فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رافیک باغومیان، آقای کیوان شعبانی*، آقای شاهین بیات صفحات 1-15
    در این تحقیق، ارتباط ارزشی سود حسابداری و تغییرات آن با بازده عادی و غیر عادی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور با توجه به مبانی نظری و ادبیات موضوعی، برای تجزیه و تحلیل داده ها، پنج مدل رگرسیونی مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری، از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1384 الی 1389 تشکیل شده و نمونه مورد بررسی با توجه به محدودیت های موجود، شامل 74 شرکت است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر این است که سود حسابداری برای استفاده کنندگان دارای ارتباط ارزشی است. به عبارتی دیگر، هر دو متغیر بازده عادی سالانه و بازده غیرعادی سالانه دارای رابطه معنادار با سود حسابداری می باشند. به این صورت که اعلان سود حسابداری با بازده عادی دارای رابطه مستقیم و معنی دار ولی با بازده غیرعادی دارای رابطه معکوس و معنی دار می باشد. در واقع اعلان سود حسابداری بر قیمت سهام تاثیر گذار میباشد و باعث کسب بازده مثبت یا منفی میشود.
    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی سود، بازده غیر عادی، سود، تغییرات سود
  • رضوان حجازی، دانشجوی دکترا غریبه اسماعیلی صفحات 17-38
    دنیای تجارت امروزه در حال تغییرات شتابان است. از این رو اغلب واحدهای تجاری در حال رشد با هدف یکپارچگی فعالیتهای واحدهای تجاری خود به دنبال استقرار سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) هستند. استقرار این سیستم ها تاثیرات عظیمی بر عملکرد این شرکتها دارد. هدف این پژوهش بررسی اثر استقرار سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان بر اثربخشی کارایی کنترلهای داخلی در رابطه با گزارشگری مالی است. نمونه مورد مطالعه شامل 120 مشاهده شرکت-سال برای دوره زمانی 1387 لغایت 1390 است. فرضیه پژوهش با استفاده از مدل رگرسیون پروبیت مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که شرکت های مستقرکننده ERP نسبت به نمونه کنترل جور شده از شرکت های فاقد ERP کمتر احتمال دارد که ضعف کنترل داخلی داشته باشند. همچنین شرکت هایی که زیان ده بودند، در دوره مذکور فعالیتهای ادغام و تحصیل داشته اند، ارزش بازار کمتری داشته اند و عمر استقرار ERP در آنها کوتاهتر بوده با احتمال کمتر، سطوح پایین تری از ضعف های کنترل داخلی دارند
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمانی، ERP، کنترل های داخلی، مسئله نمایندگی
  • محمدحسین قائمی*، آیدین کیانی صفحات 39-52
    هدف این تحقیق بررسی واکنش رفتاری سرمایه گذاران نسبت به اخبار سودهای فصلی در سطح کل بازار است.با استفاده از 2877 شرکت-فصل در بازه ی زمانی 6 ماهه اول سال 1384 تا 6 ماهه اول سال1390،الگوی رفتاری شاخص کل بازار نسبت به تغییرات سودهای فصلی را مورد مطالعه قرار دادیم تا واکنش قیمت سهام نسبت به انتشار اخبار مربوط به تغییرات سودهای فصلی در سطح کل بازار،مورد آزمون قرار گیرد.