فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و ششم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منا آقابیگی، محمد کاوسی کلاشمی صفحات 233-243
    با توجه به اهمیت منابع طبیعی در حفظ اکوسیستم طبیعی و بقای بشر، حفظ این منابع و جلوگیری از تخریب آنها ضروری خواهد بود. با توجه به اینکه دریاچه طالقان واقع در استان البرز زیستگاه گونه های گیاهی و جانوری است، این تحقیق، از یک طرف، با به کارگیری روش ارزش گذاری مشروط، به تعیین ارزش حفاظتی این دریاچه و اندازه گیری تمایل افراد به پرداخت می پردازد و از طرف دیگر، با استفاده از رهیافت سلسله مراتبی (AHP)، تمایز بین ارزش مصرفی و ارزش غیرمصرفی دریاچه را بررسی می کند. نتایج حاصل از پرسشنامه نشان داد که 8/68 درصد از بازدیدکنندگان حاضرند برای حفاظت از دریاچه مبلغی بپردازند. نتایج الگوی لاجیت نیز نشان داد که به ازای یک درصد افزایش در قیمت پیشنهادی، تمایل افراد به پرداخت به میزان 72/0 درصد کاهش یافته است. نتایج برآورد الگوی تمایل به پرداخت از روش انتخاب دوتایی نیز حداکثر تمایل افراد به پرداخت را به میزان 41400 ریال به ازای هر فرد در ماه برآورد کرده که، براساس رهیافت سلسله مراتبی (AHP)، میزان 3150 ریال از این مقدار ارزش مصرفی و 10350 ریال آن ارزش غیرمصرفی برای هر فرد در ماه محاسبه شده است. نتایج به دست آمده بیانگر تخصیص مقادیر بیشتر به ارزش مصرفی در مقابل ارزش غیرمصرفی دریاچه بوده است و این امر می تواند به تخلیه منابع طبیعی و زیست محیطی دریاچه منجر شود؛ ازاین رو، باید به دنبال سیاست هایی برای ایجاد تعادل بین کارکرد های مصرفی و غیر مصرفی در منطقه بود.
    کلیدواژگان: ارزش حفاظتی، ارزش گذاری مشروط، رهیافت سلسله مراتبی، سد طالقان
  • مریم اقنوم، جهانگیر فقهی، مجید مخدوم، بهمن جباریان امیری صفحات 245-254
    تخریب جنگل ها در دهه های پایانی قرن گذشته افزایش یافته است. بنابراین توسعه صحیح فعالیت های انسانی در جنگل ها نیازمند آن است که محدودیت های محیط زیست در فرآیند مدیریت جنگل ها مد نظر قرار بگیرد. یکی از اقدامات مناسب در این راستا تعیین آسیب پذیری اکولوژیکی است. در تحقیق حاضر، بخش پاتم جنگل خیرود براساس پایداری اکولوژیک با استفاده از روش عینی آسیب پذیری طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که 26 درصد منطقه در طبقه نیمه حساس، 46 درصد در طبقه حساس و 28 درصد در طبقه آسیب پذیر قرار گرفته است. درمجموع، می توان اذعان کرد که بخش پاتم آسیب پذیری اکولوژیکی بالایی دارد و حساسیت پذیری اکولوژیکی آن باید مد نظر مدیران جنگلداری قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری اکولوژیکی، جنگل خیرود، روش عینی آسیب پذیری، محدودیت های محیط زیست، مدیریت جنگل
  • هادی پورباقر، سهیل ایگدری، محمد هرسیج، امیرحسین حمیدیان صفحات 255-260
    تغییرات کیفیت آب، به ویژه افزایش غلظت آمونیاک، ممکن است به مرگ آبزیان منجر شود. این تحقیق به منظور مقایسه عملکرد کربن فعال حاوی کشت باکتریایی و زئولیت در حذف آمونیاک (نیتروژن کل آمونیاکیTAN=) از پساب یک سیستم حمل بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان در کیسه های پلاستیکی40 لیتری انجام شد. میزان حذف آمونیاک در غلظت های تیمارهای حذف کننده آمونیاک 0، 5، 10 و 15 گرم در لیتر طی دو زمان 12 و 24 ساعت و با سه تراکم 20، 50 و 80 بچه ماهی در هر کیسه مورد سنجش قرار گرفت. افزایش میزان حذف کننده های آمونیاک، تراکم ماهی و زمان، به طور معنی داری، به ترتیب سبب کاهش، افزایش و افزایش TAN می شود (P<0.001). در این آزمایش اثر تراکم و زمان بسیار مشهود بود. بین زئولیت و کربن فعال حاوی کشت باکتریایی در حذف TAN، تفاوت بسیار معنی داری یافت شد (P<0.001). زئولیت، در مقایسه با کربن فعال، نتایج رضایت بخش تری را نشان داد.
