فهرست مطالب

اقتصاد فضا و توسعه روستایی - پیاپی 2 (زمستان 1391)

فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی
پیاپی 2 (زمستان 1391)

  • 154 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی قدیری معصوم، هادی قراگوزلو صفحه 1
    از جمله راهبردهای توسعه سکونتگاه های روستایی صنعتی کردن آنها در قالب ایجاد شهرک ها و نواحی صنعتی در جوار این مناطق است. کشور ما نیز از این قائده مستثنی نبوده بطوری که تا پایان سال 1389 تعداد نواحی صنعتی مصوب برابر با 335 ناحیه بوده است که این روند منجر به تغییرات عمده ای در مناطق روستایی شده است. بر این اساس پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی به بررسی نقش ناحیه صنعتی خورآباد در توسعه سکونتگاه های روستایی پیرامون آن پرداخته است. جامعه آماری در این تحقیق کارکنان ناحیه صنعتی خورآباد در استان قم هستند که در مناطق روستایی اقامت دارند، لذا 50 نفر از مجموعه 139 نفر شاغل در این ناحیه صنعتی شرط مورد نظر را دارا بوده که حجم نمونه را در این تحقیق تشکیل دادند. برای تعیین شاخص ها نیز از منابع معتبر داخلی و خارجی استفاده شده است، تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون ناپارامتری ویلکاکسون و مک نمار صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از تفاوت معنادار در برخی از شاخص ها از جمله افزایش درآمد، تنوع شغلی، امنیت و رضایت شغلی، بهبود تغذیه و کیفیت زندگی است، هرچند در برخی دیگر از شاخص ها همچون مشارکت، مالکیت مسکن و تمایل به ماندگاری در روستا تفاوت معناداری در قبل و بعد از اشتغال در ناحیه صنعتی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: ناحیه صنعتی، توسعه روستایی، توسعه اقتصادی، خورآباد
  • محمدرضا رضوانی، مهرنوش مرادی صفحه 15
    گردشگری راهبردی برای توسعه روستایی و پاسخی به جهانی شدن و بازساخت روستاها است. توسعه گردشگری مستلزم نگرشی جامع و سیستماتیک به همه عناصر تشکیل دهنده آن می باشد. روستاهای واقع در حاشیه منطقه کویر میقان به رغم برخورداری از جاذبه های متعدد گردشگری، در فقر و محرومیت به سر می برند. در این راستا هدف تحقیق حاضر امکان سنجی توسعه گردشگری بر اساس سیستم تشکیل دهنده آن است.جامعه آماری سه گروه شامل گردشگران،ساکنان روستاها و مدیران محلی است که با استفاده از روش تصادفی 274 نفر از ساکنان،150 نفر گردشگر و 30 نفر از مسئولین به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید و با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمونT مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشانی می دهد به دلیل عدم شناخت گردشگران و نیز فقدان برنامه بازاریابی و تبلیغات،تقاضای گردشگری در وضع موجود در منطقه در حد ضعیف است. همچنین عناصر تشکیل دهنده عرضه گردشگری از دیدگاه خانوار و مسئولان محلی، شامل شاخص های جاذبه ها، حمل و نقل، زیرساخت ها و خدمات، پیشبرد فروش و مشارکت در حد خوب می باشد ولی شاخص اطلاعات بر خلاف سایر شاخص ها در حد ضعیف ارزیابی گردید. به هر حال روستاهای منطقه از جاذبه های بالقوه داخلی و فرصت های بیرونی مناسبی برای توسعه گردشگری برخوردار هستند. در نتیجه با برنامه ریزی و مدیریت یکپارچه فعالیت های گردشگری از جمله تبلیغات و بازاریابی و توسعه و تجهیز زیرساخت ها و خدمات گردشگری، می توان تقاضا برای توسعه گردشگری در سطح روستاهای منطقه را افزایش داد و از نقاط قوت درونی و فرصت های بیرونی در جهت توسعه گردشگری استفاده کافی به عمل آورد.
