فهرست مطالب
فصلنامه راهبرد
پیاپی 32 (تابستان 1383)
- 384 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
- تاریخ انتشار: 1383/04/15
- تعداد عناوین: 19
- گفتمان
-
شکاف «انتظار شریعت» و «اقتصادی واقعیت» در حکومتداری ایران امروز / مصاحبه با آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 7
اصل دین و اصل فقه و جاهای دیگر برای خود مبانی خاصی دارند. موازین بعد از اصول است. یعنی وقتی از اصول گذشتیم یکسری از قواعد و ضوابط را از اصول و منابع اصطیاد میکنیم که پایههایی برای استنباط های بعدی میشود. احکام بعد از همه اینهاست. اگر بخواهیم ترتیبی دهیم مبنا، میزان و حکم است.
کلیدواژگان: شکاف انتظار شریعت، حکومتداری ایران - ژرفا
-
صفحه 35
امروزه در فرهنگ واژگان عمومی، واژهی «نهادینهسازی»، در معنای بسترسازی یا جاریسازی و واژه بهینهسازی بعضا به جای صرفهجویی و کاهش مصرف استفاده میشود. با عنایت به اینکه این نوشتار، در ارتباط مستقیم با مفهوم این دو واژه است، ختصر اشارهای به تعریف مفهومی از این دو واژه میشود.
کلیدواژگان: واژگان عمومی، بهینه سازی، صرفه جویی -
بازخوانی تجربه کره، نسبت امنیت انرژی و بهینگی مصرفصفحات 49-59
فقدان منابع انرژی، کرده را وادار میکند تا تقریبا برای تامین نیازهای انرژی خویش بهطور کلی بر واردات تکیه نماید در سال 2000، میزان وابستگی به انرژی وارداتی، از جمله انرژی هستهای 98 درصد بود و هزینهای بالغ بر 6/18 میلیارد دلار آمریکایی، معادل با 9/19 درصد کل رشد واقعی داخلی در برداشت. علیرغم تلاشهای همه جانبهی ملی دولت در راستای تشویق صرفهجویی و کارآیی بیشتر انرژی، انتظار میرود که به دلیل رشد اقتصادی پایدار پیشبینی شده، تقاضای انرژی در آینده افزایش یابد.
کلیدواژگان: واردات، منابع انرژی، صرفه جویی، رشد اقتصادی -
صفحه 60
با روند کنونی خودروهایی که با فنآوری قدیمی و تفکر یارانهای در کشور تولید میشوند، روز به روز مشکلات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی کشور افزایش خواهد یافت. امروزه در بیشتر کشورها، طرحهای ملی بلندمدتی را جهت جایگزینی گاز طبیعی فشرده به عنوان سوخت متداول در خودروها پایهریزی کردهاند. کشور ایران با در اختیار داشتن حدود 5/15 درصد ذخایر گاز طبیعی دنیا، موقعیت ممتازی را در جایگزینی گاز طبیعی فشرده (CNG) داراست؛ هم اکنون، بنزین با هزینه هنگفتی وارد کشور شده و با پرداخت یارانه کلان برای این سوخت، سرمایه ملی مملکت به هدر میرود. گرچه از نظر اقتصادی، فرایند جایگزینی گاز طبیعی فشرده با بنزین به سرمایهگذاری فراوان نیاز دارد، مطالعات نشان میدهد که این سرمایهگذاریها کاملا برگشتپذیر خواهد بود.
کلیدواژگان: سیاست راهبردی، یارانه، بنزین -
ثلث مصرف انرژی کشور، آکنده از چالش؛ انرژی بخش خانگی مقاومت سنگین در برابر بهینگیصفحات 81-92
بخش خانگی با مصرف بیش از 32% از کل مقدار انرژی مصرفی کشور در سال 1381، بالاترین سهم در میان سایر بخشهای اقتصادی کشور به خود اختصاص داده است. آمار نشان میدهد که مصرف انرژی در بخش خانگی سالانه (در طی دهه 70) بهطور متوسط حدود 45% رشد داشته است که ادامه روند فعلی از سال 1381 تا سال 1400 منجر به مصرف بیش از 6952 میلیون معادل بشکه نفت خام و به ارزش 6/157 میلیارد دلار به قیمتهای جاری حاملهای انرژی خواهد شد.
