فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال یازدهم شماره 12 (پیاپی 53، اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حیدرعلی عابدی، سعید بیک محمدی، غلامحسین عبدیزدان، حسن نظری صفحه 944
    پیش زمینه و هدف
    بیماری های قلبی - عروقی علت اصلی مرگ و میر در اکثر کشورهای جهان و از جمله ایران است که با توجه به وجود انبوهی از شواهد که نشانگر وجود رابطه میان سبک زندگی افراد به عنوان عامل مهمی در تعیین پیش آگهی، پیشرفت و عود این بیماری است. این پژوهش به منظور تعیین سبک زندگی بیماران قلبی پس از ترخیص از بیمارستان صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی است که 385 نفر از بیماران قلبی ترخیص شده با روش نمونه گیری آسان انتخاب شده اند. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه و با استفاده از پرسشنامه از پیش تنظیم شده و مشتمل بر دو بخش بود که قسمت اول آن مربوط به اطلاعات دموگرافیک و قسمت دوم مربوط به سوالات سبک زندگی بود، که در پنج مقوله بعد تغذیه ای، تحرک بدنی، استعمال سیگار و الکل، الگوی خواب و استراحت، و استرس مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفته و از روش های آماری توصیفی جهت دستیابی به اهداف پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج موید آن بود که بیشترین درصد واحدهای مورد پژوهش (1/41درصد) دارای سبک زندگی متوسط بودند. در خصوص بعد تغذیه (5/54درصد) دارای سبک غذایی متوسط پس از ترخیص از بیمارستان بودند. در زمینه تحرک بدنی (9/35درصد) دارای فعالیت فیزیکی و ورزش ضعیف بودند و بیشترین درصد واحدهای مورد پژوهش (7/52درصد) دارای سبک زندگی در زمینه استعمال دخانیات بسیار خوب بودند. همچنین (5/45درصد) واحدهای مورد پژوهش در زمینه الگوی خواب و استراحت دارای سبک زندگی خوب و (2/33درصد) دارای سطح استرس کم (خوب) بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجا که نتایج پژوهش نشان داد پاره ای از ابعاد سبک زندگی بیماران مبتلا به قلبی - عروقی از جمله عادات غذایی در سطح متوسط، سطح استرس خوب، فعالیت فیزیکی و ورزش ضعیف می باشند. لذا از نتایج پژوهش حاضر می توان در حیطه های گوناگون پرستار ی از جمله آموزش پرستاری، مدیریت خدمات پرستاری و پژوهش در جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک غذایی، بیماری های قلبی، عروقی
  • مجید خاری آرانی، حمید آسایش، زهرا علی اکبرزاده آرانی، علی زارع سروی صفحه 955
    پیش زمینه و هدف
    هدف از تحقیق حاضر یافتن پاسخی برای این پرسش است که آیا بین معلمان دانش آموزان عادی و معلمان دانش آموزان استثنایی از نظر سلامت روانی تفاوت وجود دارد یا خیر؟
    مواد و روش ها
    طرح تحقیق به روش علی مقایسه ای است. آزمودنی های این پژوهش متشکل از 35 نفر از معلمان دانش آموزان استثنایی و 51 نفر از معلمان دانش آموزان عادی مدارس ابتدایی شهرستان زرین شهر اصفهان بودند که به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزار به کار گرفته شده یک مقیاس 28 سوالی GHQ28 است.
