فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1392)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آناهیتا صادقی، بهروز نوابخش، گیتا شفیعی، مریم اعلاء، محمدباقر لاریجانی، علیرضا فیروز، وجیهه مرصوصی، آزاده سیاری فرد، حمیدرضا آقایی میبدی صفحات 167-187
    علی رغم مراجعه ی بالای بیماران مبتلا به هیرسوتیسم و هم چنین شیوع بالای سندرم تخمدان پلی کیستیک که یکی از مهم ترین علائم آن هیرسوتیسم است، هیچ گونه راهنمای مدونی برای پزشکان خانواده به عنوان خط اول درمان در ایران وجود ندارد. در این راهنما سعی شده است با استفاده از بالاترین سطح شواهد موجود و اجماع صاحب نظران، به راه کارهای عملی بومی برای یکسان و استانداردسازی بیشتر خدمات ارائه شده توسط پزشکان عمومی و پزشکان خانواده دست یابیم.
    کلیدواژگان: هیرسوتیسم، راهنمای بالینی، سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • سامان احمدنصرالهی*، حسام علی بخشی، علیرضا فیروز صفحات 188-195
    ز و ف: شامپوها سیستم های سورفکتانتی هستند که جهت تمیزکردن مو و بدن به کار می روند. به طور معمول دو نوع سورفکتانت آنیونی و آمفوتری در فرمولاسیون شامپوها استفاده می شود. این ترکیبات خصوصا نوع آنیونی می توانند سبب ایجاد التهاب و خشکی پوست پس از استحمام شوند. بنابراین استفاده از یک روش ساده و سریع جهت تعیین نوع و میزان سورفکتانت به کاررفته در آن ها می تواند در انتخاب یک محصول کارا و با عوارض کمتر به کمک آید. هدف از این مطالعه تعیین غلظت سورفکتانت به کمک روش تیتراسیون پتانسیومتری می باشد.
    روش اا: ده عدد انواع شامپو مو و بدن موجود در بازار ایران را انتخاب کرده و به کمک روش تیتراسیون پتانسیومتری و با استفاده از محلول استاندارد، میزان سورفکتانت آنیونی و آمفوتری موجود در هر یک از آن ها مورد بررسی قرار گرفت.
    تمامی فرمولاسیون های مورد آنالیز دارای هر دو نوع سورفکتانت بودند. تنها در یک مورد و به دلیل نوع فرمولاسیون، سورفکتانت آمفوتری وجود نداشت.
    ی: برای پوست های ملتهب و خشک می بایست فرمولاسیون دارای درصد سورفکتانت آمفوتری بالاتر را انتخاب نمود، چرا که آن ها بر روی پوست ملایم تر عمل می کنند. روش پتانسیومتری که در این مطالعه معرفی شده، یکی از آسان ترین راه ها جهت تشخیص شامپو مناسب برای بیماران است.
    کلیدواژگان: شامپو، سورفکتانت، التهاب پوستی، تیتراسیون
  • احمد علی پور، حسین زارع، سیدناصر عمادی*، حسن عبدالله زاده صفحات 196-204
    زمینه و هدف
    پسوریازیس یک بیماری مزمن است که باعث بدشکلی و ناتوانی هایی در بیمار می شود. درباره ی مداخلات روان شناختی تاثیرگذار بر این بیماری اطلاعات کمی وجود دارد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری گروهی بر علائم جسمانی (شدت، سطح بیماری و میزان خارش) و سلامت روان بیماران پسوریازیس است.
    روش اجرا: روش تحقیق نیمه تجربی به صورت پیش آزمون پس آزمون با گروه شاهد و دوره ی پیگیری است. بیست بیمار پسوریازیس در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. روی ده بیمار پسوریازیس به عنوان گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری گروهی در 12 جلسه اجرا شد. بیماران دو گروه ابزار های P soriasis Area Severity Index (PASI) برای ارزیابی شدت پسوریازیس، سلامت عمومی (GHQ) و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به خارش (ItchyQoL) را پر کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که روش درمان شناختی رفتاری گروهی در بهبود علائم جسمانی پسوریازیس (شدت، وسعت و میزان خارش) تاثیری نداشته است، اما این روش درمانی در بهبود وضعیت روان شناختی بیماران تاثیرگذار است. درمان، رفتاری شناختی سلامت عمومی بیماران را بهبود بخشیده است. تفاوت دو گروه در تحلیل کوواریانس چند متغیری برای ابعاد سلامت عمومی شامل اضطراب و بی خوابی (اندازه ی اثر: 45/0 و 04/0=P)، افسردگی (اندازه ی اثر: 25/0 و 044/0=P)، نشانه های جسمانی (اندازه ی اثر: 28/0 و معناداری: 033/0=P) و کارکرد اجتماعی (اندازه ی اثر: 41/0 و معناداری: 03/0=P) معنادار است.
