فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 54 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی نادی، اعظم اکبری صفحات 4-17
    هدف پژوهش حاضر تحلیل رابطه بین تعارض بین فردی در کار و صلاحیت های اجتماعی (مهارت سیاسی، خودنظارتی و هوش هیجانی) با تجربه رفتار غیرمدنی یا بی نزاکتی براساس الگوی معادلات ساختاری بود. روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری را همه دبیران زن دبیرستان های دخترانه شهر اصفهان در سال تحصیلی 911390 تشکیل می دادند. از میان آنان 358 نفر به روش نمونه گیری تصادفی مبتنی بر حجم انتخاب شدند. مشارکت کنندگان مقیاس تعارض بین فردی در کار (اسپکتور و جکس، 1998)، سیاهه مهارت سیاسی (فریس و همکاران، 2005)، مقیاس هوش هیجانی (براکت و همکاران، 2006)، مقیاس خودنظارتی (اشنایدر و گانگستد، 1986) و پرسشنامه رفتار غیرمدنی در محیط کار (اتینت، 2008) را تکمیل کردند. یافته ها نشان داد که بین تعارض با تجربه رفتار غیرمدنی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (05/0 ≥ p)؛ اما بین صلاحیت های اجتماعی با تجربه رفتارغیرمدنی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (05/0 ≥ P). نتایج حاصل از الگوسازی معادلات ساختاری نشان داد هوش هیجانی و مهارت سیاسی واسطه رابطه بین خودنظارتی و تعارض با تجربه رفتارغیرمدنی است. به طور کلی این الگو از برازندگی نسبتا خوبی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: رفتار غیرمدنی یا بی نزاکتی، تعارض بین فردی در کار، خودنظارتی، مهارت سیاسی، هوش هیجانی
  • فرح لطفی کاشانی، مینا مجتبایی، منصور علی مهدی صفحات 18-25
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری، متادون درمانی و روش درمان ترکیبی بر بهبود افسردگی افراد معتاد تحت درمان انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش همه افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی دو شهرستان استان تهران در سال 1391 بود. نمونه پژوهش 40 آزمودنی (مرد) بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در چهار گروه (10 نفر در هر گروه) قرار گرفتند و هر گروه با روش درمانی مورد نظر که شامل درمان شناختی رفتاری، متادون درمانی و درمان ترکیبی بود تحت درمان قرار گرفتند، ولی گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. پیش و پس از دوازده هفته درمان، همه شرکت کنندگان با پرسشنامه افسردگی بک (بک،2000) و مصاحبه بالینی مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که هر سه شیوه درمان شناختی رفتاری، متادون درمانی و درمان ترکیبی، در مقایسه با گروه گواه، در بهبود افسردگی موثر بوده اند (001/0 > P). همچنین نتایج نشان داد که بین اثربخشی متادون درمانی و روش ترکیبی بر میزان افسردگی تفاوت معنی داری وجود ندارد. بنابراین هر دو شیوه درمانی بر میزان افسردگی موثر واقع می شوند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، متادون درمانی، درمان ترکیبی، افسردگی، اعتیاد
  • مهدیه سادات خشوعی، ابوالقاسم نوری صفحات 26-34
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس فضیلت سازمانی و پیش بینی فضیلت سازمانی با توجه به رفتار شهروندی سازمانی به مرحله اجرا درآمد. 141 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده از کارمندان شرکت مخابرات شهر اصفهان انتخاب و مقیاس فضیلت سازمانی (کامرون، برایت و کازا، 2004) و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی (پودساکف، مک کنزی، مورمن و فتر، 1990) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل عامل اکتشافی، دو عامل به نام های خوش بینی اعتماد همدردی و انسجام بخشش را به وضوح از هم متمایز کرد. پایایی کل پرسشنامه (93/0) و عوامل آن یعنی همدردی خوشبینی اعتماد (90/0)، انسجام بخشش (87/0) از ضرای ب همسانی درونی مطلوبی برخوردار بودند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نیز نشان داد که بین فضیلت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی (01/0 P<) و سه بعد آن ی عنی فضیلت مدنی (05/0 P<)، نوع دوستی (01/0 P<)، و ادب و مهربانی (05/0 P<) رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که ابعاد رفتار شهروندی سازمانی، فضیلت سازمانی و نخستین عامل آن یعنی همدردی خوشبینی اعتماد را پیش بینی می کنند. بنابراین مقیاس فضیلت سازمانی به عنوان یک ابزار پایا و معتبر می تواند در پژوهش های سازمانی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین رفتار شهروندی سازمانی در پیش بینی فضیلت سازمانی کارایی دارد.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، ویژگی های روان سنجی
