فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 33، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام حکیمی راد، غلامعلی افروز، احمد به پژوه، باقر غباری بناب، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 9-30
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه های آموزش بازداری پاسخ و حافظه فعال بر بهبود مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال کاستی توجه و بیش فعالی انجام شد. روش پژوهش، شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 7- 11 ساله شهر تهران بوده که به بیمارستان توان بخشی رفیده مراجعه و تشخیص روان پزشکی دریافت کرده اند. تعداد 16 آزمودنی به شیوه هدفمند انتخاب شده و به روش تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جای گرفتند. به منظور ارزیابی نشانه های اختلال کاستی توجه و بیش فعالی از مقیاس درجه بندی والدین کانرز(1978)، برای بررسی مهارت های اجتماعی از نظام درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت فرم والدین(1990) و برای ارزیابی هوش آن ها از آزمون ریون (1938،1947) استفاده شد.آزمودنی های گروه آزمایشی طی 24 جلسه (هر جلسه 60 دقیقه) برنامهآموزش بازداری پاسخ محقق ساخته و برنامه آموزش حافظه فعال را دریافت کردند و آزمودنی های گروه گواه هیچ گونه آموزشی ندیدند. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس یک راهه نشان داد که بین میانگین نمرات گروه آزمایشی و گواه در مهارت های اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0P<). می توان چنین نتیجه گیری کرد که برنامه های آموزش بازداری پاسخ و حافظه فعال در افزایش مهارت های اجتماعی آزمودنی های گروه آزمایشی تاثیر جالب توجهی داشته است.
    کلیدواژگان: برنامه آموزش بازداری پاسخ، برنامه آموزش حافظه فعال، مهارت های اجتماعی، اختلال کاستی توجه و بیش فعالی
  • عباس مرزبان، ذبیح الله کاوه فارسانی، فاطمه بهرامی * صفحات 31-58

    هدف از پژوهش حاضر بررسی روایی و پایایی مقیاس خود ارزشی مشروط در میان یک نمونه ایرانی است. بدین منظور مقیاس خودارزشی مشروط را پس از برگردان نسخه اصلی به فارسی و اصلاح و تایید آن توسط پنج تن از اساتید روان شناسی و زبان انگلیسی، فرم نهایی آن در میان 448 دانش آموز(200دختر، 248پسر) شهر اصفهان اجرا شد که به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. برای تعیین پایایی از روش همسانی درونی و به منظور تعیین روایی از روایی همزمان و تشخیصی و ساختار عاملی تاییدی استفاده شد. دامنه تغییرات ضریب آلفا برای 7 زیر مقیاس این آزمون از 75/. برای«رقابت» تا 84/. برای«تایید دیگران» به دست آمد. همچنین ضریب آلفای کل آزمون 83/. به دست آمد. داده های روایی همزمان، ضریب همبستگی این مقیاس با پرسشنامه عزت نفس رزنبرگ 106/. بود که در سطح آلفای 01/. معنادار است. بنابراین، نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که مقیاس خود ارزشی مشروط در نمونه ایرانی روایی و پایایی مناسبی دارد و می توان در مواردآموزشی و درمانی از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مقیاس خود ارزشی مشروط، تحلیل عاملی تاییدی، اعتبار، پایایی
  • مجید محمودعلیلو، تورج هاشمی، حمیده اسماعیل زاده صفحات 59-72
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اطمینان به حافظه و خطای حافظه در افراد دچار حالت های وسواسی- اجباری در مقایسه با افراد بهنجار اجرا شد. روش این پژوهش از نوع مطالعات پس رویدادی(علی – مقایسه ای)بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تبریز بودند که از میان آن ها نمونه ای 100 نفری انتخاب شدند؛ بدین ترتیب که چهار گروه 20 نفره دارای حالت های وسواسی(شستشو، وارسی، کندی و تردید) با استفاده از نمونه گیری در دسترس و پس از اعمال ملاک ورود، که عبارت بودند از داشتن رده سنی 20-45 سال، داشتن گرایشات وسواسی با توجه به اجرای تست مادزلی و تشخیص نهایی روان شناسی بالینی مبتنی بر وجود حالت های وسواسی، گروه های دارای گرایش وسواسی – اجباری و یک گروه 20 نفره از افراد بهنجار به عنوان گروه بهنجار انتخاب شدند، سپس تکلیف رایانه ای مربوط به اطمینان و خطای حافظه در میان افراد اجرا شد. یافته های حاصل از روش تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که آزمودنی های گروه وسواسی در مقایسه با آزمودنی های بهنجار اطمینان به حافظه کم تری دارند، همچنین میزان خطای حافظه در آزمودنی های گروه وسواسی بالاتر از آزمودنی های بهنجار است. نتایج نشان داد که در آزمودنی های وسواسی میزان اطمینان به حافظه پایین و میزان خطای حافظه بالا است.
