فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1392)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد آهی، محمد طاهری، زهرا زرینی صفحات 9-24
    از میان تعاریف و بحث های گوناگون در مورد زیبایی شناسی می توان اصولی را استخراج و استنباط کرد و به ارزیابی یک اثر هنری پرداخت. این اصول عبارتند از: وحدت، تناسب، تعادل، نظم، حد معین و کمال. در مقاله ی حاضر، به هدف نقد عملی زیبایی شناسی، غزل «گلوی شوق» از قیصر امین پور، به عنوان یکی از نمونه های عالی غزل معاصر، موردتجزیه وتحلیل قرار گرفته است. این بررسی حاکی از آن است که شاعر، عناصر مختلف زیبایی شناسی را در خلاقیت ادبی خود به کار گرفته است. در اصل وحدت عاطفه ای، اندیشه ای واحد (شهید و شوق شهادت)را ایجاد کرده است واین اندیشه واحد، عناصر دیگر را در خدمت خود گرفته با هم اتحاد کامل ایجاد کرده است. در اصل تناسب با بررسی محور عمودی و افقی شعر و عناصرآن، شاعر با محوریت عنصر عاطفه، تمام تناسبات را در تصاویر، زبان، موسیقی و شکل رعایت کرده است.
    در اصل تعادل شاعر تمام عناصر را در جای خود قرارداده و در اصل نظم در محور عمودی، از وصف شهید شروع شده و به شوق شهادت خاتمه یافته است. در محور افقی هم، تمام عناصر نظم منطقی خود را حفظ کرده اند. حد معین به عنوان اصل دیگر زیبایی در عناصر به خوبی رعایت شده است. در اصل کمال، شاعر به خوبی توانسته است از نوع عالی عناصرشعر استفاده کند به گونه ای که جمال شعر را موجب شده و آن را از آثار ماندگار کرده است.
    کلیدواژگان: نقد زیبایی شناسی، اصول زیبایی شناسی، قیصر امین پور، غزل گلوی شوق
  • علی اصغر باباصفری، بتول حیدری صفحات 25-48
    دهنامه ها و سی نامه ها یک نوع ادبی و زیر مجموعه ای از منظومه های داستانی عاشقانه است که شاعر در آن، طی ده یا سی نامه عاشقانه با ساختاری ویژه، گفتگویی میان عاشق و معشوق را به رشته ی شعر می کشد. می توان شروع تقریبی دهنامه و سی نامه سرایی را از قرن پنج و دوره اصلی رواج آن را قرن هشت دانست. از آنجا که تاکنون پژوهش جامعی در این باره صورت نگرفته، در این مقاله به تحلیل محتوا و ساختار این گونه ی ادبی پرداخته شده و 30 دهنامه و سی نامه به ترتیب تاریخی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: شعر، نامه های عاشقانه، دهنامه، سی نامه، ساختار، محتوا
  • مهین پناهی، زهرا حاجی حسینی صفحات 49-64
    گاهی در متون عرفانی تضادهایی مشاهده می شود. به این معنا که این متون از سویی تجربه ها و پیام های اخلاقی دارند و از سوی دیگر به تظاهر به آن ها طعنه می زنند. منشا این پارادوکس را باید در کاربرد مضامین قلندرانه جستجو کرد نه نفی دین و اخلاق و مانند آن ها. این پژوهش در صدد یافتن مضامین قلندرانه در غزلیات فریدالدین عطار نیشابوری از عارفان قرن هفتم است. پژوهش حاضر به دسته بندی غزلیات عطار بر اساس کاربرد مضامین و اندیشه های قلندرانه در آن ها، بررسی مضامین قلندرانه، هیات ظاهر و آداب و رسوم قلندران در غزل عطار می پردازد. مضامین قلندرانه در غزلیات عطار عبارتند از: تظاهر به فسق و فساد، حضور دراماکن بدنام، باده نوشی، بی اعتنایی به نام و ننگ، تظاهر به آیین های غیر اسلامی، تعریض به زاهدان و صوفیان، بی اعتنایی به دین، رد مظاهر شریعت و تصوف و فراتر از کفر و ایمان بودن.عطار در غزل خود به آداب و آیین های ظاهری قلندران کمتر اشاره می کند و بیشتر، زیربنای فکری قلندران مانند ترک شریعت مبتنی بر عادت را مطرح می سازد. قلندر در غزل عطار، شخصیتی آرمانی است که بالاترین مراحل سلوک را طی کرده است.
