فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن احمدی طهور سلطانی*، رضا کرمی نوری، حسن احدی، علیرضا مرادی صفحه 1
    هدف این پژوهش ارائه ی یک مدل علی جهت تبیین امیدواری با استفاده از مدل سازی معادله ساختاری در نمونه ای از دانشجویان ایرانی بود. به همین منظور نمونه ای 379 نفری از دانشجویان دانشگاه های شهر همدان به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های امیدواری سیمسون، مقیاس خودکارآمدی شرر و همکاران، مقیاس سبک های دلبستگی بزرگسالان، مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراک شده، شاخص ارزشمندی زندگی (معناداری زندگی) و پرسشنامه ی جهت گیری هدف پاسخ دادند. ابزار قبل از برازش مدل اصلی از نظر ویژگی های روان سنجی از طریق روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد بررسی قرار گرفتند. در مدل طراحی شده سبک های دلبستگی، معناداری زندگی و حمایت اجتماعی متغیر نهفته برونزاد (مستقل)، خودکارآمدی و جهت گیری هدف تسلطی متغیرهای نهفته میانجی و امیدواری متغیر نهفته درونزاد (وابسته) در نظر گرفته شدند. یافته ها نشان داد که به طور کلی مدل فرضی با داده ها برازش دارد. همچنین نتایج نشان داد که مولفه های حمایت اجتماعی و معناداری زندگی به طور مستقیم و غیر مستقیم، مولفه ی دلبستگی ایمن به طور مستقیم و مولفه ی دلبستگی نا ایمن اجتنابی به واسطه ی متغیر میانجی خودکارآمدی با امیدواری رابطه ی معنادار دارند. در مجموع متغیرهای پیشنهاد شده برای تبیین امیدواری، روی هم توانستند 46/0 از واریانس امیدواری را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: امیدواری، سبک های دلبستگی، ارزشمندی زندگی، حمایت اجتماعی، جهت گیری هدف، خودکارآمدی
  • حمیده قائدی فر*، محمد سعید عبدخدایی، حمیدرضا آقا محمدیان شعرباف صفحه 11
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی احساس انسجام روانی در رابطه ی سبک های دلبستگی با خودتنظیمی دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان دختر پایه ی دوم و سوم متوسطه شهرستان کازرون در سال تحصیلی 91-90 به تعداد 1319نفر بود، که 255 نفر به عنوان نمونه، با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل؛ پرسشنامه ی سبک دلبستگی هازن و شیور، پرسشنامه ی خودتنظیمی و مقیاس تجدید نظر شده ی احساس انسجام فلنسبرگ بود. داده ها با بهره گیری از روش های همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار 16spss و Liseral مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که سبک دلبستگی ایمن و خودتنظیمی با میزان احساس انسجام روانی رابطه ی مستقیم و معنادار، و سبک دلبستگی دوسوگرا با احساس انسجام روانی و خودتنطیمی رابطه ی منفی و معنادار دارند.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، سبک دلبستگی، احساس انسجام روانی، دانش آموزان
  • مرتضی عندلیب کورایم*، مجید محمود علیلو صفحه 20
    این پژوهش با هدف پیش بینی اختلال خودبیمار انگاری بر اساس صفات شخصیتی انجام شده است. به این منظور تعداد 234 نفر از افراد مراجعه کننده به خانه های سلامت شهرداری تهران، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر، دو پرسشنامه ی خودبیمارانگاری اهواز و پرسشنامه ی شخصیتی NEO فرم کوتاه بود. نتایج همبستگی نشان داد که خودبیمارانگاری با روان رنجورخویی دارای همبستگی مثبت، و با سازگاری و برون گرایی دارای همبستگی منفی می باشد؛ همچنین این متغیر با دو صفت وجدانی بودن و انعطاف پذیری، هیچ گونه ارتباط معناداری نداشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که در حالت کلی، صفات شخصیتی قادر به پیش بینی خودبیمارانگاری می باشند، که در این بین فقط سهم دو صفت روان رنجورخویی و سازگاری در پیش بینی خودبیمارانگاری معنادار است.
