فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 9 (پاییز 1392)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 9 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد صادق ابراهیمی*، نعمت الله اعتمادی صفحه 5
    فضای سبز شهری یکی از مهم ترین زمینه های ایجادکننده محیط زیست مناسب برای ساکنان شهرها می باشد. در این رابطه مدیریت این فضا و استفاده از تمام پتانسیل های آن نکته مهم و اساسی به شمار می رود. استفاده از ظرفیت فضای سبز موجود در منازل مسکونی و کاربردهای آن، به خصوص عوامل موثر بر الگوی استفاده از فضای سبز در منازل مسکونی در شهر بزرگ و تاریخی اصفهان موضوع این مقاله می باشد. در این تحقیق با استفاده از روش پیمایشی و با توجه به مطالعات قبلی با تقسیم بندی فضای شهری به سه منطقه دارای فضای سبز مطلوب، متوسط و نامناسب در هر منطقه به نمونه برداری از جمعیت ساکنان دارای منازل ویلایی پرداخته شد و نگرش ها و عوامل تاثیر گذار بر الگوی استفاده از فضای سبز منازل مسکونی را با استفاده از ابزار پرسش نامه مورد مطالعه قرار گرفت. روش نمونه برداری طبقه ای تصادفی بود و تعداد نمونه 230نفر انتخاب گردید. روایی ابزار تحقیق با استفاده از نظر متخصصین و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 محاسبه گردید؛ نتایج تحقیق نشان داد که متوسط میزان حیاط منازل مسکونی بین 50 تا 100متر بوده به طوری که نیمی از حیاط منازل مسکونی را فضای سبز تشکیل می دهد. این نتایج به نوعی بازگوکننده نقش کمکی توسعه عناصر مطلوب فضای سبز در منازل مسکونی در توسعه فضای سبز مطلوب در محیط شهری می باشد. از دیدگاه شهروندان اصفهانی میزان استفاده از حیاط منازل مسکونی بیش تر کم تر از 2ساعت در روز می باشد؛ همچنین از دیدگاه پاسخ دهندگان اولویت استفاده از حیاط و فضای سبز بیش تر به منظور کسب آرامش روحی و روانی (7/87درصد) بیان شد؛ همچنین اولویت کاربری فضای سبز را بیش تر درخت و درختچه (3/34درصد) تشکیل داده و تمایل به ایجاد تغییرات در طراحی فضای سبز حیاط منازل مسکونی آنان نیز متوسط به بالا (73درصد) بیان گردید. مناطق جنوبی استان بدون توان شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: فضای سبز، عوامل اقتصادی و اجتماعی، الگوی استفاده، شهروندان، شهراصفهان
  • علیرضا قره گوزلو، علیرضا وفایی نژاد، حسین یوسفی، ولی کاویانی فر* صفحه 13
    نقش سیستم های اطلاعات مکانی GIS در برنامه ریزی شهری درکلان شهرهای کشورهای در حال توسعه رو به بهبود و افزایش می باشد. در این بین کلان شهر تهران نیز با توجه به گستردگی، گوناگونی و حجم زیاد اطلاعات مکانی ازیک سو وتوانایی های این روش جدید می تواند سبب طراحی وپیاده سازی سیستم اطلاعات مکانی در حوزه های گسترده و راهبردراهبردی گردد. بدین سبب در این پژوهش استفاده از GIS در باغ پرندگان شهر تهران پیشنهاد شده است. پس از آماده سازی داده ها، با ایجاد طراحی پایگاه داده در سیستم اطلاعات مکانی GIS باغ پرندگان موقعیتی را فراهم می کند تا با مدیریت بهینه داده ها در راستای اجرای هرچه بهتر اداره باغ پرندگان و خدمات رسانی اقدام گردد. درپژوهش تلاش شده است از مدیریت و به کارگیری اطلاعات مکانی و توصیفی به صورت توام و جداگانه استفاده شود، که شامل بخش هایی مانند ورود داده، نمایش و ویرایش داده، تجزیه وتحلیل مدل سازی وخروج داده و مدیریت آن در شبکه های داخلی (اینترانت) و شبکه جهانی (اینترنت) می باشد. در نتیجه با این روش می توان تحول شایانی را در سیستم خدمات رسانی باغ پرندگان شاهد بود.
