فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اسفندیار حیدری پور*، احمد خادم الحسینی، امیر گندم کار صفحه 1
    شهر تاریخی اصفهان آثار ارزشمند بسیاری دارد که برخی از آن ها شهرتی جهانی دارند و برخی دیگر نیز همچنان ناشناخته و دور از توجه کارشناسان، مدیران و متولیان، آرام آرام رو به ویرانی می نهند. یکی از پیکره های کالبدی و جغرافیائی بسیار بااهمیت در حیات صنعت گردشگری این شهر، محور تاریخی – فرهنگی آن می باشد. این محور در مناطق یک، سه، پنج و شش شهری اصفهان، گسترش و با طولی در حدود6کیلومتر، نزدیک به399اثر تاریخی فرهنگی را در خود جای داده و در چهارمین همایش ملی شورای سیاست گذاری میراث فرهنگی کشور ثبت ملی شده است. ثبت ملی این محور مقدمه ای بود برای ثبت جهانی آن در فهرست میراث جهانی یونسکو که نشان از پتانسیل فراوان این شهر در خصوص جذب گردشگر از اقصی نقاط جهان دارد. نتایج نشان می دهد شکل گیری محور تاریخی– فرهنگی – طبیعی اصفهان در روند تحول استخوان بندی شهر اصفهان شامل هفت دوره می باشد. دوره اول- پیدایش هسته های اولیه، دوره دوم- ظهور اسلام، دوره سوم- آل بویه و سلجوقی، دوره چهارم-صفوی، دوره پنجم-افاغنه تا قاجاریه، دوره ششم- پهلوی و دوره هفتم- اصفهان امروز می باشد که هدف این پژوهش، تبیین سیر تحول این محور فرهنگی– تاریخی، معرفی انواع جاذبه های گردشگری آن و نقش آن در توسعه گردشگری پایدار شهر اصفهان در چشم انداز آینده است.
    کلیدواژگان: محور تاریخی، فرهنگی، توسعه گردشگری پایدار، شهر اصفهان
  • علی اکبر عنابستانی*، حمید شایان، علی اکبر تقیلو صفحه 19
    مشارکت مردم در توسعه روستایی بی گمان مستقیم ترین، کم هزینه ترین و مطلوب ترین راهبرد امروز ادبیات توسعه روستایی است، با این وجود کاربرد آن در برنامه ریزی های روستایی با چالش های مختلفی روبرو است. هدف از تحقیق حاضر شناخت ویژگی های جمعیت افراد مشارکت گرا در مناطق روستایی و میزان اثرگذاری این ویژگی ها بر مشارکت روستاییان می باشد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و همبستگی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری(کوکران)از سطح460خانوار نمونه ی منطقه جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که جمعیت با مشارکت رابطه معنی داری(473/0)ندارد. بنابراین اندازه جمعیت در روستاها تا حدود زیادی وابسته به عوامل طبیعی منطقه می باشد و از کارکردهای انسانی همانند میزان خدمات که به روستاهای پر جمعیت از آن برخوردارند، تاثیر کمتری گرفته است. متغیر سن از متغیرهای فردی با میزان116/0بیشترین تاثیر را بر میزان مشارکت مردم دارد. متغیر سواد به صورت غیرمستقیم بر میزان مشارکت تاثیر داشته و ضریب تاثیر سواد 44/0- می باشد. میزان مشارکت(74/1)در منطقه کمتر از حد انتظار است و از متغیرهای جمعیتی سن بصورت مستقیم با ضریب تاثیر116/0، سواد و شغل به طور غیر مستقیم مشارکت را از خود متاثر می سازند. بنابر نتایج بدست آمده تنها راه پیشبرد توسعه مشارکتی فراهم ساختن زمینه های مشارکت از قبیل آموزش توام با تجربه و تسهیل قوانین مشارکتی است.
