فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/18
  • تعداد عناوین: 24
|
  • ویدا محمدی، شهریار اقتصادی*، محمد خلیلی، شیما جزایری، هوشنگ صابری، سحر کشتکار آقابابایی، حدیث صبور، محمود رضا گوهری، فیروزه قادری صفحات 1-12
    سابقه و هدف
    آلفا-لیپوئیک اسید، کوفاکتور کمپلکس های چند آنزیمی و ماده ای با خاصیت آنتی اکسیدانی، سرکوب گر اشتها و افزایش دهنده سوخت و ساز انرژی می باشد. از جمله عوارض مزمن ابتلا به ضایعه نخاعی افزایش وزن، تغییر در ترکیب بدن و افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر مکمل یاری با آلفا-لیپوئیک اسید بر شاخص های تن سنجی، فشار خون و دریافت غذایی در مردان مبتلا به ضایعه نخاعی مزمن است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی، دوسوکور و کنترل شده با دارونما می باشد. 58 مرد مبتلا به ضایعه نخاعی مزمن به دو گروه دریافت کننده 600 میلی گرم آلفا لیپوئیک اسید (28 نفر) و دارونما (30 نفر) تقسیم شدند. طول مدت مداخله 12 هفته بود. اینترلوکین-6، hs-CRP، وزن، قد، محیط دور کمر، دریافت غذایی و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک شرکت کنندگان در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. آنالیز داده های دریافت غذایی با نرم افزار Nutrition IV و تجزیه و تحلیل آماری داده ها با نرم افزار آماری SPSS16 انجام گردید.
    یافته ها
    در پایان مطالعه تغییرات معنی دار در سطوح اینترلوکین-6، hs-CRP بین دو گروه و در داخل گروه مداخله مشاهده نشد اما تغییرات معنی دار در میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بین دو گروه و در داخل گروه مداخله، وزن، شاخص توده بدن (BMI)، محیط دور کمر بین میانگین تغییرات دو گروه و در داخل گروه مداخله، دریافت انرژی، کربوهیدرات، پروتئین و چربی بین دو گروه و در داخل گروه مداخله مشاهده شد. تغییرات معنی دار در دریافت ریزمغذی ها (ویتامین های E، C، A، بتاکاروتن، سلنیم و روی) بین دو گروه و در داخل گروه مداخله مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    مکمل یاری با آلفا-لیپوئیک اسید باعث کاهش شاخص های تن سنجی، فشار خون، دریافت انرژی و درشت مغذی ها در مردان مبتلا به ضایعه نخاعی مزمن می شود.
    کلیدواژگان: آلفا، لیپوئیک اسید، ضایعه نخاعی، التهاب، شاخص تن سنجی، فشار خون، دریافت غذایی
  • محمد جواد داردرفشی، غلامرضا بهرامی، احسان صادقی*، معصومه خان احمدی، میترا محمدی، رضا محمدی صفحات 13-20
    سابقه و هدف
    افزایش سطح آگاهی مردم و نگرانی درخصوص عوارض نگهدارنده های شیمیایی، کاربرد مواد نگهدارنده و ضدمیکربی گیاهی را افزایش داده است. تاکنون مطالعه ای در خصوص اثرات ضد میکربی اسانس چویر در محصولات لبنی انجام نشده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اسانس گیاه چویر بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس در روند تولید پنیر سفید ایرانی با روش پله ای- مانعی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه پس از جمع آوری گیاه چویر از کوه های دالاهو کرمانشاه، اقدام به اسانس گیری با استفاده از روش تقطیر با بخار آب و شناسایی اجزای آن به کمک دستگاه گاز کروماتوگراف متصل به طیف نگار جرمی گردید. فعالیت ضد باکتریایی گیاه مذکور در غلظت های 0075/0%، 015/0% و 03/0% اسانس مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    یافته ها
    آنالیز شیمیایی اسانس منجر به شناسایی 60 ترکیب با مجموع 84/96% شد که بیشترین ترکیب تشکیل دهنده آن سیس- اسایمن بود. غلظت های 015/0% و 03/0% به طور معناداری مانع از رشد باکتری در طی مدت نگهداری گردید (01/0>P) اما در غلظت 0075/0 درصد تاثیر معنی داری مشاهده نشد (01/0)
    کلیدواژگان: اسانس چویر، پنیرسفید، استافیلوکوک اورئوس، اثرضد باکتریایی
  • سمیرا عشقی نیا، مهران مرادی*، ساکو میرزایی، محمد دوجی، مریم آقاعباسی، پویان اسدی، نایبعلی احمدی صفحات 21-29
    سابقه و هدف
    لیپوپروتئین لیپاز (LPL) آنزیمی است که نقش کلیدی را در متابولیسم چربی ایفا می کند. بیشترین پلی مورفیسم هایی که روی ژن لیپوپروتئین لیپاز بررسی شده اند شامل جایگاه های PvuII و HindIII می باشند. این تحقیق با هدف بررسی پلی مورفیسم جایگاه PvuII ژن لیپوپروتئین لیپاز و ارتباط آن با پروفایل لیپیدی و نمایه توده بدن در جمعیت ترکمن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه شامل 295 نفر داوطلب سالم از جمعیت ترکمن بوده که به آزمایشگاه مرکز بهداشت دو شهرستان کلاله و گنبد، واقع در استان گلستان، برای انجام آزمایشات قبل از ازدواج مراجعه کرده اند. ژنوتیپ های مربوط به پلی مورفیسم PvuII ژن لیپوپروتئین لیپاز با آنالیز PCR- RFLP شناسایی شد. پروفایل لیپیدی سرم به روش آنزیماتیک اندازه گیری شد.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ های P-P-، P+P- وP+P+ مربوط به جایگاه PvuII ژن لیپوپروتئین لیپاز، به ترتیب %2/49، %2/32و %6/18 می باشد. از نظر آماری ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم PvuIIژن لیپوپروتئین لیپاز با پروفایل لیپیدی و جنسیت دیده نشد. اگرچه واریانت P-P-، باسطوح بالاتری از LDL کلسترول، تری گلیسرید و کلسترول تام در مقایسه با ژنوتیپ های P+P+ و P+P- مرتبط بود، اما از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    در جمعیت ترکمن فراوانی ژنوتیپ P-P- بیشتر از ژنوتیپ P+P+ بوده، ولی در سایر جمعیت ها، فراوانی ژنوتیپ P+P+ بیش از ژنوتیپ P-P- گزارش شده است. همچنین رابطه آماری معنی دار بین ژنوتیپ های pvuII با پروفایل لیپیدی و BMI در جمعیت ترکمن مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: پروفایل لیپیدی، نمایه توده بدن، لیپوپروتئین لیپاز، پلی مورفیسم
  • زهرا محبی، عزیز همایونی*، محمدحسین عزیزی، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 31-40
    سابقه و هدف
    گر چه نان غذای اصلی برخی از مردم جهان است اما از نظر فیبرهای رژیمی فقیر بوده و دارای اندیس گلایسمی بالایی است که زمینه ی ابتلا به بیماری دیابت را فراهم می کند. افزودن بتاگلوکان و نشاسته مقاوم با داشتن اثر پری بیوتیکی یکی از راه های بهبود ارزش غذایی این ماده غذایی ارزشمند می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، اثر پری بیوتیک های بتاگلوکان به میزان 8/0، 1 و 2/1 درصد (وزنی/وزنی) و نشاسته مقاوم به هضم به میزان 5/5، 8 و 5/10 درصد (وزنی/وزنی) و یک نمونه ترکیبی شامل 5/0% بتاگلوکان و 4%نشاسته مقاوم به هضم، به آرد گندم اضافه شده و تاثیر آن بر ویژگی های کیفی (رطوبت، حجم مخصوص و سفتی مغز نان)، ویژگی های حسی و بیاتی در طی روزهای مختلف نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از ارزیابی ویژگی های تکنولوژیکی، نشان داد افزودن دو ماده پری بیوتیک بتاگلوکان و نشاسته مقاوم باعث افزایش رطوبت، کاهش سفتی مغز نان ها نسبت به شاهد در طول پنج روز نگهداری در دمای اتاق شد. همچنین با افزایش زمان نگهداری، سفتی در همه تیمارها افزایش پیدا کرد (05/0> P) که مطابق با نتیجه ارزیابی حسی بیاتی بود. بتاگلوکان بر حجم مخصوص نان های تست اثرگذار نبود در حالی که نشاسته مقاوم باعث کاهش آن شد. نان های حاصل از نظر ویژگی های شکل، پوسته، رنگ و بافت مغز، طعم، بو و قابلیت جویده شدن، همسطح و یا اندکی بهتر از نمونه کنترل ارزیابی شدند.
    نتیجه گیری
    بتاگلوکان و نشاسته مقاوم اثر معنی داری بر ویژگی های حسی نان تست نداشتند در حالی که باعث افزایش زمان ماندگاری آن شدند. با افزایش جذب آب و ماندگاری رطوبت، بیاتی نیز به طور چشمگیری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: بتاگلوکان، نشاسته مقاوم، پری بیوتیک، فراسودمند، کیفیت نان تست
  • فروزان فقیه زاده، پیمان ادیبی، آزیتا حکمت دوست* صفحات 40-49
    سابقه و هدف
    رزوراترول یک ترکیب آنتی اکسیدانی می باشد که سودمند بودن آن در برخی بیماری ها نشان داده شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر مکمل رزوراترول بر سطح آنزیم های کبدی، فاکتور های التهابی و درجه استئاتوز کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی می باشد.
    مواد و روش ها
    پنجاه بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده مکمل رزوراترول و دارونما تقسیم شدند. بیماران روزانه یک عدد کپسول (رزوراترول یا دارونما مصرف می کردند). تمامی افراد دو گروه برنامه ی غذایی و توصیه های فعالیت بدنی طی مطالعه دریافت کردند. آنزیم های کبدی، فاکتورهای التهابی، درجه استئاتوز کبد، میزان فعالیت بدنی و شاخص های تن سنجی در شروع و پایان مطالعه اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS16 و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، تی زوجی، تی مستقل و کای 2 انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در متغیر های زمینه ای در ابتدای مطالعه بین دو گروه مورد مطالعه مشاهده نشد. در انتهای مطالعه سطح آنزیم کبدی ALT، و فاکتورهای التهابی hs-CRP در گروه مصرف کننده مکمل رزوراترول در مقایسه با دارونما به طور معنی داری کاهش یافت (05/0 >P). درجه استئاتوز کبدی نیز در گروه مداخله نسبت به دارونما کاهش معنی داری نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات مثبت مکمل یاری با رزوراترول در بهبود آنزیم های کبدی و درجه استئاتوز کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی، می توان مصرف آن را به این بیماران توصیه نمود.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، رزوراترول، فاکتورهای التهابی
  • نوشین نیک نیا، بابک قنبرزاده*، حامد همیشه کار، رضا رضایی مکرم، امیر محمد مرتضویان صفحات 51-65
    سابقه و هدف
    از نانوامولسیون های روغن در آب به طور وسیع به منظور غنی سازی ترکیبات فعال زیستی لیپوفیل در نوشیدنی های خوراکی استفاده می شوند. در کشور ما، پژوهش در این زمینه با روش های پرانرژی امکان پذیر نیست. به همین دلیل هدف از این پژوهش، تولید نانوامولسیون خوراکی حاوی ویتامین E استات با روش کم انرژی تولید خودبه خودی بود.
    مواد و روش ها
    امکان تشکیل نانوامولسیون در پنج سطح نسبت سورفاکتانت به روغن (SOR) 10، 16، 50 و 66 و 83 درصد، در مقدار ثابت آب (7/16% وزنی/وزنی فاز روغن) با دو نوع تویین 20 و 80 بررسی گردید. تاثیر مقدار فاز پیوسته و دما بر تولید، در سطوح 6/28 و 50 درصد وزنی/وزنی فاز روغنی به ترتیب در مورد هر دو نوع سورفاکتانت و توین 80 نیز بررسی شد. آزمون های کدورت، پایداری و خواص رئولوژیکی نیز برای تعیین خصوصیات فیزیکوشیمایی انجام گرفتند.
