فهرست مطالب

پیام دریا - پیاپی 129 (امرداد 1383)

نشریه پیام دریا
پیاپی 129 (امرداد 1383)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 7,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/05/05
  • تعداد عناوین: 43
|
  • سخن نخست
  • گزارش ویژه
  • آموزش دریایی در ایران / گفت و گوی با دکتر جعفر توفیقی
    صفحه 4
    آموزش از موثرترین و کارآمدترین ابزار بهره گیری درست از توانایی های انسان است که در صنعت دریایی نیز نقش و جایگاه ویژه ای ایفا می کند هم زمان با رشد صنعت دریانوردی علوم مربوط به آن نیز گسترش و توسعه یافت. قبل از اختراع ماشین بخار، علوم دریایی به عنوان بخشی از علوم ریاضی وستاره شناسی به شمار می رفت. در این میان دروس دریایی نیز عمدتا بر روی کشتی ها تعلیم داده می شد. تا این که بعدها ابعاد تازه ای به خود گرفته و واردعرصه خشکی شد.
    آموزش دریایی در ایران مانند اکثر کشورها ابتدا از نیروی دریایی آغاز شد.علت آن نیز به فقدان ناوگان تجاری برمی گردد. در سال 1345 مرکز آموزش افسری نیروی دریایی تازه تاسیس در بندر انزلی اولین گروه از دانشجویان رابه صورت بورسیه به منظور استفاده در سه ارگان دریایی کشور یعنی سازمان بنادر و کشتیرانی، کشتیرانی ملی آریا و شرکت ملی نفتکش ایران به خارج اعزام کرد. این مرکز پس از چند سال فعالیت تعطیل شد. با تاسیس شرکت های کشتیرانی، ضرورت آموزش نیروی انسانی بیش از پیش احساس شد و نیروی انسانی مورد نیاز از طریق جذب دریانوردان خارجی تامین می شدو دانشجویان نیز برای آموزش دریانوردی راهی کشورهای خارجی می شدند.اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تربیت نیروی انسانی در داخل در اولویت کاری مدیران و برنامه ریزان قرار گرفت و مؤسسات آموزشی در ارگان های دریایی شکل گرفت. البته در کنار آنها فعالیت دانشکده های وابسته به آموزش عالی نیز شروع شد. اولین مرکزی که در سال 1362 موفق به جذب دانشجوشد. دانشکده دریایی چابهار بود که دانشگاه امام خمینی (ره) نوشهر درسال های بعد به آن پیوست. البته راه اندازی دانشکده دریایی چابهار بامشارکت 5 ارگان دریایی کشور صورت گرفت. اواخر دهه 60 دانشگاه های صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف با جذب دانشجو فعالیت خودرا در این زمینه آغاز کردنددر حال حاضر مراکز ومؤسسات آموزشی زیادی نسبت به تربیت نیروی انسانی مورد نیاز اقدام می کنند که خوشبختانه تمام نیازهای آموزشی در داخل تامین می شود. در این گزارش جهت آشنایی علاقه مندان با رشته های دریایی به نحوه فعالیت و کارآنها پرداخته ای
  • گفت و گو
  • صفحه 14
    انجام هیچ کاری را بدون آموزش میسر نمی داند و همگام بودن آن را با تحولات جهانی یک اصل غیر قابل انکار عنوان می کند. وزیر علوم، تحقیقات و فن آوری معتقد است در چنین شرایطی کشور از قافله علمی جهانی عقب نمی ماند.
    به گفته دکتر توفیقی پس از پیروزی انقلاب اسلامی آموزش علوم دریایی در حوزه های مختلف پی گیری شده، این وزارت خانه نسبت به این موضوع کم توجه نبوده است.
    وی ضمن رد عدم صلاحیت وزارت علوم از آموزش دریایی می گوید: اگر از شیوه های دریایی حمایت نمی کردیم، امروز شاهد تدریس حداقل 41 رشته دریایی در 18 دانشگاه نبودیم.
  • شاخص توسعه / گفتگو با آقای مهندس افخمی
    صفحه 20
    طرح مسایل و مشکلات دریایی از زبان مسئولان و دست اندرکاران دریایی دردآشنا، از این منظر حائر اهمیت است که آنان از دور دستی به آتش نداشته بلکه از نزدیک به معضلات موجود واقفند.
