فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 21 (پاییز 1392)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 21 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شهرام محمدپور، احد فرامرز قراملکی صفحه 7
    مولوی در مثنوی براساس سیر تحولی تشکیکی هویت انسان سه مرتبه هویتی را برای او قائل است. بر این اساس شخص در مرتبه نفسانی تحت کشش محرک های نفسانی و میدان هویتی بیرون از خود رفتار کرده، بازتاب هویت جمعی را «خود» خویش قلمداد می کند آدمی در این سطح هویتی در قبال استیفای حقوق خود از محیط، کمترین وظیفه را به محیط ارائه می دهد. در مرتبه هویت عقلانی، شخص بدون چشم پوشی از حقوق خود، در قبال حقوق محیط برای خویش وظایف تعیین شده ای قائل است. گفتگوهای درون شخصی حاصل مشاجرات عقل و نفس در این بازه هویتی است. اما هویت روحانی انسان که مولوی آن را نفس دوم یا هویت ازلی قلمداد می کند، در یک محیط بدون زمان به نام پسا مکان تعریف می شود. تعامل بین سطح هشیار یا «خود» انسان با این سطح هویتی، صرفا از طریق «ذکر» حاصل شده و منجر به فربهی فکری شخص می شود. در این سطح هویتی، شخص در قبال حقوق اندک محیط بیشترین وظیفه را ارائه می دهد. مولوی الگوی چنین رفتارهایی را انبیا می داند. فرایند توبه، مقوله اختیار و زمان اندیشی (توزیع اندیشه در زمان های گذشته و آینده)، با ارتقای هویت انسانی دستخوش تغییر شده و در آستانه های خاصی کاملا از بین می روند. عناصر یادشده در سطوح تحتانی هویت انسان پررنگ تر از سطوح میانی و فوقانی است.
    کلیدواژگان: هویت نفسانی، هویت عقلانی، هویت روحانی، هشیاری، بی هشی، نفس اماره، نفس لوامه، نفس مطمئنه، مولوی، اخلاق، زمان اندیشی
  • مسعود آذربایجانی، افضل بلوکی، محمدعلی مصلح نژاد صفحه 39
    از جمله مسائل فلسفه اخلاق که به عنوان معضل اخلاق کاربردی مطرح است، تزاحم قواعد و افعال اخلاقی است؛ بدین معنا که گاه مکلف مختار، در انجام وظایف خود متحیر می شود و نمی داند وظیفه فعلی او انجام کدام عمل اخلاقی است. هدف از انجام این تحقیق ارائه روشی مناسب از میان روش های گوناگون برای رفع تزاحم های اخلاقی است که به روش تحلیلی توصیفی انجام می گیرد. در این مقاله، روش هایی برای حل تزاحم مطرح می گردد و در نهایت دیدگاه آیت الله مصباح در زمینه حل تزاحم های اخلاقی مورد بررسی قرار می گیرد. ایشان در این زمینه دو روش به دست داده اند: ذو جهات بودن فعل واحد و تقیید موضوع های اخلاقی به قید «مفید للمجتمع». در این نوشتار به تحلیل و بررسی روش دوم که مورد پذیرش ایشان است، پرداخته و نتیجه گرفته ایم که معیارهای مطرح شده در این روش، کارآمد نیست؛ چنان که تقیید موضوعاتی چون عدالت یا حسادت به قید مفید و غیرمفید، نادرست است.