    کلیدواژگان: اطمینان به حافظه، خطای حافظه، حالت وسواسی
  • غلامرضا دهشیری، محمود نجفی، فرامرز سهرابی، صدیقه ترقی جاه صفحات 73-98
    هدف از پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی پرسشنامه بهزیستی معنوی در دانشجویان دانشگاه های تهران بود. آزمودنی های پژوهش 3052 دانشجو(1239 پسر و 1761 دختر،52 نفر بدون مشخص بودن جنسیت آن ها) بودند. بر اساس مدل پیشنهادی ائتلاف ملی بین مذاهب در سالخوردگی (1975) در نهایت پرسشنامه 40 سوالی برای اندازه گیری ابعاد ارتباط با خدا، ارتباط با خود، ارتباط با طبیعت و ارتباط با دیگران طراحی شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل چهار بعدی بهزیستی معنوی در میان دانشجویان دارای برازش است. ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 94/0 و ضرایب آلفای خرده مقیاس ها به ترتیب برابر با 93/0، 92/0، 91/0 و 85/0 بود. همچنین ضریب پایایی بازآزمایی کل پرسشنامه86 /0 و خرده مقیاس های آن به ترتیب 81/0، 89/0، 81/0، و 80/0 بود. نتایج نشان داد روایی همگرا و واگرای پرسشنامه در حد مقبولی است. از دیگر یافته های پژوهش این بود که میانگین نمرات کل بهزیستی معنوی و نمرات خرده مقیاس های ارتباط با خدا، خود و طبیعت دانشجویان دختر به طور معناداری بیش تر از میانگین دانشجویان پسر است، اما تفاوتی بین دو جنس در نمرات خرده مقیاس ارتباط با دیگران مشاهده نشد. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه بهزیستی معنوی در دانشجویان از خصوصیات روانسنجی مناسبی بهره مند است و می توان در پ‍ژوهش ها از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، اعتباریابی، پایایی، اعتبار، ساختار عاملی
  • اعظم فرح بیجاری، مهرانگیز پیوسته گر، زهرا ظریف جلالی صفحات 99-128
    هدف از این پژوهش، بررسی نقش خودپنداره و سازگاری عاطفی و اجتماعی در افراد خودشیفته بود. طرح پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. بدین منظور از بین جامعه آماری دانشجویان دوره کارشناسی دانشکده های دانشگاه تهران 250 نفر به عنوان نمونه آماری با روش تصادفی خوشه ایانتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش، مقیاس شخصیت خودشیفته (راسکین و هال، 1988،1979)، مقیاس خودپنداره راجرز(1957)و پرسشنامه سنجش سازگاری بل (1961) بود که همه افراد نمونه به آن پاسخ دادند. بعد از جمع آوری اطلاعات افراد نمونه به دو گروه مساوی از پسران و دختران با خودشیفتگی سازگارانه و ناسازگارانه تقسیم شدند. برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون خی دو پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج نشان داد خودپنداره در دو گروه افراد با خودشیفتگی سازگارانه و ناسازگارانه، تفاوت معناداری دارد. بدین معنی که افراد خودشیفته سازگار، خودپنداره مثبت و افراد خودشیفته ناسازگار خودپنداره منفی تری دارند. مدل رگرسیون خطی نشان داد که خودپنداره در پیش بینی خودشیفتگی موثر است. بدین معنی که تغییر در خودپنداره افراد تغییر در خودشیفتگی را به دنبال دارد. برای بررسی رابطه خودپنداره با سازگاری عاطفی و اجتماعی، نتایج آزمون خی دو پیرسون نشان داد که رابطه مثبت بین این متغیرها وجود دارد. نتایج آزمون خی دو پیرسون برای بررسی تفاوت سازگاری عاطفی و اجتماعی در خودشیفتگی سازگارانه و ناسازگارانه نشان م دهد که سازگاری عاطفی و اجتماعی در خودشیفتگی سازگارانه بیش تر از خودشیفتگی ناسازگارانه است. همچنین نتایج آزمون خی دو پیرسون نشان داد که بین دو گروه دختران و پسران در میزان خودپنداره و خودشیفتگی ناسازگارانه تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خودپنداره، خودشیفتگی سازگارانه، خودشیفتگی ناسازگارانه، سازگاری عاطفی، سازگاری اجتماعی، دانشجویان دختر، دانشجویان پسر
  • علی عیسی زادگان، جواد امانی ساری بگلو، جواد عبدلی سلطان احمدی صفحات 129-148
