فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران - سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1392)

پژوهشنامه تاریخ های محلی ایران
سال یکم شماره 2 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جهانبخش ثواقب صفحات 5-29
    تاریخ نویسی محلی در عصر صفویه از مقوله هایی است که کمتر مورد پژوهش قرار گرفته است. شاید دیدگاه تندروانه ای که دوره صفویه را زمانه انحطاط دانش و ادبیات و تاریخ نگاری می پنداشته است در عدم توجه به این شاخه مهم از تاریخ نگاری موثر بوده و در چگونگی و چرایی آن ارزیابی های متفاوتی را رقم زده است. از این رو، بازکاوی این مقوله می تواند در تصحیح و تعدیل این دیدگاه ها راه گشا باشد.در این مقاله، علاوه بر بیان دیدگاه های گوناگون، جایگاه تاریخ نویسی محلی در عصر صفویه، ویژگی ها و مولفه های آن، انگیزه های مولفان از نگارش این تواریخ بررسی شده و فهرستی از این دست تواریخ با تعیین حوزه جغرافیایی اثر ارائه شده است.اساس مقاله حاضر بر بنیاد این پرسش ها سامان یافته است که آیا در دوره صفویه در تداوم سنت تاریخ نویسی محلی مورخان ایرانی در دوره های پیشین، این گونه تواریخ تالیف شده اند؟ یا خیر؟ آیا تاریخ نویسی محلی در عهد صفویه از رونق برخوردار بوده یا ضعف؟ و مولفه های این تواریخ و انگیزه های مولفان آنها چه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که در عهد صفویه سنت تاریخ نویسی محلی، هرچند نه پررونق، تداوم داشته اما سیاست تمرکزگرایی صفویه، نیاز به مشروعیت بخشی به حاکمیت سلسله، و برافتادن حکومت های محلی، تمایل به تاریخ نویسی عمومی و سلسله ای را نسبت به تاریخ محلی تقویت کرد.
    کلیدواژگان: صفویه، تاریخنویسی، تواریخ محلی، مولفان
  • بدرالسادات علیشاد مقدم، احترام شکریان صفحات 30-55
    پیشینه تاریخی تمدن بوشهر به چندین هزار سال قبل از میلاد می رسد. هنوز دقیقا نمی توان گفت که در چه زمانی بوشهردر عرصه تاریخ ظاهر شده وچه قوم ویا تمدنی سنگ بنای نخستین آن را گذارده اند؛ اما در زمان عیلامی ها، در حدودی که امروز به بوشهر معروف است، شهری بزرگ و با عظمت بنا شده که «لیان» نام گرفت؛ لیان در زمان عیلامی ها جزء استان «شیریهوم» بوده که به عنوان بندری اقتصادی مورد توجه عیلامی ها قرار می گیرد. یافته های باستان شناسی مبین آن است که این بندر علاوه بر اهمیت اقتصادی به لحاظ سیاسی، مذهبی و فرهنگی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است.کشف کتیبه های الهه مقدس «کی.ری.ری.شا» و همچنین، ساخت و تعمیر معابدی در لیان توسط برخی از پادشاهان عیلام در دوره میانه (1450-1120ق.م) شواهدی بر این موضوع می باشد. شکوفایی این بندر سرانجام، با حمله آشوری ها و سقوط عیلام نو، به پایان رسید.در این مقاله ضمن بررسی اوضاع اقتصادی و فرهنگی و مذهبی بندر لیان در عصر عیلامی ها، به شکوفایی فرهنگ و تمدن لیان در این دوره پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: لیان، عیلام، فرهنگ، اقتصاد، مذهب
  • هوشنگ خسروبیگی، محمودرضا اسفندیار صفحات 56-73
    حکومت سربداران با ساختار دوگانه سیاسی و مذهبی برآمده از اهل فتوت شیعی، توانست با جذب لایه های متفاوت جامعه، خاصه تهی دستان شهری، پیشه وران، و حتی خرده مالکان، حکومتی هرچند کم دوام اما الهام بخش را ایجاد کند.
    سربداران همچون دیگر حکومت ها تلاش داشتند با سامان دهی یک سازمان اداری، حکومت خود را استمرار بخشند؛ ولی کوتاهی عمر این حکومت، رویارویی مداوم با دشمنان و، مهم تر از آن، اختلاف های درونی امکان ایجاد تشکیلات اداری توانمند و با ثبات را از سربداران سلب نمود.این امر موجب شده که ما اطلاعات مناسبی از تشکیلات اداری این حکومت در اختیار نداشته باشیم. مضاف آنکه منابع تاریخی، به همان دلایل فوق، کمتر به موضوع تشکیلات اداری این حکومت پرداخته اند.
