فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1391)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1391)

  • 150 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/12/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قربان همتی علمدارلو، احمد به پژوه، غلامعلی افروز، باقر غباری بناب، نعمت الله موسی پور صفحات 1-30
    هدف این پژوهش، طراحی راهنمای برنامه ی درسی مهارت های پیش حرفه ای برای دانش آموزان با ناتوانی هوشی در دوره ی ابتدایی است. این پژوهش به روش اکتشافی طی دو بخش اسنادی و میدانی صورت گرفت که در بخش میدانی مهارت های ضروری پیش حرفه ای با استفاده از پرسش نامه ی محقق ساخته و نظرخواهی از 315 نفر از اولیا، 140 نفر از معلمان و 52 نفر از متخصصان شناسایی شدند. نتایج نشان داد که مهارت های پیش حرفه ای مورد نیاز دانش آموزان با ناتوانی هوشی شامل شش مولفه ی مهارت های اجتماعی، مهارت های جسمی، مهارت های تحصیلی کاربردی، مهارت ها و عادت های کاری، مهارت های زندگی روزمره و مهارت های درک مفاهیم زمان و مکان است که مهارت های شناسایی شده به ترتیب اهمیت گنجاندن شان در برنامه ی درسی در سه دسته مهارت های الزامی، مهارت های انتخابی و مهارت های اختیاری مشخص شد. هم چنین در بخش اسنادی با مطالعه کتابخآن های مشخص شد که هدف های برنامه ی درسی مهارت های پیش حرفه ای دانش آموزان با ناتوانی هوشی باید رشد مهارت های اجتماعی، مهارت های جسمی، مهارت های تحصیلی کاربردی، مهارت ها و عادت های کاری، مهارت های زندگی روزمره و مهارت های درک مفاهیم زمان و مکان باشد. هم چنین پس از شناسایی رئوس محتوا بر اساس هدف های یاد شده، مشخص شد که سازمان دهی عمودی محتوا باید به روش دوره ی ای توسعه ی تدریجی محیط اجتماعی و سازمان دهی افقی محتوا به شیوه ی سازمان دهی چند رشته ای صورت گیرد. بهترین فعالیت، انجام فعالیت عملی در محیط های واقعی است؛ بهترین مواد و وسایل آموزشی، مواد و وسایل واقعی مورد استفاده در محیط طبیعی است؛ بهترین راهبردهای تدریس روش نمایش، روش پروژه و روش گردش علمی است. بهترین گروه بندی، آموزش در گروه های کوچک با تعداد اعضای چهار نفره دارای سطوح پیشرفت مشابه در موضوعات خاص است. مهارت های پیش حرفه ای باید در درون دروس دیگر گنجانده شود و هم زمان با ورود دانش آموزان به مدرسه، آموزش آن ها شروع شود و یک چهارم از زمان آموزش هر درس به آموزش این مهارت ها اختصاص یابد. بهترین فضا برای رشد مهارت های پیش حرفه ای دانش آموزان با ناتوانی هوشی، مدرسه محله محوراست و بهترین روش ارزشیابی، آزمون های عمل کردی است.
