فهرست مطالب

تاکسونومی و بیوسیستماتیک - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1392)

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیده نرجس طباطبایی، سهیل ایگدری *، ایرج هاشم زاده سقرلو، اصغر عبدلی صفحات 1-8
    شناسایی گونه ها و جمعیت های ماهیان با استفاده از فلس روشی غیر مخرب، سریع و کم هزینه است. از اینرو، این مطالعه با هدف بررسی امکان به کارگیری روش ریخت سنجی هندسی بر پایه لندمارک بر روی فلس ماهیان برای شناسایی سریع گونه ها و جمعیت های ماهیان و مقایسه آن با روش مشابه محیط پیرامونی فلس با استفاده از لندمارک های کاذب به اجرا در آمد. برای این منظور، از فلس های یک جمعیت از سس ماهی بزرگ سر (Luciobarbus capito)، چهار جمعیت از ماهی خیاطه (Alburnoides eichwaldii) و دو جمعیت از ماهی سفید (Rutilus frisii kutum)، متعلق به خانواده کپورماهیان استفاده شد. بر روی تصاویرگرفته شده از فلس ها در روش در ریخت سنجی لندمارک پایه تعداد 17 لندمارک و در روش نیمه لندمارک تعداد تعداد 23 نیمه لندمارک تعریف شد سپس، با نرم افزار TpsDig2 رقومی شدند. داده های حاصل پس از تحلیل پروکراست، با استفاده از تحلیل چند متغیره تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه همبستگی کانونیک و تحلیل خوشه ایبررسی شدند. نتایج استفاده از هر دو روش (7 و 23 عدد لندمارک) نشان داد که تفاوت معنی داری بین شکل فلس های هر سه گونه وجود دارد (001/0>P) ولی تفاوت بین جمعیت های آنها معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: ریخت سنجی لندمارک پایه، شکل فلس، سس ماهی، ماهی سفید، ماهی خیاطه
  • زهرا شفیعی، سالار درافشان*، یزدان کیوانی، سید احمد قاسمی صفحات 9-22
    ساختار ژنتیکی پنج جمعیت از شاه کولی جنوبی (Alburnus mossulensis Heckel، 1843) با استفاده از چهار جایگاه ریزماهواره BL1-2b)، BL1-98، CypG24 و (Rser10 در حوضه دجله شامل جمعیت های رودخانه کنجان چم، کشگان، دورود و دوپلان و داوودعرب (هر کدام 30 قطعه، به جز رودخانه داوودعرب 25 قطعه) مطالعه شد. در مجموع، آغازگرها به ازای هر مکان ژنی 43 آلل، با میانگین 75/10 تکثیر کردند. محدوده آللی برای CypG24، BL1-2b، BL1-98 وRser10 به ترتیب: 138-215، 141-180، 272-300 و 176-240 جفت باز بود. هتروزیگوسیتی مورد انتظار از 79/0 (داوودعرب) تا 84/0 (کنجان چم و کشگان) با میانگین 825/0 و هتروزیگوسیتی مشاهده شده از 69/0 در جمعیت کنجان چم تا 81/0 در جمعیت کشگان با میانگین 75/0 متغیر بود. انحراف از تعادل هاردی-وینبرگ در جایگاه های BL1-98، BL1-2b و CypG24 در تمامی جمعیت ها و جایگاه Rser10 در جمعیت داوودعرب معنی دار بود (001/0>P). میانگین FST در بین جمعیت های مطالعه شده برابر با 02/0 و بین سه حوضه برابر با 0071/0 بود. نتایج تجزیه واریانس مولکولی بیانگر وجود حدود 6/17 درصد از تنوع ژنتیکی در بین جمعیت ها و 4/82 درصد درون جمعیت ها بود. میزان شباهت و فاصله ژنتیکی بین جمعیت ها به ترتیب: در دامنه: 696/0- 894/0 و 111/0- 34/0 قرار داشت. تمایز ژنتیکی اندک اما معنی داری بین جمعیت ها مشاهده شد (05/0>P). برای درک بهتر ساختار جمعیتی شاه کولی جنوبی مطالعه ساختار ژنتیکی آن با استفاده از تعداد بیشتری نشانگر ریزماهواره توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شاه کولی جنوبی، Alburnus mossulensis، ریزماهواره، تنوع ژنتیکی، تفاوت ژنتیکی
