فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 98 (اسفند 1391)

  • ویژه نامه 2
  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 28
|
  • محمد شکرزاده لموکی، نسرین پاکروان، سیده کاملیا شیخ الاسلامیان صفحات 2-11
    زمینه و هدف
    استفاده از آفت کش ها به منظور ارتقاء سطح تولیدات غذایی سبب بروز مسمومیت به شکل حاد و مزمن در افراد مخصوصا کشاورزان شده است. دیازینون از پرکاربردترین سموم ارگانوفسفره می باشد که باعث ایجاد استرس اکسیداتیو و پراکسیداسیون لیپیدی می گردد. مهار برگشت ناپذیر آنزیم کولین استراز نیز از مکانیسم های اصلی مسمومیت با این ترکیبات است. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی N- استیل سیستئین بر سطح گلوتاتیون کبد و آنزیم استیل کولین استراز خون در موش سوری، در مسمویت حاد ناشی ازدیازینون می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی موش های آزمایشگاهی نر در محدوده ی وزنی gr4030 انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی به 7 گروه (5 تایی) تقسیم شده بودند و تزریقات داخل صفاقی به صورت زیر انجام شد. گروه 1 نرمال سالین 2 روغن سویا 3 دیازینون (mg/kg20) 4 N استیل سیستئین (mg/kg 100) 5 N استیل سیستئین (mg/kg 100) + دیازینون (mg/kg 20) 6 پرالیدوکسیم (mg/kg 20) + دیازینون (mg/kg 20) 7 پرالیدوکسیم (mg/kg 20) + دیازینون (mg/kg 20) + N استیل سیستئین (mg/kg 100) 24 ساعت پس از آخرین تزریق با بیهوش نمودن حیوانات، بافت کبدی خارج و 3 ml خون از قلب حیوان نیز گرفته شد که به ترتیب میزان گلوتایتون احیا (GSH) و مهار آنزیم کولین استراز با استفاده از روش Elman در آنها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اثر دیازینون و N استیل سیتسئین بر سطح گلوتاتیون احیاء و استیل کولین استراز خون نشان می دهد که دیازینون در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش سطح گلوتاتیون و کولین استراز خون می شود و دریافت N- استیل سیستئین سبب افزایش هر دو مورد می گردد. گرچه این افزایش معنی دار نبوده است (P >0/05).
    استنتاج
    N- استیل سیستئین باعث بهبود مهار استیل کولین استراز و وضعیت آنتی اکسیدانتی بدن در مقابل سم ارگانو فسفره دیازینون می شود و از طریق افزایش گلوتاتیون احیاء در سمیت زدایی رادیکال های آزاد ناشی ازدیازینون موثر است ولی این اثر حفاظتی در مسمومیت حاد، از نظر آماری معنی دار نمی باشد که شاید بتوان علت آن را در فرصت کمی که در اختیار سلول است تا از سیستئین به عنوان پیش سازگلوتاتیون استفاده کند، دانست.
    کلیدواژگان: ارگانوفسفره، گلوتاتیون (GSH)، استیل کولین استراز، N، استیل سیستئین
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، ذبیح الله یوسفی، جمشید یزدانی چراتی، داوود بلارک * صفحات 13-20
    سابقه و هدف

    فنل یکی از ترکیبات آلی موجود در فاضلاب های صنعتی است که خاصیت سرطان زایی آن به اثبات رسیده است. بنابراین قبل از تخلیه آن به محیط زیست باید مورد تصفیه قرار گیرد. هدف از این تحقیق استفاده از گیاه آزولای خشک شده برای جذب فنل از محلول های آبی می باشد.

    مواد و روش ها

    ابتدا گیاه آزولا جمع آوری و با آب مقطر سه بار شستشو داده شد. سپس در دمای105 درجه سانتی گراد در فور به مدت 24 ساعت خشک گردید و با الک 18 تا 30 اینچ دانه بندی شد. تغییرات pH، دوز جاذب، زمان تماس و غلظت فنل مورد بررسی قرار گرفت و غلظت باقی مانده با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 500 نانومتر آنالیز شد. سپس داده های جذب توسط ایزوترم های جذب فروندلیخ و لانگمیر شرح داده شدند.

    یافته ها

    با افزایش زمان تماس و دوز جاذب، میزان جذب افزایش می یابد ولی بعد از 150دقیقه و میزان جاذب 1 گرم، میزان جذب تقریبا ثابت می ماند. همچنین با افزایش pH و غلظت اولیه فنل میزان جذب کاهش می یابد. بهترین pH برای جذب فنل 3 می باشد و داده های جذب از ایزوترم فروندلیخ با ((R2=.997 بیشتر از ایزوترم تکمین و لانگمیر پیروی می کنند.

    استنتاج

    به طور کلی، این جاذب به صورت موفقیت آمیزی برای تصفیه فاضلاب های صنعتی و محلول های آبی می تواند به کار رود..

    کلیدواژگان: گیاه آزول، فنل، جذب سطحی
  • یوسف دادی مقدم، احمد دریانی، حامد کلانی، مهدی شریف، هاجر ضیایی، شهاب الدین سروی، احسان احمد پور* صفحات 22-27
    زمینه و هدف

    توکسو پلاسما گوندیی انگل اجباری درون سلولی بافت های مختلف انسان و حیوانات می باشد. هدف از این مطالعه بررسی حضور و سیر حرکت تاکی زوئیت انگل توکسوپلاسما گوندیی در بافت های مختلف موش Balb/c پس از ایمونیزاسیون با آنتی ژن های دفعی ترشحی بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی در مجموع بر روی 24 سر موش Balb/c در دو گروه مورد و شاهد صورت گرفت. جهت ایمونیزاسیون موش ها، دو بار به فاصله 2 هفته، به موش های گروه مورد (12سر)) 40 μL آنتی ژن دفعی- ترشحی) (ESA) حاوی 100 μg پروتئین به همراه 40 μL ادجونت کامل فروند و به گروه شاهد نیز 40 μL از PBS به همراه 40 μL میکرولیتر ادجونت کامل فروند تزریق گردید. دو هفته بعد از ایمونیزاسیون دوم، چالش موش ها با تعداد 1041× تاکی زوئیت زنده و فعال سویه RH انگل توکسو پلاسما گوندیی انجام شد و در روزهای ا، 2، 3 و روز آخر (قبل از مرگ) از اندام های مختلف (کبد، طحال، قلب، کلیه و...) سه سر موش از هر گروه یک اسمیر تماسی (Impression) تهیه و با گیمسا رنگ آمیزی شده و بعد از آن از نظر وجود یا عدم وجود و نیز شدت آلودگی به انگل توکسوپلاسما مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    توکسوپلاسما گوندیی پس از تزریق داخل صفاقی، در هر دو گروه مورد و شاهد توانسته بود به بافت های مختلف سیر نماید. در گروه مورد با دریافت آنتی ژن دفعی- ترشحی شدت آلودگی انگلی در بافت های طحال، کبد و قلب نسبت به گروه شاهد کاهش یافته بود.

    استنتاج

    آنتی ژن های دفعی-ترشحی(ESA) علی رغم کاهش بار انگلی، مانع گسترش و حضور انگل در بافت ها نشده بود.

    کلیدواژگان: سیر حرکت، توکسو پلاسما گوندیی، بافت، Balb، c، ایمونیزاسیون، آنتی ژن های دفعی، ترشحی
  • هاجر ضیایی هزارجریبی، عبدالحسین دلیمی، مریم قاسمی، سمیرا اسماعیلی ری کنده، مهدی فخار صفحات 29-35
    سابقه و هدف
    آپاندیسیت به التهاب آپاندیس در اثر عوامل پاتوژن مختلف اطلاق می گردد. انگل ها به صورت اکتوپیک ممکن است وارد آپاندیس شده وآپاندیسیت کرمی را ایجاد نمایند. مطالعه حاضر با هدف شناخت فراوانی نسبی آپاندیسیت های انگلی در آپاندکتومی های دو بیمارستان امام و بوعلی شهر ساری و ارتباط آلودگی با ایجاد التهابات و عوامل دموگرافیک بیماران، انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، لام های پاتولوژی تهیه شده از تمام موارد آپاندکتومی بیمارستان-های امام خمینی و بوعلی شهر ساری در یک دوره 5 ساله (88-1384) بررسی شدند. سپس نوع ضایعات پاتولوژی و آلودگی به انگل، مورد توصیف و شناسایی قرارگرفتند. شناسایی انگل براساس مشخصات میکروآناتومی انگل ها دربافت آپاندیس انجام شد.
    یافته ها
    از 2135 مورد آپاندکتومی، 31 مورد (45/1درصد) دارای آلودگی انگلی و 2104 (55/98 درصد) بدون آلودگی بودند. انگل های کرمی شناسایی شده شامل انتروبیوس و رمیکولاریس (40/1 درصد) و تنیا (046/0 درصد) بود. هم چنین 23 مورد (19/74 درصد) از آپاندیس های دارای آلودگی کرمی دارای آماس و 8 مورد (81/25 درصد) فاقد آماس بود. بیش ترین میزان فراوانی آپاندیسیت های انگلی در گروه سنی زیر 10 سال (10/4 درصد) بود.
    استنتاج
    مطالعه حاضر، نقش عفونت های انگلی را در ایجاد آپاندیسیت مطرح می سازد، اما عدم وجود التهاب در برخی از آپاندیسیت های انگلی نیاز به بررسی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آپاندیسیت کرمی، هیستوپاتولوژی، انتروبیازیس، تنیازیس
  • سعید متصدی زرندی، حسین راعی شکتایی، جمشید یزدانی چراتی، فاطمه حسین زاده، محسن دولتی صفحات 37-46
    سابقه و هدف
    در بین آلاینده های هوا، ذرات از آلاینده های اولیه و عمده هوا می باشند. تحقیقات انجام گرفته توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) نشان داد که به ازای افزایش هر 10 میکروگرم غلظت ذرات، میزان مرگ و میر 3-1 برابر افزایش می یابد. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین غلظت 5/2Particulate Mamattel و پارامترهای موثر بر انتشارش در ایستگاه های مترو تهران در دو فصل پاییز و زمستان بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه غلظت5/2PM در دو فصل پاییز و زمستان در 24 ایستگاه مترو تهران بررسی شد. نمونه برداری ذرات بر روی 4 نقطه ایستگاه و در 4 دوره زمانی صبح، ظهر، عصر و شب به عمل آمد. جهت نمونه برداری ذرات معلق از یک دستگاه قرائت مستقیم پرتابل HAZ DUST EPAM 5000 با دبی 4 لیتر در دقیقه استفاده شد. نتایج حاصله از اندازه گیری با استانداردهای EPA و سازمان حفاظت محیط زیست ایران مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که حداکثر، میانگین و حداقل غلظت 5/2PM در ایستگاه های زیرزمینی به ترتیب 103، 49 و 10 میکروگرم برمترمکعب و در ایستگاه های روزمینی به ترتیب 99، 35 و 8 میکروگرم بر مترمکعب بود.
    استنتاج
    نتایج این مطالعه نشان داده است که میانگین غلظت ذرات معلق در ایستگاه های مترو تهران بالاتر از استانداردهای محیطی EPA و سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده است.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، سیستم حمل و نقل، مرگ و میر، 5، 2PM، مترو
  • لاله واحدی لاریجانی، مریم قاسمی، سعید عابدیان کناری، فرشاد نقش وار، محمد آزادبخت، جمشید یزدانی چراتی، حمزه نصیری صفحات 48-54
    سابقه و هدف
    اکثر بیماران با سرطان دستگاه گوارش در مراحل پیشرفته به سیستم درمانی مراجعه می کنند و درمان های معمول تاثیر چندانی در پیش آگهی این بیماران ندارد. لذا امروزه استفاده از روش های درمانی نوین با عوارض سمی کمتر، از شانس بیشتری برای موفقیت در درمان و کاهش عوارض در بیماران مذکور برخوردار است. هدف از این مطالعه ارزیابی عصاره های میوه آووکادو در مهار رشد سلول های سرطانی در مقایسه با سلول های طبیعی می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی پس از تهیه عصاره های اتانلی، کلروفرم، اتیل استات و پترولیوم میوه آووکادو، نقش هر کدام از آن ها بر روی رشد سلولی اسکواموس سل کارسینوم مری در مقایسه با گروه کنترل در محیط کشت سلولی با استفاده از آزمون MTT مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه بر روی رده سلول های سرطانی اسکواموس مری نشان می دهد که یک رابطه خطی معکوس بین غلظت غلظت عصاره اواکادو با سلول های زنده وجوددارد. علاوه بر این نتایج نشان می دهد که عصاره میوه آووکادو نقش مهاری بر رشد سلول های سرطانی در مقایسه با سلول های طبیعی را دارد (05/0p<).
    استنتاج
    میوه آووکادو از میوه های سرشار از فیتوکمیکال ها است که نقش موثری در مهار رشد سلول های سرطانی دارد و مطالعه حاضر برای اولین بار اثر ضدسرطان آن را در کانسر مری نشان می دهد که به نوبه خود بی نظیر می باشد و به نظر می رسد استفاده از عصاره های این میوه، مکمل دارویی مناسبی در در مان سرطان های مری می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان، مری، آووکادو
  • رمضانعلی دیانتی، جمشید یزدانی چراتی، داود بلارک * صفحات 58-65
    سابقه و هدف