    کلیدواژگان: مشارکت، جمعیت، سن، شغل، سواد، ایجرود
  • حمیدرضا وارثی، سعیده مویدفر * صفحه 39
    در برنامه ریزی گردشگری رویکردهای پایداری به خاطر افزایش نگرانی های بین المللی برای مسائل اکولوژیکی رشد یافته است که به نظر می رسد برنامه ریزی برای رویکردهای پایداری، الگوی کاملی برای نگهداری جاذبه ها چه طبیعی و چه فرهنگی باشد. با توجه به اهمیت صنعت گردشگری در عصر حاضر و درآمدزایی آن برای کشور، انجام مطالعات راهبردی و شناسایی زمینه ها و چالش های توسعه این صنعت و بخصوص توسعه پایدار آن در پهنه های پرجاذبه ای مانند مناطق خشک و کویری امری ضروری می نماید. بر این اساس در این مقاله با توجه به وجود جاذبه های طبیعی و فرهنگی و تاریخی زیاد شهر یزد، ابتدا به تبیین عوامل درونی و بیرونی تاثیرگذار بر این صنعت با توجه به ابعاد پایداری پرداخته شده و سپس با استفاده از تکنیک های AHP و بهره گیری از نرم افزار Expert Choice درجه اهمیت نقاط قوت و ضعف و همچنین فرصت ها و تهدیدهای آن محاسبه، رتبه بندی و ارزیابی شده و درنهایت با توجه به امتیازهای کسب شده، با استفاده ازنمودارSWOT، نوع راهبرد تعیین شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که الگوی تهاجمی، الگوی اثربخش نظام گردشگری پایدار شهر یزد بوده که با استفاده از آن می توان به انتخاب راهبردهایی پرداخت که با استفاده از قوت های موجود منطقه و با بهره گیری از فرصت های شناخته شده در این نظام می تواند اهداف پایداری گردشگری در این خطه را تضمین کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، مدل SWOT، توسعه پایدار، نظام گردشگری، شهر یزد
  • لیلا پهلوان زاده * صفحه 63
    مقوله تعلیم و تعلم همواره در سرزمین ایران جایگاه خاصی داشته، چنانچه به گواهی تاریخ این سرزمین از عهد باستان مهد فرهنگ و هنر بوده و آثار و ابنیه و شخصیتهای فرهنگی و هنری فراوانی به جهانیان عرضه کرده است. لوح های گلی باقیمانده، سروده های آئین زرتشت، اشاره های تاریخی در کتب به جا مانده به صورت منثور و منظوم و دیگر ادله های تاریخی، وجود آموزش در ایران زمین را برای ما مبین و آشکار می سازد. البته با ورود اعراب و پذیرش دیانت اسلام امر آموزش متحول گردید و در پی آن، این محل های فرهنگی به مساجد انتقال یافت چرا که در عهد پیامبر، مسجد نه تنها محل تجمع مسلمانان برای عبادت به شمار میآمد بلکه محل حل و فصل امور امت، تدریس و... نیز محسوب میگردید. پس از چند زمانی، مدارس برای تدریس مباحث اسلامی به پیروان این آئین نوظهور تاسیس گشت. این نهادها در هر دوره، بنا به عظمت و قدرت حکومت وقت، مدارج صعود و افول را طی نمود تا این که در دوران صفویه که در این مبحث مدنظر میباشد، به عالیترین سطح و مقام دست یافت، به گونه ای مزین گشت. لازم به ذکر است بحث در خصوص مدارس در «دارالعلم شرق» که شهر پایتخت آن دوره یعنی اصفهان به صفت دورانهای مختلف، تنزل و ترقی آن، سبک های معماری و... نوشتاری مفصل را میطلبد، لذا ما برآنیم در این نوشتار هم خوان با عنوان پژوهش این مقوله را در دوره تسلط سلسله صفویه که مکتب اصفهان در معماری و شهرسازی جاری است، به گونه ای که در ادامه بدان اشاره خواهد شد، بررسی نمائیم.
    کلیدواژگان: اصفهان، صفویه، اسلام، آموزش، مدارس
  • محمدتقی معصومی*، محمد اثنی عشری صفحه 87
    نابرابری فضایی یا نابرابری منطقه ای نوعی از نابرابری است که از پیامدهای منفی ویژه ای برخوردار است. چنین نابرابری بهترین بهره گیری از فضا را از جامعه گرفته و سبب گرد آمدن جغرافیایی عدم برخورداری شده و تخصیص مناسب و برنامه ریزی شده منابع را در فضا ناممکن ساخته و نقش فراوانی در مهاجرت های برنامه ریزی نشده دارد و در نهایت فرایند توسعه یافتگی متوازن را با مشکلاتی مواجه می سازد. هدف این تحقیق بررسی وضعیت شهرستان های استان اردبیل از لحاظ وجود یا عدم وجود تعادل بین آن ها از بعد برخورداری از شاخص های توسعه، پی بردن به چگونگی عدم تعادل در صورت وجود بین شهرستان ها و شناسایی مناطق برخوردار و محروم در استان و تعیین اولویت های برنامه ریزی در راستای کاهش فاصله بین شهرستان ها و ایجاد تعادل های منطقه ای در استان بوده و بر این فرضیه استوار است که سطوح توسعه یافتگی بین شهرستان های استان اردبیل از الگوی متوازنی برخوردار نبوده و عدم تعادل های ناحیه ای در استان وجود دارد. برای بررسی این موضوع با استفاده از آمار و اطلاعات موجود حاصل از نتایج تفصیلی سرشماری های عمومی نفوس و مسکن مربوط به سال های1365،1375و1385شهرستان های استان اردبیل،40شاخص متعدد در زمینه های