    یافته ها
    سیستم بهینه در = SOR 16% - تویین 80 تولید شد و میانگین حجمی قطر قطرات، 78 نانومتر بود. نتایج، نشان دهنده وابستگی شدید تولید با این روش به نوع سورفاکتانت بود. همچنین در SOR% بهینه، تغییر دادن مقدار فاز پیوسته و دما، تاثیری بر قطر قطرات تولیدی نداشت. غلظت بهینه افزودن نانوامولسیون بهینه با در نظر گرفتن حداکثر مقدار مجاز دریافت روزانه بدن خصوصیات جریانی و ظاهری نهایی نوشیدنی خوراکی، 003/0% تعیین شد. تغییری در قطر قطرات نانوامولسیون بهینه در دمای °C 20 در مدت 30 روز نگهداری، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با تنظیم کردن SOR، تغییر دادن مقدار آب و دمای محیط تاثیری بر تولید نداشته و قطر قطرات سیستم های تولیدی در این شرایط بهینه، در طول مدت نگهداری 30 روز تغییری از خود نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: نانوامولسیون، ویتامین E، استات، تولید خودبه خودی، تویین 80 و تویین 20
  • سحر کشتکار آقابابایی، محمدرضا وفا*، فرزاد شیدفر، محمود رضا گوهری، داوود کاتبی، ویدا محمدی صفحات 67-81
    سابقه و هدف
    امروزه بیماری های قلبی و عروقی از عمده ترین علل مرگ و میر در اکثر جوامع محسوب می شوند. دیس لیپیدمی از فاکتورهای خطر قابل اصلاح این بیماری ها است و شواهد نشان می دهند که اضافه کردن ترکیبات فعال خوراکی به طور مثبتی بر روی فاکتور های خطر سلامت قلبی اثر دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر مصرف شاه توت بر غلظت سرمی لیپو پروتئین ها، Apo A1 وApo B، hs – CRP و فشار خون در افراد با اختلالات لیپیدی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی تصادفی، 72 فرد با اختلالات لیپیدی از بین افراد مراجعه کننده به درمانگاه های تامین اجتماعی و بوعلی سینای شهر قزوین وارد مطالعه و سپس به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. افراد در گروه مداخله، روزانه 300 گرم شاه توت، به صورت عصاره پالپ دار، به مدت 8 هفته مصرف کردند و گروه کنترل رژیم معمول خود را بدون مصرف توت ها ادامه دادند. در ابتدا و انتهای مداخله از هر دو گروه نمونه خون ناشتا گرفته شد و غلظت سرمی لیپو پروتئین ها، Apo A1،Apo B وhs – CRP در سرم اندازه گیری شد. فشارخون افراد نیز قبل و بعد از مداخله با فشارسنج جیوه ای اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پس از مداخله و در گروه دریافت کننده شاه توت، سطوح Apo A1 و HDL نسبت به ابتدای مطالعه، به طور معنی داری افزایش و سطوح Apo B و hs-CRP به طور معنی داری درگروه مداخله نسبت به ابتدای مطالعه کاهش یافته است. میانگین تغییرات HDL، ApoA1 و نسبت ApoB/ApoA1 بین دو گروه تفاوت معنی دار داشته است. تفاوت معنی داری بین میانگین غلظت انتهایی hs-CRP بین دو گروه مشاهده شد. همچنین فشار خون سیستولیک نیز در گروه مداخله کاهش معنی داری را نسبت به ابتدای مطالعه پس از مصرف شاه توت نشان داد در حالی که مقادیر انتهایی بین دو گروه تفاوت معنی دار نداشته است. اما در مورد دیگر شاخص های لیپیدی و همچنین فشارخون دیاستولیک تغییر معنی داری در گروه مداخله نسبت به ابتدای مطالعه و بین دو گروه در انتهای مطالعه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف شاه توت در افراد با اختلالات لیپیدی می تواند بر فاکتورهای خطر سلامت قلبی از جمله آپولیپوپروتئین ها، فشارخون و نشانگرهای التهابی اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: شاه توت، لیپوپروتئین ها، آپولیپوپروتئین، hs، CRP، فشار خون
  • مهداد اسدی اسدآبادی، کیانوش خسروی دارانی*، علی مرتضوی، نسرین حاج سید جوادی، ابراهیم آزادنیا، آیت الله کیانی هرچگانی، نگین احمدی صفحات 83-92
    سابقه و هدف
    در پی ایجاد مقاومت میکروبی در برابر عوامل ضدمیکربی شیمیایی، اخیرا اثرات نانوذرات نقره و فعالیت ضدمیکروبی آن ها مورد توجه ویژه محققان قرار گرفته است. در این تحقیق اثر ضدمیکروبی نانوذرات نقره تولید شده به روش احیای شیمیایی در زمان ها و غلظت های مختلف بر دو باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    نانوذرات نقره به روش احیای شیمیایی تولید شدند. محیط های کشت مانیتول سالت آگار و ائوزین متیلن بلو به ترتیب به-عنوان محیط کشت های اختصاصی استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی و محیط مولر هینتون آگار به عنوان محیط کشت برای بررسی خواص ضد میکروبی استفاده شد. برای بررسی اثر ضدمیکروبی از طرح آزمایشی عاملی کامل استفاده و تیمارها در قالب کاملا تصادفی با 6 تکرار و در سطح معنی داری 05/0 انجام شدند. متغیر کیفی دو سطحی نوع باکتری انتخاب شد و دو فاکتور کمی دیگر زمان تماس نانوذرات نقره با باکتری ها (1، 12، 24 و 48 ساعت) و غلظت نانوذرات (5، 10، 25 و ppm 50) لحاظ شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر سه متغیر مورد مطالعه تاثیر معنی دار بر مهار رشد میکربی داشتند، اما متغیرهای نوع باکتری و غلظت نانوذره در مقایسه با زمان تماس تاثیر بیشتری نشان دادند. اشرشیا کلی در مقایسه با استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت کم مقاومت بیشتری نسبت به حضور نانوذره نشان داد. غلظت 5 و ppm10 از نانوذرات نقره کمترین غلظت بازدارندگی نانوذرات نقره برای هر دو باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی است. همچنین کمترین غلظت برای کشتن باکتری های مورد مطالعه حدود ppm 50 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد متغیرهای مورد بررسی یعنی نوع باکتری، زمان تماس و غلظت نانوذرات نقره عوامل موثر بر بروز خاصیت ضدمیکروبی نانوذرات نقره است. باکتری اشرشیا کلی نسبت به استافیلوکوکوس اورئوس در مقابل نانوذرات نقره سنتز شده به روش احیای الکتروشیمیایی مقاومت بیشتری نشان داد.
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، اثر ضدمیکروبی، احیا شیمیایی
  • فروغ زارع نژاد، سید هادی پیغمبردوست* صفحات 93-100
    سابقه و هدف
    جوانه گندم جزء سازنده دانه گندم با ارزش تغذیه ای بالا است که ماندگاری پایینی دارد. در این تحقیق، جوانه گندم رشد داده شد و برای تثبیت تحت تیمار حرارتی قرار گرفت. ترکیب شیمیایی جوانه گندم خام و تثبیت شده برای تعیین ارزش غذایی و تغییر ترکیبات آن در طول فرایند تثبیت ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    جوانه گندم با بخاردهی در فشار اتمسفر به مدت 15 دقیقه و خشک کردن در آون C◦80 به مدت 20 دقیقه تثبیت شد. ترکیبات شیمیایی جوانه گندم، شامل رطوبت، خاکستر، فیبر، چربی و پلی فنول اندازه گیری شد. محتوای توکوفرول با HPLC و پروفایل اسیدهای چرب با GC تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تیمار حرارتی باعث کاهش میزان رطوبت جوانه گندم می شود. میزان فیبر جوانه گندم در حدود 6/14% (بر پایه ماده خشک) است، بنابراین می تواند به عنوان منبع فیبر رژیمی مورد استفاده قرار گیرد. محتوای پلی فنول از ppm 3740 در جوانه گندم خام به ppm 2848 در جوانه گندم تثبیت شده کاهش یافت. جوانه گندم دارای ترکیب متوازنی از اسیدهای چرب ضروری می باشد و اسید چرب غالب در روغن جوانه گندم اسید لینولئیک است که یک اسید چرب ω6 است. فرایند تثبیت اثر معنی داری در ترکیب اسید چرب جوانه گندم نداشت و باعث کاهش معنی دار (05/0>P) در محتوای توکوفرول جوانه گندم تثبیت شده گردید.
    نتیجه گیری
    جوانه گندم منبع مناسبی از فیبر رژیمی، پلی فنول ها، اسیدهای چرب غیراشباع و توکوفرول ها است. تثبیت جوانه گندم باعث کاهش معنی دار در محتوای پلی فنول و توکوفرول جوانه گندم شد.
    کلیدواژگان: جوانه گندم رشد یافته، فرایند تثبیت، ترکیبات فراسودمند، اسیدهای چرب ضروری، محتوای توکوفرول
  • فرزانه صادقی قطب آبادی، الهام شکیبازاده*، نسرین امیدوار، فتحیه مرتضوی صفحات 101-111
    سابقه و هدف
    توانمندی های تخصصی کارشناسان تغذیه نظام بهداشتی برای دستیابی به اهداف چشم انداز توسعه و مواجهه با مسایل تغذیه ای جاری کشور ضروری است. هدف این پژوهش، بررسی نیازهای آموزشی کارشناسان تغذیه جامعه شاغل در نظام بهداشتی ایران بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش در دو بخش مطالعه کیفی (تکنیک دلفی) و کمی از بهمن 1389 تا اسفند 1391 انجام شد. در دور اول دلفی، 55 نفر از افراد مطلع در زمینه تغذیه برای شرکت در مطالعه دعوت شدند. پرسشنامه با 65 سوال بسته در قالب 9 حیطه بر اساس بررسی متون و شرح وظایف کارشناسان تغذیه طراحی و برای شرکت کنندگان ارسال شد. بر اساس نتایج دور اول، پرسشنامه دور دوم دلفی با 77 سوال، طراحی و مجدد ارسال شد. با استفاده از نتایج مطالعه دلفی، پرسشنامه بخش دوم مطالعه، شامل 42 سوال بسته تنظیم و توسط 70 کارشناس تغذیه شاغل در معاونت های بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-18 پردازش و توصیف شدند.
    یافته ها
    در بخش اول افراد مطلع، داشتن مهارت در حیطه های استفاده از تکنولوژی (91%)، مبانی علم تغذیه (88%) و ارتباطات و هواخواهی (درصد 85%) را برای کارشناسان تغذیه ضروری دانستند. کارشناسان تغذیه شاغل در نظام بهداشتی، بیشترین مهارت را در حیطه های مبانی علم تغذیه (95%)، استفاده از تکنولوژی (93%) و رهبری و مدیریت (90%) را ضروری دانستند. منبع کسب مهارت ها در حیطه های مورد بررسی به ترتیب آموزش های ضمن خدمت (07/29%)، تجربه (33/28%) و تحصیل (80/11%) بود. از دید کارشناسان تغذیه، بیشترین نیاز آموزشی (بیش از 70%)، مربوط به حیطه های ارتباطات و هواخواهی، ارزیابی و تحلیل، ارزشیابی، جنبه های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بود.
    نتیجه گیری
    در کنار طراحی و اجرای برنامه های آموزشی برای ارتقای ظرفیت کارشناسان تغذیه در نظام بهداشتی، تغییر نگرش افراد مطلع در مورد قابلیت های مورد نیاز کارشناسان تغذیه و بازنگری برنامه آموزشی مقطع کارشناسی علوم تغذیه با تاکید بر مهارت آموزی در حوزه های مشخص ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: کارشناس تغذیه جامعه، سلامت عمومی، نیاز سنجی آموزشی، قابلیت، تکنیک دلفی، نظام بهداشتی
  • مرتضی محمدی*، عبدالمجید مسکوکی، سیدعلی مرتضوی، منیره نهاردانی، زهرا پورفلاح، علیرضا صادقیان صفحات 113-124
    سابقه و هدف
    امروزه با توجه به خاصیت آنتیاکسیدانهای طبیعی در جلوگیری از عمل پاتوژنها و رادیکالهای آزاد، کاربرد آنها در پزشکی و صنایع غذایی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه بررسی قابلیت های آنتی اکسیدانی عصاره میوه زرشک بی دانه به وسیله سیال مادون بحرانی آب بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، ترکیبات فنولی موجود در میوه زرشک بیدانه با استفاده از سیال مادون بحرانی آب (SCW)، در فشار ثابت bar50، دماهای 120 و ̊C180 و نسبت اختلاطهای 1:10 و 1:30 (1 قسمت میوه زرشک و به ترتیب 10 و 30 قست حلال)، استخراج و میزان ترکیبات فنولی کل (TPC)، اندازه گیری و با عصاره به دست آمده از روش خیساندن مقایسه شد. پایداری حرارتی روغن سویا به روش رنسیمت در حضور عصاره های آنتی اکسیدانی استخراج شده در دمای ̊C110 و جریان هوای lit/h20، بررسی گردید. به منظور بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره های حاصل از SCW، قدرت رادیکالگیرندگی و احیاکنندگی عصاره ها اندازه گیری و با اسید آسکوربیک و BHT (در غلظت ppm300) مقایسه شد. نتایج در طرح فاکتوریل و توسط آزمون LSD در سطح 99% بوسیله نرم افزار SAS مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقدار TPC از 21/2848–76/1729 میلی گرم در صد گرم ماده خشک (بر حسب اسیدگالیک)، در تغییر بود. مقدار عددی بیشترین راندمان عصاره گیری به اثر متقابل دمای °C120 و نسبت اختلاط 1:10 مربوط بود. بیشترین قدرت پایدارکنندگی محیط روغن سویا در دمای ̊C180 و نسبت اختلاط 1:10 مشاهده شد. قدرت پایدارکنندگی عصاره های استخراجی به روش SCW بسیار نزدیک به روغن حاوی ویتامین E به عنوان آنتیاکسیدان بود.