    کلیدواژگان: امکانسنجی، سیستم گردشگری، عرضه و تقاضا، گردشگری روساتایی، کاویر میقان اراک
  • حمید جلالیان صفحه 41
    محدودیت منابع آب همراه با رشد روزافزون جمعیت و مصرف محصولات کشاورزی، ضرورت توجه هرچه بیشتر به شیوه های صرفه جویانه مصرف آب و اصلاح سیستم های آبیاری را می طلبد. این امر نیز ضمن تامین منابع کافی آب، افزایش تولید و کمک به اقتصاد کشور را در پی خواهد داشت. با توجه به این که کشاورزی اصلی ترین بخش اقتصاد نواحی روستایی است، افزایش تولید محصول همراه با کاهش هزینه های آن می تواند نقش اساسی در روند توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها ایفاء نماید.هدف این تحقیق بررسی اثرات اجرای طرح آبیاری تحت فشار بر وضعیت کشاورزی منطقه خدابنده بوده است. نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد و به روش پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری 800 نفر از بهره برداران خانوادگی شهرستان خدابنده در سال زراعی 90 – 1389 بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 168 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و به روش نمونه گیری تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن به تائید اساتید و متخصصین ترویج و آموزش کشاورزی رسید و پایایی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ 79/0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد که اجرای این طرح اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بر وضعیت کشاورزی منطقه داشته است. به طوری که بر اساس آزمون T همبسته، با اطمینان 99% میزان عملکرد در واحد سطح و همچنین، اشتغال زایی طرح بعد از اجرای آن تفاوت معنی داری با قبل از اجرا نشان می دهد و روند افزایشی داشته است. علاوه بر این، تحلیل عاملی شاخص ها و متغیرهای وابسته نشان می دهد که چهار عامل اقتصادی (با 261/17 درصد واریانس کل)، زیست محیطی (با 262/16 درصد)، نهاده های کشاورزی (با 729/14 درصد) و اجتماعی (با 201/12 درصد) مجموعا 45/60 درصد کل واریانس متغیرها را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: منابع آب، نظام های آبیاری تحت فشار، توسعه روستایی، خدابنده
  • علی اکبر عنابستانی، مجتبی روستا صفحه 65
    در شرایط فعلی، کشاورزی مهم ترین فعالیت اقتصادی در اغلب روستاهای ایران بوده و علاوه بر تضمین نیازهای مصرفی جمعیت،ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و غیره نقش اساسی در اقتصاد خانوارهای روستایی دارد. در بسیاری از نواحی روستایی کشور کشاورزی به تنهایی جوابگوی معیشت خانوارهای روستایی نبوده و نقش فعالیت های اقتصادی مکمل از قبیل واحدهای تولیدی ذغال می تواند حائز اهمیت باشد. هدف از این تحقیق فرایند شکل گیری واحدهای تولید کننده ذغال و دلایل پیدایش آن در سطح روستاهای منطقه ی سیمکان در استان فارس بوده است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی (پرسشنامه) کمک گرفته شده و بر اساس آن علاوه بر شوراها و دهیاران 40 روستای مورد مطالعه، از 249 خانوار روستایی نمونه پرسشگری به عمل آمده است. نتایج نشان می دهد که ظهور اقتصاد مبتنی بر تولید ذغال در نواحی روستایی مورد مطالعه از دهه 1370 شروع شده، اما در دهه ی 1380 روند فزاینده ای به خود گرفته است و بیشترین تراکم آن در سطح دهستان پل به پایین و روستاهای کوشک سار، محیط آب و آب شیخ می باشد. مقایسه درآمد حاصل از واحدهای تولیدی ذغال در سطح روستاها با میانگین درآمد سالیانه ی هر خانوار روستایی نشان می دهد که هر خانوار تولید کننده ذغال 5/2 برابر سایر خانوارهای روستایی درآمد خواهد داشت. علاوه براین رابطه معناداری بین نرخ بیکاری (274/0=r) و سرانه اراضی کشاورزی (224/0- =r) و تعداد واحدهای تولید کننده ذغال وجود دارد که معرف همبستگی قابل قبول بین وضعیت اقتصادی خانوارهای روستایی و گسترش اقتصاد مبتنی بر تولید ذغال در سطح منطقه است. با توجه به یافته های پژوهش، راهکارهایی از قبیل ایجاد کارخانه ی بسته بندی ذغال، تشکیل اتحادیه، پوشش بیمه ای پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، تولید ذغال، اراضی کشاورزی، نرخ بیکاری