    یافته ها
    یافته های آماری نشان داد که به طور کلی بین سلامت روانی معلمان دانش آموزان استثنایی و معلمان دانش آموزان عادی تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0 P<). همچنین نتایج موجود نشان می دهد که بین میانگین سلامت روانی معلمان مدارس دانش آموزان استثنایی بر اساس تحصیلات تفاوت وجود دارد به این معنا که F به دست آمده در مورد تحصیلات و کل آزمون در سطح (05/0 P<) معنی دار است، اما از نظر سن و سوابق خدمتی تفاوت معنی داری بین گروه ها بدست نیامد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که معلمان دانش آموزان استثنایی نسبت به معلمان دانش آموزان عادی از سلامت روانی برابری برخوردار هستند و در این میان هر چه سطح تحصیلات معلمان دانش آموزان استثنایی بیشتر شود وضعیت بهداشت روانی آن ها نیز بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، معلمان دانش آموزان استثنایی، معلمان دانش آموزان عادی
  • علیرضا قلعه ای صفحه 961
    پیش زمینه و هدف
    پیشرفت و توسعه سازمان ها و موسسات در گرو ارتقای سطح دانش، مهارت، رفتار و بینش منابع انسانی است. بر همین اساس، اکثر سازمان ها، دوره های آموزشی برای کارکنان خود برگزار می کنند. هدف اصلی تحقیق حاضر، حصول نتایجی برای ارتقاء کیفیت و کمیت دوره های آموزشی تخصصی و نهایتا افزایش میزان اثربخشی این دوره ها می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی است. جامعه آماری شامل کارشناسان پرستاری بیمارستان های وابسته به سازمان تامین اجتماعی در شهر تبریز است که شامل بیمارستان های استاد عالی نسب و 29 بهمن می باشند. روش تحقیق ترکیبی (کمی کیفی) انتخاب گردید. در این تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده که روایی آن از طریق پیش آزمون، بررسی و تایید گردید. برای تکمیل و تصحیح یافته های پرسشنامه از روش مصاحبه استفاده شد و نهایتا با استناد به بررسی اسناد و مدارک در دو جهت اطمینان و کاربردی تر شدن یافته های تحقیق بهره گرفتیم.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که عدم نیازسنجی صحیح باعث همپوشانی کم برنامه های آموزشی با نیازهای آموزشی پرستاران گردیده و باعث کاهش اثربخشی دوره های آموزشی شده است ولی در مواردی که برنامه آموزشی هماهنگ با نیازهای آموزشی پرستاران بوده است، تطابق نیاز با محتوای آموزشی وجود داشته و اثربخشی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، اثربخشی آموزشی، استانداردهای آموزشی، برنامه ریزی آموزشی، نیازسنجی آموزشی، محتوای آموزشی
  • لیلی رستم نیا، عزت پاریاد، حمید آسایش، وحید قنبری صفحه 971
    پیش زمینه و هدف
    تصمیم گیری بالینی یک فرآیند تفکری انتقادی است که به عنوان بخشی اساسی از اعمال پرستاری پذیرفته شده است. تصمیم گیری موثر نیاز به مهارت های فنی و دانش حرفه ای و قضاوت بالینی دقیق دارد. عوامل متعددی بر تصمیم گیری موثر است. هدف از انجام این مطالعه تعیین شدت اثر عوامل موثر بر تصمیم گیری بالینی پرستاران می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی_تحلیلی مقطعی در میان پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر رشت انجام شده است. 193 پرستار به شیوه نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. سپس شرکت کنندگان چک لیست متغیرهای دموگرافیک و پرسشنامه عوامل موثر بر تصمیم گیری را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    بیش از 80درصد شرکت کنندگان اثر تحصیلات، سابقه کار بالینی و مدت زمان حضور در بخش فعلی را بر هر سه حیطه تصمیم گیری بالینی زیاد می دانستند. سن و تمایل به ادامه کار در بخش فعلی، از نظر بیش از 70درصد افراد، تاثیر زیادی بر تصمیم گیری شان دارد. همچنین جنس، تاهل و وضعیت استخدام کمترین نظر را در مورد تاثیر زیاد بر تصمیم گیری بدست آوردند.
    بحث و نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه می توان پیشنهاد کرد تا استراتژی هایی برای ارتقاء کیفیت آموزش(در طول مدت تحصیل در دانشگاه و دوره های آموزش مداوم) و استفاده از پرستاران با تجربه به منظور کمک به پرستاران کم تجربه به منظور گرفتن تصمیم های بالینی بهتر اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری بالینی، پرستار، عوامل موثر
  • طوبا حسینی عزیزی، فرزانه حسن زاده، حبیب الله اسماعیلی، محمدرضا احصایی، مینا مسعودی نی صفحه 977
    پیش زمینه و هدف
    خانواده جزء لاینفک فرآیند درمان و سلامتی بیمار بخش مراقبت های ویژه است. علی رغم شواهد کافی اثرات مثبت شرکت خانواده در برنامه مراقبتی بیمار، هنوز حضور خانواده در بخش مراقبت های ویژه مورد تردید می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر حضور حمایتی خانواده بر بهبودی بیماران ضربه مغزی بخش مراقبت های ویژه صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی شده، روی60 بیمار ضربه مغزی بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان امدادی کامیاب مشهد صورت گرفت. مداخله به شکل انجام مراقبت های اولیه بیمار توسط عضو منتخب خانواده در شش روز اول پذیرش بیمار بود. از نمره«آپاچی دو» به عنوان معیار بهبودی بیمار استفاده و داده ها توسط SPSS ویرایش 5/11 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج آزمون t مستقل، بین میانگین نمره«آپاچی دو» روز اول در دو گروه تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (838/0 P =)اما میانگین نمره آپاچی دو بیماران گروه مداخله در روز ششم کاهش بیشتری نسبت به گروه کنترل نشان داد(005/0 P=). بین جنس مونث خانواده و تغییرات نمره «آپاچی دو» بیماران در گروه مداخله رابطه معنی دار آماری یافت گردید (006/0 P=).