    کلیدواژگان: آمونیاک، تراکم، زئولیت، کربن فعال
  • سیدعلی جوزی، الهام فرنقی صفحات 261-274
    این تحقیق با هدف ارزیابی ریسک تصفیه خانه زرگنده با استفاده از روش تلفیقی ارزیابی مقدماتی خطر و ارزیابی ایمنی شغلی به انجام رسید. پس از شناسایی فعالیت ها و فرآیندهای گوناگون تصفیه خانه، تجهیزات و موقعیت های شغلی کارکنان تصفیه خانه و همچنین میزان آلودگی ناشی از فعالیت تصفیه خانه، انتشار آلاینده های هوا، اختلال بصری و آلودگی صوتی بررسی و نمره دهی شدند. مقادیر پارامترهای اندازه گیری شده در پساب خروجی در تابستان 1390 با استاندارد تعیین شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای تخلیه به منابع سطحی مطابقت دارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد 58 ریسک زیست محیطی برای 3 شغل پرخطر و 30 موقعیت خطرناک موجود در تصفیه خانه شناسایی شد که به 16 خطر با سطح پذیرفتنی بی تجدیدنظر، 10 خطر با سطح پذیرفتنی با تجدیدنظر مدیریت، 28 خطر با سطح نامطلوب و 4 خطر با سطح ناپذیرفتنی تقسیم شده است.
    کلیدواژگان: آنالیز ایمنی شغلی، ارزیابی ریسک، ارزیابی مقدماتی خطر، تصفیه خانه زرگنده تهران، عدد اولویت ریسک
  • شیرین جهانبخشی، محمدرضا رضایی، محمدحسن سیاری زهان صفحات 275-284
    گیاه پالایی یکی از روش هایی است که در دهه های اخیر توجه زیادی به آن شده است. در این فرآیند، با استفاده از گیاهان سبز، آلودگی آب، خاک و رسوبات کاهش پیدا می کند یا حذف می شود. بنابراین، در راستای همین هدف، این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی و سه تکرار از سطوح گوناگون کادمیوم با استفاده از نمک کلرید کادمیوم شامل غلظت های 0، 5، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم و کروم با استفاده از نمک کلرید کروم (III) شامل غلظت های 0، 50، 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم، به صورت کشت گلدانی اجرا شد. برای بررسی حذف یا کاهش غلظت دو فلز کادمیوم و کروم از گیاه اسفناج استفاده شد. اندازه گیری فلزات با روش هضم اسیدی و دستگاه جذب اتمی صورت گرفت. نتایج به دست آمده به کمک نرم افزار SPSS (نسخه 16) وMacro تجزیه و تحلیل شده و جدول ها و نمودارهای مربوط با نرم افزار Excel ترسیم شدند. نتایج نشان داد غلظت کادمیوم و کروم در اندام های هوایی اسفناج به طور معنی داری (01/0P <) تحت تاثیر غلظت تیمارهای به کار رفته در خاک بود. با افزایش غلظت کادمیوم و کروم در خاک، غلظت در اندام های هوایی افزایش یافت. سایر نتایج نیز نشان داد که غلظت در ریشه بیشتر از اندام های هوایی بوده است. بنابراین، براساس نتایج به دست آمده، گیاه اسفناج برای گیاه جذبی کادمیوم و کروم در فناوری گیاه پالایی مناسب است.
