فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1392)

فصلنامه روستا و توسعه
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی شکوری* صفحات 1-23
    مقاله حاضر در پی نشان دادن پیامدهای نظری، روشی و سیاستی پدیده های نظری مدرنیسم و پست مدرنیسم در قلمرو توسعه و روستا با تاکید بر ایران است. استدلال می شود که مدرنیسم با تاکید بر اصولی چون قطعیت محوری، تخصص گرایی، یکسان سازی، خردباوری، و جهان گرایی پیشرفت، در عمل، علی رغم تاکید بر واقعیت، به تجریداندیشه از حیات واقعی دچار شد. در عوض، پست مدرنیسم با حمله به اصول و قطعیت های مورد تاکید در مدرنیسم، به نسبیت اخلاقی و فرهنگی و احترام به تفاوت ها در قالب اصول خود در تغییر و توسعه اهمیت می دهد. بنا به استدلال های مقاله حاضر، تبعات این تحول نظری را می توان در ظهور مولفه هایی چون کثرت گرایی رادیکال، به کارگیری رویکرد کنشگر- شبکه در توسعه روستایی، اهمیت یافتن توسعه محلی و اشاعه تحقیق و توسعه مشارکتی، زمینه سازی برای شنیدن «صداهای دیگران فراموش شده» و «جغرافیاهای حاشیه ای شده» در فرایند توسعه مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: مدر نیسم، پست مدرنیسم، توسعه روستایی، ایران
  • سعید هدایتی نیا، مهدی نوری پور* صفحات 25-41
    در عصر حاضر، به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات اثرات و پیامدهای بسیاری در سازمان ها دارد و از این رو، تجزیه و تحلیل نیازهای کاربران و توجه به بازدارنده های استفاده از این فناوری در سازمان نیز بسیار اهمیت دارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های بازدارنده فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در سازمان های صفی روستایی شهرستان بویراحمد است. جامعه آماری پژوهش را 366 کارمند دستگاه های دولتی سطح دهستان های این شهرستان تشکیل می دهند که از آن میان، 189 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه ای است که روایی آن تایید شده و برای تعیین پایایی آن، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. همچنین، برای شناسایی عامل ها و ایجاد یک ساختار برای مولفه های بازدارنده، از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گیری شده است. نتایج نشان می دهد که بازدارنده های پذیرش دربرگیرنده نه عامل زیرساختی، دانشی- مهارتی، سازمانی، مالی و هزینه ای، پیچیدگی استفاده از فاوا، اجتماعی، مدیریتی، اضطراب رایانه ای، و عدم سازگاری است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، پذیرش، سازمان های روستایی، بویراحمد (شهرستان)، مطالعه موردی
  • عبدالعلی بهرامی، کریم نادری مهدیی*، محمدحسن فطرس صفحات 43-58
    هدف مطالعه حاضر بررسی مهم ترین عوامل موثر بر اعتماد و رابطه بین سطوح درون و برون گروهی آن در میان اعضای تعاونی وینسار در شهرستان قروه است. شیوه تحقیق پیمایشی بوده و داده از طریق پرسشنامه از 110 عضو تعاونی در سال 1391 جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد که بین میانگین نمره های اعتماد درون گروهی و برون گروهی تفاوت معنی دار وجود دارد و بر اساس یافته های مدل رگرسیون نیز در مجموع، این متغیرها 5/48 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند. یافته های تحقیق حاضر نشان دهنده چالش ها و مشکلاتی است که بر فعالیت های کشاورزی در تعاونی تاثیر می گذارند. اعتماد در هر دو سطح پایین بوده اما در سطح برون گروهی، پایین تر است. بدیهی است که گسترش تشکل های تعاونی تا حد زیادی به بهبود اعتماد در هر دو سطح به ویژه در سطح برون گروهی بستگی دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، تعاونی های تولید کشاورزی، قروه (شهرستان)، مطالعه موردی
  • فاطمه حیات غیبی *، علیرضا کرباسی صفحات 59-82
    با توجه به اهمیت بیمه کشاورزی در کاهش مخاطره کشاورزان، ایجاد امنیت برای سرمایه گذاری و تولید در بخش کشاورزی و نیز ارتقای سطح درآمد و کاهش نوسان های درآمدی بهره برداران، مطالعه حاضر به بررسی عوامل تاثیرگذار بر موفقیت صندوق بیمه محصولات کشاورزی و اولویت بندی راهبردهای موثر بر آن می پردازد. به منظور لحاظ کردن همزمان کلیه عوامل موثر و اثرات آنها بر یکدیگر، اولویت بندی بر اساس فرایند تحلیل شبکه ای صورت می گیرد. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از کارشناسان خبره بیمه محصولات کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری در سال 1391 گردآوری شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، راهبردهای پیشنهادی به ترتیب اولویت عبارت اند از: ارائه موارد بیمه ای جدیدتر، برگزاری کلاس های ترویجی، بهره گیری بیشتر از فناوری اطلاعات، آموزش کارکنان، استفاده از روش های بیمه ای نوین، بهبود کمی و کیفی عملیات اجرایی بیمه، بهبود قوانین اساسی سازمان، ارائه بسته های بیمه ای و تنوع بخشی به منابع مالی.
