فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 8 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 8 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب رودساز، بهروز رضایی منش، شیما صادق تبریزی * صفحه 1

    دنیای امروز با گذر از عصر فراصنعتی به عصر اطلاعات و دانش در آستانه انقلاب صنعتی دوم قرار دارد. در این شرایط مشتری تنها مزیت رقابتی ممکن برای سازمان ها محسوب می شود و مدیریت ارتباط با مشتری، نظامی برای مدیریت صحیح این مزیت رقابتی است. این تحقیق به بررسی رابطه کاربرد مدیریت ارتباط با مشتری1 و اثربخشی سازمانی در بانک توسعه تعاون شهر تهران می پردازد. سوال اصلی تحقیق حاضر عبارت است از اینکه آیا بین مدیریت ارتباط با مشتری و اثربخشی سازمان رابطه ای وجود دارد؟ اثربخشی سازمانی با سه متغیر کیفیت خدمات، رضایت مشتری و عملکرد سازمان و مدیریت ارتباط با مشتری با سه بعد فناوری، فرایند و مسائل انسانی اندازه گیری می شوند. جهت تعیین حجم نمونه از روش تمام شماری و جهت گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده گردید. این تحقیق از نظر نوع استفاده، کاربردی و از لحاظ هدف، از نوع توصیفی- پیمایشی است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری همبستگی اسپیرمن انجام شده است. یافته های تحقیق نشان داد که بین مدیریت ارتباط با مشتری و اثربخشی سازمانی رابطه مستقیم و ضعیف، بین مدیریت ارتباط با مشتری و کیفیت خدمات، رابطه مستقیم و متوسط و بین مدیریت ارتباط با مشتری با دو متغیر رضایت مشتری و عملکرد سازمانی رابطه ای وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، اثربخشی سازمانی، کیفیت خدمات، رضایت مشتری، عملکرد سازمانی
  • حسن درویش، سهیلا فلاحی*، غلامعلی مصطفوی صفحه 17

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش سازمانی و یادگیری سازمانی در بین کارکنان اداره آموزش و پرورش شهر تهران انجام گردید. شیوه انجام تحقیق، توصیفی همبستگی بود. حجم نمونه 200 نفر برآورد شد که از کارکنان اداری و دبیران هر سه مقطع با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردید. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه یادگیری سازمانی پیتر سنگه (2000) و هوش سازمانی آلبرشت (2003) استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS از روش آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی کندال و اسپیرمن و پیرسون) و روش رگرسیون چندگانه به روش ورود جمعی و سپس ورود مرحله ای، متغیرها تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که همه ابعاد هوش سازمانی (سرنوشت مشترک، بینش استراتژیک، تمایل به تغییر، کاربرد دانش، فشار عملکرد، روحیه و اتحاد و توافق) با مولفه اصلی یادگیری سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارند. در بین این متغیرها، دو متغیر روحیه و بینش استراتژیک، نسبت به سایر متغیرها درصد بیشتری از واریانس متغیر یادگیری سازمانی را تبیین کرده اند. اما با وجود همبستگی بسیار قوی بین زوج متغیرهای یادگیری و هر یک از مولفه های هوش سازمانی به علت وجود هم خطی بسیار بالا، سایر مولفه ها در مدل وارد نشدند.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده
  • لیلا سادات طباطبایی حکیم، میرعلی سیدنقوی، بهروز رضایی منش صفحه 37
    مطالعات کارآفرینی نشان می دهد که آموزش کارآفرینی یکی از ابعاد مهم و ضروری در برنامه های توسعه کارآفرینی جامعه است. کلید آموزش کارآفرینی موفق، یافتن موثرترین روش برای مدیریت مهارت های تعلیم پذیرنده و فنون تدریس است؛ چنان چه مدرسین از اصول و مفاهیم برگزاری دوره های کارآفرینی مطلع باشند ولی از شیوه ای صحیح برای انتقال این مفاهیم استفاده نکنند، هیچ تضمینی برای اثربخشی این دوره ها وجود نخواهد داشت.