  • الهام یوسفی لفورکی، فاطمه راسخی، معصومه شایان مهر صفحات 23-32
    راسته طیاره مانندها (Odonata) از گروه باستان بالان (Paleoptera) و شامل سه زیرراسته: Anisozygoptera، آسیابک ها (Anisoptera)، و سنجاقک ها (Zygoptera) هستند. برای بررسی فون این حشرات در استان مازندران حشرات بالغ این راسته از زیستگاه های مختلف جمع آوری و شناسایی گردید. نمونه های جمع آوری شده شامل 13 گونه از 10 جنس متعلق به 7 خانواده و 2 زیرراسته هستند. 7 گونه متعلق به زیرراسته Anisoptera و 6 گونه متعلق به زیرراسته Zygoptera هستند. در بین گونه های معرفی شده آنهایی که با علامت * مشخص شده، برای نخستین بار از استان مازندران گزارش می شوند. فهرست گونه های جمع آوری شده در این پژوهش به شرح زیر است: Anax parthenope*، Calopteryx splendens intermedia*، Calopteryx splendens orientalis، Coenagrion vanbrinckae*، Crocothemis erythraea، Epallage fatime*، Ischnura pumilio*، Lestes virevs*، Libellula depressa*، Orthetrum albistylum، Orthetrum sabina، Platycnemis dealbata*، Sympetrum fonscolombei، Sympetrum striolatum.
    کلیدواژگان: آسیابک ها، باستان بالان، سنجاقک ها، طیاره مانندها، ایران
  • نسرین کیوانفر*، منصور علی آبادیان صفحات 33-44
    قرقاول معمولی (Phasianus colchicus، Linnaeus، 1758) گونه بومی ناحیه جغرافیایی اروپا-آسیاست. زیرگونه قرقاول بال نقره ای (P. c. principalis) در ترکمنستان و شمال افغانستان تا اراضی مجاور رودخانه هریرود در شمال شرق ایران حضور دارد. پژوهش حاضر، نخستین تلاش در جهت تعیین دامنه پراکنش و میزان تراکم جمعیت های قرقاول بال نقره ای و شناخت زیست شناسی زادآوری آن در شمال شرق ایران است. به منظور مطالعه تراکم و پراکنش قرقاول بال نقره ای در دو شهرستان سرخس و درگز، 36 ایستگاه تعیین شد. بررسی رفتار زادآوری این زیرگونه شامل فرآیند تخم گذاری، تفریخ و تغذیه جوجه ها، با نصب دوربین و انجام فیلم برداری در 10 ایستگاه که در آن 14 آشیانه فعال پیدا شد، انجام گردید. بر اساس این مطالعه، شکل آشیانه ساده، تاریخ آغاز جوجه آوری در 5±21 فروردین ماه، خروج جوجه ها از تخم در 5±18 اردیبهشت ماه و میزان مشارکت والد نر در پرورش جوجه ها اندک است. طول دوره تفریخ تخم ها در طبیعت 1±24 روز است. مقایسه ریخت سنجی تخم ها (طول و عرض)، ابعاد آشیانه و تعداد تخم در آشیانه به تفکیک در 10 ایستگاه، بیانگر اختلاف معنی دار در جمعیت های مورد مطالعه است (P<0.05، ANOVA)؛ به طوری که تحلیل ممیزی و دارنگاره حاصل از صفات ریخت سنجی تخم ها، جدایی جمعیت ها را تایید می کند. علاوه بر این، مقایسه ریخت سنجی تخم ها نشان دهنده تفاوت معنی دار طول تخم در حالت اسارت نسبت به طبیعت است (P<0.05).
