فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 4 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • انور اسماعیلی، محمود عباسی * صفحه 11

    هدف این مطالعه بررسی نظامند نتایج مقالات به دست آمده از مطالعات تجربی و میدانی انجام شده در خصوص اخلاق سازمانی و موضوعات مدیریت و رهبری در نظام سلامت می باشد. مطالعه با جستجوی 909 مقاله از دو پایگاه اطلاعاتیMEDLINE وCINAHLبه دست آمد. در مرحله دوم بعد از به کارگیری معیارهای ورود و خروج مقالات، در نهایت 56 مقاله کامل از بین مطالعات کیفی و کمی برای بررسی در این مطالعه انتخاب شدند. تحقیقات پژوهشی گسترده ای در بین مطالعات به دست آمده مشاهده نشد. با بررسی مقالات و جمع بندی نهایی، اطلاعات زیادی از مقالات استخراج شد. بیشتر مطالعات انجام شده در زمینه بیمارستانی و از سال 1990 به بعد انجام شده بود. تحقیق در زمینه اخلاق سازمانی از سال 2000 به بعد افزایش یافته است. در بیشتر مطالعات، موضوع های از نوع تعارضات، چالش ها و نگرانی های اخلاقی کارکنان و مدیران و تنظیم اولویت ها، تعیین ارزش ها و باورهای کاری سازمان های سلامت مورد بررسی قرار گرفته بود؛ و جوامع مورد پژوهش آنان نیز شامل کارکنان، مدیران سطوح بالا، میانی و پایین سازمان های نظام سلامت بودند. بیشتر مطالعات از نوع همبستگی، مقطعی یا توصیفی، و ابزارهای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه یا مصاحبه بود. نتایج حاصل از این مطالعه، توسعه ناکافی اخلاق سازمانی همگام با تغییرات سازمانی و رشد دانش عمومی و لزوم ایجاد و توسعه مفاهیم روشن تر و نظریات و تئوری های دقیق تر و گسترش بیشتر زمینه و دامنه مطالعات در حوزه های مورد بررسی اخلاق سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان های سلامت، بررسی متون، اخلاق سازمانی
  • محمد جواد عنایتی راد صفحه 39
    تمایز حسن و قبح اخلاقی از غیراخلاقی و شناسایی معیارهای این تمایز از مسائل اخلاق و فلسفه آن است. مکاتب گوناگون در فلسفه اخلاق غرب، پاسخ های متنوعی در توضیح این ملاک ها داده اند. انگیزه گرایان، معیار تمایز را نیت و انگیزه و وظیفه گرایان، عمل و لذت گرایان، لذت دانسته اند و از دیدگاه اسلامی سه معیار قابل طرحند حسن و قبح فاعلی (که قائم بر دو عنصر آزادی و اختیار فاعل است) وحسن و قبح فعلی و آثار مثبت یا منفی فردی و اجتماعی عمل. وجدان و فطرت و عقل و سیره عقلا و اصل عدالت از ابزارهای معرفتی شناسایی این معیارهاست.
    کلیدواژگان: حسن و قبح، اخلاق، وظیفه گرایی، انگیزه گرایی، لذت گرایی، حسن فاعلی، حسن فعلی
  • سهیلا صفایی، محمود عباسی، سید مصطفی محقق داماد صفحه 63
    اصل خودمختاری یکی از اصول چهارگانه اخلاق زیستی است که برای اولین بار در اعلامیه نورنبرگ و به دنبال جنایات نازی های آلمان در به کارگیری اجباری اسرا برای تحقیق و آزمایش های خطرناک به عنوان یک کد و راهنمای اخلاق در پژوهش و درمان مطرح و سپس در اعلامیه های تکمیلی و بعدی و اسناد بین المللی اخلاق زیستی بر آن تاکید گردید. این اصل در کنار سایر اصول اخلاق زیستی توسط بیشامپ و چیلدرس دو تن از فلاسفه و نظریه پردازان فلسفه غرب منقح گردید و به عنوان اولین اصل از اصول چهارگانه اخلاق زیستی به جهانیان عرضه گردید تا راهنمایی برای پزشکان و محققان در برخورد با بیماران و آزمودنی های انسانی باشد.
    از آنجا که در نظام اسلامی ارتباط وثیقی میان فقه و اخلاق وجود دارد و اخلاق نشات گرفته از عقل و وحی و هم چنین عقل یکی از منابع فقه است و فقه ناظر بر سرتاسر زندگی انسان و روابط فردی و اجتماعی او است. پس این اصل اخلاقی نیز جایگاهی در فقه دارد که این مقاله به بررسی اصول متناظر با این اصل، قلمرو و مبانی آن در فقه امامیه می پردازد.
    کلیدواژگان: اصل خودمختاری، فقه، اخلاق، قواعد فقهی
  • اکرم سادات سادات حسینی، فاطمه الحانی، عبدالحسین خسروپناه، عبدالکریم بهجت پور صفحه 93
    در سالیان اخیر توجه به طراحی مدل هایی براساس ایدئولوژی های توحیدی در جوامع فزونی یافته است. اسلام دارای این توانایی است تا به عنوان زمینه ی تئوریک نظریه ها مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین این مطالعه با شیوه ی جستجوی کتابخانه ای در پی آنست که لزوم نظریه پردازی در پرستاری براساس رویکرد مکتب تشیع به اسلام را بررسی نماید. براساس جستجوها مشخص شد: 1. ابعاد پرستاری از مسلمانان شناخته نشده است، 2. تفکر اینکه اسلام به عنوان یک جهان بینی قادر است تا زیرساخت های لازم برای نظریه پردازی را فراهم آورد وجود ندارد، 3. هیچ مدل مفهومی برای پرستاری براساس اسلام تبیین نشده است. بنابراین لزوم نظریه پردازی های بین رشته ای در پرستاری براساس اسلام وجود دارد.
    کلیدواژگان: اسلام، نظریه پردازی، پرستاری
  • محمود عباسی، جواد رجبی، مینا فروزنده، مریم منتظری، نسرین نژادسروری، مسعود اسدی صفحه 115
    امروزه پیشرفت های نوین علومزیستی چالش هایجدید اخلاقی فرارویادیان مختلف قرار دادهاستکه پرداختن به آنها یکی از ضرورت های اساسی است. در این راستا مطالعه تطبیقی ادیان تنها به حیطه علوم کلام و تفسیر و حدیث و فقه محدود نمی گردد و از این جهت مطالعه آن در حقوق، اقتصاد و جامعه شناسی و روانشناسی از اهمیت خاصی برخوردار است. پاسخگویی به ابهامات اخلاقی موجود براساس زبان مشترک اعتقادی از بسیاری از نابسامانی ها در حوزه تصمیم گیری های اخلاقی خواهد کاست. ادیان غیرابراهیمی گستره ای وسیع از جغرافیای جهان را به خود اختصاص داده اند و به طور عمده شامل ادیان ایرانی، هندی و چینی می باشند. بررسی مبانیاخلاقیات زیستیدراینادیان و مطالعه نکات اشتراک و افتراقآنها به منظور ایجاد زمینه گفتمان اخلاقی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، ادیان، زرتشت، هندوئیسم، کنفوسیونیسم، بودیسم، شینتو
  • حکیمه مصطفوی، احسان شمسی گوشکی*، محمود عباسی صفحه 161

