فهرست مطالب

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده معصومه فتوک کیایی، احمد واحد صحرا گرد* صفحات 1-7
    واکنش تابعی شکارگر، به عنوان اساس و پایه ی دینامیسم شکار- شکارگر در نظر گرفته می شود. واکنش تابعی کفشدوزک Serangium montazerii Fürsch در تراکم های مختلف (50، 100، 150، 200 و 250) تخم سفیدبالک مرکبات، Dialeurodes citri (Ashmead)، در یک آزمایش open-patch مطالعه شد. این آزمایش در یک اتاقک رشد (دمای °C1 ± 25، رطوبت %5 ± 65 و دوره ی نوری 8: 16 ساعت تاریکی: روشنایی) با برگ های انتهایی سرشاخه ی پرتقال تامسون ناول، Citrus sinensis cv. Thompson، انجام شد. با استفاده از رگرسیون لجستیک، واکنش تابعی نوع دوم به دست آمد. پارامترهای قدرت جستجو (a'') و زمان دست یابی حشره ی ماده به طعمه (Th) با استفاده از مدل رگرسیون غیر خطی با روش حداقل مجموع مربعات، به ترتیب h-100945/0 ± 0421/0 و h0362/0 ± 0896/0 برآورد شد. میانگین زمان مورد نیاز برای شکارگر ماده جهت استقرار در یک patch در تراکم های مختلف شکار، به ترتیب 4/121، 140، 116، 83 و 78 دقیقه محاسبه شد. میانگین زمان استقرار وابسته به عکس تراکم بود (740/0 = R2). در پایان آزمایش، نسبت شکارگرهای ماده ی باقی مانده در هر patch به طور مستقیم به تراکم شکار وابسته بود (9/0 = R2). نتیجه ی این آزمایش نشان داد که نوع واکنش تابعی این شکارگر در توافق با نوع آن در closed patch است.
    کلیدواژگان: Serangium montazerii، تراکم های مختلف، واکنش تابعی، open patch
  • معصومه ضیایی، سعید محرمی پور*، کاظم دادخواهی پور صفحات 9-17
    آزمایشات زیست سنجی به منظور بررسی اثر حشره کشی دو خاک دیاتومه ی ایرانی و فرمولاسیون تجارتی SilicoSec® علیه Sitophilus granarius (L.) انجام شد. خاک های دیاتومه در چهار اندازه ی ذره ی مختلف و در پنج غلظت به کار گرفته شد. مرگ و میر حشرات کامل 2، 5 و 7 روز پس از قرار گیری در معرض خاک دیاتومه شمارش شد. آزمایش ها در دمای 1 ± 27 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 5 درصد و تاریکی انجام شد. در مورد فرمولاسیون SilicoSec® و نمونه ی ممقان، غلظت 500 پی پی ام از خاک دیاتومه با اندازه ی ذره ی کم تر از 37 میکرون برای ایجاد 100 درصد تلفات پس از 5 روز کافی بود، درحالی که در مورد نمونه ی مراغه با همان اندازه ی ذره، تلفات کامل در غلظت 1000 پی پی ام پس از 5 روز به دست آمد. مقادیر LC50 نشان داد که SilicoSec® و خاک دیاتومه ی ممقان با اندازه ی ذره ی کم تر از 37 میکرون، کارآمدترین نمونه ی دیاتومه در کنترل S. granarius بودند. در اغلب موارد، اثر خاک دیاتومه با کاهش اندازه ی ذرات افزایش یافت. مشاهده ی تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM) نشان داد کهSilicoSec ® چسبندگی بیش تری به بدن حشرات دارد. با این حال، چسبندگی ذرات خاک دیاتومه نمی تواند معیار اصلی اثر حشره کشی آن ها باشد.