    نتیجه گیری
    عصاره های به دست آمده با استفاده از سیال مادون بحرانی دارای خواص آنتی اکسیدانی قابل توجه بوده و منجر به افزایش پایداری حرارتی روغن سویا شدند که با مطالعه بیشتر می توان از آن به عنوان جایگزین در صنایع مربوطه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آنتیاکسیدان طبیعی، سیال مادون بحرانی، زرشک بی دانه، قدرت پایدارکنندگی، قدرت رادیکال گیرندگی
  • محمد علی خسروی زنجانی، نیما محمدی*، حامد اهری، بابک غیاثی طرزی، حسین باخدا صفحات 125-134
    سابقه و هدف
    به منظور بهبود قابلیت زنده مانی پروبیوتیک ها در محصولات لبنی، امروزه از تکنیک ریزپوشانی با پوشش های مختلف هیدروکلوئیدی استفاده می شود. از آنجا که بستنی به عنوان یک محصول لبنی در دمای بسیار پایین نگهداری می شود، از روش ریزپوشانی با پوشش کیتوزان در این پژوهش استفاده شد.
    مواد و روش ها
    ریزپوشانی پروبیوتیک های لاکتوباسیلوس کازئیLactobacillus casei PTCC 1608)) و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم (Bifidibacterium bifidum PTCC 1644) به وسیله آلژینات کلسیم، نشاسته مقاوم ذرت و کیتوزان انجام شد و تاثیر ناشی از ریزپوشانی بر روی زنده مانی و ویژگی های حسی بستنی، در طول 100 روز نگهداری در دمای oC 21- مورد ارزیابی قرار گرفت. اندازه و شکل و ساختار کپسول ها به وسیله میکروسکوپ نوری و الکترونی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    زنده مانی پروبیوتیک ها به دلیل حفاظت سلول ها به وسیله ریزپوشانی، افزایش یافت. پوشش دادن کپسول ها با کیتوزان نیز منجر به ارتقا زنده مانی و افزایش اندازه کپسول ها شد. هم چنین افزودن پروبیوتیک ها در حالت آزاد و ریزپوشانی شده، تاثیر معنی داری بر روی بافت، رنگ و طعم محصول نهایی در طول نگهداری نداشت (05/0)
    کلیدواژگان: آپروبیوتیک، ریزپوشانی، بستنی، نشاسته مقاوم ذرت، کیتوزان
  • لیلا علیزاده، کوشان نایب زاده*، ریحانه شاهین صفحات 135-143
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر استفاده از آنتی اکسیدان های سنتزی به علت سمی و سرطان زا بودن و محصولات تجزیه ای حاصل از آنها محدود شده است. بنابراین مطالعات در خصوص استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش اثرات آنتی اکسیدانی عصاره رزماری و عصاره چویر در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ، بر اکسیداسیون روغن حین فرآیند سرخ کردن عمیق مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    روغن مورد استفاده ترکیب 1:1w/w)) روغن آفتابگردان به روغن پالم اولئین است. تیمارهای آنتی اکسیدانی به کار رفته شامل: 1- روغن حاوی عصاره رزماری به میزان ppm500 (تیمار RE)، 2- روغن حاوی عصاره چویر به میزان ppm1000(تیمار FE)، 3- روغن حاوی TBHQبه میزان ppm100(تیمارTBHQ) بودند. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها در غلظت های مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2 و 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل(DPPH) اندازه گیری شد. روند اکسیداسیون و تخریب روغن حین فرآیند سرخ کردن توسط اندازه گیری مقدار ترکیبات قطبی کل، اندیس آنیزیدین و پراکسید بررسی شد.
    یافته ها
    در بررسی نتایج حاصل از تست مهار رادیکال آزاد (DPPH)، عصاره رزماری دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتر از عصاره چویر می باشد. نتایج بررسی های اندیس پراکسید و ترکیبات قطبی کل نیز نشان داد که در بین سه تیمار آنتی اکسیدانی عصاره رزماری به طور قابل ملاحظه ای دارای کمترین مقدار این اندیس ها و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی است (05/0p<). با این وجود تیمار TBHQ کمترین مقدار اندیس آنیزیدین را در مقایسه با سایر تیمارها نشان داد.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن اثرات منفی آنتی اکسیدان های سنتزی و نیز با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان عصاره رزماری را به عنوان جانشینی برای TBHQ پیشنهاد نمود. در حالی که کاربرد عصاره چویر به انجام مطالعات گسترده تر نیاز دارد.
    کلیدواژگان: سرخ کردن عمیق، آنتی اکسیدان طبیعی، عصاره چویر، عصاره رزماری
  • مصطفی دلاور، مرضیه کمانکش، رویا توکلی، عاطفه نوابی، عبدالرضا محمدی* صفحات 145-154
    سابقه و هدف
    پاتولین در سال 1970 توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان به عنوان یک «ماده ی سرطان زای احتمالی برای انسان» طبقه بندی شد. براساس گزارشات کمیته ی مشترک متخصصان FAO/WHO (JECFA) بیشترین مقدار مجاز مصرف پاتولین در آب سیب 4/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز اعلام شده است. در این مطالعه کارایی روش جهت تعیین میزان پاتولین در چند نمونه از آب سیب های موجود در مناطق مختلف شهر اراک بررسی شد.
    مواد و روش ها
    بهینه سازی متغیرهای موثر در استخراج پاتولین به کمک شیوه ی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی انجام پذیرفت که شامل 30 آزمایش طراحی شده برای 4 متغیر در 5 سطح بود. به منظور معتبر سازی روش پیشنهادی ارقام شایستگی روش محاسبه گردید. مقدار پاتولین موجود در چند نمونه از آب سیب های تهیه شده از سوپرمارکت های مختلف شهر اراک با استفاده از روشIL-DLLME-HPLC تعیین گردید.
    یافته ها
    مقدار بهینه ی متغیرهای موثر بر کارایی روش پیشنهادی تعیین شد. ارقام شایستگی روش پیشنهادی از جمله حد تشخیص 15/0 نانوگرم بر گرم و انحراف استاندارد نسبی 5/7 درصد، قابل مقایسه و یا در مواردی بهتر از روش های دیگر می باشند. کارایی روش پیشنهادی در نمونه های حقیقی به خوبی اثبات گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده به خوبی ثابت کرد که تکنیک IL-DLLME-HPLC توانایی بسیار بالایی جهت تعیین مقادیر بسیار کم پاتولین در نمونه های آب سیب را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: پاتولین، آب سیب، ریزاستخراج مایع، مایع پخشی، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، رویه سطح پاسخ
  • سید جواد حاجی میراسماعیل، سید حسین داودی، نسیم نمازی، غلامعلی جاودان، حمیدرضا پازکی طرودی، مرجان عجمی* صفحات 155-162
    سابقه و هدف

    ایسکمی رپرفیوژن یعنی باز گرداندن مجدد جریان خون به بافتی که دچار ایسکمی یا کمبود اکسیژن شده است و ممکن است به بروز نارسایی حاد کلیوی منتهی شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر درمان با اسیدهای چرب امگا3 بر آسیب ناشی از ایسکمی رپرفیوژن کلیه رت انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    نفروکتومی کلیه راست بر روی 81 رت نرویستار با وزن gr300- 255 انجام شد و به مدت 21 روز جهت بر طرف شدن استرس ناشی از عمل نگهداری شدند. قبل از ایسکمی رپرفیوژن (6، 24، و 48 ساعت رپرفیوژن) رت ها به مدت 14 روز اسید چرب امگا3 (دوکوزاهگزانوئیک اسید، ایکوزاپنتانوئیک اسید) mg/kg/d200یا آب مقطر دریافت کردند. فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی کاتالاز (CAT)، آنزیم آنتی اکسیدان سوپراکسی دسموتاز (SOD)، نیتروژن اوره خون (BUN)، کراتینین سرم (SCr)، کلیرانس کراتینین (CCr)، کسر تصفیه سدیم (FENa) و هیستولوژی کلیه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در گروه ایسکمی رپرفیوژن،SCr، BUN، FENa، افزایش (01/0p<) و فعالیت CAT و SOD کاهش معنی دار یافت (05/0p<). در گروه دریافت کننده اسید چرب امگا3 شاخص های SCr، BUN، FENaکاهش، کلیرانس کراتینین و فعالیت CAT و SOD در مقایسه با گروه IR، افزایش معنی دار یافت (05/0p<). یافته ها نشان دادند که ایسکمی رپرفیوژن سبب آسیب بافتی بیشتر در مدت 6 ساعت رپرفیوژن (05/0p<)، آسیب بافتی خفیف تر در مدت 24 تا 48 ساعت رپرفیوژن گشت (01/0p<) و در گروه امگا3 مقایسه با گروه IR آسیب بافتی به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (05/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دو هفته مصرف امگا3 قبل از ایسکمی عملکرد کلیوی را با کاهش SCr، BUN، FENa و افزایش کلیرانس کراتینین بهبود داده و سبب کاهش استرس اکسیداتیو گردید.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب امگا 3 (دوکوزا هگزانوئیک اسید و ایکوزاپنتانوئیک اسید)، ایسکمی رپرفیوژن، استرس اکسیداتیو، نارسایی حاد کلیه
  • دانیال دهناد، حبیب الله میرزایی*، زهرا امام جمعه، سید مهدی جعفری، سعید داداشی صفحات 163-173
    سابقه و هدف
    کیتوزان، ترکیبی طبیعی و ضدمیکربی در برابر باکتری ها، مخمرها و قارچ ها به شمار می رود. نانوذرات سلولز دارای نرخ زیست تخریب پذیری بالا و نسبت به سایر نانوپرکن های بهبوددهنده خواص، ارزان تر هستند. هدف پژوهش حاضر این است که بتوان با به-کارگیری این دو ماده فراوان در طبیعت، نانوکامپوزیتی با ثبات حرارتی بالا تهیه و با استفاده از آن، بهبود معنی داری در مدت ماندگاری گوشت چرخ کرده، حاصل کرد.
    مواد و روش ها
    نانوکامپوزیت های کتیوزان- نانوسلولز با استفاده از پودر کیتوزان با وزن مولکولی600-800 کیلودالتون، نانوسلولز با قطر الیاف 20-50 نانومتر و نیز گلیسرول درجه مطلق تهیه شدند. نانوکامپوزیت ها تحت آزمون حرارتی گرماسنجی روبشی افتراقی، آزمون ساختاری پراکنش اشعه ایکس و آزمون میکربی انتشار در محیط آگاردار قرار گرفتند؛ نهایتا کارآیی این فیلم خوراکی در افزایش مدت ماندگاری محصول گوشت چرخ کرده بررسی شد. طراحی آزمایشات با استفاده از نرم افزار Design-Expert، روش سطح پاسخ و طرح Box-Behnken انجام شد.