    کلیدواژگان: فریدالدین عطار، غزل، قلندریه: فریدالدین عطار، قلندریه
  • مرتضی چرمگی عمرانی صفحات 65-82
    یکی از نظریاتی که درباره ی خاستگاه قالب غزل بیان شده این است که تغزل قصاید را سرچشمه و اساس قالب غزل در قرن های بعد می دانند؛ از دیگر سوی می دانیم که تغزل قصاید در حقیقت پیش درآمدی است که در آن از ذکر محاسن محبوب و حکایت عشق و عاشقی یا وصف مناظر طبیعی از قبیل بهار، خزان و... بحث می شود. این پژوهش که به روش تحلیل و توصیف اشعار به جای مانده از رودکی انجام شده، بر آنست که چهره ی معشوق شعر رودکی را بر اساس تغزل قصاید وی ترسیم کند و القاب شاعرانه ای را که در حقیقت بر پایه ی صور خیال بنا شده و بر اثر بسامد فراوان تکرار، حالت استعاری و تشبیهی خود را از دست داده و به تدریج به نامی شاعرانه برای معشوق بدل شده است، نشان دهد. رودکی در توصیف این معشوق که گاهی با ممدوح یکی می شود، فقط به تصویر شاعرانه ی آنچه در مجموعه صورت قرار دارد، پرداخته است. معشوق اشعار او کاملا زمینی است با صورتی سپید و سرخ؛ ابروان کشیده، گیسوان سیاه و تابدار؛ دهانی تنگ و لبانی سرخ، با چشم های مخمور که با القابی نظیر آفریدگار، بت، بهار، پیمبر، ترک، جعد موی، غالیه بوی، سمن، پری، جانان و...نامیده شده است
    کلیدواژگان: تغزلات رودکی، اوصاف ظاهری، صفات شاعرانه معشوق، القاب و نام ها
  • علی حیدری صفحات 83-102
    غزلیات سعدی به چهار بخش غزلیات قدیم، طیبات، بدایع و خواتیم تقسیم بندی شده است. به نظر می رسد غزلیات قدیم در دوران جوانی و طیبات و بدایع در دوران پختگی و اوج شاعری سعدی سروده شده و خواتیم مربوط به دوران پیری اوست. اگر چه جوهره ی شعر سعدی در غزلیات، عشق است، اما این عشق در غزلیات قدیم، عشق زمینی و در خواتیم عشق عرفانی است، حتی در بعضی از غزل های خواتیم، اخلاقیات و زهد غلبه دارد. این دوگانگی در غزل های سعدی توجه محققان بسیاری را به خود جلب کرده است. هدف ما در این مقاله بررسی یکی از اساسی ترین دلایل این دوگانگی است. به نظر می رسد یکی از مهم ترین دلایل این دگرگونی آن است که سعدی مدارج عشق را عملا از زمینی به عرفانی به طور طبیعی طی کرده است. لذا در دوران پیری از این حیث کمبودی احساس نمی کند. در این مقاله ابتدا نظر بسیاری از محققان را در زمینه ی غزل های سعدی و احیانا تفاوت های «خواتیم» و«غزلیات قدیم» نقل کرده ایم. سپس برای اثبات ادعای خویش از غزلیات او و بعضی از دستاوردهای امروزی روانشناسی، مثال ها و مطالبی را نقل کرده ایم.
