فهرست مطالب
مجله تولید گیاهان زراعی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/12/03
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-18سبز شدن و استقرار گیاهچه نخود در تعیین تراکم نهایی بوته در واحد سطح در مناطق خشک و نیمه خشک اهمیت دارد. تنش خشکی بخصوص خشکی انتهای فصل، مهم ترین عامل کاهش عملکرد نخود در مناطق خشک شناخته شده است. در این تحقیق اثر هیدروپرایمینگ و پرایمینگ هورمونی با جیبرلین و اسیدآبسیزیک بر شاخص های رشد و عملکرد نخود تحت شرایط دیم و آبی مورد بررسی قرار گرفت. بذرها بصورت پرایم نشده و همچنین پرایم شده در غلظت های صفر (هیدروپرایمینگ با آب مقطر)، 50، 100 و 150 پی پی ام از هورمون جیبرلین و اسید آبسیزیک به صورت جداگانه پرایم شدند. رقم مورد استفاده، رقم آزاد و آزمایش بصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی خرم آباد در سال زراعی 1389-1388 اجرا شد. نتایج نشان داد که شرایط دیم دوره رشد محصول را کوتاه کرد. عملکرد و اجزاء عملکرد دانه نخود در شرایط دیم کمتر از شرایط آبی بود و عملکرد دانه در شرایط دیم و آبی به ترتیب 88/439 و 48/689 کیلوگرم در هکتار بود. تیمار هیدروپرایمینگ نسبت به تیمار شاهد (بذرهای پرایم نشده) و سایر تیمارهای پرایمینگ، تعداد شاخه ثانویه، سطح برگ، عملکرد اقتصادی و شاخص برداشت را افزایش داد. استفاده از جیبرلین گلدهی و غلاف دهی را حدود هشت روز به تعویق انداخت. بیشترین میزان همبستگی عملکرد دانه به ترتیب با عملکرد زیستی (92/0 r=)، شاخص برداشت (84/0 r=)، وزن صد دانه (39/0 r=) و تعداد غلاف در بوته (36/0 r=) بود.
کلیدواژگان: تنش خشکی، بذر، حبوبات، جیبرلین، شاخص برداشت -
صفحات 19-32به کارگیری صحیح میزان کود نیتروژن برای دستیابی به حداکثر عملکرد محصول ضروری می باشد. در اکثر مناطق مقدار کود لازم برای یک محصول توسط مدل های تجربی تخمین زده می شود. این مدل ها با گذشت زمان به دلیل تغییر در شرایط محیطی و زراعی کارآیی خود را از دست می دهند و نمی توانند به درستی مقدار کود مورد نیاز برای محصول را تخمین بزنند. در تحقیق حاضر یک مطالعه پیمایشی در 95 مزرعه گندم در تلفیق با آزمایش شبیه سازی با مدل CropSyst جهت ارزیابی کوددهی نیتروژن مزارع گندم در گرگان انجام شد. نتایج مطالعه پیمایشی نشان داد مقدار کود نیتروژن مصرفی و توصیه شده در مزارع مورد مطالعه به ترتیب بین 45 تا 5/175 و 5/67 تا 3/146 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. همچنین، در 72 مزرعه میزان کود نیتروژن مصرفی بیشتر از مقدار توصیه شده بود. مقایسه کود نیتروژن مصرفی و توصیه شده با مقدار کود مطلوب تخمین زده شده توسط مدل شبیه سازی (171 کیلوگرم در هکتار) نشان داد که مقدار کود نیتروژن مصرفی در 93 مزرعه و مقدار کود توصیه شده در همه مزارع از مقدار کود مطلوب کمتر بود. این موضوع نشان داد که هر دو مقدار کود مصرفی و توصیه شده از مقدار مطلوب فاصله داشتند و این فاصله برای کود توصیه شده بیشتر بود. بنابراین، استنباط شد که روش توصیه کودی فعلی برای مزارع گندم مورد مطالعه با گذشت زمان کارآیی خود را از دست داده و برای دستیابی به عملکرد بالاتر در مزارع گندم باید در روش فعلی توصیه کودی تجدید نظر کرد.