  • مجتبی طغیانی، محمدباقر کجباف، مهدی بهرام پور صفحات 35-43
    تحقیق حاضر، به منظور بررسی رابطه سبک زندگی اسلامی با نگرش های ناکارآمد در میان دانشجویان دانشگاه اصفهان صورت گرفته است. روش این پژوهش، همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، همه دانشجویان دانشگاه اصفهان بودند که از میان آنان 100 دانشجو (54 دختر و 46 پسر)، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه های سبک زندگی اسلامی (کاویانی، 1388) و مقیاس نگرش های ناکارآمد (وایزمن و بک، 1978) پاسخ دادند. تحلیل داده ها، با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری انجام گرفت. نتایج نشان داد که بین سبک زندگی اسلامی و نگرش های ناکارآمد، رابطه منفی و معناداری (55/0 r =-، 01/0 P<) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون، نشان داد که در مجموع 5 متغیر پیش بین اخلاق، اقتصاد (مالی)، سلامت، اجتماعی و خانواده، 3/44 درصد از واریانس نگرش های ناکارآمد را تبیین می کنند (05/0 P<). از آنجایی که سبک زندگی به طور کلی، و سبک زندگی اسلامی به طور خاص، با جنبه های مختلف زندگی فرد در ارتباط است؛ متخصصانی که به نحوی با مسائل درمانی و پیشگیری در ارتباط هستند باید در مداخلاتشان، اصلاح سبک زندگی اسلامی افراد را نیز مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، نگرش های ناکارآمد
  • مریم لطفی، جعفر محمدی، مهدی سهرابی، فضل الله باقرزاده صفحات 44-52
    هدف این پژوهش مقایسه خودپنداره بدنی دختران نابینای ورزشکار و غیرورزشکار بود. روش پژوهش علی مقایسه ای و جامعه آماری همه نابینایان ورزشکار و غیرورزشکار مراجعه کننده به انجمن نابینایان شهر تهران در سال 1390 بود. از تمامی ورزشکاران نابینا 45 نفر پرسشنامه را تکمیل کردند و 63 نفر نابینای غیرورزشکار به روش تصادفی با میانگین سنی 54/6 ± 20 انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه خودتوصیفی بدنی (مارش و همکاران، 1994) بود. نتایج تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 18 و آزمون تحلیل واریانس نشان داد که بین دختران ورزشکار و غیرورزشکار نابینا در خرده آزمون های هماهنگی (07/0 P<)، سلامتی (028/0 P<)، فعالیت بدنی (001/0 P<)، قدرت (014/0 P<)، استقامت (022/0 P<)، شایستگی ورزشی (001/0 P<) و خودپنداره عمومی (001/0 P<) تفاوت های معنی داری وجود دارد. در تمامی مولفه ها بجز مولفه چربی و سلامت که به صورت معکوس نمره گذاری شده است، میانگین گروه ورزشکار بیشتر بود. با توجه به نتایج می توان نتیجه گیری کرد که ورزش و فعالیت بدنی می تواند در بالا بردن خودپنداره بدنی نابینایان جامعه نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: خودپنداره بدنی، دختران نابینای ورزشکار، دختران نابینای غیرورزشکار، فعالیت بدنی
  • زینب رضایی، رمضان حسن زاده، بهرام میرزاییان صفحات 53-60
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه رضایت زناشویی، سبک زندگی و سلامت روان در بین زنان و مردان بازنشسته و غیربازنشسته بود. روش تحقیق، علی مقایسه ای است و جامعه آماری تحقیق همه معلمان (بازنشسته و غیربازنشسته) شهرستان گنبدکاووس بودند که از میان آنان 140 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های سلامت روان GHQ-28 (گلدبرگ و هیلر، 1979)، رضایت زناشویی (اتریچ، 1989) و سبک زندگی (مصور،1382) بود. داده ها از طریق تحلیل واریانس دوطرفه تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین میانگین های رضایت زناشویی و سبک زندگی در دو