    نتیجه گیری
    هرچند براساس نتایج درمان شناختی رفتاری به طور مستقیم تاثیری بر کاهش علائم جسمانی پسوریازیس نداشته، اما تاثیرگذاری این روش بر علائم روان شناختی بیماران به عنوان نقش میانجی در شروع، تشدید و عود بیماری قابل توجه است.
    کلیدواژگان: پسوریازیس، سلامت عمومی، خارش
  • محمد ابراهیم زاده، حسین حاجی حسینی، فریده دهقانی*، پری چهر کفایی، داوود دهقانی اشکذری صفحات 205-211
    زمینه و هدف
    هیرسوتیسم از علل شایع مراجعه ی زنان به کلینیک های پوست و زیبایی می باشد. استفاده از لیزر در درمان هیرسوتیسم می تواند باعث کاهش موهای ناخواسته فرد شده و طی دو دهه ی اخیر محبوبیت قابل توجهی یافته است. مطالعه ی حاضر جهت بررسی میزان رضایت بیماران تحت درمان با لیزر دیود، IPL و یا ترکیب این دو انجام شد.
    روش اجرا: در این مطالعه ی گذشته نگر بیماران مبتلا به هیرسوتیسم مراجعه کننده به مرکز لیزر یزد از مهرماه 1390 لغایت مهرماه 91 مورد بررسی قرار گرفتند. رضایت بیماران از میزان کاهش مو یک ماه بعد از شروع درمان، یک ماه بعد از اتمام درمان و شش ماه بعد از اتمام درمان به صورت تلفنی از بیماران پرسیده شد.
    یافته ها
    میزان رضایت بیماران یک ماه بعد از اتمام درمان با لیزر دیود نسبت به دو روش دیگر بیشتر بود (034/0=P). این میزان یک ماه بعد از شروع درمان و شش ماه بعد از اتمام درمان تفاوتی با هم نداشت. تعداد جلسات لیزر در سه گروه با هم یکسان بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که تفاوت قابل ملاحظه ای در میزان رضایت بیماران از لیزر دیود، IPL و ترکیب این دو روش 6 ماه بعد از اتمام درمان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هیرسوتیسم، لیزر دیود، رضایت بیماران
  • حنا میرزابیگی، مینا مامی زاده، علی دل پیشه*، محمد مهدی صفری، مرتضی منصوریان صفحات 212-217
    مقدمه و هدف
    اگزما یک بیماری التهابی مزمن شایع در پوست است که موجب کاهش کیفیت زندگی بیماران می شود. هدف از این مطالعه، مقایسه ی اثربخشی عسل موضعی همراه با کلدکرم با کلدکرم به تنهایی در درمان اگزمای دست بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 72 بیمار مبتلا به اگزمای دست به 2 گروه مساوی36 نفری تقسیم شدند. برای یک گروه عسل و مخلوط کلدکرم و برای گروه دیگر فقط کلدکرم تجویز شد. بیماران روزی 2 بار به مدت 21 روز به صورت موضعی دارو را به محل مورد نظر می مالیدند. سپس نتایج به دست آمده از بهبودی علائم شامل خشکی پوست، قرمزی، خارش و پوسته پوسته شدن به وسیله ی پزشک و نیز خود بیمار، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در گروه عسل موضعی و کلدکرم 26 نفر (1/36%) ازنظر پزشک بهبود یافتند و 9 نفر (59/12%) بهبود نیافتند، درحالی که در گروه کلدکرم به تنهایی، 6 نفر (3/8%) ازنظر پزشک بهبود یافتند و 30 نفر (7/41%) بهبودی نیافتند که این اختلاف ازنظر آماری معنی دار بود (001/0>P). در گروه عسل موضعی و کلدکرم 26 نفر (1/36%) احساس بهبودیافتگی و 9 نفر (59/12%) احساس عدم بهبود می کردند، درحالی که در گروه کلدکرم به تنهایی این فراوانی ها به ترتیب 6 نفر (2/8%) و 30 نفر (7/41%) بود و این اختلاف نیز ازنظر آماری معنی داری بود (001/0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر عسل در درمان اگزما پیشنهاد می شود از عسل طبیعی در کنار سایر روش های درمانی برای درمان اگزما استفاده شود.