    کلیدواژگان: تزاحم، مفید للمجتمع، هدف مطلوب، احکام اخلاقی، حد وسط
  • سیدمحمود موسوی، نفیسه سموعی صفحه 61
    داوکینز به عنوان زیست شناسی تکامل گرا درباره موضوعات مختلفی غیر از زیست شناسی اظهار نظر کرده که اخلاق ازجمله آنهاست. وی در آرای خاص خود در زمینه اخلاق از دانش هایی چون زیست شناسی اجتماعی، روان شناسی تکاملی و ژنتیک بهره می برد. مهم ترین وجه نظریه پردازی داوکینز نفی تمایز اخلاقی انسان از حیوانات است. دغدغه او برای پرداختن به موضوع اخلاق ناشی از انگیزه نفی کارکرد های اخلاقی دین است. افزون براین، از آنجا که نبود قدرت تبیین کنندگی نظریه تکامل درخصوص اخلاقی بودن انسان، به عنوان یکی از نقایص این نظریه مطرح شده، داوکینز می کوشد این اشکال را به گونه ای برطرف نماید. مقاله حاضر این تلاش داوکینز را گزارش و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق، داوکینز، تکامل زیستی، خداباوری
  • محمد فنایی اشکوری صفحه 77
    اخلاق و عرفان دو مطلوب متعالی برای انسان هستند. ازاین رو، تامل در نسبت عرفان و اخلاق، هم برای عرفان پژوهان و هم برای پژوهشگران اخلاق اهمیت دارد. اما برخی عرفان را ناسازگار با اخلاق و گروهی آن را فوق اخلاق دانسته اند. عزلت و انزوای عرفا و استغراق عارفان در ذکر و مراقبه و درون نگری موجب شده است که به نظر برخی، اخلاق و دگردوستی در زندگی عارفان کم رنگ باشد. از سوی دیگر، نه از اخلاق می توان گذشت، نه می توان عرفان را نادیده گرفت، بلکه مطلوب جمع میان آنهاست. غرض این نوشتار دفع شبهه ناسازگاری اخلاق و عرفان و ارائه نظریه ای عرفانی درباره منشا اخلاق از راه تامل در آموزه های عرفانی است. جان کلام در نظریه عرفانی اخلاق این است که عشق برخاسته از خداآگاهی عرفانی، منشا اخلاق و دگردوستی است.
    کلیدواژگان: عرفان، اخلاق، نظریه عرفانی اخلاق، آگاهی عرفانی، عشق الهی، حب ذات، دگردوستی
  • محسن جاهد، سحر کاوندی صفحه 97
    اقدامات جبرانی، تبعیض مثبت یا تبعیض معکوس واژگانی است که امروزه در اخلاق کاربردی برای مجموعه ای از اقدامات و امتیازاتی به کار می روند که به منظور جبران ظلم ها و تبعیض های تاریخی که بر گروه ها و طبقاتی از جامعه تحمیل گشته، برنامه ریزی شده است. ظلم ها و تبعیض های مذکور می تواند عامدانه یا سهوا و یا از روی غفلت اعمال شده باشد. این اقدامات و امتیازات در ابتدا برای سیاه پوستان و زنان در نظر گرفته شد، اما درباره هر گروه و طبقه دیگر جامعه که مورد ظلم و تبعیض واقع شده اند نیز به اجرا گذاشته می شود. شکل هایی از اقدامات جبرانی در ایران نیز اعمال شده؛ ازجمله واگذاری سهام عدالت و اختصاص سهمیه برای پذیرش دانشجویان مناطق محروم. موافقان این اقدامات استدلال های خود را در دو دسته عمده سامان داده اند: استدلال های گذشته نگر و استدلال های آینده نگر. این نوشتار پس از طرح استدلال های مذکور و گزارش نقد های مخالفان، به بررسی و ارزیابی دلایل دو طرف پرداخته است. نگارندگان استدلالی را با استفاده از نظریه های محرومیت نسبی که در علوم سیاسی مطرح است به نفع اقدامات جبرانی طرح کرده اند که به نظر می آید در کنار دیگر استدلال های موافقان اقدامات جبرانی، این موضع را تقویت می کند. استدلال مذکور از نوع استدلال های آینده نگر است.
    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، ظلم، تبعیض، اقدامات جبرانی، عدالت، محرومیت نسبی
  • مسلم محمدی صفحه 113
    انسان معاصر که در عرصه های معرفتی به دلیل گسست ها و خلاهای پیش آمده دچار سرگردانی اخلاقی گردیده، به دنبال یافتن معنای زندگی در معاشرت های اجتماعی است.
    اخلاق معاشرت یکی از ساحت های اخلاق کاربردی است که در گستره مسئولیت در مقابل دیگران معنا می یابد؛ ساحتی که بیانگر وظایف اجتماعی انسان در قبال همنوعان خویش است.