کلیدواژگان: توصیه کودی، شبیه سازی، مطالعه پیمایشی، گندم -
صفحات 33-53دمای بالا در مرحله گلدهی و پر شدن دانه یکی از عوامل مهم کاهنده عملکرد در بسیاری از مناطق دنیا، بخصوص مناطق جنوبی ایران می باشد. لذا به منظور بررسی اثر گرما بر عملکرد، اجزای عملکرد و هم چنین برخی خصوصیات مورفو-فنولوژیک گندم، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در دو شرایط نرمال و تنش گرما بر روی 11 ژنوتیپ گندم شامل یاواروس، زاگرس، چمران، نیک نژاد، کوهدشت، الوند، مانتنا (رقم حساس)، M6، کاز (رقم متحمل)، گهر و Durum-ch-89 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه آزمایشی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که تنش گرما باعث کاهش معنی دار صفات فنولوژیک شامل تعداد روز از کاشت تا خوشه دهی (29%) و تعداد روز از کاشت تا رسیدگی (35%)، صفات مورفولوژیک شامل ارتفاع بوته (31%)، طول پدانکل (27%) و عملکرد بیولوژیک (37%) و صفات مرتبط با عملکرد دانه شامل طول سنبله با ریشک (12%)، طول سنبله بدون ریشک (15%)، تعداد سنبلچه در سنبله (15%)، تعداد دانه در سنبله (19%)، وزن هزار دانه (14%)، شاخص برداشت (5%)، تعداد سنبله در متر مربع (9%) و عملکرد دانه (41%) گردید. نتایج این تحقیق ضمن تاکید بر اهمیت صفات فنولوژیک نشان داد که تعداد دانه در سنبله و شاخص برداشت صفات مناسبی جهت غربالگری ارقام و لاین های گندم از نظر تحمل به گرمای انتهای فصل می باشند. ارقام کاز، چمران و الوند عملکرد خود را در مواجه با تنش گرما در حد مطلوبی حفظ نمودند.این ارقام جهت کشت مستقیم در مناطق گرم و یا بکارگیری در برنامه های اصلاحی افزایش تحمل به گرما توصیه می شوند.
کلیدواژگان: گندم، تنش گرما، اجزای عملکرد، خصوصیات مورفو، فنولوژیک -
صفحات 55-75تنش خشکی به عنوان یک عامل موثر کاهش تولید در گیاهان شناخته شده است که در این باره شناسایی و گسترش ارقام سازگار به تنش یکی از راهکارهای غلبه بر شرایط نامساعد محیطی است. به منظور شناسایی ارقام متحمل و حساس برنج به تنش خشکی بر اساس شاخص های تحمل و حساسیت، آزمایشی با 15رقم برنج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط بدون تنش (غرقاب) و تنش خشکی در سال زراعی 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس، اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس تفاوت بسیار معنی داری را بین ارقام از نظر کلیه ی صفات مورد مطالعه در دو شرایط محیطی نشان داد. مقایسه میانگین نشان داد که در شرایط غرقاب، بیشترین میانگین عملکرد به ترتیب متعلق به ارقام دم سیاه، سرخو و گرده بود و در شرایط تنش خشکی ارقام گرده، سنگ جو و IR83752-B-B123 بیشترین عملکرد را داشتند. با توجه به تجزیه بای پلات و همبستگی بین شاخص ها مشخص شد که شاخص های تحمل به تنش، میانگین هندسی، شاخص میانگین تولید و میانگین هارمونیک بهترین شاخص ها جهت گزینش ارقام پر محصول در هر دو محیط تنش و بدون تنش در این تحقیق معرفی شدند و براساس شاخص های یاد شده و ترسیم بای پلات ارقام گرده، سرخو، سنگ جو، IR83752-B-B123، طارم امیری و طارم محلی دارای عملکرد بالا و متحمل به تنش خشکی و ارقام شاه پسند، BRSBONANC و GRALDO دارای عملکرد پایین و حساس به خشکی بودند.
