فهرست مطالب

آموزه های فلسفه اسلامی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1392)

نشریه آموزه های فلسفه اسلامی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحه 3
    روند بالنده حکمت اسلامی به صدرالمتالهین و پیروانش فرجام سپرد تا تعالی آن تضمین گردد، روش میان رشته ای که صدرا در مکتب خود پایه نهاد، سبب شد تا نقاط قوت سایر رشته های همگن را برای فلسفه خود ضمانت نماید. از این مقوله است بهره های عرفانی و از جمله کاربست آموزه ی «حقیقت و رقیقت» در حل مسایل گوناگون هستی شناسی و معرفت شناسی و خداشناسی و علم النفس. ارایه ی جهان بینی منسجم، رهآورد کاربرد این فراز پرتاثیر در سراسر پردازش های عالی صدرایی و پیروان حکمت متعالی است. دامنه ی گسترده ی این انگاره، به مسایل معرفت شناختی و وجودشناختی نفس نیز کشیده شده و در این مباحث کلیدی و متنازع فیه مانند ارتباط نفس و بدن، کیفیت پیدایش علم و آگاهی برای نفس، و حدوث و قدم آن و سایر مسایل مرتبط، نقش بی بدیل ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: آموزه حقیقت و رقیقت، معرفت نفس، معرفت شناسی
  • محمد اسدی گرمارودی صفحه 27
    از مهمترین ویژگی انسان قدرت شناخت اوست، و از برترین و موثرترین شناخت ها هستی شناسی است. انسانها در باور هستی شناسی و اعتقاد به خالق و مخلوق به چند دسته تقسیم می شوند. جمعی تباین وجود خالق با مخلوق را پذیرفته و گروهی تساوی همه موجودات با خالق را طرح نموده و عده ای وحدت خالق و نفی کثرات را ذکر کرده اند. در میان فلاسفه وحدت تشکیکی وجود برترین تفسیر وحدت و کثرت با مشی فلسفی است که بوسیله ملاصدرا به اثبات رسیده، لکن او در مراحل تکامل بینش، به وحدت وجود عرفانی قائل شده که در آن حقیقت وجود تنها و تنها حضرت حق است و کثرات، ظهور و جلوات و نمود آن حقیقت اند، لذا مخلوقات نه عین حقیقت وجودند و نه مثل و نه مباین آن.
    برخی از قائلین به وحی از وحدت وجود عرفانی عینیت یا مثلیت خالق و مخلوق را فهمیده و سخت با آن به مخالفت و معارضه برخاسته اند، زیرا آن بینش را خلاف مکتب وحی و عقل پنداشته اند، این مقاله ابتداء تفسیری روشن از وحدت وجود عرفانی ارائه نموده و آنگاه مویدات آن را از آیات و روایات بررسی و به ایرادات پاسخ می گوید.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت تشکیکی، ذوق تاله، بود، نمود، ظهور، تجافی، تجلی، عینیت، سنخیت، بینونت
  • مصطفی اسفندیاری صفحه 51
    یکی از بحث انگیزترین مباحث در دانش های کلام، اخلاق، فلسفه ی اخلاق و اصول فقه که از دیرباز مورد توجه اندیشمندان از یونان باستان تاکنون بوده است، حسن و قبح و گزاره های مشتمل بر آنهاست.
    مجموع آنچه درباره ی گزاره هایی چون عدل حسن است و ظلم قبیح است گفته شده مربوط به ارائه ی تعریف و چیستی آنها و نیز چگونگی فهم و ادراک آنها می باشد که در آثار حکیمان و متکلمان به طور پراکنده آمده است و در برخی از آثار آنان گونه ای از اضطراب، ناشفاف بودن، مغالطه و خلط حوزه های مختلف دیده می شود. در این میان، حکیم لاهیجی از معدود حکیمانی است که موشکافانه، به تحریر محل نزاع نشسته و با تفکیک هنرمندانه ی حوزه های مفهوم شناسی، هستی شناسی و معرفت شناسی گزاره های اخلاقی به تحلیل آنها و تصحیح باورپیشینیان در آنها پرداخته است. این مقاله کوشیده است تا ضمن اشاره به پیشینه و مقدمات مساله به ارائه ی دیدگاه حکیم لاهیجی و نقد و بررسی آن بپردازد که مهم ترین آن ادعاء بداهت حسن و قبح و گزاره های مشتمل بر آنهاست.
    کلیدواژگان: حکیم لاهیجی، حسن و قبح، ذاتی، عقلی، گزاره های اخلاقی
  • رضا اکبریان، غلامعلی مقدم* صفحه 79

    فطرت از مسائل مطرح در هستی شناسی فلسفی و مبنای جهت گیری انسان در ادراک و گرایش اوست که اثبات یا انکار آن آثار و لوازم وجودی و معرفتی زیادی در پی دارد.
