فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1391)

نشریه حکمت اسرا
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله بابایی صفحه 7
    اخوت انسانی بر اساس مولفه های مشترک و فراگیر فطری میان آدمیان شکل می گیرد؛ بنابراین می تواند نوعی اخلاق حداقلی به وجود آورد که در عین حال، در عرصه عام جهانی موثر باشد. برادری میان انسان ها، نوعی ازخودگذشتگی (self-sacrifice) در روابط انسانی را در پی دارد و همزیستی جهانی را تسهیل می-نماید. علاوه بر این، برادری، روابط انسانی میان ابنای بشر را قوام می بخشد و با تمهید مولفه های انسانی، زمینه را برای صورت بندی «اخوت دینی» و «اخلاق ایمانی» در جوامع دینی (تک دینی یا چنددینی) فراهم می سازد. در حقیقت، اخوت ایمانی و دینی، صورتی کمال یافته از اخوت انسانی است؛ و نه تنها زمینه ستیز میان آدمیان را از بین می برد (کارکرد سلبی)، بلکه به جهت کمالی که در آن نهفته، امکان انسجام و پیوستگی میان انسان های غیردیندار را نیز امکان پذیر می سازد (کارکرد ایجابی).
    کلیدواژگان: اخوت ایمانی، اخلاق ایمانی، اخوت انسانی، اخلاق انسانی، ازخودگذشتگی، اخلاق جهانی
  • حسین دیبا صفحه 25
    در میان ظرفیت های وجودی انسان، عواطف و هیجانات، در تاثیرگذاری بر افکار و اعمال آدمی، از جایگاهی ویژه برخوردارند. بررسی این تاثیرات در حوزه اخلاق - که از مهم ترین جنبه های زندگی فردی و اجتماعی است – بحث های بسیار بااهمیتی را پیش خواهد کشید. اگر نوع و میزان تاثیرگذاری ساحت عاطفی در مقایسه با دیگر ساحت های رقیب (همچون ساحت عقلانی)، تحلیل و بررسی شود، اهمیت این مباحث، بیش تر درک خواهد شد.
    این مقاله در دو حوزه به این مساله می پردازد: اول، حوزه ای کاملا نظری است و در ذیل مباحث فرااخلاق قرار می گیرد؛ و دوم، در عرصه های عینی تر حیات اخلاقی انسان، یعنی در حوزه قضاوت ها و رفتارهای اخلاقی. این بررسی ها به تطبیق و مقایسه حوزه های فرااخلاق و روان شناسی اخلاق با منابع اسلامی خواهد پرداخت. در بخش منابع اسلامی، تاکید بر آثار استاد آیت الله جوادی آملی است. بر این اساس، مباحث در سه بخش تنظیم شده است: نخست، نقش عواطف در نظریات فرااخلاقی بررسی می شود و از دو رویکرد عمده فرااخلاقی بحث می شود؛ این دو رویکرد، دیدگاه تعریف گروانه طبیعی و دیدگاه غیرشناختاری یا توصیف ناگروانه است. با بیان کاستی های این نظریه ها، ارتباط ارزش های اخلاقی با واقعیات عینی، تبیین می-شود. در بخش دوم، نقش عواطف در قضاوت های اخلاقی بررسی می گردد. آن گاه برخی از دیدگاه ها که عواطف و هیجانات را تنها عامل تاثیرگذار بر قضاوت های اخلاقی می دانند، تبیین و نقد می شود. تاثیرگذاری ساحت عقلانی بر قضاوت های اخلاقی، در این بخش طرح شده است. در نهایت، با پذیرش تاثیر عواطف بر قضاوت های اخلاقی، علیت انحصاری آن رد خواهد شد. بخش سوم، به تاثیر عواطف بر رفتارهای اخلاقی می پردازد. دیدگاه های عاطفه گرایان و شناخت گرایان درباره زمینه های تاثیرگذاری عواطف و احساسات بر رفتار اخلاقی نیز بررسی و سنجیده می شود.
    با پذیرش تاثیر جدی هیجان ها بر رفتار اخلاقی، نقش موثر شناخت و تاملات فکری در رفتار اخلاقی نیز به اثبات خواهد رسید.