    کلیدواژگان: اسفناج، خاک های آلوده، فلزات سنگین، گیاه پالایی
  • سمیه حدادی نیا، افشین دانه کار *، کورش عشقی، علی اصغر درویش صفت، محمد کابلی صفحات 285-300

    گردشگری به مثابه صنعتی روبه رشد، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، به توجه خاص نیاز دارد. طی چند دهه اخیر، گردشگری متکی به طبیعت بیشترین رشد را در بین شاخه های گوناگون این صنعت داشته است و پیش بینی می شود این رشد با سرعت بیشتری ادامه یابد. تقاضا برای گردشگری در طبیعت برنامه ریزی همه جانبه و توجه به محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن را ضروری ساخته است. هدف تحقیق حاضر برنامه ریزی گردشگری متکی به طبیعت در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی کشور است و شهرستان خاتم در جنوب استان یزد برای این تحقیق انتخاب شد. در گام نخست این تحقیق، از تجربیات جهانی و مطالعات داخلی برای دستیابی به مجموعه ای از معیارهای گزینش عرصه های طبیعت گردی استفاده شد. جمع بندی مطالعات فوق و تعیین معیارهای گزینش عرصه های طبیعت گردی در مناطق خشک و بیابانی با استفاده از روش دلفی انجام شد. این تلاش به معرفی 11 معیار و 29 زیرمعیار انجامید که هر معیار با تعیین درجه اهمیت و درصد اهمیت وزن دهی و اولویت بندی شد. هر معیار می توانست با یک تا چهار زیرمعیار و هر زیرمعیار با یک شاخص اندازه گیری و نقشه سازی شود. برای تعیین اقلیم آسایش گردشگری و محدودیت زمانی از زیرمعیارهای مربوط به اقلیم استفاده شد. برای زیرمعیارهای مکانی در محیط GIS نقشه های موضوعی تهیه شد و، با استفاده از روش ارزیابی چندمعیاره مکانی (SMCE) برای گزینش مکان های مناسب گردشگری طبیعی، چهار پهنه مناسب در منطقه مورد مطالعه شناسایی شدند. در مجموع، چهار پهنه با مساحتی برابر با 17 هزار و 278 هکتار، حدود 5 درصد منطقه مورد مطالعه، برای توسعه گردشگری طبیعی تعیین شدند. پهنه های فوق با روش TOPSIS و با تعیین فاصله با گزینه ایده آل فرضی و با استفاده از زیرمعیارهای موثر بر کیفیت گردشگری طبیعی اولویت بندی شدند. به این ترتیب، کوچک ترین پهنه بالاترین اولویت را به خود اختصاص داد. در این تحقیق، محدودیت حاکم بر فعالیت های گردشگری با پرسش از گردشگران متقاضی تفرج بیابانی تعیین و برای پهنه های منطقه در چارچوب گردشگری پایدار بیابانی توصیه شد.