گروه زن و مرد و دو گروه بازنشسته و غیربازنشسته تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 P<)، رضایت زناشویی مردان با میانگین رضایت 67/141 بیشتر از زنان بوده و رضایت زناشویی معلمان غیربازنشسته با میانگین رضایت 27/143 بیشتر از معلمان بازنشسته بود. همچنین مردان با میانگین 37/496، شاخص سبک زندگی بالاتری نسبت به زنان داشتند و از طرفی دیگر سبک زندگی معلمان غیربازنشسته با میانگین سبک زندگی 07/493 بیشتر از معلمان بازنشسته بود. ولی در سلامت روان مردان و زنان و دو گروه بازنشسته و غیربازنشسته تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سبک زندگی، سلامت روان، بازنشسته، غیربازنشسته
  • گلاویژ علیزاده، رسول کردنوقابی، نجمه نظری صفحات 61-72
    هدف از انجام این پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش از طریق «اسناد»، «تمثیل» و «اسناد و تمثیل» بر میزان خوشبینی دانش آموزان بود. روش مطالعه نیمه تجربی، با پیش آزمون پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر سال اول مقطع متوسطه دبیرستان های روزانه و دولتی شهر همدان در سال تحصیلی 13901389 و روش نمونه گیری از نوع خوشه ایچند مرحله ای بود. نمونه شامل 96 نفر از دانش آموزان بود که به صورت جایگزینی تصادفی در چهار گروه 24 نفری (سه گروه آزمایش و یک گروه گواه) قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه خوشبینی، (الری و فینچام، 2000) بود مداخله آزمایشی برای هر کدام از گروه های آزمایش طی ده جلسه اجرا شد و پس از اتمام جلسه های آموزشی از هر چهار گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از SPSS 16 و آزمون تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین اثربخشی تمام روش ها، بجز اثربخشی تمثیل در مقایسه با اسناد و اثربخشی اسناد در مقایسه با کنترل، بر بهبود میزان خوشبینی دانش آموزان دختر سال اول تفاوت معنادار وجود دارد (001/0 > P). و همچنین در مقایسه اثربخشی سه روش آموزش می توان گفت که بیشترین اثربخشی به ترتیب مربوط به روش های اسناد/ تمثیل، تمثیل و اسناد بوده است. براساس این یافته ها می توان گفت که آموزش از طریق اسناد / تمثیل و تمثیل باعث بهبود در میزان خوشبینی دانش آموزان می شود. از این رو استفاده از این آموزش های جدید نظیر تمثیل و اسناد/ تمثیل می تواند مشکلات اکنون و آینده دانش آموزان را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: خوشبینی، سبک اسناد، تمثیل
  • مهدی حسنوند عموزاده، مسعود حسنوند عموزاده، معصومه حسنوند عموزاده صفحات 73-83
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مدیریت خشم بر اضطراب اجتماعی و مهارت های خودنظم دهی خشم در پسران مضطرب اجتماعی شهرستان دره شهر اجرا شد. روش تحقیق، شبه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمام ی دانش آموزان پسر سال اول و دوم دبیرستانی (527 نفر) در سال تحصیلی 901389 بودند. مطالعه حاضر بر روی 32 نفر از دانش آموزان که نمره آنان در آزمون سیاهه فوبیای اجتماعی (SPIN) بیشتر از دیگران بود، اجرا شد. نمونه با توجه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه گواه و آزمایش تقسیم شدند. ابزار پژوهش سیاهه فوبیای اجتماعی (کانور و همکاران، 2000) و پرسشنامه صفت حالت بیان خشم (اسپیلبرگر، 1999) برای دو گروه به صورت پیش آزمون و پس آزمون اجرا گردید. برنامه آموزش مدیریت خشم در ده جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفتگی برگروه آزمایش اعمال گردید. نتایج نشان داد، اضطراب اجتماعی در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه گواه، به طور معناداری کاهش، ولی مهارت های خود نظم دهی خشم به طور معناداری افزایش یافته است (05/0 P <). همچنین نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت خشم، مهارت های خودنظم بخشی خشم را افزایش، ولی اضطراب اجتماعی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت خشم، اضطراب اجتماعی، مهارت های خودنظم بخشی خشم
  • شهرزاد جوادی نژاد، ساناز طهمورث پور، داوود قاسمی، فاطمه یزدی صفحات 84-90