اقتصادی، فرهنگی، زیربنایی و بهداشتی-درمانی استخراج شده و با استفاده از تکنیک های تحلیل منطقه ای نظیر تاکسونومی عددی، ضریب تغییر ویلیامسون و ضریب آنتروپی، نابرابری های منطقه ای بین شهرستان های استان بررسی گردید. نتیجه به دست آمده نشان داد شهرستان اردبیل طی مدت مورد مطالعه به دلیل مرکزیت اداری و سیاسی از لحاظ تمام شاخص های توسعه ای به کار رفته، موقعیت بهتری داشته است و برخوردارترین شهرستان بوده و شهرستان های مغان و نیر محروم ترین شهرستان های استان بوده اند و از مجموع نه شهرستان استان، شهرستان اردبیل از حد متوسط توسعه برخوردار بوده و شهرستان های خلخال، پارس آباد، نمین، کوثر، مشکین شهر و بیله سوار شهرستاهای محروم و شهرستان های نیر و مغان نیز شهرستان های خیلی محروم بوده اند و برنامه ریزی در جهت کاهش عدم تعادل های منطقه ای در استان امری ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری، تاکسونومی عددی، انتروپی، اردبیل
  • محمدرضا رضوانی *، سید حسن مطیعی لنگرودی، فاطمه محمدزاده لاریجانی صفحه 107
    مناطق روستایی تحت تاثیر فرایندهای جهانی، ملی و منطقه ای همواره در معرض تغییر قرار داشته و این تغییرات ساختار و کارکرد روستاها را متحول نموده است. در این راستا شناخت تحولات کارکردی مناطق روستایی و تبیین عوامل موثر بر آن و نیز ساماندهی و هدایت این تحولات در راستای توسعه پایدار روستایی و تقویت پیوندهای روستایی- شهری بسیار ضروری بوده و از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف مقاله حاضر تبیین تغییر کارکردی روستاها با استفاده از نظریه چرخه حیات است. محدوده انجام تحقیق، دهستان فیروزجاه در شهرستان بابل(استان مازندران)است، روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی است که داده های مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی با در نظر گرفتن سه جامعه آماری، ساکنان محلی، گردشگران و مسئولین محلی جمع آوری شده است. روش نمونه گیری پژوهش حاضر، تصادفی و برای تعیین حجم نمونه از روش کوکران استفاده شده است. نتایج به دست آمده بر اساس آزمون T نشان دهنده تضعیف فعالیت های بخش کشاورزی و به تبع آن مهاجرت و تخلیه جمعیتی روستاها در چند دهه گذشته است که روستاها قبل از ورود به مرحله نابودی، با گسترش فعالیت های گردشگری و تفریحی در بویژه در ده اخیر متحول شده و تجدید حیات دوباره یافته اند.
    کلیدواژگان: تغییرات کارکردی، کشاورزی، گردشگری، نظریه چرخه حیات، شهرستان بابل
  • ابوالفضل بهنیافر *، هادی قنبرزاده صفحه 123
    یکی از مشکلات عمده مرزهای کشور از نظر ژئوپلتیک، درنظر گرفتن رودخانه ها به عنوان یکی از پدیده های دینامیکی برای تعیین مرز بوده که تقریبا در اغلب مناطق کشور معضلات و منازعات ویژه ای را به وجود آورده است. طی چند دهه اخیر به دلیل خشکسالی های شدید حاکم بر استان های خراسان رضوی و شمالی تعداد زیادی از رودخانه های مرزی مانند هریرود، سومبار و اترک با تغییر بستر شدید همراه شده اند و پیامدهای زیادی را به بار آورده اند. منطقه مورد پژوهش، بخشی از حوضه آبریز تجن، منطبق بر رودخانه مرزی هریرود به طول78کیلومتر می باشد که مرز طبیعی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکمنستان را تشکیل می دهد. در این مطالعه از طریق روش تجربی– تحلیلی و با تکیه بر عملیات میدانی و در نظر گرفتن شاخص های مآندرشدگی و تغییر بستر رودخانه اقدام گردید. مهم ترین عوامل مداخله گر در منطقه عبارت بودند از، عوامل طبیعی(گسل هریرود، ژنتیک رودخانه، شرایط فیزیوگرافی و هیدرولوژیکی منطقه، منابع خاک و لیتولوژی)و عوامل آنتروپوژن(سکونتگاه های مرزی و تراکم جمعیت، تشدید کاربری و تخریب پوشش گیاهی، شخم اراضی) در تغییر بستر رودخانه هریرود است. بررسی های انجام شده در محدوده مطالعاتی نشان داد که طی سه دهه اخیر، خسارات وارده ناشی از روند تغییر بستر رودخانه هریرود بی سابقه بوده است. به طوری که آسیب دیدگی های جدی به جاده مرزی، کنده شدن و تخریب میله های مرزی، فرسایش خاک و آسیب دیدگی سکونتگاه های روستایی و پاسگاه های مرزبانی از آثار مستقیم تغییرات مورفودینامیکی هریرود است. در این راستا نقش عوامل آنتروپوژن بیش از سایر عوامل طبیعی بوده است. بنابراین فرآیندهای مآندرشدگی و فلش سیلاب های سالانه می تواند سریعا خط مرزی را تغییر داده و منجر به مناقشات ژئوپلتیک و حتی سیاسی در مرز شده وامید است در زمینه مدیریت کنترل رودخانه های مرزی از طریق همگرایی با کشورهای همسایه تدابیر ویژه ای، اتخاذ گردد تا این عامل دینامیکی تعیین مرز(یعنی رودخانه ها)قابل کنترل شوند.
