فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال سوم شماره 9 (تابستان 1392)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال سوم شماره 9 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم احدی*، نورمحمد رضایی، علی دلاور، نادر پادروند صفحه 1
    زمینه
    یکی از ویژگی های اساسی و سازنده انسان، خلاقیت است که در رشد و تکامل فرد و تمدن بشری نقش موثری دارد. پژوهشگران معتقدند آموزش خلاقیت بر افزایش آن موثر است.
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مولفه های فراشناختی خلاقیت بر افزایش سطح سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار و بسط در بین دانش آموزان بود.
    روش
    تعداد 100 دانش آموز به تصادف انتخاب و باز به صورت تصادفی، به دو گروه 50 نفری (50 نفر گروه آزمایش و 50 نفر گروه کنترل) تقسیم شدند.
    در این پژوهش از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. از گروه های آزمایش و کنترل خواسته شد تا به آزمون خلاقیت تصویری تورنس (فرم ب) پیش از اجرای متغیر مستقل (آموزش خلاقیت) پاسخ دهند. بعد از 10 جلسه یک ساعته آموزش مولفه های فراشناختی خلاقیت با استفاده از چهار دسته فعالیت های پیش بینی شده بر مبنای مفاهیم تصویرسازی، داستان پردازی، ایده پردازی و بازی که برای گروه آزمایش اجرا شده بود از گروه های آزمایش و کنترل خواسته شد بار دیگر به آزمون خلاقیت تصویری تورنس (فرم ب) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکووا) استفاده شد.
    یافته ها
    بین گروه های آزمایش و کنترل پس از کنترل اثر متغیرهای پیش آزمون، تفاوت معنی داری وجود دارد
    نتیجه گیری
    نتایج آزمون آنکووا نشان داد بین نمره پس آزمون مولفه های سیالی، ابتکار و بسط تفاوت معنی داری وجود دارد اما بین نمره پس آزمون مولفه انعطاف پذیری تفاوت معنی داری نیست.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سیالی، انعطاف پذیری، ابتکار، بسط، دانش آموزان
  • مهسا مرادی*، خدیجه علی آبادی، فریبرز درتاج صفحه 19
    زمینه
    امروزه شیوه های جدید و فعال در یادگیری مورد توجه بسیار قرار گرفته است، تاکید این شیوه ها بر درگیر کردن دانش آموزان با مسائلی است که با زندگی واقعی آنان مرتبط است. روش مبتنی بر الگوی بایبی یکی از الگوهای فعال می باشد.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر روش آموزش مبتنی بر الگوی پنج مرحله ای بایبی و سنتی بر خلاقیت و یادگیری دانش آموزان سال سوم راهنمایی در درس علوم بوده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم شهر قزوین که در سال تحصیلی 90-1391 مشغول به تحصیل بوده اند تشکیل می دهد. نمونه این پژوهش 61 نفر از دانش آموزان دختر پایه سوم راهنمایی بودند. نمونه گیری به دلیل محدودیت اجرا به صورت نمونه گیری در دسترس انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده از آزمون آماری کوواریانس وT اختلافی استفاده شد.
    یافته ها
    طبق نتایج می توان گفت که بین میزان خلاقیت و یادگیری دانش آموزانی که با روش بایبی آموزش دیده اند، نسبت به دانش آموزانی که با روش سنتی آموزش دیده اند تفاوت معنی داری وجود دارد و این تفاوت به نفع گروهی است که با روش بایبی آموزش دیده اند.
    نتیجه گیری
    به کار گیری شیوه های جدید آموزشی سبب می شود دانش آموزان به تفکر عمیق بپردازند، چگونه یاد گرفتن را بیاموزند و به یادگیرندگانی همیشگی تبدیل شوند. پیشنهاد می شود که از الگوی طراحی بایبی به عنوان الگویی مناسب برای دست یابی یادگیرندگان به فهم عمیق از موضوع و افزایش تفکر واگرا بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: الگوهای آموزشی، الگوی پنج مرحله ای بایبی، یادگیری، خلاقیت
  • ابوالقاسم یعقوبی*، حسین محققی، مریم متقیان صفحه 39
    زمینه
    خلاقیت یکی از عرصه های اصلی دانش بشری است و بخشی از فعالیت های دانشجویان در دانشگاه باید در این راستا باشد.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه خلاقیت و مدیریت زمان بر اساس متغیر تعدیل کننده جنس و رشته تحصیلی انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر، از نوع همبستگی می باشد که در آن به دنبال پیش بینی تغییرات متغیر ملاک خلاقیت بر اساس متغیرهای پیش بین هستیم. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا در سال 1391 بوده است که از میان آنها 375 نفر به عنوان گروه نمونه به شیوه طبقه ای نسبی انتخاب شده و به وسیله دو پرسشنامه مدیریت زمان بریتون و تیسر و بخش کلامی آزمون خلاقیت تورنس، آزموده شده اند.
