیاری از مسائل مربوط به آب های زیرزمینی استفاده می شود. در این تحقیق برای ارزیابی پتانسیل آب های زیرزمینی دشت قوچان - شیروان با استفاده از GIS، از دو مدل ارائه شده توسط کاماراجو (Kamaraju) و همکاران و کریشنامرتی (Krishnamurthy) و همکاران استفاده شده است. برای این منظور از نقشه های شیب منطقه، تراکم آبراهه ها، زمین شناسی، ژئومورفولوژی و نوع خاک استفاده شده است. سپس نتایج حاصل از دو روش مذکور با استفاده از دبی چاه های موجود منطقه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که روش کریشنامرتی همخوانی بهتری با نتایج چاه های این دشت نشان می دهد. علت آن ممکن است استفاده از داده های بیشتر در این روش باشد. در این تحقیق از این روش برای تهیه نقشه پتانسیل یابی مقدماتی آب زیرزمینی دشت قوچان - شیروان استفاده شده است. نتایح حاصل نشان دهنده آن است که اطراف فاروج دارای بیشترین پتانسیل آبی در کل دشت می باشند.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، دشت قوچان، شیروان، مدل، GIS
  • جبارهادی قورقی، محمود حبیب نژاد، قربان وهاب زاده، عبدالواحد خالدی درویشان صفحات 97-111
    با توجه به تعداد کم ایستگاه های هیدرومتری در کشور و عدم تداوم نمونه برداری و اندازه گیری رسوب در بسیاری از ایستگاه های موجود، از طرفی آمار دقیقی از میزان بار رسوب در بسیاری از رودخانه های کشور در دست نیست و از طرف دیگر با توجه به اختلاف شرایط آب و هوایی، هیدرولوژیکی و توپوگرافی در کشور، تهیه و یا واسنجی منحنی سنجه رسوب برای مناطق مختلف، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. از این رو تحقیق حاضر با هدف تهیه و تدقیق منحنی سنجه رسوب معلق در ایستگاه های هیدرومتری رودخانه های تلوار و چم شور در حوضه سفیدرود واقع در استان کردستان انجام شد. برای این منظور ضمن استفاده از معادله سنجه رسوب به عنوان معادله مبنا، داده ها با دخالت دادن برخی عوامل موثر در انتقال رسوب شامل عوامل هیدرولوژیکی و اقلیمی، تفکیک گردید. سپس داده های تفکیک شده در فرآیند مدلسازی وارد شده و در نهایت برای انتخاب مدل بهینه 12 شاخص آماری مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در ایستگاه های حسن خان و شادی آباد روشی که در آن تقسیم بندی داده ها به صورت سال پر آب، سال کم آب و فصول هیدرواقلیمی انجام گرفته بوده و در ایستگاه دهگلان روشی که در آن تقسیم بندی داده ها بر اساس فصول هیدرواقلیمی و دسته بندی دبی جریان انجام گرفته بود به عنوان روش های بهینه انتخاب گردیدند. مدل های کلی و بهینه در هر سه ایستگاه مورد بررسی به طور متوسط به ترتیب 3/73 و 2/34 درصد رسوب معلق را کمتر از مقدار واقعی برآورد کردند. با استناد به نتایج می توان دریافت که تفکیک داده ها برای شرایط مختلف بارش و جریان، همگنی لازم را در داده ها برای ایجاد منحنی سنجه رسوب با دقت و صحت بالاتر ایجاد می کند. همچنین نتایج تایید کرد که تاخیر طبیعی ایجاد شده در شرایط بارش و جریان توام با پیچیدگی های اثر دما و پوشش گیاهی موجب می شوند که در نظر گرفتن فصول هیدرواقلیمی منطقه اثر قابل ملاحظه ای بر افزایش دقت و صحت منحنی سنجه رسوب نسبت به فصول اصلی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بار معلق، حوزه آبخیز سفیدرود، فصول هیدرواقلیمی، منحنی سنجه رسوب
  • حسین خیرفام، مهدی وفاخواه*، صالح حسینی صفحات 112-123
    تخمین متغیرهای هیدرولوژیکی از نظر ایمنی سازه های هیدرولیکی و تاسیسات، برنامه ریزی و مدیریت منابع آب های سطحی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند. جریان رودخانه ای یکی از متغیرهای مهم هیدرولوژیکی است که اندازه گیری آن دارای محدودیت های مختلفی می باشد. به همین دلیل استفاده از مدل های هیدرولوژیکی با به کارگیری متغیرهای قابل دسترس و اندازه گیری آسان می تواند رویکردی مهم و ضروری باشد. این تحقیق درصدد بررسی امکان استفاده از متغیرهای اقلیمی قابل دسترس (بارش و دما) به منظور تخمین دبی در مقیاس سالانه و فصلی می باشد. برای انجام این تحقیق از داده های بارش، دما و دبی حوزه های بالادست سد مخزنی بوکان به مدت 16 سال بین سال های آماری 1372 تا 1387 استفاده گردید. مدل های رگرسیونی چندمتغیره و گام به گام در مقیاس زمانی سالانه و فصلی برای هر یک از حوزه ها در محیط نرم افزار SPSS17 تهیه، و واسنجی و اعتبارسنجی هر یک از مدل ها صورت پذیرفت. به منظور ارزیابی مدل ها از معیارهای آماری مجذور میانگین مربعات خطا، خطای نسبی و ضریب کارایی استفاده گردید. بررسی نتایج نشان داد که اکثر مدل های تهیه شده در حد قابل قبولی بوده و رگرسیون گام به گام نتایج بهتری نسبت به رگرسیون چندمتغیره ارائه داده است. همچنین محدوده ی خطای نسبی