فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیستم شماره 10 (پیاپی 115، دی 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سهیلا نصیری، نسرین شایانفر، زهرا اسدی کنی، شیما یونس پور صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    سرطان سلول قاعده ای پوست ((Basal Cell Carcinoma-BCC شایع ترین سرطان بدن و پوست می باشد. تشخیص در مراحل اولیه می تواند با درمان قطعی همراه باشد ولی برخی از انواع BCC، به خصوص نوع انفلتراتیو قادر به تهاجم عمقی، عودهای مکرر و تخریب وسیع بافتی می باشند. لذا تعیین عوامل موثر در بروز، و تشخیص آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بروز افزایش یافته پروتئین HER2، یکی از عوامل مهم پیش آگهی در سرطان های نواحی مختلف بدن است. هدف این مطالعه، تعیین میزان بروز غشایی پروتئین HER2 در نمونه های BCC در مقایسه با پوست طبیعی حاشیه ی این تومورها است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی انجام شد. هشتاد نمونه ی بافتی با تشخیص BCC دارای پوست طبیعی به اندازه ی 2 میلی متر در حاشیه تومور وارد مطالعه شد. جهت بررسی میزان بروز غشایی پروتئین HER2 در نمونه های BCC در مقایسه با پوست طبیعی حاشیه ی تومور، از روش ایمونوهیستوشیمی استفاده گردید.
    یافته ها
    از 80 نمونه ی تحت بررسی، 34 (%5/42) نمونه مربوط به زنان و 46 نمونه (%5/57) مربوط به مردان بود. رنگ پذیری غشای سلولی در 44 نمونه (%55) از 80 نمونه ی پوست سالم حاشیه ی تومور و در 6 مورد (%5/7) از نمونه ی BCC مشاهده شد. از نظر آماری، نسبت رنگ پذیری غشای سلولی (بروز پروتئین HER2) در نمونه های پوست سالم حاشیه ی تومور به طور معنی داری بیشتر از نسبت رنگ پذیری غشای سلولی در نمونه های BCC بود (آزمون مک نمار و آزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون، 0001/0>p). از نرم افزار SPSS جهت آنالیز آماری داده ها استفاده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های موجود، به نظر می رسد که تغییر بروز پروتئین HER2 ممکن است در بروز BCC نقش داشته و می تواند به عنوان یک مارکر تشخیصی منفی در BCC استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سرطان سلول قاعده ای پوست، پروتئین HER2، بروز غشایی، روش ایمونوهیستوشیمی
  • سیده بتول امینی، فاطمه کشمیری، کامران سلطانی عربشاهی، ماندانا شیرازی صفحات 8-16
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تدوین و بررسی روایی چارچوب شایستگی های ارتباط بین حرفه ای شامل ارتباط با همکار، بیمار و خانواده وی متناسب با فرهنگ ایران انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه کیفی است و در سه فاز انجام شده است؛ در فاز اول چارچوبی 28 آیتمی از شایستگی های مهارت های ارتباطی بین حرفه ای منتج از بررسی متون تدوین شد. روایی صوری و محتوایی آن در مراحل دلفی با شرکت متخصصین در فاط دوم مورد بررسی و تایید قرار گرفت. در فاز سوم مطالعه میزان شفافیت و اهمیت و کاربرد شایستگی تعیین شده برای لحاظ شدن در برنامه های آموزشی حرفه های مختلف علوم پزشکی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    روایی و بومی سازی چارچوب 24 آیتمی در 4 بعد اصلی مهارت های ارتباطی بین حرفه ای منطبق با شرایط ایران توسط متخصصین تایید شد. میانگین اهمیت و کاربرد شایستگی های ارتباطی به ترتیب مربوط به ابعاد «ارتباط ساختارمند»(22/0±47/4)،«استراتژی های ارتباطی»(24/0±63/4)،«ارتباط با بیمار و خانواده ی وی»(20/0±63/4)«و ارتباط با همکاران»(32/0±52/4)«بود. در مجموع 17 شایستگی ارتباطی میانگین نمره بالاتر از 05/4 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    تدوین شایستگی های ارتباط بین حرفه ای یکی از گامهای اساسی در راستای تحقق همکاری بین حرفه ای و ایمنی بیمار محسوب می شود و ضرورت دارد در برنامه های اموزشی حرف مختلف سلامت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، مهارت های ارتباطی، شایستگی های ارتباطی، مهارت های بین حرفه ای
