فهرست مطالب

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 94 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رسول آهنگران، فاطمه زارع مویدی صفحه 9
    انتقال ذهن از لفظ به معنا را دلالت لفظی گویند که از جهت نسبت بین مدلول و معنای موضوع له به سه قسم تطابقی، تضمنی و التزامی تقسیم می شود. با توجه به مراحل سه گانه دلالت که عبارتند از مرحله تصوری، مرحله تصدیقی تفهیمی و مرحله تصدیقی جدی؛ و با توجه به مناشئ مختلف دلالت در هر مرحله، مشخص می شود که دلالت وضعی لفظی فقط شامل مرحله دلالت تصوری است؛ لذا اینکه در عبارات کلیه صاحب نظران، دلالت تطابقی، دلالت لفظی قلمداد شده است، صحیح نیست؛ بلکه منشا دلالت تطابقی در مراحل مختلف آن متفاوت است. تبعیت دلالت از اراده مربوط به مرحله تصدیقی است که ناشی از قصد و اراده متکلم است و ارتباطی به مرحله تصوری ندارد؛ زیرا در انتقال ذهن به معنای موضوع له، وضع و علم به وضع کفایت می کند و احراز و یا عدم احراز اراده، تاثیری در آن ندارد.
    کلیدواژگان: دلالت، منشا دلالت، دلالت تصوری، دلالت تصدیقی تفهیمی، دلالت تصدیقی جدی، قرینه
  • حسین حقیقت پور، حسین ناصری مقدم صفحه 25
    با تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال 1948، کرامت انسان به عنوان مبنای مهمی برای تبیین و تدوین حقوق انسان به طور جدی پا به عرصه متون حقوقی و قانونی گذاشت به طوری که امروزه بسیاری از کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران، قوانین اساسی خود را بر مبنای کرامت انسان تدوین می کنند.
    مقاله حاضر در پی بررسی جایگاه کرامت انسان در فرایند استنباط احکام و حقوق اسلامی است. نگارنده بر آن است که «صیانت کرامت انسان» به خوبی می تواند به عنوان یکی از مقاصد عام شریعت، در کانون یک قاعده فقهی قرار بگیرد و مستند و محصل برخی از فتاوای فقهی خصوصا در صحنه روابط بین الملل باشد.
    کلیدواژگان: کرامت انسان، حقوق بشر، مقاصد شریعت، هتک حرمت
  • حسین صابری، موسی زرقی صفحه 43
    در فقه اهل سنت و امامیه برخی گفته اند بنای شرع در جعل احکام بر «فرق گذاشتن بین متماثلات» و «جمع کردن بین مفترقات» است و به عبارت دیگر، بنای شرع بر این است که حکم موضوعات همسان را متفاوت و حکم موضوعات متفاوت را همسان قرار دهد. اکثر قائلان به وجود چنین بنایی در شرع آن را به عنوان دلیل بطلان قیاس ذکر کرده اند و برخی نیز برای رفع اشکال بر احکامی که ظاهرا سازگار با عقل نیستند، بدان تمسک جسته اند. تنها دلیل قائلان، مثال هایی است که در آن ها ظاهرا حکم موضوعات همسان، متفاوت و حکم موضوعات متفاوت، همسان قرار داده شده است. برخی ازفقها وجود چنین بنایی را در شرع رد کرده اند و چند پاسخ به ادعای طرفداران آن ذکر کرده اند که اکثر پاسخ ها بیانگر معلل بودن احکام شرع هستند و اینکه ممکن نیست حکم موضوعات همسان متفاوت قرار داده شود. در این نوشته به بررسی خاستگاه این قاعده و ادله قائلان و منکران آن می پردازیم. آنچه به عنوان نتیجه از بررسی این ادعا و پاسخ های آن به دست آمده، این است که خواه بنا بر مسلک عدلیه که احکام را دائر مدار مصالح و مفاسد می دانند و خواه بنا بر مسلک اشاعره که احکام را تابع علل خاصی نمی دانند، چنین گزاره ای ثابت نیست.
