فهرست مطالب

فنآوری زیستی در کشاورزی - سال دوازدهم شماره 1 (تابستان 1392)

مجله فنآوری زیستی در کشاورزی
سال دوازدهم شماره 1 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بیلال مهربانی، سنبل ناظری، خسرو پیری صفحات 1-9
    تولید متابولیت های ثانویه با استفاده از روش های کشت بافت از جمله کشت سلول و اندام های گیاهی یک روش جایگزین مناسب برای بهره برداری از ترکیبات گیاهی است. با تغییر غلظت هورمونی در محیط های کشت بافت گیاهی می توان تولید متابولیت های ثانویه را از نظر کمی یا کیفی بهبود بخشید. چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifulia، یک گیاه دارویی مهم و بومی ایران است که در مناطق مختلف پراکندگی دارد. در این مطالعه، اثر سطوح مختلف هورمونBA به تنهایی یا در ترکیب با NAA در شرایط درون شیشه بر نوساقه زائی، میزان فنول و فلاونوئید کل در کشت شاخه بررسی گردید. نتایج حاصل از نوساقه زائی نشان داد که تفاوت معنی داری بین محیط دارای BA به تنهایی و محیط BA+NAA وجود دارد. بیشترین میزان نوساقه در هر ریزنمونه در تیمار 1/0 میلی گرم بر لیتر NAA به همراه 6/0 میلی گرم بر لیترBA، برابر با میانگین 11 عدد نوساقه در هر ریز نمونه، به دست آمد. اثر عامل NAA و اثر متقابل NAA و BA بر میزان فنول کل در سطح 1 درصد معنی دار بود. بیشترین میزان فنول کل در تیمار 9/0 میلی گرم بر لیترBA و برابر با 04/1 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن تر به دست آمد. در بررسی میانگین میزان فلاونوئید کل، تفاوت معنی دار بین محیط دارای BA به تنهایی و محیط BA+NAA در کشت شاخه مشاهده شد، در محیط بدون NAA میزان فلاونوئید بیشتری برابر با 66/1 میلی گرم کوئرستین بر گرم وزن تر به دست آمد. برای صفت میزان فلاونوئید کل، بهترین پاسخ از محیط کشت دارای BA به تنهایی به دست آمد، در این محیط میزان فلاونوئید کل برابر با 66/1 میلی گرم کوئرستین بر گرم وزن تر بود.
    کلیدواژگان: چای کوهی، کشت درون شیشه ای، فنول و فلاونوئیدکل
  • سیده مهدیه خرازی، سید حسین نعمتی، علی تهرانی فر، عبدالرضا باقری، احمد شریفی صفحات 11-19
    استقرار اولیه ریزنمونه نوک شاخساره یکی از مهم ترین مراحل کشت بافت می باشد که در این مرحله به علت کوچک بودن ریزنمونه، درصد شیشه ای شدن ریزنمونه ها و در نتیجه عدم استقرار آنها بالا می باشد. به منظور بررسی تاثیر اندازه ریزنمونه و نوع تنظیم کننده رشد بر کشت نوک شاخساره میخک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 5 تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل اندازه های مختلف نوک شاخساره (4/0، 7/0 و 1 میلی متر) و محیط کشت MS حاوی یکی از تنظیم کننده های رشدی (5/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین(BA، 5/0 میلی گرم در لیتر اسیدجیبرلیک (GA3) و محیط کشت فاقد هورمون بودند. نتایج نشان داد که اندازه ریزنمونه و نوع تنظیم کننده رشد تاثیر معنی داری بر میزان شیشه ای شدن ریزنمونه ها داشت و بیشترین میزان آن (%3/59) در محیط کشت حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر BA و در ریزنمونه با اندازه 4/0 میلی متر و کمترین میزان آن (%0) در محیط کشت حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر GA3 و در ریزنمونه با اندازه 1 میلی متر مشاهده شد. کاربرد هورمون BA در محیط کشت باعث کاهش ارتفاع، افزایش وزن خشک شاخساره، عرض برگ، تعداد جوانه باززایی شده و شاخص سطح برگ شد ولی با این حال باعث