  • عاطفه تهورگر، محمدرضا وفا، فرزاد شیدفر، محمود رضا گوهری، ایرج حیدری صفحات 17-30
    زمینه و هدف
    در این مطالعه، مصرف (Whey Protein Concentrate-WPC) با پروتئین ایزوله شده سویا (Isolated Soy Protein - ISP) روی فاکتورهای متابولیک، التهابی و استرس اکسیداتیو در مردان سالم دچار چاقی و اضافه وزن مقایسه شد.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی دو سوکور تصادفی، 45 مرد سالم دچار اضافه وزن و چاقی، 12 هفته 65 گرم WPC یا 60 ISP محلول در 500 سی سی آب را، 30 دقیقه قبل از نهار نوشیدند. نمونه های خون ناشتا، ابتدا و انتهای مطالعه و فشار خون سیستولیک (Systolic Blood Pressure-SBP)، دیاستولیک (Diastolic Blood Pressure-DBP) علاوه بر ابتدا وانتها، هر دو هفته یکبار ارزیابی گردید.
    یافته ها
    در پایان بین دو گروه تفاوت SBP (02/0p<)،DBP (001/0p=)، (Apo lipoprotein AI- (apo A-I، apo B و (MDA- (Malondialdehyd (001/0p<)، (LDL) Low-Density Liprotein (015/0p=)، (High-density lipoprotein- HDL) (017/0p=)، Highsensitive C- reactive protein- hs–CRP (002/0p=) معنادار بود. در پایان، تفاوت بین دو گروه برای کلسترول تام (Total Cholesterol-TC) (22/0p=)، ((Triglyceride – TG و (Very low-density Lipoprotein –VLDL) (19/0p=) و قند خون Fasting Blood Sugar - FBS (44/0p=) غیرمعنادار بود. در انتها در گروه WPC، کاهشFBS، SBP،DBP، MDA، apo B، VLDL، TG، LDL (001/0p<) و TC و hs–CRP (001/0p=) معنادار بود. افزایش HDL و apo A-I در انتهای مطالعه به ترتیب (001/0p<) و (001/0p=) معنادار بود. بعد از 12 هفته در گروه سویا کاهش DBP معنادار (001/0p=) و سایر متغیرها تغییر معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    12 هفته مصرف 65 گرم WPC و 60 گرم ISP قبل از خوراک، فاکتورهای خطر بیماری های قلبی – عروقی در مردان دچار اضافه وزن و چاقی را کاهش می دهد و این اثر در مورد WPC بیشتر است.
    کلیدواژگان: پروتئین وی کنسانتره، پروتئین ایزوله شده سویا، نمایه های متابولیک، التهاب، استرس اکسیداتیو
  • فرین سلیمانی، رباب تیموری، ساحل همتی، اکبر بیگلریان صفحات 31-38
    زمینه و هدف
    پیش بینی اختلالات تکاملی بعدی در هنگام تولد بسیار با اهمیت است. این مطالعه با هدف پیش بینی اختلالات حرکتی کودکان با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی Artificial Neuronal Network -ANN)) در دوره نوزادی طرح ریزی شده است.
    روش کار
    در این مطالعه ی گذشته نگر، 600 شیرخوار با معاینه عصبی طبیعی و 120 شیرخوار با معاینه عصبی غیر طبیعی بررسی شدند. برای انجام تحلیل، داده ها به صورت تصادفی به دو قسمت آموزشی و آزمایشی تقسیم شدند. فرآیند یادگیری با مجموعه اول (360 مورد) انجام شد. پس از آموزش شبکه، مرحله آزمایش شبکه با مجموعه داده های آزمایشی (360 مورد داده های باقی مانده) انجام پذیرفت. تحلیل داده ها با نرم افزارR نسخه 1/14 انجام شد.
