فهرست مطالب

مجله تعالی بالینی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا علیزاده نوایی، حمزه حسینی صفحات 1-10
    ورود به دانشگاه سبب تغییر در زندگی اجتماعی، خانوادگی و فردی می شود و قرار گرفتن در چنین شرایطی غالبا با فشار و نگرانی توام بوده و عملکرد و بازدهی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. از آن جایی که تاکنون مطالعات زیادی بصورت پراکنده در نقاط مختلف کشور انجام شده، بررسی دقیق تر موضوع و جمع بندی نهایی در این زمینه ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه مروری با کلید واژه های سلامت روان، دانشجویان، Mental Health، Student و Iran در پایگاه های SID، Magiran، Iranmedex و Pubmed، 33 مقاله انگلیسی و 55 مقاله فارسی بدست آمد که در نهایت مقالاتی وارد مطالعه شدند که با استفاده از پرسشنامه GHQ - 28 انجام شده بودند که شامل 9 مقاله فارسی و 3 مقاله انگلیسی بود. نتایج مطالعات مختلف انجام شده در ایران با استفاده از پرسشنامه GHQ - 28 حاکی از شیوع اختلال روانی بین 7/22 درصد تا 3/52 درصد بوده است. در این مطالعات، تنها در یک مطالعه شیوع اختلال روانی در پسران بیشتر از دختران بود ولی در سایر مطالعات یا تفاوتی بین شیوع اختلال روانی در دو جنس وجود نداشت و یا حتی در برخی مطالعات این میزان در دختران بیشتر بود. نتایج حاکی از آن بود که شیوع علایم روانی در دانشجویان در سطح بالایی قرار داشته و توجه زیاد و سریعی را می طلبد تا از عواقب آن در سنین جوانی که تحمل استرس کمتر می باشد جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، دانشجویان، پرسشنامه سلامت عمومی
  • مریم رسولی، منصوره زاغری تفرشی، اسمعیل محمدنژاد صفحات 11-22
    آموزش بالینی اولین منبع یادگیری و شکل دهی هویت حرفه ای دانشجویان علوم پزشکی بوده و مهمترین بخش در آموزش پرستاری و از اجزای تفکیک ناپذیر آن محسوب می شود. این مقاله با مرور جامع بر متون مربوطه، قصد دارد به چالش های آموزش بالینی پرستاری در دانشکده های پرستاری ایران و ارائه راه کارها بپردازد.
    این مقاله مروری حاصل مرور متون جستجوی اینترنتی و مطالعات کتابخانه ای در مورد چالش های آموزش بالینی با کلید واژه های آموزش بالینی، چالش و پرستاری بین سال های 2014 - 1995 با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی از قبیل، Google scholar، IranMedex، MEDLINE، CINAHL، ISI SID، Magiran و PubMed انجام گرفت. در مجموع 82 مقاله به دست آمد که از میان این مقالات 15 مقاله مرتبط با کلید واژه ها انتخاب و مورد نقد و بررسی قرار گرفتند.
