فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 13 (زمستان 1391)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 13 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد علی شیرخانی*، حامد مهاجرپور صفحات 1-41
    این مقاله به دنبال فهم جایگاه منابع انرژی در تحلیل سیاست خارجی در نظریه های مختلف واقع گرایی است. یافته های تحقیق موجود نشان می دهد که نظریه های مختلف واقع گرایی نقطه شروع تحلیلی مناسبی برای مطالعه اهمیت منابع انرژی در سیاست خارجی به حساب می آیند به دلیل آنکه اهمیت استراتژیک منابع انرژی را ناچیز نشمرده و تنها به دولت مردان به عنوان بازیگران دارای اهداف اقتصادی صرف نمی نگرند. واقع گرایی به منابع انرژی به عنوان یکی از عناصر قدرت می نگرد و به همین علت جایگاه ویژه ای را برای آن در شکل دهی به رفتار دولت ها قائل است. البته در بین شاخه های مختلف واقع گرایی، واقع گرایی نئوکلاسیک به دلیل توجه همزمان به متغیرهای سطح سیستم و سطح داخلی، تبیین دقیق تری از چگونگی اثرگذاری منابع انرژی بر رفتار سیاست خارجی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: منابع انرژی، واقع گرایی کلاسیک، واقع گرایی تدافعی، واقع گرایی تهاجمی، واقع گرایی نئوکلاسیک
  • علی علی حسینی*، علی ابراهیمی صفحات 43-81
    مقاله حاضر تلاش می کند ضمن بررسی روند تاریخی روابط ایران و آمریکای لاتین و تاکید بر اشتراکات آن ها، علت حمایت این کشورها از برنامه هسته ای ایران و نیز دلایل مخالفت آمریکا با برنامه هسته ای ایران و سیاسی بودن آن را مورد بحث قرار دهد.تشابهات بین ایران و امریکای لاتین از قبیل نفی استکبار، مبارزه باظلم و ستم و نفی هژمونی آمریکا، باعث شد تا ایران و آمریکای لاتین در مجامع بین المللی به حمایت از یکدیگر عمل کنند. آمریکا تلاش فراوانی برای همسوکردن کشورهای آمریکای-لاتین در فشار علیه برنامه هسته ای ایران انجام داد. اما آنچه اتفاق افتاد این بود که کشورهای آمریکای لاتین به دفعات یا در قالب گروه آلبا و جنبش عدم تعهد، بیانیه یا در قالب کشورهای مستقل و عضو شورای امنیت، رای موافق در حمایت از برنامه هسته ای ایران صادر کردند. به نظر می رسدکشورهای آمریکای لاتین به این موضوع واقف اند که علت مخالفت آمریکا با جمهوری اسلامی ایران، کاملا سیاسی و در راستای منافع ملی ایالات متحده است و رفتار آمریکا با کشور های آمریکای لاتین نیز از همین جنس است. لذا با وجود ادعاهای آمریکا، مقاله حاضر تلاش خواهد کرد ضمن اشاره به مواردی که سیاسی بودن رفتارهای امریکا را ثابت می کند، نشان دهد که برخورد جهان غرب به سردمداری آمریکا در قبال برنامه هسته ای ایران صرفا سیاسی است و کشورهای امریکای لاتین نیز در این مساله با ایران هم نظر بوده و به همین دلیل از برنامه هسته ای ایران حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: ایران، امریکای لاتین، جنبش عدم تعهد، برنامه هسته ای ایران، تقابل با آمریکا
  • محمد صادق کوشکی*، فرشته میرحسینی صفحات 81-127