افزایش پدیده شیشه ای شدن نیز شد و در نتیجه کیفیت گیاهان حاصل کاهش یافت. درصورتی که هورمون GA3 باعث افزایش ارتفاع، افزایش طول برگ و کاهش عرض برگ شد و گیاهان رشد یافته ظاهری سالم داشتند. در محیط کشت فاقد هورمون، گیاهان استقرار یافته رشد مطلوبی را از خود نشان ندادند و پس از مدتی رشد آنها متوقف شد. در مرحله استقرار ریزنمونه، کیفیت گیاهچه حاصل نقش اساسی در مراحل پرآوری دارد و تعداد جوانه باززایی شده از اهمیت کمتری برخوردار است، بنابراین محیط کشت حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر اسیدجیبرلیک و ریزنمونه با اندازه یک میلی متر جهت استقرار ریزنمونه نوک شاخساره میخک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: میخک، اسیدجیبرلیک، بنزیل آدنین، نوک شاخساره، اندازه ریزنمونه
  • مریم صفدری شاهرودی*، حسین مهربانی یگانه، عباس پاکدل، اردشیر نجاتی جوارمی، غلامعلی نهضتی پاقلعه صفحات 21-26
    زنبورعسل (Apis mellifera L.) دارای زیرگونه های جغرافیایی زیادی است که دارای پراکنش وسیعی در اروپا، آفریقا و آسیا بوده و بسیاری از زیرگونه های آنها شناسایی و توصیف شده است. شناسایی زیرگونه های جغرافیایی برای اصلاح و حفاظت از تنوع زیستی زنبورعسل بسیار حائز اهمیت می باشد. در مطالعه ی حاضر از آنالیز DNAی میتوکندریایی برای مطالعه ی میزان تنوع موجود در جمعیت زنبورعسل ایرانی استفاده شد. نمونه های زنبورعسل از چندین مکان در ایران جمع آوری شد. چندین نمونه خارجی نیز به عنوان کنترل مورد استفاده قرار گرفت. از آنزیم های برشی BgII و TaqI برای برش قطعات تکثیر شده ی DNAی میتوکندریایی Cytb و ND5 استفاده شد. قطعات برش یافته روی آگارز سه درصد جداسازی شد. تمام نمونه ها دارای مکان شناسایی برای BgII بوده و برای ژن ND5 نیز الگوی هضم مشابهی برای تمام نمونه ها مشاهده شد. این امر نشان دهنده ی عدم تنوع در جایگاه ی ژنی مورد مطالعه در جمعیت مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: آنزیم های برشی، ژن ND5، ژن Cytb
  • فرزاد افشاری* صفحات 27-33
    بیماری زنگ سیاه یکی از بیماری های مهم گندم در دنیا می باشد. میزان خسارت بیماری در ارقام حساس 100-70 درصد گزارش شده است. بهترین روش اقتصادی کنترل بیماری زنگ استفاده از ارقام مقاوم می باشد. در این تحقیق دو رقم گندم نان پس از تایید مقاومت به بیماری زنگ سیاه نژاد Ug99 به نام های پارسی و سیوند با لاین حساس موراکو تلاقی یافتند و بذور هیبرید تهیه گردید. گیاهان نسل F1 و F2 به شکل تک بوته در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج برداشت و نهایتا بذور نسل F3 حاصل شدند. ارزیابی جمعیت F3 در ایستگاه تحقیقاتی ناجورو - کنیا با استفاده از پاتوتایپ TTKST زنگ سیاه که به اختصار Ug99 نامیده می شود و بر روی گیاهان حامل ژن های Sr31 و Sr24 بیماری زایی داشت با ایجاد آلودگی انجام شد. جمعیت F3 در سه گروه مقاوم، تفرق یافته و حساس دسته بندی شدند. نتایج حاصله این تحقیق، نشان دهنده ی تفرق صفت مقاومت با حضور دو ژن مقاومت موثر نسبت به پاتوتایپTTKST بیماری زنگ سیاه برای هر دو رقم پارسی و سیوند بود. از آنجایی که به وضوح مارکر فیزیولوژیکی سیاه شدن ساقه و گلوم (PBC) در رقم پارسی و جمعیت F3 آن مشهود بود و این مارکر فیزیولوژیکی پیوسته (لینک) با ژن مقاومت Sr2 می باشد، می توان چنین نتیجه گیری کرد که یکی از ژن های موثر در رقم پارسی مربوط به ژن Sr2 و یک ژن دوم ناشناخته موثر در مرحله گیاه کامل بر می گردد.
