فهرست مطالب

اندیشه های حقوق عمومی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1392)

نشریه اندیشه های حقوق عمومی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1392)

  • 134 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدجواد خاتمی، سیده سمیه خاتمی، حسین براتی صفحه 7
    با آنکه درباره موضوع «امر به معروف و نهی از منکر» کتاب ها و مقاله های متعددی نگاشته شده و از زوایای گوناگون به مطلب نگریسته شده است، اما جای خالی یک موضوع احساس می شود و آن اینکه امامان معصوم(ع) به عنوان الگو در امر به معروف و نهی از منکر، آیا روشی برای تاثیرگذاری بهتر این فریضه الهی داشته اند، یا نه؟ و اگر داشته اند، این روش ها کدامند و چگونه این انطباق و هماهنگی بین سیره زندگی ایشان و امر به معروف و نهی از منکر به وجود می آیدپ مقاله حاضر این روش ها را با توجه به زندگی امام رضا(ع) جست وجو کرده، و به معرفی دوازده روش پرداخته که شامل عمل به دستورات الهی، امیدوار کردن مخاطب، داشتن حسن ظن به مخاطب، معرفی الگوهای خوب و بد، بیان خوبی ها، ایجاد محبت، جایگزین کردن، رسوا کردن چهره های مختلف، بیان علت و فلسفه یک حکم، نمایش دسته جمعی، حالت استعلاء و حفظ عزت نفس تا آخرین حد توان است.
    کلیدواژگان: تاثیرگذاری، امر به معروف، نهی از منکر، امام رضا(ع)
  • عبدالجبار زرگوش نسب، سیده معصومه غیبی، سعیده رضایی صفحه 27
    «امر به معروف و نهی از منکر» از جمله واجبات مهم دین اسلام است که اجرا یا اجرا نکردن آن تاثیر عمیق و گسترده ای بر تمام ابعاد جامعه دارد. این فریضه در اسلام، دارای شروط و مراتبی است. هدف شارع از جعل این مهم، تحقق معروف و زدودن منکر است. بنابراین، بر هر یک از افراد، اعم از دولت و ملت، لازم است برای تحقق این امر، با توجه به شرایط و مراتب آن، تدابیر و اقدامات لازم را اعمال کنند. این پژوهش بر آن است تا جایگاه و نقش هریک از این دو نهاد را در اجرای این فریضه از منظر فقه و حقوق بررسی کند. نتیجه پژوهش بیانگر آن است که هر دو نهاد دولت و ملت در کنار هم، نقش بسزایی در تحقق این مهم دارند و هر یک می تواند بر دیگری نظارت داشته باشد. همچنین با توجه به برخی آیات و روایات و منابع قانونی، می توان گفت: اجرای مرحله «ارشاد و راهنمایی» بر عهده هر دو نهاد و مرحله «عملی» آن، که مستلزم اعمال قدرت است بر عهده حکومت قرار دارد که با وضع قانون و تشکیل نهادهای نظارتی، این امر را در جامعه اعمال می نماید. روش تحقیق در این پژوهش، به صورت «کتابخانه ای«و «تحلیلی» است.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، دولت، ملت، وظیفه
  • سیداحمد مرتضایی، سید ابراهیم حسینی صفحه 49
    یکی از آزادی های اجتماعی، «آزادی بیان» است. در این نوشتار، مبانی و گستره آزادی بیان از دیدگاه فقه اسلامی و حقوق داخلی و بین المللی با رویکردی توصیفی و تحلیلی بررسی می شود. براساس یافته های این تحقیق، آزادی بیان از دیدگاه فقه، مبتنی بر امور متعددی همچون امر به معروف، نهی از منکر، نصیحت و خیرخواهی، مشورت، وجوب بیان حق و حرمت کتمان آن و مانند آنهاست. همچنین از دیدگاه اسلام، آزادی بیان مطلق نیست و محدود به حدود دینی متعددی همچون ارتداد، کفر و انکار ضروری دین، افترا به خداوند، تکذیب آیات الهی، استهزا و تمسخر و مانند آنهاست. در قوانین داخلی، موازین و احکام اسلامی، منافع و مصالح عمومی، به عنوان مبانی آزادی بیان مورد تاکید قرار گرفته و اهانت به مقدسات ممنوع شده است. در اسناد بین المللی، مبانی و حدود آزادی بیان، بیشتر مادی است.