کلیدواژگان: برنج، تنش خشکی، شاخص های تحمل به تنش، عملکرد -
صفحات 77-97به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر صفات بیولوژیکی و زراعی سه رقم کلزای پاییزه، به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در منطقه یزد و در سال زراعی 91-1390 اجرا شد. در این پژوهش، آبیاری به عنوان عامل اصلی شامل آبیاری براساس 80 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A (به عنوان تیمار شاهد) و تنش خشکی به صورت قطع آبیاری از مرحله گلدهی و ارقام کلزای Lilian، Cooper و Savannah به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که تنش سبب کاهش معنی دار هدایت روزنه ای، رطوبت نسبی برگ (RWC)، ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و عملکرد دانه شد و کلروفیل کل (SPAD) در شرایط تنش خشکی افزایش یافت. در بین ارقام مورد بررسی، در شرایط تنش خشکی، رقم Lilian به واسطه هدایت روزنه ای بالا (196 میلی مول بر متر مربع در ثانیه)، بیشترین تعداد خورجین در بوته (300)، وزن هزار دانه (06/4 گرم) و عملکرد دانه (1411 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد. شاخص های میانگین هندسی قابلیت تولید (GMP) و تحمل به تنش (STI) به دلیل همبستگی بالا با عملکرد دانه در هر دو شرایط شاهد و تنش در گزینش رقم متحمل به خشکی و با پتانسیل تولید بالا انتخاب شدند. براساس ترسیم بای پلات حاصل از دو مولفه اصلی اول، رقم Lilian در مجاورت بردارهای مربوط به شاخص های GMP و STI قرار گرفت و علاوه بر دارا بودن شاخص های GMP و STI بالا، در هر دو محیط تنش و بدون تنش، عملکرد دانه بیشتری در مقایسه با دو رقم دیگر داشت.
کلیدواژگان: شاخص های تحمل به تنش، عملکرد و اجزاء عملکرد، کلزا، هدایت روزنه ای -
صفحات 99-116جهت بررسی رابطه زمان وقوع و طول مراحل مختلف نموی با توان تولید دانه ارقام زراعی گندمهای ایرانی آزمایشی در مزرعه آموزشی-پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان- دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 90-1389 اجرا گردید. تعداد 81 رقم گندم در شرایط آبی و در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. زمان وقوع مراحل نموی مختلف بر اساس درجه- روز رشد برای ارقام ثبت شد. نتایج آزمایش نشان داد که عموما ارقام جدید گندم نسبت به انواع قدیمی دارای عملکرد دانه و شاخص برداشت بالا بودند. عملکرد بالا در ارقام جدید گندم با تعداد دانه بیشتر در واحد سطح همراه بود. تفاوت معنی داری بین ارقام قدیمی و جدید از نظر عملکرد بیولوژیک و وزن هزار دانه دیده نشد. ارقام کشت شده در زمانهای متفاوتی وارد ساقه دهی شدند. این تنوع برای مراحل نموی چکمه پوش، خوشه دهی، گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک نیز مشاهده شد. رابطه مشخص و معنی داری بین زمان ساقه دهی، گرده افشانی و نیز طول مرحله ساقه دهی- گرده افشانی با عملکرد دانه دیده نشد. همبستگی بین طول دوره پر شدن دانه با عملکرد دانه مثبت و معنی دار بود که نشان می دهد طولانی بودن این مرحله در منطقه مورد آزمایش احتمالا منجر به عملکرد دانه بالا برای گندم خواهد شد.
