فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسنعلی آقاجانی، حسین صمدی میارکلایی*، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 1-28
    آموزش کارآفرینی سیاستی است که به گونه مستقیم در کمیت و کیفیت عرضه کارآفرین در یک جامعه اثر می گذارد. به همین دلیل، در بسیاری از کشورها بویژه در کشورهای پیشرفته که تا حدودی در آن موانع و مشکلات برطرف شده است، دولت ها به شکوفا کردن توان بلقوه مردم پرداختند. هدف این پژوهش نیز ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی کارآفرینی طرح های زودبازده بر کارآفرینان زن استان مازندران می باشد. جامعه آماری این پژوهش، 850 نفر از زنان کارآفرین استان مازندران می باشد، که با توجه به محدودیت های خاص جمع آوری داده ها 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب، برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده، و تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است. نتایج آزمون T-test نشان داده است که اثربخشی دوره های آموزش کارآفرینی و همه ابعاد مورد بررسی یعنی: تحریک انگیزه ها، پرورش ویژگی ها و آموزش مهارت ها، در وضعیت مطلوبی قرار نداشته و یافته ها مدل معادلات ساختاری بیانگر تایید کلیت مدل ها و ارتباط معنی داری مولفه ها با اثربخشی دوره های آموزش کارآفرینی بود. در پایان هم به مدیران پیشنهاد می شود که بیش از پیش به کیفیت برنامه های آموزشی خویش پرداخته، تا شاهد اثربخشی و کیفیت بیشتر این دوره ها باشیم.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اثربخشی، دوره های آموزشی، طرح های زودبازده
  • عزت شهریاری، زهره سعادتمند*، مریم سادات فاتحی زاده، شهناز محققیان صفحات 29-46

    این پژوهش با هدف بررسی نیازهای آموزشی زنان سرپرست خانوار شاغل فرهنگی آموزش و پرورش استان اصفهان در سال 1392 انجام شد. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری تمامی زنان سرپرست خانوار دارای حضانت فرزند، شاغل در آموزش و پرورش استان اصفهان در سال 1392-1391 به تعداد 600 نفر، برابر کل جامعه آماری در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته حاوی 42 گویه بود که بر اساس مقیاس لیکرت تهیه شد. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 90/. برآورد شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) و با نرم افزار SPSS-18 تحلیل گردید. نتایج نشان داد که زنان سرپرست خانوار شاغل فرهنگی آموزش و پرورش استان اصفهان در سال 1392 در زمینه مهارت های فرزند پروری، شناخت قوانین و مقررات در خصوص حمایت از زنان سرپرست خانوار، ارتقاء بهداشت روانی خود و اعضای خانواده، مدیریت مالی، و مهارت های ارتباطی به آموزش بیش از سطح متوسط نیاز دارند.

    کلیدواژگان: آموزش، زنان سرپرست خانوار، زنان فرهنگی، نیاز آموزشی، مهارت های ارتباطی
  • خدیجه سفیری، سید محمد سید میرزایی، حکیمه آزادی ایگدر* صفحات 47-63
    هدف از این پژوهش مطالعه بررسی جامعه شناختی مقایسه مدیریت بدن بین زنان و مردان در شهرشیراز است.
    مطالعه موردی این پژوهش باشگاه های ورزشی، مراکز خرید و خانوارهای شهر شیراز در سال (2012) است. روش نمونه گیری در این پژوهش تصادفی ساده بوده با استفاده از رابطه آماری کوکران380 نفر در گروه سنی 20-40 ساله ازمناطق 1،5 و 6 انتخاب شدند و به منظور آزمون فرضیه ها از آزمون های همبستگی پیرسون، تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، کندال، رگرسیون چند متغیره بهره جسته ایم. نتایج نشان دادند که میان دو جنس و مدیریت بدن تفاوت معنی داری وجود دارد و بین اعتماد به نفس وتوجه به عوامل ذهنی ومدیریت بدن بین زنان ومردان رابطه معنی داری وجوددارد، هم چنین بین دومتغیر فشارهای اجتماعی ومدیریت بدن بین زنان ومردان رابطه معنی داری وجوددارد.نتایج این پژوهش نشان می دهد که عمده سنجه های متغیرهای مستقل (عوامل فردی، فشارهای اجتماعی) مورد بررسی بر روی متغیر وابسته (مدیریت بدن) تاثیر گذار بوده اند.
    کلیدواژگان: فشارهای اجتماعی، اعتمادبه نفس، عوامل ذهنی، رسانه، مدیریت بدن میان زنان ومردان درشهرشیراز
  • مژگان ریواز، پیمانه شکراللهی، ثریا قدکپور، لادن زرشناس صفحات 63-85
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی در میان دانشجویان است و به عنوان یک بیماری ناتوان کننده بر عملکرد جسمی، اجتماعی و آکادمیک دانشجویان تاثیر دارد. این پژوهش با هدف تعیین شیوع افسردگی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. این پژوهش به شکل مقطعی در مورد 280 نفر از دانشجویان در سال 1391 انجام شد. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه دو بخشی، شامل داده های دموگرافیک و بخش دوم، پرسشنامه استاندارد سنجش میزان افسردگی بک بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان دادند که 45%(126 نفر) از دانشجویان دارای درجاتی از افسردگی بصورت خفیف تا شدید بودندکه 95 % از این افراد در هیچ نوع مشاوره یا درمان پزشکی نبودند.ارتباط معناداری بین وضعیت اقتصادی، سابقه افسردگی در فامیل درجه یک، ابتلا قبلی به بیماری های روانی، میزان رضایت از رشته و افسردگی مشاهده شد، اما بین سن، وضعیت تاهل، رشته تحصیلی و افسردگی اختلاف معناداری مشاهده نشد. نتایج نشان دهنده فراوانی نسبتا بالای افسردگی بین دانشجویان نسبت به جمعیت عمومی می باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، شیوع، دانشجویان، دانشکده پرستاری مامایی، عوامل مرتبط، درمان
  • داریوش خواجوی، لیلا قنبری چشمه کمره * صفحات 85-106

