فهرست مطالب

پرستار و پزشک در رزم - سال یکم پیش شماره 4 (بهار و تابستان 1392)

مجله پرستار و پزشک در رزم
سال یکم پیش شماره 4 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فروزان آتش زاده شوریده، خدیجه حیدری زاده صفحات 5-10
    زمینه و هدف
    اعتباربخشی در راستای اطمینان از ارایه خدمات مراقبتی کیفی، ایمن و مبتنی بر شواهد علمی روز است که در حال حاضر به عنوان ابزار سیستماتیک و هدفمند برای ارزشیابی مراکز درمانی کشور از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارایه شده است. این مدل در برگیرنده چند بعد است که در بعد مدیریت و رهبری، رعایت استاندارد در 9 مقوله الزامی است. یکی از این مقوله ها در بعد مدیریت و رهبری مقوله مدیریت بحران/بلایا است. این مطالعه با هدف بررسی رعایت استانداردهای اعتباربخشی مدیریت بحران/بلایا بیمارستان های نظامی شهر تهران در سال 1391 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، بیمارستان های نظامی شهر تهران به روش تمام شماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه 8 عبارتی استانداردهای اعتباربخشی مدیریت بحران/بلایا بر اساس کتاب استانداردهای اعتباربخشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود که به صورت سنجه برای بررسی اعتباربخشی بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد، بود. این پرسشنامه بین مسئولین حاکمیت بالینی بیمارستان های نظامی شهر تهران در آذرماه 1391 توزیع شد تا به صورت خودگزارشی آن را تکمیل و عودت نمایند. تعداد 7 پرسشنامه تکمیل یافته، عودت گردید. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در اکثر موارد استانداردهای مدیریت بحران/بلایا در بیمارستان های نظامی شهر تهران به طور ناقص اجرا می شود. بیشترین مورد مربوط به سنجه «فهرستی از اعضا تیم پاسخ اضطراری با ذکر سمت آن ها در زمان بروز بحران» بود که به طور 100درصد در بیمارستان های تحت بررسی رعایت شده است. عدم رعایت استاندارد مربوط به سنجه «مستنداتی که نشان می دهند اطلاع رسانی کامل به تمامی کارکنان بیمارستان و جلب مشارکت آنان در راستای انجام مانورها انجام می شود» بود که در 6/28درصد بیمارستان ها رعایت نشده است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهد که لازم است آموزش در مورد اعتباربخشی و مستندسازی صورت گیرد. از آن جایی که ارتش در مدیریت بحران یک عنصر حیاتی است و بیمارستان ها باید در این زمینه آمادگی داشته باشند، رعایت این استانداردها ضروری است.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، مدیریت بحران، بلایا، بیمارستان های نظامی
  • فیروزه غضنفری، شیما هاشمی، رامین سپهوند صفحات 11-17
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه وضعیت شناختی وکیفیت زندگی سالمندان عضوکانون بازنشستگان نیروهای مسلح شهرستان خرم آباد انجام شد.