    از جمله موضوعات محوری در تحولات اخیر منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران است که میزان اهمیت آن تا حد یک موضوع مهم و مباحثه بین المللی افزایش یافته است. برنامه هسته ای ایران یک برنامه کاملا صلح آمیز در چارچوب «توانایی قانونمند» هسته ای است؛ از سوی دیگر در این منطقه رژیم صهیونیستی قرار دارد که دارای برنامه ساخت تسلیحات هسته ای است و شایان ذکر است که این رژیم تنها دارنده تسلیحات هسته ای در منطقه است؛ این در حالی است که اسرائیل در قبال برنامه تسلیحات هسته ای خود با هیچ گونه محدودیت و فشار بین المللی مواجه نیست. این رژیم به شدت طرف معارضه با برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است و برای نابودی آن تلاش می کند. در تحقیق حاضر تلاش خواهد شد تا برنامه ها و فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی به صورتی تطبیقی و مقایسه ای مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، برنامه های هسته، ای، توانایی قانونمند هسته ای، توانایی کامل هسته ی، تسلیحات هسته ای
  • مجید توسلی*، مجتبی ابویی مهریزی صفحات 129-161
    این مقاله رابطه بین سلامت با بروز خشونت و آسیب در عرصه سیاست بین الملل را مورد بررسی قرار می دهد. دانش روانشناسی سیاسی و زیست سیاست رابطه بین سلامت و رفتار سیاسی را مورد توجه قرار می دهند. فروید ریشه های روانشناختی رفتار را مورد توجه قرار می دهد و ریشه های مرضی برای رفتار قایل می شود. یونگ ذهن مشترک و ناخودآگاه جمعی را به نظریه فروید اضافه می کند به این معنا که فقدان سلامت جمعی می تواند در بروز رفتار اجتماعی نقش داشته باشد. در میان روایت های نظری رشته روابط بین الملل، نظریه های انتقادی و به ویژه سازه انگاری فرایند شناخت و نقش آن در رفتار را مورد توجه قرار می دهند. اما تاکید بر کلان نگری و تمایل به یکسان انگاری افراد و جوامع در مطالعات این رشته، مانع از توجه به نقش سلامت ذهن در شناخت و رفتار در عرصه بین المللی شده است. نگارندگان مقاله مدعی اند که وضع سلامت رهبران و جوامع نقش تعیین کننده در شناخت و رفتار در عرصه بین المللی دارد و خشونت و آسیب در سیاست بین الملل متاثر از وضع سلامت کنشگران است. از آنجا که هیچ یک از روایتهای نظری رشته روابط بین الملل به تنهایی چارچوب نظری مناسب برای طرح موضوع سلامت را فراهم نمی آورند این مقاله با استفاده از یافته های روانشناختی، زیست سیاست، پزشکی، نظریه انتقادی، سازه انگاری و همچنین استناد به شواهد عینی فرضیه رابطه سلامت با خشونت و آسیب در سیاست بین الملل را مورد بررسی قرار می دهد. نتیجه موید این رابطه می باشد و علاوه بر تاکید بر توجه به وضع سلامت افراد و جوامع، لزوم نظریه پردازی و شکل دادن به چارچوب نظری جدید برای فراهم کردن نقش سلامت در مطالعه روابط بین الملل را تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: سلامت، سیاست، سیاست بین الملل، سازه انگاری
  • علیرضا گلشنی*، حمیدرضا سهرابی صفحات 163-204
    «امنیت انرژی» یکی از مباحث راهبردی در سیاست جهانی است که همه کشورها به آن توجه ویژه ای دارند. جمهوری اسلامی ایران در کانون منطقه ای با عنوان «بیضی استراتژیک انرژی» قرار گرفته که در تولید و انتقال نفت و گاز جهان نقشی حیاتی دارد؛ به گونه ای که از نظر کارکرد به سان قلب جهان عمل می کند و به همین اعتبار، دارای نقش ژئوپولیتیکی است.