کلیدواژگان: ساقه دهی، طول دوره پر شدن دانه، طول رشد سنبله، گرده افشانی، گندم -
صفحات 117-135برای کمی سازی واکنش سرعت جوانه زنی به دما در تعیین دماهای کاردینال انتخاب مدل مناسب بسیار مهم است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی مدل های رگرسیونی غیر خطی برای توصیف سرعت جوانه زنی گندم (رقم مروارید) به دما و پتانسیل آب صورت گرفت. بدین منظور سرعت جوانه زنی بذور در دماهای 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 37 درجه سانتی گراد و پتانسیل های رطوبتی صفر، 2/0-، 4/0-، 6/0- و 8/0- مگاپاسکال اندازه گیری شد. برای توصیف سرعت جوانه زنی در مقابل دما و پتانسیل آب مدل های دندان مانند، دوتکه ای، بتا (اصلی)، بتا (تغییریافته) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد مدل دندان مانند نسبت به مدل های دیگر واکنش سرعت جوانه زنی به دما و پتانسیل آب را بهتر توصیف می کند. دمای پایه، دمای مطلوب تحتانی، مطلوب فوقانی و دمای سقف برای جوانه زنی گندم در شرایط عدم تنش به ترتیب 5/1، 8/23، 0/33 و 0/41 درجه سانتی گراد بدست آمدند. به جز دمای پایه برای جوانه زنی، سایر دماهای کاردینال تحت تاثیر پتانسیل آب تغییر معنی داری نداشتند. ساعت بیولوژیک برای جوانه زنی نیز در پتانسیل های مختلف آب بین حدود 34 تا 51 ساعت بود. ساعت بیولوژیک به ازای هر واحد افزایش پتانسیل آب (مگاپاسکال) حدود 20 ساعت کاهش یافت. از این پارامترها و روابط به دست آمده می توان برای پیش بینی زمان تا جوانه زنی و یا سبزشدن گندم در شرایط نرمال و دامنه وسیعی از تنش خشکی استفاده نمود.
کلیدواژگان: پتانسیل آب، جوانه زنی، دما، گندم، مدل های رگرسیونی غیرخطی -
صفحات 137-149به منظور بررسی تاثیر آبیاری و کود سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا سبز، آزمایشی به صورت کرت خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان اهواز در سال زراعی 1390 اجرا گردید. در این تحقیق آبیاری در دو سطح (آبیاری مطلوب و تنش خشکی) و کود سولفات پتاسیم در 4 سطح (0، 25، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اصلی آبیاری و کود سولفات پتاسیم و نیز اثر متقابل آنها بر تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که در هر دو شرایط رطوبتی، بیشترین میزان عملکرد و اجزای عملکرد مربوط به استفاده از 50 کیلوگرم در هکتار کود سولفات پتاسیم بوده است. نتایج بررسی روند تغییرات حاکی از این بود که تاثیر کود سولفات پتاسیم بر عملکرد دانه خشک و عملکرد نیام سبز توسط رابطه درجه 2 قابل توجیه است. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی نشان داد که عملکرد دانه خشک با صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در نیام و تعداد نیام در بوته رابطه مثبت و معنی داری داشت. در مجموع نتایج نشان داد که افزایش کود سولفات پتاسیم در شرایط تنش رطوبتی از افت شدید عملکرد در مقایسه با شرایط آبیاری مطلوب تا حدودی جلوگیری به عمل آورده است.
کلیدواژگان: آبیاری، خشکی، رابطه رگرسیونی، کود سولفات پتاسیم، لوبیا سبز -
اثر توام تنش گرمای آخر فصل رشد و رقابت بین بوته ای بر فنولوژی، عملکرد و اجزای عملکرد باقلاصفحه 151
-
صفحات 165-185این تحقیق به منظور پهنه بندی اراضی کنونی شهرستان گرگان جهت کشت جو لخت با ارزیابی چند عامل محیطی، بر اساس منطق بولین و با کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی صورت گرفت. برای این کار ابتدا نیازهای بوم شناختی و زراعی گیاه زراعی با استفاده از منابع موجود تعیین گردید. پس از تهیه این اطلاعات، درجه بندی آنها انجام شد. سپس براساس متغیر های این جدول، لایه های اطلاعاتی مورد نیاز تهیه گردید. این لایه ها عبارت بودند از دمای مطلوب، دمای کمینه، دمای بیشینه، بارش، شیب، ارتفاع از سطح دریا، ماده آلی، شوری، بافت خاک و pH. بعد از تهیه این لایه ها، کار طبقه بندی و رتبه بندی هر لایه براساس منطق بولین در دو طبقه مناسب (ارزش یک) و نامناسب (ارزش صفر) صورت گرفت. سپس هم پوشانی و روی هم گذاری همه لایه ها در محیط ArcGIS انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که سطح وسیعی از اراضی گرگان جهت تولید جو لخت مناسب می باشد، به طوری که حدود 93/46396 هکتار اراضی واقع در قسمت های شمالی و میانی منطقه مورد مطالعه در پهنه مناسب قرار گرفتند. از لحاظ ماده آلی و شوری کل محدوده مورد بررسی جهت کشت جولخت مناسب تشخیص داده شد. مشخص شد که حدود 46/16654 هکتار از مناطق کشاورزی منطقه دارای پتانسیل نامناسب جهت کشت این گیاه می باشد. این مناطق به صورت نوار عرضی در نیمه جنوبی و نیز میانی شهرستان از غرب به شرق کشیده شده است. از عوامل محدود کننده کشت جو لخت در این مناطق، می توان به وجود کلاس های بافت خاک نامناسب، درصد شیب و ارتفاع از سطح دریای بالا و اسیدیته نامناسب در مناطق جنوبی اشاره کرد.
