فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد پوراحمد، بهروز بادکو*، حسین حاتمی نژاد، حسنعلی فرجی سبکبار صفحات 1-18
    هدف این تحقیق ارزیابی استراتژیک و ارائه استراتژی های بهینه بخش گردشگری استان کرمانشاه در چارچوب رویکرد توسعه پایدار گردشگری است. روش تحقیق بکار برده شده در مقاله حاضر تحلیلی- توصیفی بوده و جمع آوری اطلاعات بر مبنای روش های پیمایشی و کتابخانه ای - اسنادی و از ابزارهای تحلیلی SWOT و QSPM استفاده شده است. در فرآیند تحقیق ضمن بررسی داده ها و اطلاعات جمع آوری شده از منابع مختلف و بررسی های میدانی، مجموعه یافته ها با استفاده از ابزار SWOT طبقه بندی وجمع آوری گردید و به منظور تعیین موقعیت استراتژیک مقصد، اولویت بندی عوامل درونی و بیرونی و تعیین نوع استراتژ ی های چهارگانه در راستای اهداف انجام شد و در نهایت با استفاده از روش QSPM اولویت های استراتژیک تعیین شد. نتایج نشان می دهد حوزه گردشگری استان کرمانشاه در راستای توسعه پایدار گردشگری با قوت های بیشتری نسبت به ضعف ها روبرو ست. اما به لحاظ محیط بیرونی با تهدیدهای قوی تر روبروست که در صورت اتخاذ و پیاده سازی استراتژی هایST به ویژه تلاش در جهت احیاء و نمایش مزیت جاذبه های تاریخی و آداب و رسوم محلی استان در مجامع ملی و بین المللی می توان به نتایج مطلوب تری دست یافت.
    کلیدواژگان: گردشگری، کرمانشاه، ایران، SWOT
  • بهمن رمضانی*، طیبه قائمی راد صفحات 19-30
    برنامه ریزی اولین گام جهت استفاده صحیح از منابع طبیعی و فرهنگی برای توسعه صنعت گردشگری است.در این راستا با تعیین ظرفیت برد، می توان به تعیین خط مشی های مدیریتی برای توسعه صنعت گردشگری و کاهش اثرات نامطلوب محیطی کمک کرد.دژ باستانی قلعه رودخان فومن به عنوان یک اثر ثبت شده ملی به علت مکان خاص قرارگیری آن سالانه پذیرای گردشگران بسیاری است.هدف تحقیق، بررسی و تعیین مقدار ظرفیت برد فیزیکی،واقعی و موثر برای برنامه ریزی مناسب از این مکان گردشگری است.روش تحقیق استفاده از فرمولهای تعیین ظرفیت برد با توجه به شاخص های منطقه است.نتایج بدست آمده حاکی از ظرفیت برد فیزیکی معادل 2،315،925 نفر گردشگر در سال،ظرفیت برد واقعی معادل 1،047،915 نفر گردشگر در سال و ظرفیت برد موثر معادل 702،260 نفرگردشگر در سال است. با توجه به اعمال ظرفیت برد موثر به عنوان کاربردی ترین نوع ظرفیت برد،گردشگری در منطقه دژ باستانی قلعه رودخان با آمار 156،560 نفر در سال 1389 تقریبا یک پنجم میزان ظرفیت برد موثر است و این مطلب نشان دهنده پتانسیل بالای قلعه است که با مدیریت و برنامه ریزی مناسب میتواند به عنوان یکی از جاذبه های مهم منطقه برای جذب گردشگر مطرح باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، گردشگری، ظرفیت برد، قلعه رودخان، گیلان، ایران
  • مسعود تقوایی*، ملیحه ایزدی صفحات 31-44
    شهرها دارای جاذبه های گردشگری فراوان می باشند و همواره گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می نمایند. لذا بررسی و تحلیل فضایی امکانات گردشگری موجود در سطح مناطق شهری اصفهان باعث می شود تا عدم تعادل در توزیع امکانات گردشگری بهتر مشخص شود و برنامه ریزی جهت توزیع عادلانه ی آن ها و دسترسی تمام افراد جامعه به خدمات مورد نظر، به نحو مطلوبی محقق گردد. هدف اصلی پژوهش، بررسی نحوه توزیع فضایی خدمات گردشگری در مناطق شهری می باشد. جامعه ی آماری پژوهش را، مناطق چهارده گانه ی شهر اصفهان تشکیل می دهد. این پژوهش از نوع توسعه ای-کاربردی و روش آن «توصیفی-کمی و تحلیلی» می باشد. در این پژوهش 39 شاخص با روش تحلیل عاملی خلاصه شده و به 8 عامل تقلیل یافته و سپس میزان اثرات هر یک از عامل ها در توسعه ی خدمات گردشگری مناطق مشخص و در نهایت جهت سطح بندی مناطق با استفاده از مدل موریس مناطق در پنج گروه (بسیار برخوردار، برخوردار، متوسط، محروم، بسیار محروم)سطح بندی شده اند. از طریق ایجاد رابطه ی رگرسیونی بین عوامل تاثیر گذار و درجه برخورداری، عامل هایی که در افزایش سطوح توسعه ی خدمات گردشگری مناطق موثرند مشخص گردید. نتایج نشان می دهد که، توزیع امکانات گردشگری در مناطق شهری اصفهان متعادل نیست و حاکی از تمرکز این خدمات در برخی از مناطق شهری است. به طوری که از مجموع 14 منطقه شهری، منطقه 6 با درجه 99/0 در سطح بسیار برخوردار و مناطق 8 و 14 به ترتیب با درجه 23/0 و 18/0 در سطح بسیار محروم قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، گردشگری پایدار، شاخص های گردشگری، مناطق شهر اصفهان
  • محمد اجزاء شکوهی، رمضانعلی نادری مایوان* صفحات 45-61