    کلیدواژگان: بنای شرع، فرق بین متماثلات، جمع بین مفترقات، تفریق مجتمع، جمع مفترق
  • جمال الدین علی خواجه، عبدالهادی فقهی زاده، جلال جلالی زاده، محمد عادل ضیایی صفحه 63
    پاره ای از احکام «شریعت های پیشین»، در قرآن یا سنت، بدون ذکر دلیل بر ثبوت یا عدم ثبوت آنها در حق مسلمانان، نقل شده اند. از این رو، علمای مذاهب در اینکه این قبیل احکام برای امت اسلامی شریعت محسوب می شوند یا نه، اختلاف کرده اند. حنفیه، مالکیه، محمد بن ادریس شافعی بنا بر یکی از اقوال، گروهی از شافعیه، احمد بن حنبل بنا بر یکی از اقوال و به تبع وی جمهور حنابله، به حجیت این احکام معتقدند. آیات و روایات از مبانی استدلال این گروه به شمار می روند. در مقابل، معتزله، شیعه، ظاهریه و گروهی از شافعیه قائل به عدم حجیت این احکام اند؛ چنان که ابن حزم، غزالی و آمدی این قول را اختیار کرده اند. این گروه نیز برای اثبات نظریه خود به آیات، روایات، اجماع، عدم جریان استصحاب احکام شرایع سابقه و ادله عقلی تمسک جسته اند.
    با این همه، از آنجا که ثمره عملی خاصی بر اختلاف مورد نظر مترتب نیست، اختلاف در حجیت احکام شرائع پیشین، عمدتا اختلافی لفظی به نظر می رسد؛ زیرا مخالفان حجیت، صرفا بنا به ورود احکام شرائع پیشین در قرآن و سنت قائل به تداوم احکام، و با توجه به آنکه این احکام را مشابه و مماثل شرائع پیشین برمی شمارند، به آنها عمل می کنند؛ نه آنکه شرائع پیشین باشند؛ چنان که موافقان نیز به احکام پیش گفته در عمل پایبندند؛ اما با اعتقاد به اعتبار احکام شرائع پیشین برای امت اسلامی.
    کلیدواژگان: شریعت، شریعت های پیشین، احکام، موافقان، مخالفان، حجی
  • محمد جواد عنایتی راد صفحه 85
    ماه قمری با دیدن ماه آغاز می شود. مشهور فقی هان دیدن ماه را در افق ناظر و جمعی دیگر در هر افقی، نشان شروع ماه می دانند. یکی از دلائل مشترک هر دو دیدگاه، روایاتی است که در آن ها کلمات مطلقی مانند رویت، اهل مصر و بلد آخر آمده است. طرفداران اختلاف افق، مطلقات را منصرف به شهرهای همگن در افق و مدافعان اتفاق افق، انصراف را نپذیرفته اند. در این جستار پس از نقل و شرح روایات، شواهد فقهی، کلامی و تفسیری بر عدم انصراف ذکر و در نتیجه از نظریه اتحاد افق دفاع شده است.
    کلیدواژگان: هلال ماه، افق، انصراف، رویت
  • عباس کلانتری خلیل آباد، طاهر علیمحمدی، اردوان ارژنگ صفحه 105
    در بسیاری از ابواب فقهی، اسلام به عنوان شرط صحت یا جواز عمل قرار داده شده است. یکی از مهمترین این موارد که بر آن ادعای اجماع شده، وصایت است. در این مقاله، ابتدا ادله مشهور فقها بر عدم صحت وصیت به کافر، در صورتی که موصی علیه مسلمان باشد، مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت به روشی اجتهادی امکان صحت چنین وصیتی در برخی موارد اثبات می گردد.