    کلیدواژگان: خاک دیاتومه، اثر حشره کشی، اندازه ی ذره، Sitophilus granarius، گندم
  • ابراهیم گیلاسیان، علی اصغر طالبی*، یواخیم زیگلر، شهاب منظری صفحات 19-31
    این مقاله مروری بر جنس Phasia Latreille در ایران است. کلید شناسایی شش گونه ی جمع آوری شده از ایران و ترسیم های مربوط به اندام زادآوری نر و ماده ارایه و دو گونه ی Phasia obesa (Fabricius) و P. pusilla Meigen برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: Phasia، Tachinidae، گزارش جدید، کلید شناسایی، ایران
  • خدیجه مداحی، احد صحراگرد*، رضا حسینی صفحات 33-43
    قدرت جستجو (a'') یا نرخ حمله و زمان دست یابی دو جزء مهم واکنش تابعی دشمنان طبیعی هستند و به طور معمول برای ارزیابی کارایی آن ها استفاده می شوند. قدرت جستجوی وابسته به عمر مگس Aphidoletes aphidimyza (Rondani) در دوره ی لاروی آن مورد مطالعه قرارگرفت. آزمایش براساس واکنش تابعی وابسته به عمر نسبت به تراکم های مختلف (5، 10، 20، 40، 60 و 80) پوره های سن سوم Aphis craccivora (Koch) در شرایط1 ± 23 درجه ی سلسیوس، 5 ± 70 درصد رطوبت نسبی و دوره ی نوری 8: 16 ساعت تاریکی: روشنایی انجام شد. برآورد پارامترها با استفاده از رگرسیون لجستیک، واکنش تابعی نوع سوم را برای کل دوره ی لاروی شکارگر نسبت به تراکم های متفاوت A. craccivora نشان داد. زمان دست یابی (Th) وابسته به سن برآوردشده با استفاده از معادله ی نرخ حمله ی تصادفی Rogers با عمر لاروی شکارگر تغییر کرد. قدرت جستجو با پیشرفت دوره ی لاروی دارای روند مشابه و افزایشی بود. حداکثر نرخ شکارگری (T / Th) برای مجموع دوره ی لاروی وابسته به عکس تراکم طعمه بود. نتیجه گیری شد که A. aphidimyza با دارا بودن واکنش تابعی نوع سوم در تمام دوره ی لاروی خود می تواند به عنوان عامل کنترل بیولوژیک بسیار موثر در کاهش و تنظیم جمعیت A. craccivora در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: قدرت جستجوی وابسته به سن، تراکم شکار، مرحله ی لاروی شکارگر
  • مریم نعمتی کلخوران، بهرام ناصری*، فروغ رحیمی نمین، داوود کوهی صفحات 45-58
    کرم میوه خوار گوجه فرنگی، Helicoverpa armigera (Hübner)، یکی از آفات جدی انواع محصولات زراعی در ایران و جهان است. تاثیر ارقام مختلف گوجه فرنگی (SUN 6108 f1، Rio grande UG، Korral، CH falat، Hed rio grande و Cal JN3) روی پارامتر های جدول زندگی H. armigera تحت شرایط آزمایشگاهی (دمای 1 ± 25 درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) و فعالیت برخی از آنزیم های گوارشی لارو های سن ششم این آفت تحت شرایط مزرعه ای مورد مطالعه قرار گرفت. طولانی ترین دوره ی لاروی روی Hed rio grande (340/1 ± 500/35 روز) و کوتاه ترین آن روی Korral (688/0 ± 290/24 روز) بود. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) از 003/0 ± 094/0 تا 002/0 ± 159/0 بر روز در نوسان بود که کم ترین آن روی Rio grande UG و بیش ترین آن روی Korral بود. لارو های پرورش یافته روی برگ های SUN 6108 f1 بیش ترین فعالیت آمیلولیتیک را نشان دادند (mU mg-1 00004/0 ± 062/0)، در حالی که کم ترین فعالیت در لارو های تغذیه شده روی برگ های Cal JN3 (mU mg-1 00004/0 ± 027/0) و Korral (mU mg-1 0001/0 ± 027/0) بود. بیش ترین فعالیت آمیلولیتیک لارو های تغذیه شده با میوه های ارقام گوجه فرنگی مربوط به Cal JN3 (mU mg-1 0001/0 ± 047/0) بود. همچنین، بیش ترین فعالیت پروتئو لیتیک کل H. armigera در لارو های پرورش یافته روی برگ های Hed rio grande (U mg-1 004/0 ± 235/3) و میوه های Rio grande UG (U mg-1 135/0 ± 757/2) بود. می توان چنین نتیجه گیری کرد که رقم Rio grande UG نامناسب ترین میزبان برای رشد و نمو H. armigera می باشد.
