فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 15 (زمستان 1392)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 15 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا کردستانی، مهدی بختیاری پور صفحات 7-32
    سودآوری نسبی شرکت در صنعت به عنوان یک سنجه رقابت پذیری، نقاط قوت و ضعف تجاری شرکت را منعکس و بر واکنش بازده سهام به اخبار صنعت تاثیر می گذارد. سودآوری نسبی تحت تاثیر تصمیمات عملیاتی شرکت است که با تصمیمات سایر شرکت های صنعت ارتباط دارد. بنابراین، این وابستگی عملیاتی بین شرکت های رقیب، جریان های نقدی شرکت ها را تحت تاثیر قرار داده و بر رفتار بازده سهام شرکت ها تاثیر می گذارد، بر این اساس، بازده سهام شرکت هایی که نقاط قوت عملیاتی دارند، نسبت به شرکت های ضعیف حساسیت کمتری به اخبار صنعت دارند. به منظور بررسی تاثیر سودآوری نسبی، به عنوان سنجه رقابت پذیری شرکت در صنعت بر رفتار بازده سهام، اطلاعات 130 شرکت در طی دوره زمانی1381 تا 1390 مورد تحلیل قرار گرفت. الگو های رگرسیون بر اساس داده های ترکیبی برآورد شد. بازده صنعت به عنوان شاخص اخبار صنعت استفاده شد.یافته ها نشان داد بین سودآوری نسبی شرکت و حساسیت بازده سهام به اخبار صنعت رابطه منفی وجود دارد. همچنین، در شرایط وجود اخبار مثبت در صنعت، سودآوری نسبی حساسیت بازده سهام را بهتر تبیین می کند و بین کارآیی هزینه نسبی و حساسیت بازده سهام به اخبار صنعت رابطه منفی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سودآوری نسبی، اخبار صنعت، حساسیت بازده
  • علی رحمانی، سپیده علی آبادی صفحات 33-53
    بازارهای سرمایه در مقابل شوک های مثبت و منفی در جریان های نقدی واحد تجاری که ناشی از منابع اطلاعاتی حسابداری و غیر حسابداری است، عکس العمل نشان می دهند. در حسابداری محافظه کارانه، تنها شوک های منفی در قالب اقلام خاص ثبت می شوند. این عدم تقارن بین رفتار سیستم حسابداری و عکس العمل بازار، رابطه ای غیر خطی و ناپیوسته بین بازده غیرمنتظره سهام و خبر سود (اقلام خاص) ایجاد کرده است. هدف این پژوهش، بررسی رابطه غیرخطی بین بازده غیرمنتظره سهام و خبر سود و همچنین، رابطه بین بازده غیرمنتظره سهام و تعدیلات سنواتی (جایگزینی برای اقلام خاص) است. نمونه شامل 106 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1383 تا 1388 است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده و الگوی به کار رفته در پژوهش، الگوی تجزیه بازده ولتیناهو است. بر اساس نتایج پژوهش یک رابطه غیرخطی معنادار بین بازده غیرمنتظره سهام و خبر سود وجود دارد، ولی رابطه ای برای تعدیلات سنواتی مشاهده نشد و همچنین، به ازای یک شوک منفی در جریان های نقدی در مقایسه با یک شوک مثبت، سهم بزرگتری از کل شوک در سود جاری شناسایی می شود.