    کلیدواژگان: مناطق بیابانی و نیمه بیابانی، ارزیابی چندمعیاره مکانی(SMCE)، TOPSIS، روش دلفی، معیارهای محیط زیستی
  • امیرحسین حمیدیان، نعمت الله خراسانی*، حسن پرویزی مساعد، مهرداد چراغی، علیرضا محمدی صفحات 301-309

    در این تحقیق، مقدار فلز جیوه در برنج های وارداتی از کشور هندوستان و برنج های کشت شده در شهرستان های بروجرد و اصفهان ایران بررسی و مقایسه شده است. برای مطالعه، درمجموع، 30 نوع برنج وارداتی هندی و 5 نوع برنج ایرانی موجود در بازار ایران در چهار تکرار از هر نوع برنج جمع آوری شدند. ابتدا، دانه های برنج خام با روش هضم اسیدی هضم شده و سپس برای اندازه گیری مقدار فلز جیوه، با دستگاه جذب اتمی آنالیز شدند. برای ارزیابی جذب هفتگی فلز جیوه از طریق برنج، از مصرف روزانه برنج استفاده شده و با جذب هفتگی تحمل شدنی ناحیه ای ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی مقایسه شده است. نتایج نشان داد کهمیانگین غلظت فلز جیوه در برنج های وارداتی ng/g68/0 ±16/2 وزن خشک با دامنه بین ng/g 12/1-96/3 است، درحالی که مقدار متوسط فلز جیوه در برنج های ایرانی ng/g 24/0±4/0 وزن خشک با دامنه بین ng/g 03/0–89/0 وزن خشک است. بنابراین مقدار فلز جیوه در هر دو نوع برنج وارداتی و ایرانی از حد استاندارد ارائه شده از سوی آژانس استاندارد ملی کشور چین کمتر بود. همچنین، متوسط مقدار جذب هفتگی فلز جیوه از برنج های وارداتی و ایرانی به ترتیب ng/kg 41 با دامنه بین ng/kg 38- 45 وزن بدن در هفته و ng/kg 8 با دامنه بین ng/kg 9/5- 6/9 وزن بدن در هفته بود که زیر حد استاندارد ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی و تقریبا معادل 082/0 درصد و 016/0 درصد جذب هفتگی تحمل شدنی ناحیه ای ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی بود. با انجام دادن آزمون مقایسه میانگین مشخص شد که بین مقدار متوسط فلز جیوه در برنج های وارداتی با برنج های ایرانی در سطح معنی داری 5 درصد تفاوت معنی داری وجود دارد (P<0.05) و مقدار متوسط فلز جیوه در برنج های وارداتی همواره از برنج های ایرانی بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، برنج، جذب، فلز جیوه، هندوستان
  • عاطفه شهبازی، سید حمید متین خواه، مریم رهنمون فر صفحات 311-318
    فضای سبز شهری در مناطق گوناگون جهان جزء ضروریات روزمره و جذابیت های محلی است. انتخاب گونه های مقاوم به خشکی برای کاشت در فضای سبز شهری در مناطق خشک و نیمه خشک به منظور ایجاد تنوع امری ضروری است. یکی از آزمایش های مهم سازگاری، به منظور معرفی گیاهان در مناطق جدید، بررسی ظهورشناسی گونه هاست. هدف اصلی این تحقیق شناسایی خصیصه های ظهورشناسی گونه بلوط به دو روش توصیفی و با استفاده از سری زمانی عکس برداری است. به این منظور، 10 پایه گونه دارمازو (Quercus infectoria) در محوطه فضای سبز دانشگاه صنعتی اصفهان به مدت دو سال و در فواصل زمانی حداقل هر دو هفته یک بار پایش شد. زمان وقوع رویدادهای ظهورشناسی در فرم های ثبت اطلاعات وارد شد و از بخش های گوناگون گیاه عکس برداری شد. برای بررسی اثر دما بر تغییرات رنگ در طول زمان، از شاخص (2G-RB) استفاده شد. نتایج مشاهدات توصیفی نشان داد که برگ دهی و گل دهی این گونه در اوایل فروردین اتفاق می افتد. نتایج حاصل از نمودارهای تغییرات رنگ برگ نشان داد که در اواسط آبان تلاقی دو کانال رنگی سبز و قرمز گویای تحول رنگ در برگ هاست. با توجه به نمودارهای مربوط به میوه، تمامی مراحل تبدیل گل به میوه ردیابی شد و زمان وقوع هریک از این مراحل به دست آمد. همچنین، همبستگی بین دما و شاخص رنگ (2G-RB) مربوط به هر دو جزء گیاه (برگ و میوه) معنی دار است و می تواند ابزاری برای پایش ظهورشناسی این گونه به تغییرات اقلیمی در سال های آینده درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بلوط، شاخص رنگ (2G، RB)، ظهورشناسی، عکس برداری دیجیتال، RGB
  • سید مهدی علی زاده صفحات 319-328