کلیدواژگان: انرژی، مقاومت، بهینگی -
صفحه 93
بخش حملونقل، عهدهدار نقل و انتقالات شهری، برونشهری، بینشهری و بینالمللی است که با شیوههای گوناگون اعم از زمینی، دریایی، هوایی و لوله به جابجایی کالا و مسافر میپردازد. ; 1- حمل و نقل زمینی شامل حمل و نقل جادهای و ریلی با کاربرد درون شهری، بینشهری و بینالمللی میشود. ; 2- حمل و نقل دریایی به حمل بار و جابجایی مسافر توسط کشتی بین بنادر داخلی و خارجی اطلاق میگردد. ; 3- حمل و نقل هوایی که شامل حمل و نقل کالا و مسافر بین شهرها و کشورهاست. ; 4- خطوط لوله وانتقال سیالات که شامل نفت خام، فرآوردههای نفتی، گاز طبیعی، آب و غیره میشود;
-
صفحات 123-138
1- مصرف انرژی در بخش ساختمان و مسکن ; نیاز روزافزون کشورهای صنعتی و در حال توسعه به انرژی فسیلی و محدود بودن منابع آن کلیه کشورها را برآن داشته که به هر طریق ممکن ضمن بهدست آوردن آن به نحو شایسته آن را مصرف نماید. در اوایل 1970 آشکار شد که سوختهای فسیلی که از سالهای پیش پایه و اساس موازنه انرژی را در اقتصاد جهان تشکیل میداد نقش بیشتر و با اهمیتی درآیندهای نه چندان دور در دنیا پیش روی خود خواهد داشت. این موضوع پس از بحران انرژی و پیوستن بیشتر کشورهای در حال توسعه به کشورهای صنعتی اهمیت خود را نشان داد در این کشمکشها بود که سیاستمداران، مصرفکنندگان انرژی و اقتصاددانها تقریبا عقاید خود را در بخش انرژی به هم نزدیک ساختند و متفقا بر این نظر بودند که انرژیهای فسیلی ضمن فراهم کردن رفاه جامعه بایستی برای تامین نیاز بشری که روزبهروز افزایش مییابد به نحو شایسته و مناسب مصرف گردد، از طرفی دیگر در کشورهای صنعتی که ارزش افزوده به فرآوردههای فسیلی یا نفتی میدهند روزبهروز بر ثروت خود میافزایند، این در حالی است که کم شدن تولید نفت و یا افزایش قیمت آن اثر مستقیم بر فروش تولیدات صنعتی گذاشته و یک فشار نامتناسب به کشورهای در حال توسعه وارد میآورد، در این میان کشورهای جهای سوم برای رسیدن به یک رفاه نسبی راه طولانی نسبت به کشورهای پیشرفته یا صنعتی خواند داشت یادآوری این مطالب در جهت کنترل و بهینهسازی مصرف انرژی به ویژه انرژیهای فسیلی نه تنها از نظر اقتصادی بلکه از نظر زیست محیطی نیز با اهمیت میباشد.
کلیدواژگان: بهینه، مسکن، کشورهای صنعتی -
صفحه 139
نگاهی به وضعیت مصرف انرژی در کشور ; مصرف انرژی در بخشهای مختلف اقتصادی کشور در سالهای گذشته، روندی رو به رشد داشته است. آمارها نشان میدهد که طی سالهای 1373 تا 1380 مصرف نهایی انرژی با رشد متوسطی برابر 1/4% در سال روبه رشد بوده است. در بین مصرف انواع حاملهای انرژی بیشترین رشد مربوط به گاز طبیعی است که ناشی از اجرای برنامههای توسعه گازرسانی و سیاستهای جایگزینی مصرف گاز طبیعی به جای فرآوردههای نفتی بوده است.
کلیدواژگان: بهینه سازی، نگره های راهبردی -
جریان شناسی اندیشه اقتصادی در ایران امروزصفحات 163-202
پوشیده نیست که در مقام داوری و ترجیح میان بستههای سیاستی مختلف و همچنین در مقام شناخت فضا و زمینه اقتصادی یک جامعه، طبقهبندی و طیفشناسی اندیشههای اقتصادی و اندیشمندان جامعه از جایگاه مهمی برخوردار است. بهعلاوه میتوان از این طبقهبندی در جهت ارزشگذاری سطح فکری-فرهنگی نخبگان (به عنوان یک شاخص توسعه) و همچنین یافتن مبنای بهینه یا ترکیبی در حوزهی مسایل اقتصادی بهره جست. با وجود این ضرورتها، در دو دهه اخیر هیچ اثر جامع و مدونی برای ارایه طیفشناسی اندیشههای اقتصادی در ایران در دسترس نیست. تنها در حوزهی اقتصاد سیاسی، چند کتاب انگشتشمار در بخشی از مطالب خود به طبقهبندی دیدگاههای اقتصادی جناحهای موجود پرداختهاند که آن هم بسیار نارسا و سطحی است.