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ترس کودکان 6 تا 8 ساله از دندانپزشکی با ترس والدینشان اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و نمونه آماری پژوهش شامل 107 کودک 6 تا 8 ساله بود که در سال تحصیلی 911390به همراه والدین خود به درمانگاه دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان مراجعه کردند. روش نمونه گیری هدفمند و ابزار های پژوهش شامل مقیاس بررسی ترس کودکان زیر شاخص دندانپزشکی (کاتبرت و ملامد، 1982) برای ارزیابی ترس کودکان، مقیاس تغییر یافته اضطراب دندانپزشکی (هامفریس و همکاران، 1995) برای ارزیابی ترس والدین و مقیاس رتبه ای رفتاری (فرانکلو همکاران، 1962) برای ارزیابی رفتار کودک حین درمان بود. پرسشنامه های اول و دوم را والد کودک و پرسشنامه سوم را دندانپزشک تکمیل کرد. تحلیل داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون t مستقل انجام شد. یافته ها نشان داد که بین نمره های ترس والدین و کودکان رابطه معنادار مستقیم وجود دارد (001/0 P<). همچنین بین مقیاس بررسی ترس کودکان زیر شاخص دندانپزشکی و مقیاس رتبه ای رفتاری فرانکل رابطه منفی معنادار وجود داشت (001/0 P<). براساس نتایج در کودکان گروه سنی 6 تا 8 سال، ترس والدین می تواند بر روی ترس دندانپزشکی کودک و درجه همکاری او با دندانپزشک تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: ترس کودکان از دندانپزشکی، ترس والدین از دندانپزشکی، همکاری کودک با دندانپزشک
  • سامره اسدی مجره، عباس بخشی پور رودسری، حمید پورشریفی صفحات 91-98
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین مولفه های تیپ شخصیتی D یعنی عواطف منفی و بازداری اجتماعی با فشار روانی ادراک شده بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را 11 هزار نفر از دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز تشکیل می داد که از میان آن ان 275 نفر (187 دختر و 88 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. از آنان خواسته شد، مقیاس 16 سوالی تیپ شخصیتی D (دنولت، 1998) و مقیاس 10 سوالی استرس ادراک شده کوهن و همکاران، 1988) را تکمیل کنند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین این دو مولفه، عواطف منفی می تواند فشار روانی ادراک شده را به طور موثری پیش بینی کند (01/0 P<). براساس این یافته ها، نتیجه گیری شد که افراد دارای تیپ شخصیتی D سطح بالای استرس ادراک شده را تجربه می کنند و هر دو بعد عواطف منفی و بازداری اجتماعی با فشار روانی ادراک شده بالاتری همراه است.
    کلیدواژگان: فشار روانی ادراک شده، تیپ شخصیتی D، عواطف منفی، بازداری اجتماعی
  • مریم مومنی، فاطمه رضایی، یوسف گرجی صفحات 99-105
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله فراشناختی بر علایم اضطراب امتحان در دانش آموزان بود. طرح پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون پس آزمون، پیگیری و گروه گواه بود. جامعه آماری همه دانش آموزان دختر پایه دوم مدارس راهنمایی شهر اصفهان در سال 1391 بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای120 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند و سیاهه اضطراب امتحان را تکمیل کردند. 34 نفر از دانش آموزان دارای بالاترین نمره اضطراب امتحان به طور تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند (17 دانش آموز در هر گروه). هر یک از شرکت کنندگان در گروه آزمایش و گروه گواه در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، سیاهه اضطراب (ابوالقاسمی و همکاران، 1388) را تکمیل کردند. مشاوره فراشناختی طی 9 جلسه به مدت یک ساعت در یک هفته در گروه آزمایش اجرا گردید. پس از اتمام برنامه مشاوره فراشناختی، پس آزمون و سپس آزمون پیگیری (یک ماه پس از اجرای پس آزمون) را هر دو گروه تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری کواریانس (مانکوا) و واریانس با انداره گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که مشاوره فراشناختی میزان علایم اضطراب امتحان در مراحل پس آزمون و پیگیری را کاهش داده است (00 1/0 P<).
