فهرست مطالب

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، خرداد1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سروش اجاق، محمدرضا ملک صفحه 1
    تلفن های همراه از حدود دو دهه پیش به عنوان ابزاری ساده به منظور برقراری ارتباطات رادیوئی وارد زندگی روزمره انسان ها شده و تا کنون شاهد پیشرفت هایی عمده در عملکرد آنها بوده ایم. بدین گونه که از ابزاری ساده برای برقراری ارتباطات به پایانه هایی به همراه توان پردازشگری برای انجام تحلیل های مکانی مبدل شده اند. در سامانه های اطلاعات مکانی کلاسیک به دلیل انجام تحلیل های مکانی با استفاده از پردازشگر های غیر قابل حمل، امکان تلفیق جهان فیزیکی و مجازی میسر نبود. اما امروزه با توسعه و پیشرفت زیر ساخت های ارتباطی به منظور تبادل اطلاعات از یک سو و توسعه دستگاه های پردازشگر همراه از سویی دیگر می توان تحلیل های مکانی را به شکلی دیگر با سامانه اطلاعات مکانی همراه تجربه نمود. یکی از مهمترین مزایای دستگاه های همراه بهره گیری از سنجنده های مکانی می باشد. سنجنده ها می توانند با اندازه گیری شرایط محیطی و سیستمی متفاوت، جذابیت های بی شماری را در خدمات مکان مبنا در سامانه اطلاعات مکانی همراه خلق نمایند. در مطالعه حاضر سنجنده های موقعیتی و جهتی که از مهمترین عناصر مورد استفاده در تحلیل های مکانی بوده، مورد بررسی قرار گرفته اند. همچنین نحوه استفاده از آنها برای تلفن های همراه با سیستم عامل آندروید شرح داده ایم.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات مکانی همراه، خدمات مکان مبنا، سنجنده های موقعیتی و جهتی
  • علی عبدالکریمی خلجی، سید حسین پورتاکدوست، محمدعلی شریفی، علیرضا شریفی صفحه 13
    هدف از این پژوهش بررسی و شبیه سازی اثر هارمونیک منطقه ای تا مرتبه 10 بر روند تغییرات المانهای مداری می باشد. در ابتدا به بررسی الگوی پتانسیل زمین پرداخته و سپس سعی بر آن شد تا این اثر را در دستگاه مختصات قطبی جهت تحلیل با معادلات اختلالی گاس تولید نماییم. در ادامه بسط معادلات لژاندر بصورت تحلیلی تا مرتبه 10 صورت گرفته و شبیه سازی های لازم برای ماهواره ای نوعی صورت پذیرفت. تحلیل اثر هر کدام از ضرایب تا مرتبه 10 صورت گرفته و مقدار تغییرات المانها برای اثر هر ضریب به تنهایی و با اثر ترکیبی استخراج گردید. این نتایج منتج به تولید روند و رفتار تغییرات المانها با افزایش مرتبه ضریب منطقه ای شد و زمینه بررسی سهم اثر هر کدام از ضرایب را بر هر 6 المان مداری فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: المانهای مداری، عدم کرویت زمین، معادلات اختلالی گاس، هارمونیکهای زمینی
  • فاطمه علی دوست، فرزانه دادرس جوان صفحه 21
    چالش اصلی در سنجنده های ستاره ای، معمولا در حالتی است که هیچ اطلاعاتی از وضعیت سنجنده وجود ندارد و الگوریتم های مورد استفاده در این حالت، باید نسبت به ستاره های اشتباه موجود در تصاویر پایدار باشد و بتوانند با سرعت نسبتا بالا و دقت کافی، وضعیت اولیه ی سکوی فضایی یا هوایی را تخمین بزنند. الگوریتم های پردازشی در این حالت شامل سه قسمت اصلی است: تعیین مرکز ستاره ها در تصویر اخذ شده، تشخیص الگو و شناسایی ستاره ها و تعیین وضعیت سکو. هدف اصلی این گزارش، شرح الگوهای ستاره ای متفاوتی است که در قسمت تناظریابی و شناسایی ستاره ها به کار گرفته می شوند. بدین منظور برای ستاره های مشاهده شده در میدان