در مقیاس سالانه از 96/20 تا 69/44 درصد و در مقیاس فصلی از 80/22 تا 11/81 درصد تغییر می کند. تغییرات مجذور میانگین مربعات خطا در مقیاس سالانه از 37/0 تا 37/7 و در مقیاس فصلی از 05/0تا 53/7 می باشد و مقدار ضریب کارایی مدل های تهیه شده نیز در مقیاس سالانه از 7/0 تا 94/0 و در مقیاس فصلی از 31/0 تا 92/0 متغیر می باشد. نسبت تاثیرگذاری بارش روی دبی در فصل تابستان بر خلاف سایر فصول بسیار کم می باشد که استفاده از مدل سالانه جهت تخمین دبی فصل تابستان نتایج قابل قبولی ارائه نخواهد داد. هم چنین با افزایش مساحت حوزه دقت مدل ها در تخمین دبی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جریان رودخانه ای، سد مخزنی بوکان، متغیرهای اقلیمی، مدل رگرسیونی
|
  • R. Zakerinejad*, M. Masoudi, F. Afzali, R. Falah Pages 1-10
    Water as a symbol of life، the most important gift that nature has، Considering the importance of this matter is in arid and semi-arid climate than other regions، Therefore، measures should be used for the management of this liquid of life، can be taken to bring the critical conditions in these areas will prevented، Desertification after two challenges of climate change and lack of fresh water as the third most important global challenges in the 21st century will be considered، Desertification is a process that includes both natural factors of luck and human performance are inappropriate. Thus the process of desertification is growing that this phenomenon affected by many factors including the loss of underground water and its salinity، The crisis in many areas of our country can be seen in many areas of natural resources and agricultural use of inappropriate and lack proper management of underground water have been turned into desert، This study examines the role of underground water and the intensity maps by desertification indexes ground water level depth، CL index، EC، and SAR index، shortage of water resource، falling underground water table level (cm / year) to review and determine the class severity of desertification in each of the units were paid for work، The final score of each work unit of the geometric mean of each indicator was determined and each of these units in terms of severity of desertification from the perspective of class criteria groundwater classes low، medium، severe and very severe has been، In this study 41/37 and 59/62 and the percentage of land surface area، respectively، in the classroom and very severe desertification are severe.
    Keywords: Desertification, Water ground water, IMDPA, GIS
  • M. Roghani * Pages 11-23
    During the last decades، because of incorrect using of natural resources، the degradation rate of watersheds soil and water resources has been increasingly grown. Furthermore، while this issue intensifies floods occurring، increases sediment production rate and decreases useful life time of dam reservoirs، it has provided the causes of decreasing the country national investments and products. This research which has been done in Heydarie watershed with 112 kilometers area in Charmahal province، deals with evaluating of mechanical operations impact on the watershed behavior in decreasing flood and flooding potential. The work method is on the basis of field investigations results and also on recording the physical and spatial characteristics of built buildings. In the next stage، using SCS model and simulating the watershed flood، the effect of buildings on the watershed flood and runoff control has studied. The results show that the built buildings with volume about 13067 m3 in addition to store runoff and to impact on percolation of runoff flow is also capable of controlling the flood with time period of 50 years. The analysis of output data resulted from SCS model in normal conditions and statistical comparison with simulated flood data along with watershed operations indicates that in percent level there is a meaningful difference among data. Also، using the research results، an equation has been proposed to estimate the required numbers of small dams.