    کلیدواژگان: مرزهای رودخانه ای، تغییر بستر رودخانه، عوامل آنتروپوژن، هریرود، ژئوپلیتیک مرز
  • مهدی مدیری، مهرداد کرمی*، مصطفی رشیدی صفحه 137
    هر کشوری ممکن است باتوجه به توانمندی های سرزمینی خود اقدام به برنامه ریزی جهت توسعه اقتصادی کند. این برنامه ریزی های توسعه براساس ویژگی های هر منطقه تدوین می شود و باتوجه به میزان توانمندی آن منطقه به نتایج مشخصی دست می یابد. در این مقاله نیز نگارندگان سعی دارند با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی خاص منطقه آزاد چابهار به بررسی نقش این عنصر ژئوپلیتیکی در شکل گیری توسعه منطقه ای این منطقه آزاد بپردازند. بنابراین سوال اصلی این پژوهش این است که: موقعیت ژئوپلیتیکی منطقه آزاد چابهار چه نقشی در شکل گیری توسعه منطقه ای آن خواهد داشت؟ فرضیه تحقیق نیز بدین صورت است که: به نظر می رسد موقعیت ژئوپلیتیکی منطقه آزاد چابهار نقش مهم و انکار ناپذیری در شکل گیری توسعه منطقه ای آن خواهد داشت. لازم به ذکر است که مقاله حاضر به شیوه ای توصیفی- تحلیلی نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، موقعیت ژئوپلیتیکی، توسعه منطقه ای، منطقه آزاد چابهار
  • حیدر لطفی، فریده اعرابی، سید مسعود سیادتی * صفحه 153
    روند شتابان رشد جمعیت در دهه پنجاه و شصت، دولتمردان و برنامه ریزان را در مقابل انبوهی از نیازهای اساسی و خدماتی و زیر بنایی قرار داد که در این خصوص منجر به اتخاذ سیاست ها و برنامه های متعددی در قالب طرح های عمرانی و کنترل جمعیت در قالب موزون سازی و تعادل جمعیت انجامید که در پی آن کشور در خلال چند دهه اخیر و تحت تاثیر این تحولات کمی و کیفی دگرگونی های عمیقی را تجربه کرده است. موزون سازی جمعیت با منابع توسعه پایدار از اهداف اساسی هر حکومتی است که عدم توجه به آن ها کشور را از حرکت به سوی توسعه پایدار دور می کند، در همین راستا در طرح آماده سازی و آمایش برای حل مشکلات آمایشی و توسعه فضایی کشور، سیاست توزیع مجدد جمعیت نیز مورد تاکید بوده است. در همین خصوص و... راستا و به منظور حل مشکلات آمایشی استان های تهران، مازندران و(گلستان)که به دلیل اشباع فضایی، دچار مشکلات زیست محیطی و اقتصادی – اجتماعی و سیاسی شده اند، و به همین دلیل به استان سمنان که در مجاورت آن ها قرار داشته و تراکم جمعیت و فعالیت های اقتصادی آن پایین است، توجه خاصی گردیده است. بطور شاخص در طرح آمایش تمام کشور و در سطح استان سمنان سیاست جذب جمعیت اشباع شده و مازاد و سرزیر استان های یاد شده در استان سمنان از طریق بر عهده گرفتن بخشی از فعالیت های صنعتی و خدماتی این استان ها مورد تاکید قرار گرفته است. با توجه به سپری شدن افق زمانی اجرای طرح آمایش، در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی – مقایسه ای، عملکرد طرح آمایش استان سمنان و به نوعی کشور در دستیابی به اهداف مورد نظر کمی و کیفی ارائه شده، مورد نقد و تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان دهنده نوعی عملکرد ضعیف طرح می باشند. عوامل مختلفی نیز در این عدم موفقیت موثر بوده اند که شامل برخی ابعاد ملی و برخی ابعاد منطقه ای می باشند. در مجموع بدلیل برخی ناهماهنگی ها و نارسائی ها در طرح آمایش و بویژه عدم اجرای موثر طرح، مشکلات آمایشی کشور در سطح ملی و منطقه ای از سال1355تا کنون نه تنها بر طرف نشده، بلکه در مواردی تشدید و قوت نیز گرفته است.