    این مقاله بر آن است تا تشکیلات اداری این حکومت را شناسایی و نقش هر یک از بخش های اداری را در حوزه های دربار، دیوان، سپاه و نظام ایالات، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد؛ و عوامل عدم شکل گیری گسترده این تشکیلات را تبیین کند.
    کلیدواژگان: دربار، دیوان، سپاه، سربداران، نظام ایالات
  • نظام علی دهنوی، علی بیگدلی، مهری ادریسی صفحات 74-88
    ایالت آذربایجان به خاطر موقعیت جغرافیایی اش همواره در طول تاریخ از جایگاه ویژه ای در نزد حکام ایران برخوردار بوده است. اهمیت این ایالت در دوره قاجار با استقرار ولیعهد در تبریز از زمان عباس میرزا افزایش یافت و مجاورت این ایالت با دو قدرت عثمانی و روسیه بر اهمیت سوق الجیشی آن افزود. شیوع خشکسالی و پیدایش قحطی و در پی آن ناامنی، غارت و راهزنی در سال های 1297 1296 ق و به دنبال آن ناآرامی ایلات و عشایر اندک ثبات این ایالت را با چالش بزرگی رو به رو ساخت و حکام فاسد و نالایق نیز بر دامنه مصائب افزودند. اسناد مجموعه نقشبندیه در باب شورش شیخ عبیدالله نهری است؛ اما در لابه لای اسناد، گزارش های ارزشمندی راجع به موضوعاتی چون قحطی، وضعیت ارزاق عمومی، قیمت غله و نیز نقش برخی از عشایرآن سامان در ایجاد مناقشات مرزی میان ایران و روسیه آمده است.
    هدف از این پژوهش، بررسی اوضاع اجتماعی آذربایجان با تکیه بر موضوعاتی چون ناامنی، راهزنی و غارت، خشکسالی، قحطی و نقش ایلات در روابط ایران با روسیه بر پایه مجموعه اسناد نقشبندیه است. روش پژوهش به صورت کتابخانه ای و اسنادی است و روند آن به صورت توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: آذربایجان، ناصرالدین شاه، ایلات، خشکسالی، قحطی
  • محمد شورمیج صفحات 89-104
    گیلان بعد از فتح آن توسط شاه عباس اول، به سبب شورش های متعددی که در آن برپا شده بود، بسیار متمایز از مناطق دیگر ایران گردید. در این پژوهش با توجه به ساختار اقتصادی و اجتماعی جامعه گیلان و عملکرد نمایندگان حکومت صفوی در آن، زمینه ها و علل برپایی شورش های گیلان بعد از شکست خان احمد دوم گیلانی و تسخیر آن توسط شاه عباس اول تا اواخر حکومت آن بررسی و تحلیل شده است. سپس، علل ناکامی شورش ها و پیامدهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی آن برای جامعه گیلان و حکومت صفوی بررسی و تحلیل گردیده است. هدف اصلی پژوهش، تبیین و تحلیل ساختاری شورش های فراموش شده و پراکنده گیلان بعد از سرکوبی خان احمد دوم گیلانی در زمان سلطنت شاه عباس اول می باشد. روش پژوهش به صورت کتابخانه ای و با استناد به متون تاریخی است.
    یافته های عمده تحقیق نشان می دهد که شاه عباس اول در اداره گیلان موفق نبوده و فقط با اتکا به تهدید و زور بر آنجا سلطه داشته و علت بسیاری از شورش ها، به خاطر عملکرد نامناسب نمایندگان شاه صفوی در گیلان بوده است.
    کلیدواژگان: گیلان، شاه عباس اول، حکومت صفوی، شورش اجتماعی
  • ساسان طهماسبی صفحات 105-113
    شاه اسماعیل پس از فتح خراسان، تشیع را در آنجا نیز مانند دیگر بخش های قلمرو خود مذهب رسمی اعلام و تلاش کرد مردم خراسان را شیعه کند، ولی تسنن ریشه دار مردم خراسان و حملات مکرر اوزبک ها، مشکلات زیادی برای او و جانشینانش ایجاد کردند.