    بحث و نتیجه گیری
    حضور حمایتی خانواده در بخش مراقبت های ویژه، روند بهبود بیمار را تسریع می کند. رفع نگرانی های موجود در بین پرستاران و اصلاح باورهای ایشان در این خصوص می تواند زمینه را برای استفاده از مزایای حضور خانواده فراهم آورد.
    کلیدواژگان: بهبودی بیمار، بخش مراقبت های ویژه، خانواده، آپاچی دو
  • زهرا سادات منظری، فاطمه محدث اردبیلی*، مهری بزرگ نژاد صفحه 988
    پیش زمینه و هدف

    سوختگی دست ها عاملی شایع و قابل ملاحظه در ایجاد ناتوانی های مزمن می باشد چرا که اغلب باعث بروز اختلالات عملکردی چون اشکال در انجام حرکات طبیعی و اختلال در محدوده حرکات طبیعی دست می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش مراقبت از دست ها بر اختلالات عملکردی آن ها در بیماران مبتلا به سوختگی دست انجام شده است.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک تحقیق تجربی(کارآزمایی بالینی) است، عامل مداخله آن آموزش مراقبت از دست و دارای گروه آزمون و شاهد می باشد که به صورت تصادفی و به تعداد 60 نمونه انتخاب شدند. نمونه های پژوهش کلیه مبتلایان به سوختگی درجه دو و سه در سطح دست ها با درصد سوختگی کلی (45%) می باشند که تحت اجرای برنامه طراحی شده در زمینه مراقبت از دست های مبتلا به سوختگی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مشتمل بر یک چک لیست مشاهده ای مربوط به تعیین عملکرد طبیعی انگشتان و مچ دست ها و یک پرسشنامه در مورد اطلاعات دموگرافیک بیماران می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از برنامه SPSS تحت برنامه ویندوز انجام شد.

    یافته ها

    آزمون آماری یو من ویتنی در سطح معنی داری 5درصد نشان داد اجرای برنامه آموزشی مراقبت از دست سوخته بر عملکرد دست ها در زمینه توانایی نوشتن، بلند کردن لیوان،غذا خوردن به وسیله قاشق، چیدن روی هم قوطی های کبریت، جابجا کردن لیوان پر از آب، و چیدن مکعب ها بر روی هم موثر است. ولی از نظر توانایی برگرداندن لیوان اختلاف آماری معنی دار بین دو گروه شاهد و آزمون مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش مدون مراقبت از دست ها و اجرای آن بر عملکرد دست سوخته در بیماران مبتلا به سوختگی موثر است و لازم است پرستاران در مراقبت از این بیماران به این امر توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: سوختگی دست، اختلالات عملکردی دست، آموزش مراقبت از دست ها
  • شهریار سخایی، حسین متعارفی، عبدالله خرمی مارکانی، زینب حبیب پور، علیرضا نفعی صفحه 998
    پیش زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیز در معرض عوامل تنش زای مختلفی قرار دارند که باعث تغییر در سبک زندگی و به کارگیری روش های تطابقی جدید می شود. هدف این مطالعه تعیین عوامل تنش زا و شیوه های تطابقی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه تحت همودیالیز بود.
    مواد و روش کار
    نمونه پژوهش این مطالعه توصیفی- همبستگی را 69 نفر بیمار تحت همودیالیز شهرستان خوی تشکیل می دهند که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه «عوامل تنش زای همودیالیز» و «سازگاری جالوویک» بود. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی توسط نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    طبق نتایج، عوامل تنش زای نقص در انجام فعالیت های روزمره زندگی، تحمل هزینه های مالی، خستگی، احساس درد، زندگی وابسته به ماشین دیالیز و محدودیت مصرف غذا و میوه بیشترین میانگین را داشتند و اکثر واحدها از توکل بر خدا، حمایت خانواده و دوستان به عنوان روش های تطابقی موثر استفاده کردند. بین شغل، داشتن بیماری زمینه ای و سطح درآمد با عوامل تنش زا تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه بیماران تحت همودیالیز در تناسب با عوامل تنش زا با توجه به تفاوت های فردی در موقعیت های مختلف از مکانیسم های تطابقی موثر استفاده کرده اند که می تواند برای کادر پرستاری راهنمای مراقبتی مناسب باشد.
    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، عوامل تنش زا، شیوه های تطابقی، همودیالیز
  • زهره شانظری، سید محمد مرندی، حسینعلی مهرابی صفحه 1006
    پیش زمینه و هدف
    مولتیپل اسکلروزیس یا ام. اس. یک بیماری مزمن و ناتوان کننده ی سیستم عصبی است که میلین سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) را تخریب می کند و از مهم ترین بیماری های تغییردهنده ی زندگی فرد، به ویژه در سنین جوانی می باشد که باعث افت شدید سطح کیفیت زندگی بیماران مبتلا شده و به تدریج افراد را به سمت ناتوانی پیش خواهد برد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ورزش در آب به مدت 12 هفته بر بهبود کیفیت زندگی بیماران ام. اس. می باشد.