    کلیدواژگان: کرم میوه خوار گوجه فرنگی، جدول زندگی، فعالیت آنزیمی، میزبان گیاهی
  • محمدرضا لشکری*، احد صحراگرد، شهاب منظری، فریبا مظفریان، رضا حسینی صفحات 59-71
    پسیل آسیایی مرکبات، Diaphorina citri Kuwayama، آفت مهم مرکبات است که عامل بیماری باکتریایی میوه سبز مرکبات، که Huanglongbing نیز نامیده می شود، را منتقل می کند. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی تفاوت های شکل بال جلو در میان جمعیت های جغرافیایی پسیل آسیایی مرکبات در ایران و همچنین یک جمعیت از پاکستان بود. در این مطالعه، حشرات بالغ پسیل از باغ های درخت لیمو، Citrus aurantifolia (Christm.) Swingle، از جنوب ایران در سال 1389 جمع آوری شدند. بال جلویی دوازده جمعیت پسیل آسیایی مرکبات (30 پسیل بالغ ماده از هر جمعیت که به طور تصادفی انتخاب شده بودند) به وسیله ی آنالیز ریخت سنجی هندسی بررسی شد. آنالیز واریانس چند متغیره و یک متغیره، نشان دهنده ی اختلاف معنی دار در شکل و اندازه ی بال جمعیت های مورد بررسی بود. بر پایه ی شکل بال جلویی، جمعیت های سیستان و بلوچستان و پاکستان از سایر جمعیت ها، شامل هرمزگان (میناب، رودان، فارغان، حاجی آباد)، کرمان (منوجان، کهنوج، جیرفت-عنبر آباد، جیرفت-بلوک، ارزوئیه) و فارس (داراب)، متفاوت بودند. با توجه به دلایل زیر، تنوع جغرافیایی با تقابل مکانیسم های ژنتیکی و فرآیندهای محیطی توسعه یافت: (1) تفاوت معنی داری در شکل و مربع فواصل ماهالانوبیس (Mahalanobis) بین برخی از جمعیت ها وجود داشت، (2) همبستگی بین ماتریس فاصله ی ماهالانوبیس و ماتریس فاصله ی جغرافیایی معنی دار بود و (3) بال ها به صورت آلومتریک (allometric) رشد یافته و جمعیت های جغرافیایی، دارای جهت آلومتریک مجزا ولی موازی نسبت به هم بودند. می توان اظهار داشت که شکل شناسی بال شاید بتواند در ارزیابی های مقدماتی ساختار جمعیت و روش های کنترل پسیل آسیایی مرکبات در ایران مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: ریخت سنجی هندسی، ایران، پاکستان، Liviidae، Diaphorina citri
  • سمیرا فراهانی، علی اصغر طالبی*، کیز فن آختربرگ، احسان رخشانی صفحات 73-79
    زنبورهای پارازیتویید جنس های Leiophron Nees و Euphorus Nees در شمال ایران (استان های گیلان، مازندران و البرز) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها به وسیله ی تله ی مالیز از زیستگاه های مختلف در طی سال های 1390-1389 جمع آوری شدند. چهار گونه از این دو جنس جمع آوری و شناسایی گردید که از بین آن ها سه گونه ی Euphorus pallidistigma (Curtis)، E. similis (Curtis) و Leiophron fascipennis (Ruthe) گزارش جدید برای ایران محسوب می شوند. کلید شناسایی این چهار گونه به همراه توضیحاتی در مورد صفات تشخیصی و انتشار جغرافیایی گونه ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: Braconidae، Euphorinae، Leiophron، Euphorus، گزارش جدید، شمال ایران
  • رحیمی نژاد، حاجی قنبر*، فتحی پور صفحات 81-82
    طی مطالعاتی که در تابستان 1388 روی کنه های هترواستیگما از راسته ی پیش استیگمایان مرتبط با سخت بالپوشان در جنگل های استان گلستان انجام گرفت، گونه ی Spatulaphorus copridis Khaustov، 2007 در ارتباط با سوسک های پهن خوار Geotrupes spp.(Col.: Geotrupidae) جمع آوری گردید. جنس و گونه ی این کنه برای اولین بار از ایران گزارش می شود.