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که برروی 150نفر(84 زن٬ 66 مرد) ازسالمندان عضوکانون بازنشستگان نیروهای مسلح ساکن شهرستان خرم آباد درسال 1390 انجام شد. نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه ای نسبی انجام گرفت. برای سنجش وضعیت شناختی از پرسشنامه استاندارد معاینه مختصر وضعیت شناختی (MMSE) و برای سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (SF-36) و برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین وضعیت شناختی وکیفیت زندگی سالمندان رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد (p<0.001). همچنین رابطه مثبت معنی داری بین وضعیت شناختی سالمندان وکارکرد جسمانی٬ نقش جسمانی٬ درد جسمانی٬ سلامت عمومی٬ سرزندگی٬ کارکرد اجتماعی٬ نقش هیجانی و سلامت روان وجود داشت (p<0.001).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده کیفیت زندگی سالمندان نیروهای مسلح از روی وضعیت شناختی قابل پیش-بینی است
    کلیدواژگان: وضعیت شناختی٬کیفیت زندگی، سالمندی
  • کیوان احمدی دهرشید صفحات 18-24
    سابقه و هدف
    تغییرات پاتولوژیک آترواسکلروز از دوران کودکی آغاز می شود و طی چند مرحله در سنین بالاتر بروز می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تمرینات ورزشی صبحگاهی بر برخی عوامل خطرزای قلبی-عروقی در نوجوانان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی و نیمه تجربی است که بصورت مقطعی در سال 1391 بر روی 60 دانش آموز دوره راهنمایی از 10 مدرسه که بصورت خوشه ای- تصادفی در شهرستان سنندج انتخاب شدند انجام شد. به 3 گروه تجربی اول، تجربی دوم وکنترل تقسیم شدند. سپس گروه تجربی اول و دوم به مدت 12هفته و هفته ای 6 جلسه به انجام تمرینات صبحگاهی پرداختند. گروه کنترل در این مدت هیچگونه فعالیت ورزشی خاصی را انجام نداد. سطوح کلسترول با دانسیته بالا (HDL)، کلسترول با دانسیته کم (LDL)، تری گلیسیرید (TG)، کلسترول توتال (TC)، اندکس توده بدنی (BMI)، نسبت نسبت دورکمر به باسن (WHR)و فشارهای خونی سیستولی و دیاستولی قبل و پس از دوره تمرینی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در پس آزمون سطوح LDL و TC درگروه تجربی اول به صورت معناداری به نسبت پیش آزمون کاهش یافتند (P<0.05). همچنین سطوح HDL گروه تجربی دوم به صورت معناداری افزایش یافت (P<0.05). دیگر متغیرها در هیچ یک از گروه ها تغییر معناداری نکردند.
    بحث و نتیجه گیری
    باتوجه به اینکه مشخص شده سن شروع ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی سنین نوجوانی می-باشد، لذا تمرینات ورزشی صبحگاهی در دانش آموزان می تواند اثرات مفیدی بر برخی شاخص های خطرساز قلبی-عروقی در جهت پیشگیری از ابتلا به اینگونه بیماری ها در سنین میانسالی و کهنسالی داشته باشد..
    کلیدواژگان: ورزش صبحگاهی، لیپید، نوجوانان
  • فرشته میرزا زاده، فرهاد هادی نژاد، بهمن محمدیان آسیابر صفحات 25-29
    مقدمه و هدف
    زلزله یکی از بلایای طبیعی است و طی دهه های گذشته در کشور ما چندین بار به وقوع پیوسته و همراه با هزاران مورد مرگ و میر و جراحات جسمی و روحی بوده است. در این پژوهش مروری با توجه به آسیب های جسمانی ناشی از زلزله های مختلف در مناطق مختلف جهان آسیب های احتمالی در حوادث آتی اولویت بندی خواهد شد.
    روش ها
    با مطالعات کتابخانه ای در پژوهش های میدانی انجام شده در زلزله های مختلف رخ داده در جهان به بررسی انواع آسیب های جسمانی ناشی از آن می پردازیم.