    یافته ها
    برای مقایسه صحت کلاس بندی دو مدل مبتنی بر مجموعه آزمایشی در پیشگویی اختلال حرکتی از جدول صحت کلاس بندی استفاده گردید. شاخص های هماهنگی نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی در مقایسه با مدل رگرسیون لجستیک دارای دقت پیشگویی بالاتری است و مجموع پیشگویی درست با/بدون اختلال حرکتی در شبکه عصبی مصنوعی 6/78 درصد در مقابل 9/73 درصد می باشد. سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد در مورد شبکه عصبی مصنوعی 71/0 و در مدل رگرسیون لجستیک 68/0 به دست آمد. در مجموع، ویژگی و حساسیت شبکه عصبی مصنوعی در مقایسه با مدل رگرسیون به ترتیب 0/88 درصد در مقابل 0/85 درصد و 7/31 درصد در برابر 3/18 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    توانایی شبکه عصبی مصنوعی و مدل رگرسیون لجستیک در پیش بینی کودکان بدون اختلال حرکتی مشابه بوده ولی توانایی شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی اختلال حرکتی بیش تر از مدل رگرسیونی است.
    کلیدواژگان: تکام، ل انسان، شیر خوار، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون لجستیک، اختلال حرکتی
  • مهین قاسمی، طاهره دهداری، پریسا محققی، محمودرضا گوهری صفحات 39-48
    زمینه و هدف
    باورهای نادرست مادران در زمینه مراقبت از نوزاد نارس می تواند سبب عملکرد مراقبتی نامناسب آنان شود. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر آموزش بر اساس سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر عملکرد مادران در زمینه مراقبت از نوزاد نارس خود در سال 1391 می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است. دو بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت تصادفی انتخاب و به گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. از هر بیمارستان 45 مادر دارای نوزاد نارس به صورت نمونه گیری آسان انتخاب شدند. در این مطالعه، ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه خود ساخته برای سنجش سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده و چک لیست مشاهده ای برای سنجش عملکرد مادران بود. پیش آزمون در روز اول بستری نوزاد جهت سنجش سازه های تئوری و عملکرد مادران انجام شد. مداخله آموزشی بر مبنای نتایج پیش آزمون طراحی و برای گروه آزمون اجرا شد. زمان ترخیص نوزاد، هر دو گروه مجددا پرسش نامه های مربوطه را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS و آزمون های تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره قصد (02/0p=)، نگرش (001/0p<)، هنجارهای انتزاعی (002/0p=)، کنترل رفتاری درک شده (001/0p<) و همچنین عملکرد کلی مادران در مراقبت از نوزاد نارس (001/0p=) در گروه آزمون، افزایش معنی داری نسبت به گروه کنترل، در مرحله پس از مداخله داشت.
    نتیجه گیری
    اجرای مداخله آموزشی بر اساس سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده یک استراتژی موثر برای بهبود نحوه مراقبت از نوزاد نارس توسط مادر می باشد.
    کلیدواژگان: نوزاد نارس، بخش مراقبت ویژه نوزادان، آموزش، تئوری رفتار برنامه ریزی
  • سعیده یوسف زاده، مرتضی زاهدی صفحات 49-57
    زمینه و هدف
    پوست آدمی بیش از هر قسمتی از بدن در معرض خطرات، بیماری ها و عوارض ناشی از کار قرار دارد. یکی از کاربردهای مطالعه در زمینه ارتباط بیماری ها با پوست، استفاده از اثر انگشت در تشخیص بیماری و در نتیجه درمان به موقع آن است. در این پروژه تصاویر اثر انگشت مربوط به چند بیماری سیستماتیک مانند دیابت و اعتیاد مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    اولین روشی که در تحلیل داده ها استفاده شده، روش Power Spectrum است. با توجه به نتایج به دست آمده، روش های دیگری برای استخراج ویژگی از تصاویر اثر انگشت بررسی شد. ترکیب ویژگی های بافتی که از ضرایب موجک استخراج می شوند، با ویژگی های آماری موجک، بردار ویژگی قویتری خواهد ساخت. در این تحقیق دو روش مبتنی بر ویژگی های آماری موجک و ویژگی های بافت تصویر، برای تحلیل تصاویر اثر انگشت بیماران استفاده شده است.