    این پژوهش با هدف بررسی و تحلیل نقش ژئوپولیتیک جمهوری اسلامی ایران در امنیت انرژی جهانی جهت استفاده بهترو بهینه از این موقعیت، شناخت تهدیدها و استفاده حداکثری از فرصت های ژئوپولیتکی می باشد. چارچوب نظری این پژوهش بر اساس نظریه بیضی استراتژیک انرژی جفری کمپ، می باشد که در قالب مدل مدیریت استراتژیک «swot» مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    بر اساس یافته های این پژوهش افزایش تقاضای منابع انرژی در کشورهای صنعتی جهان مانند ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا با تقاضای رو به افزایش کشورهای شرق و جنوب آسیا مانند هند و چین باعث شده این بیضی انرژی استراتژیک با مرکزیت جمهوری اسلامی ایران نقشی فعال تری را در سیاست های جهانی بازی کند. با توجه به نیازهای نفتی اکثر قدرت های بزرگ، ایالات متحده آمریکا سعی می کند، از منابع انرژی به عنوان یک اسلحه برای اداره امور جهانی و تحقق بخشیدن به نظام هژمونی گرایانه اش استفاده کند. در شرایط کنونی آنچه بازار جهانی انرژی نیاز دارد، نظامی فراگیر مبتنی بر نگرش امنیت بین المللی و بازی برد- برد به امنیت انرژی است، که نفع و سهم متناسب تمامی بازیگران بازار جهانی انرژی را شامل شود.پس امنیت انرژی جهانی مستلزم ایجاد «امنیت جمعی» می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی - ژئوپولیتیک - بیضی استراتژیک انرژی - هارتلند انرژی، مدل swot
  • مرتضی اباذری*، حبیب رضازاده، محمد کریم زاده صفحات 205-239
    فروپاشی اتحاد شوروی یکی از مهمترین رویداد های جهان در نیمه قرن 20 بوده است و تاثیرات عمیقی در سطح جهان، منطقه و روابط بین کشورها به جا گذاشته است. نتیجه این فروپاشی ظهور و حضور جمهوری های جدید در آسیای مرکزی و قفقاز است، از جمله این کشورها جمهوری آذربایجان می باشد. البته این کشور در سالهای 1920-1918 م(1299-1297ش) نیز دارای استقلال بود و سپس به اتحاد جماهیر شوروی الحاق گردید. آذری ها با اکثریت 90درصد و زبان ترکی، مذهب شیعه و احساسات شدید میهن پرستی جمعیت جمهوری آذربایجان را تشکیل می دهند. ایران و جمهوری آذربایجان به رغم داشتن اشتراکات فراوانی چون فرهنگ، تاریخ، دین و مذهب و مرز مشترک روابط پرتنشی با یکدیگر دارند. حال این سوال پیش می آید که چرا به رغم این اشتراکات روابط این دو کشور تنش آمیز است؟ فرضیه نویسندگان این است که عامل قوم گرایی که تحت عنوان آذربایجان واحد از سوی جمهوری آذربایجان تبلیغ می شود (و به عاملی در سیاسی شدن قوم آذری ایران تبدیل شده است) مانعی در برقراری ارتباط مناسب بین ایران و جمهوری آذربایجان می باشد و توانسته است نقش سایر عوامل تسهیل کننده در برقراری ارتباط بین دو کشور را (تاریخ مشترک، دین و مذهب مشترک،مرز مشترک و...) تحت الشعاع خود قرار دهد و منجر به تنش در روابط بین دو کشور گردد.
    کلیدواژگان: جمهوری آذربایجان، ایران، قوم گرایی، روابط خارجی
  • مصطفی نامدار پوربنگر*، مجاهد امیری صفحات 241-297
    از جمله حقوق نسل دومی بشر –حقوق اقتصادی و اجتماعی- حق بر کار است که در اسناد بین المللی، منطقه ای و نیز در قوانین اساسی دولتهای متعدد مورد تایید قرار گرفته است. از سال 1919 با تاسیس سازمان بین المللی کار، جنبه های مختلف این حق (همچون حق دستیابی به شغل، منع تبعیض در استخدام ها و اشتغال، حق برخورداری از امنیت شغلی...) مورد تایید بین المللی قرار گرفته و از این رهگذر در نظام های حقوقی مختلف جایگاه خویش را پیدا کرده است؛ به طوری که امروزه دیگر حقوق نسل اولی (حق حیات، منع شکنجه و نظایر آن) دیگر کانون توجه فعالان حقوق بشر نیست بلکه حقوقی نظیر حق بر کار، منع تبعیض ها و نظایر اینها مورد مطالبه افراد و موضوع دعاوی حقوقی قرارمی گیرد که آرای دیوان های حقوق بشری، نظیر دیوان اروپایی حقوق بشر و دیوان دادگستری اروپایی خود شاهد این مدعاست.
