فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 36 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید قنبری*، محمدکریم خداپناهی، محمدعلی مظاهری، مسعود غلامعلی لواسانی صفحه 407
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی بسته روش آموزش والدین مبتنی بر نظریه دلبستگی بر افزایش کیفیت مراقبت مادران دارای کودکان مضطرب پیش دبستانی بود. برای شناخت اثربخشی این بسته 278 نفر از مادران کودکان 2 تا 6 سال از 6 مهدکودک شهر تهران که به روش نمونه-برداری خوشه ایدر دسترس انتخاب شده بودند، مقیاس اضطراب کودکان پیش دبستانی را تکمیل کردند. با توجه به نمره افراد در این مقیاس و در نظر گرفتن دیگر ملاک های خروج و ورود به پژوهش در نهایت 61 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و 30 نفر در گروه آزمایش و 31 نفر در گروه مقایسه قرار گرفتند. بسته آموزش والدین مبتنی بر نظریه دلبستگی در طول 8 جلسه گروهی هفتگی (8 تا 12 نفر در هر گروه) در مهدکودک-ها به مادران گروه آزمایش ارائه شد. پس از پایان جلسات آموزشی و 3 ماه پس از آن مقیاس کیفیت مراقبتی مادر به وسیله دو گروه تکمیل شد. نتایج نشان داد که بسته آموزش والدین حساس بودن، پاسخ دهی و هم چنین دسترس-پذیری هیجانی مادران گروه آزمایش را افزایش و تعارض و سردرگمی آن ها را کاهش داده است و هم چنین پیگیری نتایج نشان داد که این تغییرات در طول 3 ماه ثبات داشته است. بر مبنای یافته-ها، بسته آموزش والدین می تواند در موقعیت های بالینی برای افزایش کیفیت مراقبت مادران و ارتقای روابط مادر کودک مورد استفاده قرار گرفته و مفید باشد.
    کلیدواژگان: آموزش والدین، دلبستگی، حساس بودن، پاسخ دهی، دسترس پذیری، تعارض و سردرگمی
  • بهروز عبدلی، اکرم کاویانی* صفحه 427
    هدف از این پژوهش مقایسه سوگیری ورزشی در سبک های فرزندپروری ادراک شده توسط نوجوانان بود. در مطالعه حاضر 350 دانش آموز به صورت تصادفی خوشه ایاز بین دانش آموزان سال اول دبیرستان منطقه 4 تهران انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسش نامه سبک های فرزندپروری و پرسش نامه سوگیری ورزشی بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیری، تحلیل شدند (05/0>α).
    یافته های پژوهش نشان داد، سبک فرزندپروری والدین بر سوگیری ورزشی فرزندان تاثیر می گذارد. مطابق این یافته ها بین پسران و دختران در سوگیری ورزشی تفاوت معنا دار وجود دارد. به طوری که پسران در مقایسه با دختران رقابت جویی، پیروزی گرایی و هدف گرایی بیشتری دارند. به طور کلی یافته های تحقیق حاضر نشان داد که فرزندان والدین مقتدر در مقایسه با والدین مسامحه کار سوگیری ورزشی و پیروزی گرایی بیشتری دارند. در مجموع پژوهش حاضر نشان داد که سبک فرزندپروری فرآیند زیربنایی مهمی است که بر توسعه سوگیری ورزشی فرزندان تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، سبک فرزندپروری والدین، رقابت جویی، هدف گرایی، پیروزی گرایی
  • فریبا فرازی*، احمد خامسان، محمدرضا اسدی یونسی صفحه 439
    یکی از عوامل پیش بینی کننده کمال گرایی در فرزندان به شیوه تربیتی خانواده ها و سطح انتظاراتی که آن ها از فرزندان شان دارند برمی گردد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ادراک از سبک های فرزندپروری با ابعاد کمال گرایی است. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. 161 دانش-آموز دختر به شیوه خوشه ایچندمرحله ای از مدارس متوسطه شهر بیرجند انتخاب شدند.