    کلیدواژگان: بیمه محصولات کشاورزی، فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، چهارمحال و بختیاری (استان)، مطالعه موردی
  • ستاره امیرخانی، محمد چیذری*، سیدمحمود حسینی صفحات 83-103
    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی عوامل تاثیرگذار بر میزان استفاده کشاورزان از روش ها و فناوری های مدیریت خشکسالی و سرمایه گذاری آنها در این زمینه است. روش تحقیق، پیمایشی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری کلیه گندم کاران شهرستان ورامین را شامل می شود که در سال زراعی 88-1387 اقدام به کشت گندم کرده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که متغیرهای میزان مشارکت اجتماعی، میزان استفاده از خدمات شرکت های خدمات مشاوره ای فنی مهندسی کشاورزی، میزان عملکرد گندم آبی و فاصله مزرعه تا مراکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار به شمار می روند. همچنین، بر اساس یافته های پژوهش، افراد مورد مطالعه در سطوح کم تا بسیار کم از روش ها و فناوری های مدیریت خشکسالی استفاده و یا در آن سرمایه گذاری می کنند.
    کلیدواژگان: گندم کاران، خشکسالی، مدیریت خشکسالی، مطالعه موردی، ورامین (شهرستان)
  • امیرحسین علی بیگی* صفحات 105-123
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مفهوم روستا و زندگی روستایی از دیدگاه دختران روستایی شهرستان کرمانشاه انجام شد. جامعه آماری را 31520 تن از دختران ساکن روستاهای این شهرستان تشکیل می دادند که 378 نفر از آنها، با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای، به عنوان نمونه انتخاب شدند. بر اساس یافته ها، پاسخ گویان روستا را از نظر فرهنگی و اجتماعی، مکانی مطلوب ولی از جنبه اقتصادی، نامطلوب می دانستند. آنها دو برداشت متفاوت از مفهوم روستا داشتند؛ در برداشت اول، روستا محیطی خوشایند و در برداشت دوم، زندگی در روستا توام با سختی بود. نگرش نسبت به شغل کشاورزی نیز بر تصور دختران از مفهوم روستا تاثیرگذار بود. جوانی که تعریفی خوب از روستا و زندگی روستایی دارد، به شغل کشاورزی نیز گرایش دارد؛ و کسی که کشاورزی را دوست دارد، به زندگی در روستا نیز علاقه مند است.
    کلیدواژگان: جوانان روستایی، دختران روستایی، زندگی روستایی، کرمانشاه (شهرستان)، مطالعه موردی
  • فاطمه گریوانی*، محمدطاهر احمدی شادمهری، محمدعلی فلاحی صفحات 125-145
    تمرکز فقرا و محرومان در مناطق روستایی کشور توجه به روستاها در برنامه های توسعه و طرح های فقرزدایی را ایجاب می کند. هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی هایی از خانوارهای روستایی استان خراسان شمالی است که به نظر می رسد عواملی موثر در احتمال فقیر شدن خانوارها باشند. داده های 679 خانوار از طرح هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار سال 1389 استخراج شد. همچنین، برای بررسی تاثیر متغیرهای بار تکفل، جنس، سن، مخارج آموزشی و بهداشتی، و کشاورز یا غیرکشاورز بودن خانوارها بر احتمال فقیر شدن آنها، از مدل توبیت استفاده شد. در متغیر وابسته، مقدار واقعی درآمد خانوار برای خانوارهای با درآمد بالاتر از خط فقر و مقدار صفر برای خانوارهای با درآمد پایین تر از خط فقر مفروض است. نتایج مدل نشان می دهد که متغیرهای بار تکفل، سن و جنس سرپرست خانوار رابطه مستقیم و سایر متغیرها رابطه معکوس با احتمال فقیر شدن دارند. برای افزایش بازدهی مشاغل روستایی، ایجاد فرصت های آموزشی و دوره های مختلف ترویجی متناسب با این مشاغل، گسترش استفاده از فناوری های جدید و کنترل موالید توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فقر روستایی، مدل توبیت، خراسان شمالی (استان)
  • امیر احمدپور*، سعید فعلی، شهره سلطانی صفحات 147-164
    برای انتقال یافته های تحقیقاتی به زنان روستایی، با توجه به سطح پایین مشارکت این گروه اجتماعی در برنامه های آموزشی ترویجی، سازمان های ترویجی چاره ای جز شناسایی منابع اطلاعاتی آنها ندارند. از این رو، هدف کلی تحقیق حاضر که در سال زراعی 91-1390 طراحی و اجرا شد، شناسایی عوامل موثر بر استفاده زنان روستایی استان مازندران از منابع اطلاعاتی است. بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، سی صد نفر از زنان روستایی این استان برای شرکت در فرایند تحقیق انتخاب شدند. نتایج توصیفی نشان داد که همسر، افراد خانواده و سایر زنان روستا مهم ترین منابع اطلاعاتی زنان روستایی به شمار می روند. نتایج تحلیلی نیز نشان داد که برخی از ویژگی های فردی و حرفه ای زنان روستایی با میزان استفاده آنها از منابع اطلاعاتی همبستگی معنی دار دارد. همچنین، بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، متغیرهای مستقل شناسایی شده 68 درصد واریانس استفاده از منابع اطلاعاتی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، اطلاعات کشاورزی، شالی کاران، مازندران (استان)