    کلیدواژگان: وصی، اسلام، شرط طریقی، شرط موضوعی (واقعی)
  • سید نصرالله محبوبی صفحه 123
    بررسی صحت شرط ضمان امین و از جمله مستاجر با توجه به مبتلابه بودن چنین شرطی در عرف بسیار با اهمیت است و از آنجا که کمتر به بیان ادله صحت چنین شرطی پرداخته شده این مقاله ادله صحت این شرط را در دو مبحث مورد بررسی قرار می دهد، مبحث اول به بررسی مهمترین دلائل بطلان چنین شرطی اختصاص دارد که به سبب آنها غالبا این شرط را باطل می دانند و از مهمترین آن ها می توان به مخالفت با اقتضای ذات عقد، مخالفت با شرع، و عدم رضای مالک اشاره کرد و در مبحث دوم ادله صحت این شرط بیان و بررسی شده است که از مهمترین آن ها می توان قاعده شروط، ادله لزوم وفای به شرط، اصل صحت، اصل حاکمیت اراده و بیان مستند های آن و نیز روایات مرتبط را نام برد.
    کلیدواژگان: شرط ضمان، شرط فاسد، ضمان، شرط مفسد، مقتضای ذات، مقتضای اطلاق، شرط، امین، اجاره
|
  • Muhammad Rasul Ahangaran, FaṬ, Ima Zari Muayydi Page 9
    Transferring the mind from surface structure (lafẓ) to meaning is called verbal signification (dilālat-i lafẓī)، which is divided into three types of comparative، implicative (taḍammunī)، and obligatory (iltizāmī) in terms of the relation between the signification and the meaning of the signified. Given the three stages of signification، which include the figurative، the declarative-explanatory (tafhīmī)، and the declarative-serious stages and given the different origins of signification in every stage، it is specified that the verbal conventional (waḍ‘ī) signification only includes the figurative signification stage; therefore، it is not true that in the dictions of all the learned scholars the comparative signification is regarded as verbal signification; rather، the origin of comparative signification in its various stages is different. Signification’s following of volition is related to declarative stage، which is resulted from the speaker’s purpose and volition and has nothing to do with the figurative stage; because in transferring the mind to the meaning of the signified، the convention and knowledge of the convention would suffice and certainty and non-certainty about the intention does not have any impact on it.
    Keywords: signification, origin of signification, figurative signification, declarative, explanatory signification, declarative, serious signification, indication (qarīna)
  • Husayn Haqiatpur, Husayn Nasiri Muqaddam Page 25
    With the adoption of the Universal Declaration of Human Rights in 1948، human dignity as an important foundation for explication and formulation of human rights seriously found its way into the legal texts، to the extent that today many countries، including the Islamic Republic of Iran، formulate their constitutions according to human dignity. The present article seeks to examine the status of human dignity in the process of inferring rulings. The writer maintains that “preservation of human dignity” can appropriately be placed in the focal point of a legal rule as one of the general legal law (sharī‘at) purposes and be a document of and provider for some of the legal judgments (fatwās)، especially in the international relationsscene.
    Keywords: human dignity, human rights, religious law purposes, defamation
  • Husayn Sabirn, Musa Zarqi Page 43
    In Sunnī and Imāmī jurisprudence، some have said that the legal base in devising rulings is founded on “differentiation between similarities (mutimāthilāt)” and “reconciliation between differences (mutafarriqāt)” and in other words، the legal basis is on the notion of considering the ruling of the similar subjects as different and the ruling of the different subjects as similar. Most of those maintaining the existence of this basis in legal law have stated it as a reason for the invalidity of analogy (qiyās); and some have resorted to it for solving the problems of the rulings that are apparently inconsistent with intellect. The only reason of those maintaining this view is the examples in which the ruling for the similar subjects is apparently considered as different and the ruling of the different subjects as similar. Some jurists have rejected the existence of such basis in legal law and have mentioned some responses to the claims of its proponents، most of which indicate the legal laws as having a cause (mu‘allal) and that it is not possible to consider the ruling of the similar subjects as different. In this writing، we examine the origin of this rule and the arguments of its believers and deniers. What is obtained as a conclusion from the examination of this claim and its responses is that whether the basis is on judicial doctrine، which regards the rulings as centered around the interests (masāliḥ) and abuses (mafāsid)، or based on the Ash‘rite doctrine that does not regard the rulings subject to specific reasons، such a proposition is not resolute.