    مزیت نسبی یکی از ابزارهای کارآمد برای تصمیم گیری در تولید و تجارت محصولات می باشد که از دو بعد جایگزینی واردات و توسعه صادرات حائز اهمیت است. در این مطالعه به بررسی اهمیت اقتصادی غلات با استفاده از شاخص های هزینه منابع داخلی (DRC)، سود آوری خالص اجتماعی (NSP) و هزینه به منفعت اجتماعی (SCB) پرداخته شده است. اطلاعات لازم با استفاده از آمار منتشرشده توسط سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان شمالی، پایگاه های اینترنتی و تکمیل پرسشنامه به طور تصادفی برای هر یک از غلات در هر شهرستان برای محاسبه هزینه تولید بدست آمده است. بر اساس نتایج حاصل از شاخص های مزیت نسبی، مشاهده شد محصول گندم آبی در تمامی شهرستان های استان، گندم دیم در شهرستان بجنورد و مانه و سملقان، جو آبی در کلیه شهرستان ها بجز شهرستان بجنورد، جو دیم در شهرستان های مانه و سملقان، شیروان و بجنورد، شلتوک و ذرت دانه ای در دو شهرستان مانه و سملقان و بجنورد مزیت نسبی دارند. همچنین در کل استان خراسان شمالی غلات چهار گانه دارای مزیت نسبی هستند و اولویت اول تولید مربوط به گندم آبی است. با توجه به نتایج بدست آمده، لزوم اتخاذ تصمیمات مناسب در جهت پیشبرد صادرات محصولات دارای مزیت نسبی و اقدامات لازم در جهت افزایش عملکرد، تولید، کارایی و کاهش هزینه های تولید برای محصولات فاقد مزیت نسبی احساس می شود.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، غلات، هزینه های تولید، خراسان شمالی
  • غلامرضا روشن*، علیرضا خواجه شاهکویی، محمد سعید نجفی صفحات 63-78
    هدف از این پژوهش، شبیه سازی تقاضای انرژی برای دهه های آینده در بخش گرمایشی (HDD) و سرمایشی(CDD) منازل و با استفاده از شاخص درجه- روز (Degree Day) است. برای این منظور نواحی شمال غرب کشور که شامل 8 ایستگاه تبریز، اردبیل، ارومیه، کرمانشاه، همدان، سنندج، قزوین و زنجان است و جزء نواحی سردسیر ایران محسوب می شود، انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفته شد تا بتوان با شناخت بیشتر از این مناطق در تقاضای انرژی در بخش گرمایش و حتی تغییرات ممکنه در تقاضای انرژی سرمایشی در دهه های آینده، بتوان کمکی موثر برای برنامه ریزان انرژی و جایگزینی مدیریت ریسک بر بحران اعمال نمود. بدین منظور، جهت شناسایی تغییرات اقلیم آینده و شبیه سازی مقادیر درجه- روز از مدل گردش عمومی جو HADCM3 و سناریویA1 استفاده شده است. از آنجا که در این پژوهش دسترسی به داده های روزانه و نقطه ای هر ایستگاه مورد نیاز بوده، لذا از مدلLARS-WG برای ریز مقیاس نمایی زمانی و مکانی داده های دمای کمینه و بیشینه و در 2 مقیاس زمانی گذشته (1961 تا 1990) و مقیاس زمانی آینده (2011 تا2100) تمرکز شده است. نتایج شبیه سازی شده دما، افزایش دمای شمالغرب کشور، به میزان 42/1 درجه سلسیوس برای میانگین دراز مدت 2011 تا 2100 در مقایسه با دوره مشاهداتی1961 تا 1990 نشان می دهد. بگونه ای که بیشترین افزایش دما به مقدار gC°58/2 برای اردبیل و کمترین آن با gC°44/0 برای زنجان پیش بینی می شود. نتیجه نهایی شبیه سازی ها نشان دهنده کاهش کلی نیاز به انرژی گرمایشی به مقدار 2502 درجه- روز کالری و افزایش نیاز به انرژی خنک کنندگی به مقدار 825 درجه- روز کالری برای میانگین نود سال آینده (2011-2100) در نواحی شمال غرب است. بنابراین، با گسترش فصول گرم و محدود شدن فصول سرد در طول سال، استمرار در مصرف انرژی جهت تهویه و خنک کنندگی هوا نیاز بیشتری خواهد یافت که بیشتر این مصرف انرژی در بخش خنک کنندگی مربوط به مناطقی نظیر ارومیه و تبریز خواهد بود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، مدل های گردش عمومی جو، ریزمقیاس آماری، تقاضای انرژی، شمال غرب ایران
  • پریچهره شاهسوند* صفحات 79-96
    در این مقاله، نویسنده کوشش کرده است که حتی المقدور، خالی از هرگونه ذهنیات و پیشداوری ها، دشواری های اجتماعی - اقتصادی ایل مذکور را بررسی نماید. با توجه به اهمیت استراتژیک منطقه، این بررسی ها، نه بر سبیل درمان قطعی دردهای این ایل، بلکه به صورت پیشنهاداتی عرضه شده است. مقاله مورد بحث، ضمن بیان خلاصه ای در بررسی های مربوط به تاریخچه ایل شاهسون، گسترشگاه ایل و ویژگی های اکولوژی آن، اشاره ای به مختصات جمعیت شناسی، تکیه اصلی بر تاثیر سیاست اجرایی دولت قبل و بعد از انقلاب در چگونگی ساختار ایل، اثر شرکت کشت و صنعت مغان پارس آباد در شکنندگی ساختار ایلی، تاثیر و تاثر از کشور همسایه جمهوری آذربایجان در مسایل مختلف ایل شاهسون، تاسیس پایگاه نظامی آمریکا در جمهوری آذربایجان و اثر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و بالتبع اهمیت مرزشان که هم مرز با جمهوری آذربایجان مورد بحث قرار گرفته و در پایان پیشنهادات مربوط به حل معضلات فعلی عرضه شده است. روش تحقیق در این پژوهشمیدانی و اسنادی می باشد و سعی شده با توجه به اهمیت استراتژیک منطقه مسئله بررسی گردد.