    کلیدواژگان: برنامه ردسی، مهارت های پیش حرفه ای، دانش آموزان با ناتوانی هوشی، دوره ی ابتدایی
  • زنده یاد مصطفی شریف، رضاعلی نوروزی، میرمحمد موسوی زاده صفحات 33-54
    این پژوهش به بررسی مساله ی امکان سنجی برنامه ریزی درسی دوزبانه(فارسی و ترکی) در آموزش ابتدایی از منظر مدیران و معلمان در دو استان آذربایجان شرقی و غربی پرداخته است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده، برای اجرای آن از روش توصیفی پیمایشی استفاده شده است. به منظورگردآوری داده ها از مقیاس محقق ساخته استفاده شده، روایی پرسش نامه از طریق نظرات متخصصان و کارشناسان، بررسی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و 90/0 برآورد شده است. جامعه ی آماری پژوهش، مشتمل بر 7231 نفر از مدیران و معلمان شهرهای تبریز، ارومیه، مرند و خوی در مدارس ابتدایی می باشد. با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان 400 نفر به عنوان نمونه ی آماری پژوهش برآورد گردیده که از طریق نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار استنباطی با آزمون های t تک نمونه ای، t گروه های مستقل، تحلیل واریانس چند متغیره(مانوا) و شفه انجام پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان داده که نگرش پاسخ دهندگان نسبت به برنامه ریزیدرسی دوزبانه مثبت بوده است، یعنی مدیران و معلمان شرکت کننده در این پژوهش نگرش مثبتی نسبت به آموزش دوزبانه دارند. از لحاظ آمادگی نیروی انسانی و امکانات برای اجرای برنامه در دو استان در حد متوسط به بالا می باشد. و هم چنین بین دیدگاه های مدیران و معلمان از لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی(محل خدمت، جنس، مدرک تحصیلی و سمت) تفاوت وجود ندارد. ولی بین دیدگاه های مدیران و معلمان براساس سابقه ی خدمت تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، برنامه ریزی درسی دوزبانه، آموزش ابتدایی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی
  • محمدرضا یوسف زاده، یحیی معروفی، مینا انصاری صفحات 59-72
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر جو اجتماعی مدارس بر رشدمهارت های اجتماعی دانش آموزان دختر دوره ی راهنمایی شهر همدان در سال تحصیلی 90-89 می باشد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره ی راهنمایی شهر همدان در سال تحصیلی 90-89 که تعداد آن ها 12347 نفر (ناحیه یک6224 و ناحیه دو6124) می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی و بر اساس فرمول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد 385 نفر(ناحیه یک 196 و ناحیه دو189) به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه ی استاندارد توصیف جو سازمانی هالپین و کرافت و پرسشنامه ی محقق ساخته ی سنجش مهارت های اجتماعی است که برای تعیین روایی پرسشنامه مهارت های اجتماعی از روایی محتوایی و برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شده است. پایایی پرسشنامه جو سازمانی و مهارت اجتماعی به ترتیب معادل 774/0 و 752/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص های آمار توصیفی شامل نمودار، درصد فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، و آزمونهای آمار استنباطی t همبسته، تحلیل واریانس طرح های تکراری، رگرسیون چندگانه و چند متغیره استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که جو غالب مدارس از نظر دانش آموزان، جو باز است و بین میزان مهارت های اجتماعی دانش آموزان تفاوت معناداری وجود دارد و بالاترین میانگین متعلق به مهارت، ابراز وجود (38/20) و پایین ترین میانگین متعلق به مسئولیت پذیری (50/16) می باشد و جو اجتماعی باز به ترتیب قوی ترین پیش بینی کننده ی مثبت ومعنادار مهارت، ابراز وجود(99/0)، مهارت حل مساله(39/0)، همکاری(33/0)، هم دلی(28/0) و مسئولیت پذیری(21/0) می باشد. اما جو بسته قادر به پیش بینی معنادار ابعاد مهارت اجتماعی دانش آموزان نیست.
    کلیدواژگان: جو اجتماعی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان دختر، دوره ی راهنمایی
  • زهرا حسین پناه، محمود سعیدی رضوانی، بهروز مهرام صفحات 77-100
    هدف این پژوهش«بررسی نگرش دانش آموزان پایه ی سوم متوسطه ی شهر نیشابور به درس دین و زندگی» بوده است. سه پرسش نامه ی نگرش سنج به مطلوبیت درس (ناظر بر سه مقوله ی جذابیت،اهمیت و فهم)،نگرش سنج به معلم و مقیاس هویت دینی،به عنوان ابزار تحقیق استفاده شدند. جامعه ی آماری شامل 327 نفر از دانش آموزان پایه ی سوم متوسطه شهر نیشابور بود که از هر دو جنس و در رشته های علوم انسانی و تجربی در سال تحصیلی90-89 به تحصیل مشغول بوده اند. برای نمونه گیری،از روشطبقه ای و خوشه ایاستفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که نگرش دانش آموزان نسبت به سه مولفه ی «جذابیت،اهمیت و فهم» نسبتا مطلوب بوده است. بر اساس نتایج حاصل از آزمونt،بین پسران و دختران در مولفه های جذابیت و فهم،تفاوت معنادار وجود داشت و نظر دختران منفی تر(نسبتا نامطلوب) بود؛ ولی در مولفه ی اهمیت،تفاوت معناداری در نگرش دانش آموزان بر حسب جنسیت وجود نداشت. نتایج تحلیل واریانس یک راهه،نشان داد،در مولفه ی جذابیت،نگرش دانش آموزان منطقه ی برخوردار،نسبت به نیمه برخوردار و غیر برخوردار،به طور معناداری،منفی تر بود ولی در مولفه ی فهم،دانش آموزان منطقه ی غیر برخوردار،نگرش منفی تر داشتند. ضمنا دانش آموزان رشته ی تجربی در مولفه ی جذابیت،نگرش منفی تری داشتند و در سایر مولفه ها تفاوت معناداریبرحسب رشته تحصیلی وجود نداشت. براساس تحلیل رگرسیون، عوامل پیش بین در جذابیت،عبارت از:1- هویت دینی،2- نگرش به معلم،3- جنسیت، درمولفه ی اهمیت: 1- هویت دینی 2- نگرش به معلم و درمولفه ی فهم: 1- جنسیت،2-نگرش به معلم،3- هویت دینی و 4- طبقه اقتصادی – اجتماعی بوده اند. پیام نهایی آن که میزان مطلوبیت موجود این درس،نمی تواند به فراگیران کمک کند تا پیام های ارزشی این درس رابر پیام های ضد ارزشی (که از هزاران سو به مخاطبان می رسد)،برتری بخشند.