    فنل یکی از مهم ترین ترکیبات موجود در فاضلاب صنایع است. فنل در طبقه بندی آلاینده ها، دارای اولویت خطرناک در آژانس بین الملی تحقیقات سرطان (IARC) و در فهرست سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا معرفی شده است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سوربیتول برمیزان جذب فنل توسط گیاه عدسک آبی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک تحقیق تجربی است. در این تحقیق گیاه آبزی عدسک آبی با مقادیر متفاوت (2/0، 4/0 و 6/0 گرم) در تماس با غلظت های 5، 10، 25 و 50 پی پی ام فنل قرار گرفت و سوربیتول با دو مقدار مشخص2/0 0.2 و 1 گرم نیز به ظرف ها به عنوان ماده مغذی افزوده شد. آزمایشات در دو مرحله برای جلوگیری از خطای احتمالی انجام شد. هر چهار روز یک بار از تمام ظروف جهت تعیین غلظت آلاینده نمونه تهیه شد. غلظت فنل به روش رنگ سنجی در طول موج500 نانومتر تعیین گردید.

    نتایج

    گیاه عدسک آبی قادراست فنل را از آب حذف نماید. افزودن کربوهیدرات سوربیتول به محیط کشت موجب افزایش میزان رشد و تکثیر و افزایش کارآیی حذف فنل به وسیله گیاه عدسک آبی می گردد.

    استنتاج

    گیاه عدسک آبی قادراست فنل را از آب حذف نماید. افزودن کربوهیدرات سوربیتول به محیط کشت موجب افزایش میزان رشد و تکثیر و افزایش کار آئی حذف فنل بوسیله گیاه عدسک آبی می گردد.

    کلیدواژگان: فنل، عدسک آبی، سوربیتول
  • حامد کلانی، احمد دریانی *، مهدی فخار، مهدی شریف، رقیه فریدنیا صفحات 64-69
    سابقه و هدف

    امروزه استفاده از موش های آزمایشگاهی در تحقیقات علوم پایه بسیار رایج می باشد. این حیوانات ممکن است به انواعی از عوامل پاتوژن مانند انگل ها آلوده باشند. بررسی انگل های موش های آزمایشگاهی از دو جنبه عوامل زئونوز و تداخل با نتایج برخی مطالعات مانند ایمونولوژی و فارماکولوژی حائز اهمیت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع انگل های روده ای موش های آزمایشگاهی نژاد Swiss-Webster، مخصوصا انگل های زئونوز است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 50 سر موش نژاد Swiss-Webster به طور تصادفی از موسسه پاستور، شعبه آمل خریداری شدند. پس از کشتن اخلاقی موش ها محتویات دستگاه گوارش آن ها به طور جداگانه با روش های متداول پارازیتولوژی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج این مطالعه توصیفی مقطعی نشان داد که 37 موش (74 درصد) حداقل به یک انگل دستگاه گوارش آلوده می باشند. هم چنین بیش ترین شیوع مربوط به انگل Rodentolepis nana (78/83 درصد) و کم ترین شیوع مربوط به انگلBlastocystis sp (7/2 درصد) می باشد. مطالعه حاضر اولین گزارش از آلودگی طبیعی موش های آزمایشگاهی به انگلBlastocystis می باشد. علاوه بر این در این مطالعه دو انگل زئونوز از شیوع بالایی برخوردار بودند Rodentolepis) nana (78/83 درصد) و Giardia muris (01/27 درصد)).

    استنتاج

    با توجه به وجود انگل های زئونوز در موش های بررسی شده و تداخل این انگل ها با برخی مطالعات، توجه به اصول کار آزمایشگاهی خوب (Good Laboratory Practice) برای افرادی که با این حیوانات سروکار دارند ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: انگل های روده ای، موش های Swiss Webster، زئونوز
  • محمد علی ززولی، جمشید یزدانی، داود بلارک، معصومه ابراهیمی، یوسف مهدوی صفحات 71-78
    سابقه و اهداف
    پساب های صنعتی معمولا، یکی از عمده ترین صنایع آلاینده محیط زیست به شمار می روند. تخلیه فاضلاب های رنگی صنایع در آب های پذیرنده منجر به بروز پدیده اتریفیکاسیون و از نظر بهداشتی دارای خاصیت سرطان زایی و جهش زایی می باشد. لذا هدف از این تحقیق بررسی حذف رنگ اسید بلو113 از محیط های آبی با استفاده از پسماند کانولا می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود. در این مطالعه از پسماندکانولا به عنوان جاذب جهت حذف رنگ اسید بلو113 استفاده شد. در این مطالعه تاثیر پارامترهای مختلف بر عملکرد جاذب بررسی شد و ایزوترم های جذب تعیین شد و غلظت رنگ به روش اسپکتروفتومتری در طول موج 566 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش زمان تماس و افزایش دز جاذب، میزان حذف افزایش خواهد یافت ولی میزان رنگ جذب شده به ازای هر گرم جاذب کاهش می یابد. همچنین با کاهش غلظت اولیه رنگ میزان حذف افزایش خواهد یافت و در حالت بهینه جاذب قادر است باعث جذب رنگ در حدود 99%شود. داده های جذب از ایزوترم لانگمیر نسبت به ایزوترم های فروندلیچ و تکمین بیشتر تعبیت می کند.
    استنتاج
    به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه مشخص ساخت که می توان از پسماند کانولا به عنوان یک جاذب موثر و ارزان قیمت و با کارایی بالا، جهت تصفیه پساب صنایع نساجی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: گیاه کانولا، رنگ های آزو، اسید بلو113، مدل ایزوترمی، جذب سطحی
  • محمد علی ززولی، مهدیه علم قلیلو صفحات 80-84
    سابقه و اهداف
    کیفیت آب از جمله مسائلی است که با سلامتی، بهداشت فردی و عمومی جامعه نسبت مستقیم دارد و پایش آب و تامین شرایط بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. لذا هدف از این تحقیق بررسی کیفیت شیمیایی آب آشامیدنی شهرستان خوی واقع در استان آذربایجان غربی طی سالهای 1387و 1388 بوده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش توصیفی بود. اطلاعات مورد نیاز، از شرکت آب و فاضلاب استان آذربایجان غربی، آزمایشگاه آب شهرستان خوی در مدت 24 ماه از فروردین 1387 تا اسفند1388 اخذ گردید. داده های حاصله با نرم افزار SPSS و EXCEL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با استانداردهای ملی مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت نیترات در طی دو سال 9.4±18.9 میلی گرم برلیتر بود. میانگین میزان(ELECTRICAL CONDUCTIVITY) EC در چاه های آب شرب شهرستان خوی،120± 589 میکروزیمنس برسانتی متر بود. میانگین غلظت فلوراید آب این شهرستان 0.1±0.39 میلی گرم برلیتر بود. میانگین سختی آب چاه های آب شرب شهرستان خوی در طول مدت بررسی،64±293 میلی گرم برلیتر یرحسب کربنات کلسیم بود.
    استنتاج
    هرچند غلظت نیترات و هدایت الکتریکی آب شرب شهرستان خوی خیلی پایین تر از حد مجاز بوده است ولی غلظت نیترات و میزان هدایت الکتریکی از سال 86تا88 روند افزایشی داشته است. با توجه به دمای میانگین سالیانه این شهرستان، میزان فلوراید چاه ها بسیار پایین تر از حد استاندارد می باشد. از لحاظ سختی، آب شرب شهرستان خوی جزء آبهای سخت و خیلی سخت دسته بندی می شود. بین سختی و هدایت الکتریکی آب چاه ها رابطه مستقیم خطی وجود دارد.
    کلیدواژگان: آب شرب، کیفیت شیمیایی، نیترات، فلوراید
  • محمد علی ززولی، داوود بلارک، یوسف مهدوی، منصور برافراشته پور صفحات 86-90
    سابقه و اهداف
    بررسی میزان و ترکیب اجزاء پسماندهای شهری به عنوان اطلاعات اساسی برای طراحی، بهره برداری و بهینه سازی سیستم های مدیریت پسماند مورد نیاز است. هدف نهایی این تحقیق آنالیز کمی و کیفی مواد زائد شهر تبریز می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بوده و نمونه برداری از کل مناطق شهر تبریز (10منطقه) و براساس روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی در مدت یک سال انجام شد. کل نمونه های برداشتی در طول فصل، 12 نمونه از هر منطقه می باشد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و EXCEL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 1200 تن پسماند تولیدی 52 درصدآن را مواد آلی، 13.1 درصد کاغذ و مقوا و 19 درصد را مواد قابل بازیافت پلاستیک، فلزات و شیشه و... تشکیل می دهد. در شهر تبریز بیشترین مقدار تولید زباله در ماه مرداد و کمترین مربوط به دی و سرانه زباله به ازای هر نفر حدود 890 گرم می باشد.
    استنتاج
    حدود 85 درصد پسماند شهر تبریز را مواد قابل بازیافت و مواد آلی تشکیل می دهد که استفاده از آن ها از آلودگی محیط زیست جلوگیری می کند. همچنین از دیدگاه مردم افزایش آگاهی مردم و اهمیت دادن شهرداری به کاهش و بازیافت باید در راس برنامه های اجرا شده برای مدیریت پسماند باشد.
    کلیدواژگان: بازیافت، پسماند شهری، سرانه زباله
  • محمد شکرزاده، علی عباسی، امیر شادبورستان، محمود امیدی، فرشته جیواد صفحات 92-98
    سابقه و هدف
    دیازینون یک حشره کش ارگانوفسفره است و منجر به مهار آنزیم استیل کولین استراز می شود، این آنزیم برای فعالیت مطلوب سیستم عصبی مورد نیاز است. سلنیوم یک ریز مغزی با عملکرد های مهم آنتی اکسیدانتی، آنتی موتاژنیک و نیز پیشگیری کننده از بدخیم شدن سلول های نرمال است. هدف این مطالعه بررسی نقش محافظتی سلنیوم در جلوگیری از آسیب بافتی ناشی از دیازینون در موش های صحرایی است..
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی موش های آزمایشگاهی نر نژاد ویستار در محدوده ای وزنی gr250-200 انجام گرفت (5n=). حیوانات به طور تصادفی به 9 گروه تقسیم شدند و به مدت 4 هفته مواد شیمیایی را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. بعد از کالبد گشایی کبد و کلیه جداسازی شد و در فرمالین بافری 10 درصدی پایدار گردید سپس با استفاده از شیوه های رایج پاساژ بافت و تهیه مقاطع آسیب شناسی، برش هایی با ضخامت 5 میکرون توسط میکروتوم تهیه و جهت رنگ آمیزی با هماتوکسیلین-ائوزین آماده گردیدند.
    نتایج
    در کبد گروه هایی که دیازینون دریافت کرده بودند، نکروز فوکال و کانونی هپاتوسیت ها ایجاد گردید و باعث اتساع سینوزوئید ها و خونریزی در پارانشیم کبد گردید. سلنیوم در دوزmg/kg 5/0 مشابه گروه کنترل بود هرچند در دوز بالا mg/kg 2 باعث فیبروز و نکروز فوکال، احتقان وریدها و اسپاستی لیتیک می شود. در گروه هایی که همراه با دیازینون سلنیومmg/kg 5/0 باعث ارتشاح سلول های التهابی در پورتال تراکت و اتساع وریدهای مرکزی گردید. دیازینون همرا با سلنیوم mg/kg2 باعث نکروز در zone 3 کبدی و نکروز اسپاستی لیتیک می گردد.
    استنتاج
    این مطالعه نشان داد که دیازینون توانایی ایجاد آسیب در بافت کبد را داراست هر چند در بافت کلیه آسیب کمتری ایجاد کرد و نشان داده شد که سلنیوم در دوزmg/kg 5/0 قادر به کاهش اینآسیب بود ولی زمانی که دوز آن افزایش می یافت خود به عنوان یک عامل آسیب زا عمل کرده و منجر به نکروز و فیبروز می گردد.
    کلیدواژگان: دیازینون، سلنیوم، پاتولوژی، آنتی اکسیدانت
  • محمدعلی ززولی، منصور برافراشته پور، فرهاد صداقت، یوسف مهدوی صفحات 100-108
    زمینه و هدف
    خوردگی به شکل واکنش فیزیکی، شیمیایی متقابل بین فلز و محیط اطرافش می باشد و نتیجه اش تغییر در کیفیت آب می باشد. خورندگی باعث حل شدن لوله شده، که باعث ورود آلاینده ها به آب می شود. هدف از این تحقیق تعیین پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری آب شرب شهر یاسوج در سال 1390 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی، مقطعی بود. آزمایشات در شرکت آب و فاضلاب یاسوج و بر اساس روش های استاندارد جهت انجام آزمایشات آب و فاضلاب انجام گرفت. نتایج آزمایشات با استفاده از نرم افزارهای اکسل و آنالیزکننده پایداری آب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. و نتایج با استانداردهای ملی و بین المللی مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که مقدار کلسیم و جامدات محلول در محدوده استانداردهای ایران و WHO نمی باشند. میزان شاخص لانژلیه در تابستان بین 91/0- تا 43/0- و در زمستان 66/0- تا 25/0- بود. میانگین شاخص رایزنر در تابستان و زمستان به ترتیب 23/0±61/8 و 07/0±48/8 بود. متوسط شاخص های تهاجم، پوکوریوس و لارسون به ترتیب 58/11، 13/8 و 29/0 بود که نشان می دهد بیشتر آبها تمایل به رسوب گذاری ندارند و خوردگی ملایمی دارند.
    استنتاج
    نتایج نشان داد که منابع تامین آب شرب شهر یاسوج تا حدودی تمایل به خوردگی دارد. بنابراین پیشنهاد می شود کنترل کیفیت آب صورت گیرد. همچنین خطوط لوله آب باید با روش های پیشگیری از خورندگی محافظت شوند.
    کلیدواژگان: خورندگی، رسوب گذاری، منابع آب
  • عبدالستار پقه، مهدی فخار *، مهدی شریف، علی اسدی کیا صفحات 110-115
    سابقه و هدف