    هدف از انجام این تحقیق مقایسه میزان استفاده از یادگیری تجربی در آموزش مدیریت کارآفرینی در دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران و دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی و بررسی تاثیر استفاده از آن بر پیشرفت کارآفرینی دانشجویان و دانش آموختگان است. بدین منظور بر اساس فرمول کوکران، تعداد 66 نفر از مجموع 79 نفر دانشجوی سال آخر دانشگاه علامه طباطبایی و 220 نفر از 514 دانشجوی سال آخر و فارغ التحصیلان دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است که به شیوه کتابخانه ای و تطبیقی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای محقق ساخته است که روایی محتوایی آن بر اساس نظر صاحب نظران و پایایی آن براساس آلفای کرونباخ به میزان هشتاد درصد تایید گردید. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده بیشتر از یادگیری تجربی در آموزش کارآفرینی به تاثیرگذاری بیشتر دوره های آموزشی کارآفرینی در راستای فعالیت کارآفرینانه دانشجویان منجر می شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، یادگیری تجربی، روش های آموزش کارآفرینی
  • حسن محجوب عشرت آبادی، یعقوب انتظاری، شاپور امیرمحسنی، سید هاشم هاشمی صفحه 55
    در این مقاله استفاده از سیستم های اطلاعات و ارتباطات به روز و جامع در فرایندهای یاددهی و یادگیری مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و بر اساس مطالعه تجربی و استفاده از مصاحبه و تجزیه و تحلیل اسناد و مدارک مربوط به کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری، برخی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش عالی را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که دانشگاه هوایی شهید ستاری از منابع مالی کافی، زیرساخت های فنی لازم و ساختارهای حمایتی مناسب در زمینه استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برخوردار است با این وجود، تلاش ها در جهت ارتباط توانمندی های فناوری اطلاعات و ارتباطات با موضوعاتی از قبیل فعالیت های آموزشی و پژوهشی، توسعه سازمانی و مدیریت منابع انسانی چندان موفق نبوده است. بر این اساس در صورتی که فناوری اطلاعات و ارتباطات بخواهد نقش موثری در دانشگاه شهید ستاری (به خصوص فرایندهای یاددهی- یادگیری) ایفا نماید، باید ارتباط بهتری بین پداگوژی و جنبه های مختلف توسعه منابع انسانی و سازمانی برقرار شود.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش، استراتژی، دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری
  • سهیل سرمد سعیدی، جواد فقیهی پور، سمیه فقیهی پور، رضا قربانی صفحه 77
    پژوهش حاضر، با محوریت خدمات در بخش مشاوره و پژوهش در سازمان مدیریت صنعتی انجام گردید. هدف اصلی پژوهش، ارزیابی میزان جذابیت خدمات ارائه شده توسط این سازمان در بخش مشاوره و پژوهش از دیدگاه مشتریان می باشد. روش انجام این تحقیق، از نوع توصیفی- پیمایشی است. جهت گردآوری داده ها، یکصد و سی پرسش نامه محقق ساخته با پنجاه و سه پرسش، بین مشتریان سازمان توزیع گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که سازمان موصوف به ترتیب در حوزه های مالی و اقتصادی؛ فن آوری اطلاعات؛ بازار و محصول؛ استراتژی و تحول؛ منابع انسانی؛ سازماندهی و ساختار؛ کیفیت تعالی و بهره وری؛ تولید و عملیات دارای بیشترین امتیاز می باشد.
    کلیدواژگان: خدمات مشاوره و پژوهش، جذابیت، بازار سازمان
  • سیدقادر رادمرد، مهدی افخمی، صمد بارانی صفحه 97
    امروزه در اثر جهانی شدن، نوآوری های فناورانه، سازمان های دانش محور و شکل-گیری فضای رقابتی شدید، تغییرات شتابنده ای در محیط های کسب وکار رخ داده و سازمان ها در این محیط نیاز دارند تا یک بازاندیشی نوین در نظام مدیریت دانش داشته باشند. یکی از اقدامات لازم، توجه به پیامدهای تسهیم دانش و عوامل موثر بر تسهیم موفقیت آمیز دانش در سازمان می باشد. هدف از نگارش این مقاله، بررسی تاثیر توانمندسازی کارکنان و رفتار شهروندی سازمانی بر تسهیم دانش در پژوهشگاه صنعت نفت می باشد. برای حصول به این هدف، پژوهش حاضر ارتباط چند سویه مقوله های توانمندسازی، رفتار شهروندی سازمانی و تسهیم دانش را در قالب یک مدل علی بررسی می نماید. روش انجام این تحقیق توصیفی- همبستگی است. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد و تحلیل داده ها با نرم افزار لیزرل انجام گرفت. نتایج نشان داد که توانمندسازی بر هر دو مولفه رفتار شهروندی و تسهیم دانش اثر مثبت، مستقیم و معناداری دارد و همچنین رفتار شهروندی سازمانی در رابطه بین توانمندسازی و تسهیم دانش، نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، رفتار شهروندی سازمانی، تسهیم دانش، پژوهشگاه صنعت نفت
  • تکتم نجفی، محمودرضا اسدی، مجتبی امیری، سمیه ملک مکان صفحه 113