    کلیدواژگان: پراکنش، تولید مثل، تحلیل ممیزی، قرقاول بال نقره ای
  • معصومه شمس، سعید افشارزاده*، غلامرضا بلالی دهکردی صفحات 45-54
    جنس Sargassum C. Agardh از خانواده Sargassaceae از رده جلبک های قهوه ای (Pheophyceae) است که با تراکمی بالا در مناطق زیر جزر و مدی سواحل جنوبی ایران یافت می شود. در پژوهش حاضر، مشخصات چهار گونه Sargassum متعلق به بخشه های Acanthocarpiceae شامل: S. crassifolium J. Agardh و S. oligocystum Montagne و گونه های S. baccularia (Mertens) C. Agardh و S. henslowianum C. Agardh متعلق به بخشه Malacocarpicae بررسی شد. گونه های بخشه Malacocarpicae دارای رسپتاکل های صاف و بخشه Acanthocarpiceae دارای رسپتاکل های خاردار هستند. همچنین، وجود هولدفست قرصی تا مخروطی، برگ های نیزه ای کشیده با حاشیه موج دار تا دندانه دار از ویژگی های برجسته این بخشه هاست. S. baccularia دارای ساقه اندکی خاردار است که به خوبی از سایر گونه ها متمایز می شود. گونه های S. crassifolium و S. oligocystum با ویژگی های انشعابات اولیه مسطح، حاشیه برگ های دندانه دار تا مضاعف و وزیکول های دارای نوک براکته ای و رسپتاکل های گرزن تا خوشه مانند شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: تاکسونومی، سواحل جنوبی ایران، ریخت شناسی، Sargassum
  • مژگان رشید ترانلو، جمیل واعظی*، حمید اجتهادی، فرشید معماریانی، محمدرضا جوهرچی صفحات 55-72
    Matthiola یکی از سرده های تیره شب بو (Brassicaceae) است که پراکنش وسیعی در ایران به ویژه شمال شرق کشور دارد. از میان 48 گونه این سرده در دنیا، تنها 7 گونه در شمال شرق ایران انتشار دارد. شش گونه M. afghanica، M. alyssifolia، M. chenopodiifolia، M. chorassanica، M. dumulosa و M. farinose از این منطقه جمع آوری شد. دو گونه M. flavida و M. revoluta برای نخستین بار از منطقه شمال شرق ایران گزارش می شود. یک آرایه ناشناخته (Matthiola sp.) نیز طی جمع آوری ها به مطالعه حاضر افزوده شد. در این بررسی سعی شده است، با استفاده از ویژگی های بیشتر و تعیین حد و مرزی برای دامنه صفات، کلید مناسبی برای شناسایی گونه های موجود در شمال شرق ایران ارایه گردد. بدین منظور، شناسایی و اندازه گیری 71 صفت (کمی و کیفی) مربوط به 68 نمونه و سپس تحلیل آماری روی داده ها انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل تک متغیره نشان داد که صفاتی نظیر وجود کرک روی ساقه و برگ و همچنین وجود کرک غده ای روی کاسبرگ و پایک خورجین اختلاف معنی داری را نشان نداده، از ماتریکس صفات حذف شدند. همچنین، این نتایج نشان داد که گونه های مطالعه شده در سه گروه قرار می گیرند. گروه اول شامل نمونه های گونه M. alyssifolia، گروه دوم شامل گونه های M. afghanica، M. chenopodiifolia، M. dumulosa، M. farinosa، M. flavida و آرایه ناشناخته Matthiola sp. و گروه سوم شامل نمونه های دو گونه M. chorassanica و M. revoluta می شود.
