فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 54 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 54 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا نجارزاده*، بهرام سحابی، سیروس سلیمانی صفحات 1-26
    در این مقاله با استفاده از مدل ناهمسانی واریانس راه گزینی مارکف (MRSH) در قالب یک مدل فضا- حالت به بررسی رابطه بین تورم و نااطمینانی تورم در اقتصاد ایران در دوره 1389-1367 پرداخته ایم. واکنش متقابل بین تورم و نااطمینانی تورم بستگی به این دارد که آیا شوک های وارده دائمی می باشند یا موقت. مدل MRSH تورم را به دو جزء دائمی و موقت تقسیم بندی می کند و این کار تحلیل ارتباط بین تورم و نااطمینانی تورمی در کوتاه مدت و بلندمدت را میسر می سازد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که افزایش در نااطمینانی بلندمدت منجر به افزایش نرخ روند بلندمدت تورم می شود و افزایش در نااطمینانی کوتاه مدت منجر به کاهش نرخ تورم کوتاه مدت می شود. همچنین تاثیر هم زمان افزایش در نااطمینانی کوتاه مدت و بلندمدت منجر به افزایش قابل توجهی در روند تورم اقتصاد ایران می شود.
    کلیدواژگان: نااطمینانی تورمی، پارادایم بال، فریدمن، پارادایم کوکرمن، ملتزر، پارادایم هلند، مدل های فضا، حالت، مدل های راه گزینی مارکف
  • بهزاد علی پور*، مهدی پدرام، ایمان چرغانیان صفحات 27-54
    در این مطالعه تاثیر کوتاه مدت و بلندمدت اندازه دولت بر رشد اقتصادی ایران با استفاده از آمارهای موجود در سری زمانی 1390-1353 اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از برآورد الگو با استفاده از روش خود توضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) و آزمون کرانه های پسران، شین و اسمیت نشان می دهد که الگوی پویای ما به سمت الگوی بلندمدت حرکت می کند. همچنین نتایج الگوی تصحیح خطا بیانگر اینست که به میزان 59 درصد از میزان انحراف در مدل مورد نظر، از مسیر بلندمدت خود توسط متغیرهای الگو در هر دوره تصحیح می شود. نتایج تخمین بلندمدت تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای قیمت نفت و درآمدهای نفتی و نسبت سرمایه گذاری به GDP حقیقی به عنوان متغیرهای مستقل با متغیر رشد اقتصادی به عنوان متغیر وابسته رابطه مثبت و بین متغیر اندازه دولت و متغیر مجازی سالهای جنگ و انقلاب با متغیر وابسته، رابطه منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، رشد اقتصادی، قیمت نفت، سرمایه گذاری، ARDL
  • زهرا دهقان شبانی* صفحات 55-92
    مقاله حاضر با هدف تحلیل تاثیر چگالی جمعیت بر تمرکز فعالیت های صنعتی و رشد منطقه ای اقتصاد در چارچوب مدل جغرافیای اقتصادی جدید در دو بخش عمده نظری و تجربی انجام یافته است. در بخش نظری به طراحی مدلی در چارچوب مدل جغرافیای اقتصادی جدید پرداخته که در آن، متغیر چگالی جمعیت به عنوان عامل موثر بر تمرکز فعالیت های صنعتی و رشد منطقه ای وارد شده است. در بخش تجربی براساس روابط رشد استخراج شده در بخش نظری، الگوی اقتصادسنجی طراحی شده که برای 28 استان ایران طی دوره 1389-1379 توسط روش سیستمی داده های تابلویی پویا برآورد گردیده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی اقتصادسنجی حاکی از تاثیر مثبت چگالی جمعیت بر تمرکز فعالیت های صنعتی و رشد اقتصادی استان ها در ایران است.