    کلیدواژگان: آزادی، بیان، مبانی، فقه، حقوق، امر به معروف، نهی از منکر، نصیحت، تبلیغ
  • عباس میرشکاری صفحه 73
    قضاوت از شئون حاکم است و در فقه شیعه، حکومت از آن امام معصوم(ع). بنابراین، نصب قاضی منحصرا باید از طریق او صورت گیرد. حال اگر فردی غیر از امام معصوم(ع) بر مسند حکومت بنشیند و اقدام به نصب قاضی کند، چون خود مشروع نیست، نمی تواند به قاضی منصوب خود مشروعیت ببخشد. در نتیجه، قاضی منصوب از نزد او هم اختیار دخالت و تصرف در امور دیگران را ندارد. پس، از آن رو که این قاضی توان و حق تصرف در امور را ندارد، ترافع به او نیز مشروع نخواهد بود. در همین زمینه است که از رجوع به حکام جور نهی شده است. از آثار این ممنوعیت، عدم جواز دریافت محکوم به است، حتی اگر حکم صادرشده مطابق واقع باشد. همچنین جواز تقاص و پذیرش داوری از دیگر آثار این ممنوعیت است. در این مقاله، قاعده مزبور و آثار آن بررسی می شود.
    کلیدواژگان: حکومت، قاضی، حق، تقاص، ثبوت، اثبات، داوری
  • سیدکاظم مصطفوی نیا، داود بصارتی صفحه 83
    برای تبیین مبانی تفاوت های زن و مرد در حق مالی ارث، شایسته است ابتدا خاستگاه اصلی تفاوت زن و مرد در حوزه تکالیف و حقوق فردی و اجتماعی بررسی گردد، سپس مبانی اختلاف مالی آن دو در باب ارث واکاوی شود. ضرورت بررسی مذکور بر این اساس است که اشتراکات و اختلافات زن و مرد در دو حوزه تکوین و تشریع مطرح می شود؛ همان گونه که وجوه اشتراک تکوینی زن و مرد زمینه ساز اشتراکات تشریعی آن دو می شود، وجوه افتراق تکوینی آنها نیز منشا یک سلسله تفاوت های تشریعی در حقوق و تکالیف آنها می گردد. از این رو تفاوت سهم ارث زن و مرد ریشه در تفاوت های تکوینی آن دو دارد. روشن استکه وجود تفاوت های تکوینی و تشریعی برای شکل گیری و تداوم حیات اجتماعی انسان ها، اعم از زن و مر د، ضروری است. مقاله حاضر براساس سیر مذکور سامان یافته است و برآمد آن ضمن تبیین تفاوت سهم ارث زن و مرد و کشف حکیمانه و عادلانه بودن اختلاف مذکور، در پاسخ گویی به شبهه افکنان (مبنی بر ظالمانه بودن قانون ارث در اسلام) کاربردی خواهد بود.
    کلیدواژگان: حقوق، مال، ارث، زن، مبانی، تفاوت
  • محمد جواد جاوید، مهدی یوسفی صفحه 99
    پسامدرن ها بر این باورند که حقوق مالکیت ادبی و هنری به عنوان یکی از شاخه های مهم حقوق مالکیت فکری، به منظور حمایت مادی و معنوی از گونه های نو از آثار ادبی و هنری و رایانه ای، تداوم روایت های کلان مدرنیته است. به این اعتبار، همه انتقادات روایت های کلان عصر تجدد به این حقوق هم وارد است با این تفاوت که در وضعیت کنونی پایبندی به رعایت هرچه بیشتر این حقوق، تعصبی بی جا در گرایش هرچه بیشتر به سوی بی عدالتی، دیکتاتوری و مطلقه گری در حوزه مغز و فکر است. پیامد این عمل، زنجیرزدن به تعقل و تفکر و نیز تولید محصولات معنوی بشری در راستای سود انحصاری مادی در بازار اقتصادی و سرمایه داری جهان معاصر است. این مقاله با تبیین این فرضیه از منظر پسامدرن ها، به تحلیل وضعیت حقوق مالکیت ادبی و هنری در دوران معاصر می پردازد.
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، حقوق بشر، مالکیت فکری، حقوق مالکیت ادبی، هنری، اقتصاد
  • ملخص المقالات
    صفحه 123
|
  • Seyyed Jawad Khatami, Seyyedeh Somayyeh Khatami, Hussein Barati Page 7
    Although many books and articles have been written on the issue of «commanding the good and forbidding the bad» and they have been discussed from different dimensions، still it needs further study. An area of research can be the question: did infallible Imams، as good examples of commanding the good and forbidding the bad، have methods to better materialize this divine obligatory duty? If so، what are these methods and how is the issue of commanding the good and forbidding the bad consistent with their way of life? The present paper tries to identify these methods through a review of Imam Reza''s life and introduces twelve methods including performing divine decrees، giving hope to audience، having good opinions of audience، defining good models and bad models، explaining what good deeds are، expressing love، substitution، defaming different figures، explaining the cause and philosophy of a decree، communal show، the state of active exaltation-seeking، and preserving self-esteem as much as possible.