    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تیره شب بو (Brassicaceae)، ریخت شناسی، شمال شرق ایران، Matthiola
  • حامد یوسف زاده*، حمید بینا، اباصلت حسین زاده کلاگر صفحات 73-82
    یکی از نشانگرهایی که امروزه به عنوان DNA بارکد برای گونه های گیاهی پیشنهاد می شود، تعیین توالی ناحیه هسته ای ITS است. از آنجا که توالی یابی روشی پر هزینه و نیازمند زمان طولانی است، این مطالعه با به کارگیری روش PCR-RFLP قصد دارد تا ضمن مطالعه الگوی چند شکلی ناحیه ITS نمدارهای هیرکانی، نتایج این دو روش (توالی یابی و PCR-RFLP) را با یکدیگر مقایسه نماید. به این منظور با استفاده از هشت آنزیم برشی، الگوی الکتروفورزی 9 گونه نمدار جمع آوری شده از جنگل های هیرکانی شمال ایران بررسی شد. نتایج نشان داد که علاوه بر آنزیم EcoRI که فاقد جایگاه برش در گیاهان گل دار است، آنزیم BsrBI نیز در تمام توالی های نمدار مطالعه شده، بدون جایگاه برش است. هر دو روش گونه های مورد بررسی را در 9 گروه مجزا قرار داد و تنها تفاوت در گروه بندی گونه Tilia begonifolia Steven است که یکی از پایه های آن در روش RFLP با گونه T. hyrcana Tabari and Colagar و در روش توالی یابی مستقیم با گونه T. rubra Rupr. در گروهی مجزا قرار گرفته است. همچنین، میزان همسویی نسبتا بالای این دو روش با استفاده از آزمون منتل نیز تایید شد (57/0r=). تحلیل PCoA نیز گویای تمایز گونه های T. dasystyla، T. hyrcana و T. rubra و با منشا هیرکانی از یکدیگر است و تنها گونه T. begonifoila را نتوانسته است از این گونه ها جدا نماید. بنابراین، با توجه به نیاز به صرف زمان و هزینه کمتر برای روش PCR-RFLP ناحیه ITS و نیز همسویی نسبتا بالای نتایج آن با روش توالی یابی مستقیم، این روش به عنوان روشی مناسب، ساده و کم هزینه برای تبارشناسی گونه های گیاهی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: فاصله انداز درونی رونویسی، چندشکلی طولی قطعات برشی، آنزیم برشگر، فیلوژنی
  • اسحاق زمانی، مجید بوذری*، گیتی امتیازی صفحات 83-94
    تحلیل توالی 16S rDNA اگر چه روشی نسبتا دقیق و قابل اعتماد برای شناسایی و تاکسونومی باکتری هاست اما فرآیندی وقت گیر و پر هزینه است. به همین دلیل یافتن راه های جایگزین همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. یکی از روش های مطرح FTIR (Fourier Transform Infrared) است که روشی فیزیکو-شیمیایی است مبتنی بر اندازه گیری لرزش پیوندهای مولکولی یک ترکیب که به وسیله فرکانس مناسبی از پرتو مادون قرمز تحریک شده اند. در این پژوهش که به منظور بررسی کارآیی روش FTIR در شناسایی وتاکسونومی باکتری ها و مقایسه آن با روش تحلیل توالی 16S rDNA بر روی باکتری های متیلوتروف (مهم ترین گروه تجزیه کننده مشتقات کلردار متان) صورت گرفت، از 30 باکتری جداسازی شده هفت باکتری انتخاب و ابتدا از طریق تکثیر قسمتی از ژن 16S rDNA و توالی یابی آن شناسایی شدند و با نرم افزار MEGA5 درخت فیلوژنیک آنها ترسیم گردید. همچنین، با روش FTIR طیف عبور این باکتری ها در محدوده cm-14000-400 به دست آمد. داده های حاصل از این روش با نرم افزار SPSS تحلیل شد که دندروگرام حاصل از آن شباهت زیادی (بیش از 80 درصد) به دندروگرام به دست آمده از بررسی توالی 16S rDNA داشت. نتایج نشان داد که FTIR روشی خوبی برای تمایز باکتری ها از یکدیگر است اما هنوز نمی تواند به تنهایی برای تاکسونومی استفاده شود و اگر بانک اطلاعاتی مناسبی برای داده های FTIR ارایه شود این روش می تواند به عنوان رقیبی برای تحلیل توالی 16S rDNA مطرح گردد.
