فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 3 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • محمود عباسی، محمدرضا دهشیری، ابوالفضل اصغری صفحه 13
    تبعیض میان حقوق بشر و حقوق دیگر موجودات چون حیوانات و حقوق محیط زیست در دهه های اخیر با بهره گیری از نگاه تجربه گرای غرب و در عین حال تعامل با سنن و فرهنگ های رقیب که ارزش و احترامی ذاتی برای سایر موجودات قائل بوده اند در حال کم رنگ شدن است؛ با این حال پیداست که در این فاصله و تا پیش از تحقق عینی این باور محیط زیست و در تحلیل نهایی انسان خسارت های غیرقابل جبرانی متحمل شده اند. این همه در شرایطی است که در حقوق بین الملل مدرن و برخی فرهنگ ها تنها «انسان» و حقوق او مورد توجه و تاکید نبوده و برای جهان پیرامون و در واقع شرکای انسان در این جهان نیز ارزش و حقوقی ذاتی قائل بوده اند؛ دیدگاهی که اگر با درکی متقابل از سوی غرب به عنوان خاستگاه اصلی حقوق بین الملل مورد توجه قرار می گرفت، دست کم برخی مشکلات زیست محیطی امروز را شاهد نبودیم. در این نوشتار جهانی سازی اخلاق زیستی، اهمیت و ضرورت مفاهمه و تعامل موثر میان فرهنگ های مختلف در عرصه ی حقوق بین الملل و بهره گیری از رهیافت های آن در حوزه ی اخلاق زیستی مورد تاکید نگارندگان است.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حقوق بشر، اخلاق زیستی، تنوع فرهنگی، جهانی سازی
  • محمد بیدهندی، محسن شیراوند صفحه 49
    امروزه پزشکی نوین و ورود تکنولوژی های پیچیده و جدید در حوزه مسائل انسانی، دغدغه هایی را فراروی اندیشمندان علم اخلاق نهاده که کانون توجه آنها را بر مسایل اخلاق پزشکی معطوف کرده است. این اندیشمندان در تلاشند به موازات پیشرفت هایی که در حوزه پزشکی صورت می گیرد، مسائل اخلاقی و مهم تر از آن مبانی فلسفی اخلاق پزشکی از محوریت خاصی برخوردار گردد. در این بین نظام فلسفی حکمت متعالیه با ارائه ژرف ترین مبانی فلسفی که از منابع قرآنی و روایی بهره جسته است، به پردازش مسائل اخلاق پزشکی پرداخته است. در پرتو آموزه های فلسفی همچون اصل حرکت جوهری، قاعده جسمانیه الحدوث و روحانیه البقاء بودن نفس، مساله لبس بعد لبس، اخلاق پزشکی از سامانی فلسفی و عقلانی برخوردار خواهد شد. با ابتنای اخلاق پزشکی بر مبانی فلسفی حکمت متعالیه سوای بهره مندی این حوزه از بنیادهای ژرف فلسفی، به دو چالش عمده پزشکی نوین یعنی بحث «سقط جنین» و «اهدای عضو» پاسخی فلسفی داده می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، حکمت متعالیه، حرکت جوهری، سقط جنین، اهدای عضو
  • سعید نظری توکلی صفحه 77
    زمینه
    آب از جمله با ارزش ترین عوامل زیست محیطی است که سهم بسزایی در حیات و سلامت انسان دارد. مروری گذرا به منابع اسلامی نشان می دهد که استفاده بهینه از این موهبت الهی پیوسته مورد تاکید امامان معصوم بوده است. فقهای مسلمان نیز با بر شمردن دوازده نوع آب کوشیده اند تا بسته به شرایط مختلف اقلیمی از یک سو با طرح الگوی دینی، شیوه درست مصرف کردن آب را به عموم مسلمانان نشان دهند، از سوی دیگر، با تعیین شاخص های دینی، از هدر رفتن و آلودگی آن جلوگیری کنند. پرسش اصلی در بررسی اخلاقی فقهی بهره وری از منابع آب آن است که آیا می توان رابطه ای منطقی و معنی دار بین اصول اخلاق زیستی، و آموزه های دینی مرتبط با محیط زیست به دست آورد. در این پژوهش بر آن هستیم تا با بهره گیری از منابع فقهی، الگویی اخلاقی دینی در بهره وری و حفاظت از آب به عنوان یکی از عوامل طبیعی زیست محیطی ارائه کنیم.