    توکسوپلاسموزیس یکی از شایع ترین عفونت های مشترک بین انسان و حیوانات است که در سراسر دنیا شایع است. شیوع عفونت توکسوپلاسما در مناطق مختلف با توجه به شرایط جغرافیایی، عادات غذایی و سابقه تماس با گربه متفاوت می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین میزان شیوع سرمیتوکسوپلاسما گوندیی در کودکان ساکن مناطق روستایی مراوه تپه استان گلستان می باشد..

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی– مقطعی در سال 1391-1390 بر روی کودکان مناطق روستایی شهرستان مراوه تپه انجام گرفت. در ابتدا اطلاعات هر یک از افراد در پرسشنامه ثبت گردیدسپساز هر فرد 5 میلی لیتر خون جهت انجام آزمایش گرفته شد و نمونه های سرمی جدا شده به دو روش IgG-ELISA وIgM-ELISA مورد آزمایش قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این بررسی، 340 نفر در محدوده سنی 6 ماه تا 12 سال مورد بررسی قرار گرفتند که 12 نفر (52/3 درصد) (CI 95%= 1/8-4/3) از نظر وجود IgG علیه توکسو پلاسما گوندیی مثبت بودند. 7 نفر از این موارد مذکر(3/58 درصد) بودند. بالاترین میزان شیوع (6/41 درصد) عفونت توکسوپلاسمایی در افراد مذکر سنین 12-6 ساله، و پایین ترین میزان (3/8 درصد) در افراد مونث زیر 6 سال مشاهده گردید. همچنین در این مطالعه موردی از آنتی بادیIgM علیه توکسوپلاسما گوندیی مشاهده نگردید.

    استنتاج

    با توجه به افزایش تیتر آنتی بادی علیه توکسوپلاسما با افزایش سن، می توان با بالا بردن سطح آگاهی افراد جامعه درباره بیماری و پیامدهای آن و ازطرفی تغییر در عادات غذایی و رعایت اصول بهداشتی، میزان شیوع بیماری توکسوپلاسموزیس را کاهش داد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما، سرواپیدمیولوژی، کودکان، الیزا، ایران
  • محمد خادملو، احد علیزاده، هادی حسینی، اکبر محمدی، مهدی فخار صفحات 117-120
    زمینه و هدف
    در چند سال اخیر، کاربرد فناوری های بر خط(آنلاین) در آموزش، فرصت هایی برای استفاده از شیوه های نوین یادگیری و روش های موثر آموزش فراهم آورده است. این پدیده بر روی آموزش تاثیر گذاشته و به گسترش وسیع فرصت یادگیری، دسترسی به منابع آموزشی و تسهیل فرایند تربیت کمک کرده است. یادگیری الکترونیکی استفاده از فناوری شبکه به منظور طراحی، تحویل درس و اجرای محیط آموزشی با هدف تحقق و استمرار یادگیری می باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی دیدگاه دانشجویان دانشکده بهداشت و داروسازی درباره کاربرد نظام یادگیری الکترونیکی وعوامل مرتبط با آن در دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1390بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی و حجم نمونه 262نفر بر روی دانشجویان دانشکده بهداشت و دانشکده داروسازی انجام گرفت. ابزار پژوهش، پرسشنامه استاندارد شده داوکینز و همکاران بوده که شامل 26 سوال بر پایه مقیاس پنجگانه لیکرت و در شش بعد (دسترسی به تکنولوژی، ارتباطات پیوسته، انگیزش، یادگیری از طریق رسانه ها، گفتگوی گروهی اینترنتی و موفقیت در یادگیری الکترونیکی) بود.
    یافته ها
    دانشجویان دانشکده بهداشت دیدگاه مثبتی در رابطه با تمام ابعاد یادگیری الکترونیکی (دسترسی به تکنولوژی، ارتباطات پیوسته، انگیزش، یادگیری از طریق رسانه ها، گفتگوی گروهی اینترنتی و موفقیت در یادگیری الکترونیکی) داشتند و دانشجویان دانشکده داروسازی نسبت به 3 بعد دسترسی به تکنولوژی، ارتباطات پیوسته و موفقیت در یادگیری الکترونیکی بیشترین نظر مثبت را داشتند در حالی که نسبت به 3 بعد انگیزش، یادگیری از طریق رسانه ها و گفتگوی گروهی اینترنتی کمترین نظر مثبت را داشتند. یافته های جانبی نیز حاکی از آن بود که متغیرهای تعدیل کننده سن، جنس و مقطع تحصیلی با ابعاد یادگیری الکترونیکی در سطح 5 درصد خطا رابطه ی معنی داری داشت(05/0≥ p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل و دیدگاه مثبت دانشجویان دانشکده بهداشت و داروسازی نسبت به یادگیری الکترونیکی می توان نتیجه گرفت که دانشجویان دانشکده بهداشت و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مازندران آمادگی نسبتا قابل قبولی برای اجرای نظام یادگیری الکترونیکی دارند.
    کلیدواژگان: دیدگاه، یادگیری الکترونیکی، علوم پزشکی مازندران
  • امیر شادبورستان، الهه خاکسار، محمد شکرزاده، محمود تقوی صفحات 122-127
    سابقه و اهداف
    از آنجایی که برنج منبع اصلی غذایی برای اکثریت مردم دنیا از جمله ایران را تشکیل می دهد، تعیین غلظت و توزیع فلزات سنگین در گیاه برنج اهمیت زیادی دارد. هدف از این تحقیق، برآورد میزان فلزات سنگین کادمیوم، کروم و سرب در برنج تولیدی شهرستان مبارکه است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بوده است. نمونه برداری با روش تصادفی طبقه بندی شده، از 10 شهر و دهستان شهرستان مبارکه صورت گرفت. از هر شهر و یا دهستان، سه نمونه برداشت شد و سپس با هم مخلوط گردید. آماده سازی نمونه ها براساس روش ذکر شده در A.S.T.M(2000) صورت گرفت و غلظت کروم، سرب و کادمیوم تعیین شد. به منظور انجام محاسبات، توصیف و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel و SPSS 15 و آزمون آماری T-Test استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت کادمیوم در نمونه های برداشتی mg/kg 048/0± 178/0 بود. غلظت کادمیوم در 40 درصد از نمونه های مرکب، برابر و یا بیشتر از میزان استاندارد بود. میانگین غلظت سرب و کروم در نمونه ها به ترتیب برابر mg/kg 059/0± 176/0 و 055/0±148/0 برحسب وزن خشک بود. غلظت سرب و کروم در تمامی نمونه ها، کمتر از حد استاندارد تعیین شده توسط FAO/WHO بودند و این اختلاف از نظر آماری معنادار بود(P<0.001).
    استنتاج
    تنها در برخی موارد غلظت کادمیوم از حد استاندارد گذشته بود و تمامی نمونه ها از نظر سرب و کروم پایین تر از حد استاندارد بودند. میزان دریافت هفتگی کادمیوم، کروم و سرب پایین تر از حد استاندارد تعیین شده توسط کمیته قانون گذاری افزودنی ها و آلاینده های غذایی FAO/WHO بود. لذا خطر جدی سلامت عمومی راتهدید نمی کند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، برنج، دریافت هفتگی
  • محمدعلی ززولی، فرزانه ویسی، امیر ویسی صفحات 129-138
    سابقه و اهداف
    بیس فنلA ترکیبی حلقوی است که کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد و به عنوان آلاینده مقاوم شناخته شده است. لذا هدف از این تحقیق بررسی حذف بیس فنل A با استفاده از کربن فعال و پوسته تخم مرغ با استفاده از روش پاسخ سطحی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از کربن فعال و پوسته تخم مرغ به عنوان جاذب استفاده شد. جاذب ها با استفاده از روش استاندارد تهیه و مش بندی شد. متغیرهای مورد مطالعهPH، زمان ماند، غلظت بیس فنل و دوز جاذب می باشد. کلیه آزمایشات به روش استاندارد انجام شد. حجم نمونه به روش باکس بنکن انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که راندمان هر دو جاذب در جذب آلاینده با افزایش زمان ماند، افزایش غلظت BPA و کاهش PH افزایش می یابد. بیشترین جذب برای کربن فعال و پوسته تخم مرغ به ترتیب 92 و 33 درصد می باشد. راندمان جذب در زمان 120 دقیقه برای هر دو جاذب بیشترین مقدار بود. آزمون آنالیز واریانس داده های آزمایش نشان داد که مدل پاسخ سطحی به لحاظ آماری برای کربن فعال با شرایط خطی و برای پوسته تخم مرغ با شرایط خطی، مکعبی و برهمکنش رابطه معنی داری دارد.
    استنتاج
    جذب بیس فنل توسط جاذب پوسته تخم مرغ نسبت به کربن فعال بسیار کم و ناچیز می باشد. کربن فعال یک جاذب خوب برای بیس فنل می باشد.
    کلیدواژگان: بیس فنلA، کربن فعال، پوسته تخم مرغ، ترکیبات فنلی، جذب
  • محمد شکرزاده، علی عباسی، امیر شادبورستان، محمود امیدی صفحات 140-144
    سابقه و هدف
    دیازینون یکی از آفت کش های ارگانوفسفره است که می تواند از طریق القای استرس اکسیداتیو منجر به تولید رادیکال های آزاد شود و از این طریق تعادل سیستم آنتی اکسیدانتی بدن را تغییر دهد. آنتی اکسیدان نقش مهمی در پیشگیری از آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد ایفا می کنند. این مطالعه به ارزیابی اثر آنتی اکسیدانتی ال-کارنیتین در موش های مواجهه یافته با دیازینون پرداخته است..
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی موش های آزمایشگاهی نر نژاد ویستار در محدوده ای وزنی gr250-200 انجام گرفت (5n=). حیوانات به مدت 4 هفته مواد شیمیایی را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. بعد از کالبد گشایی کبد و کلیه تمامی حیوانات جداسازی شد و سپس در فرمالین بافری 10 درصدی پایدار گردید. از نمونه های فوق با استفاده از شیوه های رایج پاساژ بافت و تهیه مقاطع آسیب شناسی، برش هایی با ضخامت 5 میکرون توسط میکروتوم تهیه و جهت رنگ آمیزی با هماتوکسیلین-ائوزین آماده گردیدند..
    یافته ها
    در کبد گروه هایی که دیازینون دریافت کرده بودند، نکروز فوکال و کانونی هپاتوسیت ها ایجاد گردید. همچنین باعث اتساع سینوزوئید ها و خونریزی در پارانشیم کبد گردید. پاتولوژی کبد و کلیه در گروه های دریافت کننده کارنیتین در دوز mg/kg 50 مانند گروه کنترل بود در دوزmg/kg 150اتساع ورید مرکزی در کبد دیده شد. در گروه دیازینون و ال-کارنیتین التهاب ورید مرکزی، پرخونی و نکروز مشهود بود. در دوزmg/kg 150 التهاب همچنان وجود داشت ولی نکروز به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته بود. درآسیب شناسی بافت کلیه نیز التهاب و پرخونی سینوزوئیدها در گروه دریافت کننده دیازینون وجود داشت.
    استنتاج
    این مطالعه نشان داد که دیازینون توانایی ایجاد آسیب در بافت کبد را داراست هر چند در بافت کلیه آسیب کمتری ایجاد کرد همچنین نشان داده شد که ال کارنیتین به صورت وابسته به دوز قادر است آسیب ناشی از دیازینون را در بافت کبد و کلیه کاهش دهد.
    کلیدواژگان: دیازینون، ال، کارنیتین، پاتولوژی، موش صحرایی
  • محمدعلی ززولی، محمدرضا منظم، جمشید یزدانی چراتی، فاطمه حسین زاده صفحات 146-151
    سابقه و اهداف
    خطوط انتقال برق از منابع تولید میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین محسوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی چگالی شار مغناطیسی با فرکانس های بی نهایت پایین (ELF) در اطراف خطوط فشار قوی برق منطقه غرب تهران درسال 1391 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه چگالی شار مغناطیسی در اطراف سه خط فشار قوی انتقال برق 63، 230 و 400 کیلوولت اندازه گیری شد. اندازه گیری ها با استفاده از دستگاه سه محوره قرائت مستقیمTES 1394 براساس استاندارد 1994-644 IEEE در فواصل(0،5،10،20) متر از خطوط انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که حداقل، میانگین و حداکثر چگالی شارمغناطیسی در اطراف خطوط به ترتیب 14/0، 25/1± 43/1، 51/11میکروتسلا بود. مقدار چگالی شار مغناطیسی در تمامی قرائت ها پایین تر از حد استاندارد کمیسیون بین المللی حفاظت در برابر پرتوهای غیریونساز بود.
    استنتاج
    میانگین چگالی شار مغناطیسی در اطراف خطوط حدود 25/1% استانداردICNIRP بود و همچنین این میزان با افزایش فاصله از خطوط و کاهش جریان عبوری از خطوط کاهش یافت.
    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی، چگالی شار مغناطیسی، فرکانس بی نهایت کم، پرتوهای غیر یونساز، خطوط فشار قوی انتقال برق
  • حسن پارسانسب، بهمن مرادی پوده، احد علیزاده، سعید عابدیان کناری * صفحات 153-156
    سابقه و هدف