    کلیدواژگان: اخلاق، فرااخلاق، عواطف و هیجانات، روان شناسی اخلاق، قضاوت های اخلاقی، رفتار اخلاقی
  • سید رضاحسینی صفحه 61
    «توسعه اقتصادی» یکی از جنبه های توسعه به مفهوم وسیع آن است که در دوره جدید، به ویژه پس از جنگ جهانی دوم، عالی ترین هدف و آرمان اجتماعی بیش تر کشورهای جهان بوده است. توسعه اقتصادی از کشورهای غربی آغاز گردید و بر مبانی اعتقادی، انسان شناختی و اخلاقی خاصی استوار است. از این رو، برای بسیاری از اندیشمندان مسلمان، این سوال مطرح گردید که آیا اصولا توسعه اقتصادی امری ممدوح است؟ اگر چنین باشد، آیا چنین چیزی با عقاید و اخلاق اسلامی، سازگاری دارد؟ هدف این مقاله، بررسی این مساله از دیدگاه حکیم متاله آیت الله جوادی آملی است. یافته های مقاله نشان می دهد که از دیدگاه ایشان، دو نوع توسعه اقتصادی وجود دارد که یکی ممدوح است (توسعه کوثری) و دیگری، مذموم (توسعه تکاثری). «توسعه کوثری» توسعه ای که در درون خود، متضمن رشد مستمر تولید، پیشرفت فنی، شکوفایی علمی و فراوانی امکانات رفاهی است؛ اما در عین حال، بر اخلاق و ارزش های الاهی نیز مبتنی است. از این رو، نه تنها امری مجاز، که واجب است. ایشان برخی مختصات نظری چنین توسعه ای را در حوزه های مختلف، از جمله در تولید، توزیع و مصرف، بیان نموده، معتقدند با تلاش علمی بیش تر در گزاره های ارزشی و دانشی اسلام، می توان الگوی کاملی از چنین توسعه ای را طراحی و اجرا کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق الاهی، توسعه اقتصادی، توسعه کوثری، توسعه تکاثری، اخلاق اقتصادی، جوادی آملی
  • سید محمدرضا حجازی صفحه 95
    محبت و عشق از عناصر کلیدی و زیربنایی در عرصه های معرفتی، اخلاقی و عرفانی است. از این رو پژوهش درباره آن در همه ساحت های یادشده، می تواند بخشی اصلی از مباحث زیربنایی یا روبنایی شمرده شود.
    جایگاه محبت در عرصه اخلاق و رابطه عمیق و تنگاتنگ آن با بخش های مختلف اخلاق و عرفان عملی، باعث می شود پیوندی ناگسستنی میان اخلاق و عرفان از یک سو، و اخلاق و محبت و عشق از سوی دیگر، پدید آید. عمق این درهم تنیدگی تا جایی است که محبت و عشق به شکوفایی و شکل گیری یک نظام اخلاقی مبتنی بر محبت، منتهی شده است. این نظام اخلاقی مبتنی بر محبت و عشق که «اخلاق محبت» خوانده می-شود، از یک جهت، مبانی کلامی و فلسفی خود را با عنصر محبت (محبت خدا) مرتبط می داند؛ و از جهت دیگر، در پرتو اصل محبت و عشق، به مسائل فرعی و موضوعات متنوع اخلاقی می پردازد.
    در این پژوهش بر آنیم که با تکیه بر آرا و اندیشه های استاد فرزانه، آیت الله جوادی آملی، اصول و مبانی «اخلاق محبت» را بررسی و احصا نموده، جایگاه آن ها را در شاخصه دهی به یک ساختار نظام مند اخلاقی در مقایسه با سایر نظام های رایج و تعریف شده اخلاقی ترسیم نماییم. در نهایت، شاخصه ای مبنایی برای تمایز «اخلاق محبت» و دیگر نظام های اخلاقی به دست خواهیم داد. اهم این اصول و مبانی، در چهار گروه کلی «معرفتی و معرفت شناختی»، «مبداشناختی»، «انسان شناختی»، و «عملی و غایت شناختی» قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: اخلاق محبت، اخلاق و محبت به خدا، محبت و عشق در اخلاق، محبت و عشق در عرفان عملی
  • مهدیه سادات مستقیمی صفحه 133
    نظریه عدالت گرای علامه جوادی آملی، در تقابل با نظریه های رقیب (برابرانگاری و نابرابرانگاری افراطی) که به نفی مطلق یااثبات مطلق تمایز گرایی جنسیتی در حوزه تربیت اخلاقی می پردازد، از شاخصه ها و امتیازات چشمگیری برخوردار است.