    یافته ها
    با افزایش میزان نانوسلولز از صفر به 2 درصد(وزنی/وزن کیتوزان)، دمای ذوب و انتقال شیشه ای فیلم ها کاهش یافت. فیلم های کیتوزان-نانوسلولز به اندازه وسعت سطح تماس خود نسبت به باکتری های گرم مثبت و گرم منفی، خاصیت ضدمیکروبی نشان دادند. به کارگیری نانوکامپوزیت کیتوزان-نانوسلولز بر روی گوشت چرخ کرده توانست جمعیت باکتری های اسیدلاکتیک محصول را تا میزان 3 سیکل لگاریتمی (نسبت به نمونه کنترل) کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به خصوصیات ویژه نانوکمپوزیت کیتوزان-نانوسلولز از قبیل پایداری حرارتی بالا و خاصیت ضدمیکروبی می توان این پلیمر را برای بسته بندی مواد دارای نرخ فساد بالا و زمان ماندگاری کم نظیر محصولات گوشتی توصیه کرد.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، کشسان کننده، ساختار بلورین، مدت ماندگاری
  • مریم محمدی، بابک قنبرزاده*، حامد همیشه کار، رضا رضایی مکرم، محمد امین محمدی فر صفحات 175-188
    سابقه و هدف
    درون پوشانی ترکیبات غذا- دارو توسط حامل های لیپیدی مانند لیپوزوم ها، یک روش موثر برای حفاظت ویژگی های ذاتی آنها در طی دوره نگهداری است. لیپوزوم ها به دلیل داشتن مزایای متعدد از جمله امکان تولید در مقیاس صنعتی با استفاده از مواد طبیعی، امکان درون پوشانی مواد محلول در آب، محلول در چربی و آمفی فیل و همچنین زیست تخریب پذیری، قابلیت استفاده گسترده در صنایع غذایی را دارند. هدف این کار تحقیقی، تعیین ویژگی های نانولیپوزوم های حاوی ویتامین 3D توسط گرماسنجی اسکنی افتراقی و میکروسکوپ الکترونی پویشی است.
    مواد و روش ها
    نانولیپوزوم های حاوی ویتامین 3D، با استفاده از غلظت های متفاوت لسیتین-کلسترول شامل (60-0، 50-10، 40-20 و 30-30 میلی گرم) معادل (8-0، 7-3، 5-5 و 4-8 میلی مولار) و توسط روش هیدراسیون لایه نازک و سونیکاسیون تهیه شدند. آزمون-های گرماسنجی پویشی افتراقی (DSC)، تعیین اندازه ذرات، کارایی درون پوشانی و میکروسکوپ الکترونی پویشی برای تعیین خواص فیزیکوشیمیایی نمونه ها انجام گرفت.
    یافته ها
    اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات به ترتیب در محدوده 89-78 نانومتر و 84/0- 77/0 بود. در همه فرمولاسیون ها کارایی درون پوشانی ویتامین 3D بیش از 90% بود. در منحنی های DSC مربوط به نانولیپوزوم حاوی ویتامین 3D، پیک مربوط به ویتامین حذف شده بود که نشان دهنده این است که ویتامین تشکیل کمپلکس داده و به صورت کامل در ساختار نانولیپوزوم ها قرار گرفته است. در بررسی تصاویر به دست آمده از SEM، درون پوشانی ویتامین D توسط همه نمونه های لیپوزومی ساختار متخلخل داشتند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نانولیپوزوم های حاوی ویتامین 3D، به طور موفقیت آمیزی با روش هیدراسیون لایه نازک- سونیکاسیون تولید شدند و تمام ویژگی های مورد انتظار تحقق یافت.
    کلیدواژگان: درون پوشانی، نانولیپوزوم، ویتامین 3D، ویژگی های حرارتی
  • لیلا میرمقتدایی*، نوشین میرزا نصیری، مهدی کدیور صفحات 189-198
    سابقه و هدف
    فولات یکی از مهمترین ویتامینهایی است که نقش مهمی در سوختوساز بدن انسان ایفا میکنند. تاکنون روش هایی مانند کروماتوگرافی، طیف بینی و روش های میکروبی برای تشخیص فولیک اسید گزارش شده اند، که اغلب این روش ها به علت نیاز به روش های استخراج و خالص سازی مقدماتی هزینهبر و زمانبر بوده و یا تحت تاثیر مزاحمت عوامل مداخلهگر قرار می گیرند. روش های الکتروشیمیایی، روش های ساده و ارزانی هستند که به مقادیر بسیار کمی نمونه برای تجزیه نیاز دارند. زیست حسگرها دارای انتخابگری بالاتری نسبت به سایر حسگرها هستند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه برای اندازهگیری سریع فولیک اسید از الکترود مغز مداد اصلاح شده با داکسی ریبونوکلئیکاسید بهدست آمده از اسپرم ماهی سالمون استفاده گردید. ابتداpH محلول، غلظت داکسی ریبونوکلئیک اسید، زمان و پتانسیل تثبیت در سه سطح با استفاده از روش RSM بهینهسازی شد. در مرحله دوم، اتصال فولیک اسید با داکسی ریبونوکلئیک اسید تثبیت شده روی الکترود مغز مداد با دنبال کردن پیام جریان باز آلی آدنین، بررسی گردید. در نهایت این حسگر برای اندازهگیری فولیک اسید در نمونه های واقعی مانند قرص فولیک اسید، آرد گندم و اسفناج مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    شرایط بهینه شامل pH معادل 8/4، غلظت داکسی ریبونوکلئیک اسید 24 میکروگرم بر میلیلیتر، پتانسیل تثبیت 7/0ولت و زمان اعمال پتانسیل معادل 304 ثانیه بهدست آمد که با استفاده از این متغیرها، پیام جریان 04/3 میکروآمپر ایجاد شد. با استفاده از این زیستحسگر، غلظت اسیدفولیک در دامنه 1 تا 10 میکرومول دارای رابطه خطی با پیام جریان بود و حدتشخیص 8-10*06/1 بهدست آمد.
    نتیجه گیری
    استفاده از زیستحسگر بر پایه DNA دارای حساسیت، دقت و سرعت بالایی در اندازهگیری غلظت فولیک اسید در مواد مورد بررسی بود.
    کلیدواژگان: فولیک اسید، الکتروشیمیایی، زیستحسگر، داکسی ریبونوکلئیکاسید، انتخابگری
  • افشین شیرانیان، امین صالحی ابرقویی، ذات الله عاصمی، زهره زارع، حسین شاکری، سیما سادات صبیحی، محمدرضا خوش فطرت، احمد اسماعیل زاده صفحات 199-209
    سابقه و هدف
    تاکنون هیچ گزارش قابل دسترسی که نشانگر اثرات مصرف روزانه مکمل سوش های مختلف پروبیوتیک بر روی پروفایل های متابولیکی، پروتئین واکنشگر C باحساسیت بالا(hs-CRP) و استرس اکسیداتیو بیماران دیابتی باشد، وجود ندارد. این کارازمایی بالینی، برای تعیین اثرات سوش های مختلف مکمل های پروبیوتیک بر روی پروفایل های متابولیکی،hs-CRP و استرس اکسیداتیو در بیماران دیابتی طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی و دو سو کور کنترل شده در میان 54 بیمار دیابتی با محدوده ی سنی 35 تا 70 سال اجرا شد. افراد به طور تصادفی برای مصرف مکمل سوش های پروبیوتیک گروه پروبیوتیک (27=n) و گروه دارونما (27=n) به مدت 8 هفته دسته بندی شدند. مکمل سوش های پروبیوتیک که شامل 7 سویه قابل دوام و خشک شده از طریق فریز هستند، شامل موارد زیر می شدند. لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (CFU109×2)، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس (CFU108×2)، لاکتوباسیلوس رامنسوس (CFU109×5/1)، لاکتوباسیلوس کازئی (CFU109×7)، استرپتوکوکوس ترموفیلوس (CFU109×5/1)، بیفیدو باکتریوم لانگوم (CFU109×7)، بیفیدوباکتریوم برووی (CFU109×2) و 100 میلی گرم فروکتوالیگوساکارید با لاکتوز که به عنوان مواد حامل استفاده شد. در ابتدای آزمایش و بعد از 8 هفته مداخله از افراد برای اندازه گیری پروفایل متابولیکی، hs-CRP و نشانگر های استرس اکسیداتیو نمونه خون ناشتا گرفته شد.
    یافته ها
    مصرف مکمل های پروبیوتیک در مقایسه با دارونما از افزایش گلوکز پلاسما ناشتا (FPG) (05/0=P، به ترتیب 44/43±73/28+ در برابر73/30±54/1+) و مدل هموستاتیک برای مقاومت به انسولین (HOMA-IR) (03/0=P به ترتیب 34/3±38/2+ در برابر 61/1 ±78/0+) جلوگیری می کند. اثر قابل توجه مکمل های پروبیوتیک روی مشخصات لیپید سرم و سطح هموگلوبین A1C (HbA1C)یافت نکردیم. کاهش قابل ملاحظه ای در سطح سرمی پروتئین واکنشگر C باحساسیت بالا (hs-CRP) (02/0=P، gr/ml 72/878 در برابر57/777-) بعد از مصرف مکمل های پروبیوتیک در مقایسه با گروه دارونما مشاهده شد. مکمل ها منجر به کاهش قابل توجه در سطح گلوتاتیون (GSH) پلاسما در مقایسه با گروه دارونما شدند (03/0= μmol/L،p 46/33- در برابر 63/240). اثر معنی داری از پروبیوتیک روی TAC (ظرفیت کل آنتی اکسیدان پلاسما) و سطح اوریک اسید، در مقایسه ی بین دو گروه، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در افراد مبتلا به دیابت، مکمل گونه های پروبیوتیک در طی 8 هفته، باعث کنترل بهتر گلیسمیک، کاهش سطح سرمی hs-CRP و افزایش سطح GSH کل پلاسما شدند ولی تاثیر معنی داری بر شاخص های لیپیدی سرم و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام نداشت.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، مشخصات متابولیکی، استرس اکسیداتیو، hs، CRP، دیابت نوع 2
  • مسعود رضایی*، هدایت حسینی، علی حمزه صفحات 211-217
    سابقه و هدف
    اگرچه فرآیند پخت سبب بهبود کیفیت خوراکی و کاهش یا توقف فعالیت های منجر به فساد می شود اما به دلیل بروز تغییرات کیفی کاربرد آن برای اهداف مختلف باید مورد بررسی قرار گیرد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی روش های مختف پخت بر محتوای مواد معدنی و ویتامین های ماهی شوریده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه عمل پخت بر روی ماهیان شوریده با 4 روش مختلف شامل کباب کردن، آب پز، مایکروویو و سرخ کردن انجام گرفت و پس از آن میزان مواد معدنی و ویتامین های ماهیان پخته با خام مقایسه شدند. از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 برای تجزیه و تحلیل داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد.
    یافته ها
    میزان سدیم، آهن و منگنز در نمونه های مایکروویو و سرخ شده، پتاسیم در نمونه های مایکروویو، سرخ و کباب شده، کلسیم در نمونه های سرخ شده، فسفر در نمونه های مایکروویو شده بیشتر از سایر نمونه ها بود (05/0 p<) منیزیم در تمامی نمونه های پخته نسبت به نمونه های خام بالاتر بوده (05/0 p<) و مس هم در نمونه های آب پز کمتر از سایر تیمارها بوده است (05/0 p<). میزان تیامین در نمونه های خام و سرخ شده، نیاسین و رتینول در نمونه های خام و کالسیفرول در نمونه های خام، مایکروویو و کباب شده بیشتر از سایر نمونه ها در دیگر تیمار ها بوده است (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه به طور کلی عمل پختن باعث کاهش میزان ویتامین ها شد هرچند که این کاهش در بعضی نمونه ها معنی دار نبود اما بر مواد معدنی اثرات متفاوتی داشت لذا می توان گفت با توجه به نوع رژیم غذایی از نظر میزان مواد معدنی می توان از روش های مختلف پخت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ماهی شوریده، مواد معدنی، ویتامین، روش پخت
  • رقیه شهبازی، ماکان چراغ پور، رضا همایونفر، جواد نصرالله زاده، سید حسین داودی* صفحات 219-226
    سابقه و هدف
    هسپریدین به عنوان فراوان ترین فلاونوئید موجود در مرکبات، دارای اثرات ضد سرطانی در برخی از سلول های سرطانی از طریق تحریک آپوپتوز و مهار پرولیفراسیون می باشد. در این مطالعه اثرات هسپریدین در حضور و عدم حضور انسولین بر روی بقا و آپوپتوز سلول های Nalm-6، رده ای از سلول های لوسمی لنفوبلاستیک حاد که در برابر شیمی درمانی مقاوم هستند، بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    سلول های Nalm-6در محیط کشتRPMI 1640 غنی شده با 10% سرم جنین گاوی و 1% پنی سیلین-استرپتومایسین کشت داده شدند و سپس اثرات سیتوتوکسیک و آپوپتوتیک هسپریدین در دو غلظت 25 و 50 میکرو مولار در حضور و عدم حضور انسولسن (100 نانو مولار) و نیز اثرات سیتوتوکسیک و آپوپتوتیک Wortmannin (10 نانو مولار) به ترتیب به روش MTT و الایزا با استفاده از Cell Death Detection ELISA Kit بررسی شد.