    امروزه ارزیابی طولانی مدت قند خون در بیماران دیابتی به وسیله سنجش هموگلوبین گلیکوزیله(HbA1C) صورت می گیرد. از جمله علل مرگ در دیابتی ها بیماری های قلبی- عروقی است که افزایش لیپید های خون و تصلب شرایین از علل عمده ایجاد این بیماری ها می باشد. هدف این تحقیق بررسی ارتباط HBA1C با فاکتور های خطر ساز لیپید های خون می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی - مقطعی بر روی پرونده 173 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو (132: زن و 41: مرد) با متوسط سن 11± 8/51 سال که باروش نمونه گیری غیر احتمالی مبتنی بر هدف انتخاب شده بودند. میزان HbA1C و پروفایل لیپیدی به ترتیب با روش کروماتوگرافی ستونی و آنزیمی در آزمایشگاه تعیین گردید. مقادیر نسبت LDL-C/HDL-C، فاکتور خطر (TCH/HDL-C) و شاخص آتروژنیسیته پلاسما یا AIP (Log TG/HDL-C) نیز محاسبه گردید. داده ها با نرم افزار آماری SPSSver 16 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    سطح TG به طور معتی داری در مردان بیشتر و سطح HDL-C به طور معنی داری در زنان بیشتر بود. میزان HbA1C همبستگی مستقیم معناداری با TCH، TG، AIP، LDL-C و نسبت خطر نشان داد ولی همبستگی معناداری میان سن، نسبت LDL-C/HDL-C و HDL-C با میزان HbA1C یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که میزان HBA1C نه تنها می تواند به عنوان یک شاخص کنترل دراز مدت قند خون بکار رود بلکه می تواند به عنوان یک عامل هشدار دهنده نسبت به عوارض قلبی - عروقی و اختلالات لیپیدمی در بیماران دیابتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، هموگلبین گلیکوزیله (HBA1C)، پروفایل لیپیدی، اختلالات لیپیدمی
  • ذبیح الله یوسفی، منصور برافراشته پور *، محمود تقوی، علی مشایخ صالحی، فرهاد صداقت صفحات 158-162
    سابقه و اهداف

    نیتریت و نیترات از عوامل آلاینده منابع آب های زیرزمینی محسوب می شوند که اخیرا با ورود انواع فاضلاب ها، میانگین آن ها رو به افزایش است. در این مطالعه، روند تغییرات نیترات و نیتریت منابع آب شرب شهر گچساران در سامانه GIS بررسی می شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، نمونه برداری و اندازه گیری پارامترها طبق کتاب روش های استاندارد، از 43 منبع و تعداد 258 نمونه صورت گرفت و نتایج آنالیز 5 ساله آرشیو شده شرکت آب و فاضلاب با نرم افزار GIS نسخه 9.3 و SPSS نسخه 16 و آزمون همبستگی پیرسون آنالیز و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد غلظت نیترات از 5.15 بر حسب نیترات در سال 84 و نیتریت از 0.01 در سال 88 به ترتیب به 10.87 و ppm 0.0157 در سال 90 افزایش یافت. حداقل غلظت نیترات مربوط به سال 84 و حداکثر آن ppm11 بر حسب نیترات در سال 88 بود. تغییرات مکانی میزان نیتریت و نیترات نشان دهنده کیفیت بالاتر منطقه مورد مطالعه نسبت به سایر نقاط می باشد.

    استنتاج

    طبق نتایج میزان نیتریت و نیترات در طی چند سال گذشته روند افزایشی داشته است. در حالی که میزان هر کدام از پارامترها کمتر از حد استاندارد تعیین شده ملی و بین المللی می باشد ولی به علت خطرات ناشی از این عناصر، باید این روند افزایشی با استفاده از روش های صحیح مدیریت و حفاظت آب ها کاهش یابد.

    کلیدواژگان: نیتریت، نیترات، گچساران، GIS
  • محمدعلی ززولی، جمشید یزدانی، عباس احمدنژاد صفحات 164-175
    سابقه و هدف
    حفظ ایمنی منازل مسکونی از دغدغه های زندگی سالم شهری و روستایی کشورمان است. عدم رعایت مسائل ایمنی و احتمال وقوع حوادث ناگوار، هزینه های زیادی را به خانوارها و وزارت بهداشت و درمان تحمیل می کند. لذا هدف از این تحقیق بررسی وضعیت ایمنی مسکن خانوارهای روستایی شهرستان رامیان در سال 1390 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی، بر روی 12956 منزل مسکونی(کلیه خانوار) روستایی شهرستان رامیان در سال 1390 بر اساس چک لیست ایمنی انجام گردید. چک لیست پس از تکمیل، امتیازکلی منزل و بخش های پنج گانه آن محاسبه و رتبه بندی شد. سپس اطلاعات با استفاده از نرم افزار 16 spss، Excel و آمار توصیفی و با استفاده از آزمون مربع کای، مورد تفسیر و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 64/96% ایمنی آشپزخانه، 49/96% ایمنی اتاق ها، 53/95% ایمنی راه پله ها و نردبان، 27/94% ایمنی حیاط، بالکن، پارکینگ و پشت بام و 42/93% ایمنی حمام در حد مطلوبی رعایت شده است. در مجموع و براساس امتیازبندی 85/96% و 72/0% منازل به ترتیب از وضعیت ایمنی مطلوب و نامطلوب برخوردار بودند.
    استنتاج
    نتایج حاصله حاکی از آن است وضعیت ایمنی کلی منزل و بخش های پنج گانه آن (آشپزخانه- اتاق- راه پله و نردبان- حیاط، بالکن، پارکینگ و پشت بام-حمام) در 8 مرکز بهداشتی درمانی روستایی مختلف با هم تفاوت معنی داری داشتند. وضعیت ایمنی مسکن های مورد مطالعه در مقایسه با مطالعات انجام شده و حتی نسبت به مناطق مرکزی و حاشیه شهر در وضعیت بهتر و یا تقریبا هم تراز قرار داشته است. جهت حفظ و ارتقاء وضعیت ایمنی منازل مسکونی، راهکارهای دیگری از قبیل افزایش سطح آگاهی عمومی، تقویت مشارکت و همکاری بین بخشی و تشویق خانوارهای نمونه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ایمنی، مسکن، حادثه، بهداشت مسکن، رامیان
  • حمیده مثالی، مجتبی شادمان، محسن طهرانی، ابوالقاسم عجمی * صفحات 177-191