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تصورات قالبی جنسیتی(مردانگی-زنانگی) در پیش بینی باورهای شخصی غیر منطقی و کمال گرایی در دانش آموزان دبیرستانی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه آماری شامل 343نفر(159 پسر و 184 دختر) بودند. این دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای ارزیابی آن ها از مقیاس نقش جنسیتی بم(BSRI)، زمینه یابی باورهای شخصی غیر منطقی(SPB) و کمال گرایی اهواز(APS) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون تی تحلیل شد. این تحلیل ها نشان داد که بین تصورات قالبی جنسیتی، کمال گرایی و با ورهای شخصی غیر منطقی همبستگی معنا داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که کمال گرایی و با ورهای شخصی غیر منطقی را می توان بر طبق متغیرهای تصورات قالبی جنسیتی(مردانگی-زنانگی) پیش بینی کرد. نتایج آزمون تی همچنین نشان داد که بین کمال گرایی و باورهای شخصی و تصورات قالبی جنسیتی در میان دختران و پسران تفاوت معناداری وجود دارد. بدین معنی که نمرات کمال گرایی و باورهای شخصی غیر منطقی در میان دانش آموزان دختر بیش تر از دانش آموزان پسر بود.
    کلیدواژگان: تصورات قالبی جنسیتی(مردانگی، زنانگی)، باورهای شخصی غیرمنطقی، کمال گرایی
  • ابوالقاسم نوری، هنگامه ناظم الرعایا، اصغر آقایی، سیدعباس حقایق صفحات 149-167
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی به شیوه تحلیل تبادلی بر افزایش رضایت زناشویی و کاهش پرخاشگری بیماران تحت درمان نگهدارنده متادون بود. در یک پژوهش نیمه تجربی از مردان متاهل تحت درمان در سه کلینیک شهر اصفهان (براساس نمونه گیری خوشه ای)، تعداد 39نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (19نفر) و گروه کنترل (20نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 16 جلسه گروه درمانی دریافت کرده و در گروه کنترل، مداخله ای انجام نشد. ابزار استفاده شده در این پژوهش، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ(السون و فاورز،1989) و فهرست تجدید نظرشده علائم روانی- فرم90 سوالی(دروگاتیس،1980) بود (به نقل ازمارنات،1384)؛ که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از آن بود که میانگین نمرات پرخاشگری گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری پیدا کرده است، ولی افزایش معناداری در نمرات رضایت زناشویی گروه آزمایش مشاهده نداشت. به طور کلی، گروه درمانی به شیوه تحلیل تبادلی همراه با درمان نگهدارنده متادون می تواند در افزایش کنترل پرخاشگری سوء مصرف کنندگان مواد موثر باشد، اما تاثیرمعناداری بر رضایت زناشویی آن ها ندارد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، تحلیل تبادلی، رضایت زناشویی، پرخاشگری، سوء مصرف کنندگان مواد
|
  • Elham Hakimi Rad, Gholam Ali Afrooz, Ahmad Beh-Pajooh, Bagher Ghobari, Bonab, Ali Akbar Arjmandnia Pages 9-30
    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of response inhibition and working memory training programs on improving social skills in children with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder. The design of the study was quasi-experimental with pretest-post test and control group. Population of the study included all children with ADHD between ages seven to eleven (7-11) who were attending Rofeideh Rehabilitation Hospital in Tehran. They were diagnosed as having Attention Deficit / Hyperactivity Disorder. Sixteen subjects who were selected and randomly assigned into two groups: experimental and control group. Conner’s Parent Rating Scale was used to assess attention deficit hyperactivity disorder symptoms، Gresham and Elliot’s Social Skills Rating System was used to measure their social skills and Raven’s Progressive Matrices for children was used to assess their intellectual functioning. Experimental group received 24 sessions (every session 60 minutes) of intervention programs about response inhibition that designed by the investigators and working memory enhancement while control group received no specific treatment. Data were analyzed by using analysis of Covariance (ANCOVA). Findings showed significant differences (P<0/01) between experimental and control groups in social skills. Current study indicated that response inhibition and working memory training programs can improve social skills.