    اوزبک ها نقش تاثیرگذاری در مختل کردن روند توسعه تشیع داشتند. آنها با کشتار شیعیان، مخصوصا مبلغان و فقهای شیعه، مانع گرایش اهل سنت به تشیع می شدند. این عامل در شرق خراسان به خصوص در شهر هرات از یک سو باعث می شد اهل سنت با حمایت اوزبک ها در مقابل تشیع مقاومت کنند و از سوی دیگر کسانی که به تشیع تمایل داشتند متوجه این واقعیت شدند که پذیرش تشیع ولو با حمایت دولت صفویه بسیار خطرناک می باشد، لذا از پذیرش تشیع خودداری می کردند. اما پس از رفع خطر اوزبک توسط شاه عباس اول، روند تشیع پذیری در خراسان با سهولت بیشتری انجام شد، هرچند باز هم بخشی از مردم آن ایالت به ویژه ساکنان مناطقی که در مجاورت قلمرو اوزبک ها بودند، تشیع را نپذیرفتند. این پژوهش بر آن است با استفاده از روش تاریخی و کتابخانه ای، روند و چگونگی گسترش تشیع در خراسان عصر صفوی، اقدامات دولت صفویه در این راستا و موانعی را که با آن مواجه بودند بررسی و تجزیه و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: تشیع، تسنن، خراسان، صفویه، اوزبک ها
  • نصرالله پورمحمدی املشی، برومند سورنی صفحات 114-128
    فاصله بین سقوط ایلخانان (736 ق) تا روی کار آمدن صفویان (907 ق) از پرآشوب ترین و آشفته ترین دوره های تاریخ ایران است که عرصه را برای نضج و قدرت گیری حکومت های مختلفی در گوشه و کنار ایران فراهم آورد. جغرافیای سیاسی قبایل کرد در غرب و شمال غرب که صحنه قدرت نمایی آل جلایر، تیموریان، قراقویونلوها و آق قویونلوها بود از جمله حوزه های موردتوجه و فعالیت حکومت های مورد اشاره بود. پژوهش حاضر درصدد پژوهش در تلاش های سیاسی امرای کرد در تقابل وتعامل با حکومت های موجود است.
    کلیدواژگان: آل چوپان، آل جلایر، تیمورلنگ، آق قویونلوها، قراقویونلوها، قبایل کرد
  • سیداحمد عقیلی، بهادر شهریاری صفحات 129-146
    از تحولات مهم اواخر دوره صفویه در جنوب ایران، به ویژه بعد از سقوط این سلسله، مهاجرت و قدرت گیری قبایل متعدد عرب در این منطقه بود. این گروه های قبیله ای ساکن سواحل جنوبی خلیج فارس، به دلایل مختلف تمایل داشتند در سواحل شمالی مستقر شوند. در شرایطی که در جنوب کشور، به خصوص در نواحی بندری و ساحلی خلیج فارس، خلا قدرت وجود داشت و بر اثر آن ثبات سیاسی در این حوزه حاکم نبود، زمینه برای مهاجرت و رشد این گروه ها فراهم گردید. این قبایل که از مدت ها پیش در اندیشه حضور و نفوذ در سواحل شمالی خلیج فارس بودند، از وضعیت به وجود آمده استفاده کردند. یکی از این قبایل، آل مذکور بود که از موقعیت حوزه خلیج فارس و مناطق داخلی ایران استفاده کرده و به بندر بوشهر مهاجرت کردند و در آنجا حکومتی محلی تشکیل دادند. در این مقاله فرایند مهاجرت و قدرت گیری آل مذکور در بوشهر در دو محور ارزیابی شده است: شرایط و بسترهای عمومی در جنوب کشور که منجر به مهاجرت آنان شد. این مرحله از اواخر دوره صفویه آغاز و تا دوره زندیه ادامه یافت. در این دوران اوضاع سیاسی در مناطق داخلی ایران و سواحل به گونه ای رقم خورد تا مهاجرت و استقرار قبایل مختلف، از جمله آل مذکور را تسهیل نماید. در محور دوم زمینه های خاص جغرافیایی، معیشتی و سیاسی، که در بوشهر وجود داشت و با شرایط آل مذکور هم خوانی داشته و زمینه قدرت گیری نهایی این خاندان را فراهم آورد، مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. بنابراین، خاندان آل مذکور با استفاده از موقعیت پدید آمده در کرانه های جنوبی کشور و با بهره گیری به موقع از قابلیت های خود و ظرفیت های بندربوشهر، اسباب نفوذ و قدرت یابی خود را فراهم آوردند
    کلیدواژگان: آل مذکور، بوشهر، خلیجفارس، صفویه، افشار، زندیه
  • ظریفه کاظمی صفحات 147-158