    Keywords: effectiveness, commanding the good, forbidding the bad, Imam Reza (peace be upon him)
  • Abd Al Jabar Zargoshnasab, Seyyedeh Masoomeh Gheybi, Saeedeh Rezaii Page 27
    "Commanding the good and forbidding the bad" are among the important Islamic duties and have some conditions and stages. The divine law has made these important religious duties so that good deeds may be realized and bad deeds eliminated. Using a theoretical analysis as its approach and a documentary method, the present paper seeks to study the position and role of every group including the state and nation in performing these obligatory duties according to Fiqh and law. The research findings indicate that both state and nation have important role in the realization of these important duties. Furthermore, considering some traditions, Quranic verses and law sources, it can be said that both the state and nation are responsible for fulfilling the stage of "guidance and leading" and that the state is responsible for "putting them into practice", which necessitate the use of force. The state fulfills this duty in the society at large by enacting laws and establishing supervisory institutions.
    Keywords: good, bad, state, nation, duty
  • Seyyed Ahmad Mortazaii, Seyyed Ibrahim Husseini Page 49
    «Freedom of speech» is a kind of social freedom. Using a descriptive-analytical approach، the present paper studies the principles and scope of freedom of speech in the light of the view of Islamic fiqh and according to internal and international law. The research findings indicate that، in the view of fiqh، freedom of speech is based on several such things like commanding the good and forbidding the bad، advice and well-wishing، consultation، necessity of telling the truth and prohibition of concealing it and so on. Furthermore، freedom of speech، according to Islam، is not absolute and is limited to several religious limitations such as heresy، blasphemy، denying the necessities of religion، slandering against God، denying divine verses and signs، ridicule and mockery and so on. In internal law and regulations، Islamic injunctions and standards، common interests and good are emphasized as the principles of freedom of speech and offending holy things is forbidden. In international documents، the principles and limits of freedom of speech are more material.
    Keywords: freedom, speech, principles, fiqh, law, commanding the good, forbidding the bad, advice, propagation
  • Abbas Mirshekari Page 73
    Judgment is among the functions of ruler and، according to Shiite fiqh، an infallible Imam (peace be upon him) has an exclusive right to rule. Therefore، no one other than infallible Imam must assign the judge. If a ruler other than infallible Imam holds the power and assigns a judge، the assigned judge is not legitimate because the ruler himself is not legitimate. As a result، such an assigned judge is not allowed to intervene in and deal with the affairs of others. Hence، it is not legitimate to appeal to this judge because he is not allowed to intervene and make decisions، which follows that referring to tyrants is forbidden. Among the effects of this prohibition is that arresting the charged party is not permissible even if the issued decision conforms to reality. The other effects are that retaliation and acceptance of judgment are not permissible. The present paper studies this principle and its effects.
    Keywords: government_judge_right_retaliation_providing a proof_confirmation_judgment
  • Seyyed Kazim Mostafawinia, Davood Basarati Page 83
    We should first investigate the main origin of the differences between man and woman in the domains of social and personal duties and rights in order to explain the foundations of the differences between man and woman regarding their share of inheritance. Then the foundations of financial difference between them in terms of inheritance should be reanalyzed، because the similarities and differences between man and woman are discussed in two domains: creation and legislation. Just as genetic similarities between man and woman prepare the ground for their legislative similarities، also genetic differences between them are a source of some legislative differences between them in terms of their rights and duties. Therefore، the difference between man and woman regarding inheritance portion is rooted in their genetic differences. It is clear that the genetic and legislative differences between man and woman are necessary for starting and leading a healthy social life. The present paper، which is organized in aforementioned order، elaborates on the difference between man and woman in inheritance portion، shows that this difference is wise and just and tries to resolve doubts cast on this issue.
    Keywords: rights, property, inheritance, woman, foundations, difference
  • Mohammad Jawad Jawid, Mehdi Yusufi Page 99
    Postmodernists believe that copyright، as one of the important parameters of intellectual property، is the continuation of macro-narrations of modernity for giving material and intellectual to support new genres of artistic، literary and computer works. Accordingly، all the criticisms directed to macro-narrations of modernity age is also leveled against these rights، but the present state of commitment to ever more observation of these rights is considered as an improper bias towards injustice، dictatorship and absolutism in the realm of mind and thought. The result of such a view is limiting thinking، intellection and production of intellectual products in order to attain monopolistic material interest in the economic and capitalist market of modern world. Expounding this hypothesis relying on postmodernists'' view، the present paper analyzes the status of copyright in modern age.
    Keywords: postmodernism, human rights, intellectual property, copyright, economy