    یافته ها
    هسپریدین به صورت وابسته به زمان باعث کاهش بقای سلول های Nalm-6 شد؛ به طوری که بعد از 48 ساعت، بقای سلول ها در غلظت های 25 و 50 میکرو مولار هسپریدین بدون وجود انسولین به ترتیب 75/7±57/16% و 6/3±33/29% و در حضور انسولین به ترتیب 81/6±5/16% و 52/8±27/28% در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت (05/0p<). همچنین هسپریدین باعث افزایش آپوپتوز در غلظت های 25 و 50 میکرومولار به ترتیب به میزان 6 و 84/2 برابر در عدم حضور انسولین و به میزان 98/5 و 17/2 برابر در حضور انسولین نسبت به گروه کنترل شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر تائید کننده اثرات ضد سرطانی هسپریدین از طریق تحریک آپوپتوز و مهار رشد سلول های Nalm-6 در حضور و عدم حضور انسولین می باشد. بنابراین می توان هسپریدین را به عنوان یک عامل Chemopreventive طبیعی در کنار سایر داروهای شیمی درمانی در درمان سرطان پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: هسپریدین، سرطان، سلول های Nalm، 6، آپوپتوز، بقای سلولی
  • ریحانه شاهین، کوشان نایب زاده*، لیلا علیزاده، عبدالرضا محمدی صفحات 227-236
    سابقه و هدف
    آنتی اکسیدان های رایج در صنایع غذایی معمولا ترکیباتی شیمیایی و سنتزی هستند که امروزه سمیت و سرطانزا بودن تعدادی از آنها به اثبات رسیده است. در مطالعه حاضر اثر آنتی اکسیدان طبیعی توکوفرول، بر روند اکسیداسیون روغن سس مایونز در دمای اتاق طی شش ماه نگهداری بررسی و با آنتی اکسیدان سنتزی رایج در صنعت روغن یعنی TBHQ، مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    به منظور تهیه تیمارهای حاوی آنتی اکسیدان طبیعی (MTC) و سنتزی (MTQ)، به ترتیب ppm 450 توکوفرول و ppm 150، TBHQ به روغن سویای فاقد آنتی اکسیدان اضافه شد و در فرمولاسیون مایونز به کار رفت. در بررسی کیفیت محصول، اسیدیته، اندیس پراکسید، اندیس آنیزیدین، غلظت هگزانال و نیز ارزیابی های حسی در زمان تولید و پایان هر ماه انجام شد.
    یافته ها
    طی شش ماه فاز روغنی در هر دو نمونه دچار اکسیداسیون شد. اندیس اسیدی در هر دو نمونه افزایش یافت و بین دو نمونه در زمان های مختلف تفاوت معنی داری را نشان نداد. همچنین روند تغییرات اندیس پراکسید طی 6 ماه نگهداری در تیمار MTC بسیار ملایم تر از تیمار MTQ بود و آنتی اکسیدان توکوفرول به طور موثری تشکیل هیدروپراکسیدها را محدود کرد. با این حال در ماه آخر نگهداری عدد پراکسید تیمارMTC نسبت به تیمار MTQ افزایش یافت. اندیس آنیزیدین و هگزانال در تیمار MTC نسبت به تیمار MTQ در هیچ یک از زمان ها تفاوت معنی داری را نشان نداد. رتبه ارزیابی حسی در هر دو نمونه با گذشت زمان به صورت مشابهی کاهش یافت. این نتیجه نشان می دهد آنتی اکسیدان توکوفرول با سایر ترکیبات موجود در امولسیون تداخلات طعمی ندارد و اثر نامطلوبی روی ویژگی های حسی به جا نمی گذارد.
    نتیجه گیری
    آنتی اکسیدان طبیعی توکوفرول به طور موثری قادر است اکسیداسیون را در فاز روغنی مایونز کنترل نماید و جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ در این محصول باشد.
    کلیدواژگان: توکوفرول، TBHQ، مایونز، اکسیداسیون، عمرنگهداری
  • ناهید ظرافتی شعاع، فاطمه محمدی نصرآبادی، احمدرضا بهرامی، سید محمد حسینی پنجکی، محمدرضا خوش فطرت صفحات 237-246
    سابقه و هدف
    تاکنون اتفاق نظر واحدی بر سر پذیرش بهترین شاخص تن سنجی برای ارزیابی اضافه وزن و چاقی مرتبط با بیماری های متابولیک وجود ندارد. این مطالعه با هدف ارزیابی مقایسه ای شاخص های تن سنجی برای تشخیص و غربالگری اضافه وزن و چاقی و تعیین حدود مرزی مناسب در دختران جوان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 279 دختر جوان سالم سنین 25- 18 سال که ساکن خوابگاه بودند انجام شد. اطلاعات دموگرافیک توسط پرسش نامه جمع آوری و پس از اندازه گیری قد، وزن، دور کمر و دور باسن، شاخص های نمایه توده بدن (BMI)، نسبت دور کمربه دور باسن (WHpR) و نسبت دور کمربه قد ایستاده (WHtR) برآورد گردید. از آزمون های ANOVA و ROC برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. با استفاده از آزمون ROC و نمایه توده بدنی به عنوان استاندارد، حساسیت و ویژگی حدود مرزی بین المللی شاخص های تن سنجی ارزیابی گردید و حد مرزی جدیدی برای آنها به دست آمد.
    یافته ها
    سطوح زیر منحنی برایWC و WHtR به ترتیب 918/0 و 920/0 بود که با یکدیگر تفاوت معنی دار نداشت (63/0 P>) ولی در مقایسه با WHpR (76/0) به طور معنی داری بیشتر بود (001/0 P<). حدود مرزی بین المللی 80 WC=، 8/0 WHpR=، 5/0 WHtR= به ترتیب دارای (حساسیت77%، ویژگی 88%)، (حساسیت 67%، ویژگی 72%)، (حساسیت 80%، ویژگی 90%) بود. بالاترین حساسیت و ویژگی در حدود مرزی 77WC=، 79/0 WHpR=، 48/0 WHtR= دیده شد که به ترتیب دارای (حساسیت 82%، ویژگی 83%)، (حساسیت 72%، ویژگی 65%)، (حساسیت 87%، ویژگی 80%) بودند.
    نتیجه گیری
    شاخص دور کمر و نسبت دور کمر به قد در مقایسه با نسبت دور کمر به باسن شاخص های برتری در تعیین اضافه وزن و چاقی هستند اما شاخص دور کمر به دلیل سهولت یادگیری در اندازه گیری در مقایسه با دو شاخص مذکور و کم هزینه بودن مناسب تر است. برای تشخیص اضافه وزن و چاقی در دختران جوان حد مرزی دور کمر 77 سانتی متر در مقایسه با 80 سانتی متر دارای حساسیت و ویژگی بالاتری است.
    کلیدواژگان: تحلیل ROC، حساسیت و ویژگی، دور کمر، دور کمر به قد ایستاده، دورکمر به باسن
  • حامد اهری*، ودوود رضویلر، بهروز اکبری، عباسعلی مطلبی، امیرعلی انوار، نیما محمدی صفحات 247-258
    سابقه و هدف
    با پیشرفت تکنولوژی نانو، طراحی حسگر های انتخابی و هوشمند یکی از بزرگترین انقلاب های صنعت کنترل کیفی مواد غذایی محسوب می شود که هم در زمانی کوتاه و هم با دقتی بسیار بالا می تواند تشخیص سم باکتری را انجام دهد، در این تحقیق با طراحی حسگرزیستی به تشخیص اگزوتوکسین باکتری استافیلوکوکوس ارئوس پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از مونومرهای متااکریلیک اسید برای تهیه قالب ملکولی و تهیه پلیمر استفاده گردیده و در مرحله دوم حسگر ی بر پایه اتصال آنتی بادی باکتری به نانو ذره استفاده شد، سوسپانسیون حاصل از نانوسیلیکای عامل دار متصل به آنتی بادی باکتری را در مجاورت نمونه های آب مقطر آلوده به سم باکتری استافیلوکوکوس ارئوس با غلظت 3-10 مولار قرار داده شد تا در صورت وجود سم باکتری در نمونه، اتصال بین آنتی ژن سم با آنتی بادی انجام گیرد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تا رقت 3-10مولار توسط حسگر پلی مر قالب ملکولی قابل تشخیص بوده و رقت های رقیق تر قابل ردیابی نمی باشد اما در حسگر طراحی شده به روش نانو سیلیکا، تا رقت 4- 10 قابل ردیابی می باشد، حساسیت تا 60 روز ارزیابی شد. حسگر مبتنی بر پلیمر قالب ملکولی تا 28 روز و حسگر نانوسیلیکا تا 56 روز مورد تایید بوده و بعد از زمان مذکور رو به کاهش قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نانوحسگرهای زیستی کاربردی در مقایسه با روش های بیوتکنولوژیک مرسوم همچون واکنش زنجیره ای پلی مراز و حتی روش های کشت میکروبی، از دقت و حساسیت منحصر به فردی برخوردار بوده و به عبارتی دیگر زمان تشخیص را از چند ساعت به چند دقیقه تقلیل می دهد.
    کلیدواژگان: نانوبیو حسگر، اگزوتوکسین استافیلوکوکوس ارئوس، پتانسیومتری، طیف سنجی
|
  • V. Mohammadi, Sh Eghtesadi *, M. Khalili, Sh Jazayeri, H. Saberi, S. Keshtkar Aghababaee, H. Sabour, Mr Gohari, F. Ghaderi Pages 1-12
    Background And Objective
    Alpha-lipoic acid، a cofactor in enzyme complexes and substances with antioxidant properties، suppresses appetite and increases metabolic energy. Weight gain، changes in body composition، and the risk of chronic diseases are chronic complications of spinal cord injury. The present study investigated the effect of supplementation with alpha-lipoic acid on anthropometric parameters، blood pressure، and dietary intake in men with chronic spinal cord injuries.
    Materials And Methods
    This study was a randomized، double-blind، placebo-controlled clinical trial on 58 men with chronic spinal cord injuries divided into two groups: one group received 600 mg of supplemental alpha-lipoic acid (n = 28) and one received a placebo (n = 30). The duration of intervention was 12 wk. At the beginning and the end of the study، IL-6، hs-CRP، weight، height، waist circumference، and food intakes were measured. Dietary intakes and statistical analysis were done using N4 and SPSS16 software، respectively.
    Results
    No significant differences were observed in IL-6 and hs-CRP levels between the two groups or in the intervention group. Significant differences were observed in mean systolic and diastolic blood pressure between the two groups and in the intervention group. There were significant differences between the means of the groups and in the intervention group for weight، BMI، waist circumference، energy، carbohydrate، protein and fat intakes between the two groups and in the intervention group. No significant differences were observed for micronutrient intake (vitamins E، C، A، beta-carotene، selenium and zinc).
    Conclusion
    Alpha-lipoic supplementation decreased anthropometric indices، blood pressure، energy، and micronutrient intake in male patients with chronic spinal cord injuries. Keywords: Alpha-lipoic acid، Spinal cord injury، Inflammation، Anthropometric indices، Blood pressure، Dietary intake.
    Keywords: Alpha, lipoic acid, Spinal cord injury, Inflammation, Anthropometric indices, Blood pressure, Dietary intake
  • Mj Darderafshi, Gh Bahrami, E. Sadeghi *, M. Khanahmadi, M. Mohammadi, R. Mohammadi Pages 13-20
    Background And Objective
    The use of antimicrobials and herbal preservatives has increased in response to increasing public awareness about the effects of chemical preservatives. No study has been carried out thus far on the antimicrobial effects of Ferulago angulata essential oil in dairy products. This study determined the effect of the essential oil on Staphylococcus aureus growth in the manufacture of Iranian white cheese using hurdle technology.
    Materials And Methods
    Ferulago angulata was collected from the Dalahoo mountains in the province of Kermanshah and the components of this essential oil were determined by hydro-dilution and gas chromatography/mass spectrophotometer. The antibacterial effect of Ferulago angulata on S. aureus was evaluated at concentrations of 0. 0075%، 0. 015%، and 0. 03%. The data was analyzed using SPSS software.