    کلیدواژگان: GIS، کلان شهر تهران، باغ پرندگان، خدمات رسانی
  • علیرضا افتخاری، الهه گرگوندی* صفحه 23
    سکونت در شهر، تعهداتی را برای مدیران شهری و تکالیفی را بر شهروندان به همراه دارد. همچنین ارزش ها و هنجار هایی را نیز به دنبال دارد که این مهم، مدیریت مطلوب شهری را با تکیه بر آموزش های شهروندی، همراه با پایگاه های آموزش دهنده در سطح شهر، برای انتقال آموزش های شهری به مردم با هدف بالابردن مشارکت های اجتماعی بیش از پیش می طلبد. در جامعه امروز، بازیافت زباله می تواند نقش بسیار مهم و دارای اهمیتی در حفظ منابع طبیعی و ملی و در نهایت توسعه پایدار کشور ایفا نماید. مشارکت شهروندان به ویژه کودکان و زنان خانه دار در امر جداسازی پسماند می توانند نقش موثری در پیشبرد اهداف توسعه پایدار ایفا نماید. متولی آموزش های شهری و شهروندی در این حوزه نیز، شهرداری است تا فرهنگ سازی و آموزش شهروندان را هر چه بیش تر و موثرتر انجام داده تا برای رسیدن به پیشبرد اهداف حفاظت از منابع طبیعی و همچنین جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی به عنوان یک عامل موثر بکوشد. در جامعه امروز، لزوم آموزش فرهنگ زندگی شهری به طور کامل مشهود است. یکی از مفاهیم عمده در ادبیات آموزشی، تدوین محتوای آموزشی منطبق با نیاز شهر و شهروند است. از جمله مسائلی که امروزه نیز بسیار حائز اهمیت است بازیافت است. این پژوهش نیز به میزان مشارکت شهروندان در جداسازی پسماند از مبدا و نقش آموزش در منطقه 13 پرداخته است. هدف از آن بررسی میزان مشارکت شهروندان و نقش آموزش و فرهنگ سازی در افزایش جداسازی پسماند از مبدا در این منطقه است. روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایش و مطالعه اسنادی می باشد. جامعه آماری پژوهش، شهروندان منطقه 13 بوده و حجم نمونه نیز با توجه به عدد به دست آمده از فرمول کوکران 400 است. نوع نمونه گیری نیز به صورت تصادفی خوشه ایبود. در این پژوهش میزان مشارکت شهروندان، نقش آموزش و فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و امکانات از سوی مسئولین برای تشویق و ترغیب شهروندان برای مشارکتشان در امر جداسازی پسماند از مبدا به عنوان فرضیات پژوهش بررسی شدند. فرضیاتی که در پژوهش مطرح شده مورد تایید قرار گرفتند. در انتها نیز به ارائه راه حل برای مشارکت بیش تر شهروندان در جداسازی پسماند از مبداپرداخته شد.