    دولت مهدوی بنابر نص صریح احادیث عهده دار اکمال اخلاق است که نمود اصلی آن با توجه به این دست احادیث، با فضای عمومی جامعه مرتبط است.
    در این پژوهش تربیت اخلاقی و عدالت ورزی به عنوان دو متغیر اساسی حکومت دینی ازجمله مباحث مربوط به اخلاق معاشرت مهدوی است که در سخنان معصومین مورد توجه قرار گرفته است.
    در پژوهش پیش رو پس از تحلیلی درباره مکتب جامعه گرایی غرب، اخلاق معاشرت و انواع مسئولیت، به صورت مورد پژوهی دو مسئله تربیت اخلاقی و عدالت ورزی بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اخلاق معاشرت، امام مهدی(ع)، تربیت اخلاقی، اخلاق نبوی، عدالت ورزی
  • محمدصادق علی پور صفحه 125
    پرهیز از نسبیت اخلاقی و فراهم کردن مقدمات تربیت اخلاقی یکی از مهم ترین دغدغه های اندیشمندان در حوزه اخلاق است. دو نظریه اعتباریات و واقع گرایی درمورد بایدهای اخلاقی، در میان اندیشمندان مسلمان مطرح است که هر یک به گونه ای درصدد است بر مسئله نسبیت اخلاقی فایق آید. به نظر می رسد تلاش برای تبیین باید های اخلاقی و نشان دادن واقع نمایی آن راه حلی ساده تر و روشن تر برای رسیدن به مطلق گرایی در اخلاق است. در این راستا سه نظریه «ضرورت بالغیر»، «ضرورت بالقیاس الی الغیر» و «الزامات نفسانی» از سوی اندیشمندان معاصر بیان شده است. هدف ما در این نوشته پس از تبیین این دیدگاه ها آن است که مشخص کنیم مصداق و مطابق «باید»ها و «ضرورت»های اخلاقی چیست و مهم ترین نظریه های مطرح در این مسئله کدام است؟ بدین منظور پس از تبیین سه نظریه مطرح و ارزیابی آن به این نتیجه دست یافتیم که اولا انتساب نظریه «ضرورت بالغیر» به دکتر حائری یزدی صحیح نیست و دوم آنکه «باید اخلاقی» حاکی از «ضرورت بالقیاسی» است که بین مطلوبیت فعل اخلاقی و مطلوبیت نتیجه آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: باید اخلاقی، ضرورت بالغیر، ضرورت بالقیاس الی الغیر، الزامات نفسانی
  • علی کریمیان صیقلانی صفحه 143
    نگاه خاص برخی اندیشمندان نسبت به انسان، برآمده از مبانی گیتی شناختی ویژه ای است که بشر را به خاطر برخورداری از عقل و خرد، یگانه موجود دارای «شخصیت» در هستی شناخته و موجودات دیگر را در حد «شیء و ابزار» برای زندگی بشر تنزل داده است. این در حالی است که حکمت اسلامی با الهام از قرآن نه تنها همه موجودات و محیط زیست را برخوردار از شعور و شخصیت می داند، بلکه برای ارزیابی شان اخلاقی موجودات، معیارهای ویژه ای مطرح کرده و نمودار دیگری برای تبیین شرافت موجودات در گیتی قائل است. در این مقاله تلاش شده تا پس از تحلیل اجمالی دیدگاه رقیب، نظر قرآن نیز دراین باره تبیین گردد.
