فهرست مطالب

The International Journal of Humanities
Volume:20 Issue: 2, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/09/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد حسینعلی*، علی اصغر آل شیخ صفحات 23-44
    گسترش شهرها، پدیده ای آشنا در کشورهای در حال توسعه است. مهاجرت و رشد جمعیت موجب کاهش اثربخشی تلاشهایی شده است که سعی در محدود نگه داشتن کران شهرها داشته اند. بنابراین، برنامه ریزان شهری همواره به دنبال راهکارهایی بوده اند که با مدلسازی توسعه، آنان را قادر سازد تا از توسعه های نامطلوب شهری جلوگیری نماید. از آنجا که تا کنون بیشتر مدلهای ارائه شده بر شبیه سازی گسترش کاربری اراضی شهری در اطراف شهرها متمرکز بوده اند، مدلهایی که در یک مقیاس منطقه ای عمل نمایند اهمیت زیادتری می یابند.
    در این تحقیق، مدلی عامل-بنیان برای شبیه سازی گسترش کاربری اراضی شهری در منطقه ای از استان قزوین با مساحت 1620 کیلومتر مربع، طراحی و پیاده سازی شده است. در این مدل، توسعه دهندگان زمین به عنوان عاملهایی در نظر گرفته شده اند که در سطح منطقه حرکت کرده، شرایط زمینها را برای توسعه می سنجند. دو سناریو در این پژوهش بررسی می شود. در سناریوی نخست تمام عاملها مشابه هستند و در سناریوی دوم عاملها به پنج دسته با خصوصیات متفاوت تقسیم می شوند. همچنین با توجه به ماهیت مکانی مساله، از GIS به منظور آماده کردن محیط عمل عاملها و نیز برای جمع بندی و تحلیل نتایج استفاده شده است.
    جهت ارزیابی مدل، داده های سال 2005 به مدل وارد و از داده های سال 2010 برای مقایسه نتایج استفاده گشت. پس از تنظیم و کالیبره نمودن مدل، بهترین پاسخ مدل در سناریوی دوم به دست آمد که حاکی از تطابق 18/78 درصدی پاسخهای مدل با شرایط واقعی بر حسب شاخص کاپا بود. این نتایج نشانگر توانایی مدل در شناسایی مناطقی است که دچار توسعه سریع شهری می شوند. همچنین مشخص شد که تقسیم بندی عاملها در دسته های مختلف سبب بهبود نتایج شبیه سازی می گردد.
    کلیدواژگان: توسعه کاربری اراضی، GIS، مدلسازی عامل بنیان، قزوین، شاخص کاپا
  • منوچهر فرج زاده، علی تقی لو صفحات 45-60
    هدف این مقاله مطالعه پتانسیل های بادی استان زنجان که در شمال غرب ایران قرار گرفته می باشد. پروژه های انرژی های تجدید پذیر کاملا با محیط سازگاری ندارند و طرح های متفاوت انرژی های تجدید پذیر تاثیرات متفاوتی بر روی محیط دارند. بنابراین انتحاب مکان بهینه یک موضوع مهم در احداث توربین های بادی می باشد و انتخاب مکان مناسب برای مزارع بادی به دلیل پیچیدگی موضوع نیاز به در نظر گیری فاکتورهای متعدد به طور همزمان و ارزیابی آنها دارد. در این پژوهش با استفاده از تکنیک های فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس و منطق فازی و تلفیق آن با سیستم اطلاعات جغرافیایی، پتانسیل های احداث توربین های بادی منطقه مورد مطالعه ارزیابی شده است. وزن معیارها از مقایسه زوجی حاصل شده و سپس عمل فازی سازی لایه های اطلاعاتی انجام گرفته است. فازی سازی لایه ها به وسیله اعداد مثلثی صورت گرفته و تکنیک تاپسیس فازی جهت ترکیب لایه ها و نتیجه گیری نهایی استفاه گردیده است. نتیجه این مطالعه توانایی روش های چند معیاره مکانی در ارزیابی مکانهای مناسب برای احداث مزارع بادی در منطقه مورد مطالعه را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل چند معیاره، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تاپسیس، فازی، زنجان