    در سال های 1293-1324ش/1945-1914م که دنیا دو جنگ جهانی را پشت سر گذاشت، عواقب وخیم و مخربی، بر بیشتر کشورهای دور از صحنه جنگ علاوه بر کشورهای محور، قابل مشاهده بود. ایران آن موقع صحنه کشمکش و رقابت های دو کشور روسیه در بخش شمالی و انگلیس در بخش جنوبی بود، هر یک از آن دو به دنبال تامین منافع خود دم از حمایت ایران می زدند. در این شرایط ایران چیزی جز ضرر و زیان عایدش نشد. قحطی هم یکی از مصائبی بود که نصیب کشور ما شد، فارس و جنوب هم گرفتار این مشکل گردید. مردم ایران گرچه قحطی را بارها تجربه کرده بودند، اما این بار، خشکسالی های متوالی و حضور نیروهای متفقین این مسئله را تشدید می کرد. فارس در معرض عبور و حمل و نقل متفقین قرار داشت که در پی آن آسیب شدیدتری بر اقتصاد منطقه وارد شد و قحطی این ایالت را از سایر ایالات متمایز ساخت. این پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی بر آن است تا به علل و عوامل قحطی های فارس در طول سی سال از آغاز جنگ جهانی اول تا پایان جنگ جهانی دوم بپردازد.
    کلیدواژگان: قحطی، خشکسالی، متفقین، جنگ جهانی، فارس
  • حسین آبادیان، امید صادق پور صفحات 159-174
    مقاله حاضر خاندان های حکومتگر ولایت گروس یا بیجار کنونی را در دوره قاجار مورد بررسی قرار می دهد و نقش این خاندان ها را در تحولات سیاسی و اقتصادی منطقه ارزیابی می کند. فرضیه مقاله این است که با وصف اینکه گروس ولایتی کوچک در کردستان بوده، اما در فضای سیاسی و اقتصادی ایران دوره قاجار جایگاهی مهم داشته است. این جایگاه بعد از دوره مشروطه و، به ویژه، دوره جنگ اول جهانی، به شدت افول کرد. علت امر در کشاکش های محلی و اشغال کشور به طور کلی؛ و مناطق غربی از جمله کردستان به طور خاص خلاصه می شود، امری که باعث قتل عام های فراوان ناشی از هجوم بیگانگان و قحطی بزرگ جنگ اول جهانی در ایران گردید. هدف مقاله این است تا عوامل شکوفایی سیاسی و اقتصادی منطقه در دوره قاجار تا قبل از جنگ اول جهانی و فروپاشی جایگاه آن را در دوره بعد از جنگ ارزیابی نماید.
    کلیدواژگان: دوره قاجار، گروس، خاندان های محلی، موقعیت اقتصادی، جنگ اول جهانی
|
  • J.Cavagheb Pages 5-29
    Local history writing in Safavid era is an issue that has a rather narrow focus. Perhaps the extreme views that have seen the Safavid era a decline in science, literature and historiography, have caused the lack of attention to this important branch of historiography and have triggered different assessments about it. Hence, decoding this issue could correct and mitigate these views. In this article in addition to expression of diverse views, local historiography position in the Safavid era, features andits components, and the author's motivations for writing the chroniclesre view have been studied and a listof the se historiesare presentedwith as etofgeographic regions of the works. The present paperis organized based on the questions whether in the Safavid era as the continuation ofthe tradition of local historiography of Persian historians, like previous periods, these histories have been written? Or not? Local historiography has flourished in the Safavid era or was weak? What were the components of those historiesand the motivations of their authors? The findings of this article show that although in the Safavid era the tradition of local historiography was not very powerful but it continued but the centralization policy of the Safavid dynasty to legitimize the rule, andfallof local governments, reinforced public historiography rather than local historiography.