    امروزه گردشگری سلامت پدیده ای مهم و رو به رشد در جهان به شمار می رود. ایران از گذشته یکی از مراکز فعال گردشگری سلامت در منطقه خاورمیانه بوده است. در عین حالهمواره نگرانی هایی پیرامون جنبه های اخلاقی گردشگری سلامت در سطح جهان وجود داشته است. در این مقاله ضمن اشاره به مباحث اخلاقی مطرح در مورد این موضوع، به بیان وضعیت اخلاقی در سه حوزه گردشگری درمانی در ایران شامل پیوند عضو، سقط جنین درمانی وفناوری های کمک باروری پرداخته ایم. برای گردآوری اطلاعات؛ پایگاه های اطلاعاتی علمی و دانشگاهیSID، Pubmed، Google Scholar، Iranmedex، Magiran، سامانه قوانین مجلس شورای اسلامی؛ روزنامه ها، مقاله ها و اخبار آنلاین و صفحات وب مرتبط با موضوع گردشگری درمانی در ایران مورد بررسی قرار گرفت. یافته های ما نشان می دهد که وجود برخی امکانات و مقررات در مواردی باعث افزایش تمایل شهروندان سایر کشورها برای مسافرت به ایران و دریافت خدمات سلامت مورد نظر شده است، اما راهنماهای اخلاقی مدونی برای این حوزه وجود ندارد و پیشنهاد می شود چنین راهنماهایی تدوین گردد.