    آقای مهندس افخمی رئیس هیات مدیره و مدیر عامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران از جمله مدیرانی است که در زمینه آموزش دریایی از بسیاری از مسایل سخن گفته و انتظار ارگان های دریایی از دولت را مطرح می سازد.
    وی در گفت و گوی اختصاصی با پیام دریا خواستار توجه و نگاه جدی دولت به بخش آموزش دریایی است چرا که به اعتقاد ایشان این بحث با منافع ملی عجین است.
    وی ضمن اشاره به ضرورت توسعه و تداوم آموزش دریایی در کشور لزوم برنامه ریزی منابع انسانی را مورد تاکید قرار داده و می گوید: ناوگان کشتیرانی در صدد است مدل «بنا» را در آموزش دریایی بنا نهد.
  • صفحه 24
    در میان دانشگاه های دولتی دانشگاه کشتی سازی امیرکبیر در زمینه آموزش دریایی فعال است. به طوری که هم اکنون رشته مهندسی کشتی سازی درمقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در این دانشگاه تدریس می شود.
    دانشجویان این رشته دو سال علوم پایه را درتهران فرا گرفته و سپس دوره دو ساله دیگر را دردانشکده کشتی سازی بندرعباس سپری می کنند.برگزاری دوره دکترای نیز در دست مطالعه و بررسی است. دکتر حمید زراعتگر عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفت و گو با پیام دریا جزییات آموزش و کیفیت آن را در دانشگاه های دولتی تشریح می کند.
  • گزارش ویژه
  • سعدی حمیدی صفحه 28
    آموزش در بخش کشتیرانی های تجاری، ازسال های بسیار دور در ایران شروع شده و در طول چند دهه گذشته، فراز و نشیب های زیادی را گذرانده است. آنچه در طول این ایام به انجام رسیده، شالوده بنای رفیعی است که امروز ما بدان مفتخریم و باگردنی افراشته خود را نه تنها در سطح منطقه، بلکه در بین کارشناسان دریایی جهان مقبول و مشروع می یابیم. این مهم حاصل نمی شد، مگر با کمک تمام کسانی که از ابتدا تا به امروز در سازمان های اجرایی، کشتیرانی ها و مراکز آموزشی در خدمت به آموزش کشتیرانی تجاری بوده و هستند.
    آنچه در این مقاله مطرح شده منبعث از تجربیات چند ساله در آموزش بوده و ضمن تایید آنچه درگذشته به انجام رسیده و تلاش و کوششی که درراستای رشد این نهال نوپا صورت گرفته، و آن را به درخت تنومندی مبدل کرده، است. پیشنهادهایی رابرای آینده ارایه می دهد. با این امید که روز به روزشاهد رشد و تعالی این آموزش ها در کشور باشیم.
  • ناخدا یکم حسین وکیلی صفحه 34
    یکی از محورهای راهبردی توسعه جوامع درابعاد گوناگون، آموزش و تصمیم گیری صحیح است. با نگاهی اجمالی به تاریخ جوامع متمدن وهم چنین روند رشد و توسعه کشورهایی که حتی قدمت چندانی ندارند. مشخص می شود که آنهابه موضوع آموزش به عنوان یکی از ارکان اساسی توسعه نگریسته اند. مطالعات وبررسی ها نشان می دهد کشورهایی که امکان دسترسی به آب های بین المللی را دارند آموزش را سرلوحه برنامه های خود قرار داده و سعی نموده اند به موازات استفاده از ابزارهای مختلف در توسعه آموزش های علوم و فنون دریایی، تربیت نیروی انسانی متخصص را به عنوان اساسی ترین عامل توسعه صنایع دریایی دروجوه گوناگون مورد عنایت خاص قرار دهند. چراکه آموزش دریایی در نهایت به قدرت دریایی نیزکمک می کند.