    سلول های مهاری مشتق از رده میلوئیدی(MDSC) یک جمعیت هتروژن از نظر فنوتیپ می باشند که می توانند در طی شرایط پاتولوژیک مانند سرطان، التهاب و عفونت ایجاد شوند و همراه با سلول های T تنظیمی(Treg) توانایی قابل توجهی در مهار پاسخ های ایمنی دارند. فنوتیپ MDSC ها در انسان و موش متفاوت است و مکانیسم های دقیق فعالیت مهاری آنها، هنوز مورد بحث است. داده های محدودی در رابطه با MDSC های انسانی موجود می باشد. فعالیت مهاری این سلول ها با افزایش فعالیت آرژیناز-1 و نیتریک اکساید سنتتاز القایی(iNOS) و همچنین محصولات گونه های واکنش گر اکسیژن(ROS) در ارتباط می باشد. در واقع سلول های MDSC قادرند هر دو پاسخ های ایمنی ذاتی و اکتسابی را به شکل مستقیم و غیر مستقیم تنظیم کنند. در این مقاله ما منشا مکانیسم های پیشنهادی برای ایجاد و عملکرد مهاری این سلول ها را مورد بحث قرار داده و در نتیجه می توانیم پتانسیل این سلول ها را برای اهداف درمانی مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: سلول های مهاری مشتق از رده میلوییدی، سلول های T تنظیمی، سرطان
  • احمد احمدزاده امیری، مهرداد تقی پور، محمد امین فریدونی، رایکا شریفیان امیری صفحات 193-202
    تعداد زیادی از بیماران مبتلا به بیماری سارکوئیدوز علائم مربوط به اختلالات ارگان های مختلف بدن را تجربه می کنند. مطالعات گوناگونی نشان داده اند که درگیری های چشمی شایع ترین تظاهرات خارج قفسه سینه ای این بیماری می باشند. اختلالات اصلی مرتبط با این بیماری شامل یووئیت قدامی و خلفی، درگیری ملتحمه و ادم پاپیلاری می باشد. اگرچه تا کنون بیشترین توجه معطوف به عوارض وخیم این بیماری مانند موارد ذکر شده در سطر فوق بوده است، اختلالاتی مانند گرانولوم های ملتحمه، کاتاراکت، هموراژی، تورم دیسک اپتیک و پروپتوز نیز در پی ابتلا به سارکووئیدوز مشاهده شده اند. در این مقاله به مرور اجمالی اختلالات ذکر شده و سایر موارد محتمل پرداخته خواهد شد. لازم به ذکر است که بر اساس جستجوهای صورت گرفته در موتورهای جستجوگر مطالعه مشابهی در ایران یافت نشده است.
    کلیدواژگان: اختلالات چشمی، بیماری سارکوئیدوز، عوارض اکستراتوراسیک
  • ملیکا لعل کارگر، سمیه فولادی راد، مهرناز محمدداوودی، سهیلا خلیل زاده، مریم حسن زاد، صباح میاهی، صادق خداویسی، حمید بدلی صفحات 204-218
    با توجه به شرایط مستعد بیماران سیستیک فیبروزیس در اثر نقص در عملکرد موکوسیلیاری و اختلال در مکانیسم عمل فاگوسیتوز و ایمنی سلولی، منجر به توسعه کلونیزاسیون عوامل میکروبی از جمله قارچ ها در ریه و تبدیل به حالت تهاجمی٬ در بسیاری از موارد حتی منجر به مرگ این بیماران می شود. در مطالعات مختلف قارچ های فرصت طلب از جمله گونه های کاندیدا و آسپرژیلوس بطور مکرر از مجاری تنفسی بیماران کیستیک فیبروزیس جدا شده است. مطالعات بیوتایپینگ مولکولی نشان داده است که ژنوتیپ های قارچی خاصی قادر به کلونیزاسیون مزمن در راه های هوایی می باشند. هرچند که کلونیزاسیون ناشی از گونه های کاندیدا شایع تر می باشد، ولی سایر قارچ ها از جمله گونه های آسپرژیلوس، سدوسپوریوم آپیوسپرموم و همچنین اگزوفیالادرماتیتیدیس نیز، از عمده ترین قارچ های رشته ای جدا شده از نمونه های تنفسی این بیماران گزارش شده اند. بنابراین با توجه به شرایط مستعد کلونیزاسیون عوامل قارچی در این بیماران٬ شناسایی و تشخیص اولیه عوامل عفونی جهت درمان به موقع و قبل از گسترش بیماری بسیار ضروری می باشد. از جهتی هم با توجه به تفاوت ها در اپیدمیولوژی، ویرولانس و حساسیت های دارویی گونه های قارچی مختلف جدا شده از این بیماران، شناسایی و افتراق آنها از هم بسیار مهم بوده و نیاز به مطالعه و تحقیق بیشتری در این زمینه دارد.
    کلیدواژگان: کیستیک فیبروزیس، کلونیزاسیون قارچی، داروهای ضد قارچی
  • احمد دریانی، حامد کلانی، مهدی شریف، هاجر ضیایی، شهاب الدین سروی، احسان احمدپور صفحات 220-232
    توکسوپلاسما گوندیی یک تک یاخته درون سلولی اجباری است که همه مهره داران خونگرم را آلوده می کند. تقریبا 3/1 جمعیت دنیا آلوده به این انگل هستند. اگر چه توکسوپلاسموز غالبا درافراد مبتلا بهHIV/AIDS، بیماری نئوپلازی، دریافت کنندگان پیوند مغز استخوان یا قلب کشنده است، در افراد سالم منجر به ایمنی محافظت کننده پایدار می شود. بنابراین آنتی ژن های مختلف توکسوپلاسما گوندیی نظیر آنتی ژن های غشایی، سیتوپلاسمی و دفعی ترشحی میتوانند کاندیدای بالقوه ایمونیزاسیون باشند. در بین این آنتی ژن ها، آنتی ژن های دفعی- ترشحی نقش مهمی در تحریک پاسخهای سیستم ایمنی دارند. گرانول های متراکم، میکرونم ها و راپتری ها اندامک های ترشحی در تک یاخته های گروه اپی کمپلکسها هستند. در توکسوپلاسما گوندیی، محتویات این اندامک ها عامل شناسایی و اتصال به سلولها، ایجاد حفره پارازیتوفورز و تکثیر و بقای داخل سلولی و بیماری زایی انگل می شود. این مقاله انواع آنتی ژن های دفعی- ترشحی حاصل ازاین ساختارها را مرور می کند. شناسایی جنبه های مولکولی آنتی ژن های دفعی- ترشحی قبل از بررسی های مختلف در زمینه های تشخیصی، درمانی و ایمونیزاسیون ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندیی، آنتی ژن های دفعی، ترشحی، گرانول های متراکم، میکرونم ها، راپتری ها
  • رویا فرهادی، محمدحسین کریمی نسب، فرزاد مختاری اسبویی*، مهرداد تقی پور صفحات 234-237

    دررفتگی مادرزادی مفصل زانو یک ناهنجاری مادرزادی نادر است که احتمال وقوع آن یک مورد از هر 100،000 تولد زنده است. تشخیص با مشاهده و معاینه بالینی انجام می گیرد. بیمار ما نوزاد پسری است که در بدو تولد دچار در رفتگی مادرزادی زانو ی چپ بوده است. بعد از تشخیص در 24ساعت اول بعد از تولد جااندازی با موفقیت صورت گرفت و سپس گچ گیری سریالی انجام شد. بعد از یکسال پیگیری، حرکات زانوی بیمار نرمال است. طبق برخی مطالعات بهترین زمان درمان دررفتگی مادرزادی زانو در 24 ساعت اول است و تاخیر در درمان سبب سخت تر شدن درمان می شود، اما برخی محققین توصیه به انتظار و فرصت برای بهبود خودبخودی می نمایند. هدف از این گزارش تاکید بر درمان بدون تاخیر دررفتگی مادرزادی زانو و بررسی و معاینه دقیق جهت رد اختلالات همراه است

    کلیدواژگان: مادرزادی، دررفتگی زانو، دفورمیتی
  • مسعود گلپور، رایکا شریفیان امیری، مهرداد تقی پور، امید عمادیان ساروی صفحات 239-242
    ایکتیوز اکتسابی یک بیماری پوسته ریزی دهنده می باشد که معمولا تنه و اندام ها را تحت تاثیر قرار داده و در سطوح اکستانسور شایع تر می باشد. این بیماری غیر ارثی بوده و معمولا در طول بزرگسالی تظاهر می یابد. این بیماری با بسیاری از داروها و بیماری های دیگر مرتبط می باشد. در این مقاله مورد نادری از ایکتیوز دوطرفه لوکالیزه اکتسابی پستان ها را در یک دختر 19 ساله گزارش می نماییم. این فرد هیچ گونه سابقه ای از درمان های دارویی و بیماری های همراه نداشته است. این تشخیص با معاینات دقیق و بررسی های پاتولوژیک مورد تایید قرار گرفته و در حال حاضر ضایعات بیمار با درمان مناسب در حال بهبودی می باشد.
    کلیدواژگان: ایکتیوز اکتسابی، پستان، لوکالیزه
|
  • Mohammad Shokrzade Lamoki, Nasrin Pakravan, S.Camellia Sheikholeslamian Pages 2-11
    Background and
    Purpose
    The wide spread usage of pesticides for improving agricultural programs is a risk factor of acute and chronic human poisoning، especially farmers. Diazinon is one of the most common organophosphates insecticides that cause oxidative stress and lipid peroxidation. The mechanism of organophosphates is postulated to be non-irreversible anticholinesterase action. This study is about the protective effect of N-Acetyl cysteine (NAC) on glutathione levels and serum cholinesterase in acute poisoning of diazinon in mice.
    Materials And Methods
    This study was performed on 30-40gr weight male mices. The animals were randomly divided into 7 groups (n=5). The following chemicals were injected intraperitoneally: group 1 (Normal salin)، 2 (Soya oil)، 3 (Diazinon 20 mg/kg)، 4 (NAC 100mg/kg)، 5 (NAC 100mg/kg + Diazinon 20mg/kg)، 6 (Pralidoxim 20mg/kg + Diazinon 20mg/kg)، 7 (Pralidoxim 20 mg/kg + Diazinon 20 mg/kg +NAC 100mg/kg). 24 hours after last injection، the animals were sacrificed after receiving ketamine anesthesia then their liver tissues were removed. Furthurmore، Glutathione (GSH) level were determined by Elman method. After injury، 3ml blood from the heart tissue was taken with heparin syringe and cholinesterase inhibition activity was determined by Elman method.
    Results
    in comparison with the control group، an increased level of glutathione and blood cholinesterase was observed in the cases; although this increasing was not significant (p>0. 05).
    Conclusion
    It seems that NAC has a protective effect on anticholinesterase activity and body’s antioxidant status against organophosphate pesticide، such as diazinon. The protective effect was not significant in acute poisoning. The confined opportunity of the cell to utilize cysteine as the substrate in producing glutathione may be considered as the main reason of this process.
    Keywords: Organophosphate, Glutathione (GSH), Cholinesterase, N, Acetyl cysteine
  • Ramezanali Dyanati, Zabihallah Yousefi, Jamshid Yazdani Cherati, Davoud Balarak Pages 13-20

    Background and

    Purpose

    Phenol whose carcinogenic property has been evidenced is one the organic compounds found in industrial wastewater. Therefore، this effluent must be treated before it is discharged to the environment. The aim of this study was to investigate whether dried azolla can absorb phenol from aqueous solution.

    Materials And Methods

    First، the collected azolla was washed by distilled water 3 times and then it was dried in the oven at 105 ° C for 24 h and finally، it was sieved in 18 to 30 mesh. The pH variation، dose of absorbent، contact time، and phenol concentration were investigated and the residual concentration of phenol was determined by spectrophotometer in wavelength of 500nm. Then، the absorption data were described by absorption isotherms Freundlich and Langmuier.

    Findings

    The results indicated that increasing the contact time and dose of absorbent can increase the absorption rate، though it remains constant after 150 min and 1gr of absorbent. Increasing pH and initial concentration of phenol can reduce the absorption rate and the optimum ph for phenol absorption is 3. The Freundlich isotherm is best fitted (R2= 0. 997) in comparison with Langmuir and Temkin isotherms.

    Conclusion

    Overall، the studied absorbent can be used as an effective absorbent to treat the industrial wastes and aqueous solution.

