فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 38 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی آقایی، علی اصغر انواری رستوی، وحید احمدیان*، قاسم منظری توکلی صفحات 1-27
    هیات تدوین استانداردهای حسابداری ایران، سلسله مراتبی از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری ارائه و ادعا میکند که اهمیت نسبی این ویژگی ها در میان گروه های مختلف تصمیمگیرنده متفاوت است. در این مقاله، بررسی اهمیت نسبی ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری در میان گروه های مختلف تصمیم گیرنده شامل تهیه کنندگان، حسابرسان و استفادهکنندگان صورتهای مالی مورد توجه قرار گرفته است. در ابتدا با استفاده از روش های متداول نمونه گیری، تعداد نمونه مورد آزمون هر یک از گروه های مختلف تعیین و سپس با استفاده از پرسش نامه نظریات گروه ها جمع آوری گردید. طراحی پرسشنامه بر اساس مدل AHP بوده و قضاوت پاسخ دهندگان با استفاده از نرم افزارهای Expert Choice و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که اهمیت نسبی ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری به جز ویژگی قابلیت مقایسه از دیدگاه تهیه کنندگان، حسابرسان و استفادهکنندگان صورتهای مالی متفاوت است. تهیه کنندگان برای ویژگی مربوط بودن، حسابرسان برای ویژگی قابل اعتماد بودن و استفاده کنندگان برای ویژگی قابل فهم بودن بیشترین اهمیت را قائل هستند.
    کلیدواژگان: ویژگیهای کیفی اطلاعات حسابداری، گزارشگری مالی، تهیه کنندگان، حسابرسان، استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری
  • یحیی حساس یگانه، مرتضی احمدی صفحات 29-52
    ساختار حاکمیت شرکتی قوی منجر به نظارت بهتر بر مدیریت، تولید اطلاعات حسابداری به موقع، و افزایش سرعت شناسایی اخبار بد برای مطلع ساختن هیات مدیره و انجام اقدامات لازم خواهد گردید. (گارسیا و همکاران، 2005). در سوی دیگر، محافظه کاری ایجاد کننده سیستمی است که از اضافه پرداخت به مدیران جلوگیری کرده و مانعی برای هرگونه خوشبینی افراطی مدیران خواهد بود(واتز، 2003). اگر محافظه کاری واقعا نقشی در اداره مشکلات نمایندگی ایفا کند، آنگاه انتظار می رود با افزایش تضاد منافع مدیران و مالکان، تقاضا برای محافظه کاری افزایش یابد. به این ترتیب شرکتهایی با ساختار حاکمیت شرکتی مناسبتر، درجه بالاتری از محافظه کاری را نیز نشان می دهند (گارسیا و همکاران، 2005). این بدین معنی است که انتظار می رود حساسیت بازده به اخبار بد نسبت به اخبار خوب در بین شرکت هایی با ساختار حاکمیت شرکتی قوی تر، بیشتر باشد. (باسو، 1997).
    در این تحقیق با بررسی اطلاعات 179 شرکت حاضر در بورس اوراق بهادار تهران در طی دو سال 89 و 88 و با استفاده از رگرسیون چندگانه و داده های مقطعی، ارتباط بین سازوکارهای میزان سهام بزرگترین سهامدار، شخصیت اصلی بودن، میزان تمرکز سهام، حضور مدیر عامل در هیئت مدیره، مالکیت و نفوذ دولت، رتبه کیفیت افشا، میانگین سهام تحت تملک اعضا هیئت مدیره، درصد سهام شناور آزاد شرکت، حضور متخصص مالی غیرموظف در هیئت مدیره، نسبت مدیران غیرموظف و مرجع حسابرسی از سازوکارهای حاکمیت شرکتی که نقش مهمی در این خصوص ایفا می کنند با محافظه کاری حسابداری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به غیر از میزان تمرکز سهام شرکت و کیفیت افشا و اطلاع رسانی بین سایر سازوکارهای حاکمیت شرکتی و محافظه کاری حسابداری روابط معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، محافظه کاری، هیات مدیره، ذینفعان
  • موسی بزرگ اصل، امیر عباس صاحبقرانی صفحات 53-68
    استراتژی های نیروی حرکت (شتاب) که به عنوان یک استراتژی معامله و مدیریت پرتفوی به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار میگیرد بیانگر تداوم روند کنونی قیمت سهام است و اعتقاد دارد که روندهای اخیر ادامه می یابد. این استراتژی ها با فرضیه بازار کارا حتی در شکل ضعیف آن ناسازگار بوده و جزء خلاف قائده های تکنیکال به شمار می روند. در این پژوهش در صددیم با استفاده از اطلاعات مربوط به عملکرد مالی شرکت ها اثبات نماییم آیا صنایعی که نسبت به پیشبینی ها سود بیشتری کسب نمودهاند درآینده نزدیک نیز در همان جهت عمل خواهند کرد یا خیر؟ برای رسیدن به این هدف با استفاده از نمونه ای شامل سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1390 و همچنین با استفاده از پرتفوی های شبیه سازی شده براساس متغیرهای سود غیرمنتظره استاندارد شده و بازده غیرعادی پیرامون تاریخ اعلام سود به تفکیک هر صنعت به ارزیابی سودمندی و علل و عوامل وارتباط این پدیده ها پرداختیم. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که با بررسی نیروی حرکت سود بر حسب صنایع مختلف می توان بازدهی اضافی کسب نمود، همچنین میزان ارتباط این پدیده ها با گذشت زمان کم رنگ گردیده و در یک بازه ی زمانی یکساله تقریبا از میان می روند.