  • کاپیتان محمدرضا روشندلی صفحه 38
    دریانوردان طی قرن های متمادی در سفرهای دریایی حرفه خود را به افراد کم تجربه آموزش می دادند. آنان معمولا در نوجوانی حرفه دریانوردی راآغاز کرده و با سرمشق قراردادن تعلیمات افراد باتجربه، به تدریج دریانورد می شدند. با آغاز قرن 19میلادی آموزش دریانوردی سبک و سیاق رسمی تری به خود گرفت و دریانوردان به خصوص آن دسته که تمایل داشتند به رده های افسری برسند، مدت زمانی رادر مراکز آموزش ساحلی آموزش می دیدند. این مراکزتوسط دولت ها و برخی اوقات از سوی شرکت های کشتیرانی اداره می شدند. اوایل نیمه دوم قرن بیستم میلادی خلاء موجود در آموزش صنعت حمل و نقل دریایی از سوی مراجع ذی صلاح برخی کشورها تاحدی مورد مطالعه قرار گرفت و با اشاعه فرهنگ حمل و نقل دریایی در سطح بین الملل و خروج آن ازانحصار چند کشور خاص، بحث در سطح استانداردآموزش دریانوردان به میان آمد. بعدها هر چند مساله استاندارد آموزش دریانوردان از نظر ایمنی مهم جلوه می کرد، اما از جهت هزینه بسیار گران بود و به همین جهت شرکت های کشتیرانی که امکان پرداخت هزینه آموزش کارکنان خود را داشتند، در واقع به همان اندازه در رقابت با شرکت های کشتیرانی رقیب پیشی می گرفتند. هم اکنون نیز آموزش هم چنان در رقابت جهانی حرف اول را می زند.
  • میزگرد
  • گزارش ویژه
  • محمد سعید سیف صفحه 50
    صنایع دریایی کشور درسال های اخیر گسترش قابل توجهی یافته و امید است این روندهم چنان ادامه یابد. مسلما در این پیشرفت مهندسان و کارشناسان نقش بسزایی داشته اند و هم اکنون نیز در زمینه تربیت نیروی متخصص نیازهای فراوانی احساس می شود و باید به آن توجه داشت. به خاطر پروژه ها ومحورهای مختلف صنایع دریایی، نیازهای تخصصی مختلفی مطرح است که شامل مباحثی چون طراحی و ساخت شناورها، طراحی و ساخت سکوهای دریایی، مهندسی سواحل، مهندسی زیرسطحی و مهندسی ساخت وتکنولوژی های مربوطه، طراحی ونصب ماشین آلات و تجهیزات جانبی، مدیریت و بهره برداری وبسیاری موارد دیگر می شود. براین اساس تعامل مناسب بین صنعت و دانشگاه در این گونه مباحث و تدوین دوره های آموزشی کوتاه و بلند مدت بسیارضروری است.
  • افشین محسنی آراسته صفحه 52
    آموزش علوم و فنون دریایی، به ویژه در بخش دریانوردی به شکل سنتی، در کشور قدمت بسیار زیادی دارد; اما آموزش مدون علمی مطابق با نیازهای روز وپیشرفت تکنولوژی در کشور سابقه زیادی ندارد ودارای ضعف های آشکار و نهان است که لازم است متخصصان علوم و فنون دریایی به این مهم بپردازند وقبل از آموزش، ابتدا به تدوین کتب، واژه نامه ها،دائره المعارف ها و... اقدام کنند.
    به دلیل پیشرفت تکنولوژی و افزایش نیازهای بشربه استفاده علمی از دریا، شناخت محیط دریا و نحوه استفاده صحیح از آن عمده ترین مساله در بهره گیری ازاین نعمت خدادادی است. حفظ آن برای آیندگان نیزظرفیت های علمی مخصوص به خود را می طلبد.
  • حمید ودادی صفحه 54
    قدرت تطبیق و هم سنخ سازی طبیعت انسانی باطبیعت محیطی و پیرامونی از جمله ظرفیت های بزرگ، قاعده پذیر و انگیزه زای برای رفتارهای آدمی است. که در دانش روانشناسی به آن «همئوستازی» Homeistasis گفته می شود.
    این توانانی از جمله عناصر بالقوه آدمی در حذف وهضم موانع پیش روی رفتارها و زندگی است. چه آن که، به وسیله آن، یک فرد ساکن در مناطق گرمسیری می تواند ساکن مناطق سرد و خشک شود و یا آن که باشرایط متفاوت جریان زندگی خود را سازگاری نماید وبه وسیله همین سازگاری ها، موانع را از پیش روی خودبردارد.
    در آدمی، اتکاء به هدف، اتکاء به انگیزه و اتکاء به ارزش های معنوی و مادی، زمینه تلاش ها وکوشش هاست و انسان به طول تاریخی بس طولانی آموخته است تا به وسیله >یادگیری <، خود را به نحومطلوب در جریان این نقاط اتکاء قرار دهد.