    کلیدواژگان: زنگ ساقه، حساسیت، بیماری زایی، ژنتیک
  • احسان انصاری دزفولی، حسین معصومی، هاله هاشمی صفحات 35-45
    در این بررسی پس از نمونه برداری از مزارع کشت سیب زمینی در شهرستان بردسیر استان کرمان، گیاهان آلوده نسبت به نژاد نکروتیک ویروس Y سیب زمینی (PVYN) و ویروس S سیب زمینی (PVS) توسط آزمون سرولوژیکی ساندویچ دو طرفه الایزا (DAS-ELISA) جداسازی شدند. پس از استخراج RNA کل از گیاهان آزمون، با استفاده از واکنش RT-PCR ژن پروتئین پوششی (CP) این دو ویروس تکثیر و به طور جداگانه در پلاسمید PTZ57R/T همسانه سازی شدند، پس از توالی یابی و اطمینان از مطابقت توالی ژن های PVYN-CP و PVS-CP با توالی های این دو ویروس در بانک ژن، این دو ژن در ناقل بیانی pBI121 همسانه سازی گردیدند. دو سازه حاصله شامل pBI-PVYN-CP و pBI-PVS-CP به دو آگروباکتریوم مجزای GV3850 منتقل و جهت تراژنی دیسک های ریزغده مورد استفاده قرار گرفتند. گیاهان ترارژن پس از ریشه دار شدن و انتقال به گلدان ها، جهت بررسی حضور و بیان ژن های PVYN-CP و PVS-CP توسط واکنش زنجیره پلیمراز (PCR) و آزمون سرولوژیکی الایزا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصله از PCR بر روی 20 لاین مقاوم به کانامایسین، نشان داد که به ترتیب 6 و 4 لاین دارای تراژن های الحاقی PVYN-CP و PVS-CP در ژنوم خود می باشند. همچنین دو لاین نیز حاوی تراژن های الحاقی مربوط به هر دو ویروس بوده اند و بیان این ژن ها به صورت همزمان ولی مجزا صورت گرفت.
    کلیدواژگان: گیاهان تراریخت، بیماری های ویروسی، گیاه سیب زمینی
  • میترا خادمی، فرهاد نظریان فیروزآبادی صفحات 47-52
    به منظور مطالعه ی سطوح هورمونی مناسب برای تولید برگ های حاوی پایه جوانه در روش باززایی مستقیم در گیاه چغندرقند، یک آزمایش فاکتوریل 2×4×4 با 32 تیمار در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و در هر تکرار 10 ریزنمونه انجام گرفت. از جوانه انتهایی گیاهچه های 10روزه به عنوان ریزنمونه استفاده شد. فاکتورها سطوح غلظتی هورمون های بنزیل آدنین (BA) (0، 1، 5/1، 2 میلی گرم در لیتر) و نفتالین استیک اسید (NAA) (0، 5/0، 75/0 و 1 میلی گرم در لیتر) و دو لاین چغندرقند SBSI-04) و (SBSI-02 بودند. پس از گذشت دو هفته، ریزنمونه ها به محیط ثابت با ترکیب هورمونی NAA (1/0میلی گرم در لیتر) و BA (25/0 میلی گرم در لیتر) منتقل شدند. پس از سه هفته، تعداد جوانه های تولیدی شمارش و مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این آزمون نشان داد که بیشترین جوانه تولیدی در لاین های SBSI-04 و SBSI-02 به ترتیب در سطوح هورمونی mg/l2 و mg/l 5/1 از بنزیل آدنین (BA) تولید شدند. همچنین از نظر صفت تعداد جوانه به برگ، لاین SBSI-04 در سطح mg/l 2 و در مرتبه بعدی لاین SBSI-02 در سطح mg/l 5/1 هورمون BA بیشترین جوانه ها را تولید نمودند. به طورکلی لاین SBSI-04 بیشترین قابلیت القاء جوانه بر روی برگ را نشان داد ولی در مجموع هر دو ژنوتیپ برای باززایی بسیار مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: جوانه انتهایی، کشت بافت، کارآیی تراریزش، اکسین، سیتوکینین
  • بهمن فاضلی نسب*، محمدرضا نقوی، علی اشرف مهرابی صفحات 53-62
    به منظور بررسی تنوع آللی، هفت نشانگر ریزماهواره از گروه پیوستگی ژنوم A، 21 رقم گندم هگزاپلوئید و 21 جمعیت وحشی اینکورن مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 44 آلل با دامنه 3 تا 10 و میانگین 2/6 در گندم هگزاپلوئید و 52 آلل در محدوده 2 تا 14 با میانگین 4/7 در جمعیت های اینکورن تکثیر شد. شاخص چندشکلی از 26/0 تا 81/0 و میانگین 588/0 برای گندم هگزاپلوئید و 37/0 تا 92/0 و میانگین 75/0 برای اینکورن به دست آمد. تجزیه خوشه ایبا ترسیم خوشه بر اساس روش دورترین همسایه، مبتنی بر ماتریس تشابه جاکارد انجام که ارقام هگزاپلوئید و جمعیت ها وحشی اینکورن را به 5 گروه منتسب کرد. در این گروه بندی ژنوتیپ های هگزاپلوئید و اینکورن به خوبی از هم تفکیک شدند. میانگین بالای تعداد آلل و شاخص چندشکلی به دست آمده در جمعیت های وحشی اینکورن نشان دهنده تنوع بالا و مورد انتظار در جمعیت های وحشی گندم اینکورن موجود در ایران است.