کلیدواژگان: اندیشه اقتصادی * شاخص توسعه - پژوهش
-
صفحه 203
همزمان با روزهای پایانی شصتمین اجلاس کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل در ژنو که خیال مقامات جمهوری اسلامی ایران از طرح قطعنامه نقض حقوق بشر علیه ایران راحت شده بود، یک نهاد بینالمللی نه چندان شناخته شدهای، در مقر یونسکو در پاریس، طی جلسهای غیرعلنی، به بررسی چند پرونده مطروحه علیه ایران با ادعای نقض حقوق بشر در زمینههای مرتبط با یونسکو میپرداخت و نماینده دولت ایران میبایست در این جسله حضور یافته و پاسخگوی ادعای مطروحه و سوالات باشد.
کلیدواژگان: یونسکو، حقوق بشر، ژنو - آینده پردازی
-
صفحه 223
خوانندگان عزیزی که بحثهای گذشته «آیندهپژوهی» راهبرد را دنبال نمودهاند، مطلعند که نماگرهای ادوار تجاری در سه دسته نماگرهای آیندهنگر، همزمان و گذشتهنگر، بر مبنای تیوری ادوار تجاری در دهه 1980 توسط کشورهای OECD توسعه داده شده است. این نماگرها، نماگرهایی هستند که با ادوار تجاری (اقتصادی) در اقتصاد ارتباط معنیداری دارند. در حال حاضر از 11 نماگر آیندهنگر، 4 نماگر همزمان و 7 نماگر گذشتهنگر، به عنوان مهمترین نماگرهای ادوار تجاری در ادبیات موضوع تحقیق نام برده میشود.
کلیدواژگان: چشم انداز، اقتصاد ایران -
یک مطالعه تطبیقی؛ مردم سالاری دینی و گونه های دیگر دموکراسیصفحات 237-265
امام خمینی (ره) در یکی از بیانات خود حکومت اسلامی را حکومتی مبتنی بر عدل و دموکراسی و متکی به قواعد و قوانین اسلامی معرفی کردند (صحفیه نور-ج 3- ص 286) و دموکراسی اسلام را کاملتر از دموکراسی غرب خواندند. (صحفیه نور- ج4- ص 314). حضرت آیت الله خامنهای «مردم سالاری دینی را بهترین ملاک برای تصحیح اخلاق، رفتار و منش مسیولان کشور دانستند (سایت ولایت 25/9/79) و آن را حقیقیتر، واقعیتر، اصیلتر و ریشهدارتر از مردمسالاری در نظامهای غربی اعلام کردند. (همانجا-15/6/80) احزاب دموکرات مسیحی فلسفه سیاسی و مبانی اعتقادی خود به دموکراسی را از اصول مسیحیت استخراج میکنند. (درسهای دموکراسی برای همه -بشریه- نگاه معاصر- ص 185).
کلیدواژگان: امام خمینی، حکومت اسلامی، آیت الله خامنه ای، فلسفه سیاسی - مبانی
-
صفحه 266
هیدگر فیلسوف عصر جدید است و انسان عصر جدید را در دو بحران گرفتار میداند ; 1-بیخانمانی، 2- نیهیلیسم؛ او رسالت خود را نجات این انسان از بحرانی که در آن گرفتار آمده است میداند. از سوی دیگر، وقتی هیدگر بر گذشته تاریخ فلسفه و مابعدالطبیعه نظر میکند آن را در بحث از موجودات مستغرق دانسته و از راز وجود و حقیقت غافل میداند. او به رغم خود از مابعدالطبیعه گذر میکند و در پی کشف حقیقت به دیدگاهی می رسد که مابعدالطبیعه او را تشکیل میدهد: هنر وشعر، البته به معنایی که مقصود اوست. هر عصری فضای خاص خود را دارد و با آن عینک بر حقایق و واقعیات نظاره میکند. انسان عصر جدید حقیقت را با عینک تکنیک میبیند و جزء را به جای کل گرفته است.