نتایج مطالعه روی نحوه ی واکنش بازار سهام نسبت به تغییرات سود فصلی در سطح بازار نشان داد که بین بازده فصلی بازار و تغییرات سود رابطه معنادار وجود ندارد و اخبار تجمیعی حاصل از اعلان های فصلی سود توسط شرکتها باعث واکنش معنادار شاخص کل بازار نمی گردد.برخلاف نتایج بدست آمده درسطح بازار،بررسی رفتار قیمت درسطح شرکتها نشان دهنده وجود رابطه مثبت و معنادار بین بازده فصلی سهام و اخبار سود است.به بیان دیگر واکنش قیمت سهام شرکتها نسبت به اخبار سود فصلی،مثبت و معنادار است.همچنین با وجود این که در سطح شرکتی،قیمت سهام نسبت به اعلان سود فصلی دچار کم واکنشی است،چنین رفتاری در سطح کل بازار مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: تغییرات نامنتظره سود، رفتار قیمت، واکنش بازار، سود فصلی
  • احسان کاظم پور*، یحیی حساس یگانه صفحات 53-70
    با توجه به تضاد منافع حاکم بر محیط حسابرسی و ماهیت مسائل موجود، طبق استانداردهای حسابرسی و آیین رفتار حرفه ای، حسابرسان باید از صلاحیت یا مهارت لازم برخودار باشند. با این وجود، تعریف جامع و کاملی از مهارت در این استانداردها وجود ندارد و تعریف این مفهوم در طول زمان دستخوش تغییرات اساسی گردیده است. صلاحیت اخلاقی یکی از ابعاد این مفهوم است که پس از بحرانهای اخیر اهمیت یافته است.بنابراین، هدف این مقاله بررسی آن است که آیا اخلاق جزءی از مهارت حسابرسان محسوب می شود. داده های این تحقیق با طرح سناریو و توزیع پرسشنامه بین150 نفر از حسابرسان مستقل در شهر تهران جمع آوری و با استفاده از روش های آماری تجزیه و تحلیل شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، بین حساسیت اخلاقی حسابرسان ماهر نیمه ماهر و نحوه تعیین تنبیه های انتظامی توسط آنها اختلاف معنادار وجود دارد. ولی در بررسی همپیشگان، آنها با یکدیگر اختلاف معنادار ندارند.
    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، قضاوت اخلاقی، آگاهی از پیامد تصمیم، نیات مدیران
  • سعید خدامرادی*، امحمد جواد شیخ، مهدی ابریشمی موحد صفحات 71-88
    دسترسی به موقع به اطلاعات دوره ای منتشره شرکتها یکی از دغدغه های اصلی فعالان بازار است.بررسی های صورت گرفته در بورس تهران طی سال های اخیر حاکی از عدم افشا به موقع و تاخیر در انتشار گزارشات میان دوره ای ششماهه حسابرسی شده شرکتها می باشد. پژوهش حاضر به بررسی میزان تاثیر هفت عامل اثرگذار بر تاخیر شامل قدمت بورسی، صنعتی که شرکت بدان متعلق است، اندازه، ساختار سرمایه، رشد، سوداوری و حجم معاملات سهام می پردازد. جامعه آماری شامل شرکتهائی است که پیش از سال 1383پذیرش و از بین آنها 102 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده اند.تحلیل داده ها با روش پانل دیتا انجام و پس از بررسی توصیفی داده ها آزمون های آماری استفاده شده اند.میانگین تاخیر شرکتهای نمونه در دوره تحقیق حدود 62روز بوده است. نتایج تحلیل ها نشان می دهد که در دوره تحقیق از بین هفت متغیر مستقل مورد بررسی، رابطه معکوس معناداری بین قدمت بورسی با تاخیر در انتشار گزارشهای مالی میان دوره ای مشاهده می شود.این بدان معناست که هر چه قدمت بورسی شرکت بیشتر باشد گزارشات آن شرکت با تاخیر کمتری نسبت به مهلت مقرر ارائه شده اند. سایر متغیرها ارتباط معناداری با تاخیر در انتشار گزارشات ندارند.