    مواد و روش ها
    نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق نیمه تجربی است، لذا از میان بیماران زن مراجعه کننده به درمانگاه ام. اس. بیمارستان کاشانی اصفهان، 38 نفر به عنوان نمونه با درجه ی بیماری 0 تا 5/4 میانگین مدت بیماری 2 ± 8 سال و دامنه ی سنی 20 تا 40 سال انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات ورزش در آب و کنترل تقسیم شدند. برنامه ی تمرینات برای گروه های آزمایش، 12 هفته، هفته ای سه جلسه، جلسه ای یک ساعت بود. کیفیت زندگی بیماران قبل از و پس از تمرینات با پرسشنامه ی کیفیت زندگی (WLFOQOL-BREF) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از 30 نفر از افراد مورد مطالعه، با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس و میانگین های تعدیل شده انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمرات کیفیت زندگی آزمودنی های گروه های پژوهشی با یکدیگر معنی دار می باشد (05/0 p<). لذا می توان گفت که مداخله ورزش در آب به مدت 12 هفته باعث افزایش معنی دار کیفیت زندگی آزمودنی ها در مرحله پس آزمون شده است.
    بحث و نتیجه گیر ی: اجرای ورزش در آب باعث بهبود کیفیت زندگی بیماران ام. اس. می شود. لذا انجام این تکنیک به عنوان یک روش موثر و مقرون به صرفه در هزینه و زمان و همچنین داشتن قابلیت یادگیری و اجرای آسان به بیماران توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، زنان، ورزش در آب، کیفیت زندگی
  • فردین مهرابیان، رقیه ولی پور، پریسا کسمایی، زهرا عطرکار روشن، مرجان مهدوی روشن صفحه 1015
    پیش زمینه و هدف
    کم خونی فقر آهن شایع ترین مشکل تغذیه ای در سراسر جهان است و بیش از 30درصد مردم جهان مبتلا به کم خونی هستند و دختران نوجوان یکی از گروه های آسیب پذیر هستند. این مسئله مصرف ناکافی آهن غذایی، سوء تغذیه عمومی یا آهن کم موجود در رژیم غذایی را نشان می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت و رفتار تغذیه ای پیشگیری از کم خونی فقر آهن در دانش آموزان دختر دبیرستانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی مقطعی است که بر 100 دانش آموز سال دوم دبیرستان که از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند در بهار 1392 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه و انجام آزمایشات خونی بود. با کسب رضایت کتبی والدین از هر دانش آموز، مقدار 2 سی سی نمونه خون ناشتا برای اندازه گیری شاخص خونی و فریتین گرفته شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS18 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین هموگلوبین 03/1 ± 35/12گرم درصد و هماتوکریت 84/2 ± 90/36 درصد و فریتین 22/18±6/28میکروگرم در لیتر می باشد و شیوع کم خونی 33 درصد (هموگلوبین کمتر از 12)، فقر آهن 28 درصد و کم خونی فقر آهن 15 درصد بود. 60درصد دانش آموزان از آگاهی متوسط و 27 درصد از عملکرد خوبی برخوردار بودند. وضعیت نگرش اکثریت آنان به رفتارهای تغذیه ای نیز در حد متوسط بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت و شیوع کم خونی بدست آمده در این پژوهش، مشکل بهداشت همگانی در حد متوسط ارزیابی می شود و انجام اقدامات مناسب مانند برگزاری جلسات آموزشی جهت افزایش آگاهی نگرش و رفتار تغذیه ای پیشگیری از کم خونی فقرآهن امری ضروری و قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: پیشگیری، رفتار تغذیه ای، کم خونی فقرآهن، دختران دبیرستانی
  • یوسف وارسته مقدم، مجید صادق فرد، سید حسین محمدی صفحه 1024
    پیش زمینه و هدف
    پرستاران بخش های روان پزشکی با تنش های متعددی روبرو می باشند. لذا به کارگیری روش های سازگاری مناسب جهت کاهش اثرات مخرب آن ضروری به نظر می رسد. از این رو تحقیقی با هدف تعیین تنش های محیط کار و روش های سازگاری با آن ها در پرستاران بخش های روان پزشکی (حاد، مزمن، اورژانس- دفتر پرستاری) مرکز آموزشی- درمانی رازی شهر تبریز انجام گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی می باشد که با شرکت 104 پرستار شاغل در بخش های روان پزشکی انجام گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه مشتمل بر اطلاعات فردی، تنش های پرستاران بخش های روان پزشکی، و روش های سازگاری با تنش در پرستاران بخش های روان پزشکی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS.17 و جهت پاسخ به سوالات پژوهش از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس، تعقیبی توکی و تی- تست استفاده گردید.