کلیدواژگان: جو لخت، اراضی کشاورزی، منابع بوم شناختی، سامانه اطلاعات جغرافیایی -
مطالعه واکنش عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم در رقابت با علف هرز خردل وحشی در گرگانصفحه 187
- مقاله کوتاه علمی
-
صفحات 215-228کمبود آب و رقابت در مصرف آن امروزه به ضرورت اساسی جهت توسعه سیستم مناسب کشت برنج که نیاز به مقدار آب کمتری داشته باشد تبدیل شد. از اینرو این تحقیق به منظور مطالعه وضعیت61 ژنوتیپ برنج هوازی به همراه سه رقم شاهد شامل فجر، ندا و طارم محلی جهت امکان تغییر الگوی کاشت از سیستم غرقابی به هوازی در مازندران و انتخاب بهترین ژنوتیپ ها اجرا شد. ژنوتیپ های برنج در قالب آزمایش حجیم شده که ارقام شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی منتسب شدند در اراضی شرکت زراعی دشت ناز ساری در سال 1388 ارزیابی شدند. در این مطالعه صفات تعداد روز تا ظهور خوشه، ارتفاع بوته، تعداد دانه پر و پوک در خوشه، طول و عرض دانه، وزن 1000دانه، وضعیت عمومی در تحمل به بیماری ها و آفات و قابلیت پذیرش عمومی اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری داده ها برای صفات مختلف در ژنوتیپ های مورد مطالعه حاکی از برتری تعداد 8 ژنوتیپ هوازی برنج بر ارقام شاهد بودند که عمدتا دارای زمان رسیدگی کوتاهتر، طول و عرض دانه مطلوب و وزن 1000 دانه بالاتری بودند. از اینرو این دسته از ژنوتیپ ها جهت انجام مطالعات تکمیلی و معرفی رقم مناسب جهت کشت در شرایط هوازی پیشنهاد می شوند. همچنین نتایج نشان داد که ازمیان ژنوتیپ های شاهد رقم ندا نیز وضعیت مطلوبی در شرایط هوازی نشان داد، که به عنوان رقم متحمل به شرایط کم آبی می تواند در مطالعات مرتبط با تحمل به خشکی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: الگوی کاشت، هوازی، کمبود آب، آزمایش حجیم شده، برنج
-
Pages 1-18In arid and semi arid، seedling emergence and establishment are key stages for final plant density in chickpea production. Drought stress، especially at the end of the growing season، is one of the factors which decrease a main part of chickpea grain yield in these areas. Therefore the aims of this study were assess to the effects of hydro priming and hormonal priming by gibberellin and abscisic acid on some growth indicators and yield of chickpea under rain-fed and irrigated conditions. Seeds primed with 0 (hydro priming)، 50، 100 and 150 ppm of each phytohormones. Non-primed seeds also were sowed. Examined chickpea cultivar was Flip 93-93 (Known as Azad cultivar). Rain-fed conditions shortened the plant life cycle and decreased time to flowering and podding. Quantity of yield and yield components were less in the rain-fed conditions than irrigated conditions. Irrigation increased grain and biologic yields so grain yield was 439. 88 and 689. 48 kg/ha for rain-fed and irrigated conditions respectively. Hydro-priming could increased the number of secondary lateral branches، LAI، grain yield، and harvest index in comparison to the other priming treatments and control (non-primed). Gibberellin priming delayed days to flowering and podding about eight days. The highest correlation of grain yield obtained with biological yield (r=0. 92)، HI (r=0. 84)، 100-seed weight (r=0. 39) and number of pods per plant (r=0. 36).Keywords: Drought Stress, Gibberellin, Harvest index, Pulses, Seed
-
Pages 19-32Precise application of the N fertilizer rate is critical to achieve maximum yield. In major regions، empirical methods were used for determining N fertilizer requirement. These methods cannot take into account variation in management and environmental conditions on determining fertilizer requirement. Crop simulation models can provide an alternative means of determining the optimum crop N requirement under varied management and climatic conditions. In the present study for assessment of N fertilizing of wheat farms in Gorgan region، we conducted a survey on 95 wheat farms integrated with simulation experiment using CropSyst model. On-farm assessment showed that the amount of applied and recommended N fertilizer application varied between 45-175. 5 and 67. 5-146. 3 kg ha-1، respectively. In addition، the amount of applied N fertilizer on 72 farms was more than recommended N values. Comparison of applied and recommended N fertilizer to optimum N fertilizer estimated by simulation model (171 kg ha-1) showed that the amount of applied N fertilizer on 93 farms and the amount of recommended N fertilizer on all farms were lower than optimum N fertilizer. This indicated that there was a gap between both applied and recommended fertilizer with optimum N fertilizer and this gap was more between recommended and optimum value. Therefore، it was concluded that the method of fertilizer recommendation on farms has not been effective and the current method of fertilizer recommendation should be revised for achieving the higher yield on farms.Keywords: Fertilizer recommendation, Simulation, Survey, Wheat