    کلیدواژگان: الگوی ولتیناهو، محافظه کاری، خبر سود، شگفتی سود
  • مهدی بهارمقدم، محسن کاوسی صفحات 55-77
    محافظه کاری مشروط، درجه تاییدپذیری بیشتر برای شناسایی اخبار خوب به عنوان سود نسبت به اخبار بد به عنوان زیان می باشد که آن را عدم تقارن زمانی سود نیز می نامند. این عدم تقارن زمانی سود می تواند از پدیده دیگری نیز ناشی شود که آن را چسبندگی هزینه ها می نامند. چسبندگی هزینه ها به مفهوم آن است که هزینه ها هنگام افزایش فروش بالا رفته، اما در هنگام کاهش فروش، به همان میزان کاهش نمی یابند. در صورتی که هر دو پدیده محافظه کاری و چسبندگی هزینه ها وجود داشته باشد، عدم لحاظ چسبندگی هزینه ها در برآورد محافظه کاری موجب برآورد بیش تر از مقدار واقعی آن خواهد شد. این مطالعه به بررسی عدم تقارن زمانی سود ناشی از محافظه کاری و چسبندگی هزینه ها پرداخته است. این تحقیق بر مبنای 580 مشاهده از شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره 10 ساله از 1380 تا 1389 انجام شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، هر دو پدیده محافظه کاری و چسبندگی هزینه ها، به طور همزمان وجود دارد. همچنین اگر هنگام برآورد محافظه کاری مشروط، اثر چسبندگی هزینه ها نادیده گرفته شود، میزان محافظه کاری اندازه گیری شده بیش از مقدار واقعی آن برآورد خواهد شد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، عدم تقارن زمانی سود، چسبندگی هزینه ها
  • مهدی ابزری، وحید کبیری پور *، سیروس سهیلی صفحات 79-103

    این پژوهش درصدد است با به کارگیری روشی ترکیبی جهت پوشش ابعاد مختلف نقدشوندگی در قالب یک سنجه واحد، تاثیرات نقدشوندگی بر بازده سهام را مورد مطالعه قرار داده و نقش کنترلی سبک های سرمایه گذاری را در این رابطه مورد توجه قرار دهد. پژوهش حاضر با استفاده از الگوی داده های ترکیبی برای یک دوره زمانی از فروردین ماه 1381 تا آذرماه 1390، ده سبد سرمایه گذاری متشکل از سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را به صورت ماهانه مورد مطالعه قرار داده است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان می دهد که نقدشوندگی در قالب الگوی قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مازاد بازده سهام را به طور معناداری تحت تاثیر قرار می دهد و با وجود این که عامل بازار و نقدشوندگی هر دو دارای سطح معناداری بالایی هستند، اما بتای نقدشوندگی بزرگتر از بتای بازار است. همچنین، یافته ها نشان می دهد که تاثیرات نقدشوندگی حتی پس از کنترل سبک های سرمایه گذاری، اندازه، ارزش و روند حرکت سهام از نظر آماری معنادار است و الگوی چهار عاملی متشکل از عوامل بتا بازار، نقدشوندگی، اندازه و ارزش، بهترین الگو جهت تبیین مازاد بازده سهام در بورس اوراق تهران محسوب می شود

    کلیدواژگان: نقدشوندگی، بازده سهام، سبک های سرمایه گذاری
  • مسعود عزیزخانی* زینب آقابیگی صفحات 105-127
    موضوع قیمت گذاری حسابرسی نخستین و چگونگی ارتباط میان سنوات آینده دوره تصدی حسابرسی با حق الزحمه و تاثیر آن ها بر استقلال حسابرس بر کیفیت حسابرسی، همواره مورد توجه سازمان های ناظر بر حرفه حسابرسی و بازارهای سرمایه و مجامع حرفه ای بوده است. نگرانی عمده از این بابت امکان قیمت گذاری پایین حسابرسی نخستین (پدیده نرخ شکنی1) و تاثیر منفی این پدیده بر استقلال و کیفیت حسابرسی است. این پژوهش به بررسی چگونگی ارتباط میان حق الزحمه حسابرسی و حسابرسی نخستین و سنوات بعدی دوره تصدی حسابرسی می پردازد. با استفاده از نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1388-1379 متشکل از 931 سال- شرکت و با استفاده از الگوی رگرسیون چند متغیره، نتایج نشان می دهد که حق الزحمه حسابرسی نخستین بالاتر از حق الزحمه حسابرسی سال های آینده دوره تصدی حسابرسی است. نتایج همچنین، نشان می دهد که بین سنوات آینده دوره تصدی و حق الزحمه حسابرسی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: حسابرسی نخستین، حق الزحمه حسابرسی، نرخ شکنی، دوره تصدی حسابرسی
  • چسبندگی قیمت ها و سیاست پولی در اقتصاد ایران
    رضا بوستانی* صفحات 115-128
  • سیدعبدالمجید جلایی* امیر حبیب دوست صفحات 129-148
    با توجه به اهمیت نحوه تولید مقادیر غیرمنتظره در آزمون تئوری قیمت گذاری آربیتراژ و نقش آن در تایید یا رد این تئوری در بازار بورس اوراق بهادار تهران، در این تحقیق، به منظور تولید اجزای غیرمنتظره متغیرهای کلان، از سه روش فیلتر موجک، نرخ تغییرات و خود رگرسیونی استفاده شده است. در این مقاله به منظور آزمون تئوری قیمت گذاری آربیتراژ، از مقادیر غیرمنتظره متغیرهای کلان نرخ ارز غیر رسمی، قیمت نفت، تورم، ارزش افزوده بخش صنعت، و همچنین، بازده سهام 30 شرکت منتخب در بازه زمانی فروردین 1386 تا پایان مرداد 1389 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که آنالیز موجک و روش خود رگرسیونی در تولید مقادیر غیرمنتظره موفق تر عمل می کند. علاوه بر این، بر اساس نتایج می توان گفت تئوری قیمت گذاری آربیتراژ در بورس اوراق بهادار تهران کاربرد ندارد؛ که این خود نشان از وجود فرصت های آربیتراژی در بازار بورس اوراق بهادار تهران است.