    کلیدواژگان: عسل طبیعی، اگزمای دست، کلدکرم، کارآزمایی بالینی
  • سامان احمدنصرالهی*، حسام علی بخشی صفحات 218-225
    امروزه استفاده از فرآورده های ضدآفتاب به جهت جلوگیری از عوارض پرتوهای فرابنفش شامل بروز علائم پیری، آفتاب سوختگی و سرطان پوست توصیه می شود. به طور کلی ضدآفتاب ها به دو دسته ی شیمیایی (عمدتا جاذب پرتوهای فرابنفش B) و فیزیکی (مانند اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم) تقسیم می شوند. دسته ی دوم با مکانیسم بازتابش و منعکس کردن پرتوهای فرابنفش A و B نقش محافظتی خود را ایفا می نمایند. دی اکسیدتیتانیوم (TiO2) یکی از پرمصرف ترین ضدآفتاب های فیزیکی می باشد که امواج فرابنفش B (290–320 nm) و فرابنفش A (320–400 nm) را مسدود می کند. با این که دی اکسیدتیتانیوم یک رنگ دانه ی ایمن و فاقد عوارض جانبی می باشد، اما استفاده از نوع نانوذره ی آن می تواند سبب بروز نگرانی هایی شود. نانوذرات دی اکسیدتیتانیوم می توانند در سلول ها نفوذ کرده و در پی فرآیند فتوکاتالیز در حضور نور خورشید باعث آسیب رساندن به DNA سلول شوند.
    کلیدواژگان: ضدآفتاب، پرتوهای فرابنفش، دی اکسیدتیتانیوم، نانوذرات
  • فاطمه وندرجب پور، رضا رئوفیان، فاطمه غلامعلی، پدرام نورمحمدپور، مرتضی هاشم زاده چالشتوری، مینا تبریزی صفحات 226-242
    کارسینوم سلول بازال اولین و شایع ترین سرطان در ایران و جهان است و در آینده، شیوعی برابر با کل سرطان های دیگر خواهد داشت. مسیر سیگنالینگ Hedgehog (Hh) در بیماری زایی این سرطان نقش به سزایی دارد. به طوری که جهش در ژن PTCH و Smo عامل حدود 75% تا 95% از کل موارد کارسینوم سلول بازال اسپورادیک و اغلب کارسینوم سلول های بازال ارثی را دربرمی گیرند. امروزه، گزینه های درمانی متعددی برای درمان این نوع سرطان موجود است که از بین درمان های موجود، روش جراحی M ohs و روش جراحی و برداشتن ضایعه با حاشیه ی آن بهترین و موثرترین روش درمان برای این بیماری می باشند. با توجه به پیشرفت های علمی حاضر و شناسایی مسیرهای مولکولی درگیر در این سرطان، درمان های دارویی مهارکننده ی مسیر Hh بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. از این بین، داروی Vismodegib در سال 2012 توسط سازمان غذا و داروی آمریکا به عنوان دارویی جهت درمان کارسینوم سلول بازال متاستاتیک به ثبت رسیده است. بدین ترتیب شاید بتوان از این سری داروها به طور هدف مند، به عنوان درمان های امیدبخش برای سرطان در آینده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول بازال، مسیر سیگنالینگ، Patched Receptor، Gli1، Smo، جراحی Mohs، Vismodegib
|
  • Anahita Sadeghi, Behrouz Navabakhsh, Gita Shafiee, Maryam Aalaa, Mohammad Bagher Larijani, Alireza Firooz, Vajihe Marsoosi, Azadeh Sayarifard, Hamidreza Aghaei Meybodi * Pages 167-187
    Despite the large number of patients presenting with hirsutism and high prevalence of polycystic ovary syndrome، for which hirsutism is an important sign، no national guidelines are currently available to Iranian primary-care and family physicians for its diagnosis and management. We have integrated highest levels of evidence and expert consensus to provide a national guideline to standardize and unify the Iranian primary-care and family physician’s approach to hirsutism.