-
Pages 33-53Heat stress is one of the main obstacles for crop production in many areas of the world including southwest of Iran. In order to evaluation the effect of heat stress on yield، yield component، and mopho-phenological traits of wheat، an experiment was conducted during 2010-2011 under normal (optimum sowing date) and heat stress (late sowing date) conditions on 11 wheat genotypes including Yavaroos، Zagros، Chamran، Niknejad، Koohdasht، Alvand، Montana، M6، Kauz، Gohar and Durum-ch-89 in experimental field of Shahid Chamran University of Ahwaz. The experiment in each condition was arranged in a randomized complete block design. Terminal heat stress caused to significant reduction in days from sowing to heading (29%)، days from sowing to maturity (35%)، plant height (31%)، peduncle length (27%)، head length with awn (12%)، head length without awn (15%)، number of spikelet per spike (15%)، number of kernels per spike (19%)، 1000 kernel weight (14%)، biological yield (37%) and harvest index (5%)، and spike/m2 so that these effects resulted in a significant reduction in grain yield (41%). Based on the results morpho-phenological traits were detected as important traits in heat stress studies but number of kernels per spike and harvest index were recommended as convenient traits for screening the heat tolerant lines. Kauz، Chamran and Alvand cultivars were able to maintain the grain yield under heat stress condition and suggested as tolerant cultivars. These cultivars have potectial for direct planting in warm areas or using in breeding programs.Keywords: Heat stress, morpho, phenological traits, yield components, Wheat
-
Pages 55-75drought stress has been well documented as an effective parameter in decreasing crop production، developing and releasing new varieties which are adaptable to water deficit conditions can be a constructive program to overcome unsuitable environmental conditions. In order to evaluate the adaptation of rice genotypes to drought stress and to identify the tolerant and sensitive genotypes، 15 genotypes were studied in two environments (stressed and non –stressed conditions) using randomized complete block design with three replications in the Research farm of Gonbad Kavos University in 2008 growing season. Analysis of variance showed that there was highly significant effect (p> 0. 01) between genotypes in all traits and in both Environments. Mean comparison showed that the highest yield belonged to Dom siah، Sarkho and Sangjo in nonstressed and stressed respectively. Mean productivity (MP)، geometric mean productivity (GMP) and stress tolerance index (STI) were the most suitable indices showing the highest correlation with yield. Based on MP، GMP and STI and also biplot technique، Garde، Sarkho، Sangjo، IR83752-B-B123، Tarom mahali and Tarom Amiri) were determined as the most tolerant cultivars while BRSBONANC GRALDO being the most sensitive.Keywords: rice, Drought Stress, tolerance indices, yield
-
Pages 77-97In order to study of drought stress on physiological and agronomical characteristics of rapeseed varieties، an experiment was carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications at Yazd region during of 2011-2012. Irrigation treatments was designed in two levels as main plot including irrigation after 80 mm evaporation from evaporation pan، class A (control treatment) and drought stress as withholding irrigation from flowering stage، and varieties lilian، Cooper and Savannah as sub plots. Sampling stages was done 7، 12 and 26 days after treatment. The results indicated that drought stress significantly decreased the stomatal conductivity، relative water content (RWC)، plant height، silique per plant، 1000 grain weight and grain yield، whereas، in comparison with control SPAD value was higher. Lilian indicated the higher stomatal conductivity (196 mmol m-2 s-1) and RWC، silique per plant (300 silique)، 1000 grain weight (4. 