    کلیدواژگان: چگالی جمعیت، رشد اقتصادی منطقه، روش سیستمی داده های تابلویی پویا
  • امیر خادم علیزاده* صفحات 93-118
    در نسل جدید مدل های رشد اقتصادی، به تاثیرگسترش مالی بر رشد توجه شده است. ادبیات جدید مالی که بیش تر با رویکرد اقتصاد خرد می باشد بر نقش واسطه گران مالی و تامین مالی بیرونی تاکید دارد. در این پژوهش، بررسی ارتباط بازار سرمایه و رشد اقتصادی در سطح صد بنگاه برتر از نظر فروش در دهه چهارم بورس اوراق بهادار ایران، نوعی بررسی مالی ابتکاری در بازار سرمایه ایران با رویکرد سطح بنگاه به شمار می رود. ساختار کلی مقاله در راستای آزمون این فرضیه سامان یافته است که تامین مالی بیرونی موجب افزایش نرخ رشد تولید و فروش بنگاه های موجود در بورس اوراق بهادار ایران و در نتیجه رشد اقتصادی ایران شده است. نتایج با استفاده از داده های تابلویی 27 بنگاه نمونه در سال های (1390-1380) به روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی نشان می دهد که تامین مالی از سیستم بانکی و بازار سرمایه موجب رشد فروش به ترتیب 3/65 درصد و 8/53 درصد از بنگاه های نمونه شده است. همچنین نرخ رشد فروش بنگاه های برتر بورس اوراق بهادار تهران ناشی از تامین مالی بلندمدت (فروش سهام در بورس) با نسبت خالص فروش به دارایی ثابت رابطه مثبت و معناداری دارد که بیانگر نقش مثبت بازار سرمایه در رشد اقتصادی ایران می باشد. توصیه سیاستی این پژوهش، گسترش بازار سرمایه از طریق ارائه ابزارهای متنوع و جدید مالی در جهت جذب نقدینگی موجود در کشور برای تامین مالی بنگاه های برتر و کارآمد در بازار سرمایه ایران می باشد.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، رشد اقتصادی، ایران، سطح بنگاه، داده های تابلویی
  • میرحسین موسوی*، حسین راغفر، منصوره محسنی صفحات 119-152
    هدف این مقاله برآورد ارزش در معرض خطر یک سبد سهام منتخب است. برای این منظور از روش گارچ کاپولای شرطی استفاده شده است که ترکیبی از توزیع کاپولا و تابع پیش بینی حاصل از مدل سازی گارچ است. در این روش با اتکاء به تئوری کاپولا توزیع مشترکی برای دارایی ها در نظر گرفته می شود که فارغ از هرگونه فرض نرمال بودن و همبستگی خطی است. داده های مورد بررسی، قیمت های روزانه سبد دارایی یک شرکت سرمایه گذاری منتخب متشکل از 17 سهم است. بازه زمانی مورد بررسی از تاریخ 3/7/1386 تا 24/12/1390 می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل کاپولای گوسی با توزیع حاشیه ای نرمال و کاپولای گوسی با توزیع حاشیه ای تی استودنت عملکرد مناسبی نسبت به روش های شبیه سازی تاریخی و واریانس - کوواریانس در برآورد ارزش در معرض خطر دارند. هر دو مدل دارای سطح اطمینان 99 و 95 درصد هستند.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر، مدل های گارچ، کاپولا، آزمون کوپیک
  • فاطمه کلانتر مهرجردی*، شهناز نایب زاده، محمود معین الدین صفحات 153-203
    هدف از این پژوهش ارزیابی کارایی و بهره وری سرمایه فکری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها و شاخص بهره وری مالم کوئیست می باشد. در این پژوهش شرکت های بخش صنعت خودرو و ساخت قطعات بورس اوراق بهادار به عنوان پایلوت انتخاب و از شاخص سرمایه فکری (سرمایه انسانی، فیزیکی و ساختاری) به عنوان شاخص ورودی و از شاخص های بازده سهام، بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام به عنوان متغیرهای خروجی برای 15 شرکت این صنعت طی سال های 1389-1385 استفاده شده است. نتایج حاصل از کارایی سرمایه فکری حاکی از آن است که برای تمام سال های ارزیابی، تنها شرکت لنت ترمز است که در میان شرکت های منتخب دارای بهترین عملکرد می باشد. چون که این شرکت توانسته است در تمام سال های ارزیابی حداکثر کارایی از سرمایه فکری یعنی کارایی کامل بدست آورد. همچنین نتایج حاصل از بهره وری سرمایه فکری حاکی از آن است که برای سال های بین 85 تا 89 به جزء برای شرکت های سایپا، گروه بهمن و زامیاد که متوسط نرخ بهره وری سرمایه فکری آن ها در بازه مورد بررسی رشد پایین تر از مقدار یک بوده است برای سایر شرکت-ها متوسط نرخ بهره وری مثبت بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کارایی، بهره وری، تحلیل پوششی داده ها، مالم کوئیست
  • الله مراد سیف*، موسی خوشکلام خسروشاهی صفحات 181-204