    یافته ها
    بیانگر این است که بین خلاقیت و مدیریت زمان در دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ به گونه ای که هرچه برنامه ریزی کوتاه مدت در دانشجویان بیشتر باشد خلاقیت فردی آنها نیز بیشتر است. همچنین، می توان بیان کرد برنامه ریزی کوتاه مدت در دانشجویان پسر نسبت به دانشجویان دختر رابطه قوی تری با خلاقیت فردی دارد. افزون بر این، بین نگرش به زمان و خلاقیت هم رابطه مثبت معنی دار وجود دارد و نمره خلاقیت کلامی دختران بالاتر از پسران است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق، متغیرهای ساختاری چون جنسیت، رشته تحصیلی و مدیریت زمان دارای سهم مثبت و معنی دار در پیش بینی خلاقیت کلامی دانشجویان می باشند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، خلاقیت کلامی، مدیریت زمان، دانشجو، برنامه ریزی کوتاه مدت
  • مریم بدری*، مهدی شیخ، خدابخش احمدی، سید موسی طباطبایی صفحه 55
    زمینه
    پژوهش های زیادی به بررسی خلاقیت در بسترهای گوناگون پرداخته اند.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی آموزش تفکر واگرا بر خلاقیت کودکان پیش دبستانی انجام شد.
    روش
    در این مطالعه شبه آزمایشی، تعداد 80 نفر از کودکان مقطع پیش دبستانی، با رعایت همتاسازی بر مبنای آزمون هوش(آزمون هوش گودیناف- هریس)، به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (40 نفر) و کنترل (40 نفر) قرار گرفتند.گروه آزمایشی تعداد 19 جلسه برنامه آموزشی تفکر واگرا به روش پویا دریافت نمودند. در هر دو گروه، آزمون خلاقیت (ژان لویی سلیه، 1988) قبل و بعد از آموزش اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاصل از آزمون آماری «تی» و تحلیل کوواریانس نشان داد، برنامه آموزش تفکر واگرا به روش پویا به طور معنا داری، خلاقیت کودکان و شاخص های سه گانه سیالی، انعطاف پذیری و ابتکار را افزایش داده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین به نظر می رسد اجرای برنامه آموزش تفکر واگرا به روش پویا، برای شکوفایی هر چه بیشتر خلاقیت کودکان به ویژه در سنین پیش از دبستان موثر است.
    کلیدواژگان: اثربخشی، آموزش، تفکر واگرا، خلاقیت، کودکان پیش دبستانی
  • سیدعلی سیادت*، حیدر چوپانی، مریم کاظم پور، مسلم ملکی حسنوند صفحه 71
    زمینه
    پژوهش ها نشان می دهد که سازمان هایی که تاکید بیشتری بر نوآوری سازمانی دارند نسبت به دیگر سازمان ها موفق ترند. به همین دلیل در چند دهه اخیر، توجه نوآوری سازمانی به یک ضرورت غیرقابل اجتناب تبدیل شده است چرا که سازمان ها از طریق نوآوری سازمانی می توانند شاخص های مزیت رقابتی خود را بهبود و توسعه دهند
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی شناسایی متغیرهای تاثیرگذار بر تحقق نوآوری سازمانی و ارائه راهکارهایی برای توسعه آن در سازمان های ایرانی است.
    روش
    روش انجام پژوهش تحلیل اسنادی و مبتنی بر ادبیات نظری بوده و به منظور گرد آوری داده ها برای پاسخگویی به پرسش های پژوهش، اسناد و مدارک موجود و مرتبط گردآوری شده و به شیوه کیفی تحلیل گردیده اند.