    نتایج حاصل از مطالعات انتخابی و توجه به مفاهیم کلیدی، نشان داده شد که عواملی چون مشخص نبودن شرح وظایف دانشجو مطابق اهداف آموزشی، عدم دسترسی کافی به مربیان، فاصله بین آموخته های بالین و عمل، برخورد نامناسب پرسنل کادر درمانی با دانشجو و مربیان، کافی نبودن امکانات و تجهیزات محیط بالین و مشخص نبودن روند ارزشیابی پایانی در این زمینه دخیل هستند. آموزش بالینی به عنوان فعالیت تسهیل کننده یادگیری در محیط بالینی نیازمند مشارکت دانشکده، مربی بالینی، دانشجو و کادر درمانی است. توجه به اهمیت آموزش بالینی در حیطه سلامت، بهبود امکانات و تجهیزات محیط بالینی، بازنگری ابزارها و فرآیندهای ارزشیابی جهت بهبود وضع آموزش بالینی در نتیجه ارتقاء سطح سلامت جامعه، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: چالش، آموزش پرستاری، آموزش بالینی، پرستاری
  • علیرضا رفیعی، ام البنین امجدی، فرهنگ بابا محمودی صفحات 23-39
    لپتوسپیروزیس یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که شیوع آن در مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل همانند نواحی شمالی ایران، بالاست. این باکتری راه های متعددی برای ورود به بدن داشته و طیف وسیعی از علائم را بروز می دهد. علائم اولیه این بیماری مشابه آنفولانزا است، به همین دلیل تشخیص اولیه آن مشکل بوده و در بسیاری از موارد عدم تشخیص درست و به موقع سبب پیشرفت بیماری و دشوار شدن درمان آن می گردد، درحالی که با تشخیص به هنگام می توان عوارض ناشی از بیماری را کاهش داد. با توجه به مشکلات ناشی از عدم تشخیص به موقع بیماری نظیر ابتلا به سندرم ویل، عوارض بیماری و هزینه های مختلف ناشی از ابتلا به لپتوسپیروز و هم چنین ناکافی بودن سطح آگاهی پزشکان و پرسنل بهداشتی نسبت به این بیماری، به نظر می رسد بررسی این بیماری به ویژه از لحاظ نحوه بیماری زایی و راه های تشخیص آن، می تواند نقش موثری در ایجاد شناخت بهتر این بیماری داشته باشد. این مطالعه مروری با هدف افزایش شناخت از مکانیسم های بیماری زایی، تشخیص صحیح و به موقع بیماری، می تواند در اتخاذ راهکارهای درمانی مناسب و موثر به خصوص برای مناطق و مشاغل در خطر مفید باشد.
    کلیدواژگان: لپتوسپیروز، پاتوژنز، پاسخ ایمنی، سندروم ویل، تست میکروآگلوتیناسیون
  • حسن کرمی، لیلا شهبازنژاد صفحات 40-49
    یبوست از مشکلات شایع دوران کودکی است بطوری که درصد قابل توجهی از مراجعه به پزشکان را به خود اختصاص می دهد. علی رغم وجود درمان های متعدد، هنوز هم تعداد قابل توجهی از بیماران به درمان های رایج پاسخ نداده یا والدین از روند درمان آنها ناراضی اند. در این موارد چالش برانگیز، لازم است درمانگر موارد خاصی را مورد توجه قرار دهد که هدف از ارائه این مقاله، پرداختن به این مسائل است. این موارد در سه محور کلی قرار می گیرند. اولین علت، تشخیص نادرست بیماری و علت زمینه ای است. اگرچه دو بیماری زمینه ای شایع که موجب یبوست در کودکان می شوند، هیرشپرونگ و یبوست عملکردی است، اما در مواردی که بیمار به درمان پاسخ مناسب نمی دهد باید تشخیص های دیگری مانند اختلالات مقعدی، بیماری های عصبی عضلانی، انسداد کاذب، مشکلات طناب نخاعی، عوارض جانبی داروها و اختلالات الکترولیتی یا هورمونی را مدنظر قرارداد. دومین علت، عدم پذیرش درمان در بیمار و خانواده و سومین علت، رژیم درمانی نامناسب است. در حال حاضر داروهای متعددی برای درمان یبوست در دسترس هستند، اما داروی پلی اتیلن گلیکول(PEG) بیش از همه مورد اقبال می باشد. دوز داروها باید تا حدی افزایش یابد که موجب دوبار دفع نرم در کودک شود و سپس طی چند ماه به تدریج قطع شود. داروهایی که عوارض جانبی مانند نفخ، دردشکم داشته یا مزه قابل تحملی ندارند، برای مصرف طولانی مدت مناسب نیستند و معمولا زودتر از حد لازم قطع می شوند.