    Results
    Chemical analysis of the essential oil identified 60 substances (96. 84%) and cis-Ocimene was found to be the most frequent compound. Concentrations of 0. 015% and 0. 03% affected the growth rate of S. aureus significantly (p < 0. 01)، but the 0. 0075% concentration was not significant (p > 0. 01). It was found that the bacteria colony decreased at high retention times.
    Conclusion
    The results showed Ferulago angulata essential oil at high concentrations had a high antibacterial effect and could be used to control S. aureus in dairy products in place of chemical preservatives.
    Keywords: Ferulago angulate, Essential oil, White cheese, Staphylococcus aureus, Antibacterial effect
  • S. Eshghinia, M. Moradi *, S. Mirzaie, M. Davaji, M. Agha Abbasi, P. Asadi, N. Ahmadi Pages 21-29
    Background And Objective
    Lipoprotein lipase (LPL) is an enzyme that plays a key role in lipid metabolism. Most polymorphisms that have been investigated on the lipoprotein lipase gene include PvuII and HindIII sites. This study examined lipoprotein lipase gene PvuII site polymorphism and its relationship with lipid profiles and body mass indices in the Turkmen population of Golestan province.
    Materials And Methods
    This study included 295 healthy volunteers from the Turkmen population who were referred to health center laboratories for routine blood testing before marriage in the cities of Gonbad and Kalaleh in Golestan province. The genotypes for lipoprotein lipase gene PvuII polymorphism were determined by PCR-RFLP analysis. The serum lipid profile was measured using an enzymatic method.
    Results
    The frequencies of the P+P- and P-P- and P+P+ genotypes of the lipoprotein lipase gene PvuII site were، respectively، 49. 2%، 32. 2%، and 18. 6%. No significant effects were found for lipoprotein lipase gene PvuII polymorphism by lipid profile and gender. The P-P- variant was associated with higher levels of LDL، triglycerides، and total cholesterol than for the P+P+ and P+P- genotypes، but they were not statistically significant.
    Conclusion
    In The Turkmen population of Golestan province، P-P- genotype frequency was greater than for the P+P+ genotype. The results for other populations showed that the frequency of P+P+ genotype was greater than for the P-P- genotype. There is no significant relationship between PvuII genotypes and lipid profiles and BMI in the Turkmen population.
    Keywords: Lipid profile, Body mass index, LPL, Polymorphism
  • Z. Mohebbi, A. Homayouni *, Mh Azizi, M. Asghari Jafarabadi Pages 31-40
    Background And Objective
    Although bread is a staple food، it is a poor source of dietary fiber and has a high glycemic index، which may increase the prevalence of diabetes. The addition of resistant starch and β-glucan with a prebiotic effect can improve the nutritional value of this valuable nutrient.
    Material And Methods
    Different amounts of β-glucan (0. 8%، 1%، 1. 2% w/w) and resistant starch (5. 5%، 8%، 10. 5%) were added to wheat flour and to one sample with 4% BG and 0. 5% RS. Their effect on bread quality in terms of moisture، specific volume، bread firmness، sensory evaluation، and bread salting during storage were evaluated.
    Results
    The results of bread quality suggested that the addition of prebiotic β-glucan and resistant starch increased moisture but decreased crumb firmness during 5 d of storage over that of the control sample. During storage، crumb firmness of all samples increased significantly and was the same as the staling sensory results of bread. BG had no significant effect on specific volume and RS decreased specific volume. The chewiness، crust، texture، color، appearance، aroma، and taste/flavor of all samples were evaluated as being the same or slightly better than the control.
    Conclusion
    Β-glucan and resistant starch had no significant effect on the sensory properties of bread، but did increase shelf life. Water absorption and moisture retention increased and staling decreased.
    Keywords: ? glucan, Resistant starch, Prebiotica, Functional food, Bread quality
  • F. Faghihzadeh, P. Adibi, A. Hekmatdoost Pages 40-49
    Background And Objective
    Resveratrol is an antioxidant compound that has been shown to be effective in the management of some diseases. The present study investigated the effects of resveratrol supplementation on serum liver enzymes، inflammatory factors، and the degree of hepatic steatosis in patients with nonalcoholic fatty livers.
    Materials And Methods
    Fifty patients with NAFLD were randomly assigned to groups that received either resveratrol or a placebo. All patients received 1 capsule (resveratrol or placebo) daily. Both groups were advised to follow an energy-balanced diet and to be physically active. Liver enzymes، inflammatory markers، hepatic steatosis، anthropometric measurements and physical activity were assessed at baseline and at the end of the study. The SPSS 16 and Kolmogorov-Smirnov، paired t-test، t-test and chi-2 were used for data analysis.
    Results
    No significant differences were observed for the monitored variables between the two groups at baseline. After treatment، the group consuming dietary resveratrol supplementation showed a statistically significant decrease over the control group for ALT and hs-CRP (p < 0. 05). Ultrasonography also showed a significant decrease in the level of steatosis in the resveratrol group over the placebo group (p < 0. 05).
    Conclusion
    The positive effects of resveratrol supplementation in improving liver enzyme values and the degree of hepatic steatosis in patients with nonalcoholic fatty liver disease suggest that it can be recommended for such patients.
    Keywords: NAFLD, Resveratrol, hs, CRP
  • N. Niknia, B. Ghanbarzadeh *, H. Hamishekar, R. Rezayi Mokarram, Am Mortazaviyan Pages 51-65
    Background And Objectives
    Oil-in-water nano-emulsions (NEs) are increasingly used as delivery systems to encapsulate lipophilic bioactive components in functional foods. NEs are usually produced using high-energy methods، which can limit production in Iran because of a lack of suitable equipment. The present study investigated the production of NEs using the low energy method of spontaneous emulsification.
    Materials And Methods
    The effect of oil composition was first determined for Tween 80 and Tween 20 by changing the surfactant-to-oil ratio (SOR) from 10% to 83% at fixed increments in the continuous phase (16. 7% w/w oil phase). The effect of the length of the continuous phase and temperature on production of NEs was investigated for different amounts of initial water (28. 6% and 50% w/w oil phase) for both Tweens; the effect of temperature change was only tested for Tween 80. The prepared samples were tested for turbidity، stability، rheological properties، and dilution.
    Results
    Optimum NEs formed at a SOR of 16% for Tween 80. In this method، surfactant type had an appreciable effect on the production of NEs. It was found that SOR had a major effect on production of NEs. There was no effect for the continuous phase or temperature on production and particle size. The NEs were stable (no change in size) at ambient temperatures (20°C) for one month. A concentration of about 0. 003% NE was determined to be the optimal addition for beverages without changing their optical and rheological properties.
    Conclusions
    In the optimum formulation (OF)، changes in temperature and oil phase did not affect the production of NEs and the OF was stable for 30 d.
    Keywords: Nano_emulsion_Vitamin E acetate_Spontaneous emulsification_Tween 80_Tween 20
  • S. Keshtkar Aghababaee, Mr Vafa *, F. Shidfar, Mr Gohari, D. Katebi, V. Mohammadi Pages 67-81
    Background And Objective
    Cardiovascular disease is a leading cause of death in most countries. Dyslipidemia is a modifiable risk factor for this disease; evidence suggests that adding bioactive compounds to the diet can positively affect heart health risk factors. The present study investigated the effect of black mulberry (Persian mulberry) consumption on serum concentration of lipoproteins، Apo-A1، Apo-B، hs-CRP، and blood pressure in dyslipidemic patients.
    Materials And Methods
    This randomized clinical trial randomly divided 72 patients with lipid disorders that were referred to the Social Security and Bu-Ali Sina clinics in the city of Qazvin into two groups. Individuals in the intervention group consumed 300 g black mulberry juice with pulp daily for 8 wk and the control group continued their usual diet without consuming the juice. At the beginning and end of intervention، fasting blood samples were taken from both groups and serum concentrations of lipoprotein، Apo-A1 and Apo-B، hs-CRP were measured. Blood pressure was measured before and after the study using a mercury manometer.
    Results
    After intervention، Apo-A1 and HDL levels increased significantly and Apo B and hs-CRP levels decreased significantly over the baseline of the intervention group. The means of changes in Apo-A1 and HDL and the ratio of Apo-B/Apo-A1 were significant between the two groups. There was a significant difference between the mean values of hs-CRP of the two groups at the end of the study. Systolic blood pressure decreased significantly from baseline to the end of the study in the intervention group، but there was no significant difference between the mean systolic blood pressure of the two groups at the end of the study. There was no significant effect for other lipid parameters or diastolic blood pressure in the intervention group or between the two groups.
    Conclusion
    Black mulberry consumption by patients with lipid disorders can affect heart health risk factors such as apolipoprotein concentration، blood pressure، and inflammatory markers.
    Keywords: Black mulberry, Lipoproteins, Apolipoproteins, hs, CRP, Blood pressure
  • Asadi, K. Khosravi-Darani *, A. Mortazavi, N. Hajseyed Javadi, E. Azadnia, A. Kiani Harchegani, N. Ahmadi Pages 83-92
    Background And Objective
    Due to development of microbial resistance against chemical antimicrobial agents، recently، special attention has been paid to effects of silver nanoparticles and its the antimicrobial impact. In this study the antibacterial effects of different concentrations of silver nanoparticles on Staphylococcus aureus and Escherichia coli was investigated.
    Materials And Methods
    Silver nanoparticles were produced by chemical reduction. Manitol salt agar media and eosin methylene blue media were used as specific media for S. aureus and E. coli، respectively، and Mueller-Hinton media was used to examine the antimicrobial properties of the cultures. Trials were conducted in a completely randomized full factorial design with 6 replications (P < 0. 05). One qualitative factor was kind of bacteriumin and two other quantititative factors were duration of microbial contact with nanosilver (1، 12، 24، 48 h) and concentration of nanoparticles (5، 10، 25، 50 ppm).
    Results
    The results showed that all three factors have significant impacts on microbial growth، but kind of bacterium and nanoparticle concentration showed more significantinfluence in comparison to contact time. In low concentration of nanosilver، E. coli showed more resistant to presence of nanparticle incomparison to S. aureus. The minimum inhibitory concentration of silver nanoparticles for S. aureus and E. coli was 5 and 10 ppm. A concentration of 50 ppm of silver nanoparticles completely eliminated both bacteria.
    Conclusion
    The results suggest that effective factors on antimicrobial activities of silver nanoparticles are the type of bacteria، exposure time to silver nanoparticles، and concentration of nanoparticles. E. coli were significantly more resistant to silver nanoparticles in comparison to S. aureus.
    Keywords: Silver nanoparticles, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Antimicrobial activity
  • F. Zarenejad, S.H. Peighambardoust Pages 93-100
    Background And Objective
    Wheat germ is a component of the wheat kernel with high nutritional value and a short shelf-life. In this study، wheat was grown and the germ separated and then stabilized using a heat treatment. The chemical composition of the raw and stabilized wheat germ was evaluated to determine its nutritional value and any changes to composition during stabilization.
    Materials And Methods
    Wheat germ was stabilized by steaming for 15 min and then dried at 80°C for 20 min. The chemical characteristics of raw and stabilized wheat germ (moisture، fiber، fat، ash، polyphenol) were determined. The tocopherol and fatty acid profiles were analyzed by HPLC and GC، respectively.
    Results
    Results showed that heat treatment decreased the moisture content of wheat germ. The fiber content of the wheat germ was about 14. 6% (dry base)، making it a good source of dietary fiber. Polyphenol content decreased from 3740 ppm in raw wheat germ to 2848 ppm after stabilization. This study showed that wheat germ has a balanced variety of essential fatty acids; the dominant fatty acid in wheat germ oil was linoleic acid، a ω6 fatty acid. Stabilization had no significant effect on wheat germ fatty acids and significantly decreased the tocopherol content of the stabilized wheat germ.
    Conclusion
    Wheat germ is a good source of dietary fiber، polyphenol، unsaturated fatty acid and tocopherol. Stabilization significantly decreased the polyphenol and tocopherol content of wheat germ.
    Keywords: Wheat germ, Stabilization, Functional components, Essential fatty acids, Tocopherol content
  • F. Sadeghi-Ghotbabadi, E. Shakibazadeh *, N. Omidvar, F. Mortazavi Pages 101-111
    Background And Objective
    Empowering public health nutritionists is necessary to achieving millennium development goals and meet the country''s nutritional issues. This study assessed the educational needs of public health nutritionists working in the health system in Iran.