    کلیدواژگان: استان سمنان، مهاجرت، موزون سازی جمعیت، توسعه، تعادل منطقه ای، طرح آمایش، توسعه فضایی
  • محمد جعفر جوادی ارجمند، محمد نادری *، مهدی داودی صفحه 173
    در میان کشورهای عرب منطقه خاورمیانه، عراق دارای بیشترین قرابت های فرهنگی و مذهبی با ایران است. تغییر حاکمیت در عراق وضعیت دوگانه ای از تهدید و فرصت را پیش روی دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این کشور قرار داده است. بهره گیری از ابزارهای فرهنگی جهت دستیابی به اهداف سیاست خارجی همواره محور مهمی در روابط میان کشورها بوده است. پررنگ شدن این ابزار در دهه های اخیر و تغییرات سیاسی در عراق پس از سال2003میلادی فرصت های جدیدی را پیش روی جمهوری اسلامی ایران قرار داده است تا به گسترش و تحکیم مناسبات خود با عراق پرداخته و هر چه بیشتر از قرابت های فرهنگی دو کشور جهت تامین منافع ملی بهره گیرد. بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی دیپلماسی فرهنگی ایران در عراق و چشم انداز آینده در روابط دو کشور می پردازد. چالش های پیش روی ایران: گروه های معارض سنی، کدورت های باقیمانده بین دو ملت ناشی از جنگ هشت ساله و در بعد منطقه ای، کشورهای عرب، رقیب ایران در تحولات داخلی عراق هستند. مقاله به این نتیجه می رسد مذهب تشیع مهم ترین اهرم نقش آفرینی ایران در عراق است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، سیاست خارجی ایران، شیعیان عراق، فرهنگ مذهبی
  • عزت الله عزتی، محمدحسن نامی* صفحه 187
    رزش های جغرافیایی فرصت هایی هستند که مطلوب بازیگران سیاسی اعم از فردی یا گروهی واقع می شوند. این ارزش ها و عوامل جغرافیایی در مجموعه های کلی: شامل مکان و فضای جغرافیایی، الگو های فضایی و انسا نها قرار دارند که مطلوبیت سیاسی پیدا می کنند و توجه بازیگران را به خود جلب می نمایند. به عبارتی آن ها بار سیاسی به خود می گیرند و بدین ترتیب ماهیت ژئوپلیتیکی می یابند. ایران و عراق در منطقه ژئواستراتژیک خاورمیانه قرار گرفته و از موقعیت و شرایط خاصی برخوردارند بطوریکه مورد توجه قدرت های جهانی قرار گرفته اند. اما عوامل و ارزش های جغرافیایی دو کشور یکسان نیست. و ایران در این زمینه برتری زیادی نسبت به عراق دارد. هدف از این تحقیق بررسی شرایط، موقعیت و عوامل و ارزش های ژئوپلیتیکی دو کشور ایران و عراق و شناخت جایگاه دو کشور در این زمینه است. که با بررسی صورت گرفته با روش تحقیقی توصیفی و تحلیلی به این نتیجه می رسد که این شرایط و ویژگی ها در ایران نسبت به عراق بسیار مطلوب تر و برتری قرار دارد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیکی، جغرافیا، سیاست، ایران و عراق
  • سروش فتحی *، هاشم آرام، عادله فخری اسفستانی صفحه 215
    یکی از معضلات عمده جهانی درحال حاضر مسئله سوء مصرف مواد است. اعتیاد عامل بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی و نابسامانی های خانوادگی و فردی است. هدف مقاله حاضر ضمن مطالعه و بررسی وضعیت سوء مصرف مواد مخدر و عوامل موثر بر آن، براین است تا بر اساس الگوی نظری - تحلیلی، نقش حاشیه نشینی را به عنوان عامل اساسی در بوجود آوردن این مسئله مورد ارزیابی قرارد دهد. روش تحقیق پیمایش و اسنادی بوده و اطلاعات لازم با استفاده از تکنیک های فیش برداری و پرسشنامه روی نمونه مورد مطالعه208 نفر از افراد ساکن شهرک گلستان اسلام شهر که با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی دو مرحله ای انتخاب شده بودند، جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو بخش آمار توصیفی و اسنباطی با توجه به آماره های متناسب ناپارامتریک(اسپرمن و من وایت نی) صورت پذیرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین پایگاه افراد، میزان ارتباط افراد با کجروها و پذیرش قومی با میزان سوء مصرف مواد مخدر رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین تفاوت معنی داری در میزان آنومی، سوء مصرف مواد و میزان ارتباط با کجروها، بین دو گروه حاشیه نشینان و غیرحاشیه نشینان وجود دارد. نتایج مطالعه نشان می دهد افراد پس از مهاجرت به حاشیه کلان شهر تهران و سکونت در شهرکی مثل گلستان (اسلام شهر) اقوام خود را از زادگاه خود دعوت به مهاجرت می نمایند و با توجه به اینکه قوم گرایی در این مناطق با این روند افزایش می یابد، یکی از موثرترین عوامل بر گسترش گرایش افراد به سوء مصرف مواد مخدر شناخته می شود.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، سوء مصرف مواد مخدر، قوم گرایی
  • سید رامین غفاری *، حمید بحیرایی، کبرا گرجی صفحه 237
    شهرها و روند شهرنشینی در ایران در دهه های اخیر تحولات عظیمی راپشت سر گذاسته است. به گونه ای که طی سه دهه ی اخیر تعداد و جمعیت شهر ها وتوسعه ی فضایی آنها ابعاد بی سابقه ای یافته. استان اصفهان نیز به عنوان یکی از بزرگترین استان های کشور از این تحولات دور نمانده است، استان مذکور به دلیل موقعیت ویژه ی جغرافیایی در فلات مرکزی، استقرار در پهنه ای پایکوهی و گسترش در امتداد زاینده رود از دیرباز از جاذبه های طبیعی به منظور استقرار اولیه ی جمعیت برخوردار بوده است. پژوهش حاضر در پی بررسی روند تحولات جمعیتی استان اصفهان طی سه دهه ی1365، 1375و1385 است. روش تحقیق اسنادی، تحلیلی و توصفی است که از نرم افزارهایEXCEL، SPSS، GIS به منظور ارائه نتایج و دستیابی به اهداف تحقیق استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که روندتحولات جمعیت شهری در اصفهان به تنهایی ناشی از افزایش طبیعی آن نیست بلکه عوامل اقتصادی، سیاسی واجتماعی بر رشد شتابان جمعیت و تحولات آن در طی سه دهه ی مذبور تاثیرگذار بوده است. پراکنش مکانی نا متعادل و نامتناسب خدمات، تاسیسات و صنایع نه تنها باعث نوسانات شدید جمعیتی در سطح استان گردیده است بلکه ناهماهنگی و نابرابری های ناحیه ای راسبب شده است. چالشی جدی که باید با دیدی اصولی و نظام وار در راستای ساماندهی و مدیریت خردمندانه ی آن گام برداشت.