    فلز کروم، به دلیل کاربرد گسترده در صنعت، آلاینده ای جدی برای محیطزیست شناخته شده است. گیاه پالایی روشی کارا، اقتصادی و سازگار به لحاظ زیستی برای پالایش خاک های آلوده است. تحقیق حاضر با هدف بررسیتوانایی استخراج فلز کروم (VI) از خاک آلوده با قلمه های ریشه دار یک ساله سپیدار و در حضور کوکوپیت، خاکبرگ و پیت ماس به مثابه مواد آلی اجرا شد. سه بستر کاشت بهبودیافته (خاک و کوکوپیت، خاک و خاکبرگ، خاک و پیت ماس) با استفاده از مواد آلی مذکور و یک بستر خاک (به مثابه شاهد) تهیه شد. چهار غلظت فلز کروم (VI) شامل صفر، 50، 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت نمک دی کرومات پتاسیم به بسترهای کاشت اضافه شد. در پایان فصل رویش، نمونه ها هضم شدند و مقدار فلز کروم در اندام های گیاهی (ریشه، ساقه و برگ) اندازه گیری شد. بسترهای کاشت بهبودیافته توانستند مقدار جذب کل فلز کروم توسط گیاه را در مقایسه با بستر کاشت شاهد تا نزدیک به دو برابر ارتقا دهند. بیشترین و کمترین مقدار جذب کل (64/54 و 81/2 μg gr-1) به ترتیب در حضور کوکوپیت در سطح آلودگی 100 میلی گرم بر کیلوگرم و خاک در سطح آلودگی صفر مشاهده شد. استفاده از کلات کننده های شیمیایی در جهت افزایش حلالیت فلزات و ارتقای کارایی گیاه پالایی آثار زیست محیطی متعددی به همراه دارد. نتیجه تحقیق حاضر به مثابه یافته ای سازگار با طبیعت می تواند برای کمک به فرآیند گیاه پالایی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: آلاینده، پیت ماس، خاکبرگ، دی کرومات پتاسیم، کوکوپیت
  • مهدیه سادات میرترابی، فاطمه شفیعی، احمد رضوانفر صفحات 329-339
    مدیریت پسماند روستایی یک نوآوری است و هدف آن متوقف کردن یا کاهش اثرهای سوء پسماند روستایی بر سلامت ساکنان روستاست. تاثیر منابع اطلاعاتی و کانال های ارتباطی در پذیرش مدیریت پسماند و تغییر و بهبود دانش، نگرش و مهارت روستاییان به اجرایی کردن مدیریت پسماند روستایی امری اجتناب ناپذیر است. بنابراین، هدف از این تحقیق بررسی میزان اهمیت هریک از مراحل فرایند پذیرش مدیریت جامع پسماند روستایی و به کارگیری منابع اطلاعاتی و کانال های ارتباطی درباره هرکدام از مراحل مذکور است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تصمیم گیری گروهی با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استفاده شد. نتایج نشان داد که در فرایند پذیرش، معیار دانش با وزن 655/0 و نرخ سازگاری 08/0 دارای ارجحیت بیشتری از معیارهای ترغیب، تصمیم گیری و به کارگیری است. همچنین، برگزاری کلاس های آموزشی درزمینه بازیافت پسماند روستایی برای زنان روستایی بهترین منبع اطلاعاتی وکانال ارتباطی در فرایند پذیرش مدیریت جامع پسماند روستایی شناخته شد
    کلیدواژگان: فرایند پذیرش، کانال های ارتباطی، مدیریت پسماند روستایی، منابع اطلاعاتی
|
  • Mona Aghabeygi, Mohammad Kavoosi Kelashami Pages 233-243
    Regarding the importance of natural resources in preserving natural ecosystem and human being survival، protecting these resources and preventing their demolition will be necessary. Taleghan Lake، Alborz، is studied o determine the protective value and measuring the willingness of people. Using the AHP approach، this study is different by using and non-using value of the lake. Results from Lagit Model showed that there was 72% decrease in people’s willingness to pay for offered price in lieu of 1% increase in it. Results from the estimation have also estimated the maximum willingness to pay amounting to 41400 rials for each person per month. On the basis of AHP approach 3150 rials and 10350 rials out of 41400 rials have been estimated as used and non-used value، respectively for each person per month. Results from the model for distinguishing between the used and non-used values are indicatives of allocating more amounts for used value compared with non-used value. This can be led to depletion of natural and environmental resources of the lake. Therefore، we have to find some policies in order to create a balance between used and non-used functions in the region.