    روش کار
    این پژوهش به صورت توصیفی و کتابخانه ای انجام و تلاش شده است، پس از توضیح مفاهیم، مبانی و اصول اخلاق زیستی، جایگاه دو اصل عدالت و ضرر نرسانی در آموزه های دینی (فقهی) مورد واکاوی قرار گیرد و بر اساس آن، چگونگی و پیامدهای بهره وری از منابع آب ارزیابی فقهی اخلاقی شود.
    یافته ها
    بررسی حاضر بیانگر این واقعیت است که از یک سو، اصول اخلاق زیستی، اصولی جهان شمول بوده و به لحاظ خاستگاه عقلایی آن، از دیرباز مورد تایید رهبراندین مبین اسلام بوده اند و از سوی دیگر، فقهای مسلمان قرن ها پیش از تدوین این اصول، با تکیه به آموزه های دینی (قرآن و سنت)، ضمن توجه به آن ها و در قالب گزاره های فقه محیط زیست، درصدد بیان وظایف انسان ها در برخورد با منابع زیست محیطی از جمله آب های سطحی و زیر سطحی بوده و هستند.
    نتیجه گیری
    دو اصل عدالت و ضرر نرسانی، دو اصل اخلاق زیستی حاکم بر بهره وری از منابع زیست محیطی، از جمله منابع آبی است و هرگونه استفاده از این منابع بدون درنظر گرفتن آن ها، کاری غیراخلاقی و هم زمان، عملی حرام خواهد بود.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، محیط زیست، فقه محیط زیست، آب، عدالت، ضررنرسانی
  • محمود عباسی، جلال عربلوش صفحه 101
    ارزیابی فناوری سلامت (HTA)1 فرایندی چند رشته ای است که اطلاعات مربوط به مسائل پزشکی، اجتماعی، اقتصادی و اخلاقی کاربرد فناوری های سلامت را به شیوه ای نظام مند، شفاف، بدون سوگیری و نیرومند خلاصه می سازد. هدف از انجام آن ایجاد آگاهی و ارائه اطلاعات به منظور تدوین سیاست های سلامت صحیح و اثربخش است که بیمار محور و به دنبال دستیابی به بهترین ارزش باشند. اگر چه ارزیابی جنبه های اخلاقی فناوری سلامت به عنوان یکی از اهداف فرایندHTA مطرح است، در عمل، ادغام این جنبه به گزارش فرایند مورد اشاره همچنان بصورت محدود صورت می گیرد. ترکیب ملاحظات اخلاقی در HTAمی تواند منجر به بهبود ارتباط بین ارزیابی های فناوری مراقبت سلامت و سیاست گذاری سلامت در هر دو گروه کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه شود. از این رو، مقاله حاضر بر چند نکته تمرکز یافته است: مفهوم HTA؛ رابطهHTA و اخلاق؛ مسائل اخلاقی درHTA؛ تحلیل اخلاقی و روش های مورد استفاده آن جهت یکپارچه سازی تجزیه و تحلیل اخلاقی در HTA.
    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری سلامت، اخلاق، اخلاق زیستی، سیاست گذاری سلامت
  • محمدهادی ذاکر حسین صفحه 117
    طلوع ایده حقوق بشر در سپهر اندیشه،آغازگر تحولات گفتمانی در منظومه فکری انسان گشته است. در این میان گستراندن گستره حمایتی حق های بشر نسبت به بیماران، نقطه عطفی است در گذار از رویکرد اخلاقی به بیمار به روی آورد عادلانه بدو. در «اخلاق فضیلت گرا» تیمار داشتن بیماربه مثابه یک فضیلت اخلاقی فردی، و مبتنی بر نگاه ترحم محورانه به اوست؛ در این گفتمان بیمار ضعیفی است که رهین فضلی خواهد بود که از سوی قوی به او تفضل شده است. در مقابل با نظاره کردن به منظره فرد بیمار از نظرگاه حقوق بشر، بیماری خاستگاه «حق» بیمار است. در این نگرش، بیماری در بافت رابطه «حق - تعهد» تحلیل خواهد شد که براساس آن حمایت از بیمار تکلیفی است که دولت با مداخله حمایتی خود متعهد به آن می باشد.