    کلیدواژگان: ایران، گردشگری سلامت، اخلاق پزشکی
  • سید محمد اکرمی، امیر باستانی، محمدحسین مدرسی، فخرالدین ریحانی، وحیده کریمی راد صفحه 181
    تحقیق و پژوهش پرداخته اند. امروزه غالب ترین نظریه، نظریه تاثیر و تاثر عوامل ژنتیکی و محیطی (G x E) بر یکدیگر است. این نظریه میزان تاثیر هر یک از این دو عامل را در ظهور رفتار انسانی خاصی تحت مطالعه قرار می دهد. پزشکان و مشاوران ژنتیکی در مطالعه یک پرونده خاص به موردی برخوردند که نوزادان پسر در دو خانواده متفاوت در هنگام تولد در زایشگاه با یکدیگر جابه جا شده بودند و سال ها در محیط خانوادگی متفاوتی رشد کرده و تربیت شده بودند. پس از حدود 30 سال براساس نتایج آزمایش ژنتیک مولکولی(DNA fingerprinting) ده مارکر پدر فرزندی، رابطه وراثتی و بیولوژیک هر یک با خانواده حقیقی خود اثبات می شود. نکته حایز اهمیت مشابهت شغلی میان این دو فرزند با برادران بیولوژیک خود بود. مشاهده می شود که عامل ژنتیکی در انتخاب شغل به عنوان یکی از تظاهرات شخصیتی در این دو فرد بخصوص، تاثیر عمده تری نسبت به عامل محیط داشته است. اخلاق زیستی و ژنتیک رفتاری در موارد بسیاری نظیر این مورد هم پوشانی دارند که توجه جدی می طلبند.
    کلیدواژگان: شخصیت، ژنتیک، شغل، فرزندخواندگی
|
  • Anvar Esmaeeli, Mahmoud Abbasi Page 11

    The aim of the study was to report the results of a systematically conducted literature review of empirical studies about healthcare organizations’ ethics and management or leadership issues. The study was conducted by a four-member team, and search in electronic databases MEDLINE and CINAHL yielded 909 citations. After a two stage application of the inclusion and exclusion criteria 56 full-text articles of qualitative and quantitative studies were included for review in this study. No large research programs were identified. By examining each of the team members, and a final conclusion a lot of information from the literatures were obtained. Research in the field organizational ethics has increased since 2000. Most of the studies were in acute hospital settings from the 1990s onwards. The studies focused on ethical challenges, conflicts and dilemmas; employees and managers’ moral distress in practice and the ethical set priorities, values, beliefs and climates or environments. Study samples typically consisted of healthcare practitioners, operational, executive and strategic managers. Data collection was mainly by questionnaires or interviews and most of the studies were descriptive, correlation and cross-sectional. The result of this study, Inadequate development of organizational ethics, along with organizational change and grow general knowledge level, there is need to develop conceptual clarity and a theoretical framework around the subject of organizational ethics and the breadth of the contexts and scope of the research needs to be increased.