    ملاحظه می شود که دو اصل «یادگیری» و «قدرت تطبیق سازی»، پشتوانه وجود با معنای آدمی، در جریان زندگی فردی و جمعی است. این مقاله، به مقوله «آموزش» با هدف یادگیری وتقویت قدرت تطبیق سازی می پردازد و با توجه به شرایط و ویژگی های خاص موقعیت کار در دریا، پرواضح و مسلم است که باید، به امر آموزش های دریایی، با جدیت ویژه ای نگاه شود. تا چه اندازه این جدیت اعمال می گردد و تا چه اندازه، آموزش ها، دارای هدفمندی و نشانه گذاری هستند. جای درنگ و تامل دارد، خلاصه نوع حرفه ورزی مشاغل دریایی و ویژگی های کارشکافی و سختی کار، این درنگ و تامل راعمیق تر می سازد.
  • اسحاق علی میر صفحه 58
    در دنیای امروز بسیاری از عوامل و فاکتورها باسرعت در حال تغییر و تحول می باشند و هیچ صنعت یا خدماتی نیست که از این تغییرات بی بهره باشد. صنعت کشتیرانی و صنایع جانبی آن گرچه در زمینه فعالیت خود تغییرات اساسی نداشته اند و اصول کاری آنها حفظ شده است; اما افرادی که در سال های اخیر در این صنعت مشغول کار و فعالیت بوده اند به تدریج تغییرات را حس کرده و پذیرفته اند که این تغییرات، ناگریز در کار روزمره کشتی داران و کشتیرانان وارد شده است. حال با توجه به ورود رایانه درابعاد فعالیت های دریانوردی لزوم استفاده از آن در آموزش دریایی بیش از پیش احساس می شود.
  • حسن قاسمی صفحه 64
    مهندسی دریا رشته ای پویا وگسترده است. این رشته پاسخ گوی نیازهای صنایع دریایی کشور است و می تواند دربخش های مختلف صنایع دریایی فعالیت داشته باشد. مهندسی کشتی سازی، مهندسی موتورکشتی، مهندسی شناورهای زیرآبی، شناورهای تندرو، مکانیک دریایی، سواحل و بنادر، مهندسی سکوهای دریایی (شناور یا ثابت)و محیطزیست دریایی ازگرایش های این رشته می باشند.
    با توجه به مرزهای آبی کشور درجنوب و شمال و ارتباط آن باآب های بین المللی، رشته مهندسی دریا یکی از رشته های اساسی و استراتژیک کشور است که طیف وسیعی از صنعت دریایی را به خود اختصاص می دهد. چون بیشترین حمل و نقل و جابه جایی کالا در مقیاس بزرگ با استفاده ازکشتی انجام می شود و بیشترین استخراج نفت و گاز نیز در سواحل و یا در اعماق دریا صورت می گیرد;به همین جهت لازم است که بایک نگرش وسیع، کاربری های این رشته در کشور مورد توجه قرارگیرد.
  • صفحه 66
    هم اکنون 2651 دانشجو در دانشگاه های دولتی کشور در رشته های مرتبط با دریا به تحصیل اشتغال دارند که اگر تعداد 2081 دانشجو در موسسات غیروابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری و دانشگاه جامع علوم کاربردی را به آن اضافه کنیم در مجموع تعداد 4732 دانشجو از مقطع کاردانی تا دکترا مشغول به تحصیل هستند البته به این آمار باید تعداددانشجویان موسسات تحت پوشش ارگان های دریایی را نیز اضافه کرد در آن صورت رقم بالاتر خواهدرفت. وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری در صدد ایجاد24 رشته جدید با حدود 1242 نفر دانشجو می باشد که در برنامه توسعه این وزارت خانه گنجانده شده است. آن چه از نظرتان می گذرد مروری بر آمار و ارقامی است که از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری در اختیار ماهنامه پیام دریا گذاشته شده است.
  • صفحه 80
    مؤسسه آموزشی قوانین حقوق دریایی InternationalMaritimeLaw، یک مؤسسه برجسته در انگلیس می باشد که به منظورآموزش، پژوهش ومشاوره در نظام قوانین دریایی تاسیس شده است. این مؤسسه از شانزده عضو آکادمیک تشکیل شده که شامل یک عضو ارشد تحقیقاتی، یک بازرس تحقیقاتی، دو دستیار تحقیقاتی و سه کارمند پشتیبانی است.