    یافته ها
    دستمزد پایین، تهدیدات از طرف بیماران و همراهان، نبود امنیت کافی در بخش از جمله شایع ترین تنش های پرستاران بخش های روان پزشکی بودند. پرستاران بخش های حاد تنش شغلی بالاتری نسبت به پرستاران سایر بخش ها تجربه می کردند که این اختلاف در پرستاران بخش های مزمن معنی دار بود (02/0=p). بجز متغیر جنسیت ارتباط معنی داری ما بین سایر متغیرهای فردی با تنش شغلی مشاهده نشد. بطوریکه پرستاران مرد تنش شغلی بالای معنی داری در مقایسه با پرستاران زن تجربه می کردند (05/0 p<). اکثر پرستاران با خود باوری، تلاش در جهت افزایش دانش و تجربه، و تکیه بر توانایی ها سعی در سازگاری با تنش ها داشتند. استفاده از روش های عاطفی محور در پرستاران بخش های حاد، استفاده از روش های مسئله مدار در پرستاران بخش های مزمن بیشتر از سایر بخش ها گزارش گردید. به کارگیری روش های انحراف فکر- توجه و برخورد هیجانی در پرستاران زن نسبت به پرستاران مرد بیشتر بود. که فقط در مورد روش انحراف فکر- توجه اختلاف معنی داری بدست آمد(04/0=p).
    بحث و نتیجه گیری
    به کارگیری روش های عاطفی محور در پرستاران بخش های حاد که سطوح بالایی از تنش های شغلی را تجربه می کردند با اکثر مطالعات (داخلی و خارجی) مطابقت داشت. آموزش روش های پیشگیری، مدیریت و روش های سازگاری مناسب با تنش های وارده به کارکنان مخصوصا پرستاران بخش های روان پزشکی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پرستاران، بخش های روان پزشکی، تنش شغلی، روش های سازگاری
  • فریده یغمایی، سحر مهاجری صفحه 1033
    پیش زمینه و هدف
    امروزه کیفیت زندگی افراد در جوامع امروزی اهمیت بسیاری دارد و این امر با توجه به شرایط زندگی می باشد. لذا کیفیت زندگی هر فرد متفاوت از فرد دیگر می باشد که می توان توسط آن، تجربه ی زندگی افراد را مورد بررسی قرار داد. کیفیت زندگی مادران کودکان با نیازهای ویژه، از موضوعات مهم می باشد. هر اندازه کیفیت زندگی مادر پایین باشد، مشکلات روانی و جسمانی او بیشتر خواهد بود. هدف از انجام این پژوهش، تبیین ادراک مادران دارای کودک با نیازهای ویژه درباره کیفیت زندگی خود بوده است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر مصاحبه است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، مادران دانش آموزان مشغول به تحصیل در مدارس استثنایی استان زنجان بودند، که انتخاب مشارکت کنندگان به صورت مبتنی بر هدف و گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام شد. تعداد مشارکت کنندگان بر اساس دستیابی به اشباع داده ها، 13 نفر بوده است. داده های پژوهش با روش تحلیل محتوای قراردادی تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش، مفهوم کیفیت زندگی مادران دارای کودکان با نیازهای ویژه در 8 درون مایه دسته بندی شد. این درون مایه ها شامل ابعاد کلی رضایت از زندگی، روانی، اقتصادی، مذهبی، روابط با خانواده و دوستان، روابط اجتماعی، شرایط جسمانی و رضایت از زندگی زناشویی می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    کیفیت زندگی مادران دارای کودک با نیازهای ویژه (به دلیل مشکلات ناشی از فرزندشان) از سطح پایینی برخوردار است؛ بنابراین، جهت کاهش ابعاد منفی موجود در زندگی این مادران، تشکیل جلسات مشاوره درمانی برای این مادران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کودک با نیازهای ویژه، مادران دارای کودکان با نیازهای ویژه
|
  • Ha Abedi, S. Bik Mohammadi, Gh Abdeyazdan, H. Nazari Page 944
    Background and Aims
    Cardiovascular and heart disease are the leading cause of morbidity and mortality in many countries، including Iran. Plenty of evidences demonstrated that there is a link between lifestyle as an important factor in determining prognosis، progression and recurrence of the disease. This study was conducted to determine the patient''s lifestyle after hospital discharge.