    یافته ها
    تبدیل موجک و ویژگی های استخراجی از ضرایب موجک، در آنالیز تصاویر، قویتر از روش های مبتنی بر تبدیل فوریه مانند Power Spectrum عمل می کنند. روش مبتنی بر ترکیب واریانس زیرباندهای موجک و ویژگی های بافت بهترین نتایج را داشته است، که در مورد اعتیاد 73 درصد و در مورد دیابت 67 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این روش ها در تشخیص ارتباط بیماری ها با اثر انگشت امیدوارکننده است. این موضوع نیازمند تحقیقات بیشتر و عمیق تر است.
    کلیدواژگان: اثر انگشت، بیماری، Power Spectrum، موجک، بافت
  • حیدر ندریان، آذر طل*، هایده هورسان، آرزو فلاحی صفحات 58-69
    زمینه و هدف

    بیماری اولسر پپتیک Peptic Ulcer Disease -PUD)) تاثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا دارد. هدف از این مطالعه به کارگیری تحلیل مسیر مبتنی بر مدل رگرسیون جهت تعیین الگوی پیش بینی کننده های کیفیت زندگی بیماران مبتلا به PUD با استفاده از سازه های مدل پرسید (PRECEDE) بود.

    روش کار

    این مطالعه تحلیلی مقطعی بر روی 120 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان بعثت شهر سنندج که در سال 1389 طی نمونه گیری آسان به دست آمدند، انجام شد. ابزار این مطالعه پرسش نامه هایی مشتمل بر سازه های مدل پرسید (PRECEDE model) (کیفیت زندگی، وضعیت سلامت، رفتارهای خودمدیریتی، عوامل مستعد کننده شامل آگاهی و نگرش، تقویت کننده و قادرکننده) بود. جهت اندازه گیری سازه های کیفیت زندگی و وضعیت سلامت از پرسش نامه استاندارد استفاده شد و سازه های دیگر پرسش نامه به دلیل عدم وجود ابزار استاندارد، توسط محققان طراحی شد. پرسش نامه ها توسط یک کارشناس ارشد آموزش بهداشت طی مصاحبه با بیماران تکمیل گردید و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز مسیر مبتنی بر رگرسیون قرار گرفت. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه نشان داد که سلامت به طور مستقیم بر کیفیت زندگی موثر بود. رفتارهای خودمدیریتی نیز از طریق عوامل تقویت کننده بر وضعیت سلامت و کیفیت زندگی موثر بود. عوامل مستعدکننده، تقویت کننده و قادر کننده نیز از طریق تاثیر بر وضعیت سلامت به طور غیر مستقیم بر کیفیت زندگی موثر بودند. عوامل تقویت کننده دومین عامل پیش بینی کننده کیفیت زندگی و پس از آن عوامل مستعد کننده قرار داشت.

    نتیجه گیری

    مدل پرسید می تواند به عنوان چارچوبی جهت طراحی مداخلات آموزشی به منظور ارتقاء کیفیت زندگی در بیماران PUD به کار گرفته شود. عوامل تقویت کننده، به عنوان مهمترین عامل مرحله تشخیص آموزشی و اکولوژیک پیش بینی کننده کیفیت زندگی بیماران مشخص گردید.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اولسر پپتیک، مدل پرسید، تحلیل مسیر
  • مرضیه محمدعلی نوروزی، آغافاطمه حسینی، محمودرضا گوهری صفحات 70-77
    زمینه و هدف
    با توجه به محدودیت های مراکز درمانی و بیمارستان در سطح کشور، توجه به طول مدت اقامت بیمار در بیمارستان اهمیت پیدا می کند. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر طول مدت اقامت بیماران آپاندکتومی در بیمارستان های تامین اجتماعی کشور با استفاده از مدل چند سطحی است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی است که ارتباط بین طول مدت اقامت بیماران آپاندکتومی و متغیرهای سن، جنس، نوع بیمه بیمار و تعداد تخت فعال بیمارستان را مورد بررسی قرار می دهد. اطلاعات کلیه 570 بیمار که در 6 ماهه اول سال 1388 در بیمارستان های تامین اجتماعی کشور برای آپاندکتومی بستری شدند از سیستم HIS بیمارستان ها استخراج شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری رگرسیون سه سطحی استفاده گردید. تحلیل داده ها و برازش مدل در نرم افزار SAS نسخه 9.1 اجرا گردید.