    یافته ها
    مهم ترین دلایل توجه به نوآوری سازمانی عبارتند از افزایش بهره وری سازمانی، توسعه و بهبود عملکرد سازمانی، رشد اقتصادی، عامل رشد و توسعه، مزیت رقابتی. نتایج دیگر این پژوهش نشان داد که مهم ترین ویژگی سازمان نوآور انعطاف پذیری در رویارویی با بحران ها، پذیرش ایده های نوین توسط مدیران و مسئولان سازمان، ساختار سازمانی انعطاف پذیر، سازمان ریسک پذیر و بی باک است. همچنین نتایج نشان داد که مهم ترین عوامل موثر بر نوآوری سازمانی عبارت از ریسک پذیری، انعطاف داشتن، خلاقیت، اعتماد به نفس، تحمل ابهام، داشتن کارکنان خلاق و جوان، حمایت سازمان ها از کارکنان خلاق، مسائل انگیزشی کارکنان، تفویض اختیار به کارکنان سازمان، ارزشمند شمردن کارکنان، ایجاد انعطاف پذیری و اصلاح نظام ارزیابی عملکرد، شیوه های مناسب پاداش دهی، فرهنگ سازمانی حمایتی، به وجود آوردن ساختار حمایت کننده نوآوری، حمایت سازمانی، سبک رهبری تحول آفرین، اعتماد سازمانی، سرمایه اجتماعی، ارتباطات سازمانی، سبک مدیریت، یادگیری سازمانی و سرمایه فکری می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت که به منظور توسعه نوآوری در سازمان های ایرانی باید بسترهای فرهنگی، زیرساخت های کلان، بسترهای اجتماعی، حمایت سازمانی، قوانین و مقررات حمایت کننده نوآوری در سازمان، هسته های پژوهشی و نوآوری در سازمان و... مهیا باشد تا سازمان های ما به سمت نوآوری حرکت کنند.
    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، عوامل موثر بر نوآوری سازمانی، سازمان های نوآور
  • رمضان جهانیان*، محمد علی شایسته صفحه 111
    زمینه
    امروزه به خاطر تغییرات روز افزون و پرشتاب جوامع بشری و نقش کلیدی تعلیم و تربیت در تربیت نسل خلاق، اهمیت و ضرورت خلاقیت و عوامل موثر بر آن بیش از هر زمان دیگر مشهود است.
    هدف
    بررسی رابطه بین سبک های مدیریت تعارض و میزان خلاقیت مدیران، در مدارس متوسطه شهر تهران.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، همه مدیران مدارس متوسطه شهر تهران در سال 1389 (تعداد 1363 نفر) است. نمونه آماری با روش تصادفی سیستماتیک (تعداد 300 نفر) و با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه است: سبک های مدیریت تعارض و پرسشنامه ی سنجش خلاقیت (رندسیپ).
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین سبک تشریک مساعی، سبک مدارا (انعطاف پذیری) و سبک مصالحه (توافق) و خلاقیت مدیران آموزشی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اما بین سبک تحکم (رقابت جویی) و سبک اجتناب و خلاقیت مدیران آموزشی رابطه معکوس برقرار است.
    نتیجه گیری
    هرچه مدیران آموزش و پرورش در فرایند مدیریت تعارض با مدیران مدارس، مدارا و تشریک مساعی نمایند، میزان خلاقیت مدیران در مدارس بیش تر می شود و هرچه در این تعامل با تحکم و فشار رفتار کنند میزان خلاقیت مدیران در مدارس کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، خلاقیت، مدیران، مدارس
  • علیرضا عصاره*، غلامعلی احمدی، سامیه شهمیر صفحه 127
    زمینه
    مهم ترین مساله در آموزش کودکان خلاق، استفاده از محتوای آموزشی مناسب و روش های گوناگون، مساله یابی، خلاقیت و تفکر است و کتاب های درسی از جمله علوم تجربی در زمینه ایجاد مهارت های خلاق نقش بسزایی دارند و با تدوین محتوایی مناسب جهت پرورش خلاقیت و موقعیت های مبهم و مساله انگیز می توانند در رشد و شکوفایی خلاقیت فراگیران تاثیر بسیار مثبتی داشته باشند.