    کلیدواژگان: پسماند، مدیریت مواد زائد، مدیریت شهری، توسعه پایدار شهر، مشارکت شهروندان، آموزش شهروندان
  • سعادت اسفندیاری* صفحه 39
    ارتفاع اختلاط یکی از عوامل تاثیرگذار بر پراکندگی آلاینده های محیطی نظیر منو-اکسید کربن و ذرات معلق کمتر از 10 میکرون در محیط های شهری است. در این پژوهش، تاثیر ارتفاع اختلاط روی غلظت منو اکسید کربن و ذرات معلق کمتر از 10 میکرون بررسی شده است. ارتفاع اختلاط برای اول صبح و بعد از ظهر 10 روز از ماه ژانویه محاسبه شد. یافته ها نشان داد که ارتفاع اختلاط صبحگاهی تاثیر معنی داری روی مقدار آلاینده های ذکر شده ندارد. همچنین، یک رابطه منفی معنی دار قوی بین ارتفاع اختلاط بعد از ظهر و میزان ذرات معلق کمتر از 10 میکرون مشاهده شد (R=-0.771**). این رابطه برای منو اکسید کربن و ارتفاع اختلاط بعد از ظهر از معنی داری متوسطی پیروی می کرد (R=-0.664*). همچنین، مشخص شد که وابستگی غلظت ذرات معلق کمتر از 10 میکرون در مقایسه با منواکسید کربن به ارتفاع اختلاط بیشتر است. از سویی دیگر، یک رابطه مثبت متوسط بین غلظت منو اکسید کربن و ذرات معلق کمتر از 10 میکرون مشاهده شد (R=0.693*).
    کلیدواژگان: ارتفاع اختلاط، منو، اکسید کربن، غلظت، همبستگی
  • داود کرتولی نژاد*، فاطمه شایان مهر صفحه 47
    تالاب امیرکلایه، در اراضی جلگه ای و حاصلخیز گیلان و در حاشیه شمال شرقی شهرستان لاهیجان با مساحتی حدود 1230هکتار و بیشینه عمق 45/2متر، در ارتفاع 24متری از سطح آب های آزاد قرار دارد. این تالاب یکی از معدود آبگیرهای شیرین ایران بوده که تنها در فاصله 8/1کیلومتری از دریا قرار دارد. تاکنون 133گونه پرنده مربوط به 41خانواده در این تالاب شناسایی شده است که 39‬گونه آن بومی و بقیه مهاجر هستند. این تحقیق، ارزیابی ای بر ویژگی های تالاب امیرکلایه لاهیجان با استفاده از روش اصلاح شده سازمان حفاظت محیط زیست کانادا است. اساس این ارزیابی اکولوژیک، بر 3 ارزش حفظ حیات، ارزش اجتماعی- فرهنگی و ارزش تولیدی تالاب است که هر کدام به چند زیر ارزش یا معیار تقسیم می گردند. در این روش پس از پاسخ گویی به سوالات از پیش تعیین شده در هر زیر ارزش، وجود یا نبود معیار و سطح اهمیت آن ها از نظر ملی، استانی، ناحیه ای و محلی مشخص شده و توان و شایستگی تالاب تعیین می شود. پس از بررسی اطلاعات مدون تالاب، انجام بازدیدهای میدانی و پاسخ به سوالات پرسش نامه توسط کارشناسان محیط زیست منطقه، داده ها جمع بندی و تجزیه و تحلیل شد. در نهایت تالاب امیرکلایه با کسب بیش از 50درصد از سطوح اهمیت معیارها (96درصد) و اثبات وجود بیش از 3 معیار در هر ارزش، شایستگی کسب عنوان منطقه حفاظت شده را به دست آورد.