  • مهندس توماس گراگوسیان ترجمه: مهندس توماس گراگوسیان صفحه 84
    ساخت کشتی های اقیانوس پیما در کره جنوبی از 30 سال قبل باتاسیس کارخانه کشتی سازی و صنایع سنگین هیوندای و ایجادیک حوض خشک با ظرفیت 300 هزار تن در سال 1970میلادی شروع شده است. در چند سال اول برای ساخت کشتی طراحی آن به خارج سفارش داده می شد، اما به مرور زمان باکسب تجربه و آموزش در مورد ساخت کشتی، تجربه طراحی کشتی نیز به دست آمد. به طوری که اکنون اکثر کارخانه های کشتی سازی کره جنوبی در طراحی و ساخت انواع کشتی هاتوانایی و تجربه کافی دارند. در کنار افزایش توان طراحی وساخت کشتی، تدریس مطالب مربوط به مهندسی معماری کشتی در دانشگاه های کره جنوبی نیز توسعه یافته است. در این مقاله برنامه های آموزشی طراحی کشتی دردانشگاه های کره جنوبی همراه با تاریخچه معماری کشتی و روندآموزش طراحی در آینده تشریح شده است.
  • گزارش
  • بنادر جهان
  • کاظم مهین روستا ترجمه: کاظم مهین روستا صفحه 98
    چکیده: دهه 1960 میلادی، شروع حمل و نقل کانتینری به شکل رایج فعلی بود و از آن تاریخ به بعد، در کشورهای مختلف جهان برای توسعه بنادر کانتینری وامکان پهلوگیری کشتی های بزرگ کانتینربر سرمایه گذاری های فراوان شده است. تغییرحمل و نقل کالا با شروع پدیده پکانتینر یزاسیون پ کاتالیزوری درصنعت حمل و نقل دریایی بود که پس از پنج دهه، هنوز در نواحی مختلف جهان تاثیرگذار است. جهانی شدن این پدیده به دلایل مختلف از جمله سهولت بارگیری وکاهش زمان ارسال کالا بود که پس از رشد، آن هنگام که در مرحله بلوغ خود رسید، فن آوری های جانبی را به دنبال داشت. کانتینری کردن حمل و نقل دریایی، انقلابی در صنعت حمل و نقل و بالاخره تجارت جهانی بود که تبعات آن راهنوز تا دو دهه دیگر می توان مشاهده نمود. بیش از 5 دهه است که کشورهای صنعتی درصدد بهینه ساختن امکانات و تجهیزات سرویس دهی به خطوط کانتینری هستند; در حالی که کشورهای درحال توسعه تنها در دو دهه اخیربوده است که ساخت و توسعه اسکله ها و بنادر کانتینری را دربرنامه توسعه صنعتی خودگنجانده اند و طبیعی است آنان که عملکرد بهتری داشته اند، در جذب سرمایه گذاران خارجی و تحویل اسکله ها به خطوط کشتیرانی موفق تر بوده اند.
  • دیدگاه
  • سید محمد امین فنایی صفحه 102
    تاکنون به مناسبت های مختلف و در مقالات متعددبه چگونگی به کارگماشتن دریاییان در کشتی های تجاری و ماهیگیری پرداخته شده است. ماحصل این که در تبصره 2 ماده 6 قانون کار کشورمان مصوب سال 1337 «مدت کار، تعطیلات ومرخصی ها، مزد یا حقوق کارگران ماهیگیر و ملاحان کشتی هالله کارگران بنادر که مامور تخلیه و یا بارگیری کشتی ها باشند، هم چنین کارگرانی که کار آن ها نوعادر ساعات متناوب انجام می شود، به موجب آیین نامه جداگانه ای تعیین خواهد شد».
    این آیین نامه که در سال 1351 به تصویب رسید،فقط 21 ماده دارد که در آن در چندین مورد به اصل قانون کار رجوع شده است. برای نمونه به موجب ماده 9 آیین نامه «ملاحان و سایر کارکنان کشتی ها ازنظر تعطیلات هفتگی و تعطیلات رسمی تابع مقررات مواد 14 و 15 قانون کار خواهند بود» و به استناد ماده 10 آیین نامه، مقررات فصل پنجم قانون کار... در مورد مزد یا حقوق ملاحان و سایر کارکنان کشتی ها لازم الاجرا خواهد بود.