    هدف این مطالعه توصیفی-همبستگی، بررسی رابطه بین اضطراب اجتماعی اندام و عزت نفس با هراس اجتماعی دانشجویان دختر و پیش بینی هراس اجتماعی براساس اضطراب اجتماعی اندام و عزت نفس آن ها بود. جامعه آماری پژوهش ها، دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه اراک بود و نمونه شامل %15 از جامعه بود (597 نفر) که به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها مقیاس اضطراب اجتماعی اندام هارت، مقیاس عزت نفس روزنبرگ، سیاهه هراس اجتماعی کونور و پرسشنامه مشخصه های فردی بودند. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل و با استفاده از نرم افزار SPSS-16 تجزیه و تحلیل شد.نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمره هراس اجتماعی، اضطراب اجتماعی اندام و عزت نفس آزمودنی ها به ترتیب 95/14، 22/25 و 13/33 بود. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد رابطه بین اضطراب اجتماعی اندام با هراس اجتماعی (44/0r=)، اضطراب اجتماعی اندام با عزت نفس (44/0- r=) و بین هراس اجتماعی با عزت نفس (43/0- r=) رابطه معنی داری وجود داشت (001/0p≤). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که اضطراب اجتماعی اندام و عزت نفس، پیش بینی کننده های هراس اجتماعی دانشجویان دختر بودند و اضطراب اجتماعی اندام، پیش بینی کننده بهتری برای هراس اجتماعی بود (05/0p≤). از آنجا که اضطراب اجتماعی اندام نسبت به عزت نفس پیش بینی کننده بهتری برای هراس اجتماعی است، این سازه باید به وسیله مشاوران روان شناختی و پژوهشگران در درمان ها، مداخله ها و مطالعات بعدی در زمینه هراس اجتماعی در دانشجویان دختر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی اندام، عزت نفس، هراس اجتماعی، دانشجویان دختر
  • عباس قلتاش، مسلم صالحی، صدیقه محمدجانی* صفحات 107-124
    این پژوهش با هدف بررسی میزان برخورداری دانش آموزان دختر پایه سوم متوسطه نظری ناحیه 4 شهر شیراز از مهارت های شهروندی انجام گرفته است. دراین پژوهش ازروش توصیفی از نوع مقطعی استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش دانش آموزان دختر پایه سوم متوسطه نظری بوده اند، روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای(با توجه به رشته های تحصیلی) بوده است با استفاده از جدول کرجسی و مورگان نمونه ای برابر با 360 نفر از دانش آموزان انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها، آزمون سنجش مهارت های شهروندی بود که پس از مطالعه مبانی نظری تهیه و تدوین شد و روایی محتوایی آن به وسیله متخصصان علوم تربیتی دانشگاه تعیین گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای و تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج بیانگر آن بود که دانش آموزان دختر پایه سوم متوسطه نظری از مهارت های شهروندی در سطحی بالاتر از متوسط برخوردار بوده اند و بین مهارت های شهروندی دانش آموزان دختر پایه سوم رشته های تجربی، علوم انسانی و ریاضی تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: شهروندی، تربیت شهروندی، مهارت های شهروندی، دوره متوسطه نظری
  • علی سیف زاده، علی قنبری برزیان صفحات 125-150