  • محمدرضا مباشری، داوود عاشرلو صفحات 61-78
    آب قابل بارش کلی جو (TPW) پارامتری مهم در اقلیم شناسی و پیش بینی هوا بوده و مستقیما با هرگونه فرآیند اقلیمی ارتباط دارد. سه روش برای تخمین این پارامتر وجود دارد، استفاده از رادیوساوند، استفاده از GPS و استخراج از تصاویر ماهواره ای. در دو روش اول این پارامتر نقطه ای محاسبه می شود در حالیکه در روش سوم با یک نگاه لحظه ای، این پارامتر در سطحی وسیع قابل محاسبه می باشد. الگوریتمی که در مودیس برای استخراج TPW مورد استفاده قرار می گیرد از نسبت بازتابندگی در یک باند جذبی بخار آب به بازتابندگی در یک باند غیر جذبی بدست می آید. از طرفی نظر به تغییرات شدید بازتابندگی سطحی باند غیر جذبی در پیکسل های مجاور، TPW محاسبه شده شدیدا از یک پیکسل به پیکسل مجاور آن تغییر می کند در حالیکه اعتقاد براین است که تغییرات افقی TPW نمی تواند شدید باشد. برای حل این مسئله، یک ضریب میرایش (Damping) به بازتابندگی در باند غیر جذبی اضافه گردید. مشاهده شد که این ضریب به نوع پوشش سطحی حساس است. در این پژوهش روشی برای محاسبه مقادیر ضریب میرایش برای پوشش های مختلف ارائه گردید. نتایج TPWی بدست آمده از این روش با مقادیر بدست آمده از GPS همبستگی 0.81 را نشان می دهد در حالیکه این مقدار برای مدل اصلاح نشده 0.67 می باشد.
    کلیدواژگان: آب قابل بارش کلی، GPS، رادیوساوند، تصاویر مودیس، سنجش ازدور
  • نسترن صابری، سعید همایونی، مهدی معتق * صفحات 79-100

    جمع آوری و تحلیل اطلاعات جغرافیایی امکان پایش و مدیریت گستره منابع طبیعی را به صورت کارایی فراهم می آورد. به عنوان نمونه در مناطق خشک و نیمه خشک که مدیریت منابع آب از اهمیت بالایی برخوردار است، شناخت و مطالعه ی ذخایر برفی به عنوان تامین کننده یجریان پایه ی رودخانه ها و سرآغاز اصلی منابع آب شیرین در حوضه های برف گیر و مرتفع، نقش مهمی در برنامه ریزی و مدیریت مصرف منابع آب ایفا می کند. با استفاده از فن آوری سنجش از دور تهیه ی نقشه ی پوشش برف و محاسبه ی پارامترهای برف در مقیاس بزرگ و با صرف هزینه ی کمتر نسبت به روش های زمینی ممکن شده است. با توجه به پارامترهای گسترده مورد نیاز در مدل های هیدرولوژیکی از جمله مدل رواناب ذوب برف SRM (Snowmelt Runoff Model) جمع آوری و همگن سازی این داده ها نیازمند دانش بالایی است. در این تحقیق با استفاده از تلفیق این اطلاعات شامل: اطلاعات هواشناسی، هیدرومتری ایستگاه ها، ویژگی های حوضه و اطلاعات جمع آوری شده از داده های مشاهداتی ماهواره ای، مقدار رواناب حاصل از ذوب برف را به صورت روزانه محاسبه می شود. تغییرات سطح پوشش برف حوضه آبریز سیمین دشت واقع در فیروزکوه تهران با استفاده از محصول سطح پوشش برف روزانه با استفاده از سنجنده MODIS با قدرت تفکیک مکانی 500 متر (MOD10A2.5) در سال آبی 1386-1385 استخراج شد. به منظور مقایسه دقت برف سنجی با استفاده از تصاویر سنجنده ETM+ ماهواره Landsat-7 با دقت مکانی 30 متر و دوره بازگشت زمانی 16 روز نیز تغییرات سطح برف محاسبه شد. با تامین پارامترها و متغیرهای مورد نیاز مدل رواناب ذوب برف (SRM)با استفاده از اطلاعات هواشناسی و هیدرومتری ایستگاه ها، ویژگی های حوضه، پارامتر سطح پوشش برف و پارامتر رطوبت برف استخراج شده از تصاویر ماهواره ای، مقدار رواناب روزانه مدلسازی شد. دقت مدل با استفاده از محاسبه اختلاف حجم رواناب سالانه شبیه سازی و واقعی، و برآورد مجذور هم بستگی دبی روزانه شبیه سازی و واقعی محاسبه شد. ارزیابی نتایج مدلسازی حاکی از تطابق بالای رواناب مدلسازی و واقعی با استفاده از هر دو نوع تصویر و دقت بالاتر مدلسازی با استفاده از تصاویر Landsat است. هرچند دقت با استفاده از محصول پوشش برف MODIS پایین تر بود، ولی به دلیل تصویربرداری با دوره بازگشت کوتاه تر و حجم پایین تر پردازش با استفاده از این تصاویر، استفاده از این محصول توصیه می شود. توسعه مدل در پیش بینی رواناب با استفاده از تلفیق دیگر اندازه گیری ها و نیز مدل های فیزیکی می تواند زمینه تحقیقات آینده باشد.

    کلیدواژگان: مدلسازی رواناب ذوب برف، تصاویر اپتیکی سنجش از دور، منطقه تحت پوشش برف، داده های هواشناسی
  • سعید نیازمردی*، امین علیزاده نایینی، سعید همایونی، عبدالرضا صفری، فرهاد صمدزادگان صفحات 101-120
    سنجنده های فراطیفی با نمونه برداری دقیق از بازتاب اشیاء در قالب چندین باندطیفی باریک و به هم پیوسته، منبع اطلاعات بسیار ارزشمندی را برای تعیین کلاس های پوششی مختلف ایجاد می نمایند. با این وجود طبقه بندی داده های فراطیفی و استخراج این اطلاعات با مشکلاتی همراه است، که یکی از شناخته شده ترین آنها مربوط به در دسترس نبودن تعداد کافی از نمونه های آموزشی برای مرحله یادگیری الگوریتم است. یکی از راهکارهای ممکن برای رفع این مشکل استفاده از الگوریتم های طبقه بندی بدون نظارت (الگوریتم های خوشه بندی) مانند الگوریتم خوشه بندی فازی کرنل پایه (KFCM) است. الگوریتم خوشه بندی فازی کرنل پایه که از بازنویسی الگوریتم خوشه بندی فازی با استفاده از توابع کرنل حاصل می شود، معمولا نتایج بهتری در مقایسه با سایر الگوریتم ها دارد. اما، در صورت استفاده از این الگوریتم برای خوشه بندی داده های فراطیفی، دقت الگوریتم KFCM، متاثر از ابعاد بالای داده و همچنین پارامتر تابع کرنل استفاده شده، کاهش می یابد. هدف از این مقاله، بهینه کردن الگوریتم KFCM نسبت به پارامتر کرنل و ابعاد داده است که برای این کار، از الگوریتم بهینه سازی توده ذرات (PSO) استفاده شده است. الگوریتم بهینه سازی توده ذرات یک ابزار قدرتمند بهینه سازی است که با الهام از رفتار پرندگان ایجاد شده و توانایی یافتن بهینه کلی مسائل را داراست. در این مقاله همچنین دو روش جدید برای بهینه سازی الگوریتم KFCM نسبت به پارامتر تابع کرنل و ابعاد داده پیشنهاد شده است. مقایسه نتایج این روش ها با روش های دیگر خوشه بندی نشان دهنده ی توانایی بالای آنها برای خوشه بندی داده های فراطیفی است.