    کلیدواژگان: فضیلت گرایی، حقوق بشر، عدالت، حق مداری، حقوق بیمار
  • محمدحسین عرفان منش، مرتضی محمودی، مهدی زاهدی صفحه 135
    همزمان با افزایش روزافزون تقاضانامه ها برای ثبت اختراعات مربوط به فن آوری نانو، مباحث حقوقی مختلفی پیرامون چالش های ثبت این قبیل اختراعات به وجود آمده است. در این میان، از آنجایی که اختراعات فن آوری نانو عمدتا به واسطه ی اندازه بسیار کوچکشان (nm100>) توصیف می شوند، این سوال مهم مطرح می شود که آیا مواد کوچک شده در مقیاس نانو نسبت به مواد با مقیاس بزرگتر از نظر حقوق ثبت اختراع جدید محسوب می شوند؟ همچنین، مواد در مقیاس نانو و کابردهای آنها می بایستی واجد چه شرایطی باشند تا به عنوان اختراع متضمن گام ابتکاری تلقی گردند. مقاله حاضر درصدد است تا با توجه به خصوصیات اختراعات فن آوری نانو دشواری های ثبت چنین اختراعاتی را شناسایی کند و در ادامه به بررسی راه حل های موجود بپردازد.
    کلیدواژگان: اختراعات فن آوری نانو، تفاوت در اندازه ی نانو ذرات، جدید و ابتکاری بودن
  • محمد جواد ابوالقاسمی صفحه 157
    اخلاق نقد فرهنگی یکی از مصادیق بارز اخلاق کاربردی است که با هدف تبیین و ارائه کدهای رفتاری و اخلاق عملی برای کسانی که می خواهند، مسایل فرهنگی را نقد کنند، تهیه شده و بر موارد عینی و جزیی تاکید دارد.با توجه به شمول و تکثر تعاریف و لزوم تمرکز بر تعاریف خاص، بخش های آغازین مقاله به تبیین و توضیح واژگانی چون نقد، فرهنگ و نقد فرهنگی اختصاص داده شده است و با عنایت به لایه های چهارگانه فرهنگ که عبارت است از بینش ها، ارزش ها و آرمان ها، رفتارها و منش ها و همچنین نمادها و تجلیات بیرونی، توصیه های اخلاقی به گونه ای ارائه شده که لایه های مختلف را پوشش دهد و جمعا 26 حکم اخلاقی برای نقد کنندگان عرصه فرهنگ پیشنهاد شده است. در خاتمه به موانع و آسیب ها و ضعف تحقق فرهنگ نقد و نقد فرهنگی در جامعه ایران اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نقد، فرهنگ نقد، نقد فرهنگی، اخلاق نقد
|
  • M.R. Dehshiri, M. Abbasi, A. Asghari Page 13
    The prejudice between the human rights and the rights of other beings such as animals and the environmental law is being diluted in recent decades by utilizing the western empiricist view and at same time interacting with competent traditions and cultures- that have attached an intrinsic value and respect to other beings. But, it is clear that in this period, the environment and the human being in the final analysis have suffered irrecoverable damages from this little attention. All of this is notwithstanding that in the international law and some cultures, not only the "human being" and his rights are noticed and emphasized, but also the environment and in fact, the human's partners in this world have been attached intrinsic value and rights; a perspective that if it was noticed by the west as the main origin of the modern international law, at least we would not have observed some current environmental problems. In this paper, the globalization of the bioethics, the importance and the necessity of mutual understanding and effective interaction among different cultures in the arena of international law and utilizing its approaches in the field of bioethics have been stressed by the authors.
    Keywords: international law, human rights, bioethics, cultural variety, globalization
  • M. Bidhendi, M. Shiravand Page 49
    Today, new medicine science and enter new and complicated technologies into human issue area, enforced intellectuals with many disturbance that focus on medical ethics issue. This intellectual try to imporve medicine area and also in this way they want to develope ethics issue and very important aspect of this is to improve medical ethics philosophical foundations. In this way, transcendent theosophy philosophical order supply deeper philosophical bases that drawn by religious sources and they proceed ethics issue. In the view of philosophy learning like substantial motion principle, Corporeality creation and spiritual survival formula, dressing after dressing issue. Medical ethics would have improvement rational and philosophy. With emphesis medicine ethics on transcendent theosophy philosophical foundations, beside of having deeper philosophical thoughts bases, we responce two philosophical challenges of new medicine, means "aboration of fetus (Embryo)" and "organ dedication (donation)".
    Keywords: Medical ethics, transcendent theosophy, substantial motion, aboration of fetus (Embryo), organ dedication (donation)
  • S. Nazari Tavakkoli Page 77
    Background
    Water is the most valuable environmental factors that has essential role in life and human health. A quick review of the Islamic sources shows that optimal use of this gift of God has alwaysstressed by infallible Imams. By counting twelve types of water, Muslim jurists have tried, depending on different climatic conditions, on the one hand to show the right water consumption to the public and the other hand to prevent its waste and pollution by determination of religious indicators. The main question in ethical- juridical study water resources productivity is that weather we can create a significant and logical relation between bioethics principles and religious teachings connected to environment? In this study we try to present ethical - religious model in conservation and utilization of Water as one of the natural environmental factor by using the juridical resources.