    کلیدواژگان: مشاوره فراشناختی، اضطراب امتحان، باورهای فراشناختی مثبت و منفی
  • حمیده سلیمانی*، لعیا بشاش صفحات 106-120

    هدف این پژوهش اعتباریابی نسخه تجدیدنظر شده مقیاس زمینه یابی نیازهای خانواده (R-FNS) برای خانواده های با فرزند دارای نیازهای ویژه انجام شد. روش پژوهش بررسی توصیفی - پیمایشی از نوع ساخت و اعتبارسنجی یک ابزار بود. نمونه پژوهش شامل 100 خانواده با فرزند دارای نیازهای ویژه از مدارس آموزش و پرورش استثنایی بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس در سال تحصیلی 89 - 1388 انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل؛ مقیاس تجدیدنظر شده زمینه یابی نیازهای خانواده (R-FNS) (بیلی و سیمنوسون، 1995)، مقیاس نیازهای خانواده برای خانواده های ایرانی (نصیری و سامانی، 1387) بو د. همسانی درونی مقیاس تجدیدنظرشده زمینه یابی نیازهای خانواده (R-FNS) نشان داد تمام 35 سوال برای گروه مادران (86/0) و برای گروه پدران (81/0) همبستگی بالایی با کل نمره داشت. محاسبه ضریب آزمون بازآزمون به فاصله سه ماه مطلوب و بالا بود (001/0 > P). نتایج آزمون کولموگروف - اسمیرنف نشان داد، تمامی متغیرهای پژوهش از توزیع بهنجار برخوردارند. محاسبه روایی محتوایی مقیاس، براساس ضرایب توافق کندال، برای مولفه ها و نمره کل از نظر آماری معنادار بود (001/0 > P). نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری مانوا نشان داد بین دو گروه مادران و پدران در مولفه های اطلاعات، حمایت اجتماعی و خانوادگی، مالی، تبیین یا توضیح به دیگران و مراقبت از فرزند تفاوت معناداری وجود دارد (001/0> P). همبستگی های معنی دار بین مولفه ها و نمره کل مقیاس R-FNS با مقیاس IFSN مطلوب بود و روایی مقیاس را تایید کرد. یافته های پژوهش نشان داد، نسخه فارسی R-FNS در اندازه گیری نیازهای خانواده های با فرزند دارای نیازهای ویژه از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، مقیاس زمینه یابی نیازهای خانواده، نیازهای ویژه
|
  • Pages 4-17
    The purpose of this study was to analyze the relationship between interpersonal conflict at work and social competencies (political skill، emotional intelligence، self-monitoring) on experience of incivility behavior based on structural equation modeling. The research method was correlational. The research population consisted of all female teachers of female high schools in Isfahan city in the academic year 2010-11 (1390-91s. c.). From among them 358 were selected via cluster random sampling. Participants filled in Interpersonal Conflict at Work Scale (Spector & Jex’s، 1998)، Political Skill Inventory (Ferris et al.، 2005)، Emotional Intelligence Scale (Brackett et al.، 2006)، Self-monitoring Scale (Snyder and Gangestad، 1986)، and Workplace Incivility Questionnaire (Ottinot، 2008). The results indicated that there was a positive significant relationship between conflict and experience of incivility behavior (P≤0. 05); however there was a negative significant relationship between social competencies and experience of incivility behavior (P≤0. 05). The results from structural equation modeling showed that emotional intelligence and political skill were the mediators of the relationship between self-monitoring and conflict with experience of incivility behavior، Overall، this model enjoyed a fairly suitable fit.
    Keywords: incivility behavior, interpersonal conflict at work, self, monitoring, political skill, emotional intelligence
  • Farah Lotfi Kashani, Mina Mojtabai, Mansour Alimehdi Pages 18-25
    The aim of the present research was to compare the effectiveness of cognitive–behavior therapy، methadone therapy and combination therapy method on reducing depression in addicts. The design of the study was quasi-experimental with pretest –posttest and control group. The statistical population were all persons who referred to therapeutic centers of two cities of Tehran province in 2013 (1391c. s). The research sample included 40 subjects (male) who were selected by purposeful sampling and placed in the following four groups randomly: cognitive behavior therapy، methadone treatment، and combination therapy، but the control group did not receive any therapy. All participants were tested before and after twelve weeks treatment with the Beck Depression Inventory (Beck، 2000) and clinical interviews were done. The results of analysis of covariance showed that all three treatments، cognitive behavioral therapy، methadone therapy and combination method، as compared with the control group، were effective in improving depression (P<0. 001). Also، results showed that there is not significant difference in the effectiveness of methadone therapy and combination method. Therefore، the two methods of therapy are effective on the rate of depression.