    کلیدواژگان: سعدی، غزلیات، خواتیم، غزلیات قدیم
  • سید مهدی رحیمی، اکبرشامیان ساروکلایی، زینب ثریا محابد صفحات 103-124
    ادبیات معاصر ایران، جلوه گاه ابداعات و تحولاتی ژرف در حوزه های لفظ و معنا است. این تحولات گاه در توانمندی اندیشه ورزان ریشه دارد و گاه در اقتباس های مستقیم و غیر مستقیم از ادبیات جهان سیمین بهبهانی، نماینده آن دسته از شاعرانی است که با فاصله گرفتن از نگرش سنتی، رویکرد اصلاح طلبانه ای را در پیش گرفته اند و در این مسیر نیم نگاهی هم به ادبیات اروپایی داشته اند. دراین جستار، جلوه های رمانتیسم در چهار مجموعه شعر جای پا، چلچراغ، مرمر و رستاخیز از سیمین بهبهانی به روش توصیفی -تحلیلی بررسی شده است. نگارندگان یافته های تحقیق را با عنوان های فردیت (احساس گرایی، حزن و اندوه، نوستا لژی (یاد معشوق، دوران کودکی، نقد مدنیت، تحسر بر زوال ایده آل ها)، اساطیر، سادگی و گریز از فخامت های سنتی، مذمت سرمایه داری، همدلی با طبیعت، دین گرایی شهودی یا رویکرد عاطفی و شهودی به دین، اروتیسم، رمانتیسم اجتماعی (همدلی با محرومان و رنج هایشان، فمنیسم)، شور انقلابی (ستیز بااستبداد، آزادی، آرمان گرایی) دسته بندی کرده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که گرچه اکثر مولفه های رمانتیسم در شعر سیمین بهبهانی هم دیده می شود ولی یکسره بر آن منطبق نیست و در این میان برخی از مولفه ها بر آن افزوده شده و برخی از مولفه ها به گونه ای متفاوت مطرح شده است. می توان گفت رمانتیسم شعر سیمین بهبهانی، رمانتیسمی ایرانی است.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، ادبیات معاصر، شعر نو، سیمین بهبهانی
  • محمدحسین کرمی، محمدرضا امینی، محمد مرادی صفحات 125-142
    دوران سلطان محمود و مسعود غزنوی(387-432ه.ق) از مهم ترین ادوارگسترش شعر فارسی است. شاعران این دوران، شاعران نیمه ی اول قرن پنجم چون عنصری، فرخی، عسجدی، منوچهری، عیوقی، ابوسعید و چند شاعر بی دیوان هستند که مجموعا بیش از 20600بیت از آنان برجای مانده است یکی از شگردهای اصلی این شاعران، برای تقویت جنبه های مفهومی و ادبی انواع غنایی، بهره گیری از اشارات دینی در شعر است. در این مقاله سعی شده، به روش تحلیلی- توصیفی، پس از بررسی تک تک ابیات این دوره، تلمیح های مربوط به پیامبران(ع)، امامان(ع) وصحابه ی رسول(ص)، استخراج و پس از طبقه بندی آن ها براساس نوع و میزان کاربرد، شگرد شاعران در استفاده از این تلمیحات، در دو شاخه ی اصلی تحلیل و بررسی شود: نخست مفاهیم دینی معرفی و شیوه ی رواج آن تحلیل گردد؛ سپس میزان کاربرد این اشارات در انواع غنایی چون مدح، وصف، تغزل و شعر عاشقانه، شعر عرفانی، مناجات و تحمیدیه و منقبت، بررسی شود.
    کلیدواژگان: شعر غنایی، شعر غزنوی، اشارات دینی، پیامبران(ع)، امامان(ع)، صحابه
  • روح الله روزبه کوهشاهی، علیرضا انوشیروانی صفحات 143-162
    کنکاش های وسیعی درباره آلفرد لرد تنسن شاعر قرن نوزدهم انگلیس تا کنون انجام گرفته است، اما سهم و تاثیر حافظ در آثار تنسن، ملک الشعرای انگلیس هر چند کم، نباید از نظر دور داشته شود. شاعری چون تنسن تحت تاثیر گفتمان شرق شناسانه به سبب عشقی که به حافظ پیدا کرد بر آن شد تا فارسی را بیاموزد. در ادبیات تنسن ایران باستان با زیبایی هایش نفوذ دارد، از این رو منابعی را که نشان می دهند تنسن از حافظ بهره ها برده است، نباید از نظر دور داشت، زیرا این منابع می توانند ادعای تفاهم تنسن با حافظ را در این پژوهش ثابت کنند. تنسن از مضامین شعری حافظ سود برده است این مضامین عبارتند از نسیم سحر، نسیم صبحگاهی، خصوصیات و شمایل یار، استفاده از واژه ی بلبل و مذکر قلمداد کردن آن، پرده، همصحبتی با گل، گل وبلبل، نسیم مشک، وفاداری عاشق به معشوق بعد از مرگ عاشق. دلیل آشنایی تنسن با حافظ، تاثیر گفتمان شرق شناسانه بر شعرا و نویسندگان قرن نوزدهم بود. روش تحقیق این مقاله با استناد به مکتب فرانسوی ادبیات تطبیقی است که قایل به بررسی های تاثیرگذاری و مقایسه ای است و تمرکز در این مقاله بر اثبات تاثیر حافظ بر ملک الشعرای انگلیس است.