    هدف
    این پژوهش با هدف تحلیل محتوای کتاب های علوم تجربی دوره راهنمایی از دیدگاه الگوی آموزشی خلاقیت پلسک است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 3 جلد کتاب های علوم تجربی دوره راهنمایی در سال تحصیلی 90- 1389 می باشد. حجم نمونه برابر با حجم جامعه انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش فرم تحلیل محتوای با توجه به الگوی آموزش خلاقیت پلسک می باشد.
    یافته ها
    در بررسی کتاب های علوم تجربی دوره راهنمایی، ملاحظه می شود که از مجموع 1389 واحد در کل کتاب های علوم دوره راهنمایی 932 واحد غیر فعال و 457 واحد فعال وجود دارد که از 457 واحد فعال، 143 واحد با اصل اول (اصل توجه) و 314 واحد با اصل دوم (اصل گریز) در الگوی آموزش خلاقیت منطبق هستند و به اصل سوم به طور کلی توجه نشده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده می توان بیان کرد که میزان درگیری با شاخص های الگوی خلاقیت پلسک در کتاب های علوم تجربی پایه های اول تا سوم دوره راهنمایی بسیار کم است و بر اصول خلاقیت پلسک منطبق نیستند و کمتر می توانند در ایجاد و پرورش خلاقیت در یاد گیرندگان موثر باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، خلاقیت، خلاقیت پلسک، محتوای کتاب های درسی
  • محبوبه مرادی*، ایمان دره، محمد عسگری صفحه 155
    زمینه
    جهانی شدن تجارت و اقتصاد، و تحولات اجتماعی- اقتصادی ناشی از آن موجب ورود رسمی زنان به دنیای کار و کارآفرینی در خارج از محیط خانواده شده است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین پنج صفت اصلی شخصیت، حمایت اجتماعی و باورهای کلیشه ای جنسیتی با تعارض کار خانواده بود. روش پژوهش: از زنان کار آفرین شهرستان اراک 60 نفر پرسشنامه تعارض کار- خانواده نت مایر و همکاران (1996)، فرم کوتاه تجدیدنظر شده فهرست پنج صفت شخصیت (NEO-PI.R)، و مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی (MMPSS) زیمت و همکاران (1985) و پرسشنامه کلیشه های جنسیتی و مقیاس باورهای مربوط به زنان بلک و اسنل (1989)را تکمیل کردند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که تعارض کار-خانواده و خانواده-کار با روان رنجورخویی دارای رابطه مثبت معنادار بود. برونگرایی دارای رابطه منفی معنا دار با تعارض خانواده-کار بود و وظیفه شناسی نیز با هر دو شکل تعارض کار- خانواده دارای رابطه منفی معنا دار بود. حمایت اجتماعی از جانب اعضای خانواده با تعارض خانواده-کار و از جانب دوستان با تعارض کار-خانواده دارای رابطه منفی بود.
    نتایج
    تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که وظیفه شناسی و حمایت دوستان 6/21 درصد از واریانس تعارض کار- خانواده و همچنین حمایت از جانب خانواده و افراد مهم و برونگرایی 4/46 درصد از واریانس تعارض خانواده-کار را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    حمایت اجتماعی از جانب خانواده و افراد مهم، صفات شخصیتی وظیفه شناسی و برونگرایی در تعارض کار- خانواده نقش اساسی دارند.
    کلیدواژگان: باورهای کلیشه ای، پنج صفت شخصیت، تعارض کار، خانواده، حمایت اجتماعی
  • مریم کوپایه ئیها*، افضل سادات حسینی، ویدا رضوی نعمت اللهی صفحه 175
    زمینه
    موانع خلاقیت به طور کلی به چهار دسته موانع تاریخی- فرهنگی، موانع اجتماعی- محیطی، موانع سازمانی و موانع شخصی تقسیم می شوند. در بررسی موانع شخصی خلاقیت، موانع شناختی از مهم ترین موانع به حساب می آید که در این میان مدل های ذهنی نقش بارزی را در ایجاد مانع شناختی برای خلاقیت ایفا می کنند.
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه تفکر قطعی نگر با خلاقیت و خلاقیت هیجانی در میان دانشجویان پرداخته است. جامعه آماری شامل همه دانشجویانی است که در سال تحصیلی 1390- 1389 در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های دولتی شهر تهران مشغول به تحصیل بوده اند. از میان آنها، 200 نفر به روش خوشه ای– تصادفی انتخاب شدند.