    Keywords: cognitive behavioral therapy, methadone therapy, combination therapy method, depression, addiction
  • Mahdieh Sadat Khoshouei Pages 26-34
    The present study was carried out in order to evaluate the psychometrics properties of the Persian version of Organizational Virtuousness Scale and prediction of organizational virtuousness by considering organizational citizenship behavior. 141 persons who were selected from Tele Communication Company of Isfahan employees by simple random sampling، completed the Organizationa l Virtuousness Scale (Cameron، Bright & Caza، 2004) and Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Podsakoff، MacKenzie، Moorman & Fetter، 1990). The results of exploratory factor analysis defined two factors: 1) optimism- trust- compassion and 2) integrity- forgiveness. The reliability coefficients were found to be satisfactory for the total scale (α= 0. 93) and its factors (organizational citizenship behavior: α= 0. 90; integrity-forgiveness: α=0. 87). Also، the Pearson’s correlation coefficients showed that t here is positive significant relation between organizational virtuousness and organizational citizenship behavior (P<0. 01) as well as its three dimensions e. g. civic virtue (P<0. 05)، altruism (P<0. 01) and courtesy (P<0. 05). Analysis of regression showed that organizational citizenship behavior dimensions could predict organizational virtuousness and its first factor (optimism- trust- compassion). Thus، Organizational Virtuousness Scale can be used as a reliable and valid tool in organizational researches. Also، the organizational citizenship behavior is useful in the prediction of organizational virtuousness.
    Keywords: organizational virtuousness, organizational citizenship behavior, psychology properties
  • Mojtaba Toghyani Pages 35-43
    The aim of this research was to determine the relationship of Islamic life style with dysfunctional attitudes among students of the University of Isfahan. The research method was correlation. The statistical population of this study consisted of all the university students from among which 100 students (56 females,44 males) were chosen by random cluster sampling and were asked to complete Islamic Lifestyle Test (Kaviani, 2009/ 1388 s.c.) and Dysfunctional Attitudes Scale (Weissman & Beck, 1978). The data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple regressions. Results showed an inverse correlation between Islamic life style and dysfunctional attitudes (r=-.55, P<.01). The results of regression analysis revealed that 5 predictive subscales of Islamic life style including: ethic economy, health, social and family explain 44.3% of dysfunctional attitudes (P<0.05). Because the life style generally, and Islamic life style specially, is related to different aspects of a person's life, practitioners who deal with therapeutic issues and prevention, should try to refine individuals Islamic lifestyle in their interventions.
    Keywords: islamic life style, dysfunctional attitudes
  • Maryam Lotfi Pages 44-52
    The aim of this research was to compare athlete and non-athlete blind girls'' physical self-concept. The method of this study was causal-descriptive، and the statistical population consisted of a ll athletes and non- athlete blind girls who referred to the Blind Society of Tehran in 2012 (1390s. c). From all blind athlete girls 45 completed the questionnaire and 63 non-athlete blind girls with mean age of 20 ± 6. 54 were randomly selected. The research instrument was Physical Self-Description Questionnaire (PSDQ) (Marsh et al.، 1994). The r esults of analysis of variance by spss-18 indicated that there are significant differences between the athlete and non-athlete blind girls in the subscales of coordination (P<0. 007)، health (P<0. 028)، physical activity (P<0. 001)، strength (P<0. 014)، endurance (P<0. 022)، sport competency (P<0. 001) and general self-concept (P<0. 001). In all components، except health and physical fat that have been recorded reversely، athlete group had a higher mean. According to the results، it can be concluded that sport and physical activity can increase physical self-concept of female blind population.