    در تبیین ادراکات فطری، گستره و آثار آن، دیدگاه های مختلفی ارائه شده است، عده ای ادراکات و گرایشات فطری را بطور کلی انکار کرده و عده ای آنرا پذیرفته اند. در میان معتقدان نیز تبیین یکسانی از فطرت موجود نیست، در این مقاله دیدگاه خاص علامه طباطبایی در وجود شناسی ادراک فطری، مبانی فلسفی و آثار آن را از دیدگاه ایشان تبیین کرده و نشان داده ایم که علامه بر اساس مبانی و نگرش خاص فلسفی خود، دیدگاهی نو در این مساله ارائه کرده و ادراک فطری را به نحو وجودی محض، متفاوت با سایر سیستم های رایج فلسفی، و بدون نیاز به مبانی آنها، تبیین می کند، در جانب سلبی معنای فطرت نه عقلگرایی مطلق به معنای ادارکات ذاتی فطری (که در فلسفه امثال دکارت آمده) و نه اومانیسم مطلق به معنای خالی بودن ذات انسان از هر گونه جهت گیری گرایشی و ادراکی می باشد. و از حیث اثباتی ادراک وجود مقید خود است که عین تعلق و ربط و وابستگی به وجود مطلق است و انسان به محض ادراک وجود مقید خود، به تقدم وجود مطلق در دار هستی و آثار گسترده و البته دارای مراتب این ادراک اذعان و اعتراف می نماید.

    کلیدواژگان: فطرت، ادراکات فطری، آثار فطرت، علامه طباطبایی، وجود مقید
  • محمد علی رستمیان، احسان صابری صفحه 99
    برخی،واقعیت «فلسفه اسلامی»رابااین استدلال که تعقل وفلسفه،اختصاص به حوزه اسلامی ندارد،انکار کرده اند،لیک اگر با توجه به جوهره عقلانی اسلام،رهیافتهای فلسفه ی شناخت انسان وجهان که درمتون ومنابع دینی طرح شده است،استخراج وتبیین شود،به عناصر اصلی فلسفه‍ اسلامی دست یافته ایم؛وبه همین دلیل، چنین جست وجوها وکاوشهایی،یکی از علایق عمده فیلسوفان مسلمان بوده است که در عین آنکه برای فلسفه، ماهیتی عقلانی وفرااسلامی قایل اند باور به عقلانیت مبانی اندیشه دینی،آنان رابه کاوشهایی ازاین قبیل وامی داشت.
    خداشناسی فلسفی درکلام امام رضا(ع)،خرده تلاشی است که مبتنی براین باور وبه تاسی ازسیره اندیشمندان صورت گرفته وبرخی از مهمترین رهیافتهای شناختی را در گفتارآن حضرت گزارش کرده است.
    برهان نظم،برهان وجوب وامکان،برهان حرکت،برهان حرکت جوهری،برهان فطرت،استدلال بریگانگی و وحدانیت خداوند،برهان نفی ترکیب(نفی ماهیت)،برهان نفی ماده ازحق تعالی،برهان بر وحدت وجود خداوند،برهان صرف الوجود،وحدت اطلاقی،عدم ‍‍‍إکتناه ذات حق،اسم وصفات حق تعالی،رابطه خلق وخالق ازاین زمره اند.
    کلیدواژگان: براهین فلسفی، یراهین وجود خدا، براهین صفات خدا، امام رضا، فلسفه الهی
  • علیرضا کهنسال صفحه 127
    بسیاری از مفاهیم طبیعیات کهن هنوز قابل پژوهش هستند. خلاء یکی از سه رای مطرح (سطح، بعد مجرد، خلاء) در تبیین مکان نزد فلاسفه و متکلمان مسلمان است. خلاء از حیث معنا و وجود، دارای ابهام است. عبارات گوناگون حکما و متکلمان در تعریف خلاء و دلایل هر گروه در وجود یا عدم آن نیازمند ایضاح و داوری است. در این مقال کوشش شده است که این مفهوم از هر دو جهت وضوح یابد و میان خلاء و بعد جوهری تمایز ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: خلاء، حرکت، سطح، بعد، شاغل
  • محمدنجاتی صفحه 143
    رویکرد ابن سینا در قبال قوه خیال و ادراکات مخزون در آن قرین ناسازگاری است. در این مقاله با وضع تفکیک بین رویکردهای متفاوت وی، به تبیین این ناسازگاری اهتمام شده است. شیخ در گام اول بر اساس مبانی تفکر مشایی و تمسک به فرایند تجرید معرفتی در تحصیل ادراکات نفس، تمایز و تشخص ادراکات جزئی خیالی را مستلزم وجود ماده و قابلیت در آنها دانسته و به مادیت صرف ادراکات خیالی و مخزن آنها معتقد می شود. ابن سینا در رویکرد دوم، با تردید جدی، مادیت ادراکات خیالی را مورد مناقشه قرار می دهد. وی در این موضع اذعان می کند که صور خیالی نمی بایست جسمانی باشند؛ وگرنه با تغییر و تحول اعضاء و مخزن این صور، یعنی قوه خیال، دچار تغییر می شدند. اما در نهایت شیخ به جهت اذعان به تجرد تامه نفس و انحصار ادراک آن در کلیات عقلی، از ارائه تبیین در خصوص تجرد ادراکات جزئی خیالی باز می ماند. رویکرد نهایی ابن سینا در قبال خیال و ادراکات آن را می بایست در ذیل نظریه خاص وی در باب وحدت نفس و قوای مختلف آن و همچنین اذعان به ناکارآمدی فرایند تجرید در تحصیل ادراکات متعالی مخزون در خیال جستجو نمود. شیخ بر این اساس در مواضع مختلف خیال را واجد کارکردها و شاخصه هایی می داند که بداهتا مستلزم تجرد غیر تامه آن خواهد بود.