    یافته ها
    میانگین طول مدت اقامت بیماران آپاندکتومی4/2 روز بود. جنسیت، سن، نوع بیمه بیمار و تعداد تخت فعال بیمارستان، تاثیری در طول مدت اقامت بیماران آپاندکتومی نداشت (05/0p>). اثر تصادفی بیمارستان بر طول مدت اقامت بیماران معنادار است (003/0p=)، یعنی مدت اقامت بیماران در بیمارستان های مختلف متفاوت است ولی بین طول مدت اقامت بیماران استان های مختلف اختلاف معناداری وجود ندارد و واریانس بین استان ها معنی دار نیست (302/0p =).
    نتیجه گیری
    در نظر گرفتن وابستگی میان داده ها و استفاده از مدل رگرسیون چند سطحی منجر به یافتن اثر تصادفی بیمارستان گردید که نشان می دهد بیمارستانی که بیمار در آن بستری می شود بر مدت اقامت بیماران تاثیر دارد و استفاده از مدل چندسطحی این تفاوت را آشکار می کند.
    کلیدواژگان: رگرسیون چندسطحی، طول مدت اقامت، آپاندکتومی، بیمار بستری
  • سمانه فراحتی_د ر ر زاده_د ناهید بیژه_د امید محجوب صفحات 78-88
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی عروقی یکی از مهم ترین علل مرگ و میر زنان پس از یائسگی است. کاهش فیزیولوژیک مقادیر استروژن و تجمع چربی احشایی و اضافه وزن، خطر ابتلا به اختلالات عروقی را در سنین یائسگی فزونی می دهد. هدف این تحقیق تعیین تاثیر تمرینات هوازی بر سطح پلاسمایی اکسید نیتریک و عملکرد اندوتلیوم عروق زنان یائسه بود.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 23 زن یائسه و سالم با میانگین سن 56/5±4/54 سال به صورت هدفدار گزینش شدند و به طور تصادفی به دو گروه تمرین (13 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه با شدت50 تا70 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره تمرین هوازی انجام دادند و زمان هر جلسه تمرین به تدریج از 30 تا 45 دقیقه افزایش یافت. طی این مدت گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی منظمی شرکت نداشت. پیش از آغاز و پس از اتمام برنامه تمرین هوازی، اندازه های تن سنجی، حداکثر اکسیژن مصرفی، غلظت اکسید نیتریک و شاخص Flow mediated dilation (FMD) افراد اندازه گیری شد. داده ها از طریق روش اندازه های تکراری و تی استیودنت همبسته در سطح معنی داری (05/0>p) تحلیل شدند.
    یافته ها
    هشت هفته تمرین هوازی منجر به کاهش معنی دار وزن و درصد چربی بدن؛ افزایش معنی دار حداکثر اکسیژن مصرفی (001/0p=)، غلظت اکسید نیتریک (026/0p=) و شاخصFMD (003/0p=) گروه تمرین شد.
    نتیجه گیری
    هشت هفته تمرین هوازی باعث افزایش تولید اکسید نیتریک و بهبود عملکرد اندوتلیوم عروق زنان یائسه شد و می توان گفت تمرینات بدنی منظم و مستمر احتمالا می تواند به عنوان یک عامل پیشگیری کننده در بروز بیماری های قلبی عروقی زنان یائسه موثر باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، عملکرد اندوتلیوم، شاخص FMD، اکسید نیتریک، زنان یائسه
|
  • Soheila Nasiri, Nasrin Shayanfar, Zahra Asadi Kani, Shima Younespour Pages 1-7
    Background
    Basal Cell Carcinoma (BCC) is the most common skin cancer. Early diagnosis is usually associated with complete eradication; however some subtypes especially infiltrative types are associated with deep invasion، multiple recurrences and wide tissue destruction. Thus، any factor contributing to its development or help in diagnosis is appreciated. The aim of the present study is evaluation and comparison of the membranous expression of HER2 protein in normal skin and cutaneous BCC.
    Methods
    In this cross sectional study 80 cases of BCC including at least 2 millimeter of surrounding normal skin were selected and analyzed. Immunohistochemical method is used for evaluation of membranous expression of HER2 protein in BCC compared to normal skin.