    کلیدواژگان: نگرش، درس دین و زندگی، جذابیت، کاربرد، فهم، سوم متوسطه، شهر نیشابور
  • سیروس منصوری، مرتضی کرمی، میمنت عابدینی بلترک صفحات 105-118
    هدف تحقیق حاضر، بررسی میزان به کارگیری روش های تدریس مبتنی بر روی کرد سازنده گرایی در بین اعضای هیات علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه مازندران است. روش تحقیق مطالعه ی حاضر، توصیفی- پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش را اعضای هیات علمی و دانشجویان گروه علوم اجتماعی دانشگاه مازندران تشکیل می دهند. به منظور بررسی میزان به کارگیری روش های تدریس مبتنی بر سازنده گرایی با دو روش پیمایش و مشاهده و با ابزار پرسش نامه محقق ساخته ی 42گویه ای و چک لیست محقق ساخته ی 42 گویه ای به بررسی دیدگاه دانشجویان و مشاهده ی کلاس درس اعضای هیات علمی گروه مورد نظر پرداخته شد. نمونه گیری در بخش مشاهده، کلاس های درس تمام اعضای هیات علمی گروه و نمونه گیری در بخش پیمایش به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. داده های گردآوری شده از پرسش نامه و چک لیست با روش کمی و با استفاده از نرم افزار(spss) و با استفاده از آزمون هایتی تک نمونه ای و تی مستقل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که اعضای هیات علمی گروه یادشده از روش های تدریس مبتنی بر روی کرد سازنده گرا بهره نمی گیرند و به صورت سنتی تدریس می کنند. تدریس استادان در مقطع کارشناسی ارشد نسبت به کارشناسی سازنده گرا تر است، گر چه تفاوت تنها در شاخص «مشارکت» به صورت معنادار است.هم چنین تفاوت معناداری بین دیدگاه مشاهده گران و دانشجویان از میزان به کارگیری این روی کرد در کلاس درس مشاهده شد و مشاهده گران در مقایسه با دانشجویان قائل به تدریس سازنده گرا تر در کلاس های موردنظر بودند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، تدریس، سازنده گرایی، اعضای هیات علمی، دانشگاه مازندران
  • افسانه بوستانی، حجت الله فانی، احمدرضا اوجی نژاد صفحات 123-140
    هدف این پژوهش، مقایسه ی میزان هم خوانی طرح ارزشیابی توصیفی قصد شده با اجرا شده بوده و برای انجام آن از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل تمام معلمان پایه های اول تا سوم دوره ی ابتدایی ناحیه یک شیراز بوده که نمونه ای به حجم 244 نفر از آنان به وسیله ی روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات تحقیق، چک لیست محقق ساخته، جهت مشاهده ی عمل کرد معلمان و پرسش نامه ی محقق ساخته، جهت سنجش نگرش، امکانات و آگاهی معلمان بوده، به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که تفاوت معناداری بین طرح ارزشیابی توصیفی قصد شده و آنچه هم اکنون در مدارس در حال اجرا است و نیز تفاوت معناداری بین نگرش، امکانات و آگاهی موجود معلمان با آنچه که برای اجرای طرح مورد نیاز است، وجود دارد. علاوه بر آن، نتایج حاکی از وجود رابطه ی معنادار بین نگرش، امکانات و آگاهی معلمان و عمل کرد آن هاست؛ که از این میان مولفه های نگرش و آگاهی توان بیشتری برای پیش بینی عمل کرد معلمان دارد و نگرش بیشترین توان را در این زمینه داشته است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی قصد شده، ارزشیابی توصیفی اجرا شده، شیراز
|
  • Gh. Hemati Alamdarloo, A. Behpajooh, Gh.A. Afrooz, B. Ghobari, N. Moosapour Pages 1-30
    Designing a Prevocational S kills Curriculum Guide forStudents with Intellectual Disabilities in Elementary SchoolsDr. Gh. Hemati Alamdarloo1 Dr. A. Beh-Pajooh2Dr.Gh.A.Afrooz3 Dr. B. Ghobari4 Dr. N. Moosapour5AbstractThe aim of this study was to design a curriculum guide of prevocational skills for students with intellectual disabilities in elementary schools. The study was of exploratory type accomplished in two stages of documentary and field studies. In the field study, the perspectives of 315 parents, 140 teachers and 52 professionals were examined using “the Prevocational Skills Questionnaire” which was developed by the researchers. The results revealed that six components of prevocational skills; that is, social skills, physical skills, functional academic skills, work skills and habits, daily living skills, and skills of understanding the concepts of time and place are necessary for students with intellectual disabilities and could be categorized into three groups of compulsory skills, elective skills and optional skills based on their importance. Also, in the second step the library study indicated that the aims of the curriculum for prevocational skills should be the development of the social skills, physical skills, functional academic skills, work skills and habits, daily living