    کلیدواژگان: خیال، ادراکات خیالی، تجرد، تجرید
|
  • Muhammad Reza Ershadinia Page 3
    Growing process of Islamic philosophy handed it to Sadr al- Mutaallhin and his followers to guarantee its flourishing. The interdisciplinary which was published by Sadra resulted to guarantee the strength of other homogenous courses for his philosophy. Like this category is the gnostic interests and the applying of the real existent (haqiqah) and intangible existent (raqiqah) doctrine in order to solve the different issues of ontology, theist and self-knowledge. Presenting a coherent Weltanschauung (world view) is the result of the applying of this more effective issue in all high processing of Sadra and the followers of the transcendental philosophy (al-hikmat al mutaaliya). The expanded realm of this subject has extended to include epistemology And ontology of the self and in these key arguments and controversial subjects such as the unity of soul and body, the circumstance of creation of science, the knowing for self and its created (huduth) and eternal (qidam) and other coherent issues it has a crucial role.
    Keywords: The real existent (haqiqah), intangible existent (raqiqah) doctrine, Self, knowledge, Ontology
  • Muhammad Asadi Garmaroodi Page 27
    One of the most important human specifications is the power of knowing (cognition). one of the highest and most effective knowing (cognition) is ontology. Men with respect to ontology and the Creator and Creation have divided into different groups. Some have accepted the separation (inequality-differences) between the Creator and Creation. Some others have propounded the equality all the Creation with the Creator and some others have mentioned the unity of the Creator and denied the multiplicities. Among the philosophers who believe the ambiguity unity of Being, the highest and best interpretation of the Unity and Multiplicity is the philosophical method which has been proved by Mulla Sadra. But in the process of the perfection, he believed the doctrine of the gnostic unity of Existence which the reality of Being just and only is The Almighty Truth (Haqq). The multiplicities are theophany, manifestation, illuminations and revelation of that Truth. Hence, the Creation is neither identical with the reality of Being nor the likeness or inequality. Some of those who believe the revelation have thought that the Gnostic unity of Being is identical or likeness of the Creator and Creation (the equivalent of the Creator and Creation) and severely oppose and quarrel with it because they thought it is contrary to the revelation and intellect school. This paper firstly clarifies a clear exegesis of the unity of Being then the affirmations are examined from the Quranic verses and Islamic traditions and answered to the questions.
    Keywords: The unity of being, The unity of ambiguity, The taste of ultimate reality, Manifestation, Irreversible process, Illumination, Identical with, Likeness
  • Mustafa Esfandiari Page 51
    One of the most controversial issues in theology, ethic, ethic philosophy and the principle of Islamic jurisprudence sciences which scholars from the ancient Greek by now has noticed is good (husn) and evil (qubh) and the propositions which are comprised. All things have been said about the clauses like justice is good (hasan) and cruelty is evil (ghabih) relate to their definition and whatness and the way of their perception and understanding which have mentioned in the writings of philosophers and theologians dependently (incoherently) and can be seen uncertainty, ambiguousness, sophistry and confusing in different fields. Among them Hakim Lahiji is one of the few philosophers who precisely has explained the debate and analyzed with an artistic separation of conceptology, ontology and epistemology fields of the ethical propositions and correction of antecedents’ beliefs. Meanwhile, it indicates the preliminaries and record of the issue, this paper tries to criticize and explore Hakim Lahiji’s attitude which the most important one is the certainty of good (husn) and evil (qubh) and its included propositions.