  • تقی زاده، طالبی، فتحی پور*، لوزان صفحات 83-85
    در این تحقیق که در سال 1388 به منظور شناسایی زنبورهای پارازیتوئید شب پره ی دانه خوار سویا، Etiella zinckenella (Treitschke) (Lep.: Pyralidae)، در روستای حسن آباد استان فارس صورت گرفت، دو گونه زنبور از خانواده ی Braconidae شامل Cardiochiles fallax Kokujev و Ascogaster quadridentata Wesmael جمع آوری و شناسایی شد که گونه ی اول برای اولین بار از ایران گزارش می شود. شب پره ی دانه خوار سویا نیز میزبان جدید برای هر دو گونه می باشد.
  • خدایاری، کمالی* صفحات 87-89
    خانواده ی Tetranychidae گونه های زیادی دارد که همگی آفات محصولات کشاورزی هستند. دو گونه از کنه های این خانواده، Eotetranychus uncatus Garman و E. potentillae Begl. et Mitr برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. گونه ی اول از شهرستان مراغه روی آلوچه و گونه ی دوم از گچسر (واقع در جاده چالوس) روی تمشک در تابستان 1388 جمع آوری شد.
  • افیونی زاده، کریمی زاده، لطفعلی زاده* صفحات 91-91
    در بررسی های مربوط به شناسایی پارازیتوئیدهای مراحل نابالغ بید کلم، Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae)، در مزارع کلم و کلم گل استان اصفهان، یک گونه پارازیتوئید ثانویه به نام Mokrzeckia obscura Graham از خانواده ی Pteromalidae جمع آوری و شناسایی شد که برای اولین بار از ایران گزارش می شود. این گونه از پرورش لاروهای بید کلم که توسط Cotesia plutellae (Kurdjumov) (Hym.: Braconidae) پارازیته شده بودند، به دست آمد.
  • ندیمی، طالبی*، رخشانی صفحات 93-94
    در این بررسی، زنبو(Pediobius metallicus (Nees به عنوان پارازیتویید مگس Liriomyza sp. (Dip.: Agromyzidae) از شهرستان زابل)استان سیستان و بلوچستان(جمع آوری و شناسایی شد. این زنبور برای فون حشرات ایران رکورد جدیدی محسوب می شود.
|
  • S. M. Fotukkiaii, A. Sahragard* Pages 1-7
    The functional response of a predator is the base of prey-predator dynamics. Functional response of Serangium montazerii Fürsch at different egg densities (50، 100، 150، 200 and 250) of Dialeurodes citri (Ashmead) was studied in an open-patch experiment، in a growth chamber (25 ± 1°C، 65 ± 5% RH and a photoperiod of 16:8 L: D h) on ‘Thompson’ navel orange (Citrus sinensis cv. Thompson) apical leaves. A type II functional response was obtained using logistic regression. The searching efficiency (a'') and handling times (Th) of the female adults using nonlinear least-square regression were estimated as 0. 0421 ± 0. 00945 h-1 and 0. 0896 ± 0. 0362 h، respectively. Mean times required for the female predator to settle in a patch were 121. 4، 140، 116، 83 and 78 minutes at above-mentioned prey densities، respectively. It was inversely density dependent (R2 = 0. 740). The proportion of female predators remaining in open patches at the end of the experiment was directly dependent on prey density (R2 = 0. 9). It was concluded that the type of functional response obtained here was in agreement with studies on this predator in closed patches.