    کلیدواژگان: ایل، طوایف کرچرو، شاهسون، ییلاق و قشلاق، تخته قایو، استراتژیک، ژئوپولتیک
  • غلامحسین عبدالله زاده*، خلیل کلانتری، علی اسدی، علیرضا خواجه شاهکوهی، ابوالقاسم شریف زاده صفحات 97-118
    هدف اصلی این تحقیق منطقه بندی توسعه کشاورزی در استان فارس به منظور شناسایی الگو های فضایی توسعه و تبیین عوامل ایجادکننده تفاوت های منطقه ای توسعه کشاورزی است. بر این اساس مجموعه ای از 87 شاخص توسعه کشاورزی مبتنی بر پنج بعد؛ 1) اجتماعی- فرهنگی، 2) ساختاری- اجرایی، 3) فنی- مدیریتی، 4) اقتصادی- مالی و 5) زیرساختی- خدماتی، در سطح شهرستان تدوین و انتخاب شد. داده های تحقیق از منابع آماری استان از قبیل؛ سرشماری عمومی کشاورزی 1382 و همچنین نتایج سالنامه های آماری استان در سال های 1383 تا 1386، گردآوری شد. سپس با بکارگیری رهیافت شاخص ترکیبی، و تکنیک های منطقه بندی GIS الگوهای فضایی توسعه کشاورزی شهرستان ها به تفکیک ابعاد پنجگانه و همچنین بر اساس شاخص ترکیبی کل ترسیم شد. نتایج کلی نشان داد که کل استان به سه منطقه کلان قابل تقسیم می باشند که با توجه به ویژگی های کلیدی و مشترک شهرستان-های آن و عوامل ایجاد کننده توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی آنها به این شرح نامگذاری شدند؛ سطح اول منطقه توسعه یافته شامل دو شهرستان است به عنوان ناحیه توسعه کشاورزی مبتنی بر بازارها، خدمات و صنایع شهری، سطح دوم منطقه متوسط شامل پنج شهرستان به عنوان ناحیه پیرامونی کشاورزی و سطح سوم نیز شامل 15 شهرستان است و به عنوان ناحیه پیرامونی غیرکشاورزی نامگذاری شده است که هر منطقه می تواند راهنمایی برای دستیابی به سطح بالاتر توسعه برای مناطق سطح پایین تر از خود باشد.
    کلیدواژگان: منطقه بندی، شاخص ترکیبی، توسعه کشاورزی، توسعه منطقه ای، استان فارس
  • حسین غضنفر پور، محسن کمانداری*، نسیم امیری صفحات 119-133
    پارک ها از جمله مکان های عمومی هستند که بیشترین استفاده از آنها صورت می گیرد. در کنار استفاده گسترده ای که ازآنها بعمل می آید ضرورت دارد که امکانات بیشتری در آنها استقرار یابد تا از این فضاها استفاده بهینه بعمل آید. معلولان در استفاده از فضاهای سبز وپارک ها الویت دارند زیرا مشکلاتی که از نظر جسمی و حرکتی و روحی دارند نیازمند استفاده بیشتر از فضاهای عمومی هستند. میزان و نوع امکانات ایجاد شده، دسترسی ها، فراهم سازی بستر مکانی برای حضورمعلولان وجانبازان خصوصا معلولان جسمی- حرکتی، زمان ومدت استفاده، توزیع فضایی- مکانی پارک ها از مواردی است که ضرورت دارد در مطالعات و بررسی ها مدنظر قرارگیرد. شهر کرمان مسایل زیادی در ارتباط با فضای سبز دارد. زیرافضای سبز شهراز توزیع فضایی- مکانی مناسب برخوردار نیست و امکانات لازم برای استفاده معلولان در آنها فراهم نیست، دسترسی به آنها به راحتی صورت نمی گیرد در این صورت ضرورت دارد حداقل شرایط در پارک ها فراهم گردد. در این مقاله پارک های مهم شهر کرمان ازنظر استانداردهای لازم برای استفاده معلولان و جانبازان مورد بررسی وارزیابی قرار گرفته، اطلاعات به دست آمده نشان میدهد که حداقل شرایط در پارک ها فراهم نیست، زیرا از 23پارک مورد مطالعه فقط یک پارک امکانات لازم در آن برای استفاده معلولان و جانبازان وجود دارد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، جمع آوری اطلاعات به روش میدانی، تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده ازGIS صورت گرفته، نتایج به دست آمده شرایط نامناسب و توزیع نامتعادل آنها رانشان میدهد.در پایان راهکارهایی جهت ارایه بهتر خدمات در پارک ها به جانبازان و معلولان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پارک های شهر کرمان، معلولان وجانبازان، توزیع فضایی، مکانی، سیستم اطلاعات جغرافیای
  • جمیله توکلی نیا*، مجید اسکندر پور، مجتبی برغمدی صفحات 135-152
    روند شتابان شهرنشینی در کشورهای در حال توسعه و تبدیل شهر به کانون اصلی زندگی، تشدید روند جهانی شدن و کم رنگ شدن نقش دولت ها، بروز ضعف و نابسامانی در سیستم های مدیریتی سنتی، متمرکز و غیر رقابتی کشورهای جهان سوم، ضرروت تحول در سیستم مدیریت شهری و حرکت به سمت الگویی نوین در مدیریت و برنامه ریزی شهری در این کشورها را بیش از پیش آشکار ساخته است. این تحول در متون مرتبط با تجدید سازمان سیاسی شهرها، به عنوان حرکت از حکومت شهری (Government Urban) به حکمروایی خوب شهری (Urban Good Governance) تعبیر می شود.اصل اساسی در حکمروایی خوب شهری توزیع قدرت، صلاحیت و مسئولیت ها بین ذینفعان متعدد جامعه شهری است، که در شرایط کشورهای در حال توسعه و از جمله کشور ما دستیابی به این هدف در گرو تقویت حکومت های محلی و تغییر در ساختار اداری- سیاسی به منظور مشارکت هرچه بیشتر مردم و بخش خصوصی در هدایت و مدیریت شهری است.در این تحقیق سعی گردید با روش توصیفی - تحلیلی ابتدا منابع ومدارک مورد نیاز جمع آوری شده و با توجه به مولفه های حکمروایی خوب شهری، داده ها و اطلاعات مورد تحلیل قرار گیردند.یافته های این پژوهش نشان می دهدکه تحقق الگوی حکمروایی خوب شهری در ایران، با چالش های حقوقی، سیاسی و فرهنگی بسیاری در سطوح کلان، میانی و خرد روبروست. از مهمترین آنها می توان به تمرکزگرایی دولتی، ضعف جامعه مدنی و فقدان شهروندی در نظام برنامه ریزی و مدیریت شهری کشور، اشاره نمود که برنامه ریزی و مدیریت شهری کشور را در شرایط کنونی با چالش های جدی مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: حکمروایی، حکمروایی خوب، مشارکت، مدیریت شهری، ایران