    کلیدواژگان: خودبیمارانگاری، شخصیت، روان رنجورخویی، سازگاری، برون گرایی، انعطاف پذیری، وجدانی بودن
  • ملاحت امانی، اسماعیل شیری*، مصطفی ولی پور، ولی شیری صفحه 29
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش حساسیت به اضطراب و نظم جویی شناختی هیجان در اضطراب و افسردگی بود. ابتدا از میان 300 نفر مرد داوطلب شرکت در مطالعه، بر اساس نمرات شان در مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس، تعداد41نفر که در مولفه ی افسردگی DASS نمره ی یک انحراف معیار بالاتر از میانگین نمونه بودند، در گروه افسرده و تعداد 52 نفر که در مولفه ی اضطراب DASS نمره ی یک انحراف معیار بالاتر از میانگین نمونه بودند، در گروه مضطرب و به طور تصادفی تعداد 60نفر که نمرات بالایی نداشتند، در گروه بهنجار قرار گرفتند. سپس آنها فرم کوتاه پرسشنامه ی نظم جویی شناختی هیجان و مقیاس حساسیت به اضطراب را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با روش های همبستگی پیرسون و تحلیل تشخیصی به روش گام به گام انجام شد.نتایج نشان داد که برای طبقه بندی افراد در هر کدام از گروه ها، حساسیت به اضطراب، ارزیابی مثبت، تمرکز مجدد مثبت، فاجعه سازی، سرزنش خود و دیگران، سهم پیش بینی معناداری داشتند، و حساسیت به اضطراب قوی ترین متغیر پیش بینی برای عضویت افراد در گروه ها بود. به طور خلاصه، 5/59 درصد از موارد به درستی در گروه ها قرار داده شده اند. این یافته ها نشان می دهد کهحساسیت به اضطراب و نظم جویی شناختی هیجان به عنوان دو عامل مهم در آسیب شناسی روانی افسردگی و اضطراب نقش دارند که باید به هنگام روان درمانی توجه ویژه ای به آنها مبذول شود.
    کلیدواژگان: حساسیت به اضطراب، نظم جویی شناختی هیجان، اضطراب، افسردگی
  • مریم صدرالسادات زاده*، محمد نقی فراهانی، علیرضا کیامنش، ولی الله رمضانی صفحه 40
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان تاثیر جراحی زیبایی بینی بر عزت نفس و تصویر بدنی در دختران بود. برای این منظور تعداد 22 داوطلب متقاضی جراحی زیبایی بینی و 22 نفر به عنوان گروه کنترل با روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند و به پرسشنامه های چند بعدی رابطه ی خود و بدن و عزت نفس روزنبرگ پاسخ دادند. متقاضیان جراحی زیبایی بینی و گروه کنترل در دو نوبت به پرسشنامه ها پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد، دو متغیر عزت نفس و تصویر بدنی قبل و بعد از عمل جراحی زیبایی بینی تفاوت معناداری نشان ندادند. همچنین نتایج نشان داد بین عزت نفس و تصویر بدنی رابطه ی معناداری وجود ندارد، ولی در یکی از خرده مقیاس ها (رضایت از قسمت های بدن) با عزت نفس همبستگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: عزت نفس تصویر بدن، جراحی زیبایی بینی
  • مرضیه سادات سجادی نژاد*، شقایق حق جوی جوانمرد، حسین مولولی، کریم عسگری، پیمان ادیبی صفحه 49
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی اثربخشی مدیریت استرس شناختی-رفتاری، آموزش خوش بینی و درمان طبی بر علائم روانشناختی، جسمانی و شاخص های ایمنی شناختی بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو بود. به این منظور 30 نفر از بیماران زن مبتلا به کولیت اولسراتیو به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در 3 گروه مدیریت استرس شناختی- رفتاری، آموزش خوش بینی و درمان طبی گمارده شدند. هر سه گروه به مقیاس بیمارستانی اضطراب، افسردگی و شاخص فعالیت بیماری کولیت پاسخ دادند و نمونه ی خونی از آنان جمع آوری شد. سپس دو گروه آزمایشی در 9 جلسه مداخله ی گروهی مدیریت استرس شناختی- رفتاری و آموزش خوش بینی شرکت کردند و پس از آن هر 3 گروه مجددا به مقیاس ها پاسخ داده و نمونه ی خونی از آنان جمع آوری شد، این کار در پیگیری 6 ماهه نیز تکرار گردید. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از اثربخشی هر دو شیوه ی مداخله بر افسردگی، اضطراب، کورتیزول و TNFα، و عدم اثربخشی مداخلات بر علائم جسمانی، IL6 و IL4بود. در مجموع می توان اظهار داشت که مداخلات روانشناختی از جمله؛ مدیریت استرس و آموزش خوش بینی می تواند در بهبود علائم روانشناختی و تنظیم عملکرد ایمنی بیماری کولیت اولسراتیو و درمان جامع این بیماران سودمند باشد.