    کلیدواژگان: تاخیر در گزارش حسابرسی شده، میان دوره ای، پانل دیتا، تحلیل چند متغیره
  • غلامحسین اسدی، مهدی نیک روش، علیرضا نجف پور کردی صفحات 89-107
    نقش محافظه کاری حسابداری در حاکمیت شرکتی جهت کاهش مشکلات نمایندگی مربوط به تصمیمات سرمایه گذاری مدیران توسط صاحب نظرانی چون واتز(2003)، بال و شیواکومار(2005) و احمد و دوئلمن(2010) مطرح شده است. بر این اساس انتظار می رود که محافظه کاری حسابداری با شناسایی به هنگام تر زیان های ناشی از پروژه هایی با NPV منفی سبب اجرای اقدامات اصلاحی در این زمینه شده و همچنین انگیزه ی مدیران برای پذیرش پروژه هایی با این شرایط را کاهش دهد که این امر موجب کاراتر شدن سرمایه گذاری ها می شود. این تحقیق به بررسی رابطه محافظه کاری حسابداری با سودآوری آتی، به عنوان معیاری از تصمیمات سرمایه گذاری مدیران، در میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1380 تا 1389 و با استفاده از روش تجزیه وتحلیل رگرسیون می پردازد. مطابق مزایای محافظه کاری در بهبود کارآیی تصمیمات سرمایه گذاری، فرض شده است که رابطه ی مستقیمی میان محافظه کاری حسابداری و سودآوری آتی وجود دارد. بر اساس یافته های تحقیق رابطه معناداری بین محافظه کاری حسابداری و معیارهای سودآوری آتی وجود ندارد که این یافته ها بر خلاف یافته های احمد و دوئلمن(2010) می باشد. این نتایج نشان می دهد که محافظه کاری حسابداری نقش بااهمیتی را در تصمیمات سرمایه گذاری مدیران ایفا نمی کند. لذا پیشنهاد می گردد که تدوین کنندگان استانداردهای حسابداری کشورمان تاکید بیشتری بر بکارگیری محافظه کاری حسابداری در گزارشگری مالی نمایند تا مزایای حاکمیتی آن بتواند سهامداران و سایر استفاده کنندگان را برای نظارت بر فعالیتهای مدیران یاری رساند
    کلیدواژگان: محافظه کاری، سرمایه گذاری، سودآوری آتی
  • سید حسین سجادی، حسن فرازمند، عبدالله تاج الدینی * صفحات 109-128

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر هزینه ی سرمایه ی سهام عادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. هزینه ی سرمایه ی سهام عادی به عنوان بخشی از هزینه ی سرمایه ی شرکت، بازده مورد انتظار دارندگان سهام عادی است. حسابرسی اعتبار اطلاعات مورد نیاز سرمایه گذاران را افزایش می دهد. با افزایش کیفیت اطلاعات، ریسک اطلاعاتی کاهش می یابد در نتیجه، نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران را کاهش می دهد. بنابراین، حسابرسی با کیفیت بیشتر، می تواند هزینه ی سرمایه را کاهش دهد. در این تحقیق کیفیت حسابرسی با سه شاخص اندازه ی موسسه ی حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت و تداوم انتخاب حسابرس اندازه گیری شده است. با استفاده از اطلاعات 120 شرکت برای دوره ی 1383 تا 1389 بر پایه ی داده های تلفیقی و با استفاده از مدل اثرات ثابت، نتایج نشان داد که اندازه ی موسسه ی حسابرسی تاثیر معناداری بر هزینه ی سرمایه ی سهام عادی ندارد. اما تخصص حسابرس در صنعت و تداوم انتخاب حسابرس دارای رابطه ی منفی با هزینه ی سرمایه ی سهام هستند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت کیفیت حسابرسی تاثیر معناداری بر هزینه ی سرمایه ی سهام عادی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، هزینه ی سرمایه ی سهام عادی، اندازه ی موسسه ی حسابرسی، تخصص حسابرس در صنعت، تداوم انتخاب حسابرس
  • محمد نظری پور*، محسن پارسایی صفحات 129-146