  • حمدالله پیشرو*، حسین معینی، پروانه عزیزی صفحات 153-172
    در چند دهه اخیر روستاهای کشور با مسایل و مشکلات زیادی از قبیل افزایش بیکاری، کاهش درآمد و مهاجرت و غیره مواجه شده اند. برای حل مشکلات مرتبط با روستاها ابتدا باید استعدادها و پتانسیل های آنها از طریق یک روش و مدل علمی شناسایی شده و سپس راهکارهای مناسب برای استفاده از ظرفیت ها ارائه شود. هدف از انجام این تحقیق، مطالعه و شناسایی استعدادهای بالقوه اقتصادی روستاهای بخش کهک در سال های 1390-1389 می باشد. شاخص های مورد استفاده برای تحلیل قابلیت ها در دو بخش جغرافیایی و اقتصادی می باشد که وضعیت موجود با 10 شاخص مورد ارزیابی قرار گرفته است. مدل مورد استفاده برای دسته بندی فرصت ها، تهدیدات، نقاط ضعف و قوت های موجود در اقتصاد روستایی منطقه، مدل برنامه ریزی استراتژیک می باشد. برای شناسایی اجزاء مدل از نظرات کارشناسان مرتبط با موضوع در دستگاه های اجرایی، اساتید دانشگاهی و دهیاران روستاهای مورد بررسی و تحقیقات انجام شده قبلی استفاده گردیده است. این گروه با توجه به نظرات کارشناسی خود، عوامل موثر بر اقتصاد روستایی را وزن گذاری نموده اند. ضرورت بررسی قابلیت های مذکور برای تحقق اهداف توسعه روستایی و در نهایت تحقق اهداف توسعه اقتصادی کشور از ضروریات انجام این مطالعه محسوب می گردد. هدف اصلی این مطالعه نیز شناسایی قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات پیش روی اقتصاد روستایی منطقه کهک و ارائه راهکارهای مناسب در جهت شکوفایی اقتصاد منطقه کهک می باشد. جامعه آماری مورد بررسی شامل 15 دهیار، 60 کارشناس و محقق دستگاه های اجرایی است که در تکمیل پرسشنامه مشارکت داشته اند. نتایج حاصل از تحلیل SWOT، در قالب بیش از 27 استراتژی ارائه شده که در پایان پیشنهاداتی جهت اجرایی نمودن آنها بیان شده است.
    کلیدواژگان: استان قم، کهک، توان مندی های اقتصادی کهک، تحلیل SWOT
  • محمدحسن نامی* صفحات 173-191
    آمایش مناطق مرزی در ایران، به دلیل وجود مرزهای طولانی و قرارگیری بیش از نیمی از استان های کشور در مرزهای بین المللی با کشورهای همجوار، از جایگاه ویژه ای در نظام برنامه ریزی کشور برخوردار است. بنابراین، هدف این مقاله، ضمن تبیین جایگاه آمایش مناطق مرزی در نظام برنامه ریزی کشور؛ شناخت عناصر و مولفه آن، چگونگی ارتباط این عناصر با دیگر عناصر نظام برنامه ریزی کشور و شناخت اهمیت و ضرورت پرداختن به آمایش مناطق مرزی است. نتیجه گیری مطالعات این مقاله نشان می دهد که توسعه و امنیت در مناطق مرزی، لازم و ملزوم یکدیگر است. همچنین، شدت عدم تعادل منطقه ای میان مناطق مرزی و مناطق داخلی در ایران بر توسعه ملی تاثیرگذار است. به عبارت دیگر، اگر چه توسعه نیافتگی در مناطق مرزی که منجر به ناامنی می شود، اثرات خود را بر توسعه نیافتگی و ناامنی در کل کشور می گذارد. اما موانع ذهنی و عینی زیادی تاکنون باعث شده است این گونه تاثیرات منفی ادامه داشته باشد. آمایش مناطق مرزی سعی دارد این موانع را بردارد و با ارایه یک نوع برنامه ریزی فضایی- راهبردی، توسعه یکپارچه و پایداری ملی را تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: آمایش، مناطق مرزی، نظام برنامه ریزی، تعادل منطقه ای، توسعه، امنیت
  • حسن الماسی*، محمود حسن پور پازواری، نیما سعیدی صفحات 193-201
    در این مقاله صنعت گردشگری کشور به عنوان یکی از قدرتمندترین صنایع ایران مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته و در بایان پیشنهادات و راهکارهایی نیز ارائه می شود. سوال اصلی مقاله عبارت است از این که استراتژی مناسب برای توسعه خوشه های گردشگری کدام است؟ هدف تحقیق هم شناسایی وضعیت و شرایط استراتژیک گردشگری استان تهران می باشد. در این تحقیق نقاط قوت و ضعف صنعت گردشگری و سپس فرصت ها و تهدیدات این صنعت، مورد بررسی و با تدوین استراتژی های متنوعی از بعد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، بازاریابی و. .. ، ماتریس SWOT طراحی شد. در ادامه با توزیع پرسشنامه ها میان دست اندرکاران و مسئولان این صنعت، و رسم ماتریس QSPM، بهترین استراتژی ها برای بهبود وضعیت این صنعت در بازارهای جهانی مشخص شدند که به ترتیب اهمیت، عبارتند از: 1- بسترسازی برای سرمایه گذاری در مناطق گردشگری از طرف بخش خصوصی با اعطای کمک ها و معافیت های دولتی با نمره (2.33)، 2- بهبود بخشیدن به نواحی موجود گردشگری و برنامه ریزی برای توسعه نواحی در حال ظهور با نمره (2.28) 3- گسترش امکانات و تسهیلات مورد نیاز گردشگران بویژه توجه به تسهیلات اقامتی با هدف جذب گردشگران و توجه به ورزش های آبی و کوهنوردی با نمره (2.19).