    Keywords: Azolla, Phenol, Adsorption
  • Yousef Dadimoghaddam, Ahmad Daryani, Hamed Kalani, Ehsan Ahmadpour, Mehdi Sharif, Hajar Ziaei, Shahabeddin Sarvi Pages 22-27

    Background and

    Purpose

    Toxoplasma gondii is an obligatory intracellular parasite in different cells of human beings and animals. The aim of this study was to evaluate presence and movement trend of T. gondii tachyzoites in different tissues of Balb/c، after immunization with Excretory Secretory Antigens (ESA).

    Materials And Methods

    This experimental survey has been performed on 24 Balb/c mice in case and control groups. For immunization of mice، two times، intervals two weeks، case group (n=12) received 40 µL ESA+40µL Adjuvant and control group got 40 µL PBS+40µL Adjuvant. Two weeks after the second immunization، mice were challenged with 1×104 alive and active tachyzoites of T. gondii RH strain and on 1، 2، 3 days and the last day (before death)، after challenge different tissues of 3 mice from each group were prepared and stained with Giemsa stain and the slides evaluated for presence or absence of parasites and parasitic load.

    Results

    Toxoplasma after intraperitoneal injection، in both case and control groups were able to movement to various tissues. In the case group receiving Excretory Secretory Antigens (ESA)، parasitic load in spleen، liver and heart was less than control group.

    Conclusion

    Hence، ESA reduced the parasitic load، but could not inhibit the distribution and presence of Toxoplasma in different tissues.

    Keywords: Movement trend, Toxoplasma gondii, tissues, Balb, c, immunization, Excretory Secretory Antigens (ESA)
  • Hajar Ziaei Hezarjaribi, Abdolhossein Dalimi, Maryam Ghasemi, Samira Esmaeilireykande, Mahdi Fakhar Pages 29-35
    Background and
    Purpose
    Appendicitis is the inflammation of the appendix caused by different pathogen agents. Parasites may ectopically enter the appendix and make a verminous appendicitis. The present study aims at investigating the frequency of verminous appendicitis in appendectomies done in two hospitals (Imam Khomeini and BooAli Hospitals). Moreover، the relationship between the vermin and the inflammation of the appendix with demographic factors will be studied.
    Material And Methods
    In this descriptive cross-sectional study، all appendectomized samples collected from the two hospitals in a 5-year period were investigated. Pathologic slides of the appendices were studied to determine the type of pathological lesions and parasites. The diagnosis was done based on microanatomy of helminthes inside the appendices.
    Results
    Among the 2135 examined appendices، 31 cases (1. 45%) were found to be verminous and the rest، 2104 (98. 55%)، were inverminous. The identified parasites included Enterobius vermicularis (1. 40%) and Taenia sp. (0. 046%). Furthermore، 23 (74. 19%) of the infected cases had inflammation، while 8 (25. 81%) didn’t. The verminous appendicitis was found to be more prevalent among patients with less than 10 years old (4. 10%).
    Conclusion
    The results showed the role of parasitic infections causing appendicitis، but lack of inflammation in some parasitic appendicitis needs to be investigated in future.
    Keywords: Verminous appendicitis, Histopathology, Enterobiasis, Taeniasis
  • Saeed Motesaddi Zarandi, Hossein Raei Shaktaie, Jamshid Yazdani Cheratee, Fateme Hosseinzade, Mohsen Dowlati Pages 37-46
    Objective and
    Background
    Among air pollutants، particles are the primary and major pollutant. Research conducted by World Health Organization (WHO) shows that per each 10 micrograms increase in the concentration of particles، the mortality rate rises 1 to 3 times. The purpose of this study has been to determine the concentration of PM2. 5 and determinants of it distribution in Tehran’s metro stations is autumn and winter of 2012.
    Materials And Methods
    In this study، concentrations of PM2. 5 in 24 of Tehran’s metro stations were measured during autumn and winter. At each station، samples were taken in 4 spots and 4 times: morning، afternoon، evening and night. For sampling of particles، a portable real-time reading particle monitoring device HAZ DUST EPAM 5000 with a flow of 4 liters per minute was used. Results from measurements were compared with EPA and DOE (Department of Environment) standards.
    Results
    The results showed that max، average and min concentrations of PM2. 5 in underground stations were 103، 49 and 10 µg/m3 respectively، also max، average and min concentration PM2. 5 at ground-level stations were 99، 39 and 8 µg/m3 respectively.
    Conclusion
    The results of this study indicate that the average concentration of suspended particles in Tehran metro stations was higher than EPA and DOE environment standards and air quality in metro stations was inappropriate.
    Keywords: Suspended Particles, Transportation Systems, Mortality, PM2.5, Metro
  • Laleh Vahedi Larijani, Maryam Ghasemi, Saeid Abediankenari, Farshad Naghshvar, Mohammad Azadbakht, Jamshid Yazdani Cherati, Hamzeh Nasiri Pages 48-54
    Background and
    Purpose
    The majority of patients with cancers of the digestive system admit themselves to the health care systems in the final stages of the disease and conventional treatments do not have a major impact on the prognosis in these patients. Therefore، utilization of new methods of treatment with lower adverse effects can cause higher survival rates. In this study، the in vitro effects of 4 avocado extracts on esophagus squamous cell carcinoma in comparison with peripheral mononuclear blood cells have been evaluated.
    Materials And Methods
    In an experimental study، after acquiring alcoholic، chloroform، ethyl acetate and petroleum avocado fruit (Persea Americana) extracts، their effects on squamous cell carcinoma of the esophagus cell growth were compared with controls in cell culture using MTT method.
    Results
    The results from this study on esophageal squamous cell cancer shows an inverse linear relationship between the concentrations of living cells there are avocado extract. Furthermore، results show that avocado fruit extract play an inhibitory role on the growth of cancerous cells in comparison with normal cells (p<0. 05).
    Conclusion
    Avocado fruit is a rich source of phytochemicals which shows an effective role in inhibition of cancer cell growth. This study demonstrates its effectiveness in esophageal cancer for the first time. Usage of the extract of this fruit، it seems، can be a supplementary treatment in esophagus cancers.
    Keywords: squamous cell carcinoma, esophagus, avocado (Persea Americana)
  • Ramezanali Diyanati, Jamshid Yazdani Cherati, Davood Belarak Pages 58-65

    Background and

    Purpose

    Pphenol is one of major available compound in industrial wastewater. Phenol is classified as priority and dangerous pollutant in International Agency for Research on Cancer (IARC) and in list of EPA. Thus، the purpose of this study is survey on effect of sorbitol on phenol removal rate by lemna minor.

    Materials And Methods

    Tthis is an empirical- lab study. In this study، lemna minor in various amounts (0. 3، 0. 4، 0. 6gr) was contacted with phenol concentration of 5، 10، 25، 50 ppm and sorbitol was added in known amounts into containers (0. 2 and 1gr). In order to prevent of probable error، all experiments were done 2 times. Every 4 days، samples were provided from containers and the phenol concentration was determined by colorimetery in wavelength of 510nm..

    Results

    Tthe findings of this study showed that the increasing of initial concentration of phenol can decrease the removal rate and in concentration of less than 10 mg/l، the removal rate can be up to 95-99%. The removal rate of phenol increase by increasing of contact time and amount of lemna. Presence of sorbitol in culture medium can lead to increase of growth and reproduction and increasing of removal rate of phenol by lemna.

    Conclusion

    Llemna minor is able to remove of phenol from aqueous. The addition of sorbitol carbohydrate can lead to increase of growth and reproduction and the efficiency of phenol removal by leman minor.

    Keywords: Phenol, Lemna minor, Sorbitol
  • Hamed Kalani, Ahmad Daryani, Mahdi Fakhar, Mahdi Sharif, Roghiyeh Faridnia Pages 64-69

    Background and

    Purpose

    Nowadays the laboratory mice are frequently used in basic science research. However، these animals may be infected with some pathogens as parasites. The study of parasites infecting laboratory mice is important on account of two reasons: 1) zoonotic agents and 2) interference with the results of some studies such as immunology and pharmacology. Thus، we carried out this study to determine the prevalence of intestinal parasites، particularly zoonoses، in Swiss-Webster mice.

    Materials And Methods

    In this study، fifty Swiss-Webster mice were randomly purchased from Pasteur Institute of Iran (Amol branch). After euthanizing the mice، their intestinal contents were separately examined using standard parasitological methods.

    Results

    The results showed that thirty-seven mice (74%) were infected with at least one parasite. The highest prevalence (83. 78%) was with Rodentolepis nana and the lowest (2. 7%) with Blastocystis sp. This is the first report of natural infection with Blastocystis sp. in laboratory mice. Moreover، our results indicated a high prevalence of two zoonotic parasites in laboratory mice: Rodentolepis nana (83. 78%) and Giardia muris (27. 01%).

    Conclusion

    Considering the existence of zoonotic parasites in the mice and the interference of these parasites with some studies، it is necessary for those dealing with these animals to attend to the principles of the Good Laboratory Practice (GLP).