    Keywords: AHP approach, conditional evaluating, protective value, Taleghan Dam
  • Maryam Aghnoum, Jahangir Feghhi, Majid Makhdoum, Bahman Jabbarian Amiri Pages 245-254
    Deforestation in the past decades has risen. So، the proper development of human activities in forests requires the environmental limitations to be considered during forests management process. One of the appropriate measures is the determination of ecological vulnerability. In the present study، Patom District of Kheyrud Forest was classified based on the ecological sustainability، using Object- Oriented Vulnerability Method. The results showed that 26% of the study area is located in middle sensitive class، 46% in sensitive class and 28% in very sensitive class. Overall، we infer that Patom District of Kheyrud Forest has the high ecological vulnerability that it should be considered by forest managers.
    Keywords: ecological vulnerability, environmental limitations, forest management, kheyroud forest, object, oriented vulnerability method
  • Hadi Poorbagher, Soheil Eagderi, Mohammad Harsij, Amir Hossein Hamidian Pages 255-260
    Increasing the concentration of ammonia in water can cause fish death. This study was conducted to compare the performance of conditioned activated carbon and zeolite in ammonia (TAN = Total Ammonia Nitrogen) removal in a simulated transport of rainbow trout fry in 40-liter plastic bags. Hence، responses of zeolite and conditioned activated carbon in ammonia (TAN) removal at different concentrations of absorbents، i. e. 0، 5، 10 and 15 gl-1 and transportation times i. e. 12 and 24 hours and fry densities i. e. 20، 50 and 80 fry. bag-1 were compared، respectively. Both time and fish density had significant effect on TAN production (P<0. 001). A significant difference was found between zeolite and conditioned activated carbon in TAN removal (P<0. 001). The results obtained by zeolite were more satisfactory than activated carbon.
    Keywords: activated carbon, ammonia, density, zeolite
  • Seyed Ali Jozi, Elham Farnaghi Pages 261-274
    For the purpose of assessing Zargandeh waste water treatment risks، preliminary risk assessment and evaluation of safety were conducted. For this purpose air pollution and visual impact were assessed and scored after identifying the activities and various water treatment processes، equipment، and staff positions and the amount of pollution due to wastewater treatment plant. Values were measured in the treatment facilities ‘drainage (Summer 2011) conforms to the standard sat by Iran’s Environmental Protection Ministry. Results of this investigation (using PHA & JSA methods) showed those 58 environmental risks for three dangerous occupations and 30 precarious situations in the plant dividing into 16 risks with an acceptable level without appeal، 10 the risk with an acceptable level with the revised management and 4 unacceptable level of risk 28 with undesirable level of risk. In addition، 30 dangerous situations separated to unacceptable and poor category that the six cases applying for unacceptable situation and 24 cases applying for poor (undesirable) situation. Hence this study، public health and safety training for all personnel، monitoring the behavior of individual employees، especially during maintenance، establishing appropriate procedures for waste collection and disposal of various waste water treatment process، developing safety standards and guidelines، and their implementation in all areas seem to be essential to protect both staff and environment.