    اقتصاد مقاومتی مفهوم جدیدی است که با شدت گرفتن تحریم های آمریکایی- غربی علیه اقتصاد ایران موضوعیت پیدا کرده و به تعبیری عبارت از مجموعه تدابیر مدیریتی جهت حداقل سازی آسیب پذیری اقتصاد ایران در برابر ریسک های متعدد داخلی و خارجی می باشد. یکی از بخش های اقتصاد ایران که همواره در معرض آسیب و ریسک قرار دارد بازار ارز می باشد؛ از این رو در مقاله حاضر با توجه به آسیب پذیری های نظام ارزی کشور تلاش شده است تا با معرفی و برآورد مدل هایی که ارتباط بین نرخ ارز با صادرات، واردات و تولید را بررسی می کنند و همچنین با آسیب شناسی نظام ارزی موجود، راهکارهایی برای پی ریزی نظام ارزی به معنی دقیق آن بیان شده و سپس نظام ارزی مطلوب برای اقتصاد ایران در چارچوب اقتصاد مقاومتی معرفی و پیشنهاد شود. نظام ارزی به معنی دقیق آن در اقتصاد ایران وجود ندارد چراکه عوامل ذره ای در طرفین عرضه و تقاضای بازار ارز تعیین کننده نرخ ارز نیستند. با توجه به نتایج حاصل از برآورد مدل های مربوط به تاثیر نرخ ارز بر صادرات، واردات و تولید از یکسو و آسیب شناسی نظام ارزی موجود کشور از سوی دیگر بیان می گردد که برای پی ریزی و شکل گیری نظام ارزی در اقتصاد ایران (که فرآیندی زمان بر است) بایستی مجموعه اقداماتی انجام گیرد که اهم آنها عبارتند از بکارگیری سیاست های اقتصادی به قصد متنوع سازی صادرات کالاها و خدمات، اصلاح ساختارهای نهادی و فنی و تکنولوژیکی تولید کشور، افزایش بهره وری نهاده های تولیدی به خصوص بهره وری نیروی کار، ارتقاء رقابت پذیری کالاها و خدمات تولیدی در اقتصاد کشور و نهایتا تنوع بخشی به منابع ارزآوری از نفت و محصولات وابسته به آن به غیرنفت. بدنبال شکل گیری نظام ارزی، نظام ارزی شناور مدیریت شده به عنوان نظام ارزی مطلوب برای اقتصاد ایران معرفی و پیشنهاد گردید که دلیل آن مربوط به مزایای نظام ارزی شناور و همچنین امکان مدیریت نرخ ارز در مواقع لزوم می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، نظام ارزی، اقتصاد ایران
|
  • Reza Najarzadeh*, Bahram Sahabi, Sirous Solaymani Pages 1-26
    In this study by using Markov Regime Heteroscedasticity method (MRSH) In the form of state-space model the relationship between inflation and uncertainty of inflation in Iranian economics is examined. The period of the study is the first quarter of 1367 to the third quarter of 1389. The reaction between inflation and inflation uncertainty is dependent on whether the shocks are temporary or permanent. The MRSH model decomposes inflation to temporary and permanent and this makes the analysis of the relationship between inflation and inflation uncertainty possible in the long as well as short run. The results of the study show that increase in the long run uncertainty leads to increase in long run inflation and increase in short run inflation leads to decrease in short term inflation rate. Furthermore, simultaneous effects of increase in short run and long run inflation uncertainty leads to increase in Iran's inflation trend.
    Keywords: Inflation uncertainty, Friedman, Ball paradigm, Cukierman, Meltzer paradigm, Holland paradigm, State, Space Models, Markov Regime Switching Models
  • Behzad Alipour*, Mehdi Pedram, Iman Charghanian Pages 27-54
    We analyse short-run and long-run effects of government size on the economic growth of Iran, using 1353-90 time series. the results of estimation, by using of ARDL and boundaries testing approach, indicate convergence of the dynamic model to the long-run trend. The error correction model also show that 59 present of departure from the long-run trend will be corrected in every period. The long-run estimation shows a positive relation between oil price, oil revenues and ratio of investment to the real GDP as independent variables and economic growth as dependent variable, and a negative relation between government size and a dummy variable for war and revolution as independent variables and economic growth.
    Keywords: government size, economic growth, oil price, investment, ARDL
  • Zahra Dehghan Shabani* Pages 55-92
    This research aims to analyze the effects of population density on industrial concentration and regional economic growth in the Iranian provinces. For this aim, this study is divided into theoretical and applied sectors. From theoretical point of views, the research has proposed a simple theoretical framework to study of the impacts of population density on industrial concentration and regional economic growth. In applied sector, we have specified econometric models and estimated them by using system dynamic panel-data ‎for 28 provinces of Iran over the period 2000-2010. The empirical results of econometric models have shown that population density has a positive effect on industrial concentration and regional economic growth in the Iranian provinces.