    Keywords: Safavid, historiography, local histories, authors
  • B.Alizadeh, E.Shokrian Pages 30-55
    The historical background of the civilizations of Bushehr leads to several thousand years B. C. It is still hard to say exactly when this city appeared in history or which people or civilization have made its cornerstone. But during the Elamite, in the area that is known today as Bushehr, a great and glorious city had been built, which was named Lian. "Lian" during the Elamite was a part of a province called "Shyryhum" which was regarded as an economic port of that time. Archaeological findings indicate that in addition to the economic importance, this port had political, religious and cultural importance. The discovery of the inscriptions of holygoddess Kiririsha, also repairing sometemples in Lian by some Elamite Kings in the Middle Elamite period (1450-1120 B. C.M.) are regarded as the evidence on this issue. Finally, by the invasion of the Assyrians and the fall of new Elam, the flourish of this port came to its end. In this paper, we investigate the economic, cultural and religious situation of portLian during Elamite era and the flourish of Lian civilization in this period will be discussed as well.
    Keywords: Lian, Elam, culture, economy, religion
  • H.Khosrowbeigi, M.R.Esfandiyar Pages 56-73
    Sarbedaran with a dual political and religious structure emerged from Shiite chivalry, was able to attract different layers of society, especially the urban poor, artisans, and smalllandowners could establish astate that lasted for a short time but it was inspiring. Sarbedaran like other governments were trying to organize an administrative, to continue their government. But the short life of this administration, on going confrontation with enemies, and most importantly, the internal conflicts relinquished Sarbedaran of strongand stable administration. Because of this fact we do not have a decent knowledge of the administration of their government. Furthermore, because of the above mentioned reasons the historical reference shaveless to do with administration in this government. This articleis going to recognize the administration of this government also the role of each sectorin the areas of administrative courts, the Court, the army and the system of provinces, and the reasons why this system had never formed will be reviewed and evaluated.
    Keywords: court, Divan, army, Sarbedaran, system of provinces
  • N.A.Dehnavi, A.Bigdeli, M.Edrisi Pages 74-88
    Azerbaijan region because of its geographical position has always been a special place in the history of the rulers of Iran. The importance of this region in Qajar era from Abbas Mirza’s time with the establishment of the state's crown prince inTabriz has been increased and the proximity of this region with two powers of the Ottoman and Russia had added to its strategic importance. Incidence of drought and famineand the subsequent rise of insecurity, looting and banditry in the years 1296 – 1297 A Hand consequently the region's small tribes’unrest faced stabilization of the region a big challenge, also corrupted and incompetent rulers also added to the range of thepassion. Naqshabandiya collection of document sconcern the rebellion of Sheikh ObaidullahNahri, but amidst documents, there are valuable reports on topics such as famine, public food conditions, grainprices, and the role of the tribes of that region in creation of the dispute between Iran and Russia have been studied. The aim of this study wasto investigate the situationin Azerbaijan based on topics such as insecurity, banditry and looting, drought, famine and tribal role in Iran's relations with Russia are based ona collection of documents of Naqshabandiya. The method of the research is based on library and documents and its process is descriptive- analytical.
    Keywords: Azarbaijan, Naserodin Shah, tribes, drought, famine
  • M. Shoormij Pages 89-104
    After the conquest of Gilan by Shah Abbas I in 1000 AH, that region became different from other parts of Iran.In this study the economic and social structure of Gilan society and the function of the representatives of the Safavid in that region, the backgrounds and the reasons of riots in Gilan after the defeat of the second Khan Ahmad Gilani and its conquest by Shah Abbas I untill the end of his reign have been studied and analyzed. The main objective of this research is to explain the structural analysis of the forgotten and sporadic rebellions of Gilan after the suppression of the second Khan Ahmad Gilani in the reign of ShahAbbas I. The method of the research is according to the library and historical documents. The major findings of the study show that the administration of ShahAbbas I in Gillan failed andonly by rely on threats and coercion they dominated the region. Many riots in Gilan were due to improper functioning of the representatives of the kings Safavid of.
    Keywords: Gilan, Shah Abbas I, the Safavid government, social riot
  • S. Tahmasebi Pages 105-113
    ShahIsmail after the conquest of Khorasan, announced Shia as the formal religion in that region, as in other parts of its territory and tried to make people of Khorassan to follow Shia. But the entrenched sunnism of the people of Khorasan and repeated attacks of the Uzbeks, established a lot of problems for him and his successors. Uzbeks had an influential role in disrupting the development of Shiism. Uzbeks by killing Shiites, especially Shiite preachers and scholars, had prevented Sunnis to become Shia. It was an important factor in the East of Khorasan, especially in the city of Herat that was caused the Sunnis to resist against the Shia by the support of Uzbeks on the one hand, and on the other hand the people who were likely to accept Shi’ism had understood that it was a dangerous act even by the support of the Safavid Government. So they refused to accept Shiism. But after removing the danger of Uzbeks by Shah Abbass I, the acceptance of Shi’ism had been easier. However,it is still in some parts of Khorasan Province,especially in areas adjacent toterritory of Uzbeks there are people who did not accept Shiism. In this article it has been tried to analyze the ways that they could develop Shi’ism in Khorasan province during the Safavid era and the obstacles they had faced, by using the historical and library method.