    کلیدواژگان: جمعیت، تحولات جمعیت، شهرنشینی، مهاجرت، استان اصفهان
|
  • Esfandiar Heidaripour*, Ahmad Khadem Alhossieni, Amir Gandomkar Page 1
    The historical city of Isfahan is the most valuable works, some of which are internationally recognized and some others are still unknown and far from the experts, managers and custodians, to slowly Mynhnd destruction. ¬ A Corpus of anatomical and geographical importance in the life of the city's tourism industry, centered historic - it is cultural. The Aspects of one, three, five and six of the city, and with the longitudinal extension of about 6 km, nearly 399 of his place in cultural history and cultural heritage of the Fourth National Congress Policy Council is a national register. This was the introduction of the national record for a world record in the UNESCO World Heritage List, which shows great potential in this city is attracting tourists from around the world. The results show the formation of the historical - cultural - of normal skeletal development in the city of seven courses. First period: the emergence of primary nuclei, Second period: The Rise of Islam, Third period: Buwayhid and Seljuk, forthperiod: Safavi, fifth period: Afghans to the Qajar era, the sixth - seventh Pahlavi period: Isfahan Today is the aim of the study, explained The evolution of the cultural - historical, it introduced a variety of tourism attractions and its role in development of sustainable tourism in the city's future prospects
    Keywords: Historical Aspect, Cultural Aspect, Development Of Sustainable Tourism, Isfahan
  • Aliakbar Anabestani*, Hamid Shayan, Aliakbar Taghilu Page 19
    Undoubtedly today public participation in rural development the most direct, the lowest-cost and most desirable strategy is rural development literature, however, its application in a variety of challenges facing rural planning. The purpose of the study to identify population characteristics of participate people in rural areas and effectiveness of these features is the participation of villagers. Methods In this descriptive - analytical and solidarity which is the main part of the data based on field studies and sampling (Cochrane) of 460 household sample surface area was collected. The results show a no significant relationship with participation and population (0.473), therefor the size of the population in rural areas is largely dependent on natural factors and human functions such as service levels to enjoy the rural population, has less impact. The age range of individual variables with the 0.116 has the greatest impact on amount of participation. Literacy variable as non-direct impact on participation rates and the literacy rate is -0.44. Participation rate (1.74) in the region is less than expected, demographic variables of age and directly with the ratio of 0.116, education and jobs are indirectly affected by their participation. The only way to advance the development of collaborative results, provide areas of cooperation such as training and facilitation experience with participatory rules
    Keywords: participation, population, age, occupation, education, Ijroud
  • H.R.Varesi*, S.Moayedfar Page 39
    In Sustainable tourism planning, sustainability approaches have grown for increasing of international concerns about ecological issues that seems planning for sustainability approach is a perfect model for maintaining of natural and cultural attractions. With attention to importance of tourism industry in present age and its income for the country, the strategic studies and recognition of grounds and challenges of development of this industry are essential affairs about sustainable development, especially in charismatic areas of arid and desert. Accordingly, in this paper according to the existence of great natural and cultural and historical attractions of Yazd city, the first, the internal and external factors of affecting this industry are explained according to stability aspects and then by using of AHP techniques and using of Expert Choice software, the degree of importance of strengths and weaknesses and also the opportunities and threats are calculated, evaluated and ranked and finally by using SWOT chart, the strategy type is determined. The results indicate that the aggressive pattern is effective model of sustainable tourism system of Yazd city that with using of this pattern can guarantee targets of sustainable tourism in this Territory.
    Keywords: strategic planning, SWOT, sustainable development, tourism system, Yazd
  • Leila Pahlavan Zadeh* Page 63
    The category of Learning and teaching always has been such a unique position in Iran, That according to The history, This territory has been the source of culture and art, since ancient times and it has presented many art works and constructions and cultural and artistic characters to the world. The old Fashioned primary schools (Maktab-khanen), instruction institutes in fire- temples, remains muddy tablets and much of other examples before Islam admit this issue. After Islam it transformed in a good mood. At first, mosques, in addition to religious function, were brought up as teaching centres too. after a while as well as these places, Islamic schools, as other institutes, founded for acquisition of science. These institutes, in each period, according to a certain government, passed some ascension and descending grades until they acquired the highest position in Safavid period (which it will bring up in this discourse), in a way that, the capital city of that period, in other word, Isfahan, mentioned as a "East sciences home" or "Darol elme-e-sharq". It’s necessary to say that discussion about schools at different ages and its decline and progress, the architectural styles and need to detailed writing. There for, we are going to study this category in according to title of essay in domination period of Safavid dynasty, that Isfahan styles in architecture and city planning is obviously effective.