    روش
    روش پژوهش، پیمایشی است و ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خلاقیت عابدی، پرسشنامه تفکر قطعی نگر و فهرست خلاقیت هیجانی بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده انجام گرفت.
    یافته ها
    بین خلاقیت و تفکر قطعی نگر رابطه معکوس و معنادار وجود دارد (40/ 0-). همچنین، از میان مولفه های تفکر قطعی نگر، رابطه مطلق نگری و قطعی نگری در حوادث منفی با خلاقیت معنادار و در جهت عکس می باشد. ضمن اینکه رابطه دو مولفه پیش بینی آینده و قطعی نگری در تعامل با دیگران با متغیر خلاقیت، معنادار گزارش نشده است. به علاوه، رابطه تفکر قطعی نگر با خلاقیت هیجانی (47/ 0-) معنادار و معکوس است. همچنین، از میان مولفه های قطعی نگری، مولفه های قطعی نگری در تعامل با دیگران، قطعی نگری در حوادث منفی و مطلق نگری با متغیر خلاقیت هیجانی، رابطه عکس و معنادار نشان داده اند و مولفه پیش بینی آینده، رابطه معناداری با خلاقیت هیجانی نداشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود در مورد انحراف شناختی تفکر قطعی نگر در سطح جامعه بیشتر آموزش داده شود و توصیه هایی از سوی محققین و کارشناسان برای برطرف ساختن این موانع ارائه شود.
    کلیدواژگان: تفکر قطعی نگر، تحریفات شناختی، خلاقیت، خلاقیت هیجانی
|
  • Maryam Ahadi*, Noor Mohammad Rezaei, Ali Delavar, Nader Padervand Page 1
    Background
    Creativity is one of the basic features of human and it’s effective to human civilization. Researchers believe that creativity training is effective on enhancing creativity.
    Objective
    The main goal of this study was to investigate the effect of Creativity training on creativity dimensions.
    Method
    100 students randomly selected and again randomly divided into two groups of 50 persons (50 experimental and 50 controls) groups. In this study, pre-test, post-test control group was used. Prior to the implementation of the independent variable, Control and experimental groups responded to the picture Torrance creativity test (form B).After 10 sessions of creativity to the experimental group, both groups responded to the scale again. For data analysis, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used. Result (s): The results showed that there was significant difference between the experimental and control groups after controlling for pre-test variables.
    Conclusion
    The results of ANCOVA showed significant differences between the scores of fluid, originality and elaboration but there wasn’t any significant difference between the pos- test of initiative and flexibility.
    Keywords: creativity, fluidity, flexibility, originality, elaboration
  • Mahsa Moradi*, Khadijeh Aliabadi, Fariborz Dortaj Page 19
    Background
    Today, there is attention on new and active methods in learning. The emphasis of active methods is to engaging students with real-life issues that are related on Life. Bybee teaching method is one of the new and active teaching methods.
    Purpose
    The main purpose of this study was to compare the effects of Bybee (5E) and traditional teaching methods on creativity and learning of Third year students in science class.
    Method
    The research method of this study was Quasi-experimental research and the research design pre-test-post-test with control group and the experimental group. The statistical population included all female of third year junior high school students who were studying in Qazvin city in the academic year of 2011-2012. The statistical sample in this study was 61 female students. Due to limitation in implementation, an available sample method was adopted In order to select our sample a school was selected from which two classes Ancova and T test were used for data analysis. Result (s): The results showed that the Bybee’s (5E) teaching method influenced on students’ learning and creativity and confirmed the research hypothesis.
    Conclusion
    New teaching methods development a personal connection between students and the topic of study and it helps students think in a less personally biased way. So, Bybee’s model is a good model for learners to achieve a deep understanding of the subject and increase divergent thinking.
    Keywords: instructional design model, Bybee's (5E) instructional design model, learning, creativity
  • Abolghasem Yaghoobi*, Hossein Mohagheghi, Maryam Mottaghian Page 39
    Background
    creativity and time management for everyone are important issues, and for students of course more important and perhaps more vital.
    Aims
    This study has considered the relationship between creativity and time management in students, the mediating role of gender and field of study.