    موضوع و هدف مقاله: از جمله دغدغه های اصلی هر سازمانی، تعیین شاخصهای ارزیابی متوازن عملکرد می باشد. یکی از ابزارهای موثر در این زمینه، رویکرد کارت امتیازی متوازن می باشد. در این پژوهش تلاش شده است تا شاخصهای ارزیابی متوازن عملکرد در شرکت ملی گاز ایران شناسایی و رتبه بندی شوند. روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی/پیمایشی است؛ لذا با مرور ادبیات موضوع، نقشه ی استراتژیک شرکت ملی گاز ایران و بهره گیری از نظر خبرگان و کارشناسان، با استفاده از تکنیک دلفی، در نهایت تعداد 27 متغیر بعنوان شاخصهای ارزیابی متوازن عملکرد، شناسایی شدند. یافته های پژوهش: با استفاده از تجزیه و تحلیل آماری و بکارگیری آزمون علامت، اصلی-ترین شاخصها که شامل 24 مورد بودند از میان این 27 شاخص اولیه استخراج شدند. سپس با استفاده از آزمون آماری فریدمن 24 شاخص اصلی شناسایی شده رتبه بندی شدند. توانایی عملیاتی نمودن نقشه ی استراتژیک رمز اصلی موفقیت و تداوم فعالیت هر شرکتی بحساب می آید. نتایج پژوهش نشان می دهد با استفاده از رویکرد کارت امتیازی متوازن می توان بخشهای مهم نقشه ی استراتژیک شرکت ملی گاز ایران را بدرستی و به موقع شناسایی، رتبه بندی و عملیاتی نمود.
    نتیجه گیری
    استفاده از رویکرد کارت امتیازی متوازن در فرایند ارزیابی عملکرد می تواند باعث صرفه جوئی در وقت و منابع شرکت ملی گاز ایران و درنتیجه زمینه ساز کسب مزیت رقابتی آن در بازارهای رقابتی امروزی گردد.
    کلیدواژگان: شاخصهای ارزیابی عملکرد، نقشه ی استراتژیک، کارت امتیازی متوازن و شرکت ملی گاز ایران
  • شهناز مشایخ*، منیژه رامشه، مهسا قاسمی صفحات 147-166
    یکنواختی نرخ مالیات، بر حفظ یکنواختی پیامدهای اجتناب مالیاتی در طول زمان متمرکز بوده و با حداقل سازی مالیات متفاوت است. این پژوهش بررسی می کند که آیا در ایران یکنواختی نرخ مالیات شرکت، اطلاعاتی در خصوص پایداری سود قبل از مالیات و اجزای آن فراهم می کند. در این مطالعه برای اندازه گیری یکنواختی نرخ مالیات از دو معیار ضریب تغییر نرخ موثر مالیات نقدی و ضریب تغییر مالیات نقدی پرداخت شده سالانه استفاده شده است. نمونه شامل اطلاعات 54 شرکت برای دوره زمانی 1381 لغایت 1390 است. نتایج پژوهش نشان می دهد یکنواختی نرخ مالیات شرکت، اطلاعاتی در خصوص پایداری سود و اجزای آن فراهم نمی کند.
    کلیدواژگان: پایداری سود، یکنواختی نرخ مالیات، نرخ موثر مالیات نقدی
|
  • Rafik Baghoumian, Keyvan Shabani *, Shahenb Bayat Pages 1-15
    The value relevance of earnings and the changes related to normal and abnormal returns have been studied in this research. Thus، according to theory and literature، for data analysis، five regression models were used. Statistical Society consists of accepted companies in Tehran Stock Exchange from 1384 to 1389 and due to current limitations the studied samples include 74 companies. Results from data analysis show that accounting earnings has Value relevance for users. In other words، both annual normal and abnormal returns have a significant relation with the accounting earnings. It means accounting earnings has a direct and significant relation to normal return، but also has a negative and significant relation to abnormal return. The announcement of accounting earnings effect on stock price and it Causes positive or negative return.