    طلاق مهم ترین پدیده حیات انسانی است که دارای ابعادی به تعداد تمامی جوانب و اضلاع جامعه انسانی است نخست این که پدیده ای روانی است. دوم پدیده ای اقتصادی است و سوم عاملی تاثیرگذار بر تمامی جوانب جمعیتی به لحاظ کمیت و کیفیت می باشد. در این بررسی از نظریه های گوناگونی مانند، نظریه طلاق و قشر بندی اجتماعی، یادگیری اجتماعی، حساسیت، خویش یافتگی، کارکردگرایی و... بهره گرفته شده است. هدف اصلی پژوهش، نقش خشونت بر میزان طلاق در میان زنان ازدواج کرده20- 25 سال شهر قم می باشد. در این پژوهش از روش پیمایشی و از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شده است. جامعه آماری این بررسی کلیه زنانی که مورد خشونت همسران خود طلاق گرفته و یا با تشکیل پرونده در دادگاه خانواده شهر قم که قصد جدایی و متارکه دارند. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده و حجم نمونه 444 نفر می باشد. برای سنجش از دو نوع اعتبار محتوا و اعتبار سازه و برای محاسبه پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده و نتایج پژوهش نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در دو سطح توصیفی و تحلیلی استخراج شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که: 1) خشونت خانگی در ابعاد گوناگون آن، یکی از مهم ترین فاکتورهای افزایش طلاق در سطح جامعه و از جمله شهر قم می باشد گو این که دارای ابعادی دو سویه هم چون کاهش اعتماد به نفس زنان، رواج ترس و نگرانی دایمی بین آن ها و رویارویی با مشکلات، افزایش میزان انحرافات در شهر و آمار کودکان طلاق و... می باشد. 2) بین تربیت جوان و طلاق، بین مشورت با والدین در هنگام ازدواج اقدام به جدایی رابطه معناداری وجود دارد. 3) در حالی که بین قبح اجتماعی و طبقه اجتماعی و اقدام به جدایی رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خشونت، طلاق، اعتماد به نفس، قبح اجتماعی و ضعف اعتقادی
|
  • H. A., H. S.*, H. S. Pages 1-28
    Entrepreneurial Curriculum is a policy that influences the quality and quantity of supplying entrepreneurs within a society. The purpose of the present research was the evaluation of entrepreneurial curriculums effectiveness of quick return plans on Mazandaran entrepreneur women. Statistical population in this research included 850 women from Mazandaran entrepreneur. With rreference to particular limitations of data collection، 120 persons were selected as the sample of the study. For data collection، a questionnaire was used، and data analysess were done by SPSS and LISREL software. The results of T-test demonstrated that entrepreneurial curriculums’ effectiveness and all sub-evaluation dimensions (motivations provoking، features nurturing and skills training) were not placed in desirable status. But the results of structural equation modeling demonstrated that models’ totality upheld and showed that there were significant relationships between components and entrepreneurial curriculums’ effectiveness. Finally، in order to observe further effectiveness and quality of these curriculums، managers are advised to address their own curriculums’ quality more than ever.
    Keywords: Entrepreneurship, Effectiveness, Curriculums, Quick Return Plans
  • A. Sh, Z. S., M. F., Sh. M. Pages 29-46