    کلیدواژگان: تاثیرپذیری، حافظ، تنسن، گفتمان شرق شناسانه
  • محمد امیرمشهدی، اسحق میربلوچ زایی صفحات 163-180
    حکیم نظامی در ادبیات فارسی به عنوان شاعر داستان سرا، یگانه استاد صاحب سبک، در این عرصه است که سکه ی فرمانروایی بر این شیوه ی خاص تاکنون به نام او زده شده است. از آنجا که داستان یکی از مهم ترین انواع ادبی در ادبیات نوین ملل جهان است، بررسی آثار نظامی از آن بخش های معدود ادب کهن فارسی است که امروزه مورد اقبال بسیاری از ادب دوستان قرار گرفته است. در میان آثار داستانی نظامی اکثر اهل ادب، منظومه ی خسرو و شیرین او را زیباتر و گیراتر می پندارند؛ اما اینکه، علت این برتری چیست، جای تامل دارد. کشمکش، یکی از عناصر اصلی داستان در مفهوم امروزی آن است. در این پژوهش ده کشمکش در داستان خسرو وشیرین نظامی مورد بررسی قرار گرفته است که هر کدام از این کشمکش ها در پیشبرد داستان، نقشی خاص دارند. بار معنایی و اندیشگی داستان را کشمکش های ذهنی برپدوش دارند که حجم بیشتری از اثر را به خود اختصاص داده اند. نقش اصلی کشمکش ها در داستان، پیوند اجزای آن و حفظ سیر منطقی حوادث داستان از حیث رابطه ی علی است.
    کلیدواژگان: ادب غنایی، داستان سرایی، نظامی گنجوی، خسرو و شیرین، کشمکش
  • محمد مهدی پور، لیلا میرزایان فر صفحات 181-200
    با توجه به اشتراکاتی که در دیوان فارسی خواجه حافظ شیرازی و ملامحمد فضولی وجود دارد، به بررسی برخی مضامین شعری این دو شاعر می پردازیم. از جمله مضامینی که در دیوان هر دو شاعر جلب توجه می کند، مضمون رندانه و قلندرانه و مغانه است که شباهت میان این مضامین، گاه واژه ها و تعبیرات به کار رفته را نیز به هم نزدیک تر می کند. قبل از اینکه دیوان هر دو شاعر را مورد بررسی قرار دهیم، مطالبی در باب ملامتیه و قلندریه و اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر هر دو شاعر ذکر می شود تا آشنایی بیشتری نسبت به موضوع مورد بحث حاصل شود. در پایان و پس از ذکر و توضیح مضامین رندانه، قلندرانه و مغانه در دیوان حافظ و فضولی، به تحلیل و مقایسه ی این اشعار و مضامین پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: حافظ، فضولی، رند، قلندر
  • احمدرضا یلمه ها صفحات 201-218
    بدون شک دامنه دارترین و دراز آهنگ ترین نوع از انواع شعر فارسی، اشعار غنایی است. در این میان منظومه های عاشقانه از برجستگی خاصی برخوردار است. چراکه این نوع از منظومه ها، بسط یافته ی اشعار غنایی است. یکی از این منظومه های غنایی، منظومه ی رعنا و زیبا از ملا مهدی گلپایگانی، متخلص به شعله، از شاعران خوش قریحه و شیعی مذهب، قرن دوازدهم هجری است که آثاری همچون چاه وصال (لیلی و مجنون)، یوسف و زلیخا، رعنا و زیبا، پادشاه مصر و پسر آهنگر و چند مثنوی و غزل از او باقی مانده است. متاسفانه احوال و آثار این شاعر، با سراینده ی دیگری با نام سید محمد طبیب متخلص به شعله و معروف به شعله ی اصفهانی، حکیم، طبیب و شاعر قرن دوازدهم هجری درآمیخته است. این پژوهش بر آن است تا به روش اسنادی، با مطالعه و مطابقه ی نسخه های خطی از این اثر و تحلیل و بررسی داستان، به معرفی مختصری از این شاعر و دیگر آثار باقیمانده از او بپردازد.