    Keywords: Shiism, Sunnism, Khorasan, the Safavid, Uzbeks
  • N. Pourmohammadi Amlashi, B.Sourani Pages 114-128
    The period between the fall of the IL Khans (736 AH) until the rise of the Safavids (907 AH) was the most turbulent periods of the history of Iran that set the stage for the growth and empowering the different governments in various parts of Iran. Kurdish tribes in the West and North-West geopolitical scene of showing power of Al-e-Jalayer, Timurids, Karakuyunlulars and Akkoyunlulars were among the areas considered and addressed by the government. This study attempts to explore the political efforts of the Kurdish commanders and their opposing andinteraction with the existed governments.
    Keywords: Al, e, Choopan, Al, e, Jalayer, Timur Lang, Karakuyunlulars, Akkoyunlulars, Kurdish tribes
  • S.A.Aghili, B. Shahriyari Pages 129-146
    Among the important developments in southern Iran in late Safavid period-especially after the fall of the dynasty- were immigration and empowering of the different Arabstribes in this region. The tribal groups who in habited the southern coast of the Persian Gulf because of various reasons tended to belocated in the North Coast. In the situation that in the south of Iran especially in the portal and coastal regions of the Persian Gulf, government had no power to control them and because of that there was not a political stability in the region, and the ground was suitable for immigration and growth of such groups. These tribes have long been thought of the presence and influence in the northern coast of Persian Gulf, took advantage of the present situations. One of these tribes was Al-e-Madkour that took advantage of the situations happened in the Persian Gulf region and the interior regions of Iran and they immigrated to the port of Bushehr and established a local government in there. In this article the process of the immigration and empowering of Al-e-Madkour in Bushehr are evaluated based on two issues: terms and public contexts in the South that led to their"migration". This phase started in the late Safavid and continued till the Zand period. During this period, the domestic political situation in Iran and coastal areas was so overstretched to facilitate the migration of various tribes such as Al-e-Madkour. In the second axis specific areas- geographic, economic, and political –that there was in Bushehr are analyzed, those areas were compatible with the conditions of Al-e-Madkour and paved the way for empowering of this family. Then Al-e-Madkour family according to the conditions in the south of Iran, usingtheir own capabilities and capacities of the port of Bushehr, they provided the means of influence their empowering.
    Keywords: Al, e, Madkour, Bushehr, Persian Gulf, Safavid, Afshar, Zandiyeh
  • Z. Kazemi Pages 147-158
    In the years 1914-1945, the world went through two world wars and serious adverse and destructive consequences, in addition to the axis countries, were visible even on the countries around the world that were far from the battle front. At that time Iran was in the middle of the conflict and competition between the two countries, Russia in the north and England in the south. They each had their own tail toprotect the country. In this situation Iran does not get anything but harm. Famine was also one of the calamities that Iran gained. Fars province and the south of Iran were caught into this problem. Iranians although had experienced famine many times during the history, but successive droughts and the Allies would exa cerbate this problem. Fars province was the subject of transportation and shipping of the Allies and that was followed by more serious damageon the local economyand famine in to this province was more distinguishable than other provinces in Iran. This article with adescriptive approach, is an analysis of the causes of the starvation in Fars province during the thirty year ssince the beginning of World War I, till the end of World WarII.
    Keywords: famine, drought, Allied, transportation, Fars
  • H. Abadiyan, O. Sadeghpour Pages 159-174
    The present article studies the governor families of Garous province, present Bijar, in Qajar era and their roles inpolitical and economic developments there. The hypothesis of the article is considering the fact that Garous was once a province in Kordestan, but in the political and economic atmosphere of Qajar era had found an important position which after the constitutional era, and especially after the First World War, declined sharply. The cause of such declination can be summarized because of local conflicts and the occupation of the country ingeneral and specifically the western regionssuch as Kurdistan. It causeda lot of massacres because of foreign invasion and the great famine during First World War. The purpose of this paper is to study political and economic development of the region in the period before the First World Warand the collapse of its place in the post-war era.
    Keywords: Qajar era, Garous, local families, economic position, First World War