    تحلیل مفهوم تربیت اخلاقی از منظر ایشان به نفی کلی تمایزگرایی منجر نمی شود. بررسی رابطه جنسیت با هویت انسانی زن و مرد بر اساس مبانی انسان شناسی ایشان در هر سه رویکرد قرآنی، فلسفی و عرفانی، برابرانگاری را در عرصه بسیار وسیعی از این قلمرو ثابت می کند.
    سنجش رابطه جنسیت با سه جنبه اصلی تربیت اخلاقی (اصول، اهداف و ارزش های اخلاقی) نیز وسعت محدوده برابرانگاری را تایید می نماید؛ اگرچه می باید متناسب با تفاوت های تکوینی در شیوه های تربیت اخلاقی، سهم محدودی نیز برای تمایزگرایی جنسیتی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: جوادی آملی، تربیت اخلاقی، انسان شناسی، برابرانگاری جنسیتی، تمایزگرایی جنسیتی، عدالت گرایی جنسیتی
  • حسن بوسلیکی صفحه 171
    محور اصلی این پژوهش، ارزش ها و اصول اخلاقی در تبلیغ دینی است. این پژوهش با روش کتابخانه ای به انجام رسیده است و تلاش شده از آثار آیت الله جوادی آملی به مسائل اصلی پژوهش، پاسخ داده شود. مسائل اصلی این پژوهش، در دو محور پیگیری شده است: نخست، با توجه به آسیب های عینی و عصری تبلیغ دینی، بر چه ارزش های اخلاقی ای باید تاکید کرد؟ دوم، راه برون رفت از تعارض های اخلاقی در عرصه تبلیغ دینی چیست؟ در پاسخ به محور نخست، بر اصولی همچون «تلاش برای ابلاغ پیام دین نه هدایت مردم»، «امانتداری در ابلاغ پیام»، «مطابقت عمل با گفتار» و «پرهیز از خودمحوری در دعوت» تاکید شده است. در پاسخ به محور دوم، به اخلاق تبلیغ به مثابه یکی از شاخه های بومی اخلاق کاربردی، توجه شده است. تلاش بر این است که پاره ای تعارض های موجود در عرصه تبلیغ معرفی شود و آن گاه با توجه به دیدگاه های آیت الله جوادی آملی، راه حل هایی برای این معضلات به دست داده شود. در این محور، مسائلی همچون «تبلیغ دینی در آوردگاهی به وسعت جهان»، «عقل یا احساسات» و «ترویج عقلانیت یا روح تعبد» محل توجه بوده است.
    کلیدواژگان: تبلیغ دین، اخلاق، اخلاق تبلیغ دین
  • علی پاکپور صفحه 202
    شان اخلاقی موجودات، بحثی مهم در فلسفه اخلاق است که امروزه از جنبه های مختلفی بدان توجه می شود. شان اخلاقی در اصطلاح، همان جایگاه مسوولیت آفرین موجودات است که در حدود، ثغور و معیار آن، نظریه های متعددی عرضه شده است. اهم نظریات مرتبط با این بحث، عبارت است از:نظریه انسانیت ژنتیکی، با معیار «وجود انسانی»؛ نظریه فاعلیت اخلاقی، با معیار «فاعل اخلاقی»؛ نظریه احساس محور، با معیار «موجود مدرک»؛ نظریه حیات ارگانیک، با معیار «موجود زنده»؛ نظریه بوم شناسی عمیق، با معیار «موجودات زیستکره»؛ و نظریه رابطهبنیاد، با معیار«موجود دارای روابط اجتماعی یا اکوسیستمی».
    این نوشتار با توجه به نظریه های موجود، می کوشد بر اساس آثار و آرای استاد جوادی آملی، معیار «وجود» را حد نصاب شان اخلاقی موجودات معرفی کند و بر اساس تشکیک در وجود، از تشکیکی بودن شان اخلاقی موجودات بحث و نتیجه گیری نماید. به نظر می رسد محدوده شان اخلاقی در این نگاه، بسیار گسترده است؛ از یک سو، انسان، و در جانب برتر خدا و ملکوتیان را در بر می گیرد و از سوی دیگر در جانب فروتر، حیوانات و حتی گیاهان و در تفسیر عرفانی، همه موجودات را شامل می-شود.