    Keywords: value relevance of earnings, abnormal returns, earnings, earnings changes
  • Dr Rezvan Hejazi, Dr Gharibe Esmaili Pages 17-38
    Today there is a rapidly changing business world. Therefore most of the growing Enterprises are moving towards Enterprise Resource Planning (ERP) systems in order to integrate their business units. Implementing this systems have a great impact on the performance of that Enterprises. The objective of this paper is investigating the impact of Enterprise Resource Planning (ERP) Systems on the effectiveness of internal controls over financial reporting. The sample include 120 Firm-yaer observations during 2008 to 2012. The hyposis tested using probit regression model. The result suggest that ERP - implementing firms are less likely to report internal control weaknesses (ICW) than a matched control sample of non – implementing firm. Furthermore firms with M&A activity، losses، lower market value، lower ERP age are less likely to relate to lower level of internal control weaknesses.
    Keywords: enterprise resource planning, ERP, internal controls, agency problem
  • Ph.D. Mohammad Hossein Ghaemi *, Aidin Kiani Pages 39-52
    Analysis of behavioral reaction of investors to seasonal earnings news at market level is purpose of this research. Using 2877 firm-season from 2nd quarter of 1384 to 2nd quarter of 1390،behavioral reaction of stock market overall index to seasonal earnings changes has been investigated. Studies on stock market reaction to seasonal earnings at market level shows that there is no relationship between seasonal market return & aggregate earnings news & seasonal announcements by firms does not cause significant change in overall index. Contrary to market level results،analysis of stock price behavior at firm level shows the significantly positive relationship between seasonal stock return & earnings news. In other words the reaction of firms'' stock price to seasonal earnings is significantly positive،and also stock price underreacts to seasonal earnings announcements. this behavior was not observed at market level.
    Keywords: Earnings surprises, Price Behavior, Market Reaction, Seasonal Earnings
  • Ehsan Kazem Pour *, Yahya Hassas Yeghaneh Pages 53-70
    This study investigates for relation between auditors ‘expertise and ethical sensitivity and moral judgment. According to conflicts of interest and nature of auditing issues، Auditors should have the competence or skills needed. However، there is no detailed definition of competence in auditing standards and the definition of this concept change over time. Ethical competence of important dimensions of this concept has considered more after current crisis. The data for this survey has been gathered by scenarios and a questionnaire distributed among 150 independent auditors in Tehran and has been analyzed using statistical methods. The results of this survey has been show that the ethical sensitivity and moral judgment is one of the key dimensions of auditors'' skills
    Keywords: Expertise, ethical sensitivity, ethical judgment, management's intention, outcome
  • Saeid Khodamoradi *, Mohammad Jadvad Sheikh, Mahdi Abrishami Movahed Pages 71-88
    The timely access to published periodical information of listed companies is one of the investors’ main concerns. Past studies in TSE shows the lack of timely disclosure and delay in company''s interim audited reports in recent years. This study aimed to determine the effects of seven factors affecting delay، such as age، industry، size، capital structure، growth، profitability and volume. The population includes all companies they accepted and listed before 2004. Then 103 companies have been selected as research sample. Data analysis was done with Panel Data method. After reviewing the data by descriptive method we used statistical tests. The Mean time of delay for sample companies reporting was about 62 days. After performing all tests، we can say that there is a significant relation between age with delay in interim financial reports. This means that if a company has older age then it has delays less than the deadline. So other independent variables do not have significant relationship with lag.