    از مقیاس های ادراک شیوه فرزندپروری والدین (POPS) و ابعاد کمال گرایی (MPS) برای سنجش متغیرهای پژوهش استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان دادند که از میان سبک های فرزندپروری تنها درگیری و گرمی مادر رابطه منفی معناداری با کمال گرایی جامعه-مدار دارند. در نتیجه گرم تر شدن روابط مادر با فرزند و هم چنین درگیر شدن مادر در فعالیت-های مختلف فرزندان باعث خواهد شد کمال گرایی جامعه مدار در آن ها کاهش یابد. لذا سبک درگیری و گرمی مادر نقش مهمی در پیش بینی کمال گرایی جامعه مدار ایفا می کند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، انتظارات والدین، ابعاد کمال گرایی
  • لیلا چراغ ملایی*، زهره خسروی، شکوه سادات بنی جمالی صفحه 451
    پژوهش حاضر، به بررسی نقش عامل نظارت بر کاهش مشکلات رفتاری دختران مبتلا به ADHDپرداخته است. از میان عوامل مختلف نظارتی، خودنظارتی (نظارت درونی) و نظارت مادر (نمونه ای از نظارت بیرونی) انتخاب گشته و اثربخشی آن ها مورد مقایسه قرار گرفته است. برای تعیین تاثیر این نظارت ها بر کاهش علائم مرضی ADHD، از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد.
    پس از انتخاب دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی، این دانش آموزان به صورت تصادفی در سه گروه آموزش مهارت های نظارت بر رفتار به مادران، آموزش راهبرد خودنظارتی و گروه کنترل جایگزین شدند. دو گروه آزمایشی تحت کاربندی متغیرهای مستقل (آموزش مهارت های نظارت بر رفتار به مادران و آموزش راهبرد خودنظارتی به کودکان) قرار گرفتند و گروه کنترل تحت کاربندی خاصی قرار نگرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شد. یافته ها بیانگر این بود که طبق گزارش مادران، گروه آزمایشی که از آموزش مهارت های نظارت بر رفتار به مادران سود برده بودند، نسبت به گروه کنترل، کاهش در علائم مرضی ADHD را نشان دادند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های نظارت بر رفتار به مادران می تواند به عنوان مداخله سودمندی در جهت کاهش علائم مرضی ADHD در کودکان مطرح باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های نظارت بر رفتار، راهبرد خودنظارتی، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی
  • روح الله محمدی*، ابوالقاسم خوش کنش، علی زاده، محمدی صفحه 471
    بین کار و ابعاد خانواده اثرپذیری دوجانبه ای وجود دارد. مطالعه حاضر، درصدد است تا از طریق مقایسه و رابطه راهبرد های مقابله همسران با -استرس، رضایتمندی زناشویی و فرسودگی شغلی، بینش وسیع تر و روشن تری نسبت به این موضوع برای زوجین شاغل و درمان گران در حیطه مشاوره شغلی و مشاوره خانواده فراهم نماید.
    در فعالیت های مشاوره ای به این موضوع توجه بیشتری شده و با به کارگیری برنامه های پیشگیرانه، از میزان تعارضات زناشویی و فرسودگی شغلی کاسته شود. انتخاب نمونه ها به-صورت خوشه ایچندمرحله ای و حجم نمونه، 406 معلم از بین 38 مدرسه بوده است. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های راهبردهای مقابله همسران با استرس (DCI)، مقیاس فرسودگی شغلی(MBI) و مقیاس رضایتمندی زناشویی (M.A.T) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان دادند که بین خرده مقیاس های راهبرد مقابله همسران و خرده مقیاس های فرسودگی شغلی رابطه وجود دارد، هم چنین بین خرده مقیاس های راهبرد مقابله ای همسران و رضایتمندی زناشویی زوجین شاغل رابطه وجود دارد. نتایج مطالعه حاضر در راستای تدوین و اجرای برنامه های آموزشی و پیشگیرانه برای مقابله بهتر در رویارویی با استرس زوجین فرهنگی قابل بحث است.
    کلیدواژگان: استرس، مقابله همسران، فرسودگی شغلی، رضایتمندی زناشویی
  • جعفر حسنی*، یزدان نادری، فاطمه رمضان زاده، علی پورعباس صفحه 489
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش هوش هیجانی و طرح واره های هیجانی در رضایت مندی زناشویی زنان بود. 200 نفر زن متاهل به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس های طرح واره های هیجانی، هوش هیجانی و رضایت مندی زناشویی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چند متغیری به شیوه گام به گام تحلیل شد.
    نتایج نشان داد که مولفه های توجه و تمایز هوش هیجانی، پیش بینی کننده معنادار اکثر ابعاد رضایت مندی زناشویی هستند.