skills and skills of understanding the concepts of time and place. Moreover, we identified the content of the prevocational curriculum and found that the vertical organization of the content of such curriculum should be based on the cyclic gradual development of the social environment and the horizontal organization of the content should be based on a multidisciplinary method. Practical activities in actual environments are the best learning activities, and the actual materials in natural environments are the best materials. Also, demonstration, fieldtrip and project methods are the best teaching strategies. The best grouping is a small group of students with four members and homogeneous development. The starting time of training has to be from the beginning of the first grade in elementary schools. The best space for prevocational skills training is community-based school and the best assessment method for assessing the achievement is performance-based assessment.
    Keywords: Curriculum Development, Prevocational Skills, Students With Intellectual Disabilities, Elementary School
  • Mostafa Sharif, Rezaali Nowrozi, Mir Mohammad Musavizadeh Pages 33-54
    The current research seeks to investigate the feasibility of bilingual (Persian and Turkish) curriculum planning in elementary education from the view point of teachers and principals. This study is an applied one and the research method employed is descriptive (survey). To collect the data, a researcher-made questionnaire was used. The validity of the questionnaire was examined by the views of experts and the reliability was estimated through Cronbach Alpha which turned out to be. 92. The statistical population consisted of 7231 of principals and teachers of elementary schools in Tabriz, Uremia, Marand and Khoy. Through calculating the variance of this population and then, by using Morgan sampling table, the sample size was estimated to be 400 which was selected through proportional stratified sampling. To analyze the data at the level of inferential statistics, variate T-test, bivariate T-test, ANOVA and Scheffe were employed. The findings indicated that the attitude of the respondents toward bilingual curriculum planning was positive and that the preparation for performing the program in the abovementioned provinces was moderate to high in terms of human resources and facilities. Also, there was no significant difference between the viewpoints of principals and teachers based on the ethnographic variables (place of service, gender, education, and position). However,there existed a significant difference between the viewpoints of the principals and teachers based on their experience.
    Keywords: Feasibility, Bilingual Curriculum Planning, Elementary Education
  • M.R. Yousefzadeh, Y. Maroofi, M. Ansari Pages 59-72
    The main purpose of this study was to determine the impact of school climate on the social skills of guidance school female students. The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all the female students in Hamadan guidance schools in the academic year 1389-90. Using proportional stratified random sampling, 385 students were selected. The instruments used for data collection were standard climate questionnaire (Halpin & craft, 1993) and a researcher-made social skills questionnaire. After measuring the validity and reliability of the instruments, they were distributed among the sample students. Using Spss16, the collected data was analyzed by descriptive and inferential statistics such as frequency, mean, standard deviation, paired sample T test, repeated measure ANOVAs and multiple and multivariate regression. The results indicated that the open climate was the dominant climate. Significant differences were found between various dimensions of the student's social skills. Self expression had the highest and responsibility had the lowest mean. Also, the open social climate was the positive and significant predictor of the social skill dimensions of self expression, problem solving, cooperation, empathy and responsibility respectively, but close climate was not a significant predicator of social skill dimensions.