    کلیدواژگان: هرم هستی، شان اخلاقی، نفی شیءانگاری، سریان صفات کمالی، معیار اشرفیت
  • حمید نهاردانی، علی امینی زاده، فرزانه کیوانلو صفحه 165
    ابزار عقل برای اندیشیدن به شیوه منطقی، و هوش برای اندیشیدن به شکل انتزاعی، از مواهب خدادادی است. مکاتب مختلف بشری به گونه های متفاوتی به تبیین انسان و ویژگی های او پرداخته ولی از شناخت و تبیین همه جانبه درمورد انسان ناتوان بوده اند. اما دین اسلام به انسان به عنوان موجودی چند بعدی و دارای کارکردهای اخلاقی، توجه ویژه ای دارد. اسلام برای مدیریت رفتار انسانی، مومنان را به خودآگاهی، خودسازی و تهذیب و شناخت فضیلت ها و زیبایی های اخلاقی تشویق می کند که مقدمه ای برای خداشناسی است. این کنترل رفتارهای درونی و بیرونی، همان مدیریت هوش هیجانی است. هوش هیجانی یکی از مسائلی است که مدتی است بشر امروزی به آن توجه کرده، ولی اسلام از قرن ها پیش به زندگی بشر در ابعاد مختلف نگریسته است. قرآن کریم، نهج البلاغه، احادیث و روایات به عنوان مهم ترین منابع علمی اخلاقی و تربیتی اسلام، در کنار دیگر امور زندگی، قابلیت ها و کارکرد هوش هیجانی را برای انسان ها به ویژه مومنان یادآور شده اند تا از طریق مدیریت عواطف و هیجانات در فعالیت های روزمره و رفتارهای انسانی به خصوص در تعامل با انسان ها به هدف غایی خلقت خود نزدیک شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت اخلاقی، روابط اخلاقی، هوش هیجانی، ارتباط فردی، ارتباط اجتماعی، دیدگاه های اسلامی
  • امیر قربانی صفحه 187
    دامنه عرفی شدن، نظریه های علمی را نیز دربرگرفته و از این میان نظریات اخلاقی عرفی سر برآورده اند. اخلاق عرفی با محوریت عقل آدمی و تاکید بر استقلال آن، صرفا عقل و نه دین را مرجع نهایی معیارهای اخلاقی و هنجارهای حاکم بر صفات و رفتار آدمی می داند. عادل ضاهر، اندیشمند معاصر عرب تبار، با رد اخلاق دینی، بنیاد معرفتی اخلاق را عقل مستقل آدمی می داند. از منظر او، اخلاق منطقا مستقل از دین و دستیابی به معرفت اخلاقی بدون شناخت دینی نیز میسور است. او می کوشد تا ادعای مقدم بودن معرفت دینی بر معرفت اخلاقی و وابستگی دومی به اولی را انکار کند.
    در این پژوهش با برشمردن نظریاتی که دین را وابسته به اخلاق و درنتیجه اخلاق را عرفی می انگارند، به تحلیل و نقد دیدگاه اخلاق عرفی عادل ضاهر خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اخلاق، دین، عرفی شدن، اخلاق عرفی، تقدم معرفت شناختی اخلاق بر دین، عادل ضاهر
  • صفحه 212
|
  • Shahram Mohammadpoor, Ahad Faramrz Qaramaleki Page 7
    Based on the evolutionary-analogical development of human identification, Molawi considers three identifying ranks for human. Accordingly, in the sensual rank, a person behaves based on the attraction of sensual stimuli and his external identifying environment and also he sees the reflection of collective identity as “ego” of himself. Versus his own absolute demand of rights from the environment in this rank of identification, he gives the least amount of effect to the environment. In the rational identification rank, without ignoring his own rights, this person takes some defined responsibilities versus the rights of the environment. The internal dialogues are the results of the conflicts between wisdom and soul in this identification period. Spiritual identification of human which Molawi has called it the second soul or eternal identification is defined in a timeless environment called post-place. The interaction between the conscious level or human “ego” and this identification level is merely achieved through “zikr” and leads to the person. In this identification level, one takes the maximum responsibility versus the slight amount of the environment rights. According to Molawi, the prophets are the patterns of such behaviors. Repentance process, free will category, and reflection on time (distribution of thoughts in the past and future periods) are changed by improvement of human identification and they will be disappeared in certain thresholds. The mentioned elements are more prominent in the lower levels of human identity than the middle and higher ones.