    Materials And Methods
    This study implemented two qualitative and quantitative phases from January 2010 to March 2012. Fifty-five informants in nutrition were invited to participate in the qualitative (Delphi technique) study. For the first round، a 65-item closed questionnaire in 9 competency areas and 3 open questions were designed by reviewing existing literature and the job description for Iranian public health nutritionists. The results of the first round were used to develop a second round questionnaire with 77 items that was sent to the previous participants. In the quantitative phase of the study، a needs assessment questionnaire with 42 items was designed in accordance with the results of the Delphi study. The questionnaire was sent to the public health nutritionists working with the offices of the dean of health at medical universities (70 participants). Descriptive statistics were used to analyze the data in using SPSS-18.
    Results
    The informants scored technology (91%)، nutrition science (88%)، and communication and advocacy (85%) as essential competency areas. The most cited educational needs for public health nutritionists were nutrition science (95%)، technology (93%)، and leadership and management (90%(. Sources of knowledge in competency areas included job training programs (29. 07%)، experience (28. 33%)، and formal education (11. 80%). The viewpoints of the public health nutritionists indicated most educational needs (>70%) included advocacy and communication، assessment and analysis، evaluation and cultural، social and political aspects.
    Conclusions
    It is recommended to promote capacity building and revise the educational curriculum of the university program for public health nutritionists to provide more emphasis on skills-based competency.
    Keywords: Community, public health nutritionist, Educational needs assessment, Competency, Delphi technique, Public health system
  • M. Mohamadi *, Am Maskooki, Sa Mortazavi, M. Nahardani, Z. Pourfallah, Ar Sadeghian Pages 113-124
    Background And Objective
    Scientists have recently focused attention on the properties of natural antioxidants on pathogens and free radicals and their application in the medical and food industries. The present study evaluated the antioxidant properties of the extract of seedless barberries، a popular fruit cultivated in Iran، extracted using subcritical water as a novel technology.
    Materials And Methods
    The phenolic compounds of the seedless barberry were extracted using subcritical water (SCW) at ratios of 1:10 to 1:30 at 50 bar constant pressure and temperatures of 120 and 180 C. The total phenolic compounds (TPC) were measured using folin ciocalteu reagent and compared with those of maceration extracts. The thermal stability of the soybean oil and the antioxidant extracts was investigated using the Rancimat method at 110C and 20 l/h air flow rate. Radical scavenging and Fe+3 reduction power of the extracts was measured to evaluate the antioxidant characteristics of the SCW extracts and they were then compared the results for ascorbic acid and BHT (300 ppm). The results were evaluated using a factorial design and LSD test at  = 0. 01 using SAS software.
    Results
    The TPC varied from 1729. 76 to 2848. 21 mg/100 g dry material (Gallic acid). The maximum extract yield was produced by the treatment at 120C and a 1:10 ratio. The highest antioxidant power of soybean oil was observed at 180C and a 1:10 ratio. The thermal resistance of the soybean oil with SCW extracts was very similar to that of soybean oil enriched with E vitamin as a natural antioxidant.
    Conclusion
    The extracts obtained by SCW had remarkable antioxidant properties and resistance to increased temperature and reinforced the stability of the soybean oil. Subject to further study، This combination can be recommended as a good alternative frying oil in the food industry.
    Keywords: Natural antioxidant, Subcritical fluid, Seedless barberry, Resistance, Radical scavenging
  • Ma Khosravi Zanjani, N. Mohammadi *, H. Ahari, B. Ghiassi Tarzi, H. Bakhoda Pages 125-134
    Background And Objective
    Microencapsulation with different hydrocolloids is currently used to promote the survival of probiotic bacteria in dairy products. This study encapsulated probiotics with chitosan coatings for ice cream، a dairy product stored at very low temperatures.
    Material And Methods
    Lactobacillus casei PTCC 1608 and Bifidibacterium bifidum PTCC 1644 were encapsulated using calcium alginate، resistant maize starch، and chitosan and then used to inoculate ice cream. The survival and effect of free and encapsulated bacteria on the sensory attributes of ice cream were monitored over 100 d of storage at -21°C. The morphology and size of the microcapsules were measured using optical microscopy and SEM.
    Results
    An increase in the number of surviving cells was observed because of the protection of cells by microencapsulation. The survival of microencapsulated probiotic bacteria coated with chitosan increased over uncoated cells (p < 0. 05). The incorporation of free and encapsulated probiotic bacteria do not substantially alter the overall sensory characteristics of the product.
    Conclusion
    Microencapsulation with resistant maize starch and chitosan coating enhanced the survival of probiotic bacteria significantly in ice cream during storage compared to free cells.
    Keywords: Probiotic, Microencapsulation, Ice, cream, Resistant maize starch, Chitosan
  • L. Alizadeh, K. Nayebzadeh *, R. Shahin Pages 135-143
    Background And Objectives
    The application of synthetic antioxidants is restricted because of their potentially toxic and carcinogenic decomposition products. Studies on natural antioxidant alternatives to synthetic antioxidants are of immediate importance. The present study compared the antioxidant effects of two natural antioxidants: rosemary extract (RE) and ferulago extract (FE) to synthetic TBHQ antioxidant on oil oxidation during deep frying.
    Materials And Methods
    A mixture (1:1; w/w) of sunflower and palm olein oil was used in this study. Antioxidant treatments added to the frying oil were 500 ppm RE، 1000 ppm FE، or 100 ppm TBHQ. The antioxidant activity of the treatments was examined using the DPPH radical-scavenging assay. Oil degradation and oxidation during deep frying were monitored by measuring the total polar compounds (TPC)، peroxide and anisidine values.
    Results
    The DPPH radical-scavenging assay showed that RE had higher antioxidant activity than FE. Of the 3 antioxidants، RE exhibited significantly better antioxidant activity as determined by the peroxide and TPC measurements (p < 0. 05). The anisidine value for TBHQ treatment was the lowest.
    Conclusions
    In recognition of the negative effects of synthetic antioxidants، the results of the present research suggest that rosemary extract can be recommended as a substitute for TBHQ. The properties of ferulago extract require more investigations.
    Keywords: Deep fat frying, Natural antioxidant, Ferulago extract, Rosemary extract
  • M. Delavar, M. Kamankesh, R. Tavakoli, A. Navabi, A. Mohammadi Pages 145-154
    Background And Objective
    Patulin was classified as a possible human carcinogen by the International Agency for Research on Cancer in 1970. Owing to its toxicity، the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives has established a provisional maximum tolerable daily intake for patulin in apple juice of 0. 4 µg kg−1 body weight per day. The present study examined efficient methods for the determination of the amount of patulin in different brands of apple juice purchased in different districts of the city of Arak.
    Materials And Methods
    Optimization of effective parameters for extraction of patulin was carried out using response surface methodology based on a central composite design that included 30 treatments at 5 levels for 4 factors with 6 replicates for the center point. The proposed method was validated using figures of merit. The amount of patulin was determined by the proposed IL-DLLME-HPLC method in apple juice samples available at different supermarkets in Arak.
    Results
    Optimum amounts for effective parameters were determined using the proposed method. The figures of merit for the proposed method were comparable to or better than other methods. The performance of the proposed method was well-demonstrated by analysis of real samples.
    Conclusion
    The results of the present study demonstrated that IL-DLLME-HPLC is a powerful method for monitoring the presence of patulin، even at very low concentrations، in apple juice samples.
    Keywords: Patulin, Apple juice, Dispersive liquid, liquid microextraction, HPLC, Response surface methodology
  • J. Hajimiresmaiel, H. Davoodi, N. Namazi, Gh Javedan, Hr Pazoki-Toroudi, M. Ajami Pages 155-162
    Background And Objectives

    Ischemia reperfusion (IR) occurs when the blood supply returns to the tissue after a period of ischemia، or lack of oxygen; it is a common cause of acute renal failure. The present study evaluated the effect of pretreatment with omega 3 fatty acids on ischemia reperfusion injury.

    Materials And Methods

    Right nephrectomy was performed on 81 male Wistar rats (255-300 g). The rats received either omega 3 fatty acids (DHA+EPA 200 mg/kg/d) or distilled water orally for 14 d prior to ischemia reperfusion (6، 24، 48 h reperfusion). Serum creatinine (SCr)، BUN، creatinine clearance (CCr)، and fractional excretion of sodium (FENa) were measured. Superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities and renal histological injury were also determined.

    Results

    SCr، BUN and FENa increased after 6-48 h of reperfusion (p < 0. 01). CAT and SOD activity decreased (p < 0. 05) in the IR group. DHA+EPA decreased SCr، BUN and FENa، (p < 0. 05 vs. IR) and increased CCr، CAT، and SOD activity (p < 0. 05 vs. IR) for 6-48 h after ischemia. IR induced mild (6 h، p < 0. 05) to severe (24-48 h، p < 0. 01) tissue damage. The tissue damage decreased significantly for the DHA+EPA group over the IR group (p < 0. 05 vs. IR; 24-48 h).

    Conclusion

    The results suggest that pre-ischemic exposure to DHA+EPA ameliorates oxidative stress and could improve kidney function by decreasing SCr، BUN، and FENa، and increasing CCr.

    Keywords: Omega 3 fatty acids (DHA+EPA), Ischemia reperfusion, Oxidative stress, Acute renal failure
  • D. Dehnad, H. Mirzaei *, Z. Emam- Djomeh, S.M. Jafari, S. Dadashi Pages 163-173
    Background And Objectives
    Chitosan is a natural antimicrobial compound against bacteria، yeast، and fungi. Cellulose nanoparticles have high biodegradability rates and are less expensive than other nanofillers. The present research prepared nanocomposites with high thermal stability that could significantly improve the shelf life of ground meat.
    Materials And Methods
    Chitosan-nanocellulose nanocomposites were prepared using chitosan powder with a molecular weight of 600-800 kDa، nanocellulose (20-50 nm in diameter) and absolute glycerol. The nanocomposites were examined using differential scanning calorimetry، x-ray diffraction، and agar disc diffusion tests. The performance of the edible film on improving the shelf life of ground meat was studied. The experiments were designed using Design-Expert software، response surface methodology and the Box-Behnken design.
    Results
    Results showed that increasing the nanocellulose level from 0 to 2% (w/wCHT) decreased the melting point and glass transition temperature of the nanocellulose. Chitosan-nanocellulose nanocomposites provided antimicrobial effects against gram-positive and gram-negative bacteria throughout the contact area. The application of chitosan-nanocellulose nanocomposites to ground meat decreased the lactic acid bacteria population of the product up to 3 logarithmic cycles over the control sample.
    Conclusions
    The distinctive features of chitosan-nanocellulose nanocomposite (high thermal stability and antimicrobial properties) recommend this polymer as packaging for products that experience high spoilage rates and short shelf lives، such as meat products.
    Keywords: Edible film, Plasticizer, Crystalline structure, Shelf life
  • M. Mohammadi, B. Ghanbarzadeh *, H. Hamishehkar, R. Rezayi Mokarram, Ma Mohammadifar Pages 175-188
    Background And Objectives
    The encapsulation of nutraceutical compounds in lipid-based carrier systems، such as nanoliposomes، is effective in preserving their native properties throughout their shelf lives. Liposomes are widely used in food industries because of their benefits، which include possible large-scale production using natural ingredients، entrapment and release of water-soluble، lipid-soluble، and amphiphilic materials and biodegradability. The present study prepared vitamin D3 nanoliposomes and characterized them using differential scanning calorimetry (DCS) and scanning electron microscopy.
    Materials And Methods
    Nanoliposomes containing vitamin D3 were prepared using different quantities of phosphatidylcholine (PC) and cholesterol (60-0، 50-10، 40-20، 30-30 mg) equivalents (8-0، 7-3، 5-5، 4-8 mM) using thin-film hydration and sonication. DSC and determination of particle size and encapsulation efficiency were carried out to determine the physicochemical properties of the liposomes.
    Results
    The results shows that particle size was 78-89 nm and size distribution (span) was 0. 77- 0. 84 nm. In all formations، the encapsulation efficiency of vitamin D was >90%. The DSC thermogeram of the vitamin-loaded liposome showed the disappearance of the melting endothermic peak of vitamin D3 and a major endothermic peak at 227°C، indicating that vitamin D3 complex formed with the bilayers and was completely encapsulated by the lipid matrix of the nanoliposomes. The lower melting temperature of proliposome over bulk lecithin can be attributed to its small particle size. SEM analysis showed that the surface morphology of all freeze-dried liposome samples had a porous structure.