    Keywords: physical self, concept, athlete blind girls, non–athlete blind girls, physical activity
  • Pages 53-60
    The present research aimed at comparing the marital satisfaction، life style and psychological health between the retired and non- retired men and women. The research method was causal–comparative and the population included all teachers (retired and non-retired) of Gonbade Kawus City، from among them 140 people were selected by simple random sampling method. The research instruments were comprised of General Health Questionnaire (GHQ-28، Goldberg & Hiller، 1979)، Marital Satisfaction Questionnaire (Otrich، 1989)، and Life Style Questionnaire (Mosavar، 2003/1382s. c.). The data were analyzed by two-sided analysis of variance. The research results indicated that there is a significant difference between marital satisfaction and life style in both genders and both retired and non-retired groups (P<0. 05) Mens marital satisfaction، with mean satisfaction of 141. 67 has been more than women، and non- retired teachers marital satisfaction with mean satisfaction of 143. 27 was higher than retired teachers. Also، men with mean of 496. 37 had higher index of life style than women، and non-retired teachers life style with mean of 493. 07 was higher than retired teachers. But no significant difference was observed، in mental health، between men and women and the retired and non- retired group.
    Keywords: marital satisfaction, life style, mental health, retired, non, retired
  • Galavizh Alizade, Rasool Kord Noghabi, Najme Nazari Pages 61-72
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of attribution training، metaphor training، and attribution/metaphor training on students optimism. This semi- experimental study was conducted with pretest - posttest and control group. Statistical population included all first grade state and day high school girl students in Hamadan in the academic year 2010-11 (1389-90s. c.) and the sampling method was multistage cluster sampling. The sample was comprised of 96 students and subjects were randomly assigned into the four groups of 24 persons each (3 experimental grups and 1 control group). The research instrument was the Optimism Questionnair (Oleary & Fincham، 2000). Experimental treatment was conducted on the experimental groups during 10 sessions and then posttests were administrated on the 4groups. Statistical analysis was conducted by one-way analysis of variance and LSD test using SPSS-16 software. Results showed that there is a difference among all methods effectiveness except metaphor effectiveness as compared with attribution and attribution effectiveness as compared with control، on improving optimism in the first grade high school girl students (P<0. 001). Also، when the effectiveness of these three methods were compared، it was found out that the most effective methods were metaphor / attribution، metaphor and attribution respectively. These findings show that metaphor training and attribution/ metaphor training leads to optimism improve students. Therefore using new training such as metaphor and attribution/metaphor can reduce the current and future difficulties of students.
    Keywords: optimism, attribution style, metaphor
  • Mahdi Hasanvand Amozadeh, Masoud Hasanvand Amozadeh, Massomeh Hasanvand Amozadeh Pages 73-83
    The aim of the present study was to determine the effect of anger management skills training on social anxiety and anger self-regulation skills in social anxious boys of Dareh Shahr city. The design of this study was quasi- experimental with pretest-posttest and control group. The population was all 527 first and second year high school boys in the city in 2010-2011 (1389-90s. c.) academic year. This study was conducted on 32 students who scored high on Social Phobia Inventory (SPIN). The sample was selected through purposeful sampling and then they were randomly divid ed into two experimental and control groups (16 persons، each). The Social Phobia Inventory (SPIN) (Connor et al.، 2000)، and State-Trait Anger Expression Inventory-2 (STAXI - 2) (Spilberger، 1999) were administered at the pretest and post-test stage to all participations. The anger management program including ten sessions of 90 minutes on a weekly basis was delivered to the experimental group. Both questionnaires were administered again at the post test stage. Data were analyzed by using analysis of covariance. According to the results، social anxiety in the experimental group، decreased significantly whereas anger self-regulation skills increased significantly (P<0. 05). Also، the results showed that anger management training increases anger self-regulation skills but decreases social anxiety in adolescents.
    Keywords: anger management training, social anxiety, anger self, regulation skills
  • Shahrzad Javadinejad, Sanaz Tahmourespour, Davood Ghasemi, Fatemeh Yazdi Pages 84-90
    This research was done with the aim of studying the relationship between 6-8 year old children’s dental fear and their parents'' fear. The research method was correlation، and the statistical sample consisted of 107 children between 6 to 8 years old who referred to Islamic Azad Khorasgan University dental clinic، together with their parents in2010- 2011 (1390-91s. c.) academicyear. The sampling method was purposeful. The measuring instruments included Children''s'' Fear Survey Schedule– Dental Subscale (CFSSS-DS) (Cutberth & Melamed 1982)، for evaluating children''s fear، the Modified Dental anxiety Scale (MDAS) (Humphriset al.، 1995) for evaluating parents'' fear and Frankle Behavior Rating Scale (Frankleet al.، 1962)، for evaluating children’s behavior during dental procedures. The first and second questionnaires were filled by child''s parents and the third one was filled by the dentist. The analysis of data was done by Pearson correlation coefficient، Spearman correlation coefficient and independent t. The findings showed that there was a direct significant correlation between children`s fear and their parents’ fear scores (P<0. 001). There was also a negative significant correlation between CFSS-DS and Frankle Behavior Rating Scale (P<0. 001). According to the results، among the 6 to 8 year old children، parents’ fear can affect their children’s dental fear and also the extent of child’s collaboration with the dentist.