    کلیدواژگان: شعرغنایی، منظومه های عاشقانه، شعله ی گلپایگانی، رعنا و زیبا، نسخه ی خطی
|
  • Pages 9-24
    Among the various definition and discussion about the aesthetic،principles can be derived and deduced، and a work of art can be evaluated. They are: unity، harmony، balance، order، determined level، and perfection. In the present essay، we provide a practical way of aesthetic criticism on a poem by Ghaisar Aminpournamed «Throat of the Passion» as one of the best examples of modern sonnets. This study proves that the poet has applied all aesthetic elements in his literary creativity. For the principle of unity، the emotional content has created a single thought (martyr and martyrdom) which has united the other elements. Regarding the principle of harmony، through considering the vertical and horizontal axes of the poetry، we notice that the poet، focusing on the emotion element، has observed all of the proportions in the images، language، and rhythm and form. In order to observe the balance، the poet has put all the elements in their places so that the displacement of each of the elements would dismantle the balance. For observing the order، he begins with describing the martyr and terminates to the passion of martyrdom. On the horizontal axis، all of the elements have retained the logic arrangement. The determined level is observed as the next principle as well، so all of the poetic elements are moderate. On the principle of perfection، the poet has been able to use sublime elements to create the beauty of the poem. Studying the elements of the sonnet by means of aesthetic principles and vice versa has one conclusion، showing the perfection and beauty of the poem.
    Keywords: aesthetic criticism, aesthetic principles, GhaisarAminpour, the sonnet of
  • Pages 25-48
    Dahnameh and Sinameh are a literary type and a subset of romantic fiction poems wherethe poet composes ten or thirty romantic letters with a special structure in a dialogue between the lover and the beloved. The approximate starting date of Dahnameh and Sinameh can be traced back to the 5th century AH، but it mainly spread during the 8th century AH. Since no comprehensive work has already been done in this field، we have attempted، in the present paper،to introduce this literary type along with ananalysis of its content and structure. Then،about 30 Dahnameh and Sinameh،based on chronological order، are introduced.
    Keywords: poetry, romantic letters, Dahnameh, Sinameh, structure, content
  • Pages 49-64
    Sometimes، we confront paradoxes in Sofi texts; that is، these texts bear some experiences and moral messages، on the one hand، and blame them pretentiously، on the other hand. The origin of this paradox is sought in khalandariyye themes not negating religion، morality، and so on. This study intends to find these kinds of themes in lyric verses of Faridoddin Attar Neyshaburi، the prominent gnostic of the 7th century AH. The present study tries to sort these lyric verses، on the basis of the usage of kalandariyyan themes and thoughts and investigate the appearance and customs of the Kalandars in Attar’s lyrics. Kalandariyye themes include: showing rebellion and disobedience، attending defamed places، drinking wine، neglecting the name and shame، pretending to do non-Islamic rituals، mocking at the Sofis and the devouts، neglecting the religion، rejecting the symbols of the religion and Sofism and staying beyond the faith and infidelity. In his lyric verses، Attar has little reference to Kalandars’ superficial customs and rituals، but he focuses on the basis of Kalandars’ thoughts، such as abandoning the habitual religion. In Attar’s lyrics، Kalandar is an ideal personality who has traversed the highest levels of conduct.