    کلیدواژگان: گردشگری، استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، ماتریس SWOT، ماتریس QSPM
  • علی رحیم پور، * مسلم باقری صفحات 203-226
    برخی از اندیشمندان قرن بیست و یکم را قرن گردشگری می دانند قرن صنعتی پاک و بی دود که نقش بسزایی را در توسعه کشورها بر عهده دارد. کشور ایران به دلیل دارا بودن جاذبه ها و مقاصد بی بدیل استعداد بسیار زیادی در استفاده از مزایا و منافع این صنعت را دارا می باشد. اما علیرغم برخورداری از این پتانسیل بالقوه، صنعت گردشگری کشور به صورت مطلوبی توسعه نیافته است که یکی از دلایل عمده آن از دید صاحب نظران و خبرگان صنعت، عدم وجود نیروهای مستعد و باکیفیت در صنعت می باشد که در واقع می بایست از طریق برنامه ریزی استراتژیک سرمایه انسانی به جذب آنها در صنعت اقدام نمود. برنامه ریزی استراتژیک سرمایه انسانی یک رویکرد جامع و ساختار یافته پیرامون فرآیند تحلیل تعداد و استعداد های مورد نیاز سازمان و یا صنعت در راستای جهت گیری های استراتژیک فعلی و آتی آن می باشد که محققین در این مقاله سعی در شناسایی و تبیین عوامل موثر بر این برنامه ریزی در صنعت گردشگری کشور نموده اند. این مقاله با این هدف و با استفاده از روش تحقیق آمیخته اکتشافی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی در بخش کیفی و استفاده از روش پیمایشی و نرم افزارهای SPSS و LISREL در بخش کمی به بررسی این عوامل پرداخته و پس از دستیابی به کفایت نظری در مصاحبه با خبرگان و اجرای روش تحلیل محتوای کیفی بر روی مصاحبه ها، اقدام به توزیع پرسشنامه با استفاده از روش پیمایشی نموده و به 48 عامل در 4 دسته عوامل موثر بر برنامه ریزی استراتژیک سرمایه انسانی در صنعت گردشگری کشور در بخش های دولتی صنعت، خصوصی صنعت، سطح ملی و سطح بین المللی صنعت دست یافته است.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، سرمایه انسانی، برنامه ریزی استراتژیک، تحقیق آمیخته اکتشافی
  • بهمن رمضانی گورابی*، حسن فرج زاده، روشنک مرادیان حقی گروسی صفحات 227-239
    گردشگری ورزشی بخشی از گردشگری است که با بهره گیری از ورزش به عنوان یک پدیده مثبت و فراملی عمل می کند. توجه به برنامه ریزی برای گردشگری ورزشی از زمانی آغاز شد که مکان های طبیعی به عنوان یکی از مقاصد گردشگری انتخاب شدند. اگر گردشگری ورزشی بطور مطلوب طرح ریزی شود می تواند ضمن حفاظت و مدیریت بهینه منافعی را برای جوامع بومی و اقتصاد محلی به همراه داشته باشد. اقلیم از پدیده هایی است که تاثیر بسیار زیادی بر گردشگری از جمله گردشگری ورزشی دارد. در این پژوهش با استفاده ازروش بیکر، شاخص دمای معادل فیزیولوژی و مدل کی و ومپلو به بررسی و شناسایی محدوده ی زمانی مناسب برای گردشگری ورزشی شهرستان رودسر پرداخته شده است. جهت ارزیابی شرایط اقلیم برای گردشگری ورزشی، میانگین ماهانه درجه حرارت، رطوبت نسبی، بارش، فشار بخار، سرعت باد و پوشش ابر 5 ایستگاه هواشناسی رامسر، هراتبر، کاکرود، اسپیلی و شلمان طی دوره آماری 15 ساله (1389 -1375) استفاده گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که منطقه مورد مطالعه درماه های خرداد،تیرو شهریور برای فعالیت های گردشگری ورزشی مناسب بوده و شرایط آسایش زیست اقلیمی (بیو کلیماتیک)در این ماه ها برقرار است. با تکیه بر نتایج این پژوهش انتظار می رود مسوولان با برنامه ریزی صحیح بتوانند به توسعه اقتصادی، افزایش درآمد و بالا بردن سطح اشتغال منطقه کمک نمایند تا شرایط مساعدی برای گردشگری ورزشی، تمرکز جمعیت گردشگر و مجال استفاده ی آیندگان برای ورزش وتفریح در محیط های طبیعی فراهم آید.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، آسایش اقلیمی، محیط های طبیعی، رودسر
|
  • Ahmad Pourahmad, Behrouz Badkou*, Hossein Hatami, Hassanali Faraji Sabokbar Pages 1-18
    The purpose of this research is to conduct the strategic evaluation and to present the optimal strategies for the tourism sector of Kermanshah within the framework of sustainable tourism development approach. The research method used in the present analysis is analytical- descriptive and data was gathered based on survey and library - documentation methods. Moreover, QSPM and SWOT were the analytical tools of the study. Throughout the research process, in addition to analysis of data collected from various sources and field investigations, the findings were classified and gathered using the SWOT tool and in order to determine the target strategic position, internal and external factors were prioritized and the kind of quad strategies were determined in line with the fulfillment of the goals of the study. Finally, strategic priorities were determined using QSPM. The results show that for sustainable development of tourism, Kermanshah province is encountering with more strengths than weaknesses. However, in terms of external environmental is facing with stronger threats that in the event of the adoption and implementation of ST strategies, particularly making effort I order to restore and illustrate the advantage of the historic attractions and local customs in national and international community’s one can achieve better results.