    کلیدواژگان: امیرکلایه، ارزیابی اکولوژیک، حفاظت، مدل ارزیابی تالاب کانادا
  • لیلا رحیمی بلوچی*، بهرام ملک محمدی صفحه 59
    اکنون بیش تر تالاب ها در کشورهای در حال توسعه به علت تغییر در رژیم هیدرولوژیکی و کاربری های اطراف خود از شرایط طبیعی دور شده اند. با انجام مطالعات ارزیابی خطر می توان توصیف به نسبت واقعی از شرایط اکولوژیک، سطح سلامت و یا احتمال خطر در مناطق تالابی به دست آورد. تالاب پریشان با توجه به تهدیدات پیش روی و تشدید شدن آن ها در سال های اخیر به عنوان مطالعه موردی این پژوهش انتخاب شده است. در این پژوهش، ابتدا مهم ترین خطرهای تهدیدکننده تالاب و نقاط نهایی تحت تاثیر این خطرها شناسایی شده است. در مرحله مشخصه سازی، خطرها بر اساس شاخص های شدت اثر، احتمال وقوع تجزیه و تحلیل شده، میزان و سطح خطرها مشخص شده اند. با جمع آوری نظرات افراد خبره و استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی به اولویت بندی خطرها پرداخته، سپس راهکارهایی مدیریتی پیشنهاد شده است. نتایج به دست آمده از اولویت بندی خطرها پس از مشخصه سازی خطرها نشان می دهد که مهم ترین خطرهای تهدیدکننده تالاب پریشان آلودگی آب تالاب ناشی از تخلیه انواع فاضلاب ها و پساب های کشاورزی و روستایی به درون تالاب، تغییر کاربری زیستگاه های مجاور و بهره برداری بی رویه از ماهی ها و پرندگان تالاب به ترتیب اولویت می باشد.
    کلیدواژگان: نقاط نهایی ارزیابی، عوامل خطر، ارزیابی خطر اکولوژیکی، تالاب پریشان
  • شیوا غریبی*، امیر جمشید نژاد صفحه 69
    رفتار گردشگران در محیط های طبیعی گویای فرهنگ آن ها و به طور کلی، فرهنگ آن کشور خواهد داشت. یکی از عواقب تفرج، زباله به جا مانده از گردشگران است. این پژوهش به روش پیمایشی و در پارک ملی گلستان انجام شده است. بر اساس یک مرحله پایلوت از منطقه مورد مطالعه، مکان ها و بیشینه فاصله از جاده که گردشگران به عنوان کمپینگ انتخاب می کنند شناسایی شده و در مرحله بعد برای بررسی عوامل موثر بر رهاسازی زباله در این مکان ها پرسش نامه هایی توزیع شد. جامعه آماری، گردشگران موجود در در تمامی مسیر جاده در مناطق کمپینگ در محدوده جنگلی است. در مجموع 180نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی تعیین شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته است که مشتمل بر اطلاعات شخصی گردشگر، اطلاعات رفتن به پارک و اطلاعات تولید زباله توسط گردشگران است.
    نتایج توصیفی پژوهش نشان داد که بیش ترین سهم گردشگران در این پژوهش آقایان با تحصیلات لیسانس و با گروه سنی 30 الی 40سال هستند. نتایج تحلیل استنباطی نشان داد که فاصله گردشگران از سطل زباله، فصل مراجعه آن ها به پارک و میزان تحصیلات آن ها به ترتیب بیش ترین تاثیر را در رهاسازی زباله در محیط دارند؛ بنابراین، برای کاهش رهاسازی زباله در محدوده پارک ها توسط گردشگران یکی از معمول ترین روش ها کارگذاری سطل های زباله به تعداد و در فاصله های مناسب و در دسترس استفاده کنندگان در پارک ها است. بدیهی است مناطقی که تحت تاثیر بازدیدکنندگان بیش تری هستند دارای حجم بیش تری از زباله ها خواهند بود؛ بنابراین لازم است طرح مدیریت به این مکان ها بیش تر بازگردد.