  • احمد فراهانی، محمود فال سلیمان، محمد حجی پور، ناهید حق دوست، مرتضی فلزی صفحه 79
    امروزه شاخص های گسترش فناوری اطلاعات به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی محسوب می گردد و هر کشوری بتواند ضریب نفوذ این فناوری را در میان شهروندان خود افزایش دهد، از فواید متعدد آن در حوزه های مختلف بهره مند می شود. از طرفی توسعه روستایی به عنوان یک فرایند تغییرات اجتماعی و فرهنگی در محیط روستا شامل بهبود بازدهی و افزایش اشتغال و درآمد روستاییان،تامین حداقل قابل قبول سطح تغذیه، آموزش و پرورش و بهداشت می باشد. در مجموع هر چه بتوان به شکل بهتری، فرایند توسعه روستایی را تسریع نمود، بهتر می توان مانع از مهاجرت بی رویه روستاییان به شهرها و مطلویبت فضاهای روستایی گردید. در این تحقیق سعی شده است تا به بررسی اثراتفناوری اطلاعات بر اشتغال، خود اشتغالی، مهارت های شغلی، دانش عمومی، دانش تخصصی مهاجرت روستاییان به شهرها پرداخته و میزان تاثیرگذاری آن را مورد ارزیابی قرار دهد. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه روستاییان بین 15 تا 30 سال است که در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی زندگی می کنند و روستای آنها در محدوده توسعه فناوری اطلاعات قرار گرفته و در نتیجه به اینترنت و مراکز ICT دسترسی داشته باشند. روش نمونه گیری خوشه ایمنظم است. حجم نمونه نهایی انتخابی برابر با 386 نفر می باشد. روش انجام تحقیق روش توصیفی پیمایشی بوده و ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه و مشاهده مستقیم می باشند. در تجزیه تحلیل داده ها از هر دو روش توصیفی و استنباطی در نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد توسعه فناوری اطلاعات در روستاها به گونه ای است که عمدتا جوانان بدان توجه دارند. به علاوه رابطه معناداری میان توسعه فناوری اطلاعات و بهبود دانش عمومی و تخصصی روستاییان و همچنین افزایش مهاجرت، بهبود خود اشتغالی و افزایش مهارت های شغلی وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، فناوری اطلاعات، اشتغال، مهاجرت، دانش عمومی
  • حسین فراهانی، خدیجه جوانی، اسماعیل کرمی دهکردی صفحه 95
    پایداری کشاورزی امروزه بی شک یکی از مهمترین بخشهای توسعه پایدار است. اتکای اصلی درآمد ساکنین روستا های شهرستان تربت حیدریه و دهستان بالاولایت، به محصولات کشاورزی و باغی به ویژه زعفران می باشد که از قدیم درمنطقه خراسان کشت می شده است. بنابراین توجه به پایداری آن در توسعه روستایی مهم می باشد. این تحقیق با هدف تحلیل پایداری تولید زعفران از دو بعد اجتماعی و اقتصادی انجام گرفته است. برای بررسی این موضوع از دو روش اسنادی و میدانی از طریقروش تحقیق توصیفی– همبستگی استفاده شده است. در فرایند عملیات میدانی، دو نوع پرسشنامه تهیه گردید. پرسشنامه اول توسط دهیاران و بخشدار منطقه و پرسشنامه دوم از سوی 327 کشاورز زعفران کار انتخاب شده از طریق نمونه گیری مطبق از 20 روستای دهستان تکمیل گردیدند. نتایج نشان داد که وضعیت اقتصادی روستاها از جمله درآمد پایین، نوسان قیمت زعفران، عدم تضمین قیمت ها، عدم بازاریابی مناسب، هزینه