فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1392)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1392)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد سبحانی فر صفحه 0
  • محمدهادی همایون، خدایار ابراهیمی صفحه 1
    در این مقاله با بهره گیری از نظریه «امپریالیسم فرهنگی» به عنوان چارچوب نظری مبتنی بر الگو های ارتباطی به عنوان رهیافت و ابزار آن در راستای اقناع گروه های هدف و حاکم سازی سلطه گری غرب استفاده شده، و بر این اساس ابعاد سلطه فرهنگی، اهداف راهبردی، توان و کارکردهای دیپلماسی عمومی و رسانه ای باهدف غربی سازی جوامع مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امپریالیسم، سلطه فرهنگی، غربی سازی، دیپلماسی عمومی، امپراتوری رسانه ای، قدرت نرم
  • خسرو حسنلو*، احمد مهربان، سیدمحمود شمس دولت آبادی صفحه 31
    در راستای منویات رهبری درخصوص تحولات و دگرگونی هایی که انقلاب اسلامی در گستره سیاست جهانی به وجود آورد، پژوهشگر به دنبال نشانه های دگرگونی اندیشه و فرهنگ در غرب بوده و حالات متصور هندسه آینده جهان را بررسی کرده است. این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی و با کمک فن سناریو پردازی، نشانه ها را در نوع اندیشه و جهان بینی غرب می جوید و چنین استدلال می کند که ساختار بنای تمدن غرب بر پایه جهان بینی و انگاره های فرهنگی و تمدنی، حکومت مردم بر مردم، آزادی مطلق نوع بشر و آزادی سرمایه داری، بنیان نهاده شده است. این جهان بینی و انگاره های غربی که با مکاتب فکری دموکراسی، لیبرالیسم و کاپیتالیسم به جهانیان عرضه می شود در معرض فروپاشی قرار گرفته و اکنون نشانه های آن ظاهر شده است. هدف مقاله شناسایی نشانه های دگرگونی اندیشه و فرهنگ تمدن غرب است و نتیجه می گیرد در این وضعیت بنا بر رهنمود های مقام معظم رهبری، ملت ایران وظیفه دارد و باید به تمدن سازی و نهاد سازی بر پایه اندیشه، فرهنگ بومی اسلامی بپردازد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، جهانی شدن، بیداری اسلامی، قدرتهای نوظهور، هندسه آینده جهان
  • علی محمد نایینی، خدایار ابراهیمی صفحه 65
    بازیگران و طراحان جنگ نرم با آگاهی از تاثیرات ژرف و روز افزون تغییرات فرهنگی بر نهادهای سیاسی، اجتماعی و امنیتی می دانند که در صورت موفقیت در ایجاد تغییرات فرهنگی و اجتماعی در جامعه ایران، نگرشها و مواضع سیاسی شهروندان جامعه را دستخوش تغییر قرار خواهند داد و در نتیجه آن، زمینه برای ناکارامدسازی نظام و رویارویی و نافرمانی مدنی فراهم، و نظام سیاسی دچار چالش می شود. مقابله با جنگ نرم دشمن بویژه در بعد فرهنگی، مستلزم درک عمیق ماهیت، اهداف، ابعاد، مولفه ها و شاخصهای آن است. در این نوشتار با بهره گیری از روش علمی میز اندیشه نخبگان، الگوی جنگ نرم امریکا علیه جمهوری اسلامی دربعد فرهنگی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جنگ نرم و فرهنگ، سیاست فرهنگ آمریکا، تقابل فرهنگی ایران و آمریکا
  • اسماعیل اقبال، حسین شریفی، سید محمد میرسندسی، احمد درستی صفحه 89
    گفتمان اسلام انقلابی و گفتمان اسلام سلفی هر یک با مفهوم مرکزی و نشانه های خاص خود در صدد تسخیر فضای گفتمانی منطقه خاورمیانه هستند. این دو گفتمان، که از لحاظ مفهوم مرکزی به دلیل تاکید بر اسلام با یکدیگر مشترک هستند از لحاظ نشانه ها و مفاهیم سازنده آن با یکدیگر متفاوتند. هر یک از این گفتمانها در دو دهه اخیر تلاش کرده اند در میان کشورهای مسلمان به عنوان گفتمان مسلط مطرح شوند. گفتمان اسلام انقلابی در جمهوری اسلامی ایران و گفتمان اسلام سلفی در عربستان دو گفتمان رقیب با مفهوم مرکزی و نشانه های خاص خود هستند که مورد توجه ملتهای مسلمان منطقه قرارگرفته اند. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و گاه با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی تلاش شده است به این سوال پاسخ دهد که گفتمان اسلام انقلابی در ایران و گفتمان سلفی در منطقه واجد چه ویژگی هایی است و تفاوت این گفتمانها از لحاظ ارزشی و فرهنگی در چیست. با بررسی مفهوم مرکزی و نشانه های دو گفتمان مورد بحث، این نتیجه به دست آمد که گفتمان اسلام انقلابی به دلیل ویژگی های خاص خود در مقایسه با گفتمان اسلام سلفی از موقعیت بسیار بهتری برای تسخیر فضای گفتمانی منطقه و تبدیل شدن به گفتمان مسلط برخوردار است.