    هم چنین، طرح واره های هیجانی سرزنش، توافق، دیدگاه ساده انگارنه نسبت به هیجان ها و ارزش های والاتر ابعاد مختلف رضایت مندی زناشویی را پیش بینی کردند. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که هوش هیجانی و طرح واره های هیجانی کارآمد نقش کلیدی در رضایت مندی زناشویی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: طرح واره های هیجانی، هوش هیجانی، رضایت مندی زناشویی
  • محمد روشن*، سید محمد مهدی خلیل زاده صفحه 507
    نهاد خانواده به عنوان مهم ترین واحد اجتماعی همیشه مورد توجه و حمایت علم حقوق بوده است، با صنعتی شدن جوامع و تغییرات درونی و بیرونی در نهاد خانواده توسط عوامل متعدد از جمله ماهواره ها نیاز به راهکارهای جدید حمایتی در این موضوع به چشم می خورد.
    از طرفی ماهواره ها با تاثیر بر سبک زندگی و الگوی بومی خانواده ها سبب سوء معاشرت، خشونت، سستی مبانی خانواده، سخت شدن تربیت فرزندان و انحرافات در اخلاق و فرهنگ جنسی نهاد خانواده شده اند. حال می دانیم که طبق قوانین اساسی و مدنی، تحکیم خانواده، تشیید مبانی خانواده، معاضدت در تربیت فرزندان، هرچند به عنوان تکالیف والدین ذکر شده است.
    اما از حقوق اصلی این نهاد به حساب می آیند. هرجا که تکلیف وجود دارد صاحب حق نیز موجود است. نهاد خانواده به عنوان یک پدیده اجتماعی از همه این حقوق برخوردار است.
    به نظر می رسد که بررسی حقوق نهاد خانواده در برابر برنامه های ماهواره ای در قوانین فعلی و ارائه راهکار برای حمایت از خانواده یکی از خلاهای موجود در فضای حقوقی و ارتباطاتی را پوشش می دهد که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: خانواده، ماهواره، تربیت فرزندان، اخلاق جنسی، جهانی شدن
|
  • S. Ghanbari*, M. K. Khodapanahi, M. A. Mazaheri, M. Gholamali Lavasani Page 407
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of attach-ment based parent training on increa-sing care giving quality in mothers of preschool anxious children. As such, 278 mothers of 2 to 6 years old chil-dren who were selected through avail-able cluster sampling method from 6 nursery schools of Tehran, completed the Maternal Caregiving Quality scale. Based on obtained scores on this scale and considering including and exclu-ding criteria, finally 61 mothers were selected as research sample and were assigned in experimental group (30 mothers) and control group (31 mo-thers). Attachment based parent train-ing package was given to experimental group during in 8 weekly group sessions) 8 to 12 mothers in each group(at nursery schools. After train-ing sessions, and 3 months later, The Maternal Caregiving Quality scale was completed again by both groups. The results indicated that Parent Trai-ning Package has increased the sensit-iveness, responsiveness and also emo-tional availability and decreased conf-lict and confusion of mothers in the experimental group, and the results of follow up showed that these changes were stable over 3 months. Based on the results, this package can be used and be effective in clinical settings to increase the maternal care giving qua-lity and prompting the mother-child relationships.
    Keywords: Parent training, attachm, ent, sensitivity, responsiveness, availa, bility, conflict, confusion
  • B. Abdoli, A. Kavyani* Page 427
    The purpose of this research was to compare the sport orientation of adol-escents based on their perceived patt-erning styles. Through a two-stage sampling method, 350 junior high sc-hool students were selected. A battery of questionnaires was applied to co-llect the data including parenting style questionnaire, sport orientation ques-tionnaire, and participation motivation questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).Findings indicated that parenting sty-les affect children’s sport orientation. In addition, this study shows a signify-cant difference between boys and girls in sport orientation, suggesting that boys are more competitive, winning and goal oriented. Consequently, acc-ording to the results, children of authoritative parents might be more sport and success oriented than those of permissive parents. In general, the present study reveals that parenting style is a fundamental important pro-cess influencing the improvement of adolescent's sport orientation.