کلیدواژگان: هیدگر، نیهیلیسم، مابعدالطبیعه -
دیباچه ای بر جهانی شدن و تحول مفهوم دولت ملیصفحات 283-292
امروزه حوزههای مختلف دانش بشر، از جمله رشتههای علوم اجتماعی دستخوش تغییر و تحولاتی گشتهاند، که یکی از این حوزهها رشته روابط بینالملل است؛ در درون این رشته تغییر و تحولاتی صورت گرفته و مفاهیم جدیدی مطرح و برخی مفاهیم بازتعریف شدهاند. عامل اساسی و مهمی که سبب وقوع این تغییر و تحولات در درون رشته روابط بینالملل شده است، فرآیند جهانی شدن است. این واژه از جهتی، یک مفهوم کاملا جدید و از جهت دیگر، یک مقوله قدیمی به شمار میرود. بسیاری از انگارههای جهانی شدن به شکل آرمانخواهانه آن مانند همبستگی انسانها، حقوق بشر، برادری، عدالت جهانی و جز اینها، از قرنها پیش توسط علمای اخلاق، حقوقدانها، رهبران و سیاستمداران مطرح گردیدهاند.
کلیدواژگان: دولت ملی، علوم اجتماعی، روابط بین الملل - انگارگان
-
صفحه 293
ملاحظات امنیت ملی هر کشوری در صورتی منتج به آرامش ملی خواهد شد که اولا از تمنیات و خواستههای درونی یک ملت نشات گیرد و ثانیا به مصالح و منافع آن ملت باشد. بیتوجهی به این دو اصل در وهلهی اول از عمق استراتژیک و نگاه بلندمدت در آن ملاحظات میکاهد و در مرتبهی بعدی میتواند بر سرنوشت ملی، اثرات ویرانکنندهای برجای بگذارد. تجربهی تاریخ سیاسی معاصر ایران به خوبی موید این نکته میباشد. مخصوصا دولت پهلوی، با آنکه به نوعی آگاهی ملی در بستر شرایط دگرگون شدهی جهانی متصل بود، نتوانست خواستهها و مصالح ملی را در اندیشه و استراتژی واحدی از امنیت ملی به ظهور برساند؛ بر عکس با پیگیری «گفتمان تک گفتار» خویش در ملاحظات امنیتی، از یک طرف با پاسخگویی کاملا مثبت به تقاضاهای محیطی (مخصوصا در غالب اصل ایتلاف و اتحاد با غرب-آمریکا)، نسبت ب درخواستهای درونی-ملی، بیتوجه بود و از طرف دیگر دغدغههای «بقاء رژیم سیاسی» و «تحکیم منافع متحدان بیرونی» به راحتی جایگزینی مصالح و منافع ملی در اولویتهای امنیتی آن رژیم شده بود.
کلیدواژگان: دوره گفتمانی، اولویت امنیتی، غرب، آمریکا -
درنگی در مشهورترین اثر گیدنز؛ آنتونی گیدنز در فراسوی چپ و راستصفحات 313-337
; پرسش محوری آنتونی گیدنز، در کتاب «فراسوی چپ و راست»، بررسی سرنوشت رادیکال بودن بعد از تضعیف گزینهی چپ در اروپاست؛ رادیکالیسم یا همان پرداختن به ریشههای امور، نه تنها به معنای فراهم آوردن دگرگونی، بلکه همچنین به معنای نظارت بر این دگرگونی بود، به گونهای که بتوان تاریخ را از این طریق به پیش راند. درست همین پروژه است که به نظر میرسد که اعتبارش را از دست داده است. در برابر این موقعیت چگونه باید واکنش نشان داد؟ برخی میگویند که راه امکانات دگرگونی بسته شده است.