    Keywords: Gastrointestinal parasites, Swiss Webster mice, Zoonoses
  • Mohammad Ali Zazooli, Jamshid Yazdani, Davood Balarak, Masoomeh Ebrahimi, Yoosef Mahdavi Pages 71-78
    Introduction
    Industrial wastewater is one of the major environmental pollutants. Discharge of the colorful industrial effluent into the receptive waters leads to eutrophication and has mutagenic and carcinogenic properties. Therefore، the aim of this study was to investigate the removal of acid blue113 from aqueous solutions by Canola (Brassica Napus) waste.
    Materials And Methods
    This is an experimental-lab study. Canola waste was used as an adsorbent to remove the acid blue113 dye. The effect of various parameters on adsorbent performance was investigated. The isotherms of adsorption were determined. The dye concentration was measured in wavelength of 566 nm by spectrophotometer.
    Results
    The results indicated that the removal rate of dye increased with increasing the contact time and dose of adsorbent but the amount of adsorbed dye per gram adsorbent (qe) decreased. The removal rate increased with decreasing the initial concentration of dye، too. In the optimum state، the adsorbent could adsorb about 99 percent of the dye. The data of adsorption were best fitted to Langmuir isotherm.
    Conclusion
    This study indicated that Canola waste can be used as an effective and inexpensive adsorbent to treat of textile effluents
    Keywords: Canola, Azo dyes, Acid blue 113, Isotherm's model, Adsorption
  • Mohammad Ali Zazouli, Mahdieh Alam Gholilou Pages 80-84
    Introduction
    Water quality has directly related to personal and public health. Therefore monitoring of water supplies and theirs sanitary conditions is very important. The aim of this study was to investigate the chemical quality of drinking water in Khoy city (West Azarbaijan province، Iran) during 2008 and 2009.
    Materials and Methods
    This resach was a descriptive study. All data of water quality was received from Water and Wastewater Co in Western Azerbaijan province. Collected data was for 24 months from March 2008 to February 2009. The data were analyzed by using Spss and Excel software and then compared with the national standards.
    Results
    the results showed that the mean concentration of nitrate was18. 9 ± 9. 4 mg / l during two years. The mean concentration of EC was 589 ±120µs/cm in the all studied wells. The mean concentration of fluoride was 0. 39 ± 0. 1 mg /l. The average hardness of water was 293 ±64 mg/l as calcium carbonate.
    Conclusion
    Although the electrical conductivity and nitrate concentrations in Khoy city drinking water were lower than the standard values، the concentration had the increasing trend in two years consequently. According to average annual temperature of weather in the region، the fluoride content is lower than the standard value in all wells. The drinking water of Khoy city is calssifed in hard and very hard categories. The relation between hardness and electrical conductivity is a direct linear ratio.
    Keywords: Drinking water, Chemical quality, Nitrate, Fluoride
  • Mohammad Ali Zazouli, Davood Belarak, Yousef Mahdavi, Mansour Barafrashtehpour Pages 86-90
    Introduction
    The amount and composition of municipal solid waste، as basic data، require to design، operation and optimization of waste management systems. The aim of this study was to investigate the qualitative and quantitative of municipal solid waste in tabriz city.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional study. The samples were collected from all regions (10 regions) of Tabriz city. The samples have chosen according random cluster sampling during a year. 12 samples were collected in each season. Then، the data were analyzed by SPSS and Excel softwares.
    Results
    The results indicated that amount of MSW was 1200 tons per day. The content of organic material، paper & cardboard and recyclable (plastic، metal، glass and etc) was 52%، 13. 15% and 19%، respectively. The maximum and minimum production rate was in august and January، respectively.
    Conclusion
    Approximately، 85% of wastes included the recyclable and organic materials which the reuse of this material prevents the environmental pollution. The citizens believed that the most important of MSW program should be the promoting awareness، waste reduction and recycling.
    Keywords: Recycling, Municipal waste, Waste per capita
  • Mohammad Shokrzade, Ali Abbasi, Amir Shadborestan, Mahmoud Omidi, Fereshte Jivad Pages 92-98
    Background and
    Purpose
    Diazinon (DZN) is a commonly used organophos phorous (OP) pesticide. It is synthetic chemical substance with broad spectrum insecticide activity [3]. Toxic effects of diazinon are due to the inhibition of acetyl cholinesterase activity، an enzyme needed for proper nervous system function. It has been widely used throughout the world with applications in agricul ture and horticulture for controlling insects [4،5]. The Se is an essential dietary trace element which plays an important role in a number of biological processes [18] consists of antioxidant and anti mutagenic properties
    Materials And Methods
    In the experiment، a total of 45 rats (200-250 gr) were used. The rats were randomly divided into 9 groups with five animals in each group. Animals were concurrently administered intraperitoneally with DZN in proper solvent (20 mg/kg body weight (b. w.)) and Se at three different doses (0. 5، 1، and 2 mg/kg b. w.) for 30 consecutive days. After necropsy، liver and kidneys of all animals were isolated and fixed in 10% buffered formalin. Using examples of common practices pathology tissue sections، 5 microns thick sections by microtome and prepared for staining with hematoxylin - eosin were prepared.
    Results
    In the liver of groups that diazinon had received، focal hepatic necrosis was created. Exposure also causes dilation of sinusoids in the liver parenchyma. Selenium in Dose of 0. 5mg / kg asthecontrolgroup، although high dose 2mg / kg causesfibrosisandfocalnecrosis، venous congestion and spasticitytic. Ingroups with diazinon received Selenium 0. 5 mg / kg lead toinflammatory cellinfiltrationin the portaltract and centralveindilatation. Together with theselenium 2 mg/kgdiazinoncausednecrosisand hepaticnecrosis inzone 3andspasticitytic. However،inthis study،diazinonwasinduced inflammation butnosignificantchangeinkidney of rat’s. necrosisanddestruction ofepithelial cellswere notobserved
    Conclusion
    Thisstudy showed thatdiazinonhas theability to causeliver and kidneydamage، although the damage is less in kidney in comparison with liver damage. It was alsoobservedthatselenium in dose of 0. 5 mg / kg is able toreducethedamage; however the damage increased when the dose was increasing. It seems، selenium has a harmful role in increased doses، and it result to necrosis and fibrosis
    Keywords: Diazinon, Selenium, Pathology, Antioxidant
  • Mohammadali Zazouli, Mansour Barafrashtehpour, Farhad Sedaghat, Yousef Mahdavi Pages 100-108
    Background and
    Purpose
    Corrosion is a physicochemical reaction between metal and its surrounding that lead to changing in water quality. Corrosion causes to solve the pipelines that release the pollutants in the water. The objective of this study was to assess the scale formation and corrosion of drinking water supplies in Yasuj (Iran) in 2012
    Materials And Methods
    This research was a descriptive and cross-sectional study. Experiments were conducted according to standard methods for water and wastewater experiment in the Water and Wastewater Co. The data were analyzed by using of Excel and Water Stability analyzer softwares. The results were compared with national and international standards.
    Results
    The results showed that the calcium and TDS contents are not in the recommended range of national and WHO standards. The Langelier Index ranged from -0. 91 to -0. 43 in summer and -0. 66 to -0. 25 in the winter. The average of Rayznr index was 8. 61±0. 23 and 8. 48±0. 07 in the summer and the winter، respectively. The average of aggression، Puckorius and Larson indexes were 11. 58، 8. 13 and 0. 29 respectively، which indicates the most of water supplies don’t tend to scale formation، however tend to mild corrosion.
    Conclusion
    The results showed that water supplies of Yasuj city was mild corrosive. Therefore water quality should be control. Also water pipelines should be preserved with several modes of corrosion inhibition.
    Keywords: Corrosion, Scale formation, Water resources
  • Abdol Sattar Pagheh, Mahdi Fakhar, Mahdi Sharif, Ali Asadikia Pages 110-115

    Background and

    Purpose

    Toxoplasma is one of the most common infections among humans and animals. The prevalence of Toxoplasma infection is different in regions according to geographical conditions، habits and history of contact with cats. The present study aims to determine the seroepidemiology of toxoplasma in among children in rural areas of Maraveh- tapeh in Golestan province.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was carried out throught 2012. Blood samples was taken from children in rural areas of Maraveh- tapeh including Gook dare، Post dare، Arab gare-Haji، Pachoqhly. Serum samples were tested by IgG-ELISA and IgM-ELISA. The data were registered and then analyzed by SPSS software

    Results

    A total of 340 subjects، 168 (49. 4%) was male and 172 (50. 6%) was female. The range of age was between 6 months to 12 years old. Twelve subjects (3. 5 %) were positive for IgG anti-toxoplasma by ElISA. The highest seroprevalence rate was detected in 6-12 years old age. Additionally none positive case of IgM anti-toxoplasma was detected.

    Conclusion

    Our results showed that increasing anti-toxoplasma antibody titers along with age. It could be offered raising awareness regard the disease and its consequences for individuals and society on the one hand the change in dietary habits and health principles adhered to toxoplasmosis، the disease rate.

    Keywords: Toxoplasma, Seroepidemiology, Children, ELISA
  • Mohammad Khademloo, Ahad Alizade, Hadi Hosseini, Akbar Mohamadi, Mehdi Fakhar Pages 117-120
    Background and
    Purpose
    In recent years، the use of online technologies in education، opportunities for the use of modern methods of learning and effective teaching methods has provided. This phenomenon affects on education and learning opportunities to develop and SY، access to educational resources and training has helped facilitate the process-learning using network technologies (e. g. Internet) in order to design، implement and continue to deliver teaching and learning is the learning environment. The main objective of this study views the students about the use of e-learning system and its related factors in the Mazandaran University of Medical Sciences in 1390، respectively.
    Materials and Methods
    This study used a descriptive cross - sectional on all the students spent three semesters were performed. The questionnaire includes 26 questions that Standard by Dawkins and colleagues of the five options (from high to low) and in six dimensions (access to technology، constant communication، motivation، learning through the media، Internet chat and e-learning success) is.
    Results
    The findings indicated that the positive attitude the students about all aspects of electronic learning (access to technology، constant communication، motivation، learning through the media، Internet chat and e-learning success) Dashtndv University School of Pharmacy 3 access to technology، online communities and e-learning success had the most positive، while the 3 ''motivation، learning through media and Internet chat group had the least positive. Other findings also suggest that the moderating variables: age، sex and education level of 5% error in the dimensions of e-learning has a significant relationship (p≤ 0/05).
    Conclusion
    According to the results and positive outlook Medicine and Pharmacy students towards e-learning can be concluded that the students and Pharmacology، Mazandaran University of Medical Sciences ready for the implementation of e-learning are relatively acceptable.
    Keywords: oral, Basnef, student
  • Amir Shadborestan, Elahe Khaksar, Mohammad Shokrzadeh, Mahmoud Taghavi Pages 122-127
    Introduction
    Since، rice is the main source of food for the majority of people in the world، including Iran، determine of concentration and distribution of heavy metals in rice plants is important. The aim of this study was to determine cadmium، chromium and zinc concentrations in rice produced of the Mobarakeh County.
    Material And Method
    Sampling was conducted based on stratified random method from 10 cities and villages. Three samples were taken from any place and then mixed together. The samples were prepared based on ASTM (2000) method and the concentrations of cadmium، lead and chromium were determined. In order to perform calculations، describe and analyze of the data، Excel and SPSS 15 software’s and T-Test statistical test was used.
    Results
    The mean concentration of cadmium in samples was 0. 178 ± 0. 048 mg / kg. Cadmium concentration in the 40 percent of combined samples was equal to or greater than the standard rate. Average concentrations of lead and chromium in the samples were 0. 176 ± 0. 056 and 0. 148 ± 0. 055 mg/kg dry weight respectively. Lead and chromium concentrations were less than the FAO/WHO standards in all samples and this difference was statistically significant (P <0. 001). Discussion and
    Conclusion
    Only in few cases، the concentration of cadmium was upper than standard rate but lead and chromium concentration in all samples were below standards. Weekly intake of cadmium، chromium and lead were below the acceptable or tolerable levels recommended by the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. So، the serious risk does not threat the public health.
    Keywords: Heavy metal, Rice, Weekly Intake
  • Mohammad Ali Zazouli, Farzaneh Veisi, Amir Veisi Pages 129-138
    Introduction
    Bisphenol A is an aromatic compound that has many applications in various industries and is known as persistent pollutants. The aim of this study was to investigate bisphenol A removal by using activated carbon and shell eggs from aqueous solution by response surface experimental designs.
    Materials And Methods
    In this study، activated carbon and eggshell were used as adsorbents. The adsorbents were prepared using standard methods and then were sized. The variables were pH، retention time، concentration bisphenol A and adsorbent dose. All experiments were performed by standard methods، and sample size determined by Box Behnken method.
    Results
    The results showed that adsorption efficiency of both adsorbents increased with increasing in time، BPA concentration and lower pH. Maximum adsorption of activated carbon and eggshell was 92 and 33 percent، respectively. The maximum of adsorption rate was occured at the 120 min retention time. ANOVA statistical test data showed that the surface response model had statically significant liner relationship in the case of activated carbon and liner، square and interaction in the case of eggshell.
    Conclusion
    Bisphenol adsorption by the eggshell adsorbent is low and insignificant compared to activated carbon. Activated carbon is a good adsorbent for bisphenol A.
    Keywords: Bisphenol A, activated carbon, eggshell, phenolic compounds, adsorption
  • Shokrzade Mohammad, Ali Abbasi, Amir Shadborestan, Mahmoud Omidi Pages 140-144
    Background and
    Purpose
    Diazinon، is the common name an organophosphorus pesticide (OP)، used to control pest insects in soil، on ornamental plants، and on fruit and vegetable field crops. DZN induce oxidative stress leading to generation of free radicals and change in antioxidants system and caused pathological change in body. The purpose of this study was to assess the protective effects of L-Carnitine against pathological change of kidney and liver induced by diazinon in rat
    Materials And Methods
    In this study، used male Wistar rats in the range of 200 ± 250 gr (n =5). Animals were randomly divided into 9 groups and received chemicals for 4 weeks intraperitoneally. After necropsy، liver and kidneys of all animals were isolated and fixed in 10% buffered formalin. Using examples of common practices pathology tissue sections، 5 microns thick sections by microtome and prepared for staining with hematoxylin - eosin were prepared.
    Results
    in the liver of groups that diazinon had received، focal hepatic necrosis was created. Exposure also causes dilation of sinusoids in the liver parenchyma. Liver and kidney pathology in the groups receiving doses of 50mg / kg carnitine as a control group. in a dose 150mg / kg central venous distention was seen in the liver. in the groups of receiving diazinon and L - carnitine central venous inflammation، congestion and necrosis were evident. The dose 150 mg / kg inflammation persists، but necrosis was significantly reduced. The pathology of the kidney tissue in the groups receiving diazinon showed inflammation and congestion
    Conclusion
    This study showed thatdiazinonhas theability to induced liverdamage although damagetokidney tissue is lesser. It alsowas shown that L-carnitine indose-dependent manner is able to reduced diazinon induced damage
    Keywords: Diazinon, L, carnitine, Pathology, Rat
  • Mohammad Ali Zazoul, Mohammad Reza Monazzam, Jamshid Yazdani Charati, Fatemeh Hosseinzadeh Pages 146-151
    Introduction
    The power transmission lines are the emission source of extremely low frequency (ELF) electromagnetic fields that are considered to have an adverse impact on human health. Therefore the aim of this study was to evaluate the amount of magnetic flux with extremely low frequencies (ELF) around high voltage power transmission lines in the western areas of Tehran in 2012.
    Material And Method
    In this study the magnetic flux density was measured around three lines of high voltage electricity transmission (63، 230 and 400 kV). The employed device for magnetic flux measurement was Triple axis TES 1394 tester. The measurements were taken according to IEEE standard procedures (Std 644-1994) in four distance (0، 5، 10 and 20 m).
    Results
    The results showed that the amount of the minimum، mean and maximum of magnetic flux density were 0. 14،1. 43 ±1. 25 and 11. 51µT respectively. The flux density was lower than the standard international commission on ionizing radiation protection in all cases. Discussion and
    Conclusion
    The average level of magnetic flux density was about 1. 25% of the exposure limit ICNIRP standard (100 µT) around the three lines. Also the magnetic flux density rate decreases with increasing distance from the line and decreasing flow.
    Keywords: Magnetic Field_Magnetic flux density_Extremely Low Frequency (ELF)_Non – Ionizing radiation (NIR)_High voltage transmission line
  • Hassan Parsanasab, Bahman Moradi Pudeh, Ahad Alizadeh, Saeid Abediankenari Pages 153-156