06 g) and grain yield (1411 kg. ha-1). In this study، Geometric mean productivity (GMP) and Stress tolerance index (STI) had the high correlation with grain yield in normal and drought stress conditions. Also، Bi-plot diagram based on two principal components indicated that Lilian variety with higher GMP and STI indices in addition with higher GMP and STI both in stress and non stress environment had the highest grain yield.Keywords: Relative water content, Stomata conductivity, Stress tolerance indices, Yield, yield components10
-
Pages 99-116In order to study of relationship between timing and duration of phenological events and grain yield of wheat plants، an experiment was performed at Moghan College of Agriculture and Natural Resources-University of Mohaghegh Ardabili research farm during 2010-2011. The plant materials (81 wheat cultivars) were evaluated using a simple lattice design with two replications under irrigated condition. Dates of various phenological events were recorded based on growing degree day (GDD). The results showed that modern wheat cultivars generally produced more grain yield and harvest index than old cultivars. More grain yield in modern cultivars associated with more grain number per unit area. No significant differences were observed between modern and old cultivars with respect to biological yield and 1000-grain weight. The cultivars analyzed exhibited a large degree of variations in the dates of stem elongation، booting، heading، anthesis and physiological maturity. In the present study، no apparent relationships were found among grain yield and that of the time to stem elongation، anthesis and stem elongation-anthesis phase. Grain yield was significantly correlated with grain filling period (anthesis-physiological maturity phase)، showing that a longer duration of this phase could increase grain yield in the regionKeywords: anthesis, grain filling period, spike growth period, stem elongation, Wheat
-
Pages 117-135It is very important to find the best model to quantify seed germination rate on the response of temperature which it can be used in determination of cardinal temperatures. This study was conducted to evaluation nonlinear regressions models for description wheat (cv. Morvarid) germination rate response to temperatures and water potentials. Therefore، seeds germination rate were evaluated in temperatures of 5، 10، 15، 20، 25، 30 and 37 oC and water potentials of 0، -0. 2، -0. 4، -0. 6 and -0. 8 MPa. Four functions (Dent-like، Segmented، Beta (original) and Beta (Modified)) were evaluated to describe germination rate on the response to temperature and water potentials. The results indicated that the best model was Dent-like. The base، the lower and the upper and the ceiling temperatures were 1. 5، 23. 8، 33. 0 and 41. 0 oC in the optimum conditions of water potential. Cardinal temperatures had no significantly change under different water potentials، except for base temperature. Biological time for germination ranged from 34 to 51 h in different water potentials. Biological time increased about 20 h by decreasing 1 MPa. Estimated parameters and the relations can be used to prediction time to germination or emergence in wheat under wide environmental conditions from normal to drought stress.Keywords: Wheat, Nonlinear regression models, Temperature, Water potential, Germination
-