- کتابخانه
-
صفحه 338
آنچه میخواهم دربارهی آن صحبت کنم با آنچه «رالف دارندرف» در سالهای اخیر دربارهی آن بحث کرده است به نوعی تفاوت دارد؛ آنچه در معرفی به عنوان سیاست راه سوم ذکر شد، شاید مهمترین بحث سیاسی جهان ما در حال حاضر باشد. بحث ما محدود به نقش جدید حزب کارگر در این کشور نمیشود و نیز ارتباطی به سیاستهای تونی بلر ندارد. این بحثی واقعا فراگیر است مشتمل بر افرادی که در « بخش سوم» کار میکنند و یا آنهایی که در جمعیتهای داوطلبانه فعالیت میکنند. همهی این افراد چه در کشورهای صنعتی و چه در کشورهای کمتر توسعه یافته به صورت عمیق و مستقیم درگیر این بحث هستند. البته منظور از راه سوم که خود، وامدار شوخیهایی مانند «راه شانزدهم»، «راه شیری» و «راه من» است،
-
صفحه 352
دغدغه گیدنز یافتن راهی برای برون رفت سوسیال دموکراسی از بحرانی است که از اوایل دهه هفتاد میلادی با تحولات جدید جهانی و هجوم نیولیبرالیسم بدان دچار شده است. جهانی شدن فزاینده اقتصاد و فرهنگ، تحولات فرهنگی و اجتماعی فردگرایانه، شکست آرمان سوسیالیستی جایگزینی سرمایهداری بازار با یک سیستم اقتصاد جدید و پدید آمدن مسایل جدیدی در سیاست مانند مسایل زیست محیطی احزاب سوسیال دموکرات را با چالشهای جدی روبهرو ساخته است.
کلیدواژگان: گیدنز، سرمایه داری، سوسیال دموکرات -
یک چشم انداز انتقادی؛ مدرنیت در آرای گیدنزصفحات 365-376
آمیزه فکری ارایه شده توسط آنتونی گیدنز، ایدههایی را که برای جامعهشناسی مهم بوده است بیرون میریزد و دیگر اینکه نظریه ساختاربندی به خودی خود، از آن نوعی که او مدعی است، واقعیت اجتماعی را دربرنمیگیرد. این بدان معنا نیست که نظریه ساختاربندی، کاملا نادرست است و باید با ضربدر قرمز رد شده، پس زده شود؛ به هرحال، همه مبادی فکری او، چیزی برای کمک به فهم ما دارند، اما این مبادی به طریقی که او ادعا میکند با یکدیگر گردهم نمیآیند و درکی که ایجاد میکنند جزیی است. دنیای اجتماعی، پیچیده و متنوعتر از آن چیزی است که دراین نظریه تصویر شده است؛ ما برای آغاز درک معنای دنیای اجتماعی، نیاز به طیفی از تیوریهایی داریم که ممکن است کاملا با یکدیگر، ناسازگار باشند.
کلیدواژگان: ساختار بندی، گیدنز
-
A Gap Between " Expectations of Shariat" and " Requiremeuts of Reality" in Governance in Contemporary Iran / An Interview with Ayatollah Hashemi RafsanjaniPage 7
A deep and logical understanding of the subjects stipulated in the Constitution contributes to handle inadequecies in the society. During a scientific interview, Ayatollah Hashemi Rafsangani expressed his views on some ambiguous aspects of the Constitution. Some important issues regarding Islamic principles and jurisprudence were discussed during this interview. Given his long experience in executive affairs, the Chairman of the Expediency Council presented more suitable and reasonable options to bring Islamic principles and time requirements close together. Undoubtedly present challenges have made these attitudes a necessary thing.
-
Page 35
This article studies policies which can institutionalize conservation in the society and national economy. The author tries to envisage policies which contribute to the institutionalization of the conservation of energy carriers. He believes that institutionalization is one of the state responsibilities along with other responsibilities such as providing security. As a result an institution should be established to deal with planning and monitoring the processes and policies related to instituionalization. Then, the author examines the laws ratified in the field of energey in some major countries and addresses energy policies in large scale economic models. Finally, he emphasizes on the role of energy service companies (ESCO) in making energy consumption more efficient.
-
Page 60
With the production of old - styled vehicles and the existence of subsidy - oriented thinking, our economic, social and environmental problems will be increasingly intensified. Today, in the majority of countries, long -term national plans have been formulated for using compressed natural gas (CNG) as a conventional fuel for vehicles. CNG is a clean fuel which does not degrade the environment. Using CNG has many advantages, among which its low - cost production and refinement as well as its role in reducing air pollution are more important. Compared to gasoline, CNG has more economic and environmental advantages. In the final section of this article, the authors describe the history of using CNG in Iran and in the world and take a look at the CNG industry in the world. Finally, they mention the necessity of the development of CNG industry in Iran.
-
Page 93
This article studies road transportation from energy point of view and presents some solutions for reaching the goals set for energy conservation in transportation sector. The author believes that to reach these goals, formulating regulatory mechanisms; promoting effectiveness and removal of structural obstacles in setting prices, devising an efficient model for traffic, preventing disproportionate expansion of cities, creating a framework for monitoring and measuring and finally, organizing information management are among necessary steps which must be taken.