    Results
    Of 80 cases studied، 34 (42. 5%) were female and 46 (57. 5%) were male. Membranous staining was found in 44 (55%) of normal surrounding skin and 6 (7. 5%) of BCC cases. The increased membranous expression of HER2 in surrounding normal skin compared to BCC was statistically significant (McNemar test، p< 0. 0001). SPSS software was used for statistical analysis of data.
    Conclusions
    Above findings suggest that HER2 protein could be a factor in developing of BCC and can be used as a negative marker in diagnosis of BCC.
    Keywords: Basal cell carcinoma, HER2, Membranous expression, Immunohistochemistry
  • Seyedeh Batool Amini, Fatemeh Keshmiri, Kamran Soltani Arabshahi, Mandana Shirazi Pages 8-16
    Background
    Development of a core competency of inter-professional education is key step in the implementation of inter professional education and team-based care. The purpose of this research was to develop a validated set of inter professional collaborator communication skill core competencies compatible with the Iranian culture.
    Methods
    This study was qualitative، and conducted in two phases. In the first phase، a 28 item framework of the inter-professional collaborator communication skill core competencies set was developed and the Delphi round of experts was undertaken to validate these competencies. In the second phase، the validated competencies were evaluated for clarity and utility in medical science curriculum.
    Results
    The finding of the Delphi round led to the 24 item framework in 4 core themes of inter professional collaborative communication skill competency. In the second phase، mean of utility competency themes showed structured communication (4. 77±0. 22)، communication strategies (4. 63±0. 24)، communication with patient and family (4. 63±0. 20)، and communication with colleagues (4. 52±0. 32). Overall 17 communication competencies had an average score greater than 4. 5.
    Conclusions
    Development of inter-professional communication competency is the essential step in order to fulfill inter-professional collaboration and patient safety. So، it is necessary to be considered in health care curriculum.
    Keywords: Inter professional education, Communication skill, Communication competency, Inter, professional skill
  • Atefeh Tahavorgar, Mohammadreza Vafa, Farzad Shidfar, Mahmood Reza Gohari, Iraj Heydari Pages 17-30
    Background
    In this study، the effects of consumption of Whey Protein Concentrate (WPC) were compared with Isolated Soy Protein (ISP) on metabolic، inflammatory and oxidative stress factors in healthy overweight and obese men.
    Methods
    In this double - blind randomized clinical trial، 45 healthy overweight and obese men drank either 65 gr WPC or 60 gr ISP in 500 ml water 30 min before lunch. Fasting blood samples were analyzed before and after the study، Systolic Blood Pressure (SBP) and Diastolic Blood Pressure (DBP) were investigated before and after the study and every two weeks.
    Results
    At the end، there was a significant difference between the groups for SBP (p<0. 02)، DBP (p=0. 001)، Apo lipoprotein A-I (apo A-I)، Apo B، Malondialdehyde – MDA (p<0. 001)، (Low Density Lipoprotein -LDL) (p=0. 015)، (High Density Lipoprotein – HDL) (p= 0. 017)، (Highsensitive C- reactive Proetein – hs – CRP) (p=0. 002). At week 12، the difference between the groups was nonsignificant for (Total Cholesterol – TC) (p=0. 22)، (Triglyceride – TG) and (Very Low – Density Lipoprotein – VLDL) (p=0. 19) and (Fasting Blood Sugar - FBS) (p=0. 44). In WPC group، the decrease of FBS، SBP، DBP، MDA، apo B، VLDL، TG، LDL (p<0. 001) and TC and hs-CRP (p= 0. 001) was significant. Increase of HDL and apo A-I was respectively (p<0. 001) and (p=0. 001) significant. After 12 weeks in ISP there was a significant decrease for DBP (p=0. 001) and other variables did not differ significantly.
    Conclusions
    Consumption of 65 grams of WPC and 60 grams of ISP before meal during 12 weeks can decrease CHD risk factors in healthy over weight and obese men and this is more effective for WPC.