    Materials and Methods
    This is a descriptive، cross sectional study in which 385 patients discharged with heart disease were selected by convenience sampling. Data collection was done by interviews and a preset questionnaire that consisted of two parts of graphic information، and another part which is related to lifestyle questions which have been studied in five categories of nutrition، physical activity، smoking، alcohol، sleep patterns، and stress. The collected data were analysed by using SPSS software.
    Results
    The results confirms that the highest percentage of samples (41. 1%) have a moderate lifestyle. Regarding nutrition، 5. 54% has average eating style after hospital discharge. In the context of physical mobility، 35. 9% have low physical activity، and the highest of samples (52. 7%) have had very good lifestyle in the context of smoking. Also 5. 45% of samples have a good lifestyle in sleep patterns، and 2. 33% of the patients have low stress levels (good).
    Conclusion
    The results showed that some aspects of life in patients with - coronary heart disease are moderate including eating habits، stress levels، but it was weak in physical activity. The results can be used in various areas of nursing including nursing education، nursing management and community health research.
    Keywords: Lifestyle, Heart disease, coronary
  • M. Khari Arani, H. Asayesh, Z. Aliakbarzadeh Arani, A. Zareh Sarvi Page 955
    Background and Aims
    The purpose of this study is to determine the difference between normal student''s teachers and teachers of exceptional students، from mental health standpoint.
    Materials and Methods
    The study design is a comparative، cause and affect one. The study subjects consisted of 35 teachers of exceptional students and 51 normal student''s teachers in primary schools on Zarinshahr، Isfahan. The subjects were selected randomly. The questionnaire consisted 28 questions، GHQ28.
    Results
    Statistical analysis showed that in general there is no significant difference (p<0/05) between the mental health of exceptional student and normal student''s teachers. The results also showed that concerning the teacher’s education، there is a significant difference (p<0/05) between the two groups. Age، and years of service didn’t show significant difference between the two groups.
    Conclusion
    This study showed that teachers of exceptional students and normal student''s teachers share the same mental health. Level of education has a positive effect on the mental health status of the teachers of exceptional students.
    Keywords: M ental health, teachers of exceptional students, normal student's teacher
  • A.Ghaleei Page 961
    Background and Aims
    Promotion and development of organizations and institutes depends on the development of knowledge، skill، behavior، and human source attitude. According to this، most of organizations hold training programs for their personnel، so the performance of each program needs attention. The principle goal of this research was to enhance the quantity and quality of professional training programs، and finally to increase the effectiveness of this programs.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive study. The research population was the nurses working in Tabriz Social Security Organization Hospitals namely Professor Alinasab، and 29th Bahman hospitals. The mixed research method (qualitative and quantities) was chosen to carry out the study. A questionnaire was used to do the study، the validity of which has been confirmed by pre-examination. In order to complete and correct the result of questionnaire، the researcher used interview method to ensure the result of research.
    Results
    The result of research showed that because of the lack of correct need assessment، there is no correct correspondence of the programs with the needs of the nurses، which in turn decreases the effectiveness of the programs.
    Conclusion
    Whenever the programs were matched with the needs of the nurses، its effectiveness has increased as well.
    Keywords: In, service training, Training effectiveness, Training standards, Training planning, training needs assessment, training content
  • L. Rostamniya, E. Pariyad, H. Asayesh, V. Ghanbari Page 971
    Background and Aims
    Clinical decision-making is a critical thinking process which is accepted as an essential part of nursing practice. Effective decision-making needs professional skills and knowledge and accurate clinical judgment. Several factors may influence on clinical decision-making. This study has been conducted to assess intensity of effective factors on clinical decision-making.
    Materials and Methods
    This cross-sectional descriptive study was carried out among educational hospital nurses of Rasht City. 193 nurses were selected by a stratified random sampling method. Respondents filled a demographic checklist and a researcher-conducted questionnaire on effective factors on clinical decision-making. Data were analyzed by SPSS16 software.
    Results
    More than 80% of the participants selected education، job experience and working in present ward. About 70% believed age and tendency to work in present ward has high impact on their clinical-decision making. Less than half of them rated marriage with low effect.
    Conclusion
    Based on the findings of this study، designing strategies to improve education quality (in university and continues education courses) as well as assigning experienced nurses to help novice nursing staff make better clinical decisions could be recommended.
    Keywords: Clinical, decision, Nurse, Effective factors
  • T. Hoseini Azizi, F. Hasanzadeh, H. Esmaily, Mr Ehsaee, M. Masoudynia Page 977
    Background and Aims
    The family is an integral part of the treatment process and patient safety in intensive care units. Despite evidence of positive effects of family participation in patient care، the family presence in intensive care unit is still under question. Therefore this study performs to investigate the effect of family’s supportive presence on the recovery of patients with brain injury in intensive care unit.