    کلیدواژگان: تاکسونومی، متیلوتروف، 16S rDNA، FTIR
  • مجتبی محسنی*، محدثه صالح قمری صفحات 95-104
    نورتابی زیستی (بیولومینانس) واکنشی شیمیایی است که سبب نشر نور در موجودات زنده می گردد. باکتری های نورافشان، فراوان ترین موجودات نورافشان در طبیعت هستند. برای شناسایی این باکتری ها از آزمون های بیوشیمیایی استفاده می شود. بررسی مولکولی ژن luxA که توالی آن در باکتری های نورافشان متفاوت است، می تواند در تشخیص این باکتری ها مناسب باشد. در پژوهش حاضر، نتایج تعیین جنس باکتری های نورافشان بر اساس آزمون های بیوشیمیایی و نتایج حاصل از واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از پرایمر های اختصاصی luxA مقایسه شد. همچنین، نتایج توالی یابی ژن 16S rDNA جدایه های نورافشان برای تایید نتایج، بررسی شد. نمونه های آب دریای مازندران از ایستگاه های متعدد سواحل جنوبی جمع آوری شد. باکتری های نورافشان با استفاده از محیط های کشت اختصاصی SWB و SWA جداسازی و ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی آنها تعیین گردید. پس از گروه بندی جنس های مختلف باکتری های نورافشان بر اساس توالی ژن luxA، پرایمرهای اختصاصی طراحی و سنتز شد. با استخراج نوکلئیک اسید باکتری ها، واکنش زنجیره ای پلیمراز ژن های luxA و 16S rDNA انجام شد. پس از تعیین توالی ژن 16S rDNA جدایه های باکتری، درخت فیلوژنی نیز رسم شد. تعداد 9 جدایه باکتریایی نورافشان از آب دریای مازندران جداسازی شد. بر اساس نتایج آزمون های بیوشیمیایی، تعداد پنج جدایه به جنس Photobacterium و چهار جدایه به جنس Vibrio متعلق بود. همچنین، واکنش زنجیره ای پلیمراز ژن luxA جنس های Aliivibrio، Photobacterium و Vibrio به ترتیب با پرایمر های اختصاصی luxA1، luxA2 و luxA3 انجام شد. نتایج توالی یابی ژن 16S rDNA جنس Photobacterium، نشان دهنده شباهت بیش از 99 درصد این جدایه ها به گونه P. leiognathi بود. نتایج تعیین جنس بر اساس آزمون های بیوشیمیایی و بررسی مولکولی واکنش زنجیره ای پلیمراز با پرایمر های اختصاصی luxA و نیز نتایج حاصل از توالی یابی ژن 16S rDNA، با یکدیگر مطابقت داشت. بنابراین، پرایمر های اختصاصی ژن luxA می تواند برای تعیین اولیه جنس باکتری های نورافشان به کار رود.
    کلیدواژگان: باکتری های نورافشان، نورتابی زیستی، دریای مازندران، luxA
|
  • Seyedeh Narjes Tabatabei, Soheil Eagderi *, Iraj Hashemzadeh Segherloo, Asghar Abdoli Pages 1-8
    Using fish scale to identity species and population is a rapid، safe and low cost method. Hence، this study was carried out to investigate the possibility of using geometric and morphometric methods in fish scales for rapid identification of species and populations and compare the efficiency of applying few and/or high number of landmark points. For this purpose، scales of one population of Luciobarbus capito، four populations of Alburnoides eichwaldii and two populations of Rutilus frisii kutum، all belonging to cyprinid family، were examined. On two-dimensional images of the scales 7 and 23 landmark points were digitized in two separate times using TpsDig2، respectively. Landmark data after generalized procrustes analysis were analyzed using Principal Component Analysis (PCA)، Canonical Variate Analysis (CVA) and Cluster Analysis. The results of both methods (using 7 and 23 landmark points) showed significant differences of the shape of scales among the three species studied (P<0. 001)، but no significant differences among their populations (P>0. 05). The results also showed that few number of landmarks could display the differences between scale shapes. According to the results of this study، it could be stated that the scale of each species had unique shape patterns which could be utilized as a species identification key.