    Keywords: Serangium montazerii, different densities, functional response, open patch
  • M. Ziaee, S. Moharramipour*, K. Dadkhahipour Pages 9-17
    Laboratory bioassays were carried out to study the insecticidal efficacy of two Iranian diatomaceous earths (DEs) and SilicoSec® formulation against Sitophilus granarius (L.). Four different particle sizes of DEs were applied at five concentrations. The mortality was counted 2، 5 and 7 days after exposure. The experiment was carried out at 27 ± 1°C and 55 ± 5% relative humidity in continuous darkness. For SilicoSec® and Mamaghan with less than 37 µm particle size، 500 ppm was sufficient to cause 100% mortality after 5 days of exposure. While in case of Maragheh deposit with the same particle size، complete mortality was recorded at 1000 ppm after 5 days. LC50 values indicated that SilicoSec® and Mamaghan with < 37 µm particle size were the most efficient DE samples against S. granarius. In most cases، the efficacy of DEs increased with decreasing particle size. The visual observation of scanning electron microscopy (SEM) images showed that SilicoSec® has more attachment to insects’ body. However، the adhesiveness of DE particles cannot be the main indicative of their insecticidal effectiveness.
    Keywords: diatomaceous earth, insecticidal efficacy, particle size, Sitophilus granarius, wheat
  • E. Gilasian, A. A. Talebi*, J. Ziegler, S. Manzari Pages 19-31
    A review of the genus Phasia Latreille in Iran is given. An identification key to the six Iranian species of Phasia and illustrations of their male and female terminalia are presented. The species Phasia obesa (Fabricius) and P. pusilla Meigen are recorded for the first time from Iran.
    Keywords: Phasia, Tachinidae, new records, identification key, Iran
  • Kh. Madahi, A. A. Sahragard*, R. Hosseini Pages 33-43
    Searching efficiency (a'') (attack rate) and handling time are two major components of natural enemies’ functional response and are usually used to evaluate their effectiveness. The age-specific searching efficiency of Aphidoletes aphidimyza (Rondani) was studied during its larval stage. The experiment was conducted in terms of age-specific functional response to the varying density (5، 10، 20، 40، 60 and 80) of third instar nymphs of Aphis craccivora (Koch) at 23 ± 1 °C، 70 ± 5% R. H. and a photoperiod of 16:8 h (L: D). Parameter estimates for logistic regressions showed a type III functional response at all larval ages to the varying density of A. craccivora. The age-specific handling times (Th) were estimated using Rogers random-attack equation، varied with the age of larval predator. The searching efficiency showed a similar and increasing trend at all predator larval ages. The estimated maximum rates of predation (T / Th) for the total larval stage were inversely related to prey density. It was concluded that A. aphidimyza، with type III functional response in all its larval stage، could be considered as a highly effective biological agent in suppressing and regulating A. craccivora population.