    با تاسیس اتحادیه اروپا در قاره اروپا به عنوان سازمانی منطقه ای، به تدریج نظام حقوقی جدیدی تکامل یافت که امروز از آن به عنوان حقوق اتحادیه اروپا نام برده می شود. این نظام حقوقی تکامل یافته شامل گستره وسیعی از مقررات حقوقی مانند مقررات حقوق بشری می شود. حقوق اقتصادی و اجتماعی در کانون توجه نهادهای اتحادیه نظیر کمیسیون و شورای اروپایی است. دیرکتیوهای متعددی که به تصویب شورا می رسد حق برکار را مدنظر داشته اند. دیرکتیو منع تبعیض در استخدام و اشتغال2006، دیرکتیو مرتبط با اخراج های دسته جمعی کارگران1998، دیرکتیو مرتبط با ساعات کاری کارگران سال2006 تنها نمونه هایی از مقررات حقوقی الزام آور اتحادیه حول محور حق بر کار به شمار می رود.
    در این نوشتار برای بررسی مقررات حقوقی اتحادیه اروپا راجع به حق بر کار، موضوعات مختلف در سه مبحث بیان شده اند. در مبحث اول مفهوم حق بر کار و حق دسترسی به کار مثل حق برپایی کسب وکار و نیز دسترسی به فرصت های آموزش شغلی مورد بحث واقع شده است. منع تبعیض در استخدام و نیز در اشتغال و شرایط کاری و پرداخت ها موضوع مبحث دوم این مقاله قرار گرفته و دیرکتیوهای لازم الاجرای اتحادیه در این خصوص شرح و بسط داده شده و از این طریق مقایسه ای میان نظام عدم تبعیض در سطح اروپا و در سطح بین المللی صورت پذیرفته است. در مبحث سوم امنیت شغلی کارگران، و موضوعاتی نظیر اخراج کارگران و نیز قراردادهای استخدام مدت-معین در سطح اتحادیه اروپا مورد بررسی واقع شده است. در هر کدام از این سه مبحث سعی شده است تا مقررات اتحادیه اروپا در کنار مقررات حقوق بین الملل مورد بررسی واقع شود تا از این رهگذر مقایسه ای میان سطح استانداردهای اتحادیه اروپا و حقوق بین الملل به عمل آید.
    کلیدواژگان: کار، استخدام، اشتغال، حق بر کار، حقوق اقتصادی و اجتماعی، حقوق اتحادیه اروپا
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Mohammad Ali Shirkhani*, Hamed Mohajerpour Pages 1-41
    The present article intends to understand the place of energy sources in analysis of foreign policy in different realist theories. The finding shows that different theories of realism is a suitable analytical starting point for the study of the importance of energy source in foreign policy. The reason is that the realist theories do not undervalue the strategic importance of energy source and they do not consider statesmen as actors with mere economic objectives. Realism looks at energy sources as an element of power and for this reason it gives special place to it for forming the behavior of the states. Of course, among different branches of realism, the neo-classical realism due to its simultaneous attention to system level and domestic level variables can accurately explain how energy sources influence the foreign policy behavior.