    Keywords: Achievement Motivation, Parenting Style, Competitiveness, Wi, n, Goal Orientation
  • F. Farazi*, A. Khamesan, M. R. Asadi Yoonesi Page 439
    One of the factors that predict per-fectionism in children education is reported to be families and the way their expectation of children. The aim of the present research is to investigate the role of perceived parenting styles in perfectionism of third grade female students in high school.Using a correlational method, 161 students through a multi stage cluster method were selected. Scales of perception of parenting styles (POPS), and dimensions of perfectionism (MPS) were applied to evaluate the research variables. The results of the regression analysis showed that amo-ng parenting styles, mother's invol-vement and warmth have a significant negative relationship with socially prescribed perfectionism. As a result of warmer relations of mother and child and mother's involvement in children's various activities may red-uce socially prescribed perfectionism. It seems that the involvement style and warmth of the mothers would play an important role in prediction of socially prescribed perfectionism.
    Keywords: Parenting Styles, Parental Expectations, Dimensions of Perfec, tionism
  • L. Gheragh Molaii*, Z. Khosravi, Sh. S. Bani Jamali Page 451
    The present study examined the role of monitoring in reducing behavioral problems in 6-12 years old girls with ADHD.Among the various factors of monito-ring, self monitoring (internal monit-oring) and maternal monitoring (an external monitoring) were selected and their effectiveness was compared. Therefore, a pretest- posttest with control group design was used. In order to analyze the data, one-way ANOVA was used. The results indicated that according to mother's reports, the group that was monitored by mothers compared to control group, showed significant reduction in ADHD symptoms. So, we can con-clude that behavior monitoring skills training for mothers can be an useful intervention to reduce ADHD sym-ptoms in children.
    Keywords: ADHD, Behavior Moni, toring Skills Training, Self Monitor, ing
  • R. Mohammadi*, A. Khosh Konesh, A. Zadeh Mohammadi Page 471
    There is a mutual relationship between work and family dimensions. Present study compares the relationship betw-een dyadic coping strategies with stre-ss, marital satisfaction and burnout. Findings can have practical implicati-ons for couples and therapists in the field of preventive training programs.Statistical population was all teachers (N=9151) in three educational levels in the 2011-2012 school-year who lived in Zanjan. Sampling was through multi-stage cluster sampling. Sample size consists 406 teachers from 38 schools. Different questionnaires were used in present study including dyadic coping inventory (DCI), scale burnout (MBI) and the scale of marital satisfaction (MAT). Findings demons-trated the relationship between coping strategy and burnout sub-scales for spouses. There is also a relationship between dyadic coping strategy and marital satisfaction. Results can have practical implications in order to form-ulate and implement educational and preventive training programs to deal with stressful professional conditions of one earner couples in the field of teaching.
    Keywords: Stress, Dyadic Coping, Burnout, Marital Satisfaction
  • J. Hasani*, Y. Naderi, F. Ramazanzadeh, A. Pourabbass Page 489
    The present study investigated the role of emotional intelligence and emoti-onal schema in marital satisfaction among women. A sample of 200 marr-ied women (100 employed and 100 household women) was selected rand-omly and completed measures of emo-tional schemas, emotional intelligence, and marital satisfaction. The results of stepwise regression analysis showed that attention and clarity components of emotional inte-lligence are significant predictors of most marital satisfaction dimensions. Also, blame, agreement, simplistic view of emotions and higher values towards emotional schemas predicted different dimensions of marital satisfa-ction. Based on the findings it can be concluded that the emotional intellig-ence and effective emotional schema play a key role in marital satisfaction.
    Keywords: Emotional Schema, Emo, tional Intelligence, Marital Satisfac, tion
  • M. Roshan, S. M. M. Khalilzadeh Page 507
    Family has been always regarded as the most important social unit in pro-tection and attention of law. Due to industrialization of societies and the internal and external changes of fam-ily and other influencing factors such as broadcasting satellite channels, it seems that new approaches are requ-ired to support the unit of family.On the other hand, broadcasting of satellite channels would affect the lifestyle and local pattern of families which may involve families in pro-blems with socialization, abusive beh-avior, violence, weakness of family foundations, difficulties in educating children, and development of sexual deviations of families based on their culture and values. Although in cons-titutional and civil law, strengthening families, building strong foundations in the family and parental childrearing practices are mentioned as the rights and tasks of families, are not sufficient in terms of recent changes. Every-where that there is a duty, there is a titular. The family as a social phen-omenon has all these rights. It seems that investigation of the family's rights against satellite programs in current law, and providing a mechanism to support the family could cover the gaps which exist in the legal and communicational space which will be discussed in this paper.
    Keywords: Family, Satellite Progr, ams, Educating, Sexual Ethics, Globa, lization