    Keywords: job safety assessment, preliminary hazard assessment, risk assessment, risk priority number, Zargandeh waste water treatment plant
  • Shirin Jahanbakhshi, Mohammad Reza Rezaei, Mohammad Hassan Sayyari-Zahan Pages 275-284
    In recent decades، Phytoremediation is one of the methods which has been a lot of attention. In this process by using of green plants can be removing or eliminate pollutants from water، soil and sediments. Therefore، to achievement the objective، this experiment was done in pot culture using completely randomized design with different levels of Cadmium concentrations (CdCl2. H2O) including 0، 5، 50، 100 mg kg-1 and also chromium concentrations (CrCl3): 0، 50، 100، 150 mg kg-1 with three replications. Spinacia Oleracea was used to remove or reduce the concentration of Cadmium and Chromium. Metals were determined by acid digestion method and atomic absorption set. Results were analyzed with SPSS (version 16) and Macro software. Tables and graphs were traced with Excel software. Results indicated that Cadmium and Chromium concentration in shoot significantly affected by their concentration in soil (P<0. 01). Cd shoot concentration in Spinacia oleracea was increased by increasing of Cd in soil. Also، results showed that Cd and Cr root concentration was more than shoot. Therefore، according to the results، Spinacia oleracea is appropriate for absorption of Cadmium and Chromium in phytoremediation technology.
    Keywords: cadmium, chromium, contaminated soils, phytoremediation, Spinacia Oleracea
  • Somayye Haddadinia, Afshin Danehkar, Kourosh Eshghi, Aliasghar Darvishsefat, Mohammad Kaboli Pages 285-300

    Tourism as a growing industry needs special attention in developing countries. During last decades، nature based tourism has been growing faster than other tourism fields and it seems to grow even faster. Ever growing demand for nature based tourism emphasizes the necessity of a holistic planning for preserving environment against degradation. Objective of this study is to present a nature based tourism planning in arid and semi-arid areas. Khatam township in south of Yazd province was selected as case study. First، criteria for nature based planning were chosen from foreign and domestic literature. Then Delphi method was implemented for screening and prioritizing these criteria resulting in 11 criteria and 29 sub-criteria ordered based on percentage and degree of importance. Each criterion was measured or mapped by a number of one to four sub-criteria and each sub-criterion by one indicator. Sub-criteria referred to climate were used to determine tourism climate index and time constraints. Subjective maps were developed by spatial sub-criteria. Using Spatial Multi Criteria Evaluation (SMCE) to find proper fields for nature based tourism; four zones were chosen with a total area of 17278 (ha) which is equal to 5% of study area. Employing qualitative sub-criteria in TOPSIS method and distance to ideal solution was used for prioritizing zones. Results showed that the smallest zone has the highest priority. Constraints on tourism activities were developed on sustainable nature based tourism framework basis in arid and semi-arid areas using tourists demands projected in questionnaires.

    Keywords: Delphi method, desert, semi, desert areas, environmental criteria, Khatam Township, spatial multi, criteria evaluation, TOPSIS, Yazd province
  • Amir Hossein Hamidian, Nematolah Khorasani, Hassan Parvizi Mosaed, Mehrdad Cheraghi, Alireza Mohammadi Pages 301-309

    This study has paied to investigation and comparison of content Hg in imported rice from Indian country and cultivated rice (Oryza sativa(in Borojerd and Isfehan provinces in Iran. 30 types of Indian imported rice and 5 type Iranian rice available in market of Iran in 4 repeat from every type. The first step، grains of raw rice were digested by acid digestion method and then were analyzed for Hg by adsorption atomic. To assess the weekly intake of Hg by rice، from daily consumption of rice was calculated. And it was compared with the Provisional Tolerable Weekly Intake (PTWI) established by WHO. The results showed that average concentration of Hg in imported rice was 2. 16 ng/g dry wt and ranged from 1. 12 to 3. 96 ng/g dry wt، as average concentration of Hg in Iranian rice was 0. 4 ng/g dry wt and ranged from 0. 03 to 0. 89 ng/g dry wt. So the Hg content in the Imported and Iranian rice samples were found below the limit of standard recommended by The Chinese National Standard Agency. Also average weekly intake of Hg from Imported and Iranian rice respectively were 41 ng/kg body weight/week that ranged from 38 to 45 ng/kg body weight/week and 8 ng/kg body weight/week that ranged from 5. 9 to 9. 6 ng/kg body weight/week that were below the maximum weekly intake recommended by WHO and approximately were equal with 0. 082% and 0. 016% PTWI recommended by WHO. To perform test of mean comparison identified that there are different significantly between content Hg in Iranian and Imported rice in level 5% And average contents heavy metal Hg in Imported rice were significantly (P<0. 05) higher than Iranian rice.