    Method
    In this descriptive and library research we’ve attempted to study the position of Justice and non-maleficence as two ethical principals in religious teachings after explaining the concepts and principles of bioethics and then based on that we will evaluate quality and outcomes of utilization of resources water. Data: This review reflects on the other hand, the principals of Bioethics are universal and approved by Islamic leaders because of intellectual origin and the other hand, centuries before formulating these principals, Muslim jurists have tried to express human tasks in face of environmental resources including surface and subsurface water in form of statements of environmental fegh, with emphasis to the religious teachings (the Quran and Sunnat) and attention to them.
    Conclusion
    Principles of justice and non-maleficience are the two principles of Bioethics governing the utilization of environmental resources, including water resources, and any use of these resources, regardless of it, will be immoral and also unlawful.
    Keywords: Bioethics, environment, environmental Fegh, water, justice, nonmaleficence
  • M. Abbasi, J. Arabloo Page 101
    Health Technology Assessment (HTA) a multidisciplinary process that information about medical, social, economic and ethical issues from use of health technologies summarize in a systematic, transparent, unbiased and robust way. It Aimed to create awareness and provide information to formulate proper and effective health policies, that be patient-centered and seeks to achieve best value. The assessment of ethical aspects of health technology as one of the objectives of the HTA is considered. In practice integrating this aspect to the process are still limited. This integration can lead to improved communication between HTA and health policy in both developed and developing countries. Hence, this paper has focused on several points: the concept of HTA; relationship between HTA and ethics, ethical issues in HTA; ethical analysis and the methods used for integrating ethical analysis in HTA.
    Keywords: Health Technology Assessment, Ethics, Bioethics, Health Policy
  • M. H. Zakerhossain Page 117
    Raising the idea of Human Rights in the thoughts sky of human beings, has started the evolution of discourses. Extending protective capacity of Human Rights towards patients is an important pointturning from moral perspective on illness to a justice approach to it. In Virtue ethics, taking care of a patient is just a personal Virtue. A moral action is based on will and liberty and thus makes the patient in depth of a favor to his attendant. On the contrary, From Human Rights perspective, illness is a source of right of patient. In this standpoint, protecting patients is an obligation which governments owe to such citizens. This obligation arises from the idea of justice and therefore the patient’s dignity is well preserved also.
    Keywords: Virtualism, Human rights, Justice, Welfare rights
  • M. H. Erfanmanesh, M. Mahmoudi, M. Zahedi Page 135
    In line with the remarkably rapid increase of the number of patent applications on nanotech inventions, legal disputes have arisen as to the challenges facing the patentability of such inventions. Chief among them are the issues of the novelty and inventive step of nanotech inventions. With respect to the novelty, the question is whether the minimized forms of substances can be regarded as novel over the substances at larger scales? Also, the question concerning inventive step is in what situations nanotech inventions are considered as involving inventive step? This article seeks to identify the difficulties of nanotech inventions in meeting the novelty and inventive step requirements and examine the solutions suggested by the European Patent Office (EPO) and its case law during the examination of nanotech patent applications. The findings of this case show that merely making a known materials or devices smaller does not grant novelty to the invention. Instead, the size of the nanoparticles (or the sub-range selection) in patent applications related to the nanotech inventions needs to be narrow, sufficiently far removed from the prior art, and/or purposeful with new technical teaching. Also, the mere minimization or reduction of the particle size does not account for the inventive step of an invention. It must be shown that the invention has a new technical advantage not found in the prior art, and not obvious to a skilled person which comes from the size differences. It is only in this situation that the inventive step of downscaling of particles may be acknowledged.
    Keywords: Nanotech invention, Difference in Nanoparticles size, new, inventional
  • M. J. Abolghasemi Page 157
    Ethics of Cultural Critique is an obvious evidence of the applied ethics that has been provided aiming at explaining and presenting behavioral codes and practical ethics for those wishing to criticize cultural issues and it emphasizes on objective and partial cases. Considering the scope and multiplicity of definitions and the necessity of concentration on particular definitions, the preliminary sections of the paper, have been devoted to the explanation and clarification of such words as critique, culture and cultural critique and given the quadruple layers of the culture including insights, values and ideals, behaviors and dispositions and also symbols and external manifestations, the ethical advices have been presented in such a way so as to cover different layers and overall, 26 ethical precepts have been proposed for the critics of the culture arena. In the end, setbacks, defects and weaknesses in the way of the realization of the critique culture and cultural critique in the Iranian community have been indicated.
    Keywords: critique, culture, cultural critique, ethics of critique