    Keywords: Age, specific searching efficiency, prey density, predator larval stage
  • M. Nemati Kalkhoran, B. Naseri*, F. Rahimi Namin, D. Kouhi Ò Pages 45-58
    The tomato fruit borer، Helicoverpa armigera (Hübner)، is a destructive insect pest of many host crops in Iran and worldwide. The effect of different tomato cultivars (SUN 6108 f1، Rio grande UG، Korral، CH falat، Hed rio grande and Cal JN3) was studied on life table parameters of H. armigera under laboratory (25 ± 1 °C، 65 ± 5% RH and a photoperiod of 16:8 (L: D) hours)، and on the activity of some digestive enzymes of its sixth larval instars under field conditions. The larval period was longest on Hed rio grande (35. 500 ± 1. 340 days) and shortest on Korral (24. 290 ± 0. 688 days). The intrinsic rate of increase (rm) ranged from 0. 094 ± 0. 003 to 0. 159 ± 0. 002 (day-1)، which was lowest on Rio grande UG and highest on Korral. The larvae reared on the leaves of SUN 6108 f1 showed the highest amylolytic activity (0. 062 ± 0. 00004 mU mg-1)، whereas the lowest activity was in the larvae fed on the leaves of Cal JN3 (0. 027 ± 0. 00004 mU mg-1) and Korral (0. 027 ± 0. 0001 mU mg-1). The amylolytic activity of larvae fed on the fruits of tomato cultivars was highest on Cal JN3 (0. 047 ± 0. 0001 mU mg-1). Also، the highest general proteolytic activity of H. armigera was in the larvae reared on the leaves of Hed rio grande (3. 235 ± 0. 004 U mg-1) and fruits of Rio grande UG (2. 757 ± 0. 135 U mg-1). It could be concluded that Rio grande UG is unsuitable host for the growth and development of H. armigera.
    Keywords: tomato fruit borer, life table, enzyme activity, host plant
  • M. R. Lashkari*, A. Sahragard, S. Manzari, F. Mozaffarian, R. Hosseini Pages 59-71
    Asian citrus psyllid, Diaphorina citri Kuwayama, is an important pest of citrus that transmits the bacterial pathogens responsible for citrus greening disease, also called Huanglongbing. The aim of the current study was to investigate the shape variations of the forewing among the Iranian geographic populations of D. citri, as well as one population from Pakistan. The adult psyllids used in this study were collected on Lime, Citrus aurantifolia (Christm.) Swingle, from orchards in Southern Iran in 2011. The forewings of 12 D. citri populations (30 randomly selected adult females from each population) were examined using geometric morphometric analysis. Multivariate and univariate analysis of variance indicated significant variation of wing shape and size among the examined populations. Based on forewing shape, Sistan-Baluchestan and Pakistan populations were different from other populations, including Hormozgan (Minab, Rudan, Fareghan, Hajiabad), Kerman (Manujan, Kahnuj, Jiroft-Anbarabad, Jiroft-Blook, Orzoiye), and Fars (Darab). Considering the following reasons, geographic variation was developed by the interaction of genetic mechanisms and environmental processes: (1) there was a significant difference in the shape and squared Mahalanobis distance between some populations, (2) the correlation between geographic distances matrix and Mahalanobis distances matrix was significant, and (3) the wings grew allometrically, and geographic populations had separate allometric direction but parallel to each others. It is suggested that wing morphology could be beneficial for the preliminary assessment of population structure and pest control methods of D. citri in Iran.
    Keywords: geometric morphometrics, Iran, Pakistan, Liviidae, Diaphorina citri
  • S. Farahani, A. A. Talebi*, C. Van Achterberg, E. Rakhshani Pages 73-79
    The parasitoid wasps of the genera Leiophron Nees and Euphorus Nees were studied in northern Iran (Guilan، Mazandaran and Alborz provinces). The specimens were collected using Malaise traps from different habitats during 2010-2011. Four species of both genera were collected and identified، of which three species، Euphorus pallidistigma (Curtis)، E. similis (Curtis) and Leiophron fascipennis (Ruthe) are newly recorded from Iran. An identification key for these four species together with comments on diagnostic characters and geographical distribution of each species are presented.
    Keywords: Braconidae, Euphorinae, Leiophron, Euphorus, new record, Northern Iran
  • R. Taghizadeh*, A. A. Talebi, Y. Fathipour, A. I. Lozan Pages 83-85
  • S. Khodayari, K. Kamali * Pages 87-89
  • M. Afiunizadeh, J. Karimzadeh, H. Lotfalizadeh* Pages 91-91
  • A. Nadimi, A. A. Talebi*, E. Rakhshani, A. Gumovsky Pages 93-94