    یافته ها
    بررسی ها نشان می دهد که بیشترین صدمات مربوط به آسیب های ارتوپدیک در اندام ها، بویژه در اندام تحتانی و ستون فقرات می باشد که ناشی از ضربات شدید وارده در هنگام زلزله و یا عدم انتقال صحیح و مناسب در هنگام امداد و نجات می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که اقدامات پاراکلینیکی مناسب، دوره های بازآموزی برای کادر پزشکی و ارائه آموزش های اولیه در سطح جامعه می تواند به شکل قابل ملاحظه ای در مدیریت بهینه بحران های مشابه موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، زلزله، آسیب های جسمانی، اقدامات درمانی
  • سمیه آزرمی، سیمین تاج شریفی فر صفحات 30-36
    مقدمه و هدف
    بیوترورسیم و پتانسیل مرگ دسته جمعی آن یکی از مفاهیم جدید و مهمی است که این روزها به طور روزافزونی در محافل علمی و نظامی مطرح می باشد. حملات زیستی یا بیولوژیک پدیده ای است که به طور جدی در قرن بیستم شروع شده و ظاهرا قرار نیست متوقف شود. عامل طاعون یکی از عوامل موجود در لیست سلاح های بیولوژیک از سوی کنوانسیون خلع سلاح است. از این رو، خطر کاربردهای بیولوژیک یا بیوتروریستی آن توسط دشمن امری محتمل و تهدیدی جدی است. هدف از تدوین این مقاله، به روزرسانی اطلاعات کارکنان حرفه ای بهداشتی در خصوص طاعون و جنبه ی بیوتروریستی این بیماری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مقاله مطالعه ای مروری است که براساس مقالات جستجو شده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی (2012-2000) تدوین شده است.
    یافته ها
    طاعون یا مرگ سیاه، بیماری عفونی بسیار بدخیم مشترک بین انسان و حیوان و بالقوه کشنده است. این بیماری علی رغم توسعه دانش پزشکی همچنان به صورت اندمیک در گوشه و کنار جهان دیده شده و در بیش از 20 کشور جهان هنوز رایج است. باسیل طاعون (یرسینیا پستیس) به دلیل انتشار سیستماتیک، پاسخ ایمنی طبیعی در بدن میزبان را مختل کرده و در صورت عدم درمان بین 10-2 روز کشنده است. از آنجاکه باسیل طاعون قابلیت تبدیل به آئروسل را دارد، لذا، ممکن است از آن به عنوان سلاح بیولوژیک استفاده گردد. استرپتومایسین انتخاب اول و به عنوان موثرترین دارو علیه طاعون محسوب می شود. پیش آگهی بیماری براساس شکل بیماری متفاوت است و پیشگیری ها در سه سطح می تواند انجام گیرد که در متن مقاله به تفصیل به آن پرداخته شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    خطر بالقوه حملات بیولوژیک تهدیدی جدی است. باید به خاطر داشت که تشخیص یک حمله بیولوژیک و آمادگی برای پاسخ به آن کاملا مشابه تشخیص و مقابله با شیوع یک بیماری است، اما نظارت، مقابله و سایر لوازم ممکن است از نظر شدت متفاوت باشند. امروزه علی رغم پیشرفت علوم و فنون، دانش بشری از پیش بینی زمان و مکان وقوع این نوع عملیات به طور نسبی ناتوان است. از این رو می بایست در قبال وقوع غیرقابل اجتناب آن مهیا و آماده بود. لذا با توجه به اهمیت و ضرورت آمادگی مقابله با این حملات، مسولان و متخصصین در این رابطه باید با آگاهی و هوشیاری لازم در جهت آمادگی در مقابل این خطرات تلاش و برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، طاعون، حملات بیولوژیک
  • علی کرمی صفحات 37-42
    سابقه و اهداف
    با توسعه تهدیدات بکارگیری عوامل جنگ نوین در جنگ های آینده و بخصوص بر علیه کشورمان ضرورت بهره گیری از فناوری های نوین در مراحل مختلف مدیریت بحران حوادث جنگ نوین از اهمیت بسیاری برخوردار است. پدافند غیر عامل بعنوان روشی صلح امیز و پیشگیرانه بدون استفاده از سلاح قادر است ضمن رصد تهدیدات جنگ نوین بخصوص تهدیدات زیستی زیر ساختها و توانمندی مقابله با این تهدیدات را در کشور چنان افزایش دهد که آسیب پذیری به ان کاهش جدی یابد.
    روش
    در این تحقیق با بررسی تجارب کسب شده در کشور و جهان با بهره گیری از توانمندی های علوم نوین زیستی، پزشگی و ارتباطات مدل مناسب پدافند غیر عامل جنگ نوین بخصوص جهت مقابله با تهدیدات زیستی ارائه شده است.