بالای تولید زعفران و ناکارآمدی نهادهای دولتی در ایجاد تعاونی جهت بهبود خرید و فروش زعفران در ناپایداری اقتصادی تولید زعفران نقش دارند. همچنین با وجود برخی مشکلات اجتماعی از جمله دسترسی کم به نهادهای اجتماعی دولتی، مشارکت و همیاری مردم در قالب خود جوش و محلی در امور روستا و علاقه به تولید زعفران تاثیر مثبت بر پایداری داشته و به همین دلیل از لحاظ اجتماعی روستاها پایدارترند. همچنین، پایداری اجتماعی اقتصادی تولید زعفران با متغیرهای مستقل انسانی جمعیت و باسوادی دارای رابطه مثبت و معنی دار و با متغیر مستقل طبیعی فاصله از شهر، دارای رابطه منفی و معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: پایداری، کشاورزی پایدار، زعفران، توسعه روستایی
  • مهدی پورطاهری، رضا نعمتی صفحه 113
    نواحی روستایی در سرتاسر جهان تمایل به ارائه خصوصیات مشابهی را دارند. جمعیت ها بطور فضایی پراکنده هستند. کشاورزی اغلب وجه غالب و مسلط بوده و در پاره ای از مواقع بخش اقتصادی و فرصت های لازم برای بسیج منابع با محدودیت روبرو می باشند. این خصوصیات بدان معنی است که مردمی که در نواحی روستایی زندگی می کنند با مجموعه ای از عواملی که چالش های اساسی برای توسعه است مواجه می باشند. پراکندگی فضایی جمعیت روستایی اغلب موجب افزایش هزینه ها و پیچیدگی های سخت جهت تامین اثربخش کالاها و خدمات در نواحی روستایی می گردد. شرایط خاص اقتصادی در نواحی روستایی منتج به کمتر شدن دسترسی به فرصت ها در مقایسه با مکان های غیر روستایی می شود. از سویی دیگر ماهیت توسعه روستایی در سال های اخیر دچار تغییرات شدیدی شده است. بسیاری از مردمی که در نواحی روستایی زندگی می کنند، در حال حاضر بطور مستقیم درگیر فعالیت های غیر کشاورزی شده اند. بنابراین چالش حاضر دستیابی به توازن مناسب میان تامین نیازهای جدید و تقویت تنوع اقتصادی پایدار و توسعه در نواحی روستایی است. این مقاله مثال هایی از این چالش ها و دگرگونی ها را در بخش مرکزی شهرستان خرم آباد به عنوان مطالعه موردی عرضه می نماید. روش کیفی و مطالعه میدانی با استفاده از تکمیل پرسشنامه که در سطح 300 نفر از خانوارها و در 20 روستا در منطقه مورد مطالعه توزیع شده بود مبنای عمل قرار گرفته و داده ها نیز با استفاده از آزمون t تک نمونه ای در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این خصوص جنبه های اقتصادی، محیطی و اجتماعی چالش های خانوارهای روستایی مورد بحث قرار داده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که تفاوت معناداری میان ابعاد توسعه (اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی) در سکونتگاه های روستایی وجود دارد. به علاوه، مهمترین مسائل روستایی به طور قابل توجهیچالش های اقتصادی است. بنابراین جنبه های اقتصادی و مولفه های آن بیشترین اولویت را از دیدگاه خانوارهای روستایی دارند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، چالش ها، اولویت بندی، خرم آباد
  • محسن سرتیپی پور صفحه 129
    استقرار و بر پا نمودن سکونتگاه ها در طول تاریخ از طریق برقراری و تعامل سازنده انسان با محیط شکل گرفته و فراز و فرود شهرها و روستاها در طول تاریخ متاثر از میزان عمل نمودن به چنین تعامل و ارتباطی بوده است. روستاهای ایران از مهمترین مصداق های ارتباط سازنده و منطقی انسان و محیط محسوب می شوند که سکونت گزینی بخش قابل توجهی از جمعیت کشور در آن ها شاهدی بر این موفقیت بوده است. سکونت حدود 70% جمعیت کشور در روستاها در سال 1335 موید این ارتباط است و وجه مشخصه محیطی مکانی شمار بسیاری از شهرهای امروز که روستاهای گذشته بوده اند شاهد دیگری بر این ویژگی است.