    کلیدواژگان: گفتمان اسلامگرایی، اسلام سیاسی فقاهتی، اسلام سیاسی سلفی، گفتمان مسلط
  • حمید ضرغام بروجنی، مهدیه سهرابی* صفحه 119
    این مقاله با هدف بررسی انگیزه گردشگران از سفر به مناطق جنگی و طبقه بندی آنان در جهت کمک به انتقال فرهنگ پایداری تهیه شده است. اطلاعات لازم از منابع کتابخانه ای، مصاحبه با کارشناسان و تکمیل پرسشنامه توسط بازدیدکنندگان به دست آمده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام ایرانیانی است که از مناطق جنگی کشور بازدید کرده اند و به کمک روش نمونه گیری گلوله برفی152 نفر از آنان به عنوان نمونه مورد پرسش قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی است که مهمترین گروه بازدیدکنندگان مناطق جنگی ایران را گردشگران زیارتی- یادبودی و گردشگران فرهنگی- میراثی تشکیل می دهند. عمده این گردشگران با انگیزه های ملی و دینی از، مناطق جنگی بازدید می کنند و علاقه وافری به یادگیری در خصوص رشادتهای جنگ آوران و ناشنیده های پیرامون آن دارند. نتایج این تحقیق می تواند در مدیریت گردشگران و برنامه ریزی برای ارتقای دستاوردهای فرهنگی و اجتماعی گردشگری جنگ و فرهنگ پایداری کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ پایداری، دفاع مقدس، بازدید از مناطق جنگی، گونه شناسی بازدید کنندگان، انگیزش، راهیان نور
  • غلامرضا سلگی*، مهدی ناظمی صفحه 149
    بسیاری از وزارتخانه ها، سازمان های رسمی، سازمان های مردم نهاد و دفترهای سیاحتی و زیارتی در داخل و خارج از کشور به راه اندازی پایگاه اطلاعاتی و سایتهایی به منظور انعکاس و ارائه فعالیتها و خدمات خود حول محور حج و عمره اقدام کرده اند؛ اما با نگاهی دقیق به این سایتها بخوبی می توان دریافت که حوزه فعالیت آنها در سطح ملی است و در سطح بین المللی وارد نشده اند، در واقع هر یک از آنان به وضع موجود مسئله حج بسنده نموده اند و پرداختن به مسائل راهبردی و عمیق را از دستور کار خود خارج کرده اند.
    در این تحقیق جامعه آماری شامل تمام سایتها و پایگاه های اطلاعاتی حج و عمره در فضای اینترنت است که دست اندرکار امور حج و عمره هستند. برای نمونه آماری نیز پس از غربالگری، نمونه آماری با روش نمونه گیری وضعی شامل صفحه اول 112عنوان وب سایت سازمانها، مراکز اطلاع رسانی و موسسه های فعال و دست اول در حوزه حج و عمره در داخل و خارج کشور به زبانهای فارسی، عربی، انگلیسی و ترکی است که با روش تحقیق پیمایشی توصیفی/ تحلیلی و از نوع کاربردی مورد بررسی قرار گرفته اند؛ هم چنین برای تحلیل وب سایتها و تحلیل محتوا از روش تخصصی و مرسوم وب شناسی (Webology) استفاده شده است.
    با بررسی نتایج از تجزیه و تحلیل داده ها با شیوه وب شناسی می توان نتیجه گرفت در حال حاضر سایتهای حج و عمره که در سطح ملی و بین المللی به فعالیت پرداخته اند، هیچ یک رسالت خود را به سطح راهبردی و بین المللی تعمیم نداده اند که این خود با موضوع مورد پژوهش – حج ابراهیمی - با آن ظرفیت، وسعت و عظمت جهانی که دارد به هیچ رو تناسب ندارد.
    کلیدواژگان: حج و عمره، سایتهای حج و عمره، راهبردهای حج عمره، غنی سازی پایگاه های اطلاعاتی حج و عمره، پایگاه های اطلاعاتی حج و عمره
|
  • Mohammad Hadi Homayoon, Khodayar Ebrahimi Page 1
    Relying on the theory of "cultural imperialism" as a conceptual framework based on the communication patterns as an approach and its tool for persuading the target groups and prevailing Western domination, this paper looks into various aspects of cultural domination, strategic goals, and potentials and functions of public and media diplomacy aimed at westernizing communities.