    Keywords: sensual identification, rational identification, spiritual, consciousness, unconsciousness, Molawi, ethics, reflection on time
  • Mas', Ud Azarbayjani, Afzal Bolooki, Mohammadali Moslehnejad Page 39
    The issue of conflict in ethical rules and regulations is among the important issues in moral philosophy, especially in applied morality. In other words, a man of religious duty and option is sometimes perplexed in: which moral activity should he perform at the present as duty? Among various methods, this study has intended in an analytico-descriptive manner to propose a suitable method for solving the problem. In this study, some methods have been proposed and finally, Ayatollah Mesbah’s viewpoint about moral conflicts has been analyzed. He has proposed two criteria in the field: an act`s state of being of multiple aspects and its being beneficial to the community. We have embarked on analyzing the second method which is accepted by him. It has been concluded that the proposed criteria in this method are confronted by some challenges so that restricting such topics as justice or envy to be beneficial or non-beneficail should be reflected upon.
    Keywords: conflict, beneficial to the community, desirable purpose, moral regulations, middle term
  • Seyyed Mahmood Moosawi, Nafiseh Samoo', I Page 61
    As an evolutionist biologist, Dawkins has commented on some non-biological fields of knowledge such as ethics. Regarding ethics, he has utilized different areas of knowledge like social biology, evolutionary psychology, genetics etc. The most important aspect of Dawkins theory is that he negates any form of moral distinction between human and animals. His concerns about dealing with ethics originate from the motivation to negate the ethical functions of religion. In addition, according to the fact that evolutionary theory fails to explain the morality of human, and considering this as one of its flaws, Dawkins attempts to resolve this problem in one way or another. This paper is an attempt to analyze and report Dawkins’ attempt.
    Keywords: ethics, Dawkins, biological evolutionary, theism
  • Mohammad Fana', I. Eshkevari Page 77
    Ethics and mysticism are two transcendental desires of human. Therefore, deliberation on the proportion of mysticism and ethics is important for scholars of the both fields. Some scholars, however, have considered mysticism as incompatible with ethics and some others as something beyond it. Mystics` hermit and their state of being in full meditation and introspection have caused some scholars think ethics and philanthropy not being apparent in the mystics’ lives. On the other hand, neither ethics nor mysticism could be ignored. The desired state is their collection. This paper aims at removing the doubt of incompatibility between ethics and mysticism, and proposing a mystical theory about the origin of ethics through reflecting on the mystical teachings. The gist of mystical theory of ethics is that: the risen love from mystical theology is the source of ethics and philanthropy.
    Keywords: mysticism, ethics, mystical theory of ethics, mystical awareness, divine love, love to the self, philanthropy
  • Mohsen Jahed, Sahar Kavandi Page 97
    Compensatory efforts, positive discrimination or reverse discrimination are the terms which nowadays are used in applied ethics for a set of efforts and privileges which are scheduled for compensation of the historical oppressions and discriminations imposed upon some groups and classes in the society. The mentioned oppressions and discriminations may be applied deliberately or inadvertently or negligently. Although these efforts and privileges were initially taken into account for black people and women, they can be adapted and executed for the other social groups or classes which have suffered from oppression and discrimination. Some forms of compensatory efforts in Iran are the cases such as distributing the justice share and allocating quota for accepting students from the deprived areas. Advocates of these efforts have organized their argumentations in two main categories of past-directed arguments and future-directedarguments. After proposing the mentioned arguments and reporting the opponents’ criticisms, this study has dealt with analyzing and evaluating the reasons of the two sides. Using the relative deprivation theories-which are among topics of political sciences-the authors have suggested an argument in favor of compensatory efforts and it appears that in addition to other arguments of the advocates of the compensatory efforts it can strengthen this position. The mentioned argument is a prospective type.
    Keywords: applied ethics, oppression, discrimination, compensatory effort, justice, relative deprivation
  • Moslem Mohammadi Page 113
    Contemporary human who has been confused because of the appeared breaks and gaps in epistemological fields, pursues the meaning of life in social interactions. Ethics of companionship is one of the dimensions of applied ethics which obtains its meaning in the context of responsibility towards the others and is indicative of social duties of human towards his fellowmen. Based on the stipulated texts of hadith, Mahdavi Government undertakes the ethical perfection of human that according to the present hadiths its major representation is related to the public context of society. As two major variables of a religious government, ethical education and justice promotion are among the topics related to Mahdavi interaction ethics which have also been taken into consideration in other imams’ statements. After analyzing the school of western socialism, interaction ethics and types of responsibility, this study investigates two issues of ethical education and justice promotion.