    کلیدواژگان: خوشه بندی فازی کرنل پایه، KFCM، PSO، داده های فراطیفی
|
  • Ali Goli Pages 1-21
    An upward trend in the divorce rate in Iran in recent years has attracted officials، researchers and sociologists towards investigating causes and factors contributing such a social menace. Based on the statistics published by the Statistics Center of Iran (SCI)، the divorce rate has gone up from 1. 5 in 1000 cases in 1996 to 2. 3 in 1999 and 3. 1 in 2006. Results of previous studies show that factors such as age and educational differences between husband and wife، women’s employment، addiction and lack of moral principles have been the most important causes of the divorce. This study، however، focusing on the socio-economic status of the divorcee in Iran، picks up a different view from that of other studies conducted in this field. This article also tries to identify the relationships between the rules applicable to personal and employment variables among divorced people using exploratory spatial data analysis (ESDA) techniques. The sample data used in this study include 6400 divorcee from the total divorced population (of 392075) in the county according to the 2006 census; those who have declared themselves without marriage partner due to divorce. The sample includes both male and female. Results show that the main characteristics of divorced women were their employment and level of education which were statistically significant in metropolitan regions where there is a rise in the employment and education level of women. On the contrary، low education، unemployment، and place of work have been significant factors among divorced men.
    Keywords: Divorce, Social Harm, Spatial Data Analysis, Moran Index, Getis Index, Iran
  • Farhad Hosseinali*, Ali Asghar. Alesheikh Pages 23-44
    Expansion of urban area is a well-known phenomenon in developing countries with population growth and the migration from villages to cities being two major factors. Those factors reduce the influence of efforts to limit the cities boundaries. Thus، spatial planners always look for the models that simulate the expansion of urban land-uses، and enable them to prevent unbalanced expansions of cities، and guide the developments to the desired areas. Several models have been developed and evaluated for simulating urban land-use expansions. Although these models are numerous، most of them have focused to simulate urban land-use expansions in sub-urban areas. The regional models that cover wider area are equally important. In this study، a new agent-based model has been developed and implemented to simulate urban land-use expansion in Qazvin and Alborz regions of Qazvin province، which cover 1620 square kilometres. In this model، land-use developers have been treated as computer agents that move in the landscape explicitly، and assess the state of parcels for development. The environment of the model is raster. The agents are categorized based on two scenarios. In the first scenario، all agents are of similar category and in the second scenario the agents are divided into five categories with different objectives. Then، the results of the two scenarios are compared. Due to the spatial essence of the problem، Geographical Information Systems (GIS) were used to prepare the environment of agents’ movement and search، and to aggregate and analyze the results. To evaluate the model، data of year 2005 were used as the input and data of year 2010 were used for checking the results. By calibrating the parameters، the most desired configuration of the model was found in the second scenario، since the results were close to the reality as the Kappa index raised up to 78. 17 percent. These results showed that the precision of the model to simulate land-use developments are of considerable quality. Thus، the model is able to detect the area that faced rapid urban expansions. Moreover، a comparison between the results of the two scenarios revealed that dividing the agents into categories with different aims and parameters will improve the outcome of the model. However، it is vitally important to determine the number of the agents in each category as well as their parameters precisely.
    Keywords: Land, use Development, GIS, Agent, Based Modeling, Qazvin, Kappa Index
  • Manuchehr Farajzadeh, Ali Taghilo Pages 45-60
    This study analyzes wind energy potentials of Zanjan province which located in northwest of Iran. Renewable energy plans are not fully environmentally safe and different renewable energy plans have different environmental impacts. Therefore، site selection is an important issue in the wind turbine installation and therefore، selecting an appropriate wind turbine site requires consideration of multiple alternative solution and evaluation criteria because of the system complexities. In this paper، using AHP and fuzzy TOPSIS techniques in conjunction with GIS، wind turbine potentials of the study area are evaluated. Criteria weights are obtained from pairwise comparison of identified criteria and after fuzzification of both criteria weights and criteria map layers using triangular fuzzy numbers، fuzzy TOPSIS technique is utilized to integrate and rank more suitable alternatives for the wind turbine installation. The results shows the ability of multi-criteria methods to evaluate suitable sites in geographic areas on one side and good potentials sites of Zanjan province to establish new energy plans on the other.