    یافته ها
    در صورتی که مدیریت بحران را در 4 مرحله پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی خلاصه کنیم با توسعه علوم و فناوری های نوین زیستی، پزشگی، رایانه و ارتباطات میتوان با اقدامات پدافند غیر عامل و ترکیب ان با مدیریت بحران سبب کاهش آسیب پذیری ها و خسارات و بازگشت سریعتر به حالت قبل از بحران در تهدیدات جنگ نوین و بخصوص تهدیدات بیولوژیک گردید.
  • جهانبخش فرخشاهی، سوسن فرخشاهی صفحات 43-45
  • محمد علی جاویدی برازنده، سعید سلیمان میگونی صفحات 46-48
|
  • Pages 5-10
    Background And Aim
    Accreditation is to ensure quality of care، evidence-based and safety. It is a systematic and objective instrument for evaluation of health centers، which is provided by Ministry of Health and Medical Education. This model contains several dimensions. In the management and leadership dimension، observance of standards is required in nine Components. One of the components in the management and leadership dimension is disaster/crisis management. This study was performed to assess of observance of accreditation standards of disaster management in military Hospitals in Tehran.
    Methods
    In this descriptive study، all of military hospitals are selected in Tehran. Data collection instrument has eight items which is provided by Ministry of Health hospital accreditation standards checklist for assessing «disaster/crisis management». The questionnaires were distributed between clinical government officials in Tehran military hospital to complete and return it. Seven completed questionnaires have been returned and the data was analyzed.
    Result
    The results showed that in most cases the standard of crisis/disaster management in the military hospitals of Tehran is done incomplete. In 100% the item of “There is a list of emergency response team members with their position during the crisis” is done. In 28. 6% the item of “Documents that show full information to all hospital staff and their participation in order to maneuver is performed” did not do.
    Conclusion
    Our findings suggest that the education and accreditation documentation must be done. Since the military in disaster management is vital and preparedness of hospitals is necessary، observance of these standards is critical
    Keywords: Accreditation, Disaster, Crisis management, Military hospitals
  • Pages 11-17
    Introduction
    The purpose of this research is to investigate the relation between cognitive state and quality of life in older people، registered at army retired community in Khorramabad.
    Materials And Methods
    this is a descriptive-analytical study on a random classified sample include 150 people (84 women، 66 men) at army retired community in Khorramabaad، in 2011. It was used the Minimal Mental Status Examination questionnaire (MMSE) to measure the cognitive status and SF-36 to measure the quality of life and Pearson Correlation and logistic regression test for statistical analysis.
    Results
    There is positive correlation between cognitive status and quality of life in army retires community in Khorramabaad (p<0. 001); and also positive correlation between recognition status with physical results، physical role، physical pain، general health، vitality، social functioning، emotional role، mental health (p<0. 001).
    Conclusion
    According to the results، cognitive status in army retires can predict the quality of life. (p<0. 001).
    Keywords: Cognitive status, quality of life, elderly
  • Pages 18-24
    Background And Aim
    Pathologic changes of atherosclerosis begin from childhood and after some steps occur in elderly ages. The purpose of present study was to investigate effects of morning exercise training which running in middle schools on some cardiovascular risk factors in student.
    Materials And Methods
    This is an applied semi-interventional study on 60 healthy students among 10 middle schools students of Sanandaj city which randomly assigned to three groups (include G1: experimental group1، G2: experimental group2 and G3: control). The experimental groups 1 and 2 were trained their exercise training for 12 weeks and 6 meeting in week. Control group were not do any training in this period. Levels of HDL، LDL، TG، TC، WHR، BMI، SBP and DBP were assessed before and after exercise.
    Results
    In post-test the levels of LDL and TC decreased significantly in G1 than pre-test (P<0. 05). HDL levels increased significantly in G2 group (P<0. 05). Other variables did not changed significantly in any groups. Discussion and
    Conclusion
    According to the specified age of onset of cardiovascular diseases is adolescence، so morning exercise training in students can have beneficial effects on some cardiovascular risk factors to prevention of such diseases in middle age and elderly years. Therefore it is necessary that such exercises be implemented in schools seriously and also under monitoring by respective experts to access better following results.