    کلیدواژگان: استراتژی های نیروی حرکت، نیروی حرکت صنعت، نیروی حرکت سود
  • شکرالله خواجوی، فاطمه سادات امیری صفحات 69-90
    سهامداران و اعتباردهندگان و سایر ذینفعان با ورشکسته شدن شرکت، متضرر شده و منابع خود را از دست میدهند. بنابراین لازم است که قبل از هر اقدامی، به بررسی علائم وجود ورشکستگی بپردازند. در این پژوهش پس از شناسایی متغیرهای موثر بر ورشکستگی شرکتها، متغیرهای کمی از اطلاعات صورتهای مالی شرکتهای ورشکسته طی دوره زمانی 1381- 1390 استخراج و برای اندازهگیری - میزان اهمیت متغیرهای کیفی، از پرسشنامه استفاده شد. پس از شناسایی و رتبهبندی متغیرهای موثر در ورشکستگی با استفاده از تکنیک TOPSIS_AHP، مهمترین عامل ورشکسته شدن شرکتها عدم شناخت بازار معرفی شد. نسبت کل بدهی به کل دارایی و خصوصیت مدیران به عنوان دیگر عوامل کلیدی ورشکستگی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، ورشکستگی، نسبتهای مالی، متغیرهای کیفی
  • سیدعباس هاشمی، هادی امیری، رویا معین قفقازی صفحات 91-117
    همواره مورد انتقاد قرار گرفته است. یکی از معیارهایی که محققان حسابداری به عنوان جایگزینی برای سود حسابداری پیشنهاد نموده اند، سود باقیمانده می باشد، که هزینه های مربوط به سرمایه را در نظر می گیرد. در این پژوهش، ابتدا ارتباط سود حسابداری و بازده سهام و تاثیر متغیر تغییر در سود بر این رابطه، مورد بررسی قرار گرفته است. سپس با بهره مندی از مفهوم سود باقیمانده، تاثیر اجزای تغییر در سود بر این ارتباط بررسی شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، نمونه ای شامل 67 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 31383 تا 1388 انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، از الگوی رگرسیون چند متغیره بر مبنای داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که میان متغیر های سود حسابداری و بازده جاری سهام، ارتباط معنادار و مستقیمی وجود دارد و متغیر مستقل تغییر در سود خالص بر این رابطه تاثیر گذار است. همچنین در صورتی که با بهره مندی از مفهوم سود باقیمانده، تغییر در سود به اجزای آن تجزیه گردد، این اجزا ارتباط سود حسابداری و بازده جاری سهام را تقویت می نمایند. در خصوص ارتباط متغیر های سود حسابداری و بازده آتی سهام، نتایج حاصله هیچگونه ارتباط معناداری را نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: سود باقیمانده، سرمایه به کارگرفته شده، بازده سهام، هزینه سرمایه، رشد سود
  • زهرا دیانتی دیلمی، مهلا شاهینی صفحات 119-141
    روند گرایش به تئوری های حسابداری در تحقیقات حسابداری به عنوان فرآیند بررسی در طول سالیان گذشته دستخوش تغییراتی گردیده است. از آنجا که این موضوع از جمله موضوعاتی است که در سالهای اخیر مغفول ماندهاست، در این پژوهش بر آن شدیم که به بررسی روند ارائه ی تئوری های حسابداری در تحقیقات داخلی و خارجی به صورت تطبیقی بپردازیم. در این مقاله به صورت تجربی، تغییر گرایش تحقیقات حسابداری دانشگاهی را در 2 مجله بررسی های حسابداری و حسابرسی در ایران از سال 1371 الی 11390 و مجله بررسی حسابداری در آمریکا از سال 1993 تا تاریخ 2012/03/20 مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد مقالات مورد بررسی، شامل 337 مقاله ی داخلی و 337 مقاله ی خارجی می باشد. پس از کدگذاری مقاله ها، از طریق آزمون فرض مقایسه ی نسبت موفقیت در دو جامعه ی آماری، فرضیه های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های این تحقیق نشان میدهد که پرداختن به تئوری حسابداری در مقالات ایرانی نسبت به مقالات خارجی، کمتر است. همچنین استفاده از روش آرشیوی تجربی و نفوذ علوم اقتصاد و مالی (که هر دو از عوامل کاهنده ارائه تئوری حسابداری می باشند) در مقالات ایرانی نسبت به مقالات خارجی بیشتر و پرداختن به موضوعات حسابداری مالی، کمتر است که دلیل آن افزایش فزاینده ی مقالات با ساختار و داده های بازار سرمایه میباشد.