  • رضا امیدی صفحات 165-169
|
  • Ali Shakouri* Pages 1-23
    The objective of this paper is to investigate whether or not paradigm shift from modernism to postmodernism can inspire rural and developmental studies. Having discussed scientific and rational principles of modernism and some of its prominent beliefs, it is argued that modernism was enforced the processes of exclusivity and marginality in the process of rural development, owing mainly to its character of abstraction and segregation of thinking from the actual life. In contrast to emphasis of modernism on the principles of professionalism, rationalism, global truth etc., postmodernism underlines on cultural and moral relativity in the process of development. Having discussed the postmodern basic theoretical, methodological and policy tenets– in the fields of radical pluralism, action-network approach, local development and participatory action research– the paper concludes that all of these developments paves the way for hearing 'the voices of the neglected other's and '(rural) marginalized geographie's in the process of change and progress.
    Keywords: Modernism, Postmodernism, Rural Development, Iran
  • Saeid Hedayati, Niya, Mehdi Nooripoor* Pages 25-41
    Nowadays, using the Information and Communication Technology (ICT) in organizations brings about a lot of effects and consequences, calling for both analysis of user's needs and attention to inhibitors of using this technology. This study aims at identifying inhibitory factors of ICT adoption in rural line organizations of the Boyer-Ahmad county. Statistical society consists of the county's employees working for the public organizations (N=366), among whom a sample of 189 respondents is selected according to Krejcie and Morgan sampling table as well as stratified random sampling technique. Data are collected through a questionnaire which is verified in terms of both validity by face validity technique and reliability by calculating Cronbach’s internal consistency reliability coefficient (=α0.943). Also, the Exploratory Factor Analysis (EFA) technique is applied to identify inhibitory factors of ICT adoption and create their structural framework. As shown by the study results the main inhibitors of ICT adoption in rural line organizations include the nine factors of infrastructural, knowledge-skill, organizational, finance-cost, complexity of ICT use, social, management, computer anxiety, and lack of consistency.
    Keywords: ICT, Adoption, Rural Organizations, Boyer, Ahmad (County in Iran), Case Studies
  • Abdolali Bahrami, Karim Nadery Mahdi*, Mohammad Hassan Fotros Pages 43-58
    This study aims at investigating the main factors affecting trust and its within- and between-group relation among members of an agricultural production cooperativecalled Vinsar in Qorveh County. This is a causal-correlation research conducted through a survey. Data were collected through questionnaires from 110cooperative members in 2012. Study findings indicate some significant differences between Within Group Trust (WGT) and Between Group Trust (BGT). In addition, according to the findings of the regression model, about 48.5% of dependent variables are explained by five predictor variables. Indeed, the research findings reveal that the challenges tend to affect the cooperative's agricultural activities at two levels; while trust is low at both levels, BGT is found to be lower. Finally, as suggested, the development of the cooperative depends largely on enhancing the rate of trust at both scales, especially at the BGT level.