    کلیدواژگان: گندم هگزاپلوئید، اینکورن، تنوع آللی، ژنوم A، ریزماهواره
  • احمد اسماعیلی، فرزانه مجیری صفحات 63-68
    آگاهی از میزان تنوع ژنتیکی در مراحل مختلف انجام یک پروژه اصلاحی به ویژه جهت بهره برداری از منابع ژرم پلاسمی امری ضروری است. در این مطالعه 18 توده آویشن کوهی (Thymus kotschyanus) با استفاده از 30 آغازگر نیمه تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. از برگ های جوان آویشن DNA ژنومی استخراج شد و محصولات تکثیر شده واکنش زنجیره ای پلیمراز، بر روی ژل آگارز 5/1 درصد الکتروفورز گردید.نتایج حاصل از باندهای تکثیر یافته این آغازگرها نشان داد که متوسط تعداد باند چندشکل به ازای هر آغازگر و هر توده به ترتیب 8/19 و 33 عدد بود. بیشترین میزان اطلاعات چندشکلی و شاخص نشانگر را آغازگر IT18-1تشکیل داد. نتایج تجزیه خوشه ایبه روش میانگین فواصل با نرم افزار DARwin5بیانگر بیشترین شباهت ژنتیکی بین دو توده آویشن کوهی از استان قزوین بود. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که سه مولفه اول در مجموع 50/17 درصد از کل واریانس را توجیه نمودند که بیانگر پراکنش مناسب آغازگرهای مورد استفاده در تمام سطح ژنوم می باشد.نحوه گروه بندی تجزیه خوشه ایبا گروه بندی تجزیه مولفه های اصلی هماهنگی داشت. نتایج بیانگر تنوع ژنتیکی بالای درون گونه ای آویشن کوهی از مناطق مختلف ایران بود.
    کلیدواژگان: آویشن کوهی، آغازگر ISJ، تنوع ژنتیکی، چندشکلی
|
  • Bilal Mehrabani, Sinbol Nazeri, Khosro Piri Pages 1-9
    Production of secondary metabolite using biotechnological technique on cell and organ culture is a benefit alternative method for utilizing of plant compounds. In tissue culture (such as organ culture)، quality and quantity of secondary metabolite could be improved by changing hormone concentrations. Stachys lavandulifulia Vahi. is an important and native medicinal plant that is widely distributed in different regions of Iran. In this study، effect of different levels of BA hormone alone or in combination with NAA hormone on shoot regeneration، total phenol and flavonoid content in vitro shoot culture were evaluated. The shoot culture results showed that mean number of shoots per explants in media containing BA+ NAA were significantly more than those with only BA. The highest shoot regeneration was achieved by media containing 0. 6 mg/l BA + 0. 1 mg/l NAA. Effect of NAA and interaction BA and NAA on total phenol on level of 1% were significant. The highest amount of phenol was achieved in 0. 9 BA treatment that was 1. 04mg Gallic acid equivalent/g fresh weight. In evaluation of Mean of Total flavonoid contents significantly different between BA and BA+NAA mediums was observed، the more flavonoid content (1. 66 mg quersitin equivalent/g fresh weight) was achieved in medium without NAA.