    کلیدواژگان: تئوری حسابداری، روش آرشیوی تجربی، نفوذ علوم اقتصاد و مالی و موضوعات حسابداری مالی
  • احمد خدامی پور، مصطفی دلدار، محسن چوپانی صفحات 143-167
    اطلاعات بیشتر و بهتری نسبت به بازار در اختیار دارند. عدم تقارن اطلاعاتی سبب شکل گیری جریان ناکارای اطلاعاتی می شود. این جریان ناکارای اطلاعاتی می تواند بر بازده ی آتی شرکتها اثر گذار باشد. این تحقیق تاثیر میزان عدم تقارن اطلاعاتی و چرخه عمر شرکت بر بازده آتی سهام را مورد بررسی قرار می دهد. این تحقیق شامل 670 مشاهده سال شرکت است که مربوط به 07 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1380- 1389 می باشد. برای آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره بر مبنای - داده های پانل استفاده شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که یک رابطه منفی و معنادار بین عدم تقارن اطلاعاتی و بازده آتی سهام وجود دارد. در واقع، با افزایش میزان عدم تقارن اطلاعاتی، بازده ی آتی سهام شرکتها کاهش می یابد. نتیجه دیگر مطالعه نشان می دهد که یک رابطه ی مثبت و معنادار بین چرخه ی عمر شرکت و بازده آتی سهام وجود دارد. به عبارتی دیگر، با افزایش عمر شرکتها، بازده ی آتی سهام آنها نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: بازده سهام، عدم تقارن اطلاعاتی، چرخه ی عمر شرکت
|
  • M. A. Aghaei, A. A. Anvary Rostamy, V. Ahmadian*, G. Manzari Tavakoli Pages 1-27
    Iranian Financial Accounting Standards Board applies a hierarchy of accounting qualities and asserts that the relative importance of these qualities differs between decision makers. In the article, the relative importance of qualities based on prepares, auditors and users of financial reports assertions are examined. At the first, sample was determined using conventional methods. Then, the respondent’s judgment of each group was captured by using of questionnaires. The survey questionnaire was based on the Analytic Hierarchy Process. The respondent’s judgment (a series of trade-offs between pairs of the qualities) was analyzed using SPSS and Expert Choice. The results revealed that based on users assertions, except comparability, the relative importance of the accounting information qualities are different.
    Keywords: Quality characteristics, Financial reporting, accounting information preparers, Auditors, Users
  • Y. Hasas Yaganeh, M. Ahmadi Pages 29-52
    Strong corporate governance structure results in better monitoring of management, timely accounting information, and increasing speed of bad news recognition in order to inform the board and taking needed action (Garcia et al, 2005). On the other hand, conservatism creates a system that prevents the managers and executives overpayment and prevents any excessive optimism (Watts, 2003). If conservatism really play a role in handling agency problems, the conflicting interests of managers and owners will increase the demand for increased conservatism. Thus, firms with better corporate governance structure, would show a higher degree of conservatism (Garcia et al, 2005). This means that there will be more expected return sensitivity to bad news compared to good news among firms with strong corporate governance structure (Basu, 1997).In this study information of 179 companies in Tehran Stock Exchange within two years 2009 and 2010, using the multiple regression analysis and cross-sectional data, mechanisms of communication between the stock's biggest shareholder, being the parent company, stock concentration, the presence of the CEO in the board, state ownership, the average stock owned by members of the board, the percentage of free float shares of the company, the presence of outside financial expert on the board of directors, the percentage of outside directors, and the auditors, the certain corporate governance mechanisms playing an important role in this regard has been studied with accounting conservatism.The results reveal that except the quality disclosure ratings and stock concentration variables, there is a significant relationship between the mechanisms of corporate governance and accounting conservatism.