    Keywords: tourism development, development strategies, internal factors, external factors, SWOT matrix
  • Bahman Ramzani Gourabi*, Tayyebeh Ghaemi Rad Pages 19-30
    The first step for the proper use of the natural and cultural resources for tourism development is planning. In this regard, by determining the carrying capacity, it would be possible to help for setting management policies for tourism development and reduction of adverse environmental effects.The ancient castle of Ghale Roudkhan in Fouman as a national recorded case due to its specific location welcomes many tourists annually. The aim of this research is to study and determine the amount of physical, realistic and effective capacity for an appropriate planning for this tourist place. Research method is the usage of for determining the range of capacity due to the regional indicators. The results has shown, the indicate a range of physical capacity equivalent to 2315925 tourist a year, realistic capacity equivalent to 1047915 visitors each year and effective capacity equivalent to 702260tourists a year. Due to the capacity of the effective range as the most practical range of capacities, Tourism in the ancient castle “Ghale Rudkhan” with the amount of tourists in is approximately one-fifth of the amount of its effective capacity and this demonstrates the high potential of the Castle which can be considered as one of the major attractions for attracting tourists by proper planning and management.
    Keywords: Planning, Tourism, Carrying capacity, Rudkhan castle, Gilan, Iran
  • M. Taghvaei*, M. Izadi Pages 31-44
    Cities with abundant tourist attractions are always a lot of tourists are attracted to her hand. The spatial analysis of existing tourism facilities in urban areas of the surface leads to an imbalance in the distribution of tourism facilities should be better and planning for its equitable distribution and access to community services for all persons concerned, to be achieved nicely. The research aims to investigate how the spatial distribution of tourism services in the urban areas. Statistical Society, the fourteen districts of the city. This type of development - and its applications"- descriptive and quantitative analysis" is. In this study, 39 of the factor analysis are summarized and reduced to eight factors and the effects of each factor in the development of tourism services in certain areas Finally, the level of regions classified using the model of Maurice in five groups (very high, high, average, poor, very poor) are classified level. Through regression relation between factors influencing the degree of enjoyment, that the agent was effective in increasing levels of development of tourism services. The results show that the distribution is not balanced and possibilities of tourism in urban areas in some urban areas is indicative of the focus of this service. So that a total of 14 urban districts, District 6 with 0.99at very high levels and areas 8 and 14 respectively with 0.23 and 0.18 at the surface are very deprived.
    Keywords: Spatial analysis, Sustainable tourism, Tourism indicators, Areas of the city Isfahan
  • Mohammad Ajza Shokouhi, Ramezan Ali Naderi Mayvan* Pages 45-61
    Comparative advantage is one of efficient tools for decision making in production and as a result in regional development. It is important because of two dimensions of import substitution and export development. In this study, It has been discussed, the economic importance of cereals using internal resources cost indicators (DRC), the social net profit (NSP) and the social cost benefit (SCB) has. Access information is achieved using Release by Organization of Agriculture in North Khorasan province, websites and completing a questionnaire randomly for each grain in each city to calculate the production cost. Based on the results of the comparative advantage indices, were observed in all city water wheat province, wheat and Manet and the city of Bojnourd, mane and Samalqan, barley water in all the city except the city of Bojnourd, dry climate of the city and Mane and Samlaqan, Bojnourd, paddy and corn in two city Mane and Samalqan and have comparative advantage and Bojnourd. Also in North Khorasan Province whole grains have a comparative advantage. The first priority is produced wheat with water to. According to the results it can felt the appropriate decisions necessary to promote exports of products with comparative advantage and the necessary actions to improve performance, production efficiency and reduce production costs for products without comparative advantage.
    Keywords: comparative advantage, crops, production costs, Region of North Khorasan
  • Gholamreza Roshan*, Alireza Khaje Shahkoohi, Mohammad Saeed Najafi Pages 63-78
    The aim of this study is simulation of energy request in the future decades for the section of heating and cooling houses by calculating the degree-day index. Therefore, eight stations in the northwest of Iran have been chosen and analyzed that includes (Tabriz, Ardabil, Orumia, Kermanshah, Hamedan, Sanandaj, Ghazvin and Zanjan). Since the northern areas are the coldest regions in the country and require more heating energy than other regions, this issue has caused more recognition of these regions for energy request in the heating part and the possible changes of cooling energy request in future decades which could be an influential help for energy planners and supplanting risk management with crisis management. So, to reach this aim, for recognizing the impact of climate change in the future decades and simulation of degree-day values HADCM3 GCM and A1 scenarios have been used. Since daily data in each station had been required for this study, LARS-WG model has been used for downscaling of temporal and local maximum and minimum temperature. This study concentrates on two time scales that include past period timescale (1961-1990) and future period timescale (2011-2100). The results of air temperature simulation have shown an increase of 1.42ºCg rate in air temperature in the northwest of Iran for the long average term (2011-2100) in comparison to 1961-1990. The most increase of air temperature for Ardabil (2.85ºCg) and the least of this in Zanjan (0.44ºCg) will be predicted. The results of this simulations show a decrease of total heating energy requirement in rate of 2502 degree-day calories and an increase of cooling energy requirement in rate of 825 degree-day calories for the average of 90 (2011-2100) years in the future. Therefore, by the expansion of warm seasons and the limitation of cold seasons in the year, the energy consumption for ventilation and cooling will be continued and most of this energy consumption for cooling sections will be related to regions such as Tabriz and Orumia.