    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو، مدیریت استرس شناختی، رفتاری، آموزش خوش بینی، سیستم ایمنی
  • منیژه فیروزی*، عادل مهری، علی عباس کمری، مهناز شاهقلیان صفحه 65
    هدف این پژوهش بررسی مشکلات هیجانی و سبک های مقابله ی کودکان مبتلا به لوکمیای لمفوبلاستیک حاد و مقایسه ی آن با کودکان سالم بود. به این منظور، 55 کودک بستری در بخش خون و سرطان بیمارستان کودکان مفید و 45 کودک سالم مراجعه کننده برای انجام واکسن، در پژوهش شرکت کردند. شرکت کننده های بیمار و سالم از نظر آزمون تحلیل نقاشی کودکان در بیمارستان و نشانگرهای هیجانی کوپیتس در ترسیم صحنه تزریق، با هم مقایسه شدند. نتایج تفاوت معناداری بین کودکان مبتلا به سرطان و کودکان سالم از نظر تمام زیر مقیاس های آزمون تحلیل نقاشی کودکان در بیمارستان نشان داد. همچنین، شرکت کنندگان دو گروه از نظر نشانگرهای هیجانی کوپیتس با یکدیگر مقایسه شدند. تفاوت دو گروه در استفاده از رنگ سیاه برای رنگ آمیزی، کوچک کشیدن خود، سایه دار کردن صورت، بدن، دست و غیر معمول بودن تصاویر معنادار بود. بر اساس یافته ها، کودکان مبتلا به لوسمی بیشتر از راهبردهای اجتنابی استفاده کردند، در حالی که کودکان سالم روش مقابله ی رویارویی را به کار بردند. همچنین بر اساس نشانگرهای هیجانی کوپیتس، کودکان مبتلا به لوسمی مشکلات هیجانی بیشتری نشان دادند. این یافته ها به مداخله های بالینی برای کودکان مبتلا به سرطان کمک می کند.
    کلیدواژگان: کودک، لوکمیای لمفوبلاستیک حاد، سبک مقابله ای، نشانگرهای هیجانی، ترسیم
|
  • Mohsen Ahmadi Tahour Soltani*, Reza Kormi Nouri, Hasan Ahadi, Alireza Moradi Page 1
    The aim of the this research was to present a causal model for explaining hope through using Structural Equation Modeling in a sample of Iranian University students. Therefore, a sample of 379 students were selected via multiple stage sampling method from Hamadan university and they responded to Sympson's Hope Scale, Sherer selfefficacy scale, adult attachment styles scale, multidimensional perceived social support, life regard index (Meaningful life) and goal orientation questionnaire. Before fitting the basic model, psychometric properties of the tools were investigated through exploratory and confirmatory factor analysis. In the designed model, attachment styles, Meaningful life and social support were considered as the exogenous latent variables (independent variables), self-efficacy and mastery goal orientation as the mediator latent variables, and hope as the endogenous latent variable (dependent variable). Results indicated that theoretical model was fit with the data. Also the results showed that the social support and Meaningful life were directly and indirectly, and secure attachment was directly in a significant relationship with the hope. Furthermore, avoidance attachment was directly in a significant relationship with the hope through self-efficacy mediator variable. All the variables proposed to explain the hope could explain 0.46 percent of its variance.
    Keywords: Hope, Attachment styles, life regard, social support, goal orientation, self, efficacy
  • Hamideh Ghaedi Far*, Mohammad Saied Abdkhodai, Hamidreza Aghamohammadian Sherbaf Page 11
    The aim of the present study was to investigate the moderator role of sense of coherence in the relationship between attachment style and selfregulation in students. The current study is of descriptive correlational design. The statistical population of this study was 1319 females of the second and third grade students of high school at Kazeroon in 2011-2012 academic years. 255 of them were chosen through relative stratified sampling. Adult attachment questionnair's hazan & shaver, Self-Regulation Questionnaire, Flensburg’s Sense of coherence scale, were used. Data were analyzed using Pearson correlation, one way analysis of variance, Multiple Regression analysis, and path analysis by SPSS 16 and Liseral softwares. The results showed a direct significant relationship between secure attachment style and self-regulation and sense of coherence. Final results showed a significant negative relationship between ambivalent attachment style and sense of coherence and self-regulation.
    Keywords: Self, regulation, attachment styles, sense of coherences, student
  • Morteza Andalib Kourayem*, Majid Mahmoud Alilu Page 20
    The current study has been carried out for the prediction of hypochondriasis on the basis of personality trait. To do so, through the availability sampling method, 234 individuals visiting the health centers of Tehran’s Municipality were selected. In this study, Ahwaz Hypochondriasis Test and NEO Personality inventory were used for the data collection. The results indicated that hypochondriasis had a significant positive correlation with the neuroticism, and that it had a significant negative correlation with the two variables, i.e. compatibility and extroversion. Further, hypochondriasis had no significant correlation with the conscientiousness and flexibility. The regression analysis showed that personality traits could predict hypochondriasis. However, only neuroticism and compatibility had significant role in the prediction of hypochondriasis.