    Keywords: Whey protein concentrate, Isolated soy protein, Metabolic indices, Inflammation, Oxidative stress
  • Farin Soleimani, Robab Teymouri, Sahel Hemati, Akbar Biglarian Pages 31-38
    Background
    Prediction of developmental disorders in infancy is very important. This study aimed to predict movement disorders of children using Artificial Neural Network (ANN) model.
    Methods
    This was a retrospective study، in which 600 infants with normal and 120 infants with abnormal neurologic examination were evaluated. For analysis، the data divided the study group randomly into two equal parts، training and testing. At first the learning process was made on training set (360 cases). After the learning process، testing phase was done with the testing data set (360 cases). All data analysis was carried out by R 14. 1 software.
    Results
    For comparing the accuracy of the models'' prediction، the accuracy classification table was used for the testing subset. The concordance indexes showed that the ANN model led to more accurate predictions compared to the LR model (true prediction with or without developmental disorder was 78. 6% vs. 73. 9%). The under Receiver Operating Characteristic (ROC) curves، calculated from testing data، for ANN and LR model were 0. 71 and 0. 68، respectively. In addition، specificity and sensitivity of the ANN model vs. LR model was calculated 88. 0% vs. 85. 0% and 31. 7% vs. 18. 3%، respectively.
    Conclusions
    The ability of ANN and LR predictions to identify infants without developmental disorder is similar but the ability of the ANN predictions to identify infants with developmental disorder is better than LR predictions.
    Keywords: Human development, Infant, Artificial neural network, Logistic regression, Movement disorder
  • Mahin Ghasemi, Tahereh Dehdari, Parisa Mohagheghi, Mahmood Reza Gohari Pages 39-48
    Background
    Incorrect belief of mothers in regard to taking for care of their premature neonates could lead to poor care performance. The purpose of this study was to evaluate the effect of education based on the theory of planned behavior of structures on the performance of the mothers، in the care of premature infants in 2013.
    Methods
    This survey was a quasi-experimental study. Two hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences were randomly selected and divided into control and test groups. Then، 45 mothers were selected by simple sampling method from each hospital. Instruments for gathering data were designed based on theory of planned behavioral constructs and observational checklist for assessing function of mother for care of premature infants. Educational program was designed according of pre-test results and performed in the experimental group. Two groups were followed-up to the discharge of the neonates. Data was analyzed by SPSS statistical software (version 16) and independent sample t-tests and student’s t test for paired sample.
    Results
    Significant improvements were observed in the mean score of attitude (p<0. 0001)، subjective norms (p=0. 002)، perceived behavioral control (p<0. 0001)، intention (p=0. 02) and overall performance of mothers to take care of premature infant (p=0. 001) in the experimental group as compared to the control group.
    Conclusions
    Implementing educational intervention based on theory of planned behavior constructs may be an effective strategy for improving the performance of mothers to care of premature neonate.
    Keywords: Prematurity, Neonatal intensive care unit, Education, Theory of planned behavior
  • Saeideh Yousefzadeh, Morteza Zahedi Pages 49-57
    Background
    Human skin more than any other part of the body، is exposed to the risks of diseases and complications of labor. One of the applications of study on the relationship between skin and diseases is use of fingerprints in the diagnosis and the subsequent treatment of it. We analyzed the fingerprint images of two systematic diseases namely diabetes and addiction.
    Methods
    The first method has been used in the data analysis was power spectrum. The results showed that in order to extract the features from fingerprint images other methods must be found. The combination of textural features extracted from the wavelet coefficients with the statistical features of wavelet، will make stronger feature vector. In this thesis، two methods based on statistical characteristics of wavelet and texture features of images have been used for analysis of fingerprint images in patients.
    Results
    Wavelet transform and extracted features from wavelet coefficients act stronger than the Fourier transform in image analysis. Combination of wavelet and texture features had the best results. Results of addiction and diabetes test were 73% and 67% respectively.
    Conclusions
    These results are promising in detecting relationship between fingerprints with diseases. More research is needed on this topic.
    Keywords: Fingerprint, Diseases, Power spectrum, Wavelet, Texture
  • Haidar Nadrian, Azar Tol, Haydeh Hoursan, Arezo Fallahi Pages 58-69
    Background

    Peptic Ulcer Disease (PUD) has a considerable impact on patients’ quality of life. So، the aim of this study was application of regression based path analysis for introduction of the best model of PUD quality of life determinants، using PRECEDE Model constructs.