    کلیدواژگان: یبوست مزمن، پلی اتیلن گلیکول، شکست درمان
  • سید محمد عابدی، حمید محمدجعفری، سید جلال حسینی مهر، علیرضا مردانشاهی، رزا شاه حسینی صفحات 50-69
    پیلونفریت دلیل عمده اسکار کلیه در اطفال می باشد. ده تا بیست درصد از افرادی که دچار اسکار می شوند دچار بیماری پرفشار خونی در زندگی آتی می شوند لذا شناسایی دقیق و پی گیری مداوم اطفال با اسکار کلیه مهم می باشد. هدف این مقاله مروری بر ارزیابی رادیوداروی (99mTc-dimercaptosuccinic acid) 99m Tc - DMSA در تشخیص اسکار و عفونت پیلونفریت و مقایسه ارزش تشخیصی این روش با روش های دیگر مانند سایر روش های رادیوایزوتوپی، رادیولوژی و سونوگرافی می باشد. نتایج نشان داده شده است که سونوگرافی می تواند تقریبا 39 درصد موارد پیلونفریت تشخیص داده شده توسط 99m Tc-DMSA را نشان دهد. سی تی اسکن احتمالا روش حساس و موثر در تشخیص پیلونفریت و عوارض آن است. سی تی اسپیرال و (Magnetic Resonance Immaging) MRI حساسیت یکسان و قابل اعتمادی در تشخیص پیلونفریت نسبت به اسکن 99m Tc-DMSA دارند ولی به هر حال استفاده روتین آن در بررسی اولیه و مطالعات پیگیرانه در اطفال مبتلا به UTI عملی نیست. انجام سونوگرافی داپلر جهت تشخیص پیلونفریت حساسیت و ویژگی به ترتیب برابر 70 تا 8/73 درصد و 7/85-7/87 درصد با در نظر گرفتن اسکن 99m Tc - DMSA بعنوان استاندارد طلائی دارد. تصویربرداری 99m Tc - DMSA حساسترین روش تصویربرداری و نیز استاندارد طلائی جهت تشخیص اسکار و پیلونفریت می باشدکه حساسیت 91 - 89 درصد و ویژگی 100 درصد دارد. نتایج نشان داده شده که اسکن 99m Tc-MAG3 می تواند اطلاعات مشابه ای جهت بررسی کورتکس نسبت به اسکن 99m Tc-DMSA در اختیار ما قرار داده و نیز عملکرد نسبی کلیه محاسبه شده با آن قابل مقایسه با اسکن 99m Tc-DMSA است. هرچند برخی محققان پیشنهاد می کنند که زمان جایگزینی اسکن 99m T c- MAG3 (99mTc-mercapto acetyl tri-glycine) به جای 99m Tc-DMSA رسیده است چرا که این نوع رادیودارو می تواند اطلاعات اورودینامیک هم در اختیار بگذارد، هرچند این موضوع نیاز به مطالعه بیشتر دارد. چون پیگیری 12 ماهه نسبت به 6 ماهه پس از پیلونفریت وجود یک ضایعه پایدار را با دقت بیشتری نشان می دهد برخی از متخصصین انجام اسکن 99m Tc - DMSA، 12 ماه را جهت بررسی بهتر توصیه می کنند.
    کلیدواژگان: اسکن، پیلونفریت، رادیودارو، کلیه، اسکار، 99mTc، DMSA
  • زهرا اسماعیلی. سید حمزه حسینی صفحات 70-82
    افسردگی پس از زایمان یک اختلال شایع و ناتوان کننده روانی اجتماعی است، که ممکن است طی 4 هفته اول پس از زایمان آغاز گردد. این اختلال اثرات ناخوشایند بر مادر، کودک و خانواده داشته و هزینه های هنگفتی را بر جامعه تحمیل می نماید.گرچه در برخی مطالعات، از ابزارهای خاص غربالگری، درمان های دارویی و غیردارویی در پیشگیری و درمان افسردگی پس از زایمان حمایت شده است، ابهامات زیادی در رابطه با مداخلات انجام شده وجود دارد. در این مقاله فاکتورهای خطر ابتلای مادر به افسردگی پس از زایمان وابزار مورد استفاده در شناسایی آن توصیف می گردد، مداخلات پیشگیرانه و درمانی با تاکید بر روان درمانی (درمان بین فردی، درمان شناختی- رفتاری) و حمایت اجتمایی از مادر مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، پیشگیری، درمان
  • ام البنی رحیمی صفحات 83-98