    کلیدواژگان: شان اخلاقی، حق اخلاقی، مسوولیت اخلاقی، تشکیک در وجود
|
  • Habib, Aallah Babai Page 7
    Human brotherhood is formed on the basis of common and pervasive components among human beings; It can thus create a minimum deal of ethics which, at the same time, can be universally effective. Brotherhood among humans leads to a kind of self-sacrifice, and facilitates global coexistence. In addition, brotherhood strengthens the human relations and, through arranging human components, prepares the ground for the formation of religious brotherhood and religious ethics (in mono or multi) religion societies. In fact, religious brotherhood is a perfected form of human brotherhood which not only eliminates the disputes among humans (negative function), but also, through the perfection inherent in it, makes the unity and connection among irreligious people possible (affirmative function).
    Keywords: religious brotherhood, religious ethics, human brotherhood, human ethics, self, sacrifice, global ethics
  • Hussein Deeba Page 25
    Among man's existential capacities, affections and emotions have a special position in exerting influence on their thoughts and acts. A study of these effects in the domain of ethics, which is one of the most important aspects of personal and social life, will provoke very important discussions. The importance of these discussions will be more appreciated if the kind and rate of influence of affective domain is studied and analyzed in comparison to other competing domains (such as rational domain).The present paper discusses the issue in two domains: the first is an absolutely theoretical domain and a subcategory of meta-ethical issues. The second is in more objective domains of man's moral life, i.e. the domain of moral behaviors and judgments. These studies compare and contrast the domains of meta-ethics and psychology of ethics with Islamic sources. In terms of Islamic sources, the emphasis is put on the expert Ayatollah Jawadi Amoli's works. Accordingly, the discussions are divided into three parts: the first part studies the role of affections in meta-ethical theories and discusses two main meta-ethical approaches. These two approaches are naturalistically descriptive theory and non-descriptive or non-cognitive theory. Having explained the disadvantages of these two theories, this paper elaborates on the relationship between moral values and objective realities. The second part studies the role of affections in moral judgments and discusses the effect of rational domain on moral judgments. Then some views which consider affections and emotions as the only factor influencing moral judgments are explained and criticized. Finally, having accepted the effect of affections on moral judgments, its exclusive causality is rejected. The third part deals with the effect of affections on moral behaviors. It also studies and evaluates emotionalists and cognitivist's views on those grounds that affections and emotions exert influence on moral behavior. Having accepted the strong effect of emotions on moral behavior, the influential role of cognition and intellectual contemplations in moral behavior is also proved.
    Keywords: ethics, meta, ethics, affections, emotions, psychology of ethics, moral judgments, moral behavior
  • Seyyed Reza Husseini Page 61
    One dimension of development in its broad sense is "economic development" which has been the highest social objective and ideal of most countries around the world in modern age, especially after World War II. Economic development started in western countries and is based on certain ideological, anthropological and moral principles. Therefore, many Muslim thinkers faced with question whether economic development is essentially praiseworthy? If so, is it compatible with Islamic beliefs and ethics? The present paper seeks to study the issue in theosophy philosopher Ayatollah Jawadi Amoli's view. The research findings indicate that there are two kinds of economic development in his view. One is praiseworthy (abundance-producing development) and the other is reprehensible (worldly wealth-producing development). Abundance-producing development includes in itself the constant growth of production, technological progress, scientific prosperity and abundance of welfare facilities, while it is based on divine moralities and values, as well. Thus, it is not only permitted but also obligatory. He has specified some theoretical parameters of such development in different fields such as production, distribution and consumption and believes that a complete model of such development can be designed and implemented by more scientific endeavors in value and knowledge propositions of Islam.