    Keywords: morning exercise, lipid, adolescent
  • Pages 25-29
    Introduction and
    Aims
    Earthquake is a natural disaster which has happened frequently in Iran in the past decades with thousands of mortality and morbidity. In this study، by considering the physical damage caused by earthquakes around the world، the injuries will be prioritized in the next events.
    Methods
    With a library of field research conducted in different earthquakes occurred in the world، we turn to study the types of physical damage caused by the stick.
    Results
    Studies show that the most injuries are associated in orthopedic injuries in the extremities، especially in the lower extremities and the spine، because of severe stroke during an earthquake or unsuitable transfer during the rescue. While children، the elderly and women due to organ-specific features require special treatment measures are anticipated.
    Conclusion
    The findings can be concluded، appropriate Preclinical measures، refresher courses for medical staff and initial training at the community level، can be effective with significant improvements in the management of similar crises.
    Keywords: Natural disasters, Earthquakes, Physical damage, treatment measures
  • Pages 30-36
    Introduction
    Bioterrorism and its potential for mass death is a proposed and important new concept today. Biological attack is a phenomenon that started in the twentieth century، and apparently not be stopped. Plague agent is one of the bioweapon factors listed in by the Convention of disarmament. Hence، the risk of its biological or Bioterrorist application by enemy is a possible and serious threat. The purpose of writing this article is updated information of health professional practitioner about the plague، and bioterrorist aspect of this disease.
    Material And Method
    This study is a review article based on the information and data، which is published in the internet، journals and associated researches (2000- 2012).
    Result
    Plague or Black Death is an infectious disease shared between humans and animals and is potentially fatal. This disease continues to be endemic around the world and is still prevalent in more than 20 countries. Plague bacillus (Yersinia Pestis) disrupt normal immune response in the host body due to systemic spread، and between 2-10 days is fatal if untreated. Since the plague bacillus can be converted into aerosol، therefore، may be used as a biological weapon. Streptomycin is first choice and effective drug against the plague. The prognosis of the disease is different and Prevention can be done in three levels، which are discussed in detail in the text of article.
    Conclusion
    Risk of biological attacks is serious threat. Today، despite the progress of science and technology، human knowledge to predict the time and place of the occurrence of this type of attacks is relatively weak. Therefore، the officials and experts in this regard should be conscious and aware to prepare for the risk and effort to plan.
    Keywords: Biological Attack, Bioterrorism, Plague
  • Pages 37-42
    Introduction
    With increasing threats of weapons of mass destruction (WMD) in future war especially biological threats against our country necessity of using novel technologies in crisis management against new warfare’s is very important. Passive defense as a peaceful and preventive strategy without any warfare is able to not only monitor the prospect of new warfare specially biological warfare but also is able to enhance the infrastructure to resist against these kind of threats to reduce the threat of weapons of mass destruction.
    Methods
    In this research we have used our experiences during past decades and international expertise to apply novel technologies in biology، medicine and novel communication systems for passive defense against WMD especially biological threats.
    Result
    If we categorize crisis management to four steps of prevention and mitigation، preparedness، response and recovery with recent development of novel technologies in Biology، medicine، computer and communication networks we are able to enhance our passive defense capability to reduce the devastating impact of WMD and return to the situation before crisis in the biological threats.
    Conclusion
    The lack of a comprehensive national plan and integrated organizational structure to deal with the threats of modern warfare in higher level weakness of our medical and health system and also lack of educational system for our health care personnel specially physician and nurses and Lack of specialized equipment and facilities to deal with the new threats and reduce vulnerability to be increased to cope with the new threats، especially the threat of biological warfare is main problem of fighting against WMD. In this study we have presented new model to enhance our capability against these kinds of threats
    Keywords: new warfare, passive defense, Biological threats