    Keywords: Health care organizations, literature review, organizational ethics
  • Mohammad Javad Enayati Rad Page 39
    The distinction between moral and non-moral goodness and badness and identification of the criteria of this distinction is one of issues ofethics and moral philosophy. In explaining these criteria, different schools of ethics in the West have proposed various ideas. As the criteria of this distinction, intention or motive has been introduced by oriented Motivation theories, action by deontologists, and pleasure by hedonists; but from the Islamic point of view three criteria can be proposed: agent-oriented goodness and badness (based on agent's freedom and volition), act-oriented goodness and badness, and positive and negative, individual and social, effects of action. Conscience, inborn dispositions, reason, the conduct of the wise, and the principle of justice are some cognitive tools for identifying these criteria.
    Keywords: Goodness, badness, ethics, deontologists, motive advocates, hedonism, agent, oriented goodness, act, oriented goodness
  • Soheyla Safai, Mahmoud Abbasi, Seyed Mostafa Mohaghegh Damad Page 63
    The principle of autonomy is the first principle among four Bioethics principles which for the first time in Nuremberg Declaration and after Nazis felonies in mandatory adaption for researches and dangerous tests, it was concerned as a code and guideline of Ethics in research and treatment and afterwards it was affirmed in supplementary declarations and post declaration and international cultural & Bioethics documents and finally it was opened by two western philosophers of Ethics, Beauchamp & Childress and was presented as the first principle of four principles of Bioethics to be a guidance for researchers and physicians dealing with the patients and human subjects. Since there is a reliable bound between jurisprudence and Ethics in the Islamic System and the Ethics arising from humans reason and reason is one of the sources of jurisprudence and jurisprudence is in control of the humans‘ entire life and his/her individual and social relationships, this ethical principle has a place in jurisprudence, in this article we will make effort to review the corresponding principles to the aforesaid principle in Shia’s jurisprudence.
    Keywords: Autonomy, jurisprudence, jurisprudence principles
  • Akramosadat Hoseini, Fatemeh Alhani, Abdolhosein Khosropanah, Abdolkarim Behjatpoor Page 93
    In recent years creating a module on the basis of monotheistic ideology has been increased in many communities. Islam has the ability to be used as the theoretical ground of theories. Therefore this study by library research is seeking to review the necessity of theorizing in nursing on the basis of the Shia’s approach to Islam. Based on
    Findings
    1- the aspects of nursing a Muslim are not known. 2-The idea that Islam as a worldview is able to provide basic material for theory construction does not exist. 3-There is no conceptual model of nursing based on Islam. Therefore, the necessity of interdisciplinary research for theorizing constructions in nursing based on Islamic paradigm does exist.
    Keywords: Islam, Nursing, theory construction
  • Mahmoud Abbasi, Javad Rajabi, Mina Foroozandeh, Maryam Montazeri, Nasrin Nejadsarvari, Masoud Asadi Page 115
    Today, the new developments in biology, poses new ethical challenges in front of the various religions and considering them is one of the basic needs. To solve these problems, international dialogs are needed. In this regard, comparative study of religions is not limited only to the extent of interpretation and hadith and jurisprudence and theology and in this regard adopting the studies in laws, economy, sociology and psychology has a great importance. Answering the present ethical equivocations on the basis of the common language of belief will reduce most of the conflicts in the area of ethical decision making. Other non- Abrahamic religions are spread in the vast geography of the world and they mainly include Iranian, Hindu and Chinese religions. Reviewing the basics of bioethical in religions and to study the joint points and separate points of them to create the opportunity of ethical dialog is an unavoidable need.
    Keywords: Religions, ethics, bioethics, Abrahamic religions
  • Hakimeh Mostafavi, Ehsan Shamsi Gooshki, Mahmoud Abbasi Page 161

    Nowadays, health tourism is known as an important and growing phenomenon in the world. Since previous decades Iran has been known as one of the famous destinations of health tourism in the Middle East. During recent years some worries about ethical aspects of health tourism has been growing in different parts of the world. In this study, we will try to demonstrate ethical issues around health tourism and its situation in Iran. Our focus will be on three important contexts of health tourism in the country and it includes: organ transplantation assisted reproductive technologies and therapeutic abortion. For our data collection we review all possible sources using related key words in English and Farsi in scientific databases include SID, Pubmed, Magiran, IranMedex, Google Scholar as well as newspapers, online news, web pages and books. Our first search gave us about 230 hints and finally included 57 items in our review based on the papers title and abstract. Our findings show that the existence of some related regulations regarding ethical issues in health tourism encourages some foreigners to seek health services in Iran, there is no appropriate ethical guidelines in the Iranian health system for handling the issue of health tourism. Finally we recommend more experimental works to explore the ethical issues related to health tourism and developing related guidelines.

    Keywords: Iran, Health Tourism, Medical Ethics
  • Seyed Mohammad Akrami, Amir Bastani, Mohamma Hossein Moddarresi, Fakhreddin Reihani, Vahideh Karimirad Page 181
    Scientists from different disciplines have investigated on how human personality is constructed for many years. Nowadays, the theory of the interaction between genes and environment is a dominant hypothesis. This idea is measuring the amount of the impact of these two factors on different human behaviors. Genetic consultant has been approached to an interesting case in his studying with two males born in two different families whom have been changed in the delivery room. Then they were reared and trained in two different family environments. After around 30 years, the biologic relationships of each person to the original family have been revealed based on DNA fingerprinting test. The important issue is that they had similar jobs totheir biological siblings. In this paper by using the Molecular Genetics method, we have studied the biological relationship between both families. The genetic factor has a greater influence on holding the occupation as the reflection of the character than the environmental factor in this case. Bioethics and behavioral genetics have overlaps such as this case which need more attention.
    Keywords: Personality, Genetic, Occupation, Adoption