    Keywords: Hakim Lahiji, Good (husn), evil (qubh), Rationally, Ethical propositions
  • Reza Akbarian*, Gholam Ali Moqadam Page 79

    Human nature is one of the significant issues in the philosophical ontology and is a base for human orientation in his perception and tendency which approval or disapproval of it follows many impacts and existential and knowledge necessities. There are different attitudes which determine nature perceptions, its realm and results. Some have generally denied nature perceptions and tendencies and some others have accepted. There is not an equal stating about the nature among those who have accepted. This paper has clarified and showed the special attitude of Allameh Tabatabaei about ontology of the nature perception, philosophical bases and its results. This note has revealed that Allameh according to his own philosophical principles and attitudes has clarified a new opinion and determined nature perception in an absolute Being which differs from other common philosophical system and without any necessity to their bases. In the negative side, the meaning of nature is neither ultimate (pure) rationalism which means the inherent nature perceptions as Desecrate has mentioned in his philosophy nor absolute humanism which means the nothingness (void) of human essence or human nature from any orientation and perception. From the positive view, the perception of being is limited to his own which is just belonging and related and coherent to absolute Being and man as soon as perceives his absolute limited perception affirms the priority of absolute Being in the universe and his expanded effects and also the stages of this perception.

    Keywords: Nature, Nature intuition (perception), Allameh Tabatabaei, Conditional (limited) being
  • Muhammad Ali Rostamian, Ehsan Saberi Page 99
    Some have denied the reality of Islamic Philosophy because inductive reasoning and philosophy are not dedicated to the Islamic realm. With regard to rational essence of Islam, if the approaches of the philosophy of man (human) and world knowing (which have mentioned in the religious texts and sources) are adopted and defined we will access to the fundamental factors of Islamic philosophy. Hence, these researches and findings are one of the main Muslim philosophers’ interests. Meanwhile, they believe that philosophy has a rational essence and is not specified to Islam, believing the reasoning bases of the religious thought; they were redirected to investigate such researches. Philosophical theism in the speech of Imam Reza (p.b.u.h) is a partial effort which is formed according to this belief and the manner of the scholars and has pointed out some of the most knowing approaches in Imam’s speech. It consist of order, necessary, contingent, motion, substantial motion and nature arguments and argument of Oneness and unity of God, the argument on neglecting (not being essence), the argument of not being God matter, the argument of unity Being of God, the argument of pure Being, absolute unity, not being relying on the nature of Truth, names and attributes of the almighty Truth, the relation between the Creator and creation.
    Keywords: Philosophical arguments (proofs), The arguments of the existence of God, The arguments of God's attribute, Imam Reza (p.b.u.h), The divine philosophy
  • Ali Reza Kohansal Page 127
    Most of old (early) natural concepts can still be researchable. The vacuum (void) is one of three significant issues (space, single dimension and vacuum) which determines the place among Muslim philosophers and theologians. The vacuum has ambiguity in meaning and existence (it is unintelligible). There are different philosophers’ and theologians’ discourses in the definition of the vacuum and it is necessary to make clear and justify the reasons in proving or denying the existence or non-existence of it. This paper aims to reveal the concept from the two sides and distinguishes the vacuum from entity dimension.
    Keywords: Vacuum, Motion, Level, Dimension, Occupying space
  • Muhammad Nejati Page 143
    Ibn Sina’s approach to the imaginative faculty (quwwah musawwirah, or khayâl) and its stored perceptions is without harmony. This paper tries to examine these different approaches and study this incoherence. In the first step, the Sheikh with respect to the principle thought of mashaei and the process of the knowledge abstraction to acquire self or soul (nafs) perceptions believes that it is necessary the materiality and its capacity for the distinction and recognition of partial imaginative perceptions and also believes the absolute (pure) materiality of imaginative perceptions and its capacity. In his second approach with a serious uncertainty, he criticized the materiality of imaginative perceptions. He affirmed in this position that imaginative representations (forms) should not be physical, unless with changing and evolution of body’s parts and the capacity of these forms mean the imaginative faculty should be changed. But at the end, because of propounding the abstraction of soul (self) perfection and the restriction of its perception to rational generalizations the sheikh could not present the abstraction of the partial imaginative perceptions specifically. The last approach of Avicenna to the imagination and its perceptions should be investigated under his special theory of the unity of soul (self) and its different faculties and also his affirming the inability of the process of the abstraction in acquiring the prime stored perceptions of the imagination. According to this, the sheikh in different positions believes that the imagination has functions and specifications which necessarily make the imperfectness (incompleteness) of the imagination apparently (in a glance look).
    Keywords: Imagination, The imaginative perceptions, Disengagement, Abstraction