    Method
    The statistical society included all students of the Bu Ali Sina University in 2012 that 375 of them were selected as pilot group based on stratified method and relative type. They were also tested by two questionnaires of Britton and Tesser's Time Management and Verbal Section (part) of Torrance Creativity Test.Result (s): The result showed a significant and positive relation between creativity and time management, so that the more short- term planning students have, the greater creativity they will create. It can be mentioned, based on the result, short-term planning of male students has stronger connection with Individual Creativity than the female ones. There was positive relation between time attitudes and creativity. Also, score of verbal creativity in the female were higher than male.
    Conclusion
    these findings have some practical implications which will be mentioned in the paper in more details.
    Keywords: creativity, verbal creativity, time management, short, term planning
  • Maryam Badri*, Mehdi Sheikh, Khodabakhsh Ahmadi, Sayed Musa Tabatabai Page 55
    Objective
    the purpose of this study is to make divergent thinking effective on creativity of preschool children.
    Methodology
    In this quasi-experimental research 80 preschool children were selected using random sampling to divide into two experimental (n=40) and control (n=40) group, with respect to peering and based on intelligence test (Good enough-Harris Drawing Test). The experimental group received 19 sessions of divergent thinking training with dynamic method. The Sellier Creativity Test (Jean Louis, 1988) was performed in both groups, before and after training.
    Results
    the information drawn from T-Test and covariate analysis showed that Divergent thinking training program with dynamic method plays a significant role to increase children’s creativity and the triple indices of fluidity, flexibility and innovation.
    Conclusion
    it seems that employing divergent thinking training program with dynamic method is an effective way to further flourish children’s creativity, especially at the preschool age.
    Keywords: effectiveness, training, divergent thinking, creativity
  • Sayed Ali Seyadat*, Heydar Choupani, Maryam Kazempour, Moslem Malaki Hasanvand Page 71
    Background
    research has shown that the more emphasis organizations put on innovation, the more competitive they are. Therefore, organizational innovation is unavoidable in order to develop organizational competitiveness.
    Purpose
    the present student aims to identify variables contributing to organizational innovation as well as to offer solutions to developing it in Iranian organizations.
    Method
    to conduct the research, we examined the existing literature and documents to answer the questions in a qualitative way.
    Findings
    the main reasons to pay attention to organizational innovation are as follows: organizational productivity, organizational performance development, economic growth, development, competitiveness. The findings also showed that flexibility in the face of crises, the reception of new idea from managers, flexible organizational structure, risk-taking and courage are the main features of innovative organizations. The findings also indicated that risk-taking, flexibility, creativity, self-confidence, ambiguity tolerance, creative young staff, advocacy of innovative staff, motivation, delegation, valuing staff, developing flexibility and reforming performance appraisal system, appropriate reward system, supportive organizational culture, developing structures supportive of innovation, organizational support, transformational leadership, organizational trust, organizational communication, social capital, management style, organizational learning are the main factors influencing organizational innovation.
    Conclusion
    considering the findings, it can be stated cultural context, macro infrastructures, social context, organizational support, rules and regulations supportive of organizational innovation, R & D centers are desired of innovation within the organization.
    Keywords: organizational innovation, factors contributing to organizational innovation, innovative organizations
  • Ramezan Jahanian*, Muhammad Ali Shayesteh Page 111
    Background
    Nowadays, due to increasing and rapid changing societies and plays a key role of education in educating a generation of creative, the importance and necessity of creativity and factors affecting it more evident than ever.
    Objective
    The present study is conducted in an attempt to investigate the relationship between conflict management styles and manager's creativity in Tehran high schools.
    Method
    the method applied in this study is descriptive correlation method. The population contains all high school managers in Tehran (1363 participants) and the sample of the study includes 300 subjects who were selected according to Morgan's table for determining sample size on the basis of stratified random sampling. Tools used for data collection are two standard questionnaires: styles of conflict management questionnaire and creativity questionnaire.Result (s): The obtained results indicates that there is a positive significant relationship between cooperation style, reconciliation style, collaboration style and compromise style of conflict management and educational managers’ creativity; however, there is a reverse relationship between domineering (competitive) and avoiding styles of conflict management and educational managers’ creativity.
    Conclusions
    In the process of conflict management, the more the education managers cooperate and re-conciliate with school managers, the more school manager's creativity will increase; on the other hand, if the education managers treat them with pressure and domination, it will lead to less creativity school managers in schools.