    Keywords: Wind Energy, Multicriteria Analysis, GIS, Zanjan Province
  • Mohammad Reza Mobasheri, Davod Ashourloo Pages 61-78
    Total Perceptible Water (TPW) is an important parameter in climatology and weather forecasting and is directly related to any climate process. There are three approaches to estimate this parameter i. e. using radiosonde، using GPS and calculating from satellite images where the first two are localized and the last one can give an instant view of TPW in a vast region. The algorithm used for the TPW calculation from MODIS images is related to the ratio of the reflectance in a water vapor absorbing channel and the reflectance in a non-absorbing channel. Due to strong horizontal variation in the surface reflectance in non-absorbing channels، the retrieved TPW varies strongly from one pixel to its neighboring pixels while it is believed that the horizontal gradient of TPW is very weak. To solve this problem، a damping coefficient was added to the non-absorbing channel reflectance. It is found that this coefficient differs for different surface covers. The current work presents a procedure for calculating these coefficients. The results of a comparison between modified TPW and those extracted from GPS data showed a R2 of 0. 81 whilst this was about 0. 67 for non-modified MODIS TPW.
    Keywords: Total Perceptible Water, GPS, Radiosonde, MODIS Images, Remote Sensing
  • Nastaran Saberi, Saeid Homayouni, Mahdi Motagh Pages 79-100

    Geographic information and analysis provide a wide range of data and techniques to monitor and manage natural resources. As an important case، in arid and semi-arid areas، water management is critical for both local governance and citizens. As a result، the estimation of water potential brought by snowmelt runoff and rainfalls seems to be very useful and important for these areas. Hydrological modeling needs vast knowledge about integrating all relating parameters. In this work، different data sources including the remote sensing observations، meteorological and geological data are integrated to supply spatially detailed inputs for Snowmelt Runoff Modeling in a watershed، located in Simin-Dasht basin in the northeast of Tehran، Iran. Because of high temporal frequency and suitable spatial coverage، MODIS optical images have been chosen to map snow cover. The MODIS 8-day snow map product with spatial resolution of 500m (MOD10A2. 5) is used to compute the snow cover area. In addition، during the snowmelt period in 2006-2007، archived meteorological and geological data are used to provide snow runoff modeling (SRM) parameters and variables. Also Landsat ETM+ images with better spatial resolution (30m) and less temporal coverage (16 days) are used in 2007 snowmelt period to compare the model accuracy with same conditions. Evaluation of the runoff outputs in both of models reveals good agreement with real data that prove SRM capability in modeling basin’s daily and weekly runoff. Model accuracy shows better satisfactory of snow runoff modeling results within snow cover area derived from Landsat ETM+ data and MODIS snow product was less accurate in modeling. Although using MODIS model accuracy was less، but still it is recommended due to less further process and providing better temporal coverage during snowfall and snowmelt season. Future works in this criterion could be concentrated on SRM forecast improvement using fusion with other measurements or combining physical models.

    Keywords: Snowmelt Runoff Modeling, Optical Remotely Sensed Images, Snow Cover Area, Meteorological Data
  • Saeid Niazmardi*, Amin Alizadeh Naeini, Saeid Homayouni, Abdolreza Safari, Farhad Samadzadegan Pages 101-120
    Hyperspectral sensors، by accurate sampling of object reflectance into numerous narrow spectral bands، can provide valuable information to identify different land-cover classes. Nevertheless، classification of these data has some problems. In particular، one of the most well-known of them is not having adequate training data for learning of classifiers. One possible solution to this problem is the use of unsupervised classification such as Kernel based Fuzzy C-Means (KFCM). KFCM is a kernelized version of FCM algorithm، which usually، has better performance. However، in case of hyperspectral data، accuracy of the KFCM decreases because of high dimensionality of data and its kernel parameter. In this paper، the objective is to use the KFCM clustering and optimize it based on data dimensionality and kernel parameter. To optimize this algorithm with respect to the kernel parameter and data dimensionality، particle swarm optimization method (PSO) is introduced. In other words، PSO is a powerful optimization tool inspired from bird’s behavior، which can find global optimum. In this study، two new methods are defined to optimize KFCM with respect to kernel parameter and data dimensionality. The results show that the proposed methods have a better performance than the KFCM.
    Keywords: Kernel, based Clustering, PSO, FCM, Hyperspectral Data