-
Pages 123-138
The lack of energy resources has forced Korea to rely upon imports to meet its energy needs. In 2000, its dependence on imported energy including nuclear energy was 98% which imposed a heavy cost amounted to 18/6 billion US dollars, equivalent to 19/9% of its domestic growth in real terms on its economy. Despite all the efforts made by the government to encourage more conservation and efficiency in the field of energy, it is expected that due to predicted sustainable economic growth, energy demand will increase in the future. Having experienced two crises resulted from oil shocks in 1974 and 1979, Korea passed a law on the “logical use of energy”. Also some measures were adopted for conservation. This article studies the relationship between energy security and policies adopted for energy conservation in Korea.
-
Page 139
This article presents an overview of policies adopted by Iranian Fuel Conservation Organization (IFCO) to make energy consumption more efficient. At first, it looks at the current situation of energy consumption in the country. Then, policies adopted by this organization are discussed. These policies aim at making logical energy consumption and paving the way for cooperation and participation in reducing global warming. They can be implemented through regulatory methods including legislation and formulation of implementation mechanisms; protection methods such as tax exemptions, subsidies, and development of relevant technology; and information including propagandas training and education. Of course, international participation can play a major role in the success of these policies. The article studies programs devised based on the above-mentioned policies in housing, home appliances and transportation sectors.
-
Page 203
Recently, one of the committees of UNESCO called Committe on Conventions and Recommendations held a session to handle some complaints claiming the violation of human rights in Iran in the fields of education, science and culture, propagation of ideas and freedom of expression and opinion. Given the important role of this organization in some issues related to human rights, this article presents an overview of UNESCO and its jurisdiction on human rights issues and also the tasks of above-mentioned committee to make the reader familiar with the subject. Undoubtedly, this work can contribute to the better understanding of human rights issues and the institutions in charge of their promotion.
-
Page 223
This article tries to predicate future economic situation drawing on futuristic indices and complex futuristic indices. The latter consists of liquidity, oil prices, stock exchange prices, number of building licences for housing units, consumer expectations index and number of unemployed people. The authors predict that Iran’s economic growth will increase with a more rapid pace compared to the past year. Also, using futuristic indices, they present a more positive prospect for the economy of developed countries in 2004.
-
Page 266
Heidegger believes that contemporary human being has caught between two crises: homelessness and nihilism. Also, he distinguishes between old and new techniques. In his view, old technique consists of simple technological instruments and things, but new technique precedes instruments and there is an idea behind new technological things; this idea is a source of knowing everything even human beings and employing them in a better way. He believes that this new technique has three characteristics: 1- it is not neutral; 2- it is ambiguous; 3- it is mysterious. This article argues that there is no substantial difference between old and new techniques and thsese three characteristics belong to human beings. In fact, Heidegger should have not reproached new technique rather he should have reproached human beings who want to satisfy their exploiting instinct by using new findings.
-
Page 293
Usually, national security policies are formulated based on three dimensions: national goals, national abilities and security threats. The author studies Iran’s national security policies after the victory of the revolution during three periods depending on dominant discourse: expanding the axis, keeping the axis and developing the axis. The author believes that the three above-mentioned periods correspond respectively with revolution, war and development and reconstruction.He concludes that with the passage of time, the strategic attitude of the system has increasingly consolidated.
-
My Third Way / Speech Made by Anthony Giddens in Arnold Goodman Charity LecturePage 338
In this lecture, Giddens provides a definition of third way policy. In his opinion, third way policy is a reaction to extraordinary developments which are taking place in the world. These developments include impact of globalization, consequences of technological progress and scientific innovations and finallydecline of tradition and customs. In his view, third way policy is an attempt to apply leftist values such as social solidarity and protecting vulnerable strata in political plans. This policy regards differently public sphere, relationship between government and civil society, interaction between state and economy, welfare state, environmental issues and structure of international relations.
-
Page 352
Giddens is mostly preoccupied with saving social democracy from the crisis resulted from the invasion of neo-liberalism since the early 1970s. He enumerates five basic problems confronting social democracy: globalization, individualism, left - right duality, political organization and problems related to ecosystem. Giddens believes that the main goal of third way policy should be taking a positive stance toward globalization and at the same time keeping its interest in social justice.