    Keywords: children's dental fear, parent's dental fear, child's cooperation with dentist
  • Samereh Asadimajareh, Abas Bakhshiporrodsari, Hamid Poursharifi Pages 91-98
    The aim of this study was to investigate the relationship between perceived stress and the components of Type D Personality: the negative affect، and social inhibition. The research method was descriptive. The statistical population consisted of 11000 male and female undergraduate students in the University of Tabriz. A sample of 275 (187 female & 88 male) students with type D personality were selected by cluster random sampling method from among the students. They were asked to complete 16 questions of Type D Personality Scale (Denolet، 1998) and 10 questions of Perceived Stress Scale (Cohen، 1988). The results of regression analysis showed that from the two components، negative affect was good predictor of perceived stress (P<0. 01 (. Based on these findings، it was concluded that people with type D personality experience high level of perceived stress and both negative affect and social inhibition correlate with higher perceived stress.
    Keywords: perceived stress_type D personality_negative affect_social inhibition
  • Maryam Mommeni, Fatemeh Rezaei, Yosof Gorgi Pages 99-105
    The aim of the present research was to study the effectiveness of meta–cognitive counseling on test anxiety symptoms of students. The research design was semi-empirical with pretest- posttest، follow-up and control group. The statistical population included all second grade girl students of Isfahan city guidance schools in 2012 (1391s. c.). Form the population، 120 students were selected by cluster sampling method، and they completed the Test Anxiety Inventory. 34 students with highest test anxiety score were assigned randomly in an experimental and a control group (17 students، each group). Every participant in the experimental and the control group completed the Test Anxiety Inventory (Aboulghsemi، et al،. 2009/1388s. c.) in the pretest، posttest and follow-up stage. Meta-cognitive counseling was applied on the experimental group for 9 sessions of one hour each week. At the complession of meta-cognitive counseling program، posttest and then follow-up test (1 month later) were completed by both groups. For analyzing the data، multi- variance and covariance (MANCOVA) were used. Results showed that meta-cognitive counseling has signifintly reduced test anxiety symptoms in the posttest and follow-up stages (P<0. 01).
    Keywords: meta, cognitive counseling, test anxiety, positive, negative meta, cognitive beliefs
  • Hamideh Soleimani, Laaya Bashash Pages 106-120

    The aim of this study was to determine the validation of the Revised Family Needs Survey (R-FNS) Scale for families with children with special needs. The research method was descriptive-validation through development and validation of an instrument. The sample consisted of 100 families of special needs children who were selected from the special schools by available sampling method in the 2009 -2010 (1388-89s. c) academic year. Measuring instruments were the Revised Family Needs Survey (R-FNS) Scale (Bailey & Simeonsson، 1995)، and Family Needs Scale for Iranian Families (Nasiri and Samani، 2008/1387s. c.). To assess the results of the study، the statistical package for social sciences (SPSS-16) was used. Test of the internal consistency of the (R-FNS) scale، revealed that all 35 items for mothers (α= 0. 86)، and for fathers (α= 0. 81) were highly correlated with the total score. A re-administration of the measure 3 month later yielded high correlation (P<0. 001). Results of Kolmogorov-Smirnov test showed that all the variables are normally distributed. Content validity of the scale according to kendall''s coefficients of concordance for its subscales and total scores were statistically significant (P<0. 001). The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) indicated that there are significant differences between mothers and fathers groups in information، family & social support، financial، explaining to others and child care components (P<0. 001). The significant correlations between the components and the total scores of (R-FNS) scale with (IFSN) scale w ere convenient and confirmed its validity. The finding showed that Persian version of (R-FNS) has good psychometrics properties in measuring the needs of families of children with special need.

    Keywords: validation, survey scale, family needs, special needs