    Keywords: legal basis, difference between similarities, reconciliation between differences, reconciled differentiation, differentiated reconciliation
  • Jamaludin Alikhaje, Abd Al Hadi Fiqhiaa, Jalal Jalalizada, Muhmmad Adil Diyai Page 63
    Some rulings of the “previous religious laws”، both in the Qur’ān and sunna، are related without mentioning the reason for their proof or disproof for the Muslims. Therefore، the scholars of the religious schools are divided as to whether or not this type of rulings are regarded as sharī‘a (religious law) for the Muslim Umma. According to one view، the Ḥanafites، the Mālikits، Muḥammad b. Idrīs Shāfi‘ī، and according to another، a group of the Shāfi’ites and Aḥmad b. Ḥanbal and following him، the majority of the Ḥanbalites believe in the validity of these rulings. The āyas and traditions are regarded as the bases of the arguments of this group. In contrast، the Mu‘tazilites، the Shī‘as، the Ẓahirites، and a group of the Shāfi’ites maintain the non-validity of these rulings; whereas، Ibn Ḥazm، al-Ghazali، al-Āmadī have adopted this view. To prove their theory، this group have also resorted to the āyas، traditions، consensus، non-prevalence of istiṣḥāb (presumption of continuity) of the rulings of previous religious laws، and the intellectual arguments. Nevertheless، since there is no specific practical outcome resulted from the disagreement in question، the disagreement on the validity of the rulings of the previous religious laws seems to be mainly a verbal one. That is because the opponents of validity maintain the continuity of the rulings because of the incorporation of the rulings of the previous religious laws into the Qur’ān and sunna، and act accordingly in respect to the fact that they regard these rulings similar to the previous religious laws and not because the religious laws are previously devised، as the proponents practically abide by the above-mentioned rulings، albeit to the validity of the rulings of the previous religious laws for the Muslim Umma.
    Keywords: religious law, previous religious laws, rulings, proponents, opponents, validity
  • Muhammad Jawad Inayati Rad Page 85
    The lunar month begins with sighting of the new moon. The renowned majority of the jurists regard the sighting of the moon in the horizon of the observer، and some others in any horizon، as a sign of the beginning of the month. One of the common reasons of both viewpoints is the traditions، in which absolute words such as sighting (ru’yat)، citizens of a city (ahl miṣr)، and another country (balad ākhar) are mentioned. The proponents of difference of horizon have considered the absolutes as referring (munṣarif) the cities of the same horizon، and the advocates of sameness of horizon have not accepted reference (inṣriāf). In this research، after relating and commenting on the traditions، the legal، theological، and exegetical evidences on the non-reference are mentioned and consequently the theory of the sameness of horizon is defended.
    Keywords: moon crescent, horizon, reference, sighting
  • Abbas Kalantari Khaliabad, Tahir Alimuhammadi, Ardawan Arjang Page 105
    In many jurisprudential discourses، Islam is said to be a condition for the validity or permissibility of action. One of the most important of these instances، which is claimed to be unanimously agreed upon، is the executorship of testament (wiṣāyat). In this article، first، the evidences of the renowned majority of jurists as per the invalidity of making a testament (waṣiyyat) to the unbeliever (kāfir) in case those concerning whom the testament is made (mūṣā ‘alayh) are Muslims، is examined; and finally، the possibility of the validity of such a testament in certain instances is proven by a jurisprudential approach.
    Keywords: executor of testament (waṣī), Islam, intermediary condition, thematic (real) condition
  • Sayyid Nasrullah Mahbubi Page 123
    Examining the validity of the condition of the accountability (ḍamān) of the trustee (amīn)، including the tenant، is of great importance with respect to the prevalence of such a condition in secular law، and since the evidences of the validity of such a condition is scarcely dealt with، this article examines the evidences of the validity of this condition in two discourses. The first discourse is to examine the most important reasons for the invalidity of such condition، because of which this condition is most often viewed as invalid and the most important of which can be mentioned to be opposition to the expedience of the contract itself، opposition to the legal law، and the discontentment of the proprietor; and in the second discourse، the evidences for the validity of this condition is expressed and examined، the most important of which can be mentioned to be the rule of conditions، evidences of the necessity for fulfilling the condition، the principle of validity، the principle of the sovereignty of will، and stating the supporting documents as well as the relevant traditions.
    Keywords: soundness, accountability, contract expedience, trustee, lease, condition, contract