    Keywords: Isfahan history, Safavid era, Iran
  • Mohammad Taqi Masoumi*, Mohammad Esnaashari Page 87
    Spatial, zonal and regional inequality is typical inequality that has negative consequences. This kind of inequality deprives the best exploitation of space and causes the concentration of geographical unenjoyment. It also makes impossible the planned allocation of resources and has important role in unplanned migration and finally makes difficult to achieve the balanced development. Examination of situation of Ardabil Province´s townships in the basis of existence of equilibrium or lack of it according to the development indices, finding of manner of inequality (if it exists) and identification of prosperous and deprived zones in this province and finally determining of planning preferences in order to decreasing of distances between counties and zonal balances creation were objects of this research. This research is based in this hypothesis that development levels between Ardabil province´s townships has not balanced pattern and there is regional inequalities in this province. To examine this subject we used statistics and results of 1986, 1996 and 2006 Public Census and then 40 economic, cultural, infrastructural and health-remedial indices were extracted. Regional inequality between townships were studied with this 40 indices and using Numerical Taxonomy, Williamson Index and Entropy Coefficient. The findings indicate that Ardabil township due to official and political centrality had better situation in this time period and was prosperous township and Moghan and Nir townships were the most deprived. From nine townships in this province, Ardabil had a middle level of development and 6 townships named Khalkhal, Parsabad, Namin, Kousar, Meshkinshahr and Bilesovar were deprived and finally Moghan(Germi) and Nir counties were the most deprived. So planning in order to inequality decreasing in Ardabil Province is necessary and unavoidable.
    Keywords: inequality, Numerical Taxonomy, Entropy, Ardabil
  • Mohammadreza Rezvani*, Seyed Hasan Motiee Langroodi, Fatemeh Mohammadzadeh Larijani Page 107
    The rural regions due to global, national and regional processes ever opens to changes, and this changes can be evaluates the structure and function in rural regions. In a few recent decades these changes intensified and restructured the rural life diverse dimensions. Thus study of functional changes in rural regions and explanation the factors affect these changes and also theirs planning and management are very necessary and important. The object of this research is explanation of functional changes in rural regions using the life cycle. The study area is Firuzjah County and located in Babol Township. Research method is descriptive and analytic and required data is gathered by documental methods using census data and then completed by field study and household questionnaire and finally analyzed by statistical methods The results indicate decrease of agriculture activities, rural migration and depopulation in a few recent decades that of course many of villages before the full depopulation renewable again in recent decade through increase tourism activities.
    Keywords: Functional changes, Rural economy, Life cycle theory, Babol Township
  • Abolfazl Behniafar *, Hadi Qanbarzadeh Page 123
    The dynamic of rivers from problems is river border in country and effect on border line change.This problem conclution geopolitical and polotical and economical effects. Meandering Haryrud in down river from Pole– Khaton to Sarrakhs (more long 80 km) leading border line changes. The important of problem: Demolation of border index, disaster of settelment and roads and Gaspipline and soil erosion, in two decades is nambers rivers border in Northeast of country (intance: Haryrud, Sombar, Attrac) have riverbed change and problems of geopolitical and economical. Neverless is neccesary rivers border management from joint works country side in this paper result anthropogenic factors from importance meandering and bed borders in area.
    Keywords: Rivers of Border, Bed river change, Anthropogenic factores, Haryrud, Geopolitic of borders
  • Mehdi Modiri, Mehrdad Karami*, Mostafa Rashidi Page 137
    Any country may plan for its economic development. This development planning is formulated based on the characteristics of an area and, regarding the capabilities of the area, meets certain results. The researchers tried in the present paper to study the role of the geopolitical element on the formulation of the regional development of Chabahar with respect to the specific geopolitical situation of Chabahar Free Zone. So, research question is: What is the role of geopolitical situation of Chabahar Free Zone in the formulation of its regional development? The research hypothesis follows as: It seems that geopolitical situation of Chabahar Free Zone plays a significant role in the formulation of its regional development. research methodology is descriptive-analytic. It is an applied research. It was collected through librarian studies and documents.
    Keywords: Geopolitics, Geopolitical Situation, Regional Development, Chabahar Free Zone
  • Heidar Lotfi, Farideh Arabi, Seyed Masoud Siadati* Page 153
    Population growth rapid trend in 50 and 60 decades, has subjected planers and governors in many basic, critical and service needs that in this case lead to adopting policies and many plans in the form of developmental plans and controlling population in the form of establish equilibrium of population, aftar that country experienced deep change by influence of qualitative and quantitative transition in recent decades. Establish equilibrium of population with constant extension is basic goals of each government that dont pay attention to it keep away country to constant extension, in this way in preparing and logistics plan for solve logistic problems and country space extension, population renewed distribution policy has been emphasized –for this end for solving Tehran, Mazandaran and Golestan logistic problems that because of space saturation cause to political, social – economical problems and ecological and for this reason has been paid attention to semnan province that placed in the near its and its population and economic activities is low – for index in logistic program all country and in the semnan province policy of saturated population attraction and excess and surplus of mentioned provinces in Semnan has been emphasized with undertaking part of servical and industrial activities of these provinces – with regarding to expiring time horizon of logistic plan execution, in this article with using comparison – analytical method, Semnan logistic plan function for achieving to presented qualities and quantities desired objectives have been criticism. Study results showed a kind of week plan function different factors also has been effective in this failure that conation some national and regional dimensions. In sum for some ill-matching and insufficiency in logistic plan specially effective non – execution of plan, country logistic problems in regional and national level since 1355 unstill now notably don’t removed but also has been intensified in some cases.