    Keywords: Stachys lavandulifoliaVahi, in Vitro Culture, Total Phenol, Flavonoid
  • S.Mahdiye Kharazi, S.Hoseein Nemati, Ali Tehrani Far, A. Reza Bageri, Ahmad Sharifi Pages 11-19
    Primary explant establishment is one of the most important steps in shoot tip culture that during this period، the percentage of vitrification is high that is due to small size of explant and therefore their amount of establishment is low. So in order to study of the effect of growth regulators and explant size on shoot tip culture of carnation، a factorial experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) with 5 replications. Factors consisted of different size of shoot tip (0. 4، 0. 7 and 1 mm) and MS medium with different growth regulators (0. 5 mg benzyl adenine (BA)، 0. 5 mg gibberellic acid (GA3) and medium without hormone). The results showed that explant size and type of growth regulator had a significant effect on vitrification of explants and the highest amount of it (%59. 3) was observed on medium containing 0. 5 mg/l BA and explant size of 0. 4 mm and the lowest amount of it (%0) was occurred on medium supplemented with 0. 5 mg/l GA3 and explant size of 1 mm. Application of BA in the medium caused the reduction of plant height and increase in shoot dry weight، leaf width، number of regenerated shoots and leaf area index، but at the same time it leads to increasing the vitrification and thus the quality of plants reduced. While use of GA3 in the medium increased plant height، leaf length and decreased leaf width and grown plants were apparently healthy. In the medium without hormones، grown shoots did not show normal growth and after a while their growth stopped. During establishment period of shoot tip، the quality of plantlet is so important for micropropagarion stage and during this period the numbers of regenerated shoots are not so important. Therefore، medium containing 0. 5 mg/l GA3 for explant with the size of 1 mm is recommended.
    Keywords: Carnation, Gibberellic acid, Benzyl adenine, Shoot tip, Explant size
  • Maryam Safdari Shahroudi*, Hossein Mehrabani, Abbas Pakdel, Ardashir Nejati-Javaremi, Gholam Ali Nehzati-Paghalee Pages 21-26
    The honeybee (Apis mellifera L.) has a large number of geographic subspecies distributed across Europe، Africa and Asia، many of which have been described. Geographic subspecies identification is so important for bee breeding and preserving honeybee biodiversity. In the current study، mitochondrial DNA analysis was used to find out the extent of variation among Iranian honeybee population. Honeybee samples were collected from different locations in Iran. Samples from foreign colonies were used as control. BgII and TaqI restriction enzymes were used for restriction of amplified mtDNA (Cytb and ND5) and restricted fragments were separated in 3 percent agarose gel. All of the samples showed the recognized site for Bg/II، in addition for ND5 gene the same digestion patterns for all samples were found. The result shows that in this population we don’t have variation in the studied loci.
    Keywords: Restriction enzyme, ND5 gene, Cytb gene
  • Farzad Afshari* Pages 27-33
    Wheat Stem (Black) rust، caused by the Puccinia graminis f. sp. tritici، is an important disease in the world. Crop losses due to stem rust reported between 70-100 percent. The use of resistant cultivars is the most effective، economic and environmentally safe method to control the disease. Extensive research on stem rust resistance in wheat has been carried out over many years and has been successful in providing farmers with rust resistant cultivars. The main objective of this study was to gain a better genetic understanding of resistance to stem rust (Ug99) in two Iranian wheat cultivars included: Parsi and Sivand، which were crossed with the susceptible parent Morocco. Race TTKST (Ug99) used for this study، which especially has virulence on Sr31 and Sr24 genes. F3 families were studied in field (adult plant) in Najoro- Kenta in 2011، where they were exposed to artificial inoculation of stem rust. F3 families were classified into three classes: homozygous resistant، segregating and homozygous susceptible. The number of genes involved was then estimated from the frequencies of families classified in each class. The results of F3 from the cross Sivand/Morocco and Parsi/Morocco segregated for 2 dominant genes for each Cv. On the base of present of Pseudo-Black Chaff (PBC) on Parent of Parsi Cv. and segregating F3 family، one of resistance gene in Parsi expected to be Sr2 gene and second unknown gene. The ultimate objective of the work reported in this study would be to catalogue the different unknown genes for APR by locating them on chromosomes using aneuploid analysis or suitable molecular marker systems.