دید، موقعیت ها در سیستم مختصات تصویر محاسبه می شود و از روی این مختصات، الگوی ستاره ها بدست می آید. سپس یک کاتالوگ ستاره ای راهنما از یک پایگاه داده مرجع استخراج می شود که شامل الگو های ممکن بر اساس الگوریتم مورد استفاده است. اگر الگوی ستاره های موجود در تصویر با تنها یک الگو از ستاره های موجود در کاتالوگ ستاره ای راهنما متناظر شود، پروسه ی شناسایی پایان می یابد. در این گزارش با مروری بر روش های تناظریابی در یک ردیاب ستاره ای، سه روش متداول برای تشخیص الگو به نام روش زاویه، روش مثلث مسطح و روش مثلث کروی از نظر حجم محاسباتی، تعداد ستاره های مورد نیاز در میدان دید، کارایی روش، نرخ موفقیت و زمان موردنیاز مقایسه شده اند. از بین این سه روش، روش مثلث مسطح، دارای کارایی و موفقیت بیشتر نسبت به روش زاویه، و همچنین بدون پیچیدگی و حجم محاسباتی بالا نسبت به روش مثلث کروی است.
    کلیدواژگان: سنجنده ستاره ای، تشخیص الگو، الگوریتم زاویه، مثلث کروی، مثلث مسطح، شناسایی ستاره
  • مرضیه طاهری، رحیم علی عباسپور، سید کاظم علوی پناه، حسنعلی فرجی سبکبار صفحه 33
    همانطوری که الگوی توسعه شهری در سطح جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه نشان میدهد، تراکم فعالیت و سکونت در شهرها رو به افزایش است و این افزایش نیز بیانگر زمینه فزاینده نیازها و خواسته های شهروندان به خدمات عمومی و تخصصی است که در صورت عدم توجه به سازماندهی و مدیریت آن شرایط نامطلوبی مانند نارضایتی شهروندان به وجود خواهد آمد. آرامستان ها از جمله فضاهای خدماتی شهری هستند که متاسفانه نظام برنامهر یزی شهری ایران در خصوص برنامهریزی آرامستان ها از سابقه پرباری برخوردار نیست. تکمیل ظرفیت آرامستان ها و نبودن مطالعه برای پیشنهاد آرامستان جدید در شهرها در دهه آتی باعث بروز بحران شهری خواهد شد. بنابراین مکان یابی آرامستان جدید با استفاده از سیستمهای تصمیم گیری مکانی که قابلیتهای بالایی در خصوص حل مسائل مکانی از خود نشان داده اند، اهمیت بسزایی دارد. در این پژوهش، مکانیابی آرامستان جدید شهر اصفهان مورد مطالعه قرار گرفته است. ابتدا معیارهای موثر در مکان یابی آرامستان شناسایی و لایه های مورد نیاز جمع آوری شدند. سپس نقشه فاکتور فازی هر لایه تولید و در وزن هر معیار ضرب شدند. پس از تولید، نقشه های فاکتور فازی وزن دار با عملگرهای فازی با هم ترکیب شدند. مکانهای پیشنهادی در این مطالعه تمام ویژگی های اقتصادی و اجتماعی، فنی و محیطی و فیزیوگرافی را دارا میباشد و از نظر زیست محیطی نیز در مکان مناسبی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مکانیابی آرامستان، سیستم های اطلاعات مکانی، نظریه مجموعه های فازی
  • محمد سرپولکی صفحه 41
    G-NAF فرآیندی در جهت ایجاد و نگهداری یک راهنمای آدرس ملی برای آدرس های در حال استفاده و همچنین آدرس های رسمی کشور استرالیا می باشد. در متن زیر ضمن معرفی سازمان اجرایی و متولیان این سیستم، ویژگی ها و توانمندی های آن تشریح می گردد. محتوا، ساختار و مدل سلسله مراتبی داده های سیستم و همچنین استاندارد تبادل داده ها، دسته بندی عوارض و نحوه به روز رسانی و نگهداری داده ها به همراه پردازش داده ها شامل آماده سازی و استاندارد سازی داده ها با استفاده از متد Febrl به منظور اطمینان از یکی بودن جزئیات ریز در داده های G-NAF و داده های کاربری و کاربردهای G-NAF در این متن تشریح می گردند.