    Keywords: Watershed Operations, Flood Control, Runoff Storage, Small Dams Heydarie Watershed
  • M. Akbari, K. Soleimani, M.Habib Nejad Roshan Pages 24-35
    Drought is one of the most important phenomena in environmental and climatic changes is an integral part. Reversible phenomenon and an inevitable reality in the arid and semiarid climates lack of rainfall that occurred in a period and can affect large parts. Influential variables in determining the hydrological drought and relationship variables as the most important coping strategy are consumption losses due to drought. Analysis of the applicable principal components factor analysis and multivariate statistical methods to analyze data. Due to the large variety of variables affect the hydrological drought، this study introduces an important variable that had the main role، and determine the effectiveness of each of the research necessary to find them. For this purpose the data for 25 hydrometeric stations located in Lorestan province in terms of geographic distribution and diversity of an area within a thirty-year period (59-1358 to 89-1388) were considered. Physiographic area using data from topographic maps and then factor analyzed 15 variables measured in the selected areas was performed with SPSS software. The study also uses the main component analysis and linear structural relations by LISREL software، and how the relationships of the variables were analyzed. The final model، reflecting the positive impact of each component of the study variables، which، respectively: average rainfall، drainage area and has the highest density levels influence the incidence of hydrological drought in the region are studied.
    Keywords: meteorological drought, factor analysis, principal components analysis, LISREL, Lorestan province
  • M. Sajadi*, A. Zeinedini, Sh. Mahmudi Pages 36-45
    Shahr-e Babak’sDasht-e Robat is one of the important areas prone to cultivate pistachio in Kerman province. In the past three decades، the excessive use of groundwater resources، high evaporation، and recurrent droughts have caused the poor quality of irrigation water. Irrigation of pistachio gardens with saline waters has adverse effects on soil properties and yield of pistachio. This research has been done to examine the effect of the use of irrigation water with different quality on the characteristics of the cultivated lands and yield of pistachio. First، 16 water source with different quality were sampled by evaluating the results of the analysis of irrigation waters and soil maps; and some profiles were also digged، described and sampled in the gardens. In addition، managerial questionnaires were provided for the gardens studied. The results show that the chemical properties of soil are more influenced by the quality of irrigation water، compared to physical parameters and fertility Studies showed that with increasing salinity، more than 10 dS/m is much reduced performance. West Plains، so the performance is very low and some orchards have been abandoned. Soil salinity in the West region of the higher 30 dS/m. Greatest accumulation of salts in the second and third layers were observed. The yield per unit area from East to West Plains، but much lower salinity، sodium absorption ratio، anions and cations is increased and exceeded. So in pistachio orchards and leaching of soil salinity management isessential
    Keywords: Pistachio, Soil properties, Robat, Shahrbabak, Water quality
  • Armin Boostani*, Hossein Ansari, Seyed Hassan Golmaei, Mohammadreza Akbarzade Pages 46-69
    The effect of internal and external forces on the transmission and distribution networks of potable municipal water makes more problems in the Iran water and waste water Corporation. Therefore، analyzing loaded forces is very important. Pipe insertion in the trenches، the channel filler material tend to have subsidence because of its reload and the channel subsidence on its bed causes trenches and the soil column above the channel move downward compared to adjacent undisturbed soils. The mentioned phenomena and its modeling are not considered along with many water pipeline designs. Thereafter، the current case study is presented. In order to evaluating this research، the data of flexible steel pipeline with large diameter is gathered from Mashhad Abfay company and its modeling is done with 5 atmospheres internal pressure in Ansys finite element software. The more credibility is satisfied with selecting the current elements of Ansy’s Plane 42 and Plane 82. The output results showed 8/5 mm mean subsidence in the pipe and also 5 cm in the asphalt surface. Amount of subsidence in the element Plane 42 was about 0/6 mm less than average. Subsidence process was similar in both elements and was in accordance with the assumptions. In one hand، Plane 82 element was found that due to damping by considering the characteristics and volume of soil، more efficient than other element in determining the substrate deformation behavior and around the tube and on the other hand، the flexible pipes are tolerant to deformation and its preventive force against to stress concentration is higher than rigid channels.
    Keywords: Water transmission line, Steel Pipe, Trench filler materials, Ansys, Plane 42, Plane 82 Elements
  • M. Amini Zadeh*, Gh. Lashkari Pour, M. Ghaoori, N. Hafezi Pages 70-82
    This study investigated the determination of sediment thickness and depth of bed rock below the plain of Kerman، by existent available data. The research methodology is collecting of rough information and plot of section and plans ana analyzing the results for determining of bed rock depth and thickness of deposits. The used information are as follows: The result of some of 5000 electrical sounding line with AB equal to 1000 and 2000 m in 35 profiles (General Geophysics company 1343 and 1344). Excavation of 8 discovery well in different areas in Kerman plain (Hydra company 1343). Using the groundwater model has been developed for kerman plain (Ahmadi Afzady، 1381)، The geological sections that plotted on geological map of Kerman sedimentary model (Consulting Engineers of Water Resources، 1385). Results of studies show that the thickness of the sediments according the Excavation of discovery well is about 230 meters. In general the depth of the bed rock، except for the South East region and the central part of the plain that is about 250 meters، in other regions is between 130 to 150 meters. But the seismic studies indicate the existence of a deep basin in the West of Kerman and in the Taherabad region. The bed rock thickness in these areas has also been reported to 350 m. therefore the variety of sediments thickness in Kerman plain is between 30 to 350meters.