    کلیدواژگان: تئوری قیمت گذاری آربیتراژ، متغیرهای کلان اقتصادی، فیلتر موجک
  • محمد حسنی صفحات 149-172
    این پژوهش به بررسی حساسیت محافظه کاری حسابداری نسبت به کیفیت حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در نمونه ای به تعداد 155 شرکت در دوره زمانی 6 ساله از سال 1385 تا 1390 پرداخته است. در این پژوهش، برای اندازه گیری محافظه کاری حسابداری از الگوی رابطه سود و بازده استفاده گردید. برای اندازه گیری کیفیت حسابرسی از متغیر مجازی اندازه حسابرس استفاده شده است؛ بدین ترتیب که در صورت حسابرسی شدن توسط سازمان حسابرسی، مقدار یک و در غیر این صورت، مقدار صفر خواهد گرفت. استدلال آن، اندازه و بزرگی سازمان حسابرسی در قیاس با سایر موسسات حسابرسی است. در راستای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین محافظه کاری حسابداری و کیفیت حسابرسی وجود دارد. این بدان معنی است که وجود حسابرس بزرگ منجر به اعمال محافظه کاری بیشتری خواهد شد. متغیر درصد تقسیم سود نیز اثرگذاری مثبتی بر این رابطه دارد، در حالی که متغیرهای کیفیت سود و اهرم بازار اثرگذاری معناداری نداشتند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، کیفیت حسابرسی، کیفیت سود، اهرم بازار و درصد تقسیم سود
|
  • Pages 7-32
    Relative firm profitability within industry as a measure of competitiveness reflects the business strengths and weaknesses of the firm، and affects the reaction of stock returns to industry-level news. Relative profitability is affected by operational decisions of the firm that is associated with the decisions of other firms in the industry. So، such an operational dependency between competing firms may affect the firm''s cash flows and change behavior of stock return. Hence، stock return of the firms with operational strengths، compared with weak firms، is less sensitive to industry-level news. In order to examine the effects of relative firm''s profitability as a measure of competitiveness within industry on stock return behavior، data of 130 firms in the period of 1381 to 1390 were analyzed. Regression models were estimated، using the panel data model. Industry returns are used as proxy for industry-level news. Findings indicate that there is a negative relationship between relative firm’s profitability and stock return sensitivity to industry-level news. Also، relative profitability explains return sensitivity well، when there is positive industry news; and there is a negative relationship between relative cost efficiency and stock return sensitivity to industry-level news.
    Keywords: Relative Profitability, Industry, level news, Return sensitivity
  • Pages 33-53
    This paper analyzes the relationship between revision to returns and earning news، and the relationship between revision to returns and prior adjustments، based on Vuolteenaho model، asymmetric properties of conservative accounting and the existence of non-accounting sources of information. Based on the model، we construct a conservatism ratio (CR)، defined as the ratio of the current earnings shock to earnings news. The CR measures the proportion of total shock to expected current and future earnings recognized in the current year earnings. The sample includes 106 firms listed in Tehran Stock Exchange in the period of 1383 to 1388. The results show that there is a nonlinear relationship between revision to return and earning news، but there is not any relationship between revision to returns and prior adjustments. Also، consistent with conservative literature، when there is a negative shock to the current and future expected cash flows، a greater proportion of the total shock is incorporated into the current period earnings، compared with times with no such a positive shock.