    کلیدواژگان: G، NAF، آدرس دهی، متد Febrl، مدل سلسله مراتبی
  • کاظم میرزاپور، رویا اسماعیلی، فرشاد حکیم پور صفحه 49
    امروزه سرویس های مکان-مبنا اعم از سیستم های پیش بینی ترافیک و خدمات ارائه شده از طریق تلفن همراه به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده اند. سرویس ها، کاربران، مفاهیم مکان، زمان و حرکت به عنوان زیر دامنه های اصلی خدمات مکان-مبنا تعریف می شوند. این زیردامنه ها کاملا نا همگن و پیچیده می باشند که برای رفع این مشکل می توان از آنتولوژی به عنوان هسته ی زیرساختار داده های موجود در این خدمات استفاده کرد. در همین راستا این تحقیق پس از بررسی آنتولوژی های متداول موجود در سرویس های مکان-مبنا، به منظور به اشتراک گذاشتن درک رایج از مفاهیم مکان، زمان، حرکت و روشن ساختن ابهامات موجود در فعالیت های گذشته در این رابطه، به یک مطالعه ی اصولی در زمینه ی معنایی این مفاهیم که پایه و اساس آنتولوژی دامنه و تمام کاربردهای سرویس های مکان-مبنا می باشد، می پردازد. در نهایت به منظور درک راحت آنتولوژی دامنه، به تجزیه و تحلیل پیاده-سازی این آنتولوژی در محیط نرم افزار پروتژ که نرم افزاری رایگان و کاربرپسند برای ساخت و ویرایش آنتولوژی می باشد، می پردازیم.
    کلیدواژگان: سرویس های مکان، مبنا، آنتولوژی دامنه، نرم افزار پروتژ
  • علی عزیزی، اعظم هادیلو، محمد شنکایی، مریم اصلانی صفحه 57
    با توجه به زلزله خیز بودن کشور ایران، نیاز به بررسی لغزش زمین و جا به جایی ها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است که می توان آن را بصورت نسبی و یا مطلق در نظر گرفت. در حالت بررسی جابجایی مطلق، از نقاط کنترل زمینی استفاده می شود ولی در حالت بررسی جابجایی نسبی، نیازی به استفاده از نقاط کنترل نمی باشد. یکی از روش های پیشنهادی جهت تعیین جابجایی نسبی سه بعدی، استفاده از ضرایب RPC است. در این روش ابتدا مختصات پیکسلی نقاط در تصاویر استرئو جلونگر و عقب نگر در اپک های مورد نظر قرائت شده، سپس از طریق ضرایب RPC مختصات زمینی نقاط محاسبه می شود. با مقایسه ی مختصات زمینی در اپک های مختلف جابجایی محاسبه می شود. هدف از این مقاله بررسی میزان اثر خطای ذاتی و نسبی شیفت و دریفت ضرایب RPC بر روی دقت نهایی مختصات زمینی محاسبه شده است. به این منظور، از داده های دو منطقه رودهن با 400 نقطه و روستای دمدول با 43 نقطه استفاده و خطاهای شیفت و دریفت نسبی آنها محاسبه و اعمال شده است. نتایج حاصل نشان داد که در منطقه ی رودهن، اثر این خطا بر روی مولفه های مسطحاتی x وy حدود 1.8 و 9.5 متر و بر روی مولفه ارتفاعی در حدود 0.48 متر، و برای منطقه ی دمدول، اثر خطا بر روی مولفه های مسطحاتی x وy حدود 1.37 و 7.15 متر و بر روی مولفه ارتفاعی حدود 0.4 متر می باشد. این تحقیق بیانگر این مساله است که عدم تصحیح خطای شیفت اثر قابل توجهی در دقت نسبی اندازه گیری مختصات زمینی دارد، اما این میزان تغییر دارای مقدار نسبتا ثابتی بوده که در مساله زمین لغزش به علت نسبی بودن اندازه گیری ها تاثیر چندانی نخواهد داشت و به صورت دیفرانسیلی از معادلات حذف می شود.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، مدل های سنسور فیزیکی و جنرال، معادلات رشنال، اصلاح ضرایب معادلات رشنال، خطای شیفت نسبی
|
  • S. Ojagh*, M.R. Malek Page 1