    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، زباله، گردشگران، پرسش نامه
|
  • Mohammad Sadegh Ebrahimi*, Nematollah Etemadi Page 5
    One of the most important fields to create a suitable environment for the residents of the cities is the development of urban green space. Thus the management of urban green space and use all of its potential is an important point for planner in urban environmental management. In this study, focused on the citizen attitudes and the use patterns of yards green space in urban residential in Isfahan city. The research was conducted in the form of survey study. Classified random sampling was selected because in the past studied had divided the Isfahan city green space in to three categories: High, medium and low level. The data for this research was collected from 230 citizen ship in Isfahan city. The Validity of questionnaire was determined by using expert opinion and the reliability of questionnaire was determined by calculating the Cronbach's Alpha coefficient (0.76) after conducting a pilot study. Analysis of the survey results showed that the average size of residential courtyard between 50 to 100 m2. Also green space consisted of half of the residential courtyard. These results showed that the development of the courtyard green space of urban residential could be help to improve the green space in the urban environment management. The result of this study showed that the average use of the courtyard green space was less than 2 hours a day.In the viewpoint of Isfahan citizen's the priorities of the use of courtyard green space was to satisfy the spiritual - psychological needs (87.7%).Also the most users prefer to use the tree of green space element (34.3%).Also in the viewpoint of Isfahan citizens willing to make changes in the design of courtyard green space was the high, therefore the 73% of respondent confirmed the need of create changes of the design in your courtyard green space.
    Keywords: Green space, Socio, economic factors, Use patterns, Urban residential, Isfahan city
  • Alireza Gharagouzlo, Alireza Vafainejad, Hossein Yousefi, Vali Kavianifar* Page 13
    The role of Geospatial information system (GIS) in urban planning has been optimized and increased in the metropolitan areas of developing countries. The capabilities of this new method on one hand and the diversity and the large scale of geospatial information from Tehran's metropolitan area among all these metropolises on the other hand can lead to a new design and implementation of geospatial information in different strategic realms. Therefore, in this research the use of GIS is recommended for “Bird Garden” in Tehran. Preparing data and designing data base for “Bird Garden” GIS program, provides the opportunity to optimize data management in order to have a better management and implement better services in the garden. In this research we tried to manage and use descriptive and geographical data both together and separately, which is consisted of sections like data input, data view, data editing, modeling analysis, data export and managing them in intranet and internet. As a result with this method we could make drastic changes in services system in “Bird Garden”.
  • Alireza Eftekhari, Elahe Gorgvandi * Page 23
    In residence, obligations and duties of the citizens of the city manager has the following values and norms are important, the optimal management of urban areas with an emphasis on citizenship education, Databases and educator in the city, to pass on to people in urban education with the goal of promoting social participation requires more than before., In today's society, Recycling can be very significant and important role in conservation and sustainable development of the nation and eventually the country to play. Partnership Citizens, especially children and housewives in waste separation can play a valuable step in furthering the objectives of sustainable development. Trustee Civic and citizenship education in this field, culture and education authority to make citizens more effectively done so in order to achieve the goals conservation of natural resources and Also avoid environmental contamination as a factor for work., In today's society, education, culture and urban life necessity is obvious. One of the main concepts in the academic literature, develop training content is consistent with the needs of citizens, including issues that are very important today is to recycle. This is also the level of citizen participation in source separation of waste and the role of education in District 13 has been discussed. And aims to increase the rate of participation and the role of education and acculturation in District 13 and the sample size according to the number 400 is derived from Cochran's formula. Of the sample was randomly. In this level of citizen participation, the role of education and culture, information and facilities for the authorities to encourage citizens to Participation in waste separation from the source as research hypotheses were tested. And the assumptions made in the study received approval. And finally to provide solutions for more citizen participation in source separation of waste was discussed.
    Keywords: Waste, waste management, urban management, sustainable urban development, citizen participation, citizen education
  • Saadat Esfandiari* Page 39
    Master of agriculture meteorology, GorganAbstractThe mixing height is one of the effective factors on dispersion of environmental pollutants such as CO and PM10 in city ambient. In this study, the effect of the mixing height on concentrations of CO and PM10 was investigated.The morning and afternoon mixing height calculated for 10 days of January month. The Results showed that morning mixing height has not a significant effect on the amount of these pollutants. Also, there was a significant negative relationship between afternoon mixing height and concentration of PM10 (R=-0.771**). This relationship for carbon monoxide and afternoon mixing height was followed from a moderate significant (R=-0.664*). Also, it was found that dependence of concentration of PM10 as compared to the concentration of CO is higher to the mixing height. On the other hand, a moderate positive correlation observed between concentration of carbon monoxide and particulate matter less than 10 um (R=0.693*).