    Methods

    This cross sectional study was performed among 120 outpatient referee with PUD to Beasat Hospital in the city of Sanandaj in Iran. Study instrument included questionnaires regarding PRECEDE model constructs used to measure the variables. Reliability and validity of the instruments were examined and approved. Significant level was set at 0. 05.

    Results

    Study findings showed that health status had a direct effect on quality of life. Self-management behaviors had an indirect effect on quality of life and health status through reinforcing factors. Also، predisposing، reinforcing and enabling factors had an indirect effect on quality of life through health status. After health status، reinforcing factors was the second powerful predictor of quality of life in PUD patients and then predisposing factors was the third one.

    Conclusions

    PRECEDE model can be used as a conceptual framework for designing and implementing educational intervention programs to promote quality of life in PUD patients. Reinforcing factors was found as the most powerful factor in the educational and ecological diagnostic stage of predictors of quality of life in PUD patients which need to be considered، carefully، while designing intervention programs.

    Keywords: Quality of life, Peptic ulcer disease, PRECEDE model, Path analysis
  • Marzieh Mohamadali Noruzi, Agha Fatemeh Hosseni, Mahmood Reza Gohari Pages 70-77
    Background
    Because of the limitations concerning health centers and hospitals in Iran، the length of stays at the hospitals is of high importance. The purpose of this research is to investigate the factors affecting the length of stay among appendectomy patients at Social Security Organization hospitals using a multilevel model.
    Methods
    We presented an applied-analytical study which investigated the relation between length of stay among appendectomy patients at Social Security Organization hospitals and variables namely، age، gender، type of insurance and the inpatient bed count at hospital. The information of patients who were hospitalized in hospitals for appendectomy during the first 6 months of 2009، were gathered from HIS system of the hospitals. The three-level regression statistical method was used to analyze the data. All analyses were conducted in SAS 9. 1 software.
    Results
    The findings show that the average length of stay among patients was 2. 4 days and gender، age، type of insurance and the number of inpatient bed count at the hospital had no effect on the length of stay at hospital. The results also indicated that there is a significant difference between the lengths of stay in different hospitals but no significant difference was observed between different provinces.
    Conclusion
    Considering the dependence between the data and using the multi-level regression model led to concluding the significant difference between the length of stay in different hospitals.
    Keywords: Multilevel regression, Length of stay, Appendectomy, Inpatient
  • Samaneh Farahati, Seyed Reza Atarzadeh Hosseini, Nahid Bijeh, Omid Mahjoob Pages 78-88
    Background
    Cardiovascular disease is one of the main causes of morbidity and mortality in postmenopausal women. Physiological decrease in estrogen levels and accumulation of visceral fat and being overweight، increase the risk of cardiovascular disorders in the menopausal years. The aim of this study was to determine the effects of aerobic exercising on plasma nitric oxide level and vessel endothelium function in postmenopausal women.
    Methods
    In this semi-experimental study، twenty-three healthy postmenopausal women with the average of age: 54. 4±5. 56 years were randomly divided into two exercise group (n= 13) and control (n=10) group. The exercise group performed aerobic exercise for eight weeks، three sessions per week with 50-70% of maximum heart rate reserve. The duration of each training session was increased from 30 to 45 minutes gradually. During this period، the control group did not participate in any regular exercise program. Before and after aerobic training program، anthropometric measurements، VO2 max، nitric oxide concentrations and Flow Mediated Dilation (FMD) of all subjects were measured. Data were analyzed with paired t-student test at a significance level of p<0. 05.
    Results
    Eight weeks of aerobic exercise، led to a significant reduction in weight and body fat; VO2max (p=0. 001)، FMD index (p=0. 026) and nitric oxide concentration (p=0. 003) were significantly increased after aerobic exercise program.
    Conclusions
    Eight weeks of aerobic exercise induced increasing in nitric oxide and improving the vessel endothelium function in postmenopausal women; and it can be said that regular exercise may probably have a preventive effect for the development of cardiovascular disease in postmenopausal women.
    Keywords: Aerobic exercising, Endothelium function, FMD index, Nitric oxide, Postmenopausal women