    مروری بر معماری و بافت سکونتگاهی روستاهای ایران تا قبل از دوران معاصر موید ویژگی هایی از پایداری مکانی است که تامل در آن می تواند به حل برخی مشکلات سکونتگاهی که امروزه مبتلابه معماری، شهرسازی و روستاسازی است کمک نماید. مقاله پیش روی بر این بنیان استوار است که کالبد روستا متاثر از حکمت محیط و مکان، با ماهیتی جامع و چندبعدی، اجزاء به هم پیوسته و مرتبطی است که مسکن و بافت از پیوند و همبستگی و تعامل منطقی و هدفمند آنها شکل می گیرد.
    تحقیق حاضر با هدف شناخت و تحلیل عنصرهای محلی در معماری مسکن روستایی، با استفاده از مطالعات و سوابق موجود، بر تشابهات و تباین های تاریخی و موجود مسکن روستایی در مناطق مختلف کشور تاکید دارد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است و داده ها از طریق مستندات کتابخانه ای و آمارهای رسمی تهیه شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که نخست مساکن بومی روستایی ایران دارای چهار الگوی کلی با تفاوت های مشخص است. سپس استان های گیلان، مازندران، همدان و یزد در زمینه وجه کالبدی مسکن روستایی از سطح بالاتری نسبت به سایر استان ها برخوردارند و در نهایت مساکن روستایی استان های یزد، اصفهان و تهران از امکانات رفاهی و آسایشی بیشتر برخوردارند و مساکن روستایی استان سیستان و بلوچستان در مجموع سخت ترین شرایط را دارند.
    کلیدواژگان: ایران، روستا، مسکن، مسکن روستایی، محلی گرایی
|
  • Mojtaba Ghadirimasoum, Hadi Gharagozloo Page 1
    The construction of industrial towns and regions are being considered as an important strategies regarding rural development. However, Iran is not an exception. It is being argued that by 2010, there exists 335 industrial regions. This in turn, could explain prominent changes associated with rural areas. The research method of this study is based on descriptive- analytical method. 50 out of 139 employed people were extracted. This study further is supported by application of McNamara and Wilcoxon non-parametric tests. This study suggests that there exists signification difference and variation with regard to income, variance in occupations, job satisfaction as well as security, improvement in nutrition and quality of life indices. However, there are not major significant variations regarding community participation, ownership, and rural inertia.
    Keywords: Industrial Regions, Rural Development, Economic Development, Khorabad
  • Mohamadreza Rezvani, Mehrnoush Moradi Page 15
    Strategic tourism planning is being considered as a way of rural development. It further is a response to Globalization and rural reconstruction. Tourism development requiers systematic comperhensive approach. Rural settlements located in margin of desert area of Mighan, despite of their varied tourism potentials, are very deprived and distressed. The major objective of this study is to investigate the feasibility of tourism development and is relevant the system. Sample is composed of tourists, residents, and local managers. Random sampling technique was applied in order to come up with 274, 150, and 30 respectively. This is followed by application of desriptive and inferal statistics including T students. This study suggests that due to a lack of knowledge of tourists as well as tourism marketing, tourism demand regarding, tourism attractiont the study area is very negligble. It further suggests that tourism constituent’s elementsincluding tourism constituents elements including tourism attractions, transportation, infrastructure, and tourism sales and participation are at medium level. However, knowledge level regarding tourism was fairly poor. It is argued that internal tourism potentials as well as external tourism opportunities of the study area are oppropriate. Via appropriate and consolidated tourism planning including marketing, promotion and improvement of tourism infrastructures and superstructures, we could exploit all of the internal strengths as well as external opportunities regarding tourism development.