    Keywords: conflict management, creativity, educational management
  • Ali Reza Assareh*, Gholam Ali Ahmadi, Samieh Shahmir Page 127
    Background
    The main problem in teaching children creative use of educational contents and the various methods of problem finding, creativity and thought and science textbooks, including a significant role in building creative skills, and content development for fostering creativity.
    Purpose
    The purpose of the present research is to analyze the contents of the junior high school (secondary education) empirical sciences tent-books from the Plesk teaching creativity model perspective.
    Method
    The research method is descriptive research and content analysis type. The statistical society was secondary education empirical sciences text-books in the academic year of 2010-2011. The sample size was selected equal to the society size. The research tool was the content analysis form with regard to Plseks teaching creativity model.Result (s): The secondary science text-books we can see that the total 1389 units sciences Books secondary932, passive components and 457 there is an active unit of 457 active unit,143 the first principle of (the attention) and 314 of the second principle (the escape) are consistent with the pattern of creative education the third principle is generally neglected.
    Conclusion
    The obtained results indicated that the degree of involvement in the parameters of Plseks creativity model in the empirical sciences text-books in all the three courses or programs of secondary education was very low. Accordingly, the contents do not conform to the Plesk creativity principles and hardly can be effective in generating and fostering creativity in learners.
    Keywords: content analysis, teaching, creativity, science text, books, Plseks
  • Mahbobeh Moradi*, Eiman Doreh, Mohammad Asgari Page 155
    Introduction
    Trade and economic globalization, and social change - economic factor that leads to the formal entry into the world of work and entrepreneurship of women outside the family environment.
    Aim
    The aim of this study was to determine the relationship between five personality traits, social support and sexual stereotypes with work-family conflict in entrepreneurship women.
    Method
    Sixty members of entrepreneurship women in Arak, Iran, completed Work-Family Conflict Scale, NEO-Personality Inventory Revised, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and sexual stereotypes scale.
    Results
    The analyses by Pearson correlation showed that neuroticism had a positive relationship with work-family conflict and extroversion while consciousness had a negative relationship with work-family conflict. Regression analysis showed that work-family conflict significantly predicted consciousness and support by friends (R2= 0/216). Also, family-work conflict predicted social support by family and extroversion (R2= 0/464). Calculation: Social support from family and significant others, conscientiousness and extraversion personality traits have critical roles in Work - Family Conflict.
    Keywords: Sexual Stereotypes, big five traits, work, family conflict, social support
  • Maryam Koohpayeiha*, Afzallsadat Hosseini, Vida Razavi Nematollahi Page 175
    Background
    Barriers to creativity in general contains to four historic-cultural barriers, social-environmental barriers, organizational barriers and personal barriers. Cognitive barriers counted as important barriers of creativity. Meanwhile mental model consider as the main kind of cognitive barriers to creativity.
    Objective
    This research has been designed for the purpose of studying relationship between deterministic thinking with creativity and emotional creativity among students of public universities in Tehran city in the academic year of 2011-2012.
    Method
    200 students were randomly selected as sample group using cluster sampling method. For studying deterministic thinking, Yunesi deterministic thinking questionnaire included 36 questions with 4 subscales has been used. For creativity, Abedi creativity questionnaire included 60 questions had been used. For studying emotional creativity, Emotional creativity scale included 120 questions had been used. For checking collected data descriptive statistical methods, Pearson correlation coefficient, and regression analysis has been used.
    Results
    Results revealed that there was a meaningful relationship between deterministic thinking and creativity (r = -0/40). Also among the subscales of deterministic thinking the relationship between absolute orientation and deterministic thinking in negative events with creativity is meaningful. While the relationship between deterministic thinking in interaction with others and deterministic thinking in predicting future with creativity is not meaningful relationship. Moreover, the relationship between deterministic thinking and emotional creativity is a meaningful relation (r = -0/47). Also the relation between deterministic thinking in interaction with others and deterministic thinking in negative events and absolute orientation with emotional creativity is meaningful relation but the relation between deterministic thinking in predicting future with emotional creativity is not meaningful.
    Conclusion
    Based on these findings, we need to eliminate cognition barriers of creativity such as deterministic thinking with teaching and giving advice.
    Keywords: deterministic thinking, creativity, emotional creativity, cognitive distortions