    Keywords: Imperialism, Cultural Domination, Westernizing, Public Diplomacy, Media Empire, Soft Power
  • Khosro Hasanlu*, Ahmad Mehraban, Seyyed Mahmoud Shams Dowlatabadi Page 31
    In line with the yearnings of the Supreme Leader concerning the changes and transformations the Islamic Revolution created in the realm of world politics, the researchers seek to explore the signs of change in the thought and culture of the West and examine the estimated modes of the geometry of the world’s future. Using the descriptive-analytical method and benefitting from the scenario-development technique, this paper explores the signs in the thought system and worldview of the West and argues that the structure of the Western civilization is based upon cultural and civilizational ideas and worldview, democracy, absolute freedom of man, and capitalism. The Western worldview and notions, offered to the world within the framework of democracy, liberalism and capitalism, are on the verge of collapsing and its symptoms are being observed. This article aims at identifying the signs of thought and culture transformation in the West and concludes that, based on the Supreme Leader’s guidelines, the Iranian nation is required to pursue civilization-building and institution-building on the basis of its own national and Islamic thought and culture.
    Keywords: Culture, Globalization, Islamic Awakening, Emerging Powers, the Geometry of the World's Future
  • Ali Mohammad Naeeni, Khodayar Ebrahimi Page 65
    Being cognizant of the deep and growing impacts of cultural changes on the political, social, and security institutions, soft war actors and planers know that success in making social and cultural changes in Iranian society will lead to changes in citizens’ attitudes and political views as a result which the way will be paved for dysfunctionality of the system, confrontation and civil disobedience and the political system will be challenged. Coping with the enemy’s soft war, especially in the realm of culture, requires a deeper understanding of its nature, objectives, dimensions, elements and features. Using an elite-centered scientific method, in this paper, we offer the model of American soft war against the Islamic Republic in the realm of culture.
    Keywords: Soft War, Culture, America's Cultural Policy, Cultural Conflict Between Iran, America
  • Ismaeel Iqbal, Hussein Sharifi, Seyyed Mohammad Mirsondosi, Ahmad Dorosti Page 89
    The discourse of revolutionary Islam and the discourse of Salafist Islam, either one with its own central concept and special symbols, attempt to conquer the Middle East discourse space. These two discourses share the same central concept, as both of them are based on Islam, but they have different symbols and interpretations of Islam. During the last two decades, either one of these discourses has tried to dominate the discourse space of the Muslim countries. The discourse of revolutionary Islam, rooted in the Islamic Republic of Iran, and the discourse of Salafist Islam, rooted in Saudi Arabia, are two rival discourses which have caught the attention of the Muslim nations of the region. Using the qualitative, content-analysis method and, at times, the descriptive-analytical method, we have made an attempt to answer this question in the present paper: What are the features of the discourse of revolutionary Islam in Iran and the discourse of Salafist Islam in Saudi Arabia and how do they differ in terms of value and culture? Looking into the central concept and the symbols of these two discourses, we could conclude that, due to its special features, the discourse of revolutionary Islam is in a better position than the discourse of Salafist Islam to dominate the discourse space of the region and become the leading discourse.
    Keywords: Islamist Discourse, Jurisprudential Political Islam, Salafist Political Islam, Dominant Discourse
  • Hamid Zargham Boroujeni, Mahdiyeh Sohrabi* Page 119
    This paper aims to study the motivations of the visitors to the war zones of Iran and help to transmit the resistance culture by classifying them. The data were obtained from library resources, interviews with experts and the questionnaire filled out by the visitors. The research population includes all the Iranians who have visited the war zones. Using the snow-ball sampling technique, a sample of 152 people were selected from among them. The results show that the majority of the visitors to the war zones are pilgrimage-memorial tourists and cultural-legacy tourists. Most of the tourists visiting the war zones have national and religious motivations and a strong passion for learning about the bravery of combatants and what they have not heard about them. The results of this study can be used in managing the affairs of the visitors and in planning for the promotion of the cultural and social achievements of war tourism and resistance culture.
    Keywords: Resistance Culture, the Sacred Defense, Visiting War Zones, Visitor Typology, Motivation, Rahiyan, e Noor
  • Gholamreza Solgi *, Mahdi Nazemi Page 149
    Many ministries, official organizations, NGOs and domestic and foreign travel and pilgrimage agencies have set up websites and the databases to display and introduce their activities and services on Hajj and Umrah. However, a careful look at these websites clearly indicates that their activities are limited to national level and they have not entered international arenas. In fact, they are satisfied with dealing with the present status of Hajj and handling the strategic and profound issues is not high on their agenda. The statistical population includes all the Hajj and Umrah websites and databases. After screening, a sample 112 Persian, Arabic and Turkish websites of the Iranian and foreign organizations and information centers active in the field of Hajj and Umrah were selected randomly. The sites were, then, studied using the descriptive-analytical survey method as well as Webology as a conventional, professional method.The findings indicate that, at present, no national and international Hajj and Umrah website has extended its mission to strategic and international arenas, which, in turn, is not compatible with Hajj-e Ibrahimi ant its global potentials, scope and grandeur.
    Keywords: Hajj, Umrah, Hajj, Umrah Websites, Hajj, Umrah Strategies, Enrichment of Hajj, Umrah Databases, Hajj, Umrah Databases