Pages 137-149A split plot experiment based on complete block design with three replications was carried out to evaluate the effect of irrigation and potassium fertilizer on yield and yield components of green beans, in 2011 at Ahvaz. Two levels of irrigation (normal irrigation and drought) and four levels of potassium sulfate fertilizer (0, 25, 50 and 100 kg ha-1) were evaluated in this study. The results of analysis of variance indicated that there were significant effects of irrigation, potassium sulfate fertilizer and irrigation × potassium sulfate fertilizer interactions on all of the studied traits. The results of mean comparisons indicated in both conditions of irrigation, the high value of yield and yield components were obtained by use of 50 kg ha-1 potassium sulfate fertilizer. The results of trend analysis revealed that effect of potassium Sulfate fertilizer on dry grain yield and yield of green pods can be explained by the quadratic equation. The results of the correlation analysis indicated that there were positive and significant correlation between dry grain yield and plant height, number of grains per pod and number of pods per plant. In conclusion, the results indicated increasing that potassium sulfate fertilizer was partly prevented high reduction of grain yield in drought condition.Keywords: Drought, Green bean, Irrigation, Potassium sulfate fertilizer, Regression equation
-
Agroecological zoning of Gorgan agricultural lands for hulless barley cropping base on Boolean logicPages 165-185This research was conducted to zoning of Gorgan agricultural lands for hulless barley cropping using evaluation of some environmental factors base on Boolean logic and by geographic information system. For this purpose، agro-ecological requirements of hulless barley firstly، identified according to scientific resources. Rating and thematic requirement maps were then provided. Studied environmental-components were: average، minimum and maximum temperatures، precipitation، slope percent، elevation، and soil characteristics (OM، pH، EC and texture). Then، each layer is classified into suitable (1value) and non- suitable (0 value) classes base on Boolean logic. The digital environmental layers overlaid in ArcGIS media. The results showed that most areas of Gorgan agricultural lands were suitable for hulless barley، so that about 46396. 93 hectares of northern and middle parts of Gorgan are the suitable zone. It was found that OM and EC factors were suitable for hulless barley in total studied area. Also، about 16654. 64 hectares of present agricultural lands of Gorgan were not suitable for this crop and these areas had at least one limitation in ecological resources. The non-suitable regions were located in the central and south of Gorgan township. Moreover، results showed that the limitation factors were including: non-suitable texture classes، high slope percent، elevation and EC. In this study، it was found that climate parameters of average، minimum and maximum temperatures had not limitation for hulless barley growing in agricultural lands of Gragan.Keywords: hulless barley, agricultural lands, agro, ecological resource, geographic information system
-
Pages 215-228Water shortage and its consumption resulted in development of a suitable rice cultivation system which use less water. Therefore، this preliminary research was carried out to study the possibility of coversion of irrigated system of rice cultivation to aerobic. We tested 61 aerobic rice genotypes، in which were developed at International Rice Research Institute (IRRI)، together with 3 diverse local checks such as Fajr، Neda and Tarom. They were tested in an experimental site in Dash-e-Naaz، Sari، Mazandaran in 2009. Experiment was carried out in an augmented experiment design which check varieties were tested in an RCBD with 5 replicates. We evaluated some important agronomical traits including headings (HDG)، plant height (HT)، number of filled (FG) and non-filled grain (NFG) per panicle، grain length (GL) and width (GW)، 1000-grain weigth (TGW) together with some others which was observationaly scored. Analysis of collected data showed that 5 genotypes showed a better performance than the others in aerobic condition for most of the traits in experimental site. Hence، these selected aerobic rice genotypes along with Neda، the best local check which showed a good performance in aerobic condition، could be suggest to be used for further/details tests to select the best genotypes and develop related agronomic managements and apply in rice breeding programs for drought stress condition.Keywords: Aerobic, augmented experiment, cultivation system, water shortage, rice