    Keywords: Feasibility, Tourism System, Damend, Supply, Rural Tourism, Arak Mighan Desert
  • Hamid Jalalian Page 41
    Limitation regarding water resource along with skyrocketing population growth and its subsequent agricultural production consumption, demand more attention with respect to rational methods of water use and as well as improvement in irrigation system. This in turn will lead to provision of ample water resource and increase in agricultural crops as well as helping the country’s economy. Taking into consideration that agriculture is being consideration as major economic sector in rural areas, thus increase in production level along with decrease in its relevant costs could play a prominent role in social and economic trends of rural areas. The major objective of this study is to investigate the impact of practice of under pressure irrigation system on agriculture status of Khodabandeh County. The research method is based on descriptive – analytical as well as surveymethods. The population is composed of 800 of family households in Khodabandeh in 2011-2010 in which 168 were extracted via Kokrans formula and random sampling technique. This study more specifically deals with questionnaire which its viability was proven by extension agricultural experts. According to Chrombakhs reliability is amounted to be 0.79. This study further supported by SPSS software. This paper suggests that the implication of this irrigation system leads to some economic, social, and environmental impacts on agricultural situation of the study area. It is argued that according to T test with 99% confidence level, there exists significant difference with regard to per capita yield as well as provision of job opportunities comparing with past, that is prior to new irrigation system. Moreover, according to principle component analysis, economic, environment, agricultural inputs, and social factors with 17.261, 16.262, 14.729, 12.201 respectively are capable of explaining 60.45% of all variations.
    Keywords: Water Resource, Under, pressure Irrigation, Rural Development, Khodabandeh
  • Aliakbar Anabestani, Mojtaba Rosta Page 65
    At present, agriculture is being considered as a major economic activity in Iranian rural settlments. It provides essential needs of the settlers, creates job opportunities, increases revenue as well as plays a prominent role regarding the peasant household’s economy. However, agriculture by itself is not capabale in reponsding to household livelihood. That is, there exists a need for complementary source of income such as fuel wood production units. The major objective of this study is to investigate the process of forming these producton units and to investigate their existance in Seemacan Fars. The research method is based on analytical – descriptivemethod. This is followed by filling questionnaire by village councils pertaining to 40 villages as well as 249 rural households. This study suggests that emergence of this type of complementary economic unites dated back to 1370. It speeds up in 1380. The majority of these production unites are located in pole be payee and Koshksar, moheet Ab and Ab shoykh. Economically speaking the income of each rural household is 2.5 times of regular, non dependent householdes to this source. Furthermore, there exists a significant relationships between unemployment (r=0.274) and per-capita agriculture land (r=-0.224). It is further suggested that there is a significant correlation between household’s economic status and p revalenceof these production units. The packaging factory and corresponding Union and Insurance are highly recommended.
    Keywords: Rural Economy, Fuel Production Units, Agricultural Lands, Unemployment Rates
  • Ahmad Farahani, Falsoliman Mahmod, Mohammad Hajipour, Nahid Haghdost, Morteza Felezi Page 79
    Nowadays information technology indices are being concerned as measures of development. This in turn will lead to many advantages’ in different areas for the evolved party. However, rural development is responsible for social and cultural changes. These could be exemplified itself in increase in job opportunities and rural income, improvement in nutrition’s standards as well as educational and sanitation-medical status. The provision of these them could prevent irrational rural urban migration. The major objective of this study is to investigate the impact of information technology on job opportunities, self employed phenomena, job skill, relevant general knowledge’s, specialized knowledge’s, and last but not least rural urban migration. This study is composed of all rural settlers between 15-30 age brackets living in southern Khorasan villages which are exposed with ICT services the sampling technique was based on regular clustering. As such 386 were selected. The research method is composed of descriptive and in feral statistics. It is further supported by filling questionnaire. This study suggests that the targets of information technology are predominately young. In addition, there exists significant variation and differences between the level of information technologies acceptance and improvement in general and specialized rural knowledge’s as well as self employed and increase in job skills.