    Keywords: Response Inhibition Training Program, Working Memory Training Program, Social Skills, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Abas Marzban, Zabiholahe Kaveh Farsani, Fatemeh Bahrami Pages 31-58

    The purpose the aim of this study was to determine validity and reliability of the Crocker contingency of self-worth inventory. Contingency of self-worth inventory was translated to Persian and confirmed its back ward by linguist and psychological experts. the Persian version was admins traded on 448 high school students (200 girls and 248 boys) who were randomly selected using multi –stage cluster sampling. The range of subjects age was 14-21. the reliability was obtained using concurrent reliability and confirmatory of factor structure. The method for the survey was descriptive and correlation. The validity was obtained using internal consistency. The range of alpha coefficients for 7 subscales were from 0/75 for ((competition)) and 0/84 for ((approval of others)). The alpha coefficients were 0/83for total score. The concurrent reliability with Rosenberg self –esteem inventory was significant (0/106،α=0. 01).

    Keywords: Contingency of self, worth inventory, confirmatory factor analysis, Validity, reliability
  • Majid Mahmood Alilou, Touraj Hashemi, Hamideh Esmailzadeh Hamideh Esmailzadeh Pages 59-72
  • Gholam Reza Dehshiri, Mahmood Najafi, Faramarz Sohrabi, Sedigheh Taraghijah Pages 73-98
    The purpose of this research has been to develop and validate the spiritual well-being questionnaire among Tehran University students. The subjects of the research Were 3052 students (1239 boys، 1761 girls though 52 persons did not determine their sex). Eventually، due to the model suggested by National Interfaith Coalition on Aging (1975) a questionnaire with 40 questions have been built to measure the dimensions of relationship with God، self، nature and the others. The results of confirmatory factor analysis showed that the four dimensions model of spiritual well being have fitted between students. Cronbach''s alpha coefficient of the whole questionnaire was 0. 94 and alpha coefficients of subscales were 0. 93، 0. 92، 0. 91 and 0. 85 respectively. Furthermore، test-retest reliability coefficient of the whole questionnaire was 0. 86 and for its subscales were 0. 81، 0. 89، 0. 81 and 0. 80 respectively. The results showed the convergent and divergent validity of questionnaire were acceptable. Another consequence of the research was that the mean value of spiritual well being numbers and subscales numbers of relationship with God، self، and nature of female students were significantly more than male students. However، there was not any significant difference between genders in the relationship with other subscale. In general، the research results showed the questionnaire of spiritual well being among students has appropriate psychometric characteristics and can be used in researches.