    بیشترین زمان زندگی جنین در داخل رحم و بیشترین زمان زندگی نوزاد در خارج رحم در خواب سپری می شود. خواب عملکردی حیاتی است و مانند تنفس و تغذیه در دوره نوزادی لازم و ضروری می باشد. خواب نقش مهمی در تکامل مغز دارد. امروزه نقش خواب در تنظیم دمای بدن، ذخیره سازی انرژی، پاک شدن مواد سمی از نورون ها نیز ثابت شده است. مهمترین حالت رفتاری نوزادان بخصوص در نوزادان نارس خواب است. با مشاهده از طریق ابزارهای طراحی شده برای بررسی رفتار نوزادان، مهمترین مراحل خواب نوزاد یعنی خواب آرام و خواب فعال قابل مشاهده می باشد. از مهمترین عوامل مختل کننده خواب نوزادان در بخش های مراقبت ویژه سر و صدا و نور بخش و روش های درمانی و مراقبتی دردناک می باشند که با اختلال خواب بر تکامل مغز نوزادان تاثیر منفی بر جای می گذارند. امروزه مداخلات مراقبت تکاملی به عنوان مکمل مراقبت های پزشکی و درمانی در بخش مراقبت ویژه نوزادان برای مراقبت از خواب نوزاد مورد استفاده قرار گرفته و هدف اصلی آن حمایت از تکامل مغز نوزادان در بخش های مراقبت ویژه نوزادان می باشد. پرستاران نوزادان بیشترین زمان را در امر مراقبت از نوزادان بستری در بخش های مراقبت ویژه نوزادان سپری می کنند و نقش آنها در مراقبت از خواب نوزادان بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: خواب، بخش مراقبت ویژه نوزادان، نوزاد
  • آریا ستوده، آسیه مصلی نژاد، فرزانه عباسی، فاطمه سیاری فرد، حسین شعبانی میرزایی، لیدا محمدی صفحات 99-103
    در این گزارش، یک شیرخوار پسر مبتلا به گلوتاریک اسیدوری نوع 2 یا کمبود چندگانه اسیل کوآ دهیدروژن از (Multiple Acyl-CoA Dehydrogenase Deficiency MADD:) معرفی می گردد. یافته های بالینی بیمار شامل اسیدوز متابولیک، هیپوگلیسمی و هیپوتونی بود. بررسی اسیدهای آلی ادرار نشان دهنده افزایش گلوتاریک اسید، 2 هیدروکسی گلوتاریک اسید و ایزوبوتریک اسید بود. الگوی آسیل کارنیتین خون، افزایش اسیل کارنیتین زنجیره متوسط و بلند را نشان داد. الگوی تجمع متابولیت ها با نقص در فعالیت آنزیمی اسیل کوآدهیدروژناز سازگار بود.
    کلیدواژگان: گلوتاریک اسیدوری، ارگانیک اسیدمی، کمبود چندگانه اسیل کوآ دهیدروژناز
|
  • Reza Alizadeh-Navaei, Seyed Hamzeh Hosseini Pages 1-10
    Entrance to university is associated with significant change in social، family and personal life in students. Exposure to these environment often been accompanied by anxiety and so will affect on the students performance and learning abilities. Several studies have been conducted in different regions of Iran، and it is necessary to review these results and discuss on this topic. In this review، mental health، students and Iran keywords were searched in the SID، Magiran، Iranmedex and Pubmed databases. Thirty-three and fifty-five articles were found in English and Persian languages، respectively. Finally 9 Persian articles and 3 English articles were measured with using the GHQ-28 and then they were reviewed. Results of these studies conducted in Iran by using the GHQ-28 questionnaire have been indicate prevalence of psychiatric disorders in university students were 22. 7 Percent to 52. 3 Percent. Although in one study psychiatric disorders in boys was higher than girls، but in other studies، not only did not reported any gender difference but also in some of them the rate was higher in girls. Results indicate that the prevalence of mental symptoms in students is high and needs immediate attention to avoid any complications in these vulnerable peoples.