    Keywords: Audit report lag(ARL), Interim, Delay, Panel Data, Multi, variable analysis
  • Pages 89-107
    The role of Accounting Conservatism in corporate governance to mitigate agency problems associated with managers'' investment decisions is proposed by Watts (2003)، Ball and Shivakumar (2005) and Ahmed and Duellman (2010). These studies suggest that Accounting Conservatism can improve investment efficiency by reducing managers'' incentives to take on negative NPV projects and doing corrective actions about poorly performing projects. Firms that use more conservative accounting will have higher future profitability than firms that use less conservative accounting. In this research، we examined the relationship between Accounting Conservatism and future profitability، as a manifestation of investment decisions، in companies listed in Tehran Stock Exchange over the period 2001-2010. Consistent with Accounting Conservatism in improving investment decisions، we hypothesize Firms that use more conservative accounting will have higher future profitability than firms that use less conservative accounting. The findings of Regression Analysis show no significant relationship between Accounting Conservatism and future profitability. These results are not consistent with Ahmed and Duellman''s (2010) findings. The results show that Accounting Conservatism has not important role in managers'' investment decisions. So we suggest that Iranian Accounting Standards setters require increasing use of Conservatism to benefit the stockholders and other users to monitor the managers’ activities.
    Keywords: Conservatism, Investment, Future Profitability
  • Hossein Sajadi, Hassan Farazmand, Abdollah Tajodini Pages 109-128

    The purpose of this study is the investigation of the effect of audit quality on cost of equity capital in firms listed in Tehran Stock Exchange. The cost of equity capital as part of the company''s cost of capital، expected return on the common stock holders. The auditing increases the credit of required information by investors. Once information quality increases، information risk is reduced thereby reducing the expected rate of return to investors. Thus، higher quality audit can reduce cost of equity capital. The audit quality is measured by three indicators: audit firm size، auditor industry specialization and auditor tenure. In this study، data of 120 companies are analyzed for the years 2004-2011 on Panel Data basis by using the Fixed Effect Model. The result show that audit firm size has no significant effect on cost of equity capital، but auditor industry specialization and auditor tenure are negatively related to cost of equity capital. Therefore، it can be concluded that audit quality has a significant effect on cost of equity capital.

    Keywords: Audit Quality, Cost of Equity Capital, Audit Firm Size, Auditor Industry Specialization, Auditor Tenure
  • Dr. Mohammad Nazaripour *, Mohsen Parsaee Pages 129-146
    Aim
    Among the main concern for any organization is identifying the balanced performance measurement indicators. One of the most effective tools in this regard is the balanced scorecard approach. In this research، it has been attempted to identify and rank the balanced performance measurement indicators in National Iranian Gas Company.
    Method
    In the light of aim، this research is among the applied research and with respect to the method of data collection it is the descriptive/survey research. Therefore، with reviewing the related literature، national Iranian gas company’s strategic map and using experts’ opinions as well as using the Delphi technique، 27 variables were finally identified as the balanced performance measurement indicators.
    Findings
    using the statistical analysis as well as sign test، the main indicators that were 24 variables among 27 initial indicators were selected. Finally، through using Friedman test، these 24 indicators were ranked. The ability of operationalizing the strategic map is considered a key factor in success and going concern of each company. The research findings showed that using the balanced scorecard approach can identify، rank and operationalize the important parts of national Iranian gas company’s strategic map correctly and timely.
    Conclusion
    using the balanced scorecard in the process of performance measurement can lead to savings in time and resources as well as to gain competitive advantage for national Iranian gas company.
    Keywords: Performance Measurement Indicators, Strategic Map, Balanced Scorecard, National Iranian Gas Company
  • Shahnaz Mashayekh *, Manizheh Ramsheh, Mahsa Ghasemi Pages 147-166
    Sustainable tax paid rate focuses on maintaining consistent tax avoidance outcomes over time. Sustainability differs from tax minimization. This study examines whether Sustainable tax paid rate provides information about the persistence of a firm’s pre-tax earnings and earnings components in Tehran Stock Exchange. This study uses the coefficient of variation of annual cash effective tax rate and coefficient of variation of annual cash taxes paid to proxy for a sustainable tax paid rate. The sample containing 54 firms over the period 2002–2011. The results suggest that firms with more sustainable tax don’t show more persistent pre-tax earnings and earnings components.
    Keywords: earnings persistence, Sustainable Tax Paid Rate, cash effective tax rate