    Keywords: Population Density, Regional Economic Growth, system dynamic panel, data
  • Amir Khademalizadeh* Pages 93-118
    New generation of growth models considers the effects of financial development on economic growth. The new financial literature takes a micro approach with emphasis on the external finance. In this research we examine the empirical relationship between capital market and economic growth, encompassing 27 superior firms of Tehran Stock Exchange during 1380-1390, which may being considered as a financial investigation in Iran’s Capital Market at the firm level.This paper is organized to examine the hypothesis that the external finance increases the sales and output growth rate of firms in Tehran Exchange, and therefore the aggregate economic growth. The results obtained in this paper through generalized method of moments (GMM) analysis indicate that financing both banks and capital market respectively, has increased sales and growth rate to 65.3 and 53.8 in our sample. Furthermore the sales growth rate of 27 firms that used external finance has a positive and significant relation with net sales ratio to fixed assets which indicate the positive role of capital market on economic growth in Iran. The Policy recommendation of this research is developing the capital market through definition and introduction of new financial instruments in order to absorb liquidity for efficient firms in Iran’s Capital Market.
    Keywords: Capital market, Economic growth, Level firm, Panel data
  • Mir Hossein Mousavi*, Hossein Raghfar, Mansooreh Mohseni Pages 119-152
    The traditional approaches for estimating VAR assume that the joint distribution is well-known and the most commonly used normality of the joint distribution of the assets return. In reality, the financial asset return distribution has fatter tails than normal distributions. On the other hand, the use of linear correlation to model the dependence structure shows many disadvantages. Therefore, the problem raised from normality could lead to an inadequate VaR estimate. In order to overcome these problems, this paper resorts to the copula theory which allows the joint distribution of the portfolio to be free from any normality and linear correlation. Combining copula and the forecast function of the GARCH model, this paper proposes a new method, called conditional copula-GARCH, to compute the VaR of portfolios. Examined data in this study includes daily price of selected portfolio, composed of 17 equities for 1082 days in Tehran stock exchange. Presented model compared with traditional methods (including the historical simulation method & variance_covariance method). the results show that conditional copula-GARCH model captures the VaR more successfully at 95% confidence¬.
    Keywords: Risk, Value at Risk, GARCH models, Copula, Back testing
  • Fatemeh Kalantar Mahjerdi*, Shahnaz Nayebzadeh, Mahmood Moeinoddin Pages 153-203
    The aim of this study was to evaluate productivity and efficiency of intellectual capital of companies listed in Tehran Stock Exchange through Data Envelopment Analysis approach and Malm-quist productivity index. In this study, the automotive industry and component manufacturers listed in Tehran Stock Exchange were chosen as pilot, and intellectual capital (human, physical, and structural capital) index was used as input index; stock return, return on assets, and return on equity were utilized as output variables for fifteen companies of this industry between 2006 and 2010. Results from the efficiency of intellectual capital indicated that throughout the years of assessment in this study, it was only a -brake- pad company that had the best performance among the selected companies; this was due to the fact that this company had been able to gain the maximum performance of intellectual capital in the assessed years. Results from the productivity of intellectual capital indicated that in the years between 2006 and 2010, except Saipa, Bahman Group, Zamyad which had a value smaller than 1 for the average productivity rate of their intellectual capital in the investigated growth range, this value was positive for the rest of the selected companies.
    Keywords: Human Capital, Efficiency, Productivity, Data Envelopment Analysis, Malm, Quist index
  • Allah Morad Seif*, Musa Khoshkalam Khosroshahi Pages 181-204
    Resistance economy is a new concept that has been introduced with escalating U.S.-West sanctions against Iran's economy. In other words resistance economy is a set of management methods for minimizing the vulnerability of the economy to numerous external and internal risks. One of the sectors of the Iran's economy that has always been vulnerable to risk is the exchange market. This paper considering the vulnerability of exchange system attempts to introduce optimal exchange system for Iran's economy by presenting and estimating models for the study of the pathology of the currency exchange system. We could argue that there is no real exchange market in Iran's economy, because there is not a micro based supply and demand factors in the exchange market. Based on our findings, the following measures are recommended: implementing economic policies to diversify exports of goods and services, reforming institutional structures and the technology of productive sectors, increasing efficiency of production factors, especially labor productivity, enhancing the competitiveness of goods and services produced in the Iran's economy and finally diversifying sources of exchange supply from oil and related products and non-oil. Following the formation of exchange system, this paper proposes a managed floating exchange system as optimal exchange system for Iran's economy.
    Keywords: Resistance Economy, System of Exchange, Iranian Economy