    Keywords: Semnan province, migration, Establish equilibrium of population
  • Mohammad Jafar Javadi Arjomand, Mohammad Naderi *, Mahdi Davoudi Page 173
    In the Middle East, Iraq has highest religious and cultural proximity with Iran. Regime change in Iraq creates the dual status of threats and opportunities to Islamic Republic of Iran's diplomacy in this country. Enjoying the cultural tools to achieve foreign policy goals have always centered on relations between countries. This is highlighted in recent decades and political changes in Iraq since2003 create Opportunity for Islamic Republic of Iran to expand its relations with Iraq and the cultural proximity of the two countries will benefit the nation interest. On this basis, the present paper deals with the study of Iran’s cultural diplomacy in Iraq. challeng facing Iran: conflict group, the turbidity of eight year war between the two nation and in the region: Arabic countries rival with Iran. This paper concludes that religion is the most leverage Iran cultural diplomacy in Iraq.
    Keywords: cultural diplomacy, Iranian foreign policy, Iraqi Shiites, Religious culture
  • Ezatollah Ezati, Mohammad Hasan Nami* Page 187
    The geography values provided opportunity for political players in general as personal or group. These geographical values or element’s included: geographical place and space، spatial and individual patterns which is obvious in political desirability and to take in to consideration of players. In other words they obtain political form and in these manner to obtain geopolitical entities. Iran and Iraq located in the geostrategic Middle East region and prospering special position and conditions in some ways favored by world powers. But geographical values and elements is not identical with others and Iran to be preferred to Iraq. The main object of this thesis is considering of geopolitical position، elements and values of Iran and Iraq and recognition of two countries positions in which is concluded by analytical and descriptive research methods that this terms and elements in comparison with Iraq is more desirable in Iran.
    Keywords: Geopolitics, Geopolitical elements, geography, political, Iran, Iraq
  • Soroush Fathi*, Hashem Aram, Adeleh Fakhri Esfastani Page 215
    Nowadays, the problem of drug abuse is one of the greatest troubles throughout the world. Addiction is one of the factors in emergence of many of social harms and individual and family perturbations. The aim of this study is the evaluation of marginalization’s effect on the expansion of drug abuse with regard to a theoretical-interpretive pattern and also tries to introduce the role of marginalization as the main factor in the expansion of drug abuse. The research methods were predicative and survey and the needed information were gathered through taking notes and using a questionnaire on a sample of 208 people which were the residents of Islamshahr’s Golestan suburb. The sample was taken with a two-staged probable sampling technique. The analysis of data was performed with a descriptive and inferential statistics and also with the help of appropriate non-parametric statistics such as Spearman and Mann-Whitney. The results showed that there was a significant relationship between people’s base, the amount of people’s relationship with deviants, ethnic acceptance and the amount of drug abuse. Also, there was a significant difference between the amounts of anomy, drug abuse, the amount of their relationship with the deviants between the marginalized and non-marginalized groups of people. The research findings showed that after people moving to the suburb areas of Tehran and reside in a suburb lige Islamshahr’s Golestan, they invite their families to migrate and concerning that through this process the ethnicity could grow, so it would be considered as one of the most effective factors in people’s tendencies toward drug abuse.
    Keywords: Marginalization, drug abuse, ethnicity
  • Seyyed Ramin Ghaffari*, Hamid Bahiraei, Kobra Gorji Page 237
    Cities and the urbanization process in Iran in recent decades has been enormous change. So that during the past three decades Number and spatial dimensions of urban development has been unprecedented. Isfahan as well as one of the largest provinces of this Evolution has not gone unnoticed, The Province, Due to special geographical position in the Central Plateau, established in a paved area and extending along the river, initial population has been long established bed. This research analyzes Demographic Evolutions in Isfahan during 1365, 1375 and 1385. Our methodology is based on documentary methods, analytical and descriptive, the software EXCEL, SPSS; GIS in order to deliver results and achieve the research objectives have been used. The results of this study indicate Evolutions in Isfahan urban population is not only the natural increase of economic factors, political and social Evolutions the rapid growth of population and its impact has happened in three decades. Unbalanced and disproportionate spatial distribution services, utilities and industries in the province has a population of not only the volatility. It has led to inconsistency and regional disparities. Serious challenge that must be consistent with the vision and the like in order to organize and manage the logical step.
    Keywords: Population, population change, urbanization, migration, Isfahan Province