    Keywords: hirsutism, guideline, polycystic ovary syndrome
  • Saman Ahmad Nasrollahi *, Hesam Alibakhshi, Alireza Firooz Pages 188-195
    Background And Aim
    Shampoos are surfactant systems to clean hair and body. Two kinds of surfactants are generally used in shampoo formulations: anionic and amphoteric. These agents، especially anionic ones may cause skin irritation and dryness after bathing. So، using a simple and fast method to determine the types and concentrations of surfactants can help to choose a product with high efficacy and low side effects. This study was aimed to determine surfactant concentrations using potentiometric titration method.
    Methods
    Ten hair and body shampoos were selected from Iran''s market to determine concentration of anionic and amphoteric surfactants using potentiometric titration method with prepared standard solution.
    Results
    All formulations contain both surfactants، but one formulation did not have the amphoteric one.
    Conclusion
    When we want to choose a shampoo for irritated and dry skin، formulations with more amphoteric surfactant should be chosen because they are much milder on the skin in comparison with anionic surfactants. Potentiometric method which was described in this study is one of the easiest ways to find out which shampoo is suitable for each patient.
    Keywords: shampoo, surfactant, skin irritation, titration
  • Ahmad Alipour, Zare Hossein, Emadi Seyyed Naser *, Abdollahzade Hassan Pages 196-204
    Background And Aim
    Psoriasis is a chronic disease that causes deformity and disability in patients. There is little information about the impact of psychological interventions upon this disease. The purpose of this study was to evaluate the impact of group cognitive behavioral therapy upon physical factors such as severity and level of disease and extent of itching، and mental health of psoriasis patients.
    Methods
    This research was conducted as a semi-experimental study using pre-test and post-test with a control group and the follow-up period. Twenty Psoriasis patients were allocated into experimental and control groups. The group cognitive behavioral therapy was administered to 10 psoriasis patients allocated into the experimental group for 12 sessions. The members of both groups filled in the Psoriasis Area Severity Index (PASI) for the assessment of severity of psoriasis، general health questionnaire (GHQ)، and the Quality of life in patients with pruritus (ItchyQoL) questionnaires.
    Results
    The results indicated that the group cognitive-behavioral therapy did not have any impact upon the improvement of physical symptoms (severity and level of disease and extent of itching)، but it was effective on improving the patients'' psychological status. Cognitive behavioral therapy has improved the patients'' general health. There is a significant difference between the two groups in terms of multiple covariance analysis for different aspects of general health، including anxiety and insomnia (effect size 0. 45 and P=0. 004)، depression (effect size: 0. 25 and P=0. 044)، physical symptoms (effect size 0. 28 and P=0. 033)، and social functioning (effect size 0. 41 and P=0. 003).
    Conclusion
    Although، based on the results، the group cognitive behavioral therapy does not directly affect reduction of physical symptoms of psoriasis; the effectiveness of this method on patients'' psychological symptoms is considerable as a mediator in the onset، exacerbation، and relapse of the disease.
    Keywords: psoriasis, general health, itching
  • Mohammad Ebrahimzadeh, Hossein Hajhosseini, Farideh Dehghani *, Parichehr Kafaie, Davoud Dehghani Ashkezari Pages 205-211
    Background And Aim
    Hirsutism is one of the most common reasons for which women visit dermatology and beauty clinics. Lasers have got considerable popularity during last two decades because they can reduce unwanted hairs. This study was conducted to evaluate the satisfaction of patients with hirsutism traeted with diode laser، IPL or combination of both.
    Methods
    In this retrospective study، hirsute patients referred to Yazd Laser Center from October 2011 until October 2012 were studied. Patient satisfaction from the amount of hair loss one month after starting treatment، one month after the end of treatment and 6 months after treatment were asked using telephone.
    Results
    Patient satisfaction one month after the end of the treatment with diode laser was higher than the other two methods (P=0. 034). Patient satisfactions at one month after initiation of the treatment and six months after the end of the treatment were not the statistically significant. The number of laser sessions was similar in the three groups.