    Keywords: energy sources, classical realism, defensive realism, offensive realism, neo, classic realism
  • Ali Alihosseini*, Ali Ebrahimi Pages 43-81
    The present article attempts to examine the historical process of the relations of Iran and Latin America with emphasis on their commonalities, the causes for their support of nuclear programme of Iran and also the reason of the United States opposition to Iran’s nuclear Programme. The commonalities between Iran and Latin America like negation of Imperialism and the United States hegemony, opposition to repression and tyranny led to cooperation and mutual support of Iran and Latin America in international forums. The United States made tremendous effort to get the support of Latin American countries in its pressure against nuclear programme of Iran but what happened was that the Latin American countries in most occasions supported Iran’s nuclear programme either in ALBA grouping, non-aligned movement, in United Nations security council or as independent countries.It seems that the Latin American countries have realized that the opposition of the United States to Islamic Republic of Iran is completely political and in the direction of the United States interests. Also the relation of the United States towards the Latin American countries has similar nature. Thus the present article contrary to the claim of the United States intends to substantiate the fact that the attitude of the Western world led by the United States towards the nuclear programme of Iran is exclusively political and there are instances which prove that the United States attitude is political. The Latin American countries share this view with Iran and for this reason they have supported Iran’s nuclear programme.
    Keywords: Latin America, Non, Aligned Movement, nuclear programme of Iran, confrontation with America
  • Mohammad Sadegh Koshki*, Fereshteh Mirhosseini Pages 81-127
    Fereshteh Mirhosseini: Postgraduate in regional studies (Middle East), Tehran University. One of the pivotal issues in the developments of West Asia and North Africa is nuclear programme of Islamic Republic of Iran the importance which has increased to level of an international problem and debate. The nuclear programme of Iran is an entirely peaceful programme within the framework of “legal capability”. On the other hand there exists Zionist regime of Israel which has the production of nuclear armament. It is worth mentioning that it is the only country in the region which possesses nuclear armaments. While Israel does not face any limitation or international pressure in regard to its nuclear programme it has put tremendous pressure on Islamic Republic of Iran peaceful nuclear programme and wants to destroy its nuclear capability. The present research tries to examine and compare the nuclear programme and activity of Islamic Republic of Iran and Zionist regime.
    Keywords: security of energy, nuclear programme, legal nuclear ability, complete nuclear ability, nuclear armaments
  • Majid Tavassoli*, Mojtabi Ayobi Mehrizi Pages 129-161
    The present article examines the relation between health and instances of violence and pathology in international politics arena. The science of political psychology and bio-politics explains the relations between health and political behavior. Freud pays attention to psychological root of behavior and believes that there are sickness roots for behavior. Carl Jung later adds common memory and collective unconsciousness to Freud theory and is of the view that lack of collective health can have a role in social behavior. Among theoretical explanation in international relations critical theories and in particular constructivism pays attention to the process of understanding and its role in behavior. But the emphasis on macro level approach and tendency towards considering the individual and societies as identical hinders the attention to the role of health of mind in understanding and behavior in international arena. The authors of the article are of the view that the conditions of the health of leaders and societies have a determining role in understanding and behavior in international arena. Violence and damage in international politics get are influenced by the condition of the health of actors. Since none of the theories of international relations cannot exclusively provide suitable framework for the topic of health, therefore the present article by the help of psychological findings, bio-politics, medicine, critical theory, constructivism and also by presenting objective evidence examines the hypothesis or relations between health with violence and pathology in international politics and shows the actual relation between the two. The paper in addition to the emphasis it puts on health of people and societies it reiterates the necessity of theory building and formulation of new theoretical framework for paying attention to role of health in the study of international relations.