    From past two decades, Mobile phones as simple devices have mainly been responsible for our daily communications. Despite the dramatic improvements in their performance,combination of mobile phone technologies with Geographic Information System (GIS), underlie the emergence of another technology also known as Mobile Geographic Information System (MGIS). In the older GIS technologies in which they were incapable of employing portable devices, the possibility of making correlations in between the physical and virtual worlds seemed very unattainable. However, nowadays, due to increase in computational processing power of mobile devices and improvements incommunication infrastructure, the spatial analysis can be attained in another form byMGIS. Today, employing a wide range of different sensors in electronic devices suchas mobile phones, tablets, clothes, etc has attracted the attention of many manufacturers. On the other hand, by using the sensor's facilities, high efficientcontext aware services can be developed in mobile environments. Hence, in this studyposition and orientation sensors in mobile devices with Android Operation Systemwill be explained.
    Keywords: Geographic Information System (GIS), Mobile GIS, Sensor, Android OS
  • A.A. Khalaji*, S.H. Pourtakdoust, A. Sharifi, A. Sharifi Page 13
    The study has investigated the perturbed earth orbits and changing of orbital elements due to the Earth oblateness considering the zonal harmonics, up to 10 times. At the firstreview, after analyzing the Earth potential pattern, the next purpose was the analysisof this effect on polar coordinate system inorder to generate Gauss perturbeddifferential equations. The Legendre polynomial extended up to order 10 and required simulations were performed for a typical satellite. Analysis of each of coefficient effects, j2 to j10, has been done, and produced the net effect of each Jn and combined effect of J2 to J10. These results led to the production process and the behavior of the elements changes with increasing Jn and provided the evaluation of the contribution of eachfactor on each of six orbital elements.
    Keywords: Orbital Elements, Earth Oblateness, Guass Perturbation Equations, Earth Harmonics
  • F. Alidoost*, F. Dadras Javan Page 21
    The main problem in the star trackers is when it is in the lost-in-space mode that no attitude information is known a priori. In this mode, using algorithms should be robust against false stars in acquired images and be able to estimate the accurate attitude of theplatform in proper time. Processing algorithms consist of three main parts: star centroid estimation, pattern recognition and star identification, and attitude determination. In this study, the different stellar patterns are described that are used in matching and star identification process. For this, the position of stars within sensor’s field of view is calculated in the image coordinate system and the stellar patterns are generated using these positions. Then, the guide stars are selected from the well-known astronomical catalogue which are used to facilitate pattern generation and recognition based on using algorithms. If the image stellar pattern matches a unique one built up by guide stars, theidentification is accomplished. In this study, three common pattern recognition methods such as the triangle, planar triangle and spherical triangle methods were reviewed and were compared based on the required time, efficiency, the success rate, etc. As a result, the performance and the success rate of the planar triangle method is higher than twoother methods without a high computational burden and complexity.