    Keywords: spiritual well, being, validation, reliability, Validity factor structure
  • Azam Farah Bidjari, Mehrangiz Peivastegar, Zahra Zareif Jalali Pages 99-128
    This study examines the role of self-concept and social and emotional compatibility in individuals who are narcissistis. The research design is a descriptive research and causal - comparative’s method. Thus، the target population of 250 undergraduate students of Tehran University as a random cluster sample technique was chosen. Tools used in this study were narcissistic personality’s scale Raskin & Hall، 1979، 1988)، Rogers''s self-concept scale and (Rogers، 1957)، Bell’s compatibility questionnaire (Bell، 1961)، that all Participants responded to it. After data collection، the sample persons were divided in two equal groups of boys and girls with adaptive and maladaptive narcissism. To review the research hypotheses، Pearson chi-square test and linear regression were used. The first hypothesis test results showed that self-concept and narcissism among people of both adaptive and maladaptive groups don''t have the same meaning. This means that people with adaptive narcissism had a more positive self-concept and those with maladaptive narcissism، had a more negative self-concept. Therefore، the first hypothesis of research was confirmed. In the second hypothesis investigation، linear regression model showed that self- concept is effective in predicting the narcissism. This means that changes in people''s self-concept would change their narcissism. Therefore، the second hypothesis was confirmed too. In the third hypothesis، the result of Pearson chi-square test showed a smaller significant level of less than 0. 05 in order to study the relationship between self-concept and social and emotional compatibility، which means that there is a positive relationship between these variables. The result of Pearson chi-square tests also showed a significant level smaller than 0. 05 in orders to examine differences between emotional and social compatibility adaptive and maladaptive narcissism. In fact، the emotional and social compatibility in adaptive narcissism was more than the one in maladaptive narcissism. Examining the peripheral hypothesis of research that studied about differences between self-concept and narcissistic in boys and girls using Pearson chi-square test، did not show any significant difference between two groups. In other words، self-concept in boys and girls did not differ and narcissism was not significantly different in two groups. Therefore، the peripheral hypothesis of research was not confirmed.
    Keywords: self, concept, narcissism adaptive, narcissism maladaptive, emotional adjustment, social adjustment, Boys students, Girls students
  • Ali Issazadegan, Javad Amani Saribagloo, Javad Abdeli Soltanahmadi Pages 129-148
    The main purpose of this study was to determine the role of the relationship between gender stereotypes (masculinity-femininity)، in the prediction of irrational personal beliefs and perfectionism among high school students (boys and girls). in Mahabad city. In this study 343 students (159boy،184girl) selected by clustering random sampling method. They were evaluated by the Bem sex roles inventory (BSRI)، Ahwaz perfection scale (APS) and The survey of personal beliefs (SPB). Data was analysed using person correlation coefficient، regression analysis and t-test. Results showed significant positive correlation between femininity and perfectionism and between irrational personal beliefs and femininity، masculinity، perfectionism. The result also revealed no significant correlation between the perfectionism and masculinity. Results from regression analysis showed that gender stereotypes can predict perfectionism and especially femininity predict irrational personal beliefs. The results of t-test indicated that there was a significant differences between boys and girls student in perfectionism، Irrational personal beliefs and gender stereotypes. The present research concluded that gender stereotypes may be an important role in maladaptive beliefs and perfectionism.
    Keywords: gender stereotypes(masculinity, femininity), irrational personal beliefs, perfectionism
  • Abolghasem Nouri, Hengameh Nazemoroaya, Asghar Aghai, Seyed Abas Haghaegh Pages 149-167
    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of Transactional Analysis group therapy on enhancing marital satisfaction and aggression control skill in patients underwent Methadone Maintenance Treatment. In the quasi-experimental study were selected by applying clustered sampling، 39 persons who were married and underwent Methadone Maintenance Treatment in three clinics in Esfahan-Iran. These people were assigned randomly in two groups: An experimental group (n=19) and a control group (n=20). The experimental group received 16 sessions of TA group therapy and the control group did not receive TA group therapy during the study. The measurement instruments were comprised of 2 standardized questionnaires: Enriching and Nurturing Relationship Issues، Communication and Happiness and Symptom Checklist 90 Revised. Analysis of covariance indicated that the mean score of aggression control of the experimental group was significantly higher than the control group but there was no significant increase in marital satisfaction score of the treatment group. It can be concluded that use of combination of Methadone Maintenance Treatment and Transactional Analysis group therapy can enhance aggression control skill of substance abusers but has no clinically significant effect on marital satisfaction.
    Keywords: Group therapy, Transactional analysis, Marital satisfaction, Aggression, Substance abuser