    Keywords: companionship ethics, Imam Mahdi, ethical education, prophetic ethics, justice promotion
  • Mohammadsadegh Alipoor Page 125
    Avoiding the ethical relativism and providing the preparations of ethical education are among the most important concerns of scholars in the field of ethics. Two theories of i`tibariat and realism about ethical cases of ought to are discussed among Muslim scholars each seeking to overcome the problem of ethical relativism. It seems that attempts for illustrating the ethical cases of ought to and for showing its reference to reality are easier and clearer solution for absolutism in ethics. In this regard, three theories of “necessity by the other”, “necessity with regard to the other” and mental “obligations” have been proposed by contemporary scholars. After explaining these viewpoints, the paper aims at determining the evidences of the ethical cases of “ought to” and “obligationss” as well as the most important theories proposed about this problem. For this purpose, after explaining the mentioned theories and evaluating them, we concluded that attributing the theory of necessity by the other to Dr. Ha’eri Yazdi is incorrect while it is an ethics suggested by “necessity with regard to the other” that is existed between desirability of ethical action and desirability of its result.
    Keywords: ethical norm, necessity with regard to the other, necessity by the other, mental obligations
  • Ali Karimian Seyqalani Page 143
    The particular outlook of some scholars about human is raised from principles of a particular cosmography that considers human as the unique creature of the universe with “personality” based upon wisdom and reason. This view has also relegated the other creatures to the level of “thing and tool” for human life. Meanwhile, the Islamic philosophy inspired by the Quran, not only considers that all creatures in the nature and environment have sense and personality, but also proposes particular criteria for evaluation of the ethical status of the creatures and takes another pattern into account to explain the dignity of the creatures of the universe. Having an overview on the opponent’s viewpoint, the paper intends to explain the Quran’s view, based on the achieved pattern from its verses.
    Keywords: the universe pyramid, ethical status, negation of thing, based outlook, stream of perfect qualities, dignity criteria
  • Hamid Nahardani, Ali Aminizadeh, Farzaneh Keyvanloo Page 165
    Human mind and intelligence, respectively for thinking logically and thinking abstractly, are among the God-given gifts. Islamic teachings have paid special attention to human as a multi-dimensional creature with moral functions. In order to manage humane behavior, Islam encourages believers toward self-awareness, self-improvement, refinement, recognition of virtues, and moral beauties which are a prelude to theology. This control of internal and external behavior is the same as management of emotional intelligence. Emotional intelligence is among those issues which have been brought into notice by the contemporary human; however, from centuries ago, Islam has noticed to different dimensions of human life. The holy Quran, Nhaj ulbalaghah, Hadiths and traditions, as the most important scientific-moral and educational resources of Islam, beside the other affairs of life, have reminded human the capabilities and functions of emotional intelligence in an objective and palpable form so that through managing the feelings and emotions in daily activities and humane behavior, especially in interaction with people, human may approach the ultimate purpose of his creation.
    Keywords: moral management, moral relationships, emotional intelligence, individual relationship, social relationship, Islamic viewpoint
  • Popularizing Ethical Theories / (A Critique of Adel Zaher's Theory of Popular Ethics)
    Amir Ghorbani Page 187
    Popularization domain has also covered the scientific theories and among them, theories of popularized ethics have emerged. Focusing on human mind and its independence, popularized ethics simply takes human mind, rather than religion, as the ultimate reference of ethical criteria as well as the norms governing the human characteristics and behavior. Rejecting the religious ethics, Adel Zaher, Arab-decent contemporary scholar, sees the epistemological foundation of ethics in human independent mind. For him, ethics is logically independent of religion and it is possible to achieve the epistemological foundation without religious knowledge. He attempts to deny the claim that religious epistemology is prior to ethical epistemology and dependency of the latter to the former. Enumerating the theories viewing religion to be dependent on ethics and, consequently, ethics popularized, this paper intends to analyze and criticize Adel Zaher’s viewpoint of popularized ethics.
    Keywords: ethics, religion, popularization, popularized ethics, priority of epistemology of ethics on religion, Adel Zaher