    Keywords: Landmark, based morphometrics, Scale shape, Kutum fish, Bulatmai barbel, Riffle minnow
  • Zahra Shafee, Salar Dorafshan *, Yazdan Keivany, Seyed Ahmad Qasemi Pages 9-22
    Genetic structure of Mosul bleak (Alburnus mossulensis Heckel، 1843) of Tigris basin was investigated using 4 microsatellite loci (BL1-2b، BL1-98، CypG24 and Rser10) on fish collected from different populations of rivers including Konjancham، Kashgan، Doroud، Dopolan and Davoud Arab. Thirty specimens from each river with the exception of 25 specimens from Davoud Arab were collected. PCR amplification showed 43 alleles in total، averaging 10. 75 alleles per locus. Allele sizes at CypG24، BL1-2b، BL1-98 and Rser10 loci were in the range of 138-215، 141-180، 272-300، 176-240 bps، respectively. The expected heterozygosity ranged from 0. 79 in Davoud Arab river to 0. 84 in Konjancham and Kashgan rivers with an average of 0. 825. Observed heterozygosity ranged from 0. 69 in Konjancham river to 0. 81 in Kashgan river with an average of 0. 75. Significant deviations from Hardy-Weinberg equilibrium were found to be at BL1-98، BL1-2b and CypG24 loci in all populations and Rser10 in Davoud Arab population (P<0001). The overall FST mean values between populations and basins were 0. 02 and 0. 0071، respectively. The analysis of molecular variance (AMOVA) indicated that the percent of variance among and within populations were 17. 6 and 82. 4، respectively. The genetic similarity and distance indices were in the range of 0. 696-0. 894 and 0. 111-0. 34، respectively. Little but meaningfully significant genetic differentiation was observed among different stations (P<005). For deeper understanding of population structure of Mosul bleak، studying of more microsatellite markers is recommended.
    Keywords: Mosul bleak, Alburnus mossulensis, Microsatellite, Genetic diversity, Genetic differentiation
  • Elham Elham Yoosefi Lafooraki, Fatemeh Rasekhi, Masoumeh Shayanmehr Pages 23-32
    Odonata are an order belonging to Paleoptera which are divided into three suborders، Anisoptera، Anisozygoptera and Zygoptera. In order to investigate Odonata fauna from Mazandaran province، adult insects were collected from several different natural habitats and were identified. The specimens were included 13 species from 10 genera belonging to seven families. Seven species belonged to Anisoptera and six species belonged to Zygoptera. The species that were marked by asterisk were recorded for the first time for Mazandaran fauna. The collected and identified species are listed as below: *Anax parthenope، *Calopteryx splendens intermedia، Calopteryx splendens orientalis، *Coenagrion vanbrinckae، Crocothemis erythraea، *Epallage fatime، *Ischnura pumilio، *Lestes virevs، *Libellula depressa، *Orthetrum albistylum، Orthetrum sabina، *Platycnemis dealbata، Sympetrum fonscolombei and Sympetrum striolatum.