  • Gh. Lashkari Pour*, M. Nakhaei, V. Behzadi Pages 83-96
    In the recent years، using GIS is considered in different field، including ground water researches. At present، this technique is wildly applied in modeling and zonation of ground water resources due to high efficiency، economic reason and saving time. In this research، GIS method has been used for the assessment of ground water resources in Quchan - Shirvan plain by using two quantity models which developed by Kamaraju et al. (1996) and Krishnamurthy et al. (1996). For this purpose different maps such as slope، topography، drainage density، geology، soil type and geomorphology maps are provided. The assessment of the mentioned methods was done by calibration the models based on the discharge rates of the available data from drilled wells in the study area. The result shows there is a good agreement between the well discharge data and the Krishanamurthy method. It seems that the main reason for this agreement is that the data using in this model is more than the data using by the Kamaraju method. In this paper quantity map of ground water resource is provided by using the Krishanamurthy method. This map shows that the best potential of ground water sources can be found around Farouj city.
    Keywords: GIS_Ground water_model_Quchan – Shirvan plain
  • Pages 97-111
    Due to the low number of hydrometry stations in Iran and the lack of continuity of sediment smapling and measuring in many existing stations، on one hand the exact amount of sediment load in many rivers in the country is not available and because of differences in climatic، hydrological and topographical conditions in the country، on the other hand، the preparation and calibration of sediment rating curves for different regions، is unavoidable. The current study was therefore carried out for preparing and improving the accuracy of the suspended sediment rating curve in hydrometry stations located on Telvar and Cham Shor Rivers in a part of the Sefidrood Watershed in Kurdistan Province. To achive the study purpose، sediment rating equation was used as a base equation and then the data were separated using effective factors on sediment transport including hydrological and climatic factors. The models were then extracted from the data series and finally 12 statistic indicators were applied to select the optimal models. The results showed that the M6-9 model (based on separated data considering high/low flows and hydroclimatic seasons) in Hasan Khan and Shadi Abad Stations and the M9-4 model (based on separated data considering hydroclimatic seasons and classified flows) in Dehgolan Station were selected as the best models. The suspend sediment loads based on total and optimal models were estimated by an average 73. 32 and 34. 20% lower than observed values in three studied stations. Referring to the results، the data set separation for different conditions of precipitation and flow leads to data homogeneity to the extent required to preparing sediment rating curve with a higher accuracy. Results also confirmed that the natural delays in rainfall and flow conditions with the complexity of temperature and vegetation، causes the data separated into hydroclimatic seasons may be more effective than those separated into the main seasons on increasing the accuracy of sediment rating curves.
    Keywords: Hydroclimatic Seasons, Sediment Rating Curve, Sefidrood Watershed, Suspended Load
  • Hossein Kheirfam, Mehdi Vafakhah*, Saleh Hosseni Pages 112-123
    The hydrological variables estimation is very important for safety of hydraulic structures and facilities، surface water resources management and planning. The streamflow measurement as one of the important hydrological variables has various limitations. For this reason، application of the hydrological models with available and easily measured variables is the important and necessary approach. The aim of this research is the possibility of available climatic variables e. g. precipitation and temperature for seasonal and annual discharge estimation. Data of precipitation، temperature and discharge related to upstream watersheds of Boukan reservoir dam were used for 16 years period during 1993-2007 in this study. Multiple and stepwise regression models were determined in annual and seasonal scales for each watersheds using SPSS 17 software، then calibration and validation of each models were examined. Root mean squared error (RMSE)، relative error (RE) and efficiency coefficient (CE) were used for models evaluation. The results showed that the most models performance was very good and stepwise regression has more accurate results than multiple regression. Also، the RE، RMSE and CE range criteria were changed between 20. 96 to 44. 69 and 22. 80 to 81. 11 percent، 0. 37 to 7. 37 and 0. 05 to 7. 53 m3 s-1 and 0. 7 to 0. 94 and 0. 31 to 0. 92 for annual and seasonal scale، respectively. Ratio of precipitation influence on discharge was very low in summer in comparison to other seasons because annual model will not be accurate for estimating discharge in summer.
    Keywords: Climatic Variables, Streamflow, Boukan Reservoir Dam, Regression