    Keywords: divine morality, economic development, abundance, producing(Kothari) development, worldly wealth, producing development(Takathori), economic ethics, Jawadi Amoli
  • Dr. Sayyed Mohammad Reza Hejazi Page 95
    Affection and love are the key and infrastructural elements of cognitive, moral and mystical realms. Thus, research on all the above-mentioned aspects can be considered a main part of the infrastructural or superstructural issues.The position of affection in the realm of ethics and its close and strong relationship with the various parts of practical mysticism and ethics creates an unbreakable link between ethics and mysticism on the one hand, as well as ethics and affection and love on the other hand. This interconnectedness is so deep that affection and love lead to the actualization and formation of a affection-based ethical system. This afffection -based ethical system, which is called "affection ethics", links its theological and philosophical fundamentals with the element of love (love of God) on one side, and on the other side, it deals with the minor issues and diverse ethical subjects in the light of the principle of affection and love.This study aims to study the fundamentals of "affection ethics" based on the views and thoughts of the learned expert, Ayatollah Javadi Amoli, and to illustrate their status in characterizing an ethical systematic structure compared to other common and defined ethical systems. Finally, a fundamental characterization will be presented to differentiate between "affection ethics" and other ethical systems. Of these fundamentals, the most important ones are classified into four general "cognitive and epistemological, originological, anthropological, pragmatic and teleological " groups.
    Keywords: affections ethics, ethics, love of God, affection, love in ethics, affection, love in practical mysticism
  • Mahdieh Sadat Mostaghimi Page 133
    The theory of gender justice administration proposed by Allameh Javadi Amolli benefits from significantly outstanding privileges in comparison to its counterpart theories including extreme gender equality theory and extreme gender inequality theory which both end up in unconditional acceptance or rejection of gender separation in the regard of ethic education.In Allameh Javadi Amoli’s point of view, conceptual analysis of ethic education is not ended in absolute rejection of gender separation. Based on his anthropological principles regarding Quranic, Philosophical and Mystic approaches, examining the relationship between gender and male and female’s essence as a human being ends up in demonstration of gender equality in the really extended field of ethic education.Likewise, examining the relationship between gender and three aspects of ethic training including principles, purposes, and moral values verifies the extent of gender equality. Corresponding to genetic variances a slight potential for gender separation in the approaches of ethic education should be taken into consideration, though.
    Keywords: Javadi Amoli, ethic education, anthropology, gender equality, gender separation, gender justice administration
  • Hasan Busaliki Page 171
    The main subject of this study is the moral values and principles in religious propagation. Carried out through library research, this study aims at answering the research questions from the works of Ayatollah Javadi Amoli. The main research questions are investigated under two rubrics: first, with regard to the objective and contemporary concerns in religious propagation, which moral values must be emphasized? Second, what are the ways for overcoming the moral contradictions in religious propagation? Considering the first subject, principles like “trying to transmit the message of religion, not guiding people”,”honesty in communication of the message”,” the compatibility of words and deeds” and, “avoiding self-centrism in invitation“have been underlined. In response to the second subject, ethics of propagation has been studied as an indigenous branch of applied ethics. Efforts have been made to present some of the conflicts in the area of propagation, and to devise solutions for such contradictions on the basis of the viewpoints of ayatollah Javadi Amoli. Under this rubric, issues like “religious propagation on a global scale”, “rationality or sentiments”,” spreading rationalism or the spirit of devotion” have been taken into consideration.
    Keywords: religious propagation, ethics, the ethics of religious propagation
  • Ali Pakpoor Page 202
    The moral status of beings is an important discussion in moral philosophy and is nowadays being attended to from different aspects. Moral status denotes the very status which makes beings responsible. And as well, many theories have been presented on its limits and criteria. The most important theories related to this discussion are as follows: The theory of genetic humanity, with the criteria of ‘’ humane existence’’; the theory of moral agency, with the criteria of ‘’ moral agent’’; perception-center theory, with the criteria of ‘’ perceiving being’’; the theory of organic life, with the criteria of ‘’ living being’’; the theory of deep ecology, with the criteria of ‘’ the beings of the biosphere’’; the theory of foundation relation, with the criteria of ‘’a being possessing either social relationships or ecological ones’’. Based on the available theories, and as well, the expert Javadi Amoli’s works and views, the present paper seeks to introduce the criteria of ‘’ existence’’ as the minimum requirement of being’s moral status; and also, based on the existential gradation, it seeks to discuss and reach conclusion on the gradational nature of beings’ moral status. It appears that the limit of the moral status in this view is much extended. On the one hand, it encompasses human beings, and far superior, God and the angelic, and on the other hand, from an inferior position, it encompasses animals and even plants and in a mystical interpretation, all beings.
    Keywords: moral status, moral right, moral responsibility, existential gradation