    Keywords: Star Tracker, Pattern Recognition, Triangle, Planar Triangle, Spherical Triangle, Star Identification
  • M. Tahery, R.A. Abbaspour, S.K. Alavipanah, H.A. Faraji Sabokbar Page 33
    As the pattern of urban development, especially in the developing countries, shows that the density of activities and volume of settlement in the cities are increasing. These increases reflect the growing requirements and demands of citizens for public services.The absences of such facilities result in dissatisfaction of citizens. According to Muslims belief, cemeteries are one of the important places. Replete capacity of cemeteries and lack of studies for finding suitable new cemetery location in big cities in the next decade cause a serious crisis. Thus, the problem of finding a suitable location for a cemetery in city of Isfahan, one of the big cities in Iran, is addressed in this paper. In the first phaseof this study, the effective criteria are identified, and required spatial data are collected. Then, the fuzzy factor map of each layer is generated and multiplied to the weight of corresponding criterion. Afterwards, the maps are overplayed using fuzzy operators. According to evaluation of results, the selected potential locations for cemetery satisfy all economic, social, and environmental requirements.
    Keywords: site selection, Cemetery Location, spatial information systems, fuzzy sets theory
  • M. Sarpoulaki Page 41
    G-NAF is a process to create and maintain a live database of the most recent authoritative addresses provided to PSMA Australia by the state and territory addresscustodians. In this paper custodians and executive body as well as specification and applications of G-NAF are described. Content, structure and hierarchical data model, data exchange standard, classification and data processing based on Febrl is other parts of this paper.
    Keywords: G, NAF, PSMA Australia, Authoritative addresses, hierarchical data model, Febrl processing model
  • K. Mirzapour*, R. Esmaeili, F. Hakimpour Page 49
    Location-based Services become part of our everyday life, ranging from traffic prediction systems to services over mobile phones. Services, users and the concepts of time, space and movement are fundamental sub domains of LBS applications and have commoncharacteristics. As these sub domains are complicated and heterogeneous, theontology is used as the core of fundamental structure in these services. In this paper after defining the existing methods of ontology in Location-based Services, in order to share and clarify the common concepts of space, time and movement that are basics of Domain Ontology and all the LBS applications, a systematic research about meaning ofthese concepts has been done. Finally, in order to help understanding of Domain Ontology, its implementation in an open source ontology editor, Protégé, is analyzed.
    Keywords: Location based Service, Ontology, Domain Ontology
  • A. Azizi, A. Hadilou*, M. Shankayi, M. Aslani Page 57
    Due to high earthquake potential of Iran, the problem of Land Slide has been increasingly investigated in the recent year. This investigations can be performed in absolute and relative measurement of displacements. In the absolute measurement problem, GCPs are always needed while there are no needs to any ground coordinates in relative measurement of Land Slide displacements. One of the methods that can be used tosolve relative problem, is to use RPCs. In this method, pixel coordinates will be observed in both forward and backward stereo images in corresponding epochs, then 3D ground coordinates of observed points will be computed by using RPC coefficients. The next step is compute the displacement by differentiation of 3D ground coordinates in two epochs. The goal of this paper is to investigate the effect of relative RPC shift and drift errors on 3D ground coordinates. In order to reach this goal, two datasets, Roudehenand Damdol with 400 and 43 points respectively, have been used and their relative RPC shift and drift errors are computed. As a result of this research, the effect of this error in x and y directions was measured 1.8 and 9.5 meters respectively. Also the vertical error caused by RPC shift and drift was measured about 0.48 meters in the Roudehen area. The same error in x, y and z directions in Damdol area was measured 1.37, 7.15 and0.4 meters. This results led the conclusion of this research to this issue that RPC shiftand drift error should be necessarily eliminated in 3D reconstruction problem due to its high effect but it will not cause any accuracy issues in Land Slide problem and because of its relative nature it will be eliminated in displacement equations.
    Keywords: Land Slide, General, Physical Sensor Models, Rational Equations, RPC Modification, Relative Shift Error