    Keywords: Mental Health, Student, General Health Questionnaire
  • Maryam Rassouli, Mansoureh Zagheri Tafreshi, Mohammadnejad Esmaeil Pages 11-22
    The first source of clinical teaching is learning and shaping the professional identity of medical students and the main indivisible component of that is nursing education. In this paper، a comprehensive review of the related literature by intends to Challenges in clinical nursing education in Iran and its Strategies had been evaluated. This review resulted literature، searching the Internet and library studies about the challenges of clinical teaching key words clinical education، the challenges and nursing was performed between 1995 and 2014 using databases such as Google scholar، IranMedex، MEDLINE، CINAHL، ISI، SID، Magiran and Pub Med. In total، 82 articles were found that among these article، 15 cases were related and selected for investigation. According to results of the studies، selection and attention to the key concepts that discussed in our study، was demonstrated the major challenges in nursing education in relation to the educational system، and patients were not specified in the job description of student learning goals، the lack of adequate access to the coaches، the gap between knowledge and clinical practice، inappropriate therapy students and teacher staffs، inadequate facilities for clinical final evaluation process is assessed. Clinical training as facilitators of learning in the clinical environment requires the participation of faculty، clinical instructors، students and medical staff. Clinical education in the health field to improve clinical facilities reconsideration evaluation tools and process to improve the clinical education of health promotion is recommended.
    Keywords: Challenge, Nursing education, Clinical education, Nursing
  • Alireza Rafiei, Omolbanin Amjadi, Farhang Babamahmoodi Pages 23-39
    Leptospirosis is a serious zoonotic infection and the most prevalence disease in tropical and subtropical region such as north of Iran. Leptospires can gain entry into humans through different ways and it is associated with a very broad spectrum of clinical manifestations. Patients are asymptotic or present influenza-like illness symptoms in the first phase of infection; therefore early diagnosis is faced to quite difficulty. Generally، lack of early diagnosis lead to disease progression and make it difficult to treat. However، it is possible to reduce and/or prevent infection development and its treatment by timely and successful early diagnosis. Increasing our knowledge in the pathogenesis and diagnostic methods of leptospirosis is essential not only because of more complication and severe forms of the disease occur due to lack of timely diagnosis but also the awareness of the leptospirosis among general physicians and health works are not satisfied. The aim of this review is to improve knowledge about pathogenesis of leptospira and accurate and timely detection، these will affect in adaptation the best therapeutic strategies particularly in endemic region and among high risk peoples.
    Keywords: Leptospirosis, Pathogenesis, Immune response, Weil's syndrome, Microaglutination test
  • Hasan Karami, Leila Shahbaznejad Pages 40-49
    Constipation is one of the most common medical problems in the childhood period. Several therapeutic regimes are available in management of constipation، but still considerable numbers of patient have not shown enough response to these modalities. In this challenging situation، physician should pay enough attention to important aspects of this disease and review each one carefully. In this article، we have described the three major confounding cause of hard to treat constipation. The first one is incorrect diagnosis; although The most common causes of constipation in children are Hirschsprung''s disease and functional constipation، less common causes like anal problems، abnormal neuromuscular condition، pseudo-obstruction، spinal cord abnormalities، drugs side effects، electrolyte and endocrine abnormalities should be considered in these patients. The second cause is incomplete adherence of both patient and parents to recommended therapeutic regime and the third important point is inadequate therapeutic modality. There are several drugs prescribed for constipation، but the most preferred medication is Polyethylene Glycol: PEG، the dose of drugs should be increased as need to induce tow soft defecation per day، and then reduce the dose of drug gradually during months. Drugs with unacceptable side effects like bloating، abdominal pain، vomiting or have unpalatable taste should not be prescribed for long lasting use and may lead to treatment failure.