    Keywords: simulation, General Circulation Models, Statistical Downscaling, energy consumption, Northwestern
  • Parichehreh Shahsavand Baghdadi* Pages 79-96
    In this paper, the author has attempted to give a clear account of the socioeconomic difficulties facing the Shahsavan Tribe while as far as possible avoiding being subjective and presumptuous. The studies carried out towards this end are based on the strategic importance of the region and the developments of the recent few decades and finally certain suggestions have been offered for improvement of conditions. The paper presents a summary of the history of the tribe and the region over which the tribe is spread and within which it migrates and the ecological characteristics of this region. It also remarks on the demographical characteristics of the Tribe in question. The main emphasis, however, has been laid upon the effects of the executive policies of the Iranian governments before and after the Islamic Revolution on the structure of the tribe as well as the effects of the Moghan Parsabad Industry and Agriculture Co on the fragility of the tribe and the effects of the neighboring country, the Republic of Azerbaijan, on the various issues facing the Shahsavan Tribe. The establishment of a US military base in the Republic of Azerbaijan and its effects on the conditions in Islamic Republic of Iran and thus naturally on the Shahsavan Tribe whose center of population concentration is close to the Republic of Azerbaijan, have also been discussed.
    Keywords: Tribe, Migrating Tribes, Sedentary, Shahavan, Animal Husbandry, Strategic, Geopolitical
  • Gholamhossein Abdollahzade*, Khalil Kalantari, Ali Asadi, Alireza Khajehshakoohi, Abolghasem Sharifzadeh Pages 97-118
    The main purposes of current research is zoning of agricultural development in Fars province in order to identify spatial pattern of development explain causative factors of differences of regional agricultural development. So a set of 87 agricultural development indices is constructed and selected, consisting five dimensions 1) social;-cultural, 2) structural-performance, 3) technical-management, 4) economical, and 5) infrastructural-services. Data gathered from result of agricultural census 2003, statistical yearbook of Fars province from 2004-2006. Then via application of Composite Index approach zoning techniques of GIS spatial pattern of agricultural development in county level is mapped both for final composite index and five sub-indices. Final result indicated that the whole province is divided into three macro agricultural development regions named based on their basic and common characteristics of its counties and causative factors of its development and underdevelopment as follow: first level consisted two counties named agricultural development area based on urban market, services and industry, second level included five counties labeled peripheral agricultural area and third level consisted 15 counties named peripheral nonagricultural area, as high developed regions reflect direction for achievement future advance in sustainable agricultural development of low developed regions.
    Keywords: Zoning, Composite Index, Agricultural Development, Regional Development, Fars Province
  • Hossein Ghazanfarpour, Mohsen Kamandari*, Nasim Amiri Pages 119-133
    Parks are the public places where are used mostly. It is necessary that besides their widespread use, the most facilities are established in them to do optimum use them. The handicapped have priority over other in the use of green space due to their physical, mental and motor problems. The level and the kind of facilities established, accessibilities, providing a local bed to present the handicapped and self-sacrifices especially the physically – motor handicapped, time and duration of use, and local– spatial distribution of parks are the issues that should be considered in studies. Kerman confronts many problems related to green space. Since the green space of city hasnot on appropriate local– spatial distribution and there is not any facilities needed for using the handicapped in them, and they are not available, so it is necessary that minimum conditions provided in parks. In this article, some important parks of kerman are studied and evaluated given to the necessary standards for using the handicapped and self-sacrifices. The research findings show that the minimum conditions are not provided in parks, because only one park of 23parks studied has the needed facilities for the use of the handicapped and self-sacrifices. The research method is descriptive-analytic, data analysis was performed by using GIS, the results obtained show their inappropriate conditions and unbalanced distribution. Finally, some solutions have been provided to do service better to the handicapped and self-sacrifices in parks.
    Keywords: kerman parks, the handicapped, self, sacrifices, local, spatial distribution, geographic information system
  • Jamileh Tavakkoliniya*, Majid Skandarpour, Mojtaba Barghamadi Pages 135-152
    Rapid trend of urbanization in developing countries and urban converting to major living center, intensification in globalization trend, decreasing of states governmental role, increasing in the traditional, concentrated, non-competitors, management systems deficiencies in developing countries necessitates transformation in urban management system and moving toward new pattern in urban management and planning in this countries that names movement from urban government to urban good governance (GUG) in the urban political organization renovation literature. The prime principle of GUG is power, qualification and responsibilities distribution between urban multiple beneficiaries that reaching to this purpose in the developing countries situation, specially our country(Iran) need to impower the local governments and transform in their administrational-political structure toward more participation of people and nongovernmental sector in urban changes guidance and management. the findings of this study shows that GUG pattern approaching in Iran faces with abundant legal, political and cultural challenges in macro, middle and micro levels that the most important of them are national centralization, loss of civil society and absence of citizenship concept in our country planning and management system that has faced country planning and management with multiple challenges at current situation.