    Conclusion
    Results of the current study revealed that there was no significant difference in the patient satisfaction with diode laser، IPL and combination of both methods in the treatment of hirsutism 6 months after the end of the treatment.
    Keywords: hirsutism, diode laser, patient satisfaction
  • Hana Mirzabeigi, Mina Mamizadeh, Ali Delpisheh *, Mohammad Mehdi Safari, Morteza Mansourian Pages 212-217
    Background And Aim
    Eczema is a common chronic inflammatory skin disease that reduces quality of life of the patient. The present clinical trial with control group aimed to determine therapeutic effects of natural honey plus cold cream compared to cold cream alone on hand eczema.
    Methods
    Through a blind clinical trial، 72 patients with hand eczema were categorized in two equal groups. The first group used a mixture of honey plus cold cream and the other group applied cold cream alone. Patients used either Treatment 2 times a day for 21 days on their lesions. The effects including relief of symptoms such as dryness، redness، itching and scaling were evaluated by a dermatologist as well as the patients themselves. The results were analyzed using SPSS software and P values less than 0. 05 were considered statistically significant.
    Results
    According to the physician’s evaluation، 26 (36. 1 %) patients in group combined honey and coldcream، were cured and 9 (59. 12%) patients do not recover while in cold cream alone group، 6 (3. 8%) patients were recovered and 30 (7. 41%) patients did not. This difference was statistically significant (P<0. 001). According to the patients evaluation in group combined honey and coldcream، 26 (36. 1%) felt better and 9 cases (59. 12%) did not، while the corresponding rates in group cold cream alone were 6 (2. 8%) and 30 patients (7. 1%) respectively. This finding was statistically significant (P<0. 001).
    Conclusions
    With respect to the therapeutic effects of honey on hand eczema، it is recommended to use honey with other therapies to treat eczema.
    Keywords: hand eczema, honey, cold cream, clinical trial
  • Saman Ahmad Nasrollahi *, Hesam Alibakhshi Pages 218-225
    The use of sunscreens should also be recommended in order to work against all kind of ultarviolet (UV) -induced skin damage such as photoallergies، skin wrinkles، sunburn or even skin cancer. Sunscreens contain chemical filters (organic; absorb regularly UVB radiation) and physical filters (e. g.، TiO2 and ZnO). The second group has been said to reflect and scatter UVB and UVA radiation. TiO2 is also extensively used in sunscreen formulations as active broadband sunscreens that blocks both UVB (290–320 nm) and UVA (320–400 nm). Although titanium dioxide is listed as a safe pigment، with no known adverse effects when it is used in cosmetics، but we should concern about ultrafine or nanoparticle form of titanium dioxide. If titanium dioxide particles used to act as a sunscreen are small enough، they can penetrate the cells، leading to photocatalysis within the cell، and cause DNA damage after exposure to sunlight.
    Keywords: sunscreens, ultraviolet radiation, titanium dioxide, nanoparticles
  • Fatemeh Vandrajabpour, Reza Raoofian, Fatemeh Gholamali, Pedram Noormohammadpour, Morteza Hashemzadeh Chaleshtori, Mina Tabrizi Pages 226-242
    Basal cell carcinoma (BCC) is the most common cancer in Iran and in the world and its prevalence may become equivalent to the prevalence of all other cancers combined in the future. The Hedgehog (Hh) signaling pathway has an important role in tumorigenesis of BCC. Mutations in PTCH and Smo molecules of this pathway account for 85% to 95% of sporadic BCCs and also most cases of inherited cases. Currently، several treatment methods exist for this cancer. Mohs surgery and removing the whole tumor with free margins are the most efficient way for metastatic and highly invasive BCCs. According to the latest findings، small inhibitor molecules of the Hh pathway are becoming highlighted in drug production. Vismodegib an inhibitor of Smo، was approved by the Food and Drug Administration in 2012 as a drug for metastatic and highly invasive BCCs. Therefore، strategic targeting of signaling molecules has demonstrated success and holds great potential in medicine.
    Keywords: basal cell carcinoma, signaling transduction, patched receptor, Smo, Gli1, Mohs surgery, vismodegib