    Keywords: Social Climate, Social Skills, Guidance School, Female Students
  • Zahra Hossianpanah, Mahmood Saeedy Rezvani, Behrooz Mahram Pages 77-100
    This survey aimed at investigating the third grade high school student's attitudes towards the course of “Religion and Life” in Neyshabour city, Iran. Among all the third grade high school students of both genders studying in the fields of Sciences and/or Humanities during the academic year of 2010-2011, about 323 students were randomly selected through stratified sampling. They completed 3 related questionnaires. The Attitude towards Religion and Life course Questionnaire had 3 components: importance, attractiveness and understanding of the subject matter. The results indicated that the participants had relatively positive attitudes towards the attractiveness, importance and understanding of the course. According to the t-test results there was a significant difference between male and female students with females having relatively negative attitudes toward the subject matter in understanding and importance components. No significant difference, however, was found between them with regards to the importance component. Considering the effect of student's socio-economical status on their attitudes, the wealthy ones had relatively negative attitudes in the component of attractiveness, and the poor ones had relatively negative attitudes in the component of understanding, respectively. There was no significant difference between these two groups in the importance component. Regarding the effect of the study field on the participants’ attitudes, there was no significant difference between the students of the two fields in the components of importance and understanding, but those studying in the science field had relatively negative attitudes in attractiveness component. According to the results of Pearson correlation, the relationship between the attitude to the teacher and religious identity and the attitude to the course was positive. There was no relationship between the participant's mean scores and their attitudes to the course. The results of regression analysis showed that:1) in the attractiveness component, the higher effects belonged to the religious identity, attitudes to the teacher and gender respectively,2) in the importance component, the higher effects belonged to the religious identity and attitudes to the teacher, and3) in the understanding component, the higher effects belonged to the attitudes to the teacher, gender, religious identity and socio-economic status.
    Keywords: Attitude, Religion, Life Course, Importance, Attractiveness, Understanding
  • S. Mansoori, Dr. M. Karami, M. Abedini Pages 105-118
    The purpose of this study was to investigate the use of constructivism-based teaching method among the academic members of the Social Sciences Department at Mazandaran University. The descriptive survey method was used in the study. The statistical population of the study included the academic members and students of Social Sciences Department at Mazandaran University. The data was gathered through a researcher-made questionnaire and observation with checklist. In the observation process, the classes of all the academic members were observed. As for the questionnaire, data was collected through stratified random sampling. The collected data was analyzed using SPSS and the statistical tests such as one sample T-test and independent-samples T-test. The results indicated that the academic members did not use the constructivism-based teaching method in their classes; rather they employed the traditional teaching method. At MA level teaching was more constructivist, but this difference was only significant for the “collaborative” component. Also, a significant difference was found between the observers and students’ attitude toward the application of this method in classes. In fact, the observers found the classes more constructivist.
    Keywords: Higher Education, Teaching, Constructivism, Academic Members
  • Afsaneh Boostani, Hojjatollah Fani, Ahmadreza Ojinejad Pages 123-140
    The purpose of this study was to compare the correlation between the planned and performed descriptive evaluation designs. The descriptive survey method was used in the study. The statistical population included all the primary school teachers of the first to third grades of district 1 in Shiraz, of whom a sample of 244 members was selected through random cluster sampling. The data collection instruments included a checklist prepared by the researcher to observe the teachers’ performance, and a researcher-made questionnaire to assess the teachers’ attitude, facilities and knowledge. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data. The results of the research revealed that there was a significant difference between the planned descriptive evaluation design and what is currently performed in schools. Also, there was a significant difference between the teachers’ current attitude, facilities and knowledge and what is required for the performance of the plan. Furthermore, the results indicated that there existed a significant correlation between the teachers’ attitude, facilities and knowledge and their performance. Finally, it was revealed that among the above three components, teachers’ attitude and awareness were able to predict their performance and that the teachers’ attitude had the highest impact on their performance.
    Keywords: planned descriptive evaluation design, performed descriptive evaluation design