    Keywords: Anisoptera, Paleoptera, Zygoptera, Odonata, Iran
  • Nasrin Kayvanfar *, Mansour Aliabadian Pages 33-44
    Common pheasant (Phasianus colchicus، Linnaeus، 1758) is an endemic naturally distributed in the Palearctic regions. White wing pheasant (P. c. principalis) is distributed from Turkmenistan and north of Afghanistan along to Harir-Rud river in northeast of Iran. This study was the first attempt to determine the geographical range، density and breeding biology of white wing pheasant populations in northeast of Iran. To do so، 36 stations were defined in the breeding range of the species in two cities، namely Sarakhs and Dargaz in northeast of Iran. The breeding behaviors including egg lying، hatching and feeding behavior of chicks'' were monitored and photographed using camera traps in 14 active nests in 10 stations. Collected data showed that white wing pheasant had a simple nest shape; breeding season started in early April; hatching began end of May and lasted 24±1 days (based on 14 active nests) and finally enjoiyed little parental caring، particularly for the males. Comparative morphometrical data for eggs (length and width)، nest and clutch size showed that there was a significant variation between the studied populations (P<0. 05، ANOVA)، in which the populations could be separated based on discriminant function analysis and the euclidean eendrogram. Comparision of morphometrical data of eggs in captive and wild nests showed that there was a significant length variation between them (P<0. 05).
    Keywords: Distribution, Breeding, Discriminant function analysis, Phasianus colchicus principalis
  • Masoumeh Shams, Saeed Afsharzadeh *, Gholamreza Balali Dehkordi Pages 45-54
    Sargassum C. Agardh (Sagassaceae، Phaeophycaeae) is a brown algae in the Iranian southern coasts which they showed high density along the subtidal zone of area. In this study، the features of four species of Acanthocarpicae (S. crassifolium J. Agardh and S. oligocystum Montagne) and Malacocarpicae (S. baccularia (Mertens) C. Agardh، S. henslowianum C. Agardh) were described. Species within the Malacocarpicae section were typified by having smooth receptacles، whereas those in the Acanthocarpicae section had spiny receptacles. Also، presence of discoid to conical holdfast، elongated to lanceolate leavesand with wavy to denticulate margin were the main characters of these sections. S. baccularia was characterized by less sping branches compared to other species. S. crassifolium and S. oligocystum had flattened primary branches، their leaves mostly wavy or denticulate at margins، with leaf-like mucronate at vesicles apex and racemose to paniculate receptacles.
    Keywords: Taxonomy, Sargassum, Iranian southern coasts, Morphology
  • Mozhgan Rashid Taranloo, Jamil Vaezi *, Hamid Ejtehadi, Farshid Memariani, Mohammad Reza Joharchi Pages 55-72
    The genus Matthiola R. BR. (Brassicaceae) consists of 48 species in the Iranian plateau، of which only seven species are distributed in northeast of Iran. Six species erre collected from the region under study including M. afghanica، M. alyssifolia، M. chenopodiifolia، M. chorassanica، M. dumulosa and M. farinose. Two species، M. flavida and M. revoluta were recorded for the first time in this study. Some specimens of an unknown taxon entitled Matthiola sp. are also collected in the region and included in the present study. In this study، we tried to use a set of morphologically informative characters which could determine species boundaries and also provide appropriate identification key to the genus in the northeast of Iran. 71 morphological features including quantitative and qualitative were examined on 68 herbarium and field-collected accessions followed by statistical analyses. The results of the univariate analysis indicated that «presence/absence of trichome on the stem and leaf» and «presence/absence of glandular trichomes on the sepal and pedicel» did not significantly differentiate the species and they were excluded from the subsequent analysis. The results of multivariate analysis showed that the species under study were grouped within three groups. First group included specimens of the species M. alyssifolia، the species M. afghanica، M. chenopodiifolia، M. dumulosa، M. farinosa، M. flavida and Matthiola sp. were placed in second group and third group included specimens of the two species M. chorassanica and M. revoluta.