    Keywords: Hypochondriasis, Personality, Neuroticism, Compatibility, Extroversion, Flexibility, Conscientiousness
  • Malahat Amani, Esmaeil Shiri*, Mostafa Valipoor, Vali Shiri Page 29
    Present research studied the role of anxiety sensitivity and cognitive emotion regulation in the anxiety and depression. At first, of 300 individuals who were volunteer to participate in the study, on basis of their score on the Depression AnxietyStress Scale, 41 individuals who had one standard deviation above the mean in DASS depression component were put in the depressed group, 52 individuals who had one standard deviation above the mean in DASS anxiety component were put in the anxious group, and 60 individuals who had not high scores were casually put in the normal group. Then they completed anxiety sensitivity index and short form of cognitive emotion regulation questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation and stepwise discriminant analysis. Results showed that for the classification of the individuals in each group, anxiety sensitivity, positive reappraisal, positive refocusing, catastrophication, self-blame and others blaming had significant predicting contribution. The anxiety sensitivity was the strongest predicting variable for the membership of the individuals in the groups. In sum, 59.5% of the individuals have been placed correctly in the groups. These results showed that anxiety sensitivity and cognitive emotion regulation, as two important factors, had important role in psychopathology of depression and anxiety and so special focus should be put on them at the time of psychotherapy.
    Keywords: Anxiety Sensitivity, Cognitive Emotion Regulation, Anxiety, Depression
  • Maryam Sadrosadatzadeh*, Mohammadnaghi Farahani, Alireza Kiamanesh, Valiollah Ramezani Page 40
    The aim of this research is to study the effect of nose cosmetic surgery on girls’ self-esteem and body image. Twenty two nose cosmetic surgery candidates and twenty two others as control group participated in this study. They were chosen by available sampling method. They answered to the multi-dimensional questionnaire regarding relation between self and their body and to the Rosenberg self-esteem questionnaire. The nose cosmetic surgery candidates and control group responded to our questionnaires at two stages, respectively. Results showed that, two ‘self-esteem’ and ‘body image’ variables did not show significant change before and after the surgery. But one of the minor scale factors (satisfaction of parts of the body) was seen to be related to the self-esteem.
    Keywords: Self, esteem, Body image, Nose cosmetic surgery
  • Marziyehsadat Sajadinejad*, Shaghayegh Haghjoy Javanmard, Hosein Molavi, Karim Asgari, Peyman Adibi Page 49
    The aim of this study was the comparison of the effects of cognitive-behavioral stress management, optimism training and medical therapy on the UC patients’ psychological and somatic symptoms, and immunological markers. 30 female patients were selected through the availability sampling method, and were randomly put in the three groups of cognitivebehavioral stress management, optimism training and medical therapy. All patients completed Hospital Anxiety and Depression Scale and Lichtiger Colitis Activity Index in the pretest stage and blood samples were taken from them. Then, the two experimental groups participated in 9 sessions of the group intervention of cognitive-behavioral stress management and optimism training; following that the three groups completed the scales again and again blood samples were taken from them and this was repeated in a 6- months follow-up. To analyze the data, analysis of covariance (ANCOVA) was used. The findings of the study indicated that the effects of the two interventions on depression, anxiety, cortisol and TNFα were significant; however, these interventions had no significant effects on the somatic symptoms, IL6 and IL4. As a whole, it can be said that the psychological interventions including stress management and optimism training could be effective in improving the psychological symptoms, regulating the immunological performance and curing of UC patients.
    Keywords: Ulcerative Colitis, Cognitive, behavioral Stress Management, Optimism Training, Immune System
  • Manijeh Firoozi*, Adel Mehri, Ali Abbas Kamari, Mahnaz Shahgholian Page 65
    The purpose of this study was examination of emotional problems and coping styles in children with Acute Lymphoblastic Leukemia and compared with healthy children. Fifty-five children hospitalized at Children's Hospital in the Cancer and Blood Ward and frothy-five healthy children who referred to vaccination were participated in this study. Participants were compared to each other in the “Evaluation of the Child Drawing: Hospital Manual” and “Koppitz’s Emotional Indicators” in the drawing injection picture. Results showed a significant difference between cancer and healthy children in all subscales of Evaluation of the Child Drawing: Hospital Manual. Furthermore, participants in both groups were compared in Koppitz’s Emotional Indicators. Differences between the groups in the use of black color, small paint, shaded face, body, hands and unusual images were significant. Results showed that children with Leukemia were more use of avoidance strategies; while healthy children applied approaching strategies. In addition, based on Koppitz’s indicators, children with Leukemia were demonstrated more emotional problems. These findings help to health providers to design clinical interventions for children with cancer.
    Keywords: Child, Acute Lymphoblastic Leukemia, Coping style, emotional indicators, drawing