    تبصره 2 ماده 6 قانون کار، مدت تعطیلات ومرخصی ها را موکول به تهیه آیین نامه کرده است; لکن آیین نامه همین مطالب و امور را به قانون کارارجاع داده است که تحصیل حاصل می باشد و درواقع می توان گفت در این زمینه تاکنون کاری صورت نگرفته است. در ضمن شورای انقلاب هم بعدا همین روش را پیش گرفته و مصوبه ای در همین راستاتصویب نمود.
    تفاوت مسایل کار دریایی و زمینی و خشکی به حدی زیاد است که قانون کار و آیین نامه های آن که درچند دهه قبل تصویب شده است، امروزه نمی تواندهمه نیازهای شغلی ملوانان و ماهیگیران را برآورده سازد.
    بنابراین تهیه و تصویب قانون کار دریایی مستقل دامنه گسترده و وسیعی دارد، به ویژه با افزایش روزافزون ظرفیت ناوگان بازرگانی کشور و افزایش صید آبزیان که افزایش نیروی انسانی را به همراه خواهد داشت، یکی از ضروری ترین نیازهای ناوگان بازرگانی و باربری دریایی و صید است. البته قانون کار دریایی نیاز به آیین نامه هایی هم دارد که مثلا سازمان کار در کشتی ها را مصوب کند و یااین که وظایف و اختیارات بنادر را در رابطه با ملوانان و کشتیرانی ها (کارگر و کارفرما) در تمام ابعادش مشخص سازد. پیش نویس
  • حوادث دریایی
  • کشتی های مسافری
  • ارتباطات
  • صفحه 112
    بسیاری از کارشناسان اموراقتصادی بر این عقیده اند که انقلابی مشابه انقلاب صنعتی درجهان روی داده است که جهان رابه عصر اطلاعات وارد ساخته و به بسیاری از جنبه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تحولی بزرگ بخشیده است. یکی از ابعاد این تحول، تاثیر عمیقی است که برروابط اقتصادی بر جای نهاده است. پیشرفت های عمده فن آوری اطلاعات و ارتباطات راه دور، موانع و مشکلات زمانی ومکانی مربوط به امور تجاری راکاهش داده است. پیشرفت اطلاعات، بیش از هر چیز با ابداع پدیده اینترنت سرعت پیدا کرده ودر حال تغییر دنیای کنونی، به یک دهکده جهانی است. رشد روزافزون فن آوری به ویژه فن آوری اطلاعات، در دنیا باعث گردیده است که افراد بی شماری به شبکه جهانی اینترنت دسترسی داشته باشند، به گونه ای که پیش بینی می شود این تعداد تا سال 2005میلادی به مرز یک میلیارد نفربرسد و در آن سال منطقه آسیا-اقیانوسیه و آمریکای لاتین بیشترین تعداد کاربران اینترنت جهان را خواهند داشت.
  • بنادر جهان
  • صفحه 116
    پاکستان از جمله کشورهایی است که خیلی دیر به فکر ایجاد ترمینال های کانتینری افتاد.به طوری که تا ده سال پیش این کشورترمینال کانتینری مشخصی نداشت و عمده محموله های کانتینری یا از طریق جرثقیل کشتی ها و یا با جرثقیل های متحرک بندرتخلیه و بارگیری می شدند. با افتتاح ترمینال کانتینری بین المللی «قاسم» با مشارکت گروه P&O ports و به دنبال آن آغاز به کار ترمینال بین المللی کراچی در سال 1998، سال به سال بر حجم کانتینرهای ورودی و خروجی به بنادرپاکستان افزوده شد. در هر دو ترمینال، سیاست واگذاری به بخش خصوصی و جذب سرمایه گذاران خارجی بسیار موفق بوده است. با تجهیز این دو ترمینال به جرثقیل های RTG و STS، توان بارگیری وتخلیه افزایش یافت و برنامه زمان بندی مشخصی برای تخلیه بار کشتی ها و ترانزیت کالا در بنادر شکل گرفت.