    Keywords: Rural Development, Information Technology, Job Offers, Migration, General knowledge
  • Hosin Farahani, Khadijeh Javanii, Esmail Karami Dehkardi Page 95
    Agricultural sustainability is being undoubtly considered as one of the most prominrnt sector of sustainable development. Bala Velayats settlers Torbate Heydareeyeh basically rely on orchard economy and more specifically on Safran for their livelihoods. This crop originally was cultivated in Khorasan this in turn requier special attention regardinng the sustainability issue. This paper aims to emphasis on social – economic sustainability regardingSafarans production. The research method of this study is based on both field works and documentary method. It is further supported by regression correlation analysis as a part of data gathering procedures, questionnaire were distributed among rural key and influential persons (Dehyaran) as well as 227 of peasants extracted out of 20 villages. This study suggests that the economic status of the peasants, their low income, price fluctuation of Safran, non-assured prices of Safran, lack of appropriate marketing, the high procurement costs, and incapability of government institutions regarding the creation of co-operative institutions responsible for transaction of Safran, all are being considered s major cause of Saran’s economic no sustainability. However, spontaneous community participation and their extravagant desire regarding cultivation of this crop are among sustainability’s elements. This in turn could justify the social sustainably of the villages. This study suggests that there exists a positive and significant correlation between levels of sustainably of this crop and literacy level of the population as an independent variable. This study further suggests that there exist a significant and negative correlation between sustainability of this crop and distance from the town as an independent variable.
    Keywords: Sustainably, sustainable agriculture, Safran, Rural development
  • Medi Pourtaheri, Reza Nemati Page 113
    Thought the world, rural areas tend to represent similar characteristics. Populations are spatially distributed. Agriculture is being considered as dominant economic sector. However, this sector as well as rural peoples is encountered with some challenges regarding development. In other word, there exists some limitation as far as the resource mobilization is concerned. Sometimes spatial rural population distribution is such in which it may impose negative impacts with respect to provision of goads and the relevant services and their corresponding costs. Specific economic conditions of rural areas lead to limited opportunities as opposed to non rural areas. However, during recent years, the nature of rural development experiences great changes many of the rural settlers are directly engaged in non agricultural occupations. This in turn, requires keeping an appropriate balance between the provision of rural settlers needs from one hand and the implication of sustainable rural development on the other hand. This paper exemplifies some of these challenges in central part of Khoramabad. The research method is based on qualitative method. It is further supported by filling questionnaires. The sample sage was 300 pirating to 20 villages. This study further applied T student and SPSS software in order to evaluate economic, environmental, and social aspects of these challenges. This paper suggests that there exists significant difference and variation among social, economic and ecological aspects of rural settlements. However, economic challenges are being these considered prominent rural problems. In turn means that economic further have the most priority from the rural settlers view points.
    Keywords: Rural Settlers, Challenges, Prioritization, Khorramabad
  • Mohsen Sartipipour Page 129
    Through histroy, the establishment of rural villages has exemplified itself in man-environment interactions. That is ebbs and falls of these settlements are dictated by this sort of reciprocal relationship. Iranian rural settlements indicate the man-land interactions as well. That is the presence of over 70 % of rural population in 1335 proves this fact. However, the thorough reviews on rural architecture in the past show a prominent element of sustainability. This by itself supports this fact physical proportions of rural areas are based on some interrelated components. That is dwellings are the outcome of these interrelations and interactions and multi-faceted components. This study emphasizes on historical variations and contrasts regarding Iranian rural settlements taking into consideration the analysis of rural dewllings architectural elements. The research method is based on descriptive – analytical Methods as well as documentary and statisticalinformation. This study suggests that Iranian rural dewellings fall into four categories including northern, mountainous, central, and southern coastal regions. Physically speaking, rural dwellings pertaining to Guilan, Mazandaran, Hamedan, and Yazd possess higher quality. However, taking into account all measures, Yazd, Isfehan, and Tehran's rural dwellings possess higher comfort as well as welfare levels. Conversely, rural dwellings associated with Sistan and Baluchestan experience the highest and harshest conditions.
    Keywords: Iran, Village, Dwellings, Rural Dwellings, Endogenous Approach