    Keywords: health, politics, international politics, constructivism
  • Alireza Golshani*, Hamid Reza Sohrabi Pages 163-204
    The security of energy is one of the strategic issues in world politics which all countries give special attention to it. Islamic Republic of Iran is located in the center of a region which is called “strategic oval of energy” which is having important role in production and transit of oil and gas in a way it functions like a heart for the world and for this reason and significance it is having a geopolitical role.The aim of the present research is to study and analyze the geopolitical role of Islamic Republic of Iran in security of energy. It also wants to know ways for better use of this geopolitical position, also understanding the threats and making maximum use of this geopolitical opportunity. The theoretical framework for this research is a strategic oval of energy of Jeffery Kemp which is examined in strategic management model framework. The finding of the study shows that the increase in demand of energy sources in industrial countries of the world like the United States, European Union and the countries of Asia like India, and China has led to activation of this strategic oval of energy in international politics which centers around Islamic Republic of Iran. Taking into consideration the need of great powers for oil, the United States tries to make use of energy as a weapon for the management of world affairs and attaining its hegemonic system. In present situation the world market for energy needs an inclusive approach based on international security and a win-win game towards security of energy. This approach takes into consideration the interest and proportionate share of all actors in world energy market. Thus the security of world energy needs the creation of “collective security”.
    Keywords: security of energy, geopolitics, strategic energy oval, heartland of energy, SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats)
  • Morteza Abazari*, Habib Rezazadeh, Mohammad Karimzadeh Pages 205-239
    The disintegration of former Soviet Union is one of the important events of the second half of the twentieth century. This event has had deep impact on the world, regional and interstate relations. The result of Soviet Union disintegration was the birth of new republics in Central Asia and Caucasus. One of these new republics is republic of Azerbaijan (Azerbaijan had independence between 1918 till 1920 but later was annexed to the Soviet Union). The Azeri community with 90 per cent majority and Turkish language with intense patriotic feeling constitute the Azerbaijan republic population. Iran and Azerbaijan despite having so many commonalities like culture, history, religion, Shiite belief and common border have tense relations with each other. Why are the relations between the two countries tense despite so much commonality? The hypothesis of the authors of the article is that the ethnic orientation by Azerbaijan republic which is propagated under the name of one united Azerbaijan, has led to politicization of Azeri population of Iran and acts as an obstacle on the way of normal relations between Iran and Azerbaijan. This policy orientation has overshadowed other positive binding factors like common history, religion, Shiite belief and common border and thus it has led to tension in the relations of the two.
    Keywords: Azerbaijan Republic, Iran, ethnic orientation, foreign relations
  • Mostafa Namdar Pourbengar*, Mojahed Amiri Pages 241-297
    Among the second generation rights of man--social and economic rights--one is the right to work which have been emphasized in international and regional documents and also in the constitutions of several states. From 1919 with the establishment of International Labour Organization different aspects of this right (like the right to have a job, prohibition against discrimination while employing and occupation, the right to have job security …) were internationally emphasized and from this angel it found its place in different legal systems in a way that today first generation rights (the right to life and prohibition of torture etc.) is not the focus of attention of human rights activists. On the other hand other rights like right to, prohibition of discrimination and other related rights have become the center of workers expectations and the subject of legal cases. In this regard the judgments of human rights courts and the European Court of Justice is an indication to this point. With the establishment of European Union in the continent of Europe as a regional organization, gradually a new legal system got shaped which today is called the European Union law system. This comprehensive and developed legal system includes a wide range of legal rules including human rights rules. Social and economic rights are in the center of attention of European institutions like Commission of Europe and Council of Europe. The council has approved different directives in which they have paid attention to right to work. For instance the directive on prohibition of discrimination in employing and occupation (2006), directive related to collective dismissal of workers in 1998, directive related to working hours (2006) are some of the examples of obligatory rules of European Union regarding the right to work. In the present article examining the legal rules of European Union regarding work, different issues are discussed in three parts. In the first part the concept of right to work and right to have access to work specially the right to set up a business and also access to job training opportunities have been discussed. In the second part prohibition of discrimination while employing and occupation and working condition and payments are discussed and different directives of the Union are explained and illustrated. In this way a comparison has been made between the system of prohibition of discrimination at European level and international level. In the third part the job security and issues like dismissal of workers and fixed period employment contracts in Europe have been discussed. In each part it has been tried to tally the European Union rules and international law rules to compare the level of European standards and international law.
    Keywords: work, employment, occupation, the right to work, economic, social rights, the European Union Law