  • پژوهش
  • حمید محمدی، محمدرضا خلیل آبادی صفحه 118
    حباب های درون آب به شکل های مختلف مورد بحث وتحقیق محققان قرار گرفته است ازجمله حباب هایی که بر روی پروانه کشتی ها موجب تخریب و کاهش سرعت کشتی می شوند، هم چنین حباب هایی که بر روی سطوح موجب خوردگی آن می شود،حباب هایی که با پراکندگی صوت موجب از هم پاشیدگی امواج آکوستیکی سونارها می گردد وحباب هایی که با تغییر ساختارمحیط آب، موجب تغییر درشناوری کشتی ها و شناورهای دیگر می شود.
    در دو مورد اخیر حباب ها به دلیل مشخصات فیزیکی خود موجب تغییر در شرایط محیطی آب می شوند. از جمله این تغییرات تولید امواج بزرگ ناشی ازتک حباب های عظیم و هم چنین کاهش چگالی آب ناشی ازریزحباب هاست.
  • تاریخ دریانوردی
  • صفحه 122
    در آغاز سده پنجم پیش از میلاد کمی پس از سفرساتاسب به آفریقا، فرمانروای ایرانی کارتاژ، غربی ترین استان ایران در زمان هخامنشیان به دستور خشایارشامامور شد تا سواحل اقیانوس اطلس را کشف کند. به همین جهت دو گروه از ناوگان دریایی ایران مامور شدند تا از تنگه جبل الطارق (ستون های هرکول) بگذرند. یکی از سمت چپ سواحل آفریقا و دیگری از سمت راست سواحل اروپا را مورداکتشاف قرار دهند. فرماندهی دسته نخست با هانون Hannon و فرماندهی دسته دوم با هیمیلکون Himilcon،دریانوردان و نجیب زادگان پارسی بود.
  • صفحه 123
    در آغاز سده پنجم پیش از میلاد و درزمان فرمانروایی خشایارشا، در زمانی که ناوگان ایران در تمام دریاهای جهان فرمانروایی می کرد، یک هیات ایرانی به سرپرستی هیمیلکون، دریانورد ایرانی مامور بررسی و کشف سواحل اروپا شد.این هیات بسیار فراتر از ساحل و تادریای سارگاسو، در میانه راه آمریکا دراقیانوس اطلس پیش رفتند و این نواحی را مورد بررسی قرار دادند.
  • فن آوری
  • صفحه 124
    کاربرد علم الکترونیک و پیشرفت آن در جهان امروز چنان است که هیچ صنعت و تکنولوژی دیگری بدون آن قابل تعریف نیست. آخرین دستاوردهای علوم پزشکی وآزمایشگاهی، صنایع هوانوردی، صنایع دریانوردی وکشتی سازی و دیگر علوم مهندسی مدیون دانش الکترونیک است. از سیستم رادارهای تلویزیونی RasterScan و دستگاه های GMDSSگرفته تا سامانه های کنترل کننده ژنراتورها و موتور اصلی کشتی که همگی به صورت خودکار کنترل شده و به تنهایی قادر به انجام بسیاری از وظایف اپراتور انسانی هستند، نیز مدیون این پدیده مهم می باشند.
    در این نوشته، اطلاعاتی مختصر از سیستم های تنظیم موتور دیجیتالی Digital Governor Systemکه به اختصار DGSنامیده می شود در اختیار خوانندگان عزیز قرار می گیرد.
  • گونه های دریایی
  • حمل و نقل دریایی
  • همایش
  • صفحه 128
    همایش تحلیل بازار حمل و نقل دریایی ازسال 1381 با هماهنگی دفتر برنامه ریزی ومطالعات اقتصادی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایرانی و همکاری موسسه تحقیقاتی Drewryهمه ساله در تهران برگزار می شود. دراین ارتباط همایش یک روزه ای که در تاریخ نوزدهم خردادماه سال جاری برگزار شد، دربرگیرنده سرفصل های کلی تحلیل بازار حمل محمولات فله خشک، کانتینری، جنرال کارگو ونیز بررسی قوانین ISPS CODE در رابطه با قراردادهای اجاره وساخت و فاینانس خرید کشتی بود.
  • ارتباط
  • نمایشگاه
  • معرفی کتاب
  • گوناگون
  • اخبار و رویدادهای داخلی و خارجی
  • اطلاع رسانی
  • بخش انگلیسی