    Background and

    Purpose

    HbA1c is one of the best important markers in controlling of diabetic patients. Today، long-term assessment of blood glucose in diabetic patient''s takes place by measuring glycosylated hemoglobin (HbA1C). One of the main causes of death in diabetics is cardiovascular diseases that the increase in blood lipids and atherosclerosis is a major causes of these diseases. The aim of this study was investigated the relationship HbA1C with the Risk factors of blood lipids.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study on the records of 173 patients with type 2 diabetes (female: 132 and male: 41)، which were chosen based on non-probability sampling that mean age were 51. 8±11. 5 years. HbA1C levels and lipid profile were determined respectively by Column chromatography and enzymatic methods. Values of LDL-C/HDL-C ratio، risk factor (TCH / HDL-C) and Atherogenic Index of Plasma or AIP (Log TG / HDL-C) was calculated. Data were analyzed with statistical software SPSSver. 16.

    Results

    TG levels were significantly higher in males and HDL-C levels significantly higher in females، but the other variables did not differ between the sexes. HbA1C was showed a significant direct correlation with the TCH، TG، AIP، LDL-C، and the risk ratio. But there is not significant correlation in age، HDL-C and LDL-C/HDL-C ratio.

    Conclusion

    Our findings indicated that HbA1C levels not only can be used as an indicator of long-term control of blood glucose but also can serve as an early warning of heart complications - cardiovascular disease in diabetics.

    Keywords: Type 2 diabetes, HbA1C, Lipid profile, Dyslipoproteinemia
  • Zabihallah Yousefi, Mansour Barafrashtehpour, Mahmoud Taghavi, Ali Mashayekhsalehi, Farhad Sedaghat Pages 158-162
    Introduction

    The nitrite and nitrate are considered as pollutant agents of ground water resource، which are currently entering the wastewater types their average، are increasing. In this study، changes in nitrate and nitrite in drinking water resources of Gachsaran are reviewed with GIS systems.

    Material And Method

    In this cross-sectional study، the sampling and measurement of parameters was done based on the Standard method book، Overall the number 258 samples from 43 sources and results of 5 years Archived analysis in Water and sewage Co with GIS software version 9. 3 and SPSS version 16 and Pearson correlation test was analyzed.

    Results

    The results showed that، the concentration of nitrate from 5. 15 (based on nitrate) in year of 2006 and nitrite from 0. 01 in 2009 increased to 10. 87 and 0. 0157 (ppm)، respectively in 2011. The minimum of nitrate concentration related to year of 2006 and their maximum was 11ppm (based on nitrate) in 2009 and local changes of nitrite and nitrate levels indicated that the studied area have high quality Compared to other areas. Discussion and

    Conclusion

    According to the results، the concentration of nitrite and nitrate is increased during the past years. While the concentration of these parameters was less than determined National and international standards، but due to the risks of this elements must be prevented the increasing trend.

    Keywords: Nitrite, Nitrate, Gachsaran, GIS
  • Mohammad Ali Zazouli, Jamshid Yazdany Cherati, Abbas Ahmadnezhad Pages 164-175
    Background and
    Purpose
    Maintenance of safety in housing is among concerns of the urban and rural healthy life in our country. Disregarding of safety issues and probability of occurrence of accident impose many costs on the families and Ministry of Health and Medical Education. This study aimed to determine safety status of residential housing in rural families of Ramian Township in 2011.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 12965 residential housings (all households) in Ramian township (Golestan Province، Iran) in 2011 according to credible safety checklist of Ministry of Health (five parts: kitchen، bedroom، bathroom، balcony and roof، and the staircase). After completing the checklist، the overall home safety score and scores of its five parts were calculated and were graded. Then data were analyzed by SPSS version 16، Excel and descriptive statistics.
    Results
    Results showed that five sections of home had acceptable safety، including kitchen (96. 64%)، bedroom (96. 49%)، staircase (95. 53%)، yard، balcony، parking lot and roof (94. 27%)، and the bathroom (93. 42%). Overall، 0. 72% homes (93 households)، 2. 43% homes (315 households) and of 96. 85% homes (12،548 households) had poor، average and acceptable safety score، respectively. Also، Ghareghach and Saadabad health care centers had subsequently minimum and maximum overall home safety score.
    Conclusion
    The results indicated that houses of eight rural health care centers had significantly different safety overall and five parts scores. The results also showed that the overall home safety in rural families of Ramian Township، in contrast to previous studies، even in the central area and the outskirts of the city، has been higher or close to equal. For maintaining and improving the safety of residential homes، other mechanisms are presented، such as increasing of public awareness، strengthening inter-sectorial cooperation and participation، and encouraging of households evaluated as safe.
    Keywords: safety, housing, accident, housing health, Ramian
  • Hamideh Mesali, Mojtaba Shadman, Mohsen Tehrani, Abolghasem Ajami Pages 177-191

    Myeloid-derived suppressor cells (MDSCs) are a heterogeneous population of cells that expands during cancer، inflammation and infection، and together with regulatory T cells (Tregs) have a remarkable ability to suppress immune responses. The phenotype of MDSCs differs in humans and mice، and the exact mechanisms of their suppressive function are still controversially discussed. Limited data are available on MDSC in humans. Suppressor activity has been associated with high arginase 1 and iNOS activity as well as ROS production by MDSC. MDSCs regulate both acquired and innate immunity by direct or indirect pathways. In this Review، we discuss the origin، mechanisms of expansion and suppressive functions of MDSCs، as well as the potential to target these cells for therapeutic benefit.

    Keywords: Myeloid derived suppressor cells, regulatory T cells, Cancer
  • Ahmad Ahmadzadeh Amiri, Mehrdad Taghipour, Mohammad Amin Fereydouni, Rayka Sharifian Amiri Pages 193-202
    A high percent of patients with Sarcoidosis experience symptoms related to different organs. Several studies showed that ocular involvement is the most current extra thoracic symptom of this disease. The main disorders contributed to this disease are: Anterior and Posterior uveitis، conjunctiva involvement and papillary edema. However most studies concentrate on the critical complications which mentioned above، some other disorders like granules of conjunctiva، cataracts، hemorrhage، optic disk swelling and proptosis were also seen after sarcoidosis. In this article we review these disorders and other probable cases. Based on the reviewed literatures، there is not any similar study like our review in Iran.
    Keywords: Sarcoidosis, Ocular disturbance, Extra thoracic complications
  • Melika Laal Kargar, Somayeh Fooladi-Rad, Mehrnaz Mohammad Davoodi, Soheila Khalilzadeh, Maryam Hassanzad, Sabah Mayahi, Sadegh Khodavaisy, Hamid Badali Pages 204-218
    Due to the predisposing conditions in patients with cystic fibrosis (CF) caused by defective mucociliary clearance facilitates of colonization and invasion with bacteria and fungal species has dramatically increased. In different studies many opportunistic fungi such as Candida and Aspergillus species have been frequently isolated from the respiratory tract of patient suffering from cystic fibrosis. Molecular biotyping studies have revealed that some fungal genotypes are capable of chronically colonizing in the airways. Although colonization of Candida species was more common، other fungi such as Aspergillus species، Scedosporium apiospermum، and Exophiala dermatitidis frequently recovered from respiratory secretions of CF patients. Due to the predisposing conditions of fungi agent colonization in these patients، identification and preliminary diagnosis of infectious agents for early treatment and preventing the invasion is highly recommended. On the other hand، regarding the differences in epidemiology، virulence، and susceptibility profile in isolated species of fungi from cystic fibrosis patients، identification and discrimination of ethological agents are crucially important and further studies is highly suggested.
    Keywords: Cystic fibrosis, fungal colonization, antifungal drugs
  • Ahmad Daryani, Hamed Kalani, Mahdi Sharif, Hajar Ziaei, Shahabeddin Sarvi, Ehsan Ahmadpour Pages 220-232
    Toxoplasma gondii is an obligatory intracellular protozoan that infects all warm-blooded vertebrates. Almost one-third of people throughout the world are infected by this parasite. Although toxoplasmosis is often lethal in HIV/AIDS patients، neoplastic disease، bone marrow or heart transplant recipients، it results in life-long protective immunity in healthy people. Hence، different antigens of T. gondii such as membrane، cytoplasmic and excreted-secreted antigens (ESA) can be potential candidates for immunization. Among these antigens، ESAs play an important role in induction of immune system responses. Dense granules، micronemes and rhoptries are secretory organelles in Apicomplexa protozoa. The contents of T. gondii are factors of recognition and attachment to cells، making parasitophorous vacuole (PV)، and intracellular proliferation and survival، and pathogenesis. This article reviews different kinds of ESA released from these structures. It seems necessary to identify molecular aspects of ESA before diagnosis، treatment and immunization studies.
    Keywords: Toxoplasma gondii, Excretory Secretory Antigens, Dense granules, micronemes, rhoptries
  • Roya Farhadi, Mohammad Hosein Karimi Nasab, Farzad Mokhtari, Eesbuie, Mehrdad Taghipour Pages 234-237

    Congenital dislocation of the knee (CDK) is a rare congenital anomaly and the incidence of the CDK is estimated as 1 per 100،000 births. Diagnosis is made through clinical inspection and X-ray radiography. Our patient is a newborn male with congenital dislocation of the left knee. After diagnosis، the knee was reduced successfully within 24 hours of birth and then serial casting was performed. After one year of follow-up، the knee appears normal and prognosis is excellent. In some reports the best time for reduction of dislocated knee is within 24 hours after birth and delayed reduction is suggested to increase the difficulty of treatment، but some authors have suggested waiting of 1 month for spontaneous reduction of CDK. The aim of this report is emphasis on early reduction of congenital dislocation of the knee، and also precise evaluation for ruling out related disorders.

    Keywords: Congenital, Knee Dislocation, Deformity
  • Masoud Golpour, Rayka Sharifyan Amiri, Mehrdad Taghipour, Omid Emadian Saravi Pages 239-242
    Acquired ichthyosis is a scaly skin disease that usually affects the trunk and limbs، commonly on the extensor surfaces. It is a nonhereditary disorder usually appears during adulthood and is seems to be associated with large number of disease and medications. In this paper we report an extremely rare a case of bilateral acquired localized ichthyosis on breast in a 19-year-old girl. She had not any past medical and special drug history. The diagnosis has confirmed by exact physical examination and pathologic evaluations and now the lesions are improving by suitable treatment.
    Keywords: Acquired Ichthyosis, Breast, Localized