    Keywords: Principal Component Analysis (PCA), Bassicaceae, Morphology, Matthiola, Northeast of Iran
  • Hamed Yousefzadeh *, Hamid Bina, Abasalt Hosseinzadeh Colagar Pages 73-82
    Sequencing of ITS region is one of the candidate markers as a DNA barcoding in Plants. Since sequencing technique is expensive and time consuming، we used PCR-RFLP technique and compared the result of these methods (PCR-RFLP and sequencing) to evaluate the efficiency of PCR RFLP technique in recognition of different species of Tilia from Hyrcanain forest. Electrophoresis pattern of ITS regions of nine species of Tilia were studied by eight restriction enzymes. Results indicated that the EcoRI and BsrBI did not have restriction site in the genus Tilia. Mantel test showed that the dendrogram derived from RFLP and cladogram indicated relatively high congruency (r=0. 57). PCoA analysis recognized T. dasystyla، T. hyrcana and T. rubra from Hyrcanian''s origin، but it could not separate T. begonifloia from the other hyrcanian species. In this respect، derived results were similar to sequencing one. In conclusion، with regard to less expensive and less time consuming PCR-RFLP technique and high similarity between its result with sequencing، we recommend this method as a simple and economical method with relatively high efficiency studding plant phylogeny.
    Keywords: Internal Transcribed Spacer (ITS), Restriction fragment length polymorphism, Restriction enzyme, Phylogeny
  • Isaac Zamani, Majid Bouzari *, Giti Emtiazi Pages 83-94
    Molecular methods such as 16S rDNA sequencing are relatively accurate but are costly and time consuming، therefore new alternative methods have been a matter of interst. FTIR (Fourier Transform Infrared) is one of these methods. It is a physico-chemical method based on measurement of molecular bond vibrations excited by infrared radiation at specific wavelength range. The aim of this study was to assess efficiency of FTIR in identification and taxonomy of methylotroph bacteria (most important group of chlorinated methane derivative degrading bacteria) and comparing it to 16S rDNA sequencing method. Of 30 isolated methylotroph bacteria، 7 were selected. Following amplification of a portion of 16S rDNA gene by PCR and sequencing، a phylogenic tree was constructed. By FTIR method، transmittance spectra of these bacteria were obtained in infrared region 400-4000 cm-1. FTIR data were analyzed by SPSS software. The dendrogram of FTIR data analysis was very similar to dendrogram of 16S rDNA sequencing. Results showed that FTIR can be used as an identification method but not yet for taxonomy. By introducing a standard method for FTIR data analysis، this method can be considered as an alternative to the 16S rDNA sequencing method.
    Keywords: Taxonomy, Methylotrophs, 16S rDNA, FTIR
  • Mojtaba Mohseni *, Mohaddeseh Salehghamari Pages 95-104
    Bioluminescence is a chemical reaction that causes light emission in the living organisms. Luminous bacteria are the most abundant bioluminescent organisms in natural environments. Biochemical tests are used for identification of luminous bacteria. However، molecular characterization of luxA gene could be suitable for investigation of luminescent bacteria due to differences in the sequences. In this study، the results of identification of luminescent bacteria were compared to the results of biochemical tests and PCR amplification of luxA using designed specific primers. In addition، thr results were confirmed by sequencing of 16S rDNA gene in the isolated luminescent bacteria. Samples of sea water were collected from several locations of southern shores of the Caspian sea. Luminous bacteria were isolated using specific cultures SWB and SWA. Then، morphological and physiological characterization of the isolates was identified. Specific primers for amplification of luxA were designed and synthesized after classification of luminescent bacteria according to the sequence of luxA. Polymerase chain reaction for luxA and 16S rDNA genes was performed after nucleic acid extraction of bacteria. Sequencing of 16S rDNA gene was obtained and then phylogenetic tree was constructed. Nine strains of luminescent bacteria were isolated from the Caspian sea. According to the results of biochemical tests، 5 strains belonged to the Photobacterium genus and 4 strains belonged to the Vibrio genus. Also، luxA PCR amplification of Aliivibrio، Photobacterium and Vibrio was done in order to specify primers luxA1، luxA2 and luxA3، respectively. In addition، BLAST subroutine of the 16S rDNA sequences revealed that the isolates were most similar to Photobacterium leiognathi with 99% homology. Results of isolates determination are according to the biochemical tests، molecular investigation of PCR luxA using specific primer and 16S rDNA analyses was correspondent. Therefore، the specific primer of luxA could be used for preliminary determination of luminescent bacteria.
    Keywords: Luminous bacteria, Bioluminescence, Caspian sea, luxA