    Keywords: Chronic Constipation, Polyethylene Glycol, Treatment failure
  • Seyed Mohamamd Abedi, Hamid Mohammadjafari, Seyed Jalal Hosseinimehr, Alireza Mardanshahi, Roza Shahhosseini Pages 50-69
    Acute pyelonephritis (APN) is the main predisposing factor for renal cortical scar (RCS) performing. Hypertension is a complication of RCS and appears in 10-20 Percent of patient in their life. Diagnosis and treatment of APN are necessary for prevention of RCS. The aim of this review is assessment of 99mTc-DMSA (99mTc-dimercaptosuccinic acid) scan value in diagnosis of APN and RCS and comparison of its results with other diagnostic methods such as radiology and ultrasonography. Ultrasonography (US) showed almost 39% of APN that diagnosed with 99mTC-DMSA scan. Computed Tomography Scan (CT scan) is a sensitive and effective method in diagnosis of APN and its complication. Spiral CT scan and Magnetic Resonance Imaging (MRI) are sensitive and relatively reliable tools in diagnosis of APN; however they are not practicable in the first evaluation and fallow up of infant and children with acute urinary tract infection. Power Doppler Ultrasonography (PDUS) demonstrated a sensitivity of 70 Percent and a specificity of 85 Percent in diagnosis of APN. 99mTc-DMSA scan is the most sensitive diagnostic tool of APN and RCS with a sensitivity and specificity of 89-91 and 100 Percent، respectively. Because 99mTc MAG3 provides adequate images for assessment of renal cortex and accurate measurement of deferential renal function (DRF) as compared to 99mTc DMSA، and it provides important information about urodynamics of both kidneys، some authors considered that it is the best time to replace the 99mTc DMSA with 99mTc MAG3 (99mTc-mercapto-acetylglycyl-glycyl-glycine) in most nephrourologic disorders in pediatric patients to avoids unnecessary radiation to the children، however، it need more studies. Some researchers recommended that follow-up 99mTc-DMSA scan should be perform after 12 month of APN، since in comparison with at 6 month follow-up 99mTc-DMSA scan، study at 12month after APN can demonstrates more permanent lesion.
    Keywords: 99mTc, DMSA, Cortex, Nuclear Medicine, Imaging, Kidney
  • Zahra Esmaeili, Seyed Hamzeh Hosseini Pages 70-82
    Postpartum depression is a prevalent and debilitating psychosocial disorder that can vary in intensity. It can occur during the first 4 weeks after delivery. Previous studies have been shown that postpartum depression not only could induce undesirable effects on mother، child، and family but also incurs health care costs on society. Though، some pharmacological and non pharmacological interventions are available in treatment and prevention of postpartum depression، but there are some reports about protean efficacy of these interventions. This article reviews risk factors، screening tools، preventive and therapeutic interventions in postpartum depression with an emphasis on psychotherapy (interpersonal therapy، cognitive-behavioral therapy) and social support.
    Keywords: Postpartum depression, Screening, Prevention, Treatment
  • Omolbani Rahimi Pages 83-98
    Fetus and neonate spend most of its time in sleep in both womb and environment. Sleep is considered as essential and vital part of human functions as respiration and nutrition. It also plays a key role in brain development. In recent studies predominant role of sleep in body temperature regulation، energy saving، neuronal detoxifications have been proved. As a matter of fact، major behavior seen in neonate’s especially immature ones is Sleep. Designed tools to monitor behavior have made it possible to detect the most important part of neonate called as quiet and active phase of sleep. Of all the disturbing factors in neonatal intensive care units (NICUs)، we can identify nuisance and light pollution as well as invasive care methods that are hypothesized to leave negative impact on brain development through disturbing sleep process. Developmental care has been added as a supplementary part of health care in NICUs to help better protect against potential sleep disturbing factors and its consequent results. Nurses in neonates ward dedicate major part of their time in providing care services in NICUs and thus play an important role in sustaining a suitable environment for neonates’ sleep.
    Keywords: Sleep, Neonatal Intensive Care Unit, Neonate
  • Aria Sotoudei, Asieh Mosallanejad, Farzaneh Abbasi, Fatemeh Sayarifard, Hosein Shabanimirzaee, Lida Mohammadi Pages 99-103
    An infant with glutaric aciduria type II or multiple acyl-CoA dehydrogenase deficiency (MADD) was described in this case report. The clinical findings were metabolic acidosis، hypoglycemia and hypotonia. An elevated glutaric acid، 2-hydroxyglutaric acid and isobuteric acid were found in his urine. Several medium and long chain acyl carnitines were increased in blood. The pattern of accumulated metabolites was consistent with defect in activity of acyl-CoA dehydrogenase.
    Keywords: Glutaric Aciduria Type II, Organic acidemia, Multiple Acyl, Coa Dehydrogenase Deficiency