    Keywords: adsorption, heavy metal mercury, Indian, Iran, rice
  • Atefeh Shahbazi, Sayed Hamid Matinkhah, Maryam Rahnemoonfar Pages 311-318
    Urban green space is a fundamental and attractive element of cities around the world all through the year. Selecting species resistant to dryness is an essential decision for planting them in the urban green space in arid and semi-arid regions. One of the most important experiments to introduce new plants in new regions is phenology of different species. In this study، the phonological characteristics of Quercus infectoria have been identified using two different methods namely descriptive and analytical digital photography. In total، ten trees in the campus of Isfahan University of Technology have been fortnightly monitored for two years. The time of phonological phenomenon of each tree was registered in information forms، and different parts of the tree were photographed with a digital camera. The spectral spectrum of the leaf and fruit of the tree were produced and the colours were analyzed in RGB system، with radiometric resolution of 28 for each colour. For determining the effect of temperature on colour changing in time، the 2G-RB index was used. According to the descriptive observations the flowering and leafing occurs in the end of March. In colour changing diagrams the intersection of green channel with red in late October exhibits a revolution in leaves colour. In the fruit colour diagrams، the whole of transmuting stages from flower to fruit was detected and the emergence time of these stages was gained. Also، the correlation between temperature and 2G-RB index for both leaf and fruit is significant and can be used as a means for monitoring phenology of the tree due to climate changes in future studies.
    Keywords: digital imaging, phenology, Quercus infectoria, RGB, 2G, RB index
  • Seyed Mahdi Alizadeh Pages 319-328
    Due to its wide industrial use، chromium is considered as a serious environmental pollutant. Phytoremediation is an effective، economical and biocompatible method for remediation of contaminated soils. The present study is an attempt to assess the capability of Populus alba L.، for the phytoextraction of Cr from a polluted loamy soil added with either cocopeat، litter and peatmoss as organic matter. Three amended substrates (soil and cocopeat، soil and litter، soil and peatmoss) using mentioned organic matter and one soil substrate (as control) were prepared. Four concentrations of Cr (VI) including 0، 50، 100 and 150 mg kg-1 (were spiked as potassium dichromate) were added to substrates. At the end of growing season، the samples were digested and the contents of Cr in plant tissues (root، shoot and leaf) were measured. Maximum and minimum total uptake (54. 64 µg plant-1 and 2. 81 µg plant-1) were observed in presence of cocopeat at 100 mg kg-1 and soil at 0 mg kg-1 respectively. Amended substrates were able to enhance the total uptake of Cr by plants nearly two times more than that occurred in control substrate. Using chemical chelators in order to increase metal solubility and enhance phytoremediation efficiency led to increase environmental impacts. The result of the present study as an environmental friendly approach may have a potential use to assist phytoremediation process.
    Keywords: cocopeat, litter, peatmoss, pollutant, potassium dichromate
  • Mahdieh Sadat Mirtorabi, Fatemeh Shafiee, Ahmad Rezvanfar Pages 329-339
    The rural waste management is as an innovation and its aim is to discontinue or adverse rural waste effects on rural inhabitants’ health. The effect of communication channels and information resources are inevitable issues for adoption of waste management. This may change and improve knowledge, attitude and skill toward rural inhabitants and also implementation of rural waste management. Consequently, the purpose of this study is to investigate the importance rate of each step of adopting comprehensive rural waste management and applying information resources and communication channels according to each step. To collect data, questionnaire and data analysis have been used by grouping decision with analytical hierarchy process (AHP). The results illustrated that in the adoption process, knowledge criterion by weighing 0.655, and 0.08. Compatibility rate had higher priority than encouraging, decision making and the implementation criteria. Accordingly, holding training classes on rural waste recycling for rural women as the best information resource and communication channel were identified in the adoption process of rural waste comprehensive management.
    Keywords: adoption process, communication channels, information resources, rural waste management