    Conclusions
    Vitamin D3 nanoliposomes were prepared successfully using the thin film hydration-sonication method that achieved all expected features.
    Keywords: Encapsulation, Nanoliposomes, Vitamin D3, Thermal properties
  • L. Mirmoghtadaie *, N. Mirza Nasiri, M. Kadivar Pages 189-198
    Background And Objectives
    Folate is essential to cell division and growth. Folic acid is commonly measured using HPLC-MS، spectroscopy، ELISA، and microbial methods that are cost-intensive and time-consuming because they require long extraction and purification times. It is known that electrochemical methods are simple and inexpensive and that analytical techniques require a small sample size. Biosensors also have higher selectivity than other sensors.
    Materials And Methods
    The present study proposes an electrochemical DNA biosensor as a screening device for rapid analysis of folic acid using a pencil graphite electrode modified with salmon sperm ds-DNA. Solution pH، DNA concentration، time of DNA deposition، and potential deposition were optimized using RSM. The binding of folic acid to DNA immobilized on a pencil graphite electrode was then measured using variations in the electrochemical signal of adenine. This biosensor was successfully used to measure folic acid in real samples، such as flour and spinach.
    Results
    The optimum values for the reaction were pH of 4. 8، DNA concentration of 24 μg mL−1، deposition time of 304 s، and deposition potential of 0. 60 V، which produced an adenine signal of 3. 04 μA. The folic acid concentration showed a linear correlation with the adenine signal current at 0. 1–10. 0 μM L−1 with a detection limit of 1. 06×10−8 μM L−1.
    Conclusions
    The results showed that the DNA-based biosensor showed high sensitivity، selectivity، and speed of folic acid determination.
    Keywords: Folic acid, Electrochemical, Biosensor, DNA, Selectivity
  • A. Shiranian, A. Salehi-Abargoue, Z. Asemi, Z. Zare, H. Shakeri, S. Sabihi, Mr Khoshfetrat, A. Esmaillzadeh Pages 199-209
    Background And Objective
    No studies thus far have addressed the effects of daily consumption of multispecies probiotic supplements on the metabolic profiles، hs-CRP and oxidative stress of diabetic patients. The present study was designed to determine the effects of multispecies probiotic supplements on metabolic profiles، hs-CRP and oxidative stress in diabetic patients.
    Materials And Methods
    Fifty-four diabetic patients 35-37 years of age participated in this randomized double-blind controlled clinical trial. The subjects were randomly assigned to consume either a multispecies probiotic supplement (n = 27) or a placebo group (n = 27) for 8 wk. The supplement contained 7 viable and freeze-dried strains of lactobacillus acidophilus (2 × 109 CFU)، lactobacillus casei (7×109 CFU)، lactobacillus rhamnosus (1. 5 × 109 CFU)، lactobacillus bulgaricus (2 × 108 CFU)، Bifidobacterium breve (2 × 1010 CFU)، Bifidobacterium longum (7 × 109 CFU)، Streptococcus thermophilus (1. 5 × 109 CFU) and 100 mg fructo-oligosaccharide in lactose as a carrier substance. Fasting blood samples were taken at baseline and after 8 wk of intervention to measure metabolic profiles، hs-CRP and biomarkers of oxidative stress.
    Results
    The consumption of probiotic supplements prevented a rise in the FPG (changes from baseline: +1. 54 ± 30. 73 vs. +28. 73 ± 43. 44 mg/dL، p = 0. 01) and HOMA-IR (+0. 78 ± 1. 61 vs. +2. 38 ± 3. 34، p = 0. 03) values. No significant effect was found from the probiotic supplements for serum lipid profiles and HbA1C levels. A significant decrease in serum hs-CRP levels (-777. 57 vs. 878. 72 ng/ml، p = 0. 02) was found after probiotic supplementation compared to the placebo group. Supplementation also significantly increased plasma GSH levels (240. 63 vs. -33. 46 µmol/L، p = 0. 03) compared to the placebo. No significant effect for probiotics was observed for plasma TAC and serum uric acid levels between the two groups.
    Conclusion
    Multispecies probiotic supplementation for 8 wk by diabetic patients increased glycemic control، decreased serum hs-CRP and increased plasma total GSH. It did not affect serum lipid profiles or total antioxidant capacity.
    Keywords: Probiotics_metabolic profiles_hs_CRP_oxidative stress_type 2 diabetics
  • M. Rezaei *, H. Hosseini, A. Hamzeh Pages 211-217
    Background And Objectives
    Although cooking Makes fish palatable and can reduce spoilage by retarding enzymatic and bacterial reactions، it can also cause quality deterioration by losing the mineral، vitamins and etc. that are dependent on type of cooking. Therefore the different cooking methods should be evaluated to achieve a good procedure.
    Materials And Methods
    The 4 common cooking methods includes boiling، baking، frying and microwave were applied to cook the fish samples. After cooking، the minerals and vitamins contents of the samples were measured and finally compared by the raw fish samples.
    Results
    Na، Fe and Mn in microwaved and fried samples، K in microwaved، fried and baked، Ca in fried and P in microwaved samples were higher than the others (p<0. 05). Mg in all cooked samples was higher than raw samples and finally Cu in boiled samples was lower than the others (P<0. 05). Vitamin B1 in raw and fried، Vit B3 and A in raw and finally Vit D in raw، microwaved and baked samples were higher than the other samples (P<0. 05)
    Conclusion
    all cooking methods reduced vitamins contents of fish samples but affected differently on mineral contents، therefore different cooking methods can be applied variably for different destination on the base of the mineral.
    Keywords: Mineral, Vitamin, Tigertooth croaker, Cooking methods
  • R. Shahbazi, M. Cheraghpour, R. Homayounfar, J. Nasrollahzadeh, H. Davoodi Pages 219-226
    Background And Objectives
    Hesperidin is the most common flavonoid in citrus fruit and possesses anticancer proapoptotic and antiproliferative properties for some tumor cells. The present study assayed the effects of hesperidin in the presence and absence of insulin on the survival and apoptosis of Nalm-6 cells، an acute lymphoblastic leukemia cell line that is resistant to chemotherapy.
    Material And Methods
    Nalm-6 cells were cultured in RPMI 1640 supplemented with 10% FBS and 1% penicillin and streptomycin. The cytotoxic and apoptotic effects of two concentrations of hesperidin (25 and 50 µM) in the presence or absence of insulin (100 nM) and the cytotoxic and apoptotic effects of wortmannin (10 nM) were assayed using MTT assay and the cell death detection ELISA kit، respectively.
    Results
    Hesperidin decreased the survival rate of Nalm-6 cells in a time dependent manner. After 48 h، cell survival for the 25 and 50 µM concentrations of hesperidin decreased 16. 57± 7. 75% and 29. 33 ± 3. 6%، respectively، in the absence of insulin، and 16. 5 ± 6. 81% and 28. 27 ± 8. 52%، respectively، in the presence of insulin in comparison with the control group (p < 0. 05). Hesperidin also increased apoptotic death in Nalm-6 cells at 25 and 50 µM concentrations 6 and 2. 84 fold in the absence of insulin and 5. 98 and 2. 17 fold in the presence of insulin in comparison to the control group (p < 0. 05).
    Conclusions
    These results indicate the anti-cancer effects of hesperidin by inducing apoptosis and inhibiting cell proliferation in Nalm-6 cells in the presence and absence of insulin. Hesperidin can be suggested as a natural chemo-preventative agent in conjunction with other chemotherapy agents in the treatment of cancer.
    Keywords: Hesperidin, Cancer, Nalm, 6 cells, Apoptosis, Cell survival
  • R. Shahin, K. Nayebzadeh *, L. Alizadeh, A. Mohammadi Pages 227-236
    Background And Objectives
    Common antioxidants in the food industry are usually synthetic compounds، some with proven toxic and carcinogenic natures. The present study examined the effect of tocopherol on oil oxidation in mayonnaise at room temperature over its 6 mo shelf life and compared its performance with common synthetic antioxidants.
    Materials And Methods
    The treatments were the natural and synthetic antioxidants of 450 ppm tocopherol (MTC) and 150 ppm TBHQ (MTQ) added to plain oil، which was then used to produce mayonnaise. The quality of the products was evaluated by measuring the acidity، peroxide and anisidine values، hexanal concentration، and by sensory evaluation.
    Results
    The results showed that the oil phase in both samples oxidized during the 6 mo shelf life. The acid value، which indicates hydrolytic rancidity، increased for both treatments، but showed no significant difference between treatments over time. The change in peroxide levels in MTC was much less than in MTQ. Tocopherol limited hydroperoxide formation effectively; however، in the last month، the peroxide value for MTC was more than for MTQ. Anisidine value and hexanal concentration are the secondary products of oxidation and showed no significant differences between two treatments. Sensory scores for the two treatments decreased similarly over the course of the shelf life. These results indicate that tocopherol produced no flavor interaction with other compounds in emulsion and showed no adverse effects on sensory characteristics.
    Conclusions
    It can be concluded overall that tocopherol as a natural antioxidant was able to control oil phase oxidation in mayonnaise effectively and can be good substitute for TBHQ in mayonnaise.
    Keywords: Tocopherol, TBHQ, Mayonnaise, Oxidation
  • N. Zerafati-Shoae, F. Mohammadi Nasrabadi, Ar Bahrami, M. Hosseini Panjaki, Mr Khoshfetrat Pages 237-246
    Background And Objectives
    There is no singular agreement on the best anthropometric indices to evaluate overweight and obesity. This study evaluated anthropometric indices for diagnosing and screening overweight and obesity to determine an appropriate cut-off point for young women.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 279 healthy female college students aged 18-25 years living in a university dormitory. Demographic data was collected by questionnaire. Height، weight، waist circumference (WC) and hip circumference were measured and used to calculate body mass index (BMI)، waist-to-hip ratio (WHpR) and waist-to-height ratio (WHtR). ANOVA and ROC were used to analyze the data، determine the sensitivity and specificity of international anthropometric cut-off points، and propose new optimal cut-off points for each anthropometric index.
    Results
    The area under the curve (AUC) was 0. 918 for WC، 0. 920 for WHtR and 0. 76 for WHpR. The AUC for WHpR was significantly lower than the other values (p < 0. 001). The sensitivity and specificity for the international cut-off points were، respectively، 77% and 88% for WC of 80 cm، 67% and 72% for WHpR of 0. 8، and 80% and 90% for WHtR. The highest sensitivity and specificity values were for the proposed cut-off point for WC of 77 cm (sensitivity 82%، specificity 83%)، WHpR of 0. 79 (sensitivity 72%، specificity 65%) and WHtR of 0. 48 (sensitivity 87%، specificity 80%).
    Conclusion
    WC and WHtR ratio are better indices than WHpR to detect overweight and obesity; however WC is the index applicable for clinical practice because it is easier to measure than the other two indices and is low cost. The suggested cut-off point of WC of 77 cm had higher sensitivity and specificity for diagnosis of overweight and obesity in young women than the standard WC of 80 cm.
    Keywords: ROC analysis, Sensitivity, specificity, Waist circumference, Waist, to, hip ratio, Waist, to, height ratio
  • H. Ahari *, V. Razavilar, B. Akbari, A. Motallebi, Aa Anvar, N. Mohammadi Pages 247-258
    Background And Objective
    With the advent of nanotechnology، selective and smart sensors have revolutionized quality control of food products. They can identify the volume and toxicity of the bacteria in moments with very high precision. The present study designed a new nano-biosensor to detect Staphylococcus aureus exotoxin.
    Material And Methods
    In the new technique، a molecular framework and polymer were produced using meta-acrylic acid monomers. The sensor was then used based on the bacterial antibody connection to the nanoparticle. The suspension produced from agent-linked nanosilica connected to bacterial antibodies was positioned near samples of distilled water contaminated with Staphylococcus aureus bacterial toxin with a density of 10-3. When toxin was detected in the sample، a connection formed between the toxin antigen and antibody.
    Results
    The results indicate that the molecular framework polymer sensor was capable of detecting a minimum density of 10-3. The nano silica sensor was sensitive to a minimum sensitivity of 10-4. The sensitivity of the sensors was examined for 60 d; the first sensor confirmed the results at 28 d and the second sensor at 56 d and began to decrease thereafter.
    Conclusion
    Compared to conventional methods، such as cultures، and biotechnical methods، such as polymerase chain reaction، practical nano-biosensory is accurate، sensitive and unique. It decreases detection time from hours to 30 min.
    Keywords: Nanobiosensor, Staphylococcus aureus exotoxin, Potentiometry, Spectroscopy