    Keywords: Corporate Governance, Accounting conservatism, Board of Director, Stakeholders
  • M.Bozorg Asl, A.Sahebgharani Pages 53-68
    Momentum strategies which are widely use as a transaction strategy and portfolio management shows the continuation of recent trend of stock prices and beliefs that recent trend will be continued in future. These strategies are in contrast with EMH even in the weak form and are considered as Technical Anomalies.In this research, using financial performance of the companies, we attempted to prove that the industries who achieve more profitability comparing their predictions, continue to this approach in the near future. Toward this goal, the research was performed using a sample consisting of companies listed in Tehran Stock Exchange(TSE) for the period of 1385 to 1390,and also with use of simulated portfolios based on the variables of standardized unexpected earnings (SUE) and abnormal return (ABR) in accordance with each industry, evaluation profitability, reasons, factors and the relevance between these phenomena.Results indicate that by investigating of momentum strategies according to different industries, abnormal return can be gained and the extent of the relationship between these phenomena is lessened over time and will fade away in a time horizon of one year.
    Keywords: Momentum Strategies, Industry Momentum, Earnings Momentum
  • Sh. Khajavi, F. Amiri Pages 69-90
    In company’s bankruptcy, stockholders, creditors and other stakeholders incurred lose and got affected. Thus, before any decisions, it is necessary to consider whether there is any signs of bankruptcy. In this research, after recognition of influencing variables on companies’ bankruptcy, quantitative variables were extracted from bankrupt companies’ financial statements and a questionnaire was used to measure these quantitative variables importance level. Afterwards, we ranked recognized factors using TOPSIS_AHP technique. After recognition and ranking efficient variables in bankruptcy, it was revealed that the most important factor of bankruptcy is the lack of market understanding. The ratio of total debts to total assets and managers attitudes were recognized as other key factors in bankruptcy.
    Keywords: rating, Bankruptcy, Financial ratios, Quality variables
  • S. A. Hashemi, H. Amiri, R. Moein Ghafghazi Pages 91-117
    Because the accounting profit computation does not consider the cost of capital, it has always been criticized. One of the proxies of accounting earnings that recently were taken into consideration by accounting researchers is residual income. In this study, the relationship between accounting earnings and stock returns and the effect of changes in the accounting earnings on this relationship has been studied. Then using the concept of residual income, the impact of changes in earnings components on this relationship has been investigated. To test the hypothesis, a sample of 67 Tehran Stock Exchange listed companies during the years 2004 to 2010 were selected. To analyze the data and hypothesis testing, a multiple regression model based on combined data was used. The results indicate that there is a direct significant relationship between accounting earnings and current stock returns and the independent variable, earnings changes, affect this relationship. Also, if using residual income, the earnings could be decomposable to components, these components will strengthen the relationship between accounting earnings and current stock returns. Also the results revealed no relationship between accounting earnings and future stock returns.
    Keywords: Residual Income, Invested Capital, Stock Return, Cost of Capital, Earnings Growth
  • Z. Dianati, M. Shahini Pages 119-141
    The procedure of tending to the accounting theories in accounting researches as a process of survey encountered some changes during past years. Since accounting Theory was neglected during past years, in this research we chose to survey the process of presenting accounting theories in Iranians research and external research comparatively.In this study, we follow empirically the changing of tendency of the scholar accounting researches in two accounting journals in Iran between 1992 and 2011 and The Accounting Review journal in America between 1993 and 2012. The number of studied articles includes 337 Iranian and 337 external articles. At this stage, after assigning a code to published articles in these journals, we analyzed research hypothesis, in two statistical populations through the proportion comparative hypothesis testing.Research results revealed that, proceeding to the accounting theories in Iranians articles is less than external ones. Using empirical method and considering decreasing effects of economics and financial sciences in Iranian articles is more than external ones. Also, because of increasing articles in capital market, using the financial accounting topics is lower in Iran than external articles.
    Keywords: accounting theory, empirical archival method, the influence of financial, economical sciences, financial accounting issues
  • A.Khodamipoor, M. Deldar, M.Choopani Pages 143-167
    If the information asymmetry exists، some investors have private and confidential information about companies more and better than other investors. Information asymmetry cause inefficient information flow which can influence company's future returns. This study investigates the impact of information asymmetry and the company's life cycle on future stock returns. With a sample of 670 firms - year regarding 67 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1380-1389, we tested the hypothesis using multivariate linear regression model based on panel data. The findings of this study indicate that there is a significant negative relationship between information asymmetry and futures stock returns. In fact, with increasing asymmetry of information, future returns of stocks of companies decreased. Another result of study shows there is a significant positive relationship between year life cycle and future stock returns. In other words, with the increase in corporate life, the future stocks returns also increases.
    Keywords: Stocks Return, Information asymmetry, Life cycle theory