    Keywords: Faridoddin Attar, lyric verses, Kalandariyye
  • Pages 65-82
    There is a theory about the form of lyrical poetry according to which the composition of love odes has been the origin and basis of this form in later centuries; on the other hand، it is well known already that the composition of love odes is، in real fact، an introduction to lyrical poems in which the virtues of the “beloved”، the themes of “love” and being in love، or the description of natural landscapes and cycles، such as spring، autumn، etc.، appear. By using the analysis- description method، it has been attempted، in this essay، to consider the theme of love، which possesses the two heroes- the “lover” and the “beloved” - in Rudaki''s lyrical or other types of poems; moreover، love in the view of Rudaki، who is a pioneer in the Persian poetry، is discussed، and it is argued whether his view of love is physical or spiritual، positive or negative، etc; at the same time، the epithets given to the “beloved” of his poems، and their virtues and states of love in them are explained، and Rudaki''s ability in his use of figures of speech in the description of the outward beauties of the “beloved”، and her/his status، gender – whether male or female – and being heavenly or earthly have been considered as well.
    Keywords: Rudaki's lyrical poems, apparent virtues, the beloved's poetical characteristics, epithets, names
  • Pages 83-102
    The sonnets of Sa’di have been divided into four groups: Old sonnets، Tayyebaat، Badaaye’ and Khavatym. It seems that the Old sonnets have been written in his youth، Tayebaat and Badaaye’ when he was middle aged، whileKhavatym belong to his old days. Surely، the essence of Sa’di''s poetry is love، earthy love in his Old sonnets and mystical love in Khavatym though in someKhavatym، ethics and piousness aredominant. This dichotomy in Sad’i''s sonnets has attracted the attention of many researchers، and our intention in this essay is to research the cause of this dichotomy. Itseems that one of the most important causes of this evolution is that sa’di has practically passed the earthy love to mystical love; therefore، in his old days، he was not regretful about that. In the present paper، mentioningthe views of some researchers about Sa’di''s lyrics، we have discussed the views regarding the differences of Khavatim and the Old sonnets. Then، to prove our claim، we have brought references and examples from the modern Psychology
    Keywords: Sadi, sonnets, Khavatym, Old sonnets
  • Pages 103-124
    Iran`s contemporary literature represents deep changes and innovations in the areas of word and meaning. These changes can sometimes be attributed to literature scholars or originated from direct and indirect adoptions from the world of literature. SiminBehbahani represents those poets who distanced from the traditional attitude and followed a reformist approach، with a look on the European literature. In the present descriptive-analytic study، romanticism has been surveyed in SiminBehbahani’s four anthologies named، Ja-ye Pa (Footprint)، Chelcheragh (Chandelier)، Marmar (Marbel)، and Rastakhiz (Resurrection). Researchers have categorized the research findingsinto individualism (Romanticism، depression and grief)، nostalgia (remembering the beloved، childhood، civilization criticism، regretting for the attrition of the ideals)، myths،simplicity and ignoring traditional disciplines، blaming capitalism، sympathy with nature، intuitive religiousness، eroticism، social romanticism (sympathy with the poor and their grief،feminism)، and revolutionary passion (fighting with despotism، liberty، and idealism). The results show that although most romanticism elements are found in SiminBehbahani’spoetry، some elements have changed، while some others have been added. It can be said that SiminBehbahani’s romanticism is an Iranian version of romanticism.
    Keywords: romanticism, contemporary literature (poetry), New, Poem, SiminBehbahani
  • Pages 125-142
    The period of Soltan Mahmud and MasoudGhaznavi (387-432 AH) is one of the most important epochs with regard to the expansion of the Persian language and literature. The poets of this period include some like Farrokhi، Onsori، Asjodi and Manuchehri who lived in the first half of the 5th century A. H. and had divans (collections of poems) and others like Ayyughi، Abu-Saeed and some others who did not have divans. Totally 20600 lines of poems have remained from these poets. One of the basic devices of these poets in order to improve the form and content of their poetry is the mention of religious personalities. In the present article، by using the analytical-descriptive method، these mentions of holy prophets، Imams، and the prophet''s companions are precisely researched and analyzed. These data are categorized by their types and frequency of usage in three parts: first، the mentioned religious personalities are presented briefly، then، their frequency in different types of poetry is studied، and finally، the impact of the poets’ attention to the words of the rhymes with respect to the amount of the usage of these figures’ names and titles is determined.