    در این پژوهش، ضرورت مدیریت تعادل بین کار و زندگی در جهت جلوگیری از آثار و تبعات و عوارض عدم تعادل میان کار و زندگی و ارائه راه کارهای حفظ تعادل کار و زندگی مورد بررسی قرار گرفته است. سوال اصلی پژوهش حاضر عبارت است از این که «مهمترین راه کارهای حفظ تعادل کار و زندگی کدام است؟» تحقیق حاضر، از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته و جامعه آماری پژوهش اساتید یکی از دانشکده های دانشگاه تهران است. نتایج پژوهش نشان می دهد بیش از نیمی از اعضای جامعه آماری نتوانسته اند بین کار و زندگی، تعادل لازم را برقرار کنند و ساعات کار نسبتا زیاد، پایین بودن سطح درآمدها و عدم برنامه ریزی مناسب برای استفاده بهینه از زمان و فرصت ها بیشترین تاثیر را در برهم خوردن تعادل کار و زندگی دارد
    کلیدواژگان: کار، زندگی، تعادل کار و زندگی، ساز و کارهای بهبود وضعیت
|
  • Habib Roudsaz, Behrouz Rezaee Manesh, Shima Sadegh Tabrizi Page 1

    To manage any enterprise successfully, it is necessary to perform the all of management duties perfectly and for attaining this goal, managers need specialized information. Managers at all levels have found out that information and communication systems relying on computers (IT) contribute to provide necessary information for effective decision-making, planning and supervision over an organization. By passing from trans-industrial era to information and knowledge age, it can decisively be said that our modern world is on the threshold of second industrial revolution; in such circumstances, the sole competitive advantage for organizations is considered to be customers. This study aims to investigate the relationship between customer relationship management and organizational effectiveness at Tehran Cooperation Development Bank. The main research question is to explore the relationship between customer relationship management and organizational effectiveness in an organization. The variables under study include organizational effectiveness, three variables of service quality, customer satisfaction and organization’s performance and dimensions of customer relationship, three aspects of technology, process and human issues. To determine the number of population, the census method was employed and for data collection, two techniques of library and field study (i.e. questionnaire) were used. This study is an applied research and in terms of data collection method, it is descriptive-survey. Using Spearman correlation technique, the data was analyzed. The findings suggest that there is a direct but weak relationship between customer relationship management and organizational effectiveness, and direct and average relationship between customer relationship management and service quality; no relationship was found between customer relationship management and organizational performance.

    Keywords: Customer Relationship Management, Organizational Performance, Organizational Effectiveness, Service Quality, Customer Satisfaction
  • Hassan Darvish, Soheila Fallahi, Gholamali Mostafavi Page 17

    The present study aimed to investigate the relationship between the organizational and learning intelligence among office staff of Tehran Education Department to present a pattern to upgrade the organizational learning. The method employed in conducting the research has been descriptive–correlative. Using random cluster sampling method, the population was chosen to be 200 people from among educational administrative staff and the teachers of the three school level (elementary, secondary and high school). Peter Sangeh’s (2000) organizational learning questionnaire and Albrecht's organizational intelligence questionnaire were used to collect the data. To analyze the data, descriptive Statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation), the inferential statistics (Kandal Spearman and Pearson's Correlation Coefficient) and multiple regression method were employed through SPSS software. The results revealed that there was a positive and meaningful relationship between all the dimensions of the organizational intelligence with the organizational learning. Among these variables, two variables of spirit and strategic insights compared with other variables have clarified a higher percent of variance for organizational learning.

    Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Learning, Learning Organization
  • Leila Saddat Tabatabbaee Hakim, Mir Ali Seyyed Naghavi Behrooz Rezaee Manesh Page 37
    Entrepreneurship related studies show that entrepreneurship training is an important and necessary aspect in entrepreneurship development plans of society. The key to successful entrepreneurship training is to find the most effective way for managing learner skills and teaching techniques. If educators are aware of the principles and concepts of administering entrepreneurship courses; however, they do not employ proper methods for transferring these concepts, the courses would yield effective results. This study aims at comparing the degree of using experiential learning in teaching entrepreneurship management at the Entrepreneurship Faculty of Tehran and Management Faculty of Allameh Tabatabbee University and examining the effect of its employment on the improvement of entrepreneurship students and graduates. Therefore, based on Kukran formula, 66 people out of 79 were chosen from Allameh Tabatabbaee University and 220 out of 514 junior students and graduates were selected from the Faculty of Entrepreneurship as population sample. This study is an applied, descriptive and comparative research which has been carried out in a library and comparative manner. The data collection tool has been a researcher-developed questionnaire the construct validity of which has been confirmed by specialists and its reliability was calculated using Cronbach α= 0.8. The results revealed that the more use of experiential learning in entrepreneurship training will lead to more effectiveness of entrepreneurship training courses.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Training, Experiential Learning, Entrepreneurship Training Methods
  • Hassan Mahjoub Eshratabadi, Yaaghoub Entezari, Shapour Amirmohseni, Seyyed Hashem Hashemi Page 55
    This article intends to consider the use of information technology and modern and comprehension communications (ICT) teaching and learning processes. Based on empirical study, using interviews and document analysis and documents related to the application of information technology and communications in higher education (ICT) in Shahid Sattari University, some important and influential factors on the employment of the information and communications in higher education are analyzed. The findings suggest that the university benefits from sufficient financial resources, required technical infrastructures and proper supportive structures regarding the use of information and communications technology. However, its attempts to link ICT capabilities to issues such as research and educational activities, organizational development and human resource management have not been very successful. Therefore, if it ICT is to play a more effective role in teaching and learning processes in Shahid Sattari Aeronautical University of Science and Technology, there needs to be a better link between pedagogy and various aspects of human resource and organizational development established.
    Keywords: ICT, Adaptation, Education, Strategy, Shahid Sattari Aeronautical University of Science, Technology
  • Soheyl Sarmad Saeedi, Javad Faghihipour, Somayeh Faghihipour, Reza Ghorbani Page 77
    The current research was conducted to consider the issue of services in counseling and research underscoring industrial management organization. The study mainly aims to assess the degree of services’ attraction offered by this organization counseling and research section in terms of customers’ perspective. Research method is a descriptive-survey. To collect data, 130 researcher-made questionnaires with 53 questions were distributed among customers. The results of the data analysis revealed that aforementioned organization has respectively the highest score in financial and economy, IT, market and production, strategy and evolution, human resources, organizing and structure, high level of quality and productivity efficiency, production and operation.
    Keywords: Counseling Research Services, Attraction, Organization Market
  • Seyyed Ghader Radmard, Mahdi Afkhami, Samad Barani Page 97
    Nowadays, thanks to globalization, technological innovations, knowledge-oriented organizations and development of intense comparative environment, there have been accelerating changes in business settings; thus, enterprises need to have a modern rethinking on knowledge management systems. One of the necessary actions is to consider the consequences of sharing knowledge and factors influencing successful knowledge sharing in the organization. This article investigates the effect of employee empowerment and organizational citizenship behavior on knowledge sharing in Research Institute of Petroleum Industry. To reach this goal, the researchers have conducted a multi-level study to link different concepts including empowerment, organizational citizenship behavior and knowledge sharing within a causal model. The method employed in this study is descriptive and correlational. Questionnaire has been used for data collection and data analysis has been conducted using LISREL software. The results suggested that empowerment has positively, directly and significantly affected the citizenship behavior. There has also been a positive relationship between empowerment and knowledge sharing. Finally, organizational citizenship behavior has had a mediating role in terms of empowerment and knowledge sharing.
    Keywords: Empowerment, Knowledge Sharing, Citizenship Behavior
  • Toktam Najafi, Mahmoud Reza Asadi, Mojtaba Amiri, Somayeh Malek Makan Page 113
    Since work and life are the most important aspects of human beings; thus, this study seeks to analyze the necessity of managing the balance between work and life in order to prevent the detriments, consequences and side effects of the lack of such balance. The main question of the current study is: what are the strategies of maintaining balance between work and life? The study is a practical study in objective, and a survey investigation in method. The main instrument for data collection was a researcher- developed questionnaire. The teachers of one of the faculties of Tehran University constituted the population of the study. The results revealed that over half of the population failed to establish a reasonable balance between their life and work. In addition, the findings showed that, nearly excessive working hours, low income and a lack of appropriate plan to optimize time and opportunities are the most important factors provoking the imbalance between work and life.
    Keywords: Work, Life, Work, Life Balance, Improvement Solution