    Keywords: mixing height, carbon monoxide, concentration, correlation
  • Davoud Kartoolinejad, Fatemeh Shayanmehr Page 47
    Amirkalayeh wetland, is located in lowlands and fertile plains of Guilan province, in northeastern border of Lahijan with an area of 1230 ha, a maximum depth of 2.45 m and altitude of 24 m above the free water level. It was one of the few wetlands with freshwater in Iran which is being only between 1.8 km from the Caspian Sea. So far, about 133 species of birds from 41 families have been identified in the wetland of which 39 species are‬ endemic and the rest are immigrants. This study evaluates the features of Amirkalayeh wetland using a modified method of Environmental Protection Agency of Canada. The ecological evaluation of this method is based on three values of life protection, social-cultural and reproductive values of wetland, which is divided into several criteria. In this way, after answering defined questions at any sub criteria, presence or absence of criteria and their importance in terms of national, provincial, regional and local is specified and ability and suitability of wetlands determined. After analyzing the recorded information of the wetland and conducting field surveys and also collecting responses to questions by experts of environmental protection agency of Lahijan, data were summarized and analyzed. Finally, Amirkalayeh wetland acquired more than 50% of the importance level of criteria (96%), and with proving the existence of more than 3 criteria in each value, achieved to the protected area with worthiness.
    Keywords: Amirkalayeh, ecological assessment, conservation, wetland assessment model of Canada
  • L.Rahimi Blouchi*, B. Malekmohammadi Page 59
    In the present, Most of wetlands due to changes in hydrological regime and surrounding land use have been away from their natural conditions. The risk assessment studies can be used to achieve a relatively realistic description of the ecological conditions, health and likelihood of risk in wetland areas. Parishan wetland which is located in southwest of Iran in Fars province, has been chosen as a case study for this research. This wetland faced to multi- threats and those are intensified in recent years. In this study, the most important threatening risks of the wetland and endpoints affected by the risks were identified. In the characteristics step, the risks were analyzed based on the severity and probability and level of risks have been identified. To manage and propose the control measures, with gathering expert opinions, Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to prioritize these risks. According to the results of this study, water pollution caused by discharges of agriculture and rural sewages into the wetland, land use change in adjacent habitats, indiscriminate exploitation of the fish and birds of the wetland are the most important threatening risks of the wetland respectively. Finally, management strategies to reduce the risks are provided.
    Keywords: Endpoints assessment, Risk factors, Ecological risk assessment, Parishan wetland
  • Shiva Gharibi*, Amir Jamshidnejhad Page 69
    Tourist behavior in natural environments is indicative of its culture and generally, will be the culture of that country. One of the most prominent recreational effect left by visitors is waste. This paper was conducted as Traversal method in Golestan National Park. At first, at a field visit of the region, the maximum distance of camp from the road were identified, then at next stage to examine the factors affecting the release of waste in these places questionnaires were distributed. The statistical population is all tourists At all camping areas within the forest. A total, 180 were determined as the sample with random sampling. The tool of investigation is questionnaire that includes the personal information, tourist information and waste generated by tourists. Descriptive results showed that highest proportion of tourists in this research is men with the bachelor degree in the age group 30 - 40 years. The analytical results showed that tourists away from the trash, the season for visiting the park and their education, respectively, are most affected by the release of waste in the environment. Therefore, to reduce the release of waste within the park by tourists, one of the most common methods of trash to fit in the space available and the number of users in the park. Obviously, the areas that are affected more visitors will have a greater volume of waste and therefore It is necessary the management plan to be more focused in this places.
    Keywords: Golestan National Park, waste, tourists, Questionnaire