    Keywords: lyric poetry, Ghaznavid poetry, religious mentions, holy prophets, Imams, prophet's companions
  • Pages 143-162
    There have been a lot of studies done on Alfred Lord Tennyson، but the influence of Hafiz، though small، on Tennyson’s work، the poet laureate of England should go unnoticed. A poet like Tennyson influenced by Orientalist discourse، became interested in Hafiz and because of his interest started to learn Hafiz. In Tennyson’s work ancient Iran with all its beauty is present، thus the sources which show Tennyson made use of Hafiz should not be overlooked since these sources can prove the claim of Tennyson’s understanding with Hafiz in this study. Tennyson used many of Hafiz’s themes and motifs in his poetry like the theme of the nightingale and rose; the breeze of the morning; facial features; using nightingale as male and using rose as female; the theme of veil; the theme of garden; the theme of musk; faithfulnessof the lover to beloved even when the lover isdead. The reason behind Tennyson’s Familiarity with Hafiz was the impact of orientalism on poets and writers of nineteenth century. The research methodology of this article is based on French School of Comparative Literature which considers influence and comparison studies and the focus in this study is on the demonstration of the influence of Hafiz on this English poet Laureate.
    Keywords: influence, Hafiz, Tennyson, Orientalist discourse
  • Pages 163-180
    Hakim Nezami As a storyteller poet in the Persian literature is the master of an approach in this domain which is the reason why he is the master of this approach up to the present time. Since story is one of the most important literary types of today’s modern literature of the world nations، scrutiny and criticism of his works is of those rare parts of the classic Persian literature that many of the literati have paid attention to. Most of the literati prefer his Khosrow and Shirin to his other stories. But what is the reason for this preference? As conflict is one of the main elements of story in its modern concept، we scrutinize ten conflicts in this research، each one with their certain role in improving the story، according to their importance. Mental conflicts carry the meaning and thinking load of the story، possessing more of the content of the work. The main role of these conflicts in stories is to build a connection among the story elements and to keep the reasonable course of the events in terms of its reasonability bond.
    Keywords: lyrical literature, storytelling, Nezami Ganjavi, Khosrow, Shirin, conflict
  • Pages 181-200
    With regard to the commonalities present in the Persian divans (collections of poems) ofMolla Mohammad Fozuli and Hafiz Shirazi، we investigate some of the poetical themes of these two poets، themes such as “Rendaneh”، “Moghaneh” and “Qalandaraneh”. Similarities between these themes sometimes result in similarities in words and interpretations. Prior to examining these two poets’ divans، we introduce ‘Malamatiyah” and ‘Qalandariyah’as well as thesocial and politicalconditions of both poets’ period in order to provide further familiarity with the issue of the discussion. In the end، after describing the themes: “Rendaneh”، “Moghaneh” and “Qalandaraneh” in the divansof Hafiz and Fozuli، we analyse and compare these poems and themes.
    Keywords: Hafiz, Fozuli, Rend, Qalandar
  • Pages 201-218
    No doubt، among the types of the Persian poetry، the most prevalent and rhythmic one is the lyric poem، and the long romantic poems are of a special position. One of the long lyric poems is “Ra’na and Ziba” by Molla Mahdi Golpayegani، with the pen-name of Sho’le، the talented Shiite poet of the 12th century A. H. His works which have remained contain “Chah-e Vesal” (Leili and Majnoun)، “Yousef and Zoleykha”، “King of Egypt and Son of a Blacksmith” and a few Mathnavis and lyric poems. Unfortunately، the poet''s biography and works have been mixed up with another composer called Seyed Mohammad Tabib، with the pen-name of Sho’le and known as Sho’le-ye Esfahani، the wise physician and poet of the 12th century A. H. The present paper tries، with the help of the documentary method، to study and compare the copies of the manuscripts of ‘Ra’na and Ziba” and provide an analysis of the story as well as introduce the poet and his other works which have remained.
    Keywords: lyric poetry, long romantic poems, Shole, ye Golpayegani, Rana, Ziba, manuscript