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial was conducted on 60 patients with brain injury hospitalized in the intensive care unit in Kamyab Mashhad hospital. Intervention was patient''s primary care by members of the family in the first 6 days of admission. «Apache II” used as recovery scale، and the data were analyzed by SPSS version 11. 5.
    Results
    Based on the results of the independent t test، there was no statistically significant difference between the two groups in the mean of» Apache II” on the first day (p=0. 838). But the mean of «Apache II” score of patients in the intervention group showed greater reductions in sixth day than the control group (p=0. 005). Statistically significant correlation was found between female family member and change in»Apache II” scores in the intervention group (p=0. 006).
    Conclusions
    Family’s supportive presence in the intensive care unit will speed up the patient’s recovery process. Existing concerns among nurses، and revising their beliefs about this، can provide the context for using the benefit of the family presence.
    Keywords: Patient's Recovery, Intensive Care Unit, Family, Apache II
  • Z. Sadat Manzari, F. Mohaddes Ardebili, M. Bozorgnejad Page 988
    Background and Aims

    Hand burn is the common and considerable cause of chronic disabilities، because it mostly causes functional disorders as abnormal movements in the hands. The aim of this study was to examine the effect of education on burn hand caring in patients admitted to Shahid Motahari Hospital.

    Materials and Methods

    This is an experimental study (clinical trial) conducted on sixty burn patients. The subjects was randomly assigned into experimental and control groups. The samples were hand burn patients who had 45% total burn surface with 1 or 2 degrees. Experimental group was assessed before intervention of educational requirement، then a systematic education program was implemented into the subjects of both groups. They were tested on discharge by Jebson hand function tool. The data were analyzed with SPSS version 10.

    Results

    Majority of patients'' were male with 15-25 years old، primary education، village resident، and low level economic status. The most referred cause of burning was benzene with total burn surface of %45- 36%. According to the results of Manwitny Test، there was a significant difference between the two groups in hand function after intervention concerning the abilities like writing، glass lifting، eating by spoon، matchbox arrangement، moving a water glass، and cube setting. But Manwitny Test doesn''t indicate any statistically significant difference between the two groups in glass reversing.

    Conclusion

    The researchers suggest implementing program package about hand burn to reduce the functional problems of the hand after burning. So it recommends the nurses to pay more attention to education in caring of these patients.

    Keywords: Hand burn, hand rehabilitation, hand education, burn patients
  • Sh Sakhai, H. Motarefi, A. Khorami Markani, Z. Habibpor, Ar Nafei Page 998
    Background and Aims
    End stage renal diseases patients under hemodialysis have many stressors that causes change s in their life style which demans the new coping mechanisms. The aim of this study was to determine the frequency of stressors and coping mechanisms in end stage renal diseases patients under hemodialysis.
    Materials and Methods
    In this descriptive- correlational study، 69 ESRD patients under hemodialysis were included randomly in the study in Khoy city. Data gathering instruments were «hemodialysis patients questionnaire» and «Chaluvik coping questionnaire». Data were analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS V16.
    Result
    According to the findings، d efect in ADL، bearing the disease expenditure، fatigue، pain feeling، dependency to hemodialysis machine and food and fruit restricted diet have the high est mean scores. The majority of subjects stated that rel ying on God، taking support from their family and friends were effective in their coping mechanisms. We found significant relations among job، antecedent diseases، income rate، and stressors mean scores.
    Conclusion
    In this study، patients under hemodialysis used suitable coping strategies according to the type of stressors as well as individual differences. It could be a proper caring guidline for nursing staff.
    Keywords: Chronic Renal Failure, Stressors, Coping Strategies, Hemodialysis
  • Z. Shanazari_S. M Marandi_Ha Mehrabi Page 1006
    Background and Aims
    Multiple sclerosis is a chronic and debilitating nervous system in which the myelin of the central nervous system (brain and spinal cord) is destroyed. The disease is one of the major reasons of life change، especially at youngsters that can cause the loss of the quality of life in patients. This study tries to investigate the effects of aquatic training (for 12 weeks) on the quality of life of women with MS.
    Materials and Methods
    The research methodology was quasi-experimental applied research. From among the female patients referred to Kashani MS clinic، 38 women with MS (0 4/5; 8 ± 2 years disease; 20-40 years old) selected as a sample of research، and they were randomly assigned to and control group. Training program for aquatic group included one hour sessions as long as three sessions a week for 12 weeks. Patients'' quality of life was measured using WLFOQOL-BREF test، before and after exercise. Data analysis is done by using descriptive statistics as well as analysis of covariance and comparisons of adjusted averages.
    Result
    The scores of quality of life of the experimental groups are significantly different (P < 0. 05). Therefore، it can be said that aquatic training interventions can significantly increase the quality of life of the examinees in the post-experiment stage.