    Keywords: Vuolteenaho model, Conservatism, earnings new, earnings surprise
  • Pages 55-77
    Conditional conservatism is tendency to count for high degree of verification to recognize good news as gains than bad news as losses، and is called as asymmetric timeliness of earnings. But this asymmetry can also be resulted from other phenomenon which is called Costs stickiness. Costs are sticky، since they increase when sales increase and they decrease، but less، when sales decrease. If both the phenomena coexist and the effect of costs stickiness in estimating the conservatism be ignored، the conservatism will be over-estimated. This study examines the asymmetric timeliness of earnings from conservatism and cost stickiness. The survey results are based on 580 companies listed in the Tehran Stock exchange for a period of 10 years from 2001 to 2010. According to the results of this research، both phenomena coexist، and if the effect of cost stickiness in the estimation of conditional conservatism be ignored، the conservatism will be shown over-estimated.
    Keywords: Conservatism, Asymmetric timeliness of earnings, Stickiness of Costs
  • Pages 79-103

    Liquidity is a complex and multidimensional concept which affects investment decisions of investors in many ways. Liquidity، recently، has been widely considered as a return determinant، while neither the Capital Asset Pricing Model (CAPM) nor the Fama–French three factor model can account for the liquidity premium. This study aims to examine the effects of liquidity on stock return، using a combined approach to cover different dimensions of liquidity into a unit measure، with respect to the control role of investment styles effects. The analysis in this paper is carried out for ten portfolios، consisting common stocks of the companies listed in the Tehran Stock Exchange، using pooling data at monthly base from March 2002 to November 2011. The results of regression analysis show that liquidity within the CAPM significantly affects excess return، and liquidity beta is larger than market beta، although both of them have high and significant effects. Also، findings indicate that liquidity is a priced factor even after controlling size، value and momentum styles; and four-factor model that includes market، liquidity، size and value factors is the best model to explain the excess return in Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Liquidity, Stock Return, Investment Style
  • Pages 105-127
    Legislators، regulators، and the media have expressed concerns about pricing of initial and subsequent audit engagement and their implications for auditor independence and audit quality. The main concern is about the issue of “low-balling” in the initial audit engagement and its adverse effects on auditor independence and audit quality. This study examines the relationship between initial and subsequent audit engagement and audit fees. Using a sample of 931 firm-year observations from companies listed in the Tehran Stock Exchange during 1379-1388 and multiple regression models، we found the audit fees for initial audit engagement are higher than the subsequent audit engagement. We also found that there is no significant relationship between audit fees and subsequent audit engagement. Totally، the results do not confirm the issue of low-balling.
    Keywords: Initial Audit Engagement, Audit Fees, Low, Balling, Auditor Tenure
  • Pages 129-148
    Unanticipated components of macroeconomic variables have important role in testing of Arbitrage Pricing Theory، because generating techniques may lead to false interference based on statistical significance. In this paper، to generate unanticipated components of macroeconomic variables، three methods are employed، Wavelet filter، Change of Rate، and Autoregressive methods. In order to test the APT in Iran، unanticipated components of nonofficial exchange rate، inflation، oil price، and added value of industry are employed، using the actual return of 30 selected firms over the period of March، 2007 - August، 2010. The results revealed that the autoregressive methods and wavelet filter can produce unanticipated components properly. Also، according to the results، the APT is rejected in Tehran Stock Exchange، which indicates there are arbitrage opportunities in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Arbitrage Pricing Theory, Macroeconomic Variables, Wavelet Filter
  • Pages 149-172
    This research examines the reaction of earnings conservatism with respect to audit quality at 155 listed companies in Tehran Stock Exchange، over the period of 2007 – 2012. The conservatism model that suggested by Basu (1997) is used for measuring accounting conservatism. The model is based on the relationship between earnings and return، in which auditor size for measuring audit quality، as dummy variable takes 1 for the firms audited by the Iranian audit organization as a big auditor، and 0 otherwise. The panel regression model is used for testing the research hypotheses. The result showed that there is a positive and significant relationship between accounting conservatism and audit quality. This suggests that the firms audited by big auditors tend to accept higher conservatism. Also، dividend payout ratio has a positive and significant effect in this relationship، but there is no evidence for the effect of market leverage and earnings quality in this relationship.
    Keywords: Accounting Conservatism, Audit Quality, Earnings Quality, Market Leverage, Dividend Payout