    Keywords: Trust, Agricultural Production Cooperatives, Qorveh (County of Iran), Case Studies
  • Fatemeh Hayatgheibi*, Alireza Karbassi Pages 59-82
    Given the importance of agricultural insurance in reducing the farmer's risks and providing security for investment and production in the Agriculture Sector as well as its importance in improving farmer's incomes and reducing income volatilities, this study aims at investigating the factors affecting on success of Agricultural Insurance Fund and prioritizing the concerned effective strategies. In order to consider all factors and their effects on each other, the network analysis process (ANP) is used. The data were collected from agricultural insurance experts of Chaharmahal-va-Bakhtiyari province in 2012. Based on the results, the priorities of the proposed strategies are respectively suggested as follows: offering new insurance products, extension training, using the information technology, staff training, new methods of insurance, improving the quality and quantity of insurance operations, revising the organizational constitutions, offering insurance packages, and diversifying the funding sources.
    Keywords: Agricultural Insurance, Analytical Network Process (ANP), Chaharmahal, va, Bakhtiyari (Province of Iran), Case Studies
  • Setareh Amirkhani, Mohammad Chizari*, Seyyed Mahmoud Hosseini Pages 83-103
    This study aims generally at identifying the factors affecting the wheat farmer's utilization and investment in drought management methods and technologies in Varamin county. It is carried out in a descriptive correlation survey method. The statistical society is all the irrigated wheat growers covered in the county. Extent of social participation, amount of using the services of agricultural engineering consultancy service providers, yields of irrigated wheat, and distance between farms and the Extension and Service Centers of Jihad for Agriculture is found by the study results to be the most effective variables. Also, as shown by the study findings, the studied farmers tend to apply the drought management methods and technologies and make the concerned investments at a range of low to very low levels.
    Keywords: Wheat Farmers, Drought, Drought Management, Case Studies, Varamin (County in Iran)
  • Amir Hossein Alibeygi* Pages 105-123
    This study aims at investigating how girls in rural area of Kermanshah county reflect on the concept of 'rural and rurality'. The statistical population includes the rural girls of this county (N=31520), and a multistage sample of rural youth is selected (n=378).The findings show that the rural girls perceive the rural life to be culturally and socially desirable while undesirable economically. There are two different viewpoints regarding the rural concept. In the first viewpoint, the village environment is pleasant and welcoming; and in the second, living in the village can be of hardness and disgust. There is a significant relationship between 'the perception of rural life' and 'the attitude toward agriculture as an occupation'. A person who has a good definition of village and rural life shows a tendency to work in agriculture and one who likes agriculture is also interested in the rural life.
    Keywords: Rural Youth, Rural Girls, Rural Life, Kermanshah (County in Iran), Case Studies
  • Fatemeh Grivani *, Mohammad Taher Ahmadi Shadmehri, Mohammad Ali Fallahi Pages 125-145
    The poor and deprived population density in rural areas necessitates high attention to these areas in development and poverty alleviation plans. This study aims at investigating those properties of the rural households in North Khorasan province which seem influence the possibility of household's poverty. Required data of 679 household samples are extracted from the household budget report of Iran’s Statistic Center in 2010. Tobit model is used to survey the effects of certain variables (ie dependency ratio, gender, age, health and educational expenditures, and being farmer or non-farmer) on the poverty possibility of the households. As assumed in the dependant variable, the real amounts of household incomes are for the households with incomes higher than the poverty line and the amount of zero is for the households under poverty line. The results indicate a direct relation of poverty possibility with the variables of dependency ratio, age and gender while its reverse relation with the other variables. Finally, to increase productivity of rural jobs, the study suggests generating the educational opportunities and holding the various courses related to the rural jobs in educational institutes, expanding the use of new technology, and controlling the burden ratio.
    Keywords: Rural Poverty, Tobit Model, North Khorasan (Province of Iran)
  • Amir Ahmadpour*, Saeid Feli, Shohreh Soltani Pages 147-164
    Considering the low participation of rural women in extension-education programs, in order to transfer information to this social group, agricultural extension organizations have no choice but to identify the information sources used by them. Therefore, this research, which was conducted in 2011-2012 cropping season, aims at identifying the influencing factors on the use of information sources among rural women in Mazandaran province. For this purpose, using multistage cluster sampling method, 300 rural women from this province were selected to involve in the research process. Results from the descriptive statistics show that spouse, household members, and other women in the village are the most important sources of information for the rural women. In addition, results from the analytic statistics proves the statistically significant correlation between some of the individual and professional characteristics of rural women and their use of the information sources. Furthermore, results from the multiple regression analysis show that 68 percent of the variance of the dependent variable is explained by the identified independent variables.
    Keywords: Rural Women, Agricultural Information, Rice Growers, Mazandaran (Province of Iran)