    Keywords: Citizenship, Urban management, Urban good governance, Iran
  • H. Pishro*, H. Moeini, P. Azizi Pages 153-172
    In recent decades, the villages of country have been confronted with lot of issues and problems such as Unemployment growth, income decrease, immigration and etc. To solve the problems of villages, at first, should identify the talents and potentials of them by a way of scientific model & method and then, offer appropriate solutions for using the capacities. The purpose of this research is study and identify of economical potential talents of Kahak villages between from the year 1389 up to 1390. The Indices used for the analysis of capabilities are in two parts of geographic and economic and the present situation has been evaluated with 10 indicators. The model used for grouping of opportunities, threats, weaknesses and strengths in rural economy of region is Strategic Planning Model. It has been used for identifying the components of model, from the expert opinions related to the topic (in executive organizations), university professors and rural managers and previous researches. These groups, as for his expert opinions, have been rating the factors which have affection on the rural economy. The necessity of investigate of mentioned Capabilities for achieving the goals of rural development and ultimately, achieving the goals of economic development of country is considered as the essentiality of this study. The main goal of this study is to identify strengths, weaknesses, opportunities and threats which is ahead of Kahak region's rural economy and offer appropriate strategies in the way of economy of Kahak region’s flourishing. The studied population consisted of 15 rural managers, 60 experts and scholars of executive organizations that have participated in filling out of the questionnaires. The results of the SWOT analysis is presented in more than 27 strategies that at the end, expressed some recommendations for implementing of them.
    Keywords: Economical potential talents, SWOT, Kahak City, Iran
  • Mohammad Hassan Nami* Pages 173-191
    Spatial planning of border areas is very important for Iran due to its long borders and the placement of more than half of its provinces in the country's international borders with neighboring countries. Due to Iran's sensitive international relations with its neighbors, spatial planning of boarders has a special place in the country's planning system. The aim of this paper is to illustrate the significant role of planning in the border areas. This involves identifying problems, solutions, their key elements and components, the interactions among these elements with other elements of country planning, and illustrating the importance and necessity of addressing the border areas.This paper studies was methods and analyses pertaining to two aspects in the border areas, they are development and security. These two aspects are shown to be correlated with each other. Also, it is illustrated that the severity of the imbalance between planning in border and interior areas has significant influence on the national development of Iran. In other words, underdevelopment in boarder areas leads to insecurity in border areas, which in turn leads to underdevelopment and insecurity in the whole country. Subjective and objective obstacles that have many negative impacts on this spatial planning have been identified. Border regions are planning to remove these barriers, and providing a kind of spatial planning - leading to strategic, integrated and sustainable development, unity, integrity of the nation.
    Keywords: Spatial planning, Border Areas, Iran
  • Hassan Almasi*, Mohmood Hassanpor Pazvari, Nima Saidi Pages 193-201
    In this paper, tourism industry would be analyzed as one of the most powerful industries all over the country and at the end, some suggestions will be presented. First of all, tourism industry strengths, weaknesses, opportunities and treatments were studied and then by formulating the suitable and related strategies in economical, political, social and marketing dimensions, SWOT matrix was planned. After distributing questionnaire among experts and drawing QSPM matrix, the best strategies for improving the tourism industry market situation were recognized that include in direct order: structuring for much more investment from private sector with government protections (2.33), 1. Improving tourism areas and planning for developing ones (2.28), 2. Providing required and favorite facilities for tourists specially attending to tourism attraction and focus on water sports and climbing (2.195).
    Keywords: tourism, strategy, strategic planning, IFE matrix, EFE matrix, IE matrix, SWOT matrix, QSPM matrix
  • Ali Rahimpour*, Moslem Baqeri Pages 203-226
    Some thinkers considered the 21st century as the century of tourism, a clean, smokeless industry that has a great influence on countries’ development. Due to its attractions and unique travel destinations, Iran has a great potential for making use of the benefits of this industry. However, the country’s tourism industry has not been developed properly. One of the reasons for this problem, as experts believe, is lack of quality and talent employees in the industry. This should be dealt with by managers through strategic human capital planning in order to attract high-quality employees. Strategic human capital planning is a comprehensive, structured approach for the process of analysing the number and the kind of talented employees that an organisation or an industry requires in accordance with its current and future strategic directions. The authors have dealt with this process in terms of identification and explanation of factors affecting such planning attempts in Iranian tourism industry. This paper has been organised around this goal and conducted using exploratory mixed method along with qualitative content analysis in the qualitative part, along with surveying methods conducted using SPSS and LISREL software tools in the quantitative part. After acquiring theoretical sufficiency by interviewing the experts of the field and conducting qualitative content analysis on the interviews, a questionnaire was distributed containing 48 factors classified into four categories that were believed to affect strategic human capital planning in the country’s tourism industry in public, private, national and international levels.
    Keywords: Tourism industry, human capital, strategic planning, exploratory mixed method
  • Bahman Ramezani*, Hassan Farajzadeh, Roshanak Moradian Pages 227-239
    Sport – tourism is a part of tourism that by enjoying sport acts as a positive and extra national phenomenon. It was started to pay attention to planning for sport – tourism when natural places were selected as one of the tourism destinations. If sport – tourism activity is planned positively, in addition to optimal management and protection, it has some benefits to native societies and local economies. The climate is one of the phenomena that have significant effect on tourism, and there is a strong relationship between them. In this study with using of Becker method, physiological equivalent temperature index and kay & Vamplew model to evaluate and identify time-span sports - tourism has been Rudsar city. The assessment of climate conditions for sport - tourism, the average monthly temperature, relative humidity, rainfall, vapor pressure, wind speed and cloud cover five stations Ramsar, Hratbar, Kakroud, Shalman and Speely were used for 15-year period (1996-2010). The results has shown that the study area of June month to September suitable is for sports - tourism activities and climatic comfort (Bioclimatic) has established in this months. Based on these research findings we hope that authorities can help to economic development, employment increase and incomes raise.
    Keywords: Sport, tourism, Climatic comfort, Rudsar, Natural Environments