    Conclusion
    Aquatic training can improve quality of life in MS patients. We recommend this technique as an effective and economical method both in cost and time.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Women, Aquatic Training, life quality
  • F. Mehrabian, R. Valipour, P. Kasmaei, Z. Atrkar Roshan, M. Mahdavi Roshan Page 1015
    Background and Aims
    Iron deficiency anemia is the most common nutritional problem in the world، and more than 30% of the world population are suffering from anemia. Teenager girls are one of the vulnerable groups. This problem shows the inadequate intake of dietary iron، general malnutrition or low iron intake in the diet. This study aims to examine the nutritional status of iron deficiency anemia in high school female students.
    Materials and Methods
    In this cross- sectional study، 100 female students from high schools were selected by multi-stage random selection in 2013. Tools for data collection were questionnaires، and blood tests that were taken by their written consent from their parents. 2 ml blood sample was taken for blood measurement، and serum ferritin. The collected data were analyzed using statistical software SPSS18.
    Result
    The mean of Hemoglobin was 12/35 ± 1/03، HCT 36/90 ± 2/84، and ferritin 28/6 ± 18/22. Prevalence of anemia was 33%، iron deficiency anemia was 15% and iron deficiency was 28%. Sixty percent of students had medium knowledge and 27% of the participants had good practice، and their attitudes toward nutritional behavior was moderate.
    Conclusion
    According to the WHO classification، and according to the findings of this study، this public health problem is assessed as moderate. Appropriate measures such as training sessions to increase knowledge، changing the people’s attitude، is necessary to prevent iron deficiency anemia.
    Keywords: Nutritional behavior, Iron deficiency, Anemia, High School Girls
  • Y. Varastehmoghaddam_M. Sadeghfard_S. H Mohammadi Page 1024
    Background and Aims
    P sychiatry units’ nurses are faced with several tensions. Therefore، using proper coping methods for reducing their aggravating effects seems necessary. A survey with the purpose of evaluating the received stress، coping strategies in nurses who are working in psychiatry units of Razi educational and health center is carried out.
    Materials and Methods
    This survey was a descriptive-analytical study which is carried out with 104 participants of nurses. Data gathering methods was consisted of four questionnaires: Personal information، Devillers،Carson and Leary Stress Scale Questionnaire، Psychnurse Methods of Coping Questionnaire. For analyzing the data SPSS. 17 is used. In order to answer the research’s questions pearson correlation، Tukey and Regression step by step، variance tests، t-test exam analytical were being used.
    Results
    Low payment; threats from patients and attendants، lack of enough safety were common causes of stress among nurses in psychiatry wards. Acute units nurses were experiencing relatively more stress than other units’ nurses in which this difference was more significant in chronic units (p=0/02). There were no significant relation between other individual variables with job stress except the sex variable. In a manner that male nurses have experienced more high significant stress in comparison with female ones (p<0/05). Most nurses are trying to adaptation with these tensions by believing in and feeling good about myself; increasing knowledge and experience and relying on their abilities. Using emotional base coping for nurses in acute units and using problem base coping in chronic units is reported more than other units. Employing focus diverting thought-attention and emotional conflict in female nurses were more than male ones، in which significant difference were obtained in just thought-focus diversion (p=0/04).
    Conclusion
    E mploying emotional base coping for acute wards’nurses، who were experiencing high levels of tensions، were according to the studying (foreign and national). educating preventive practices، management and coping with received stress is recommended for employees، especially psychiatry wards’ staffs.
    Keywords: Nurses, Psychiatry Wards, Job Stress, Coping methods
  • F. Yaghmaei, S. Sahar Page 1033
    Background and Aims
    Quality of life (QOL) is important in today''s society. By QOL، the people’s experience of life could be measured. Quality of life of mothers with children with special needs is the focus of this study. If QOL of mothers of children with special needs is low، the children’s mental and physical problems would be high. The aim of this study was to explore the perceptions of mothers of children with special needs about their quality of life.
    Materials and Methods
    The study was done by interviewing. In this study، mothers of students attending schools in the Zanjan province were participated، and the selection was based on aim of the study، and the data was collected by using semi-structured interviews. Number of participants according to data saturation، was 13 mothers. The data were analyzed using conventional content analysis.
    Result
    In this study، the qualities of life of mothers of children with special needs were classified into eight themes. These themes include; overall dimensions of life satisfaction، psychological، economic، religious، family and friends، social، physical conditions، and life marital satisfaction.
    Conclusion
    The quality of life of mothers of children with special needs (due to the problems of child) has a low level. Therefore، to reduce the negative aspects of at the lives of these mothers، counseling and therapy sessions is highly recommended.
    Keywords: Quality of life, Children with special needs, Mothers of children with special needs