    The present study aimed at assessing the training needs of female-governed households was employed in Isfahan Cultural Education in 2013. The methodology used in the study was descriptive and measure mental. The statistical population (600) included all female-headed households from 2012 to 2013 in Isfahan. The researcher developed a questionnaire containing 42 statements and a five-point Likert scale was utilized. The validity of the instrument، estimated by Cronbach''s alpha coefficient formula، was 0. 90. Descriptive statistical techniques (Percentage، Mean‚ Abundance‚ and Standard Deviation) along with inferential statistical measures (T-test) and by SPSS-18 software were employed to analyze the data. The findings revealed that the female-headed households in 2013، employed in Isfahan cultural Education، were needed to train them: in ground parenting skills، in understanding the rules and regulations concerning the protection of women-headed households، to improve their mental health and family، financial management، and communication skills.

    Keywords: Education, Female, Headed Households, Women Cultural, Educational Needs, Relational Skills
  • Kh. S., S.M. S.M., H. A.* Pages 47-63
    The aim of this research was studying the effects of social factors on body management comparing women and men living in Shiraz، Fars Province. The scope of this research included sports clubs، gyms، shopping centres and households located in Shiraz in 2012. The sampling method in this research was accidental sampling of formula Kokranand، 380 people answered the questionnaire، aging 20-40 in the regions 1، 5، and 6. Pearson correlation، Independent T-Test، and One- way ANOVA were used to analyze the hypothesis. Kendall and Multiple variable Regressions were used as well. The results showed there were significant differences between males and females in body management. There were also significant relationships between mental factors and body management. Also there was a significant relationship between the two variables of social pressure and body management. The results showed that most indicators of independent variables (social forces and individual factors) which were studied in this research had some effect on the dependent variable (body management). Multiple variable Regression analyses showed that the effective independent factors on body management was not different between men and women.
    Keywords: Social Pressures, Self, Confidence, Mental Factors, Media Body Management, Woman, Men in Shiraz
  • M. R., P. Sh, S. Gh, L. Z. Pages 63-85
    This study aimed at determining the prevalence and related factors of depression among the students of the School of Nursing and Midwifery، Shiraz University of Medical Sciences، Shiraz، Iran. This cross-sectional study was conducted on 280 students of Nursing and Midwifery، in 2012. The study data were collected through a two-part questionnaire، including the demographic information and Standard Beck Depression questionnaire. To analyze the data SPSS statistical software. A significant relationship was observed between economic status، family history of depression، satisfaction of the field of study، and depression level (P<0. 001). In addition، a significant relationship was found between depression level and the history of mental illness. However، no significant difference was observed between age، gender، marital status، major of study and depression. The results of the study indicated a high frequency of depression among the college students compared to the general population. Therefore، depression as a major health problem requires detailed investigation to identify its risk factors and، subsequently، reducing them.
    Keywords: Depression, Prevalence, Collage Female Students, School of Nursing, Idwifery, Depression Associated Factors, Depression Treatment
  • D. Kh, L. Gh Pages 85-106

    The aim of this descriptive-correlative study was to investigate relationships between social physique anxiety and self-esteem، and related social phobia، and subsequently، to predict social phobia based on social physique anxiety and self-esteem. Statistics population was undergraduate students of Arak University out of which 15% of total population (597 subjects) were selected randomly. The tools for collecting data were Hart Social Physique Anxiety، Rosenberg Self-Esteem Scale، Social Phobia Inventory، and individual characteristics questionnaires. The collected data were subjected to Pearson Coefficient Correlation test and Stepwise Regression، employing SPSS software (Version 16). The results indicated that mean scores of social phobia، social physique anxiety، and self-esteem were 14. 95، 25. 22، and 33. 13، respectively. Pearson Coefficient Correlation indicated the following relationships were significant: social phobia and social physique anxiety (r=0. 44)، social phobia and self-esteem (r=-0. 44)، and social physique anxiety and self-esteem (r=-0. 43). Also، the results of Stepwise Regression indicated that social physique anxiety and self-esteem were predictors of social phobia، indicating that social physique anxiety was a better predictor for social phobia (p≤0. 05). Since social physique anxiety acted as a better predictor for social phobia than self-esteem، this construct should be considered in future interventions and studies by psychology consultants and researchers in the context of female students'' social phobia.

    Keywords: Social Physique Anxiety of Female Students, Self, Esteem of Female Students, Social Phobia, University Female Students
  • A. Gh , S. M.J.* Pages 107-124
    The aim of this study was to detect the of rate citizenship skills in female secondary school students. The research method used was descriptive and cross-sectional. The sample was 360 (based on Krejsi and Morgan Table) third grade female student that were selected through stratified random sampling. In order to collect the data، Citizenship Skills Test was used. Data analysis involved descriptive and inferential statistics T One- Sample Test and ANOVA. The most important results showed a rate of favorable attention to citizenship skills in students’ behavior and there was no significant difference in citizenship skills of students.
    Keywords: Citizenship, Citizenship Education, Citizenship Skills, Secondary School
  • A. S., A. Gh Pages 125-150
    In this study divorce was studied as the most important phenomena in human life، as a psychological and economic phenomenon، which influences all aspects of the population in terms of quantity and quality. In this study، a survey questionnaire was used. The stratified random sampling method was used and a sample of 444 people was selected. To assess the validity of both content and construct validity، Cronbach''s alpha was used to estimate the reliability of the tests. The results both descriptive and analytical level was analyzed، using SPSS statistical software. The results showed that: 1) domestic violence in its various dimensions، was one of the main factors in the increase in divorce and community level، including the religious city of Qum، Iran. This two-way dialogue dimensions such as reduced self-esteem، and women standing between them، that tackle common fears and deal with the problems of increasing misbehavior in children and divorce statistics; 2) there was a significant correlation between the separation or attempted separation and between young people and divorce among married couples who consulted their parents; and 3) There was no meaningful relationship between the confidence of women in social class and / or separation or attempted separation of women in a relationship does not exist.
    Keywords: Violence, Divorce, Self, Esteem, Social, Weakness of Wrong Faith, Psychological, Economic Phenomenon of Divorce