    Keywords: Wheat, Stem rust, Gene, Resistant
  • Ehsan Ansari Dezfoli, Hossein Massumi, Hale Hashemi Pages 35-45
    In this project، infected plants with Potato virus Y (tobacco veinal necrosis strain: PVYN) and Potato virus S (PVS) from Lalezar in Kerman province were isolated by ELISA test. ELISA positive samples were inoculated on test plants. The coat protein (CP) genes from these two virus isolates were amplified with specific primers contained BamH1 and Sac1 restriction sites، cloned into pTZ57R/T plasmid separately and then transformed to E. coli competent cells. Two samples of each genes were sequenced and compared with the sequences available in the Gen Bank، and then cloned in pBI121 vector and transformed to E. coli competent cells. Accuracy of these constructs tested with digestion by BamH1 and Sac1 and PCR reaction with specific primers. These two constructs (pBI-PVS-CP and pBI-PVYN-CP) were transformed in Agrobacterium tumefacience (GV3850) including rifamepcin resistant gene and injected in to micro tuber disks. Transgenic plantlets were rooted and transferred to pots and tested by PCR and ELISA for transformation and expression of the CP genes. Out of 20 lines، only 6 and 4 lines were contained CP genes of PVYN-CP and PVS-CP، respectively. Moreover، in 2 lines both CP genes were identified.
    Keywords: Transgenic plant, Virus diseases, Potato plants
  • Mitra Khademi, Farhad Nazarian-Firouzabadi Pages 47-52
    In order to study the amount of appropriate phytohermones on production Leaves with shoot base buds during sugar beet direct regeneration، a completely randomized design with 32 Treatment was usedin a 4 x4 x2 factorial arrangement، with four replicates، each containing 10 explants. Terminal buds were used as explants from 10day old plants. The treatments were the combination of four Benzyladenine (BA) concentrations (0. 0، 1، 1. 5، and 2 mg/l)، four Naphthalene acetic acid (NAA) concentrations (0. 0، 0. 5، 0. 75، 1 mg/l) and two parent lines (SBSI-02 and SBSI-04). After two weeks، explants were transferred to MS medium supplemented with NAA (0. 1 mg/l) and BA (0. 25 mg/l). The number of regenerated shoots base was counted after three weeks. The results of this experiment showed that the highest Number of shoot base was obtained in SBSBI-04 and SBSBI-02 in a MS medium supplemented with 2 mg/l BA and 1. 5 mg/l BA. Furthermore، SBSI-04 produced higher ratio of number of buds/ number of leaves at 2 mg/l BA. Although both lines were found to have significant regeneration potential، SBSI-04 showed much higher shoot base induction on leaves.
    Keywords: Shoot tip, Tissue culture, Transformation efficiency, Auxins, Cytokinins
  • Bahman Fazelinasab*, Mohammad Reza Naghavi, Ali Ashraf Mehrabi Pages 53-62
    To investigate the allelic diversity، seven microsatellite markers from genome linkage groups A، 21 Hexaploid wheat cultivars and 21 wild populations Einkorn were used. A total of 44 alleles with an average range of 3 to 10 and an average 6. 2 in hexaploid wheat and 52 alleles ranging from 2 to 14 with an average of 7. 4 were amplified for Einkorn populations. Diversity index were related for hexaploid wheat from 0. 26 to 0. 81 and the mean of 0. 588 and for Einkorn genotypes from 0. 37 to 0. 92، average 0. 75. Cluster analysis was achieved on the basis of complete linkage method and Jaccard similarity matrix that the hexaploid cultivars and wild populations Einkorn well separated from together and were putted in five groups. Higher mean number of alleles and the polymorphism in wild populations Einkorn showed high variability expected in wild populations Einkorn wheat in Iran.
    Keywords: Hexaploid wheat, Einkorn, Allelic variation, A genome, SSRs
  • Ahmad Ismaili, Farzane Mojiri Pages 63-68
    Evaluation of genetic diversity is essential step at the first of different breeding program especially for exploitation of germplasm potential. In this research، eighteen accessions of Thymus kotschyanus were study using thirty semi-random ISJ primers. Genomic DNA was extracted from fresh leaves and products of polymerase chain reaction were separated on 1. 5% agarose gel by electrophoresis. Analysis of produced bands by ISJ primers showed that average polymorphism band number per primer and per accession were 19. 8 and 33، respectively. The highest polymorphic information content (PIC) and marker index (MI) was belonged to IT18-1 primer. Dendrogram of cluster analysis with UPGMA method obtained by DARwin5 software showed that most genetic similarity was belonged to two accession of Qazvin province. Results of principle component analysis revealed that the cumulative variance of first three components included 17. 5 % of total variance which indicates the primers used in this study have a good dispersion in plant genome. Grouping based on cluster analysis with grouping of principal component analysis had enough alignment. Totally، results of this study revealed high genetic diversity among T. kotschyanus in different areas of Iran